25315388 Aristotel Politica

286
Redactor: Nicolae Năstase Coperta: Ion Năstase Această ediţie actualizează lucrarea Politica apărută la editura Cultura Naţională în anul 1924, traducere de El. Bezdechi. Tehnoredactare computerizată: Şerban Păduroiu ISBN: 973-9241-03-4 Tiparul executat sub cda nr. 183/1996, la Imprimeria de Vest R.A., Oradea, str. Mareşal Ion Antonescu nr. 105. ROMÂNIA

description

k

Transcript of 25315388 Aristotel Politica

  • Redactor: Nicolae Nstase

    Coperta: Ion Nstase

    Aceast ediie actualizeaz lucrarea Politica aprut la editura Cultura Naional n anul 1924, traducere de El. Bezdechi.

    Tehnoredactare computerizat: erban Pduroiu

    ISBN: 973-9241-03-4

    Tiparul executat sub cda nr. 183/1996, la Imprimeria de Vest R.A., Oradea, str. Mareal Ion Antonescu nr. 105.

    ROMNIA

  • CARTEA I Despre stat. Despre sclavie. Despre proprietate.

    CAPITOLUL I

    1. Fiindc vedem c orice stat este un fel de asociaie i c orice asociaie se ntocmete n scopul unui bine oarecare (cci n vederea a ceea ce li se pare a fi un bine, toi fac toate), este clar c toate (asociaiile) nzuiesc spre un bine oarecare, iar scopul acesta l mplinete n chipul cel mai desvrit i tinde ctre binele cel mai ales acea asociaie care este cea mai desvrit dintre toate i le cuprinde pe toate celelalte. Aceasta este aa numitul stat i asociaia politic.

    2. Aceia ns care cred c sarcina omului politic, a regelui, a capului de familie i stpnului este una i aceeai, n-au dreptate (cci ei i nchipuie c acetia se deosebesc numai prin numrul mai mare ori mai mic al supuilor, nu prin caracterul fiecreia dintre aceste asociaii, aa c dac unul poruncete puinora, ar fi stpn, dac poruncete mai multora este cap de familie- i, n fine, dac poruncete i mai multora, este om politic sau rege, dup cum nici nu fac vreo deosebire ntre o familie numeroas i un stat mic. De asemenea, ei nu fac nici o deosebire de natur ntre omul politic i rege, ci cred doar c cel ce st n frunte neatrnat i statornic este rege, iar cel ce ocrmuiete statul conform regulilor politicii, guvernnd i apoi fiind guvernat, este om politic).

    3. Dar aceasta nu este adevrat. Chestiunea amintit se va clarifica, examinnd-o dup metoda noastr obinuit. Cci precum n alte cercetri trebuie s descompunem o noiune complex n elementele sale (cci analiza ne d cele mai mici prticele ale ntregului), tot astfel, examinnd prile alctuitoare ale statului, vom nelege mai.bine prin ce se deosebesc lucrurile acestea unul de altul i dac este posibil s fixm ceva sistematic despre fiecare din ele.

  • Astfel, dac cineva ar observa de la nceput faptele n devenirea lor, cum am fcut i n alt parte, cercetarea aceasta s-ar face mai bine n chipul urmtor:

    4. fvlai nti, este necesar ca cele ce nu pot vieui una fr alta s se reuneasc bunoar ca pereche partea femeiasc i partea brbteasc n vederea reproducerii, iar aceasta nu din pre-cugetare, ci pentru c la om, ca i la celelalte vieti i plante, exist o dorin fireasc de a lsa dup el o alt fiin asemntoare lui; apoi-, ceea ce este din fire menit a stpni i ceea ce este menit a fi stpnit n scopul conservrii; i anume, cine poate, graie inteligenei sale, s prevad, acela este stpnitor i domn firesc, iar cel ce poate svri cu puterea corpului cele prevzute este din fire menit a fi stpnit i a sluji celuilalt; aa c i stpnul i sclavul au acelai interes.

    5. Mai departe, femeile i sclavii se deosebesc prin natura lor, cci natura nu creeaz nimic n chip aa de srac precum cuitul delfic1 furit de cuitari, ci cte o unealt pentru fiecare scop, cci numai astfel fiecare unealt ajunge s lucreze ct mai bine, cnd slujete nu la mai multe lucrri, ci numai la una; iar dac la barbari, femeile i sclavii au aceeai poziie, pricina este c ei din fire nu au calitatea de a stpni, ci c'astoria lor ia natere numai ca o tovrie a unui sclav cu o sclav. De aceea, poeii zic:

    Da, pe drept supui sunt grecilor barbari 2", spre a spune c, din fire, barbar i sclav este totuna.

    6. Aadar, din aceste dou tovrii (cstorie i sclavie) ia fiin mai nti casa, i bine zicea Hesiod poetul:

    Cat-i nti locuin, apoi o femeie i-o vit 3", cci boul este sclavul sracilor. Astfel, tovria de toat ziua este, firete, familia dintr-o cas, pe ai- crei membri Charondas 4 i numete tovari de coni, iar Epimenide cretanul5 tovari de covat.

    1. Un fel de cuite care serveau la tiat, la pilit, la ciocnit i la mai multe alte treburi; l cumprau mai a les sraci i care nu puteau s-i procure toate a c e s t e instrumente.

    2. Versul 1400 din Iphigenia lui Euripide. 3. Munci i zile, v. 403. 4. Charondas din Catana, n Sicilia, legiuitorul Thuriumului, 664 a: Chr. Vezi i

    cartea II, cap. IX; 5 i 8. 5. Epimenide cretanul scrisese o lucrare despre republica Cretei. El a venit la Atena

    n 600 a. Chr.

  • 7. Iar ntia comunitate a mai multor case, instituit dintr-o trebuin nu zilnic, este satul, care n modul cel mai firesc se poate socoti ca o colonie a familiei, pe ai crei membri unii i . numesc tovari de lapte; aa au fost ocrmuite de regi la origine

    s

    statele greceti - i celelalte popoare sunt ocrmuite chiar i astzi - pentru c ele constau din oameni obinuii cu regalitatea; fiecare familie este ocrmuit de cel mai btrn i tot asemenea i coloniile, din pricina nrudirii membrilor lor. i tocmai asta spune i Homer:

    Astfel fiecare guverneaz" pe femei i pe copii. Cci ciclopii, despre care vorbete aici, triau singuratici i

    aa triau oamenii n vremea strveche. i din cauza aceasta toi susin c i zeii sunt guvernai de ctre un rege, tocmai fiindc oamenii nii, n parte i astzi i n parte i n vremea veche, erau guvernai n chipul acesta i dup cum oamenii i reprezint chipurile zeilor asemenea lor nii, tot astfel i reprezint i vieile zeilor.

    8. Comunitatea format din. mai multe comune este statul complet, care realizeaz, ca s zicem astfel, cea mai mare independen a tuturor i care se creeaz n vederea vieii, ns dinuiete n vederea vieii ct mai bune. De aceea, dac chiar acele tovrii-dinti i primitive sunt instituii fireti, cu att mai mult se potrivete calificarea aceasta statului, care este desvrirea acelora; dar firea unui lucru este tocmai menirea desvrit a lui, cci zicem c scopul pentru care este menit orice fiin creat este natura sau firea ei, de pild, natura omului, a calului, a familiei. De asemenea, menirea i scopul este cel mai mare bine, ns independena este 2 un scop n sine i cel mai mare.bun.

    9. Din toate acestea se vede c statul este o instituie natural i c omul este prin natura sa o fiin social3, pe cnd antisocialul prin natur, nu datorit unor mprejurri ocazionale,

    1. Aic i Bi ichelor admite o lacun mai mare. 2. H o b b e s (Libertas, cap. I, 2 ) critic aceast expres ie a lui Arist. i ncearc

    s stabi leasc principiul su, c frica este or ig inea societi i .

  • este ori un supraom, ori o fiar, ca acela batjocorit de Homer: Duman al lumii, al legii i-al traiului casnic", cci o astfel

    de fiin este aa prin natur i totodat este dornic de rzboi", fiind ca o piatr izolat1 la jocul de figuri.

    10. Totodat este clar de ce omul este o fiin mai social dect orice albin2 i orice fiin gregar; cci natura nu creeaz nimic fr scop. ns, dintre toate vietile, grai are numai omul. Vocea (nearticulat) este doar semnul plcerii i al durerii i exist i la celelalte vieti, cci natura lor se ridic numai pn la a avea simirea plcerii i a durerii i a o semnifica unele altora, pe cnd limba servete la a exprima ce este folositor i ce este vtmtor, precum i ce este drept i nedrept.

    11. Iar aceast nsuire este-earacteristic omului, spre deosebire de toate vietile, aa c singur el are simirea binelui i a rului, a dreptului i a nedreptului i a tuturor celorlalte stri morale. Comunitatea unor fiine cu asemenea nsuiri creeaz familia i statul.

    12. i este clar c din natur statul este anterior familiei i fiecruia dintre noi; cci corpul trebuie s existe mai nainte de organe i, suprimndu-se corpul, nu va mai fi nici picior, nici mn, dect numai cu numele, precum se poate numi mn, o mn de piatr; cci fiind stricat va fi tot mn (ns numai cu numele), deoarece toate lucrurile se determin prin menire i prin puterea (de a mplini aceast menire), aa c dac nu mai sunt aceleai, nu se poate zice c au aceeai fire, ci doar acelai nume. Aadar, este clar c statul este din natur anterior individului, cci ntruct individul nu-i este suficient, el este fa de stat ca mdularele unui corp fa de acesta, iar pe de alt parte, dac nu poate ori nu are trebuin s se ntovreasc n societate, din cauza suficienei sale, atunci nu este membru al statului, ci ori o fiar, ori un zeu.

    13. Aadar, din natur exist n toi instinctul pentru o asemenea comunitate; iar cel dinti care a ornduit-o a fost

    - 1. Ca " r e g e l e " n pozi ie de "mat" la jocu l de ah. 2. H o b b e s i d toat osteneala (Imper. cap. V, 5) s arate deosebir i le dintre

    asocia ia albinelor i a oamenilor.

    6

  • autorul celor mai mari bunuri. Cci, dup cum omul, n perfeciunea sa, este cea mai nobil dintre fiine, tot astfel, lipsit de lege i de dreptate, este cea mai rea dintre toate; cci cel mai groaznic lucru este nedreptatea nzestrat cu arme; ns omul se nate avnd ca arme fireti inteligena i voina ferm, care sunt foarte proprii a fi ntrebuinate n scopuri contrarii. De aceea, el este creatura cea mai nelegiuit i cea mai slbatic, cnd este fr virtute; iar n ceea ce privete pofta de dragoste i de mncare, este cel mai nesios. Pe cnd dreptatea este o virtute social, cci dreptul nu este dect ordinea comunitii politice (ori dreptul este hotrrea a ceea ce este just) 1 .

    CAPITOLUL II

    1. Iar dup ce s-a desluit din ce pri se alctuiete statul, trebuie s vorbim mai nti despre economia domestic; cci orice stat se compune din case sau familii, iar prile economiei domestice corespund acelora din care se alctuiete familia sau casa. Ins orice cas ntreag se alctuiete din sclavi i liberi. Totui, fiindc orice obiect trebuie cercetat n prile sale cele mai mici i cum aceste pri dinti i cele mai mici ale casei sunt stpnul i sclavul, so i soie i tat i copii, aceste trei relaii trebuie examinate, ce e.ste fiecare i cum trebuie s fie.

    2. Acestea sunt relaia de stpn (i sclav), apoi cea sexual (cci convieuirea femeii cu brbatul nu are o denumire special) i, n sfrit, cea de-a treia, relaia printeasc (nici aceast legtur nu se numete cu un nume part icular) . Aceste trei categorii pomenite s le considerm ca stabilite. Mai este ceva, din care const toat economia domestic, dup cum cred unii, iar dup cum cred alii, cea mai mare parte a ei; trebuie s cercetm cum stau lucrurile: vorbesc de aa numita art de a se mbogi (hrematistica).

    i mai nti s vorbim despre stpn i sclav, ca s vedem utilitatea acestui aezmnt i dac se poate s ne facem cu privire

    1. In paranteze se cuprind cuv inte le i frazele ce par a nu fi autentice.

    7

  • la acestea o idee mai adevrat dect cele admise acum. 3. Cci unora li se pare c stpnirea asupra sclavilor este o

    tiin i mpreun cu ea i economia domestic nsi, ct i politica i regalitatea, dup cum am spus la nceput 1, iar altora2, c este contra naturii a stpni sclavi: cci numai prin lege devine cineva sclav ori este liber, iar prin natur nu se deosebesc ntru nimic; aadar, ornduirea aceasta nu se ntemeiaz pe dreptate, ci pe violen.

    4. Totodat, posesiunea este o parte a casei (i tiina despre achiziia posesiunii, o parte a economiei domestice) i fr de cele necesare nu este posibil nici a tri, nici a tri bine; apoi, precum n anumite arte este nevoie ca ele s aib uneltele potrivite, dac se are n vedere ca lucrul s reueasc (tot aa i pentru gospodar); uneltele ns sunt parte nsufleite, parte nensufleite, bunoar crma crmaciului este nensufleit^ iar vslaul su, o unealt nsufleit - cci orice lucrtor trebuie pus n clasa uneltelor pentru meteuguri. Tot aa, pentru un gospodar, orice bun este o unealt spre a tri i toat avuia sa este o sum de unelte, iar sclavul este un bun nsufleit i orice slug este ca o unealt naintea altor unelte.

    5. Cci dac oricare dintre unelte, fie la porunc, fie din presimire, i-ar ndeplini lucrul su, precum se spune despre statuile lui Dedal 3-i despre trepiedurile lui Hefaistos 4, despre care poetul zice c ptrundeau automate n ceata zeilor", dac suveicile ar ese singure i plectrul ar cnta singur, patronilor nu le-ar mai trebui lucrtori i nici stpnilor, sclavi; astfel, uneltele numite sunt unelte productive, pe cnd bunurile posedate sunt pentru ntrebuinarea practic. Cci suveica servete la producerea i a altceva pe lng folosina sa proprie, iar vemntul i patul servesc numai la ntrebuinarea lor.

    1. Cap. I, 2 2. C u m era sofistul Lycophron. S c l a v i a nu era admis fr contestaii, chiar n

    s e c o l u l IV a.Chr. Ar is tote l nsu i a v u grij s e l i b e r e z e prin t e s t a m e n t pe toi sclavii-si. Vezi D i o g e n e Laeriu, cartea V, pag. 169-170.

    3. Cel dinti mare sculptor grec care ncearc s expr ime micarea n statuile sale.

    4. Iliada, XVIII, v. 376.

    8

  • 6. i deoarece producia se deosebete de. folosin i fiindc amndou au nevoie de unelte, este necesar ca i acestea s aib aceeai deosebire. Viaa este folosin, nu producie, i de aceea sclavul este un ajutor pentru folosina practic.

    Despre bunuri se zice c sunt ca i un organ. Cci organul nu este numai organ al cuiva, ci i aparine de tot; tot aa bunurile. . De aceea, stpnul este numai stpn al sclavului i nu aparine lui; sclavul ns nu este numai sclavul stpnului, ci i i aparine cu totul.

    7. Care este, aadar, natura i rostul sclavului, reiese clar din acestea. Anume, acel om care din natur nu este al su 1, ci al altui om, este prin natura lui sclav. Ins cine este al altui om, este ca un bun al aceluia 2 , iar un bun este o unealt practic, cu existena sa proprie.

    8. Acum, dac din natur este cineva astfel ori nu i dac este pentru el mai bine i drept a fi sclav ori nu, ori dac orice sclavie nu este cumva mpotriva naturii, cu aceste chestiuni trebuie s ne ocupm n cele ce urmeaz.

    i nu este greu s cercetm acest lucru, pe de o parte prin raiune, pe de alta prin experien. Cci a stpni i a fi stpnit nu este numai printre ntocmirile necesare, ci i printre cele folositoare. i chiar de la plsmuirea lor, unele se difereniaz ca elemente conductoare, iar altele spre a fi conduse; sunt multe forme i de stpnitori i de stpnii (i totdeauna e mai bun stpnirea exercitat asupra unor supui mai buni, cum, spre exemplu, este mai bun i mai folositoare stpnirea asupra unui om, dect asupra unui dobitoc. Cci o treab svrit de ctre" ageni mai buni este mai bun; i oriunde unul poruncete i cellalt execut, se presteaz un lucru de ctre ambele pri).

    9. Cci n toate cte sunt alctuite din mai multe pri i devin o unitate, fie organic, fie colectiv, apare ndat i comanda i serviciul.

    1. C i c e r o n Republica, cartea III, citat de N o n n i u s la vorba "Famulantar", admite acelai principiu: "Est enim, inquit, genus injustae servitutis, quumii sunt alterius, qui possunt e s s e " .

    2. Sclavul susceptibi l i de ipotec. "

    9

  • Interdependena aceasta este inerent ntregii naturi, mai cu seam fiinelor vii, cci chiar n cele ce nu au via exist un fel de stpnire, bunoar (tonica) unei game, ns aceasta este obiectul unei cercetri strine de chestiunea noastr.

    10. Mai nti, fiina vie const din suflet i corp, dintre care unul este conductor din natur, iar cellalt condus (trebuie s considerm obiectele care, potrivit firii1, sunt mai conforme naturii, iar nu pe cele degenerate, de aceea trebuie s studiem i aici pe omul cel mai bine format att la suflet, ct i la corp i, n ce-1 privete pe acesta, spusa noastr este evident; cci la cei vicioi i la cei ce se afl suferinzi pare c adesea trupul poruncete sufletului, pentru c sunt slabi i n stare anormal).

    11. Aadar, cum am spus, trebuie s deosebim ntr-o vietate dou puteri, una stpnitoare, cealalt conductoare, i anume sufletul, care stpnete corpul cu puterea exercitat asupra sclavului, i raiunea, care conduce i nfrneaz dorinele cu puterea omului politic sau a regelui. Din aceasta se vede c ascultarea corpului de efia sufletului i nfrnarea prii afective de ctre raiune i de partea care are judecat este ceva natural i folositor totodat, pe cnd dac ar fi egale ori inverse, ar fi ceva primejdios tuturor prilor.

    12. i iari, tot aa este cu omul i cu celelalte dobitoace, cci animalele domest ice au o natur mai bun dect cele slbticii pentru toate acestea e mai bine s se supun omului, fiindc aceasta este spre pstrarea vieii lor. Apoi, masculul fa de femel este mai puternic, iar cealalt mai plpnd; cel dinti domin, cealalt se supune.

    13. Aceeai rnduial trebuie s existe n general ntre toi oamenii, anume ntre toi care se deosebesc n acelai grad ca sufletul de corp i omul de fiar; i ntr-adevr, se gsesc n aceast stare toi cei al cror rost este lucrarea corpului lor - i aceasta este menirea lor cea mai folositoare; acetia sunt sclavii din natur; pentru ei este mai bine s fie stpnii ca atare, tot aa ca j pentru fpturile pomenite adineaori. Prin urmare, este sclav

    1. Vorbele acestea i-a servit lui R o u s s e a u ca epigraf al celebrului su Discours sur l'Ingalit.

    10

  • din natur cel ce poate fi al altcuiva (i de aceea este al altcuiva) i care este prta la raiune numai ntr-att ct i trebuie s neleag poruncile raiunii, ns personal s nu o aib. Cci animalele nu pot nici mcar s neleag poruncile raiunii, ci doar se supun impresiilor.

    14. Iar folosul sclavilor se deosebete puin de acela al vitelor, cci i unii i altele ne dau cu corpul lor ajutorul pentru cele necesare vieii. n acest scop, natura 1 nzuiete s creeze deosebite corpurile celor liberi i ale sclavilor, pe acestea din urm scurte i puternice, pentru munca de rnd, pe cele dinti, drepte i zvelte i nedestoinice pentru asemenea treab, ns capabile de aciune politic (aceasta, la rndul ei, apare mprit n funcia ei rzboinic i n cea de pace).

    15. ns de fapt se ntmpl adesea i contrariul, i anume c unii numai corpul l au de oameni liberi, iar alii numai sufletele; un lucru este ns clar, c dac oamenii s-ar nate att de diferii unii de alii - numai n ce privete corpul - ct sunt de deosebite statuile zeilor de statura omeneasc, toi ar recunoate c cei mai puin frumoi sunt vrednici s fie sclavii celorlali. i dac acesta este adevrul relativ la corp, cu att mai mult dreptate se adeveresc acestea relativ la suflet. Doar c nu este deopotriv de uor a vedea frumuseea sufletului ca pe cea a corpului.

    S-a artat c din natur unii sunt liberi i alii sclavi i c este folositor i drept ca acetia s fie sclavi.

    16. Totui, nu este greu a recunoate c au ntructva dreptate cei ce susin contrariul, cci vorbele sclav,, i sclavie,, sunt ambigue; (aa este sclavul de drept din cauza inferioritii naturale2) i sclavul n virtutea unei legi, unei convenii3 ca cei

    1. Mai muli autori moderni i-au reproat aceste principii ciudate. ns Aristotel nu este partizan e x c l u s i v al sc lav ie i . S se vad pasajul din cartea IV, cap. IX, 9, unde susine c adesea trebuie eliberai sclavi i .

    2. Adugat de traductor. 3. Ateneu (cartea VI, pag. 2 5 3 ) c i teaz o a s e m e n e a conven ie ntre o c o l o n i e de

    beoieni i de tesalieni. H o b b e s (Imperium, cap. VII i IX) ntemeiaz sc lav ia pe rzboi. Grotius admisese i el principiul acesta, susinut de aproape toi autorii pan la M o n t e s q u i e u . n ant ich i tate , m a x i m a a c e a s t a era un iversa l a d m i s i aplicat cu cea mai mare rigoare.

    11

  • prini n rzboi s fie proprietatea nvingtorilor. ns contra acestui drept, ca i mpotriva oratorilor politici (cnd aduc pro iec te de legi noi) , filozofii ju r id ic i r idic acuza ia de nelegalitate i c este revolttor ca unul care are puterea s nving pe altul s fac din nvins, numai prin for, sclavul i supusul su.

    17. Dintre filozofi1, unii cred aa, alii altfel, ns cauza acestei nenelegeri, care (pe de alt parte) apropie (diferitele) lor preri, este c n oarecare msur tocmai ingeniozitatea, mpreun cu mijloacele de fapt, este aceea care poate s nving mai bine i c totdeauna biruina implic oarecare superioritate, aa c se pare c violena nu este fr oarecare for moral i (n cele din urm) discuia are loc numai din punct de vedere al dreptului. Cci tocmai de aceea unii socotesc c dreptatea este bunvoina (care exclude sclavia), iar alii c este drept ca cel mai puternic s stpneasc; de aceea, ct vreme aceste dou opinii stau separate una de alta, cea dinti n-are nimic ferm, nici convingtor, ntruct, conform ei, cel mai tare ca destoinicie n-ar trebui s domneasc i s stpneasc.

    18. n fine, alii, considernd ambele preri, declar, dup cum cred ei, potrivit oricrui drept (cutumiar) - cci orice obicei are ceva drept n el -, sclavia din rzboi ca just, ns nu totdeauna. Fiindc pricina rzboaielor se poate s nu fie dreapt, iar pe cel ce cade n sclavie nemeritat nu-1 putem socoti ca sclav (din natere). Cci altminteri ar urma ca oameni foarte nobili 2 s fie socotii sclavi sau fii de sclavi, dac din ntmplare sunt prini i vndui. De aceea, acetia nu vor s se socoteasc pe ei nii printre sclavi, ci numai pe barbari; i toi ci cred aa cerceteaz numai despre sclavul din natur, dup cum am vorbit la nceput.

    19. Cci este necesar - zic ei - a fixa unele deosebiri ntre cei care sunt sclavi oriunde i alii care nu sunt-nicieri. Acelai lucru cu nobleea: grecii de neam socotesc c ei sunt nobili nu

    1. E vorba de Platon i Pindar. 2. Trebuie s d i s t i n g e m ntre nobi l ( l iber prin n e a m , ras) i l iber de fapt;

    acet ia din urm. se puteau face i din sclavi (liberii); n schimb, Platon (nobi l ) fusese ctva t imp n sc lav ie.

    12

  • numai printre ai lor, ci i pretutindeni, pe cnd barbarii sunt nobili numai n ara lor: ntr-un cuvnt, c exist o noblee i o libertate absolut i alta condiionat, cum zice i Elena lui Teodectis1:

    Pe mine, vlstar de zei i dup mam i dup tat, Cuteaz cineva s m numeasc sclav?" Cine judec aa face deosebirea ntre sclav i liber, ntre

    nobili 2 i nenobili, numai din punctul de vedere al destoiniciei i incapacitii, cci ei pornesc de la ideea c, precum dintr-un om trebuie s se nasc un om i din animal tot un animal, tot aa din oameni destoinici, un om destoinic. (Asta .nu este cu totul adevrat, ci) natura doar tinde ctre elul acesta, ns n multe cazuri nu-1 poate atinge.

    20. Este clar, aadar, c discuia are oarecare baz i c nu toi care sunt sclavi ori liberi de fapt sunt i din natur; de asemenea, e clar c aceast deosebire s-a ntiprit ntr-att n fiina lor, nct este n interesul lor ca unii s slujeasc, iar ceilali s porunceasc i este drept i trebuie ca unii s asculte, iar ceilali s exercite stpnirea pentru care au fost menii de la natur; iar un abuz al acestei puteri este vtmtor amndurora, cci ceea ce priete prii, priete i ntregului, iar ceea ce priete corpului, priete i sufletului; or sclavul este oarecum o parte a stpnului, anume ca o parte deosebit i nsufleit a corpului acestuia i de aceea mai exist i o legtur de interes comun i nclinaie reciproc ntre amndoi, ntruct natura nsi i-a menit pentru aceast legtur, pe cnd atunci cnd numai legea i violena i-a legat, se ntmpl contrariul.

    21. De aici reiese clar c puterea stpnului (asupra sclavului), nu e totuna cu autoritatea politic i nici toate felurile de dominri nu sunt asemntoare3, cum susin unii. Cci una este numai o autoritate asupra celor liberi din natur, iar cealalt se exercit asupra sclavilor; efia capului de familie este ndeobte monarhic - cci orice cas se conduce monarhic - iar autoritatea omului politic se exercit asupra unor oameni liberi i egali.

    1. Disc ipo l i amic al lui Aristotel.

    2. Defini ia nobleei n cartea VIII, cap. I, 3 , z ice : " N o b l e e a const n virtute i n bogia strmoilor".

    3. Vezi cartea I, cap. I, 2.

    13

  • 22. Aadar, stpnul este s tpn 1 nu pentru c tie s porunceasc, ci pentru c are o natur de stpn, de asemenea sclavul i omul liber. Totui, exist o tiin a stpnului i una a sclavului. O tiin a sclavului a predat ntr-adevr odat unul la Siracuza; acolo, lund onorariu, nva pe copiii n sclavie ciclul de cunotine necesare pentru serviciile lor obinuite; nvtura acestor lucruri s-ar putea extinde i mai mult, la buctrie i la alte feluri mai alese de servicii, cci unele servicii sunt mai preioase dect altele, iar altele mai necesare, potrivit proverbului: Sunt sclavi i sclavi, dup cum stpni i stpni" 2.

    23. Aadar, toate cunotinele acestea formeaz tiina sclavului, iar tiina stpnului const n a ti s se foloseasc de sclavi, cci a fi stpn nu nseamn a ti s ctigi sclavi, ci a te folosi bine de sclavi; totodat, tiina aceasta nu est cine tie ce lucru mare i nalt, ci cuprinde acele lucruri pe care sclavul trebuie s tie s le fac, iar stpnul trebuie s se priceap s i le comande; n locul stpnilor care n-au nevoie s se chinuiasc singuri, un administrator primete aceast onoare, iar stpnii fac politic i filozofeaz. tiina de a ctiga (sclavi) este ns deosebit de celelalte dou; ea nu' este dect arta de a purta rzboi la t imp i n mod util (ori arta de a ntocmi o vntoare de oameni).

    24. Att despre stpn i sclav.

    CAPITOLUL III

    1. i acum s studiem arta ctigului i a navuirii dup calea croit de n o i 3 , ntruct sclavul s-a recunoscut doar ca o parte a avutului ntreg. Mai nti trebuie s ne ntrebm dac arta navuirii (hrematistica) este aceeai cu economia domestic (economia) ori este numai o parte a ei sau o art ajuttoare, iar dac este o art ajuttoare, dac este n acelai mod cum este

    1. Vezi 3 . 2. Proverbul acesta e s c o s dintr-o p ies a comicu lu i Phi lemon. 3. Vezi mai sus, cap.I, 3 .

    14

  • meteugul de a face suveici pentru meseria estoriei, ori ca turntoria fa de turntoria de statui (cci aceste meserii nu ajut n acelai mod), ntruct prima pregtete unealta, cealalt materia; prin materie neleg substan din care se confecioneaz obiectul, aa cum e lna pentru estor i pentru turntorul de statui, bronzul).

    C, deocamdat, economia domestic nu este totuna cu hrematistica, este un lucru cert. Cci cea din urm se ocup cu producia, cealalt cu consumaia; dar ce alt art ar putea fi aceea care s se foloseasc de cele din cas, dect economia domestic?

    2. i dac hrematistica este o parte a artei economice ori o art nou, rmne de discutat; recunoatem de altfel c este rostul celui priceput n hrematistica s cerceteze care sunt mijloacele de a ctiga bani i proprieti. Ins avuia i bogia cuprind multe pri i mai nti trebuie cercetat dac agricultura i n general ngrijirea de cele ale hranei este o parte a economiei domestice ori alt ramur de tiin.

    3. Dup cum exist mai multe feluri de hran, tot aa exist mai multe feluri de via, att ale dobitoacelor, ct i ale oameni lor; i deoarece nu poate pers i s ta via fr hran, deosebirile hranei au creat traiurile deosebite ale vietilor. Printre animale, unele triesc n turme, altele singuratice, dup cum li se potrivete mai bine n vederea gsirii hranei, pentru c unele sunt carnivore, altele frugivore, iar altele omnivore, dup cum natura le-a difereniat traiurile lor n vederea uurinei i a unei mai bune alegeri a acestor alimente, apoi fiindc din natur nu tuturor animalelor le place aceeai hran, ci una unora i alta altora, iar vietile, att cele carnivore, ct i cele frugivore, se deosebesc ntre ele.

    4. Tot aa i cu vieile oamenilor, cci mult se deosebesc ntre ele. Cei mai trndavi sunt nomazii; acetia trndvesc, pe cnd hrana le vine fr osteneal de la animalele domestice; numai cnd este necesar s peregrineze dup pune pentru dobitoace, sunt i ei silii s plece mpreun, astfel c turmele lor sunt ca nite ogoare vii pe care le cultiv. Apoi alii triesc din vntoare, unii fcnd un fel de vnat, alii altul, alii din

    15

  • h o i e 1 , iar alii, care locuiesc pe lng lacuri, bli, ruri i coastele pline de pete ale mrii, triesc din pescuit, iar alii din vnatul psrilor i animalelor slbatice. ns cea mai mare parte a oamenilor triesc din lucrarea pmntului i cultivarea fructelor.

    5. i acestea sunt aproape toate felurile de via care au o ndeletnicire natural i nu-i procur hrana prin schimb ori prin comer: viaa nomad, agricol, tlhreasc, pescreasc, vnto-reasc; mimai c unii, pentru a-i satisface nevoile unui fel de via care el singur nu poate s le dea independena necesar, cumuleaz, spre a tri mai plcut, mai multe ocupaii, de pild: viaa nomad cu cea tlhreasc, cea agricol cu'cea vntoreas-c, i tot asemenea cu celelalte: ncotro i mpinge nevoia, acel fel de via l duc.

    6. Aadar, felul acesta de avuie pare c le este dat tuturor vieuitoarelor de ctre natura nsi, att ndat de la natere, ct i la maturitate. Cci chiar din primele momente ale naterii, mamele produc atta hran ct este ndestultoare pn cnd cei nscui pot s i-o procure ei nii, i aa sunt cele ce nasc viermi 2 i cele ce nasc ou; iar cele ce nasc pui vii au pentru nscui hrana n corpurile lor pe un timp oarecare, aa - numitul lapte.

    7. De asemenea, este clar c trebuie s admitem i cu privire la vietile mature c plantele sunt create pentru folosina animalelor i c celelalte vieuitoare sunt create spre folosina oamenilor, cele domestice, att pentru servicii, ct i pentru hran, iar cele slbatice, dac nu toate, totui cele mai multe, pentru hran i alte trebuine, ca omul s-i fac veminte i alte unelte din'ele; aadar, dac natura nu creeaz nimic fr scop i n zadar, este necesar s admitem c natura a fcut toate acestea pentru folosul oamenilor.

    1. Tlhria, dup cum observ Tucid ide (cartea I, cap. V), nu era o m e s e r i e n e c i n s t i t n pr ime le t impuri ale Grec ie i . n v r e m e a istor icului , c t e v a triburi pstraser obiceiul acesta. Tlhria apare n evul m e d i u pus n practic de elita societi i , de ctre seniori puternici i chiar de ctre regi. H o b b e s (Imperator, cap. V, 2 i cap. XII, 1 4 ) gsete c, n stare de natur, tlhria este tot att de util pe ct de onorabil. Montesqu ieu atribuie tlhria l ipsei comerului (L 'Espril des Lois, cartea X X , cap. II).

    2. Aristotel se refer la larvele insectelor, ale cror ou sunt prea mici spre a se vedea cu ochiul liber.

  • 8. De aceea, i arta rzboiului este din natur tot un fel de art tie navuire, dup cum i arta vntorului este o parte a celei dinti. i trebuie, s ne folosim de ea att contra fiarelor, ct i contra acelor oameni care, dei nscui pentru a serv i 1 , nu primesc a fi stpnii, cci acest fel de rzboi este drept din natur. Deci, aceast ramur a artei de a dobndi este n mod firesc o parte a economiei domestice, anume aceea a crei sarcin este s adune o provizie de obiecte care sunt necesare spre a tri i folositoare pentru comunitatea statului i a familiei i care, de aceea, sau trebuie s fi fost strnse mai dinainte, sau trebuie procurate de ctre economia domestic.

    9. i adevrata avere, pe ct se pare, const n ele. Cci cantitatea suficient a unei asemenea avuii, n vederea unui trai bun, nu este nesfrit, dup cum pretinde Solon n mod poetic: Omul strnge ntruna avuii nelimitate", ci limitate, ca i n celelalte arte; cci n nici o art nu sunt unelte nesfrite, nici ca numr, nici ca mrime, iar averea nu este nici ea dect cantitatea necesar uneltelor.i mijloacelor economiilor casnice i oamenilor politici. Aadar, c exist oarecare art de a dobndi din natur pentru gospodari i oameni politici i care sunt condiiile ei, aceasta este^clar.

    10. Dar mai exist i un alt fel de art de a dobndi, pe care mai ales o numesc - i cu drept cuvnt - arta de a se navui 2, care admite c ntr-adevr, bogia i proprietatea n-au nici o limit, iar muli o socotesc una i aceeai cu^cea dinti, desigur din pricina asemnrii lor. De fapt, dei nu sunt mult deosebite, nu sunt totui identice. Cci pe cnd aceea este opera naturii, aceasta nu este din natur, ci se nate mai mult din experien i din art. i acum s pornim n cercetarea acestei chestiuni de la principiul acesta.

    11. Folosina oricrui lucru este de dou feluri3, i n ambele uzuri, lucrul servete ca atare, ns nu n acelai mod; ntia

    1. Aristotel se refer" la barbari: "Natura a voi t ca barbar i sc lav s fie unul i acela i" . Vezi cap. I, 5 .

    2. Dup cum vedem, Aristotel face deosebire ntre arta de a "dobndi" (ktet ike) i arta de a se "navui" (chrematist ike).

    3. A d a m Smith, celebrul e c o n o m i s t scoian, admite ca i Aristotel c lucrurile au dou valori: valoarea de folosin i c e a de schimb.

    17

  • folosin este cea proprie, cealalt ns nu e cea proprie lucrului: bunoar, nclmintea servete i la purtat i ca mijloc de schimb; cci amndou sunt folosine ale nclmintei, ntruct i acela care d o nclminte unuia care are aceast nevoie, n schimbul banilor sau al hranei, se folosete de nclminte ca nclminte, ns nu cu folosina proprie destinaiei ei, cci nu a fost fcut pentru -schimb; tot aa este n ce privete celelalte bunuri. Cci toate pot deveni mijloace de schimb; i acest schimb primitiv avea o origine cu totul conform naturii, ntruct oamenii au dintr-un lucru mai mult, iar dintr-altul mai puin dect le trebuie.

    12. De altfel, din acestea reiese clar c comerul nu este o parte a agonisirii naturale. Era necesar s se fac schimb doar ct le era ndestultor (pentru trai). n cea dinti asociaie, adic n (cas) familie, este vdit c nu avea nici un loc, ci numai n asociaia mai extins. Cci membrii familiei aveau toate n comun; cnd ns locuinele i avuturile fur desprite, se ivir la membrii asociaiei multe i felurite trebuine i, potrivit acestor lipsuri, le era necesar s-i dea unii altora diferite lucruri, dup cum fac i astzi multe din seminiile barbare, i anume potrivit schimbului, cci 'ei schimb lucruri folositoare ntre ei, dau i primesc vin n schimbul grului i altele de felul acestora1, ns nu extind mai departe comerul lor.

    13. Nici acest schimb nu este contra naturii i nici vreo ramur a artei de a se navui (n'sens strict), cci rolul lui era de a completa acea cantitate necesar pentru care suntem menii de natur; ns din el s-a format arta aceea (hrematistic) n chip firesc. Cci crescnd trebuinele i extinzndu-se, prin importul articolelor ce nu le aveau i exportul celor prisositoare, de nevoie ajunser la ntrebuinarea monedei . Nu toate lucrurile trebuincioase din natur se pot lesne transporta.

    14. i astfel oamenii se nvoir ca la schimbul lucrurilor s dea i s ia n locul lor un oarecare obiect, care, fiind el nsui un lucru folositor, avea avantajul c era lesne de mnuit n cltorii, ca aurul, argintul i altele asemenea; la,nceput i determinau valoarea numai dup mrime i greutate, iar n cele din urm i

    1. Vezi Homer, Iliada, cntul VII, vers 4 7 4 .

    18

  • ntiprir i o efigie, ca ei s se scuteasc de msurtoare, cci efigia era pus ca semn al valorii. Cnd, din nevoia schimbului, se introduse moneda, s-a nscut i cealalt form de agonisire, comerul; la nceput, primitiv dezvoltat, curnd ns perfecionat prin experien, el cuta i gsea cum i unde s realizeze ctiguri ct mai mari.

    15. De aceea, se pare c hrematistica se ocup mai ales cu banii i c obiectul ei ar fi s poat cunoate de unde se pot ctiga ct mai muli bani; cci ea trebuie s creeze avuia i bunstarea. De aceea se admite adesea c bogia const n belugul banilor, cci n jurul banilor se nvrtesc i achiziia i comerul. Apoi se zice totodat c banul, prin natura sa, este n sine un nimic, neavnd valoare dect prin lege, pentru c, de ndat ce are loc o schimbare de moned, nu mai este ntru nimic valabil i nici folositor pentru trebuinele vieii i fiindc unuia care are bani din belug poate s-i lipseasc hrana necesar, c este' ceva absurd 1 s fie avuie acel lucru n posesiunea cruia cineva poate muri de foame, cum spune mitologia despre acel Midas, c, prin mplinirea dorinei (sale nes ioase), toate bucatele aduse naintea sa se prefceau n aur.

    16. De aceea, acetia caut n altceva avuia i izvorul avuiei i caut cu drept cuvnt; ntr-adevr, una este hrematistica i altceva agonisirea natural i numai aceasta din urm ine de economia domestic. Iar comerul produce avere nu n chip absolut, ci numai prin transportarea bunurilor. Or, el pare c se ndeletnicete tocmai cu banii; cci banul este elementul i inta schimbului; iar averea din acest fel de achiziie este nelimitat (ntr-adevr). Cci, precum medicina are ca scop s vindece la infinit, tot astfel fiecare dintre arte au scopurile lor la infinit i toate tind s le realizeze ct mai bine, pe cnd, din contr, mijloacele care duc la scopurile lor nu sunt infinite - i pentru toate, limita lor este chiar scopul lor; tot astfel ca i mai sus, achiziia comercial nu are ca limit scopul pe care-1 urmrete,

    1. Montesqu ieu (L'Esprit des Lois, cartea X X I , cap. XXII i cartea X X , cap. I) observ c imense le cantiti de aur aduse din Lumea N o u n-au mpiedicat Spania s cad n mizerie, pricinuit i de multe alte cauze.

    19

  • pentru c scopul su sunt tocmai bunurile i o navuire nesfrit. 17. Dar dac arta acestei mbogiri n-are hotare, economia

    domestic are, fiindc cmpul ei este cu totul deosebit. Astfel, este evident c orice avuie trebuie s aib o limit. ns din fapte vedem c are loc contrariul; toi cei ce vor s se navueasc ngrmdesc moneda lor la infinit. Pricina este apropierea ambelor (arte de navuire); ntrebuinarea aceluiai ban poate fi interpretat ntr-un fel sau altul, dup cum se face ntr-un domeniu sau cellalt al hrematis t ic i i , cci amndou sunt ntrebuinri ale aceleiai avuii, (anume a banului), ns nu n acelai scop; scopul celei dinti este altul, al celei de al doilea, nmulirea lui. Unora li se pare c acesta este obiectul economiei domestice i continu s cread c trebuie ori a pstra; ori a nmuli la infinit averea existent.

    18. Cauza acestei preocupri este faptul c oamenii se ngrijesc numai s triasc, nu s triasc frumos. Dorul de via fiind infinit, ei se strduiesc (s strng) mijloace infinite (de trai). Cei ce nzuiesc s triasc frumos caut mai ales plcerile (senzuale) corporale i, fiindc se tie c acestea se procur prin bani, toat strduina se nvrtete n jurul afacerilor unde se ctig bani, iar cealalt ramur (nenatural) a hrematisticii de aici s-a nscut. Orice plcere constnd din exces, ei caut mijloacele care produc excesul dttor de plceri i dac nu pot s le obin prin hrematistic, le caut prin alte mijloace, servindu-se de puterile lor, nu conform naturii. ,

    19. Menirea curajului nu este s fac bani, ci fapte brbteti, i nici a artei rzboiului i a medicinei, ci a celei dinti s aduc biruina, iar a celei de-a doua, nsntoirea, ns felul acela de oameni fac din toate aceste ocupaii mijloace de ctig, ca i cum banul ar fi scopul lor i ca i cum toate sforrile oamenilor nu trebuie s aib alt el dect banul. i astfel am vorbit despre hrematistic nebazat pe necesitate, despre chestiunea privitoare la cauza pentru care ne servim i astzi de ea precum am spus i despre cea necesar, c este deosebit de cealalt, c ine, firete, de economia domestic i c. se ocup de producia hranei i nu este infinit, ca cealalt, ci are o limit.

    20

  • 20. n modul acesta devine clar i chestiunea pus la nceput, anume dac arta navuirii este treaba capului de familie i a omului politic ori nu, ci 1 trebuie s existe de mai nainte, dup cum i pe oameni ,nu-i creeaz politica, ci lundu-i aa cum sunt prin natura lor, se servete~de ei; astfel, natura trebuie s le i dea, ca hran, pmntul sau marea sau altceva. Apoi este treaba capului de familie (gospodarului) s dispun de acest avut dup cum se cuvine, tot aa precum nu este treaba estoriei s creeze lna, ci doar s cunoasc care este bun de ntrebuinat la lucru i care este rea i de nentrebuinat.

    21. i ar putea ntreba cineva de ce tocmai arta navuirii este o parte a economiei domestice, iar medicina nu este o ra'mur a ei, ct vreme cei din cas au nevoie de sntate tot att ct i de via i de alte lucruri necesare vieii? Raiunea este aceasta: dac, pe de o parte, este datoria capului de familie i a omului de stat s se ocupe de sntatea (celor de sub conducerea lor), pe de alt parte, grija asta o au nu ei, ci trebuie s-o aib medicul. Tot aa, avutul unei familii l privete pe capul familiei, ns ntr-o- msur nu-1 privete pe el, ci pe tiina ajuttoare (economia domestic); cci mai presus de orice, fondul oricrei avuii trebuie s fie dat mai dinainte de ctre natur. Cci este de datoria naturii s dea hran fpturilor sale i ntr-adevr, pentru fiecare nou nscut ea i servete ca hran restul materiei din care se nate. De aceea, pentru toi oamenii, numai avuia dat de roadele pmntului i luat de la animale este potrivit naturii.

    22. Agonisirea averii fiind de dou feluri, dup cum am spus, una comercial, alta domestic, aceasta necesar i vrednic de laud, cea dinti datorat schimbului i cu drept cuvnt dispreuit2, fiindc nu-i ia ctigul din natur, ci de la alii,

    1. Cei mai muli interprei ai Politicii admit aici o lacun. Franz Susemihl reconstituie astfel: "a altuia, ns nu este n puterea nici a acestuia s creeze aceste bunuri".

    2. Platon (Legile, XI, pag. 9 1 8 ) a des lu i t pricinile dispreului revrsat asupra comerului. In toat antichitatea, comerul era o profesiune neonorabil; el nu ncepu s fie stimat dect n epoca republicilor italiene, n vremea de nflorire a Florenei i a Veneiei. Teoria lui Aristotel despre achizi ia natural i despre achiziia derivat merit o mare atenie, ca fiind una dintre ce le dinti ncercri de economie politic. Antichitatea nu ne-a lsat altceva mai complet. Montesquieu a pretins c teoriile lui Aristotel despre camt i mprumutul cu dobnd au nimicit comerul n veacul de mijloc.

    21

  • mprumutul pe dobnd i camt sunt urte cu cea mai mare dreptate, fiindc acestea i scot ctigul tot din bani i nu le las destinaia pentru care au fost creai. Cci pentru nlesnirea schimbului s-a introdus moneda; dobnda ns l nmulete n sine. De aceea, numele grecesc al dobnzii1 nseamn i copil", cci copiii se aseamn de obicei cu prinii lor i, tot aa, dobnda este banii din bani. Iar acest fel de agonisire a averii este cel mai nefiresc dintre toate.

    CAPITOLUL IV ^

    1. De la tiina pe care am dezvoltat-o ndeajuns s trecem acum la cteva considera i i privitoare la practic. n toate subiectele de acest fel, un cmp liber este deschis teoriei; ns aplicaia are necesitile sale.

    tiina avuiei n ramurile sale practice const n a cunoate temeinic felul, locul i ntrebuinarea produselor celor mai folositoare: s tie, de pild, dac trebuie s se ndeletniceasc cu creterea cailor, a boilor, a oilor sau a altor animale; s nvee a alegre cu pricepere speciile cele mai rentabile dup loc, cci nu toate reuesc deopotriv oriunde. Practica mai consist n a cunoate agricultura i locurile ce trebuie lsate fr arbori ca i pe cele ce trebuie plantate; ea se ndeletnicete, n sfrit, cu ngrijirea albinelor i a tuturor animalelor de uscat i de ap care pot aduce unele venituri.

    2. Acestea sunt cele dinti elemente ale avuiei propriu zise.

    Ct despre avuia pe care o aduce schimbul, elementul su de cpetenie este comerul, care se mparte n trei ramuri : comerul pe ap, comerul pe uscat i comerul de prvlie, care se deosebesc unul de altul prin aceea c unele sunt mai sigure, iar celelalte aduc ctig mai mare. Al doilea element este mprumutul cu dobnd i al treilea salariul, care se poate aplica meseriilor mecanice sau muncitorilor, care fr vreo art, servesc numai cu puterea corpului lor.

    1 Radicalul teko = nasc; tekos = vlstar, copil.

    22

  • Mai este i un al treilea fel de agonisire de avere, la mijloc ntre navuirea natural i navuirea prin schimb, care ine i de una i de alta, care provine din pmnt i din cele ce cresc din pmnt i, dei nu const n fructe comestibile, totui este util: anume tierea pdurilor i exploatarea minelor, iar aceasta din urm are i ea mai multe ramuri, fiindc mineralele scoase din pmnt sunt de diferite feluri.

    Cele mai tehnice dintre aceste meserii sunt acelea n care ntmplarea neprevzut are cel mai puin loc, cele mai meteugreti (mecanice) sunt acelea care deformeaz mai mult corpul, cele mai servile (ca ale sclavilor), acelea unde se ntrebuineaz aproape exclusiv puterea trupului, n fine, cele mai nenobile, acelea unde se cere ct mai puin deteptciune i merit.

    3. S-a vorbit ndeajuns despre fiecare dintre aceste ramuri de navuire; a trata amnunit fiecare parte ar fi ns nepotrivit, dei ar fi folositor pentru meseriile respective.

    4. Ba nc exist i scrieri privitoare la aceste lucruri, ale unora, cum e Chares din Pros 1 i Apollodor din Lemnos, despre agricultur i cultura pdurilor. De asemenea, alii au scris despre alte materii, iar acela ce se intereseaz de lucrurile acestea s le studieze n ele i, pe lng aceasta, va face bine s culeag povetile rspndite despre mijloacele prin care unii au ajuns s fac avere, cci acestea sunt de folos adepilor hrematisticei.

    5. Aa este povestea lui Tha les 2 din Milet. Este vorba despre o speculaie n vederea navuirii, pe care i-o pun n seam numai din cauza nelepciunii lui, dar este o regul pentru toi. Din pricina^srciei lui, inndu-1 unii de ru, cum c filozofia (lui) este nefolositoare - aa se spune - i prevznd, graie cunotinelor sale astronomice, c recolta mslinilor va fi mbelugat, nc de cu iarn, cnd tocmai avea ceva bani, ddu arvun tuturor

    muncitorilor de msline din Milet i Chios, i-i nchirie cu o mic sum, ntruct nu avea nici un concurent. Cnd sosi apoi timpul

    1. Chares din Pros, contemporan al lui Aristotel. Apo l lodor din L e m n o s tria in aceeai epoc.

    2. Thales, eful col i i ioniene, nscut c a m la 6 4 0 a.Chr. i mort la o vrst foarte naintat. Contemporan cu So lon, socot i t ca i acesta printre cei apte nelepi.

    23

  • culesului i se cutau n grab muli asemenea muncitori, i-a renchiriat cu preul care i-a convenit i a strns o mare avere; astfel le-a artat c filozofilor le este uor s fac avere, cnd vor, ns nu la aceasta nzuiesc ei.

    6. Thles, zice-se, a dat prin aceast speculaie o prob a inteligenei sale; ns acesta este un artificiu general de a se navui, n msura n care cineva poate s-i pstreze numai pentru sine cumprarea unui lucru; tot aa i deschid unele state izvoare de venituri, cnd n-au bani, crend monopolul vnzrilor.

    7. n Sicilia, unul a cumprat cu banii depozitai la el tot fierul din uzine, iar cnd veneau negustori de pe pieele strine, el era singurul vnztor i deci nu 1 i1 vindea pe cine tie ce pre prea mare, totui, la cincizeci de talani, ctiga o sut. Dionysios 1, aflnd aceasta, i ddu voie s-i ia averea, ns i interzise s mai rmie n Siracuza, ca unuia ce nscocise o afacere pgubitoare intereselor domnitorului. Totui, speculaia lui Thales este aceeai ca i a celuilalt. Amndoi, au tiut s-i creeze un monopol. Acest procedeu este folositor s fie cunoscut i de ctre efii de stat i oamenii politici. Multe state au tot atta nevoie de navuire i sunt nevoite s ntrebuineze aceleai izvoare de venituri ca i familiile i nc ntr-o msur mai mare, iar toat guvernarea unor oameni politici se reduce numai la aceasta2.

    CAPITOLUL V

    1. Am zis c economia domestic are trei pri (se bazeaz pe trei relaii, pe trei puteri), relaia de la stpn la sclav, de care am vorbit mai sus, aceea de la printe 3 la copii i aceea dintre soi

    anume a conduce pe femeie i pe copii i anume ambele categorii ca pe nite persoane libere, ns nu cu aceeai

    1. D i o n y s i o s , btrnul care a domnit de la 4 0 6 - 3 6 7 a. Chr. 2. Aproape toate statele m o d e r n e urmeaz prerea lui Aristotel i creeaz o

    parte considerabi l a veniturilor lor din monopolur i : tutun, chibrituri, foie, sare, cri de 30c, t imbre de nregistrare, mrci potale.

    3. Vezi mai sus, cap. II, 2 .

    J 24

  • autoritate, ci pe femeie ca un ef de republic, iar pe copii cu autoritatea regelui. Cci brbatul este mai destoinic din natur pentru efie - ceea ce nu mpiedic ca relaia s se formeze ici i colo contra naturii -, iar btrneea i maturitatea sunt mai destoinice pentru conducere dect tinereea i vrsta necoapt.

    2. Desigur, cele mai multe guverne republicane sunt astfel ntocmite ca supunerea i exerciiul autoritii s alterneze pentru acelai cetean, cci acest fel de Constituie tinde ca toi s fie egali din natur i s nu difere ntru nimic; ns pe de alt parte, se caut a se deosebi partea guvernant de partea guvernat, astfel c las s se neleag supremaia celei dinti n gesturi, vorbe i onoruri; tot la aceasta se referea i Amasis cnd spunea povestea ligheanului su 1; relaia brbatului fa de femeie este totdeauna astfel cum am spus mai sus. Puterea asupra copiilor corespunde ns aceleia a regelui asupra supuilor si, fiindc se exercit pe temeiul iubirii i al vrstei mai naintate, ceea ce constituie tocmai forma unei autoriti regale. De aceea i Homer numete pe Zeus cu drept cuvnt tatl zeilor i al oamenilor 2", spre a-1 arta ca rege al tuturor. Cci regele trebuie s fie superior supuilor si, ns trebuie s fie din acelai neam, dup cum acelai raport este ntre cel mai vrstnic fa de cel mai tnr i ntre printe i copilul su.

    3. Este vdit din acestea c grija economiei domestice trebuie ndreptat mai mult asupra oamenilor dect asupra posesiunii nensufleite i mai mult spre mbuntirea acestora dect spre aceea a averii, pe care o numim avuie, i mai mult spre cea a oamenilor liberi dect spre a sclavilor. i mai nti, cu privire la sclavi, cineva ar putea ntreba dac pe lng destoinicia sa de unealt de serviciu, mai poate fi cu putin la un sclav i o alt virtute mai nalt, cum ar fi cumptarea, curajul, dreptatea sau

    1. H e r o d o t p o v e s t e t e p o a t e (Euterpe, cap. C L X X I I ) a n e c d o t a la care face aluzie Aristotel: Dintr-un l ighean de aur n care i splau p ic ioarele oaspe i i lui, Amasis puse s se fac statuia unui zeu, care primi ndat adorarea egipteni lor. Amasis c h e m atunci pe principalii si oaspei i, povest indu-le istoria l igheanului, adug c i el, pn a nu fi rege, nu era dect un cetean obscur, dar c, o dat suit pe tron, este vrednic de respectul i omag i i l e supui lor si.

    2. Iliada, cntul I, versul 5 4 4 i passim.

    25

  • alta asemntoare, ori dac nu mai poate avea nici o alt calitate dect ntrebuinrile serviciului su corporal; n ambele rspunsuri sunt dificulti. Cci admind c i sclavii pot avea aceste virtui, prin ce se mai deosebesc de cei liberi? Iar admind c nu le au, ajungem la absurd, fiindc i sclavii sunt oameni i au partea lor de raiune.

    4. Aproape aceeai chestiune se pune cu privire la femeie i copil, dac i lor trebuie s le atribuim asemenea virtui i dac o femeie trebuie s fie i ea cumptat, curajoas i dreapt i dac exist copii cumini, cum exist i nenfrnai, ori nu; i ndeobte trebuie cercetat dac virtutea celor menii de natur pentru conducere i a celor menii pentru ascultare este una i aceeai ori dac sunt deosebite. Dac i unii i alii trebuie s participe la perfecionarea moral, cum se face c unul e ndatorat s asculte i cellalt ndreptit s porunceasc? Cci nu este nici o deosebire de mai mult ori mai puin, ci a asculta i a conduce sunt dou roluri specific deosebite, iar ntre mai mult i mai puin nu este nici o deosebire de felul acesta.

    5. Dac numai unii ar trebui s aib aceste virtui, iar ceilali nu, ar fi ceva de neneles. Cci dac cel ce conduce nu va fi nici cumptat, nici drept, cum va conduce bine? Iar dac cel ce se supune are aceste cal i t i , cum va rbda el supunerea? Necumptat fiind i lene, nu-i va face nici una din datoriile sale. Este deci evident c, n chip necesar, ambii sunt n stare s-i perfecioneze firea lor i s-i nsueasc o moralitate tot aa de deosebit una de alta pe ct sunt de deosebite din natur aceste dou categorii de fiine, cele destinate de natur s conduc i cele menite s asculte. i la aceast constatare ne duc i legile dup care funcioneaz sufletul1, cci n el exist o parte cluzitoare din natur i alta asculttoare, partea raional i cea neraional.

    6. Este clar c acelai raport exist i ntre celelalte fiine. Exist din natur mai multe feluri de stpnitori i de supui, cci ntr-un fel stpnete cel liber sclavul i ntr-un alt fel conduce brbatul pe femeie i tatl pe copil i tuturor le sunt desigur inerente aceleai puteri sufleteti, numai c le sunt inerente ntr-

    1 Vezi mai sus, cap.II, 10.

    26

  • un mod deosebit. Cci sclavul n-are deloc puterea de a reflecta, femeia o are, ns nedecis, copilul de asemenea, ns imperfect. i de aceea, cel ce conduce trebuie s aib destoinicia intelectual desvrit, cci sarcina sa este pur i simpul aceea a arhitectului i arhitectul este aici raiunea; dintre ceilali ns, fiecare trebuie s aib atta destoinicie ct i trebuie pentru funcia ce are de ndeplinit.

    7. Tot aa stau lucrurile cu virtuile morale: trebuie s admitem c, desigur, toi au o parte din ele, ns nu toi n acelai mod, ci fiecare numai ntr-atta ct se cere pentru sarcina sa.

    8. i prin urmare este vdit c virtutea fiecreia dintre categoriile denumite mai sus este special i c cumptarea femeii i a brbatului nu este aceeai, nici curajul i dreptatea lor, dup cum credea Socrate 1 , ci o brbie de stpn, de comandant, alturi de un curaj pasiv de supunere; i tot astfel cu celelalte virtui caracteristice. Toate acestea sunt clare mai ales pentru cei ce examineaz lucrurile mai n amnunt 2, cci se nal pe sine cei ce afirm n general c virtutea este starea n o r m a l 3 a sufletului, sau faptele bune sau altceva de felul acesta.

    Mult mai bine le trateaz aceia care enumr virtuile, calificndu-le, ca Gorgias, dect aceia care ne dau numai o definiie abstract, iar ceea ce spune poetul despre femeie:

    Podoaba femeii-i tcerea" 4

    se potrivete i n ce privete pe copil i pe sclav, ns brbatului nu i se poate aplica.

    9. Copilul fiind o fiin incomplet, este clar c virtutea nu-i aparine ntr-adevr, ci trebuie raportat la scopul ce trebuie atins i la fiina complet care-1 conduce. Acelai raport este ntre sclav i stpnul su. i fiindc am stabi l i t 5 c sclavul este folositor pentru cele necesare, este vdit c el n-are nevoie dect de puin virtute, i anume numai de atta ct s nu-i prseasc treburile fie din nenfrnare, fie din lene.

    1. Platou expune aceast doctrin n Republica, cartea V, pag. 4 5 1 . 2. Vezi Etica endemic, cartea II, cap. III, pag. 1220. 3. Cum fcea Socrate. 4. Versul 291 din Ajax al lui S o p h o c l e . 5. Vezi mai sus, cap. II, 4 i urm.

    27

  • 10. Desigur, cineva ar putea ntreba dac cele spuse acum sunt adevrate i dac lucrtorii trebuie s fie nzestrai cu virtute. Cci adesea, din necumptare, prsesc munca. Aici este ns o foarte mare deosebire.

    Cci sclavul este tovar de via nedesprit al stpnului, muncitorul liber este ns mai departe (de cel cruia i muncete) i numai ntr-att trebuie s aib ceva din virtutea proprie sclavului, ntru ct starea sa se apropie de sclavie; cci poziia specific a meteugarului este aceea a unei sclavii limitate. In plus, sclavii formeaz una dintre clasele omeneti deosebite prin natur, nicidecum ns cizmarii ori ali meteugari (ns specii deosebite de virtute nu se pot institui dect pentru clase deosebite prin natur).

    11. i din aceasta se vede c este de datoria stpnului s-i inculce (sclavului) virtutea care i este special, iar nu numai s-1 instruiasc, n munca serviciului su, i prin urmare n-au dreptate aceia care nu ngduie nici o convorbire cu sclavii i spun c lor trebuie s le dm numai porunci 1 . Din contr, sclavii au mai mult nevoie dect copiii s fim omenoi cu ei.

    Dar destul despre aceasta! Despre brbat i despre femeie, despre copii i printe i despre virtutea particular fiecreia din aceste pri, ct i despre ceea ce se cuvine i ce nu se cuvine n relaiile lor reciproce i n ce nu se cuvine i n ce mod se poate nfptui o purtare bun i n l tura cea rea, se va vorbi n cercetrile despre Constituia statului.

    12. Cci deoarece ntreaga familie este o parte a statului i toi aceia, la rndul lor, sunt pri ale familiei, iar calitatea prii trebuie s se ndrepte dup cea a ntregului, este necesar, cu privire la Constituia statului, s se fac i educaia femeilor i a copiilor, dac ntr-adevr buna Constituie a statului atrn ctui de puin de cultura femeilor i a copiilor.

    Neaprat c trebuie s depind, fiindc femeile formeaz jumtate din populaia liber n stat i din copiii lor vor iei odat crmuitorii statului.

    2 Aristotel vrea s critice pe Platon, care a susinut aceast prere n Legi le, cartea VI, pag. 7 7 7 - 7 7 8 .

    28

  • Dup ce am desluit aceste chestiuni, propunndu-ne s vorbim n alt parte despre cele rmase, trebuie s socotim ncheiat cercetarea de fa i de aceea vrem s-o prsim i s ncepem un alt subiect, anume cercetarea acelora care au scris despre cea mai bun form de guvern.

  • CARTEA II Principalele teorii asupra statului i cercetarea lor

    din punct de vedere critic

    CAPITOLUL I

    1. Deoarece vrem s cercetm care este cea mai bun dintre toate formele de asociere politic, accesibil numai pentru cei ce pot s triasc n starea cea mai de dorit, trebuie s studiem acum i organizarea statelor existente care se bucur de renumele unei ornduiri sociale deosebit de bune, precum i proiectele unora de Constituie model, socotite bune, ca s vedem ce este bun i aplicabil n ele i ca s nu par - din faptul c noi cutm ceva (i mai perfect) dect ele - c vrem s facem parad de spiritul nostru, ci s se vdeasc c suntem hotri la aceast cercetare numai din pricina greelilor tuturor acestor Constituii date pn astzi.

    2. Trebuie mai nti s urmm principiul care constituie n chip firesc punctul de plecare al cercetrii acesteia: anume c, n mod necesar, ori toate sunt comune pentru toi cetenii, ori nimic, ori, n sfrit, unele sunt comune i altele nu. Este vdit c nu este cu putin s nu fie nimic comun; cci statul este o asociaie i, mai nti de toate, teritoriul trebuie s fie dat, cci fiecare stat anumit ocup un loc anumit, iar cetenii sunt membrii unui anumit stat. ns aceasta este ntrebarea, dac ntr-un stat, care trebuie s fie bine organizat, este mai bine ca toate s fie comune, ntru ct ndeobte ceva poate fi comunizat, ori dac este mai bine ca unele lucruri s fie comune i altele nu. Astfel, se poate concepe ca cetenii s comunizeze copiii, femeile i averile, ca n Republica lui Platn, cci acolo Socrate afirm c femeile, copiii, averile trebuie s fie comune. Aceasta este ntrebarea, dac este mai bine s fie ca pn acum ori este mai bun ornduirea prescris n Republica.

    30

  • 3. De fapt, prezint multe neajunsuri rnduiala ca toate femeile s fie comune, iar motivul pentru care Socrate zice c ea trebuie s se legifereze nu pare s reias din argumentele sale. i pe urm, scopul statului nsui, n modul cum se exprim Platon cu privire la stat, cuprinde o imposibilitate; iar contradicia o las nerezolvat. M refer la unitatea ct mai desvrit a statului, pe care o socotete ca cel mai mare bine al lui, cci aceasta este ipoteza lui Socrate.

    4. Totui, este vdit c unitatea aceasta, mpins prea departe, suprim statul. Cci statul este prin natura sa ceva multiplu, iar dac devine o unitate mai strns, din stat se face familie i din familie, om, cci avem dreptul s susinem, c mi strict unitate este familia dect statul i omul dect familia; i de aceea, chiar dac am fi n stare s unificm statul n gradul acesta, n-am putea s-o facem fiindc am nimici statul. i nu se cere numai un numr oarecare de ceteni ca s existe un stat, ci i un numr de ceteni specific deosebii, cci un stat nu se formeaz din indivizi asemntori. Una este o alian militar i altceva statul; aceea folosete prin numr, chiar dac asociaii ar fi identici, ntruct aliana militar se nate din nevoia (unei aprri reciproce), ca atunci cnd trebuie ca ceva s cntreasc mai greu dect altceva.

    5. La acelai lucru ar trebui s se reduc i deosebirea dintre un stat i o naiune neorganizat, presupunnd c aceasta din urm, n cea mai mare parte, nu este mpri t n state dependente (de o autoritate central), ci oarecum ca neamul arcadienilor 1 . ns elme'ntele din care se formeaz unitatea trebuie s se deosebeasc n mod specific; astfel, reciprocitatea n egalitate este (dup cum am spus-o i n Etic2) ceea ce salveaz statele; ea este relaia necesar a indivizilor liberi i egali ntre ei, cci dac nu pot fi la putere toi cetenii, trebuie oricum s treac toi pe la putere, fie pentru un an, fie pentru o alt perioad sau dup un alt sistem; n modul acesta are loc (ornduirea), c toi

    1. Vezi Diodor Sici l ianul, tom. II, p. 3 7 2 , 3 8 3 i 4 0 1 . 2. P a r a n t e z a - o l a c u n r e c u n o s c u t de m a i t o i c o m e n t a t o r i i - a f o s t

    reconstituit de Thurot.

    31

  • guverneaz, ntocmai cum ar fi dac cizmarii s-ar face lemnari, astfel nct s nu fie totdeauna aceiai oameni cizmari i aceiai, lemnari.

    6. Fiindc lucrul unui lemnar se face totdeauna de ctre un lemnar, iar nu de ctre un cizmar, este i firesc ca un lucru s devin perfect cnd se face de ctre aceeai persoan i numai de ctre ea 1 i fiindc este mai bine s fie tot astfel i n administraia statului, este vdit c este mai bine cnd aceleai persoane guverneaz mereu, cnd aceasta este posibil; iar cnd nu este posibil, fiindc din natur toi cetenii sunt egali i este i drept -fie puterea un avantaj ori o povar - ca toi cetenii s ia parte la ea, se poate imita aceasta, cedndu-se pe rnd puterea de ctre toi cetenii egali, ca i cum ar fi neegali de la nceput; astfel, ei guverneaz i sunt guvernai pe rnd, ca i cum ar deveni alii. i n ornduirea aceasta a guvernanilor, unii fac unele slujbe, iar alii altele.

    7. Este deci vdit c o asemenea unitate politic, susinut de unii, este contra naturii statului, i c acel suprem bine al statului ar ruina statul, pe ct vreme ceea ce este bine pentru un lucru trebuie s conserve acel lucru. Dar i n alt mod se poate arta c strduina pentru unitatea excesiv a statului nu este bun; astfel, familia i este mai suficient siei dect individul, iar statul, dect familia, pentru c de fapt statul nu exist dect ntr-att, ntru ct gruparea asociat i poate satisface toate t r e b u i n e l e . Aadar, p r e c u m mai marea suficien de sine (independen) este mai de dorit, tot astfel i unitatea mai puin strict este preferabil celei mai strnse.

    8. Dar admind chiar c ar fi cel mai bun lucru ca asociaia s fie ct mai unitar, aceast unitate evident nu se arat prin faptul c toi cetenii mpreun numesc acelai lucru: acesta este al meu sau nu este al meu", ceea ce Socrate2 crede c este semnul unitii desvrite. Cci vorba toi".este ambigu. Dac nseamn fiecare", ar putea s reias mai lesne ce vrea Socrate, dac fiecare numete pe aceeai persoan fiul su i pe

    1. Etica nicomahic, crile V, VI, 3 . " 2. Vezi Platon, Republica, cartea V, pag. 4 6 4 a .

    32

  • aceeai femeie, femeia sa i aceleai lucruri, averea sa ori o avere care l intereseaz ndeosebi.

    9. Ins cei care triesc n comunitatea femeilor i a copiilor nu pot s zic aa, ci numai toi mpreun pot vorbi de femeile i copiii lor, dar nu fiecare din ei despre acetia i tot aa n ce privete comunitatea bunurilor, numai toi mpreun pot spune: Aceasta este a noastr, ns nu fiecare n parte: aceasta este proprietatea mea". Aadar, faptul c n propoziia toi denumesc un lucru aa i aa" se cuprinde un raionament fals este vdit; cci asemenea expresii ca toi", amndoi", par", impar" se ntrebuineaz din cauza echivocului lor i creeaz n dispute silogisme eristice; de aceea ar fi, ntr-un sens, frumos ca toi s poat s numeasc al meu" acelai lucru, ns aceasta este imposibil, ntr-alt sens ns, aceasta nu este o adevrat unanimitate.

    10. Pe lng aceasta, concepia aceea mai are nc un defect: cu ct ceva aparine n comun mai multora, cu att se are mai puin grij de acel ceva. Din contr, pentru ceea ce este al nostru, ngrijim cu cea mai mare bgare de seam, ns pentru ceea ce este comun, mai puin ori numai ntr-att ct l privete pe fiecare personal, cci, pe lng celelalte cauze, se neglijeaz lucrul i din cauz c fiecare socotete c are grij de el altcineva; ntocmai ca i la serviciile casnice ale sclavilor, unde slugile numeroase ngrijesc de serviciul lor mai ru dect cnd sunt mai puine.

    11. i aa fiecare cetean are o mie de fii, ns astfel c ei nu sunt fii din sine, ci oricare este deopotriv fiul oricrui cetean, nct toi l vor neglija deopotriv. Cci n modul acesta, fiecare cetean va zice de un copil bun: e al meu"; dac e ru, ori al cui ar fi i ori al ctelea nscris1, va zice: e al meu, ori al cutruia", determinnd astfel pe cutare ori cutare din cei o mie, ori din ci ini va fi constituit statul; i nc i n privina aceasta va fi ndoial, cci nu trebuie s se tie cui s-a ntmplat s i se nasc un copil i s-i triasc dup ce s-a nscut.

    1. Aristotel presupune, fr ndoial, c paternitatea n s istemul lui Platon ar Putea fi indicat prin data naterii copi lului. Platon ncearc s stabi leasc acest lucru prin ca lcule destul de compl icate . (Republica, cartea V, pag. 461 d e t c ) .

    33

  • 12. ntr-adevr, este oare mai bine ca fiecare s considere drept fiu al su pe oricare din cei dou mii sau zece mii de copii ori este mai bine s numeasc al su" ca n statele de acum? Unul consider drept fiul su pe aceeai persoan pe care altul o consider fratele su, altul vrul su sau alt rud, ori de snge, ori de alian fie cu sine, fie cu celelalte rude, ori de trib. Este mult mai bine s fie cineva vr adevrat (n statul actual), dect fiu n ornduirea aceasta (a Republicii lui Platon).

    13. ns nici nu se va putea evita ca unii (ceteni) s nu-i ghiceasc pe fraii, pe copiii, pe taii i pe mamele lor, cci asemnrile ce se produc n chip necesar ntre copii i prinii lor aduc recunoaterea ntre ei. Cei ce au descris cltorii n jurul Pmntului susin c asemenea fapte au loc i n alte pri; astfel, n Libia de Sus, la unele seminii, femeile sunt comune, ns copiii nscui se mpart (tailor) dup asemnrile lor 1; apoi mai sunt i unele femele ale celorlalte animale, ca iepele i vacile, n firea crora este s fac puii lor asemenea tailor, bunoar ca iapa din Farsala, care tocmai de aceea era numit Dikea (Justa).

    14. Pe lng asta, ntr-o asemenea comunitate nu va fi uor s se evite neajunsuri ca insultele sau omorurile nepremeditate (ori premeditate), btile i injuriile, fapte care constituie un pcat cnd au loc contra tailor i a mamelor i ntre rude apropiate i nu totdeauna cnd au loc fa de strini; ele sunt totui mai frecvente n mod necesar printre oameni care nu vor cunoate legturile ce-i unesc. Cel puin, cnd se cunosc, se pot face penitenele legale, n cellalt caz, nu.

    15. Nu este mai puin ciudat, cnd se instituie comunitatea copiilor, faptul c amanii nu sunt oprii dect de la relaia crnii i c li se ngduie nsui amorul i toate aceste familiariti2 ntr-adevr hidoase ntre tat i fiu sau ntre frai, sub pretext c aceste mngieri nu trec dincolo de amor. Nu este mai puin ciudat faptul c se interzice relaia trupeasc numai din singura team de a nu face plcerea prea vie, fr s par c se d cea mai mic nsemntate faptului c e vorba de un tat i un fiu sau de frai ntre ei.

    1. E vorba de garamani. Herodot (Melpomena, cap. 180). 2. Republica lui Platon, cartea III, V.

    34

  • 16. n general, aceast ornduire comunist va produce n mod necesar efecte cu totul opuse acelora pe care trebuie s le produc legile bine fcute, i anume tocmai din motivul care i inspir lui Socrate teoriile sale cu privire la femei i la copii. n ce ne privete, binele suprem al statului este unirea membrilor si, pentru c ea prentmpin orice tulburare civil; iar Socrate ntr-adevr nu scap din vedere a luda unitatea statului care, pe ct mi se pare, i o mrturisete i el, nu este dect unirea cetenilor ntre e i 1 . Aristofan2, n discuia sa despre amor, spune n mod precis c pasiunea, cnd este violent, ne d dorina de a ne cufunda viaa noastr n aceea a obiectului iubit i de a ne face una i aceeai fiin cu el.

    17. Or, n cazul acesta, trebuie neaprat ca una din cele dou existene s dispar, ns n statul n care va predomina acest comunism e necesar ca aceast prietenie s ajung searbd i splcit; fiul nu se va gndi ctui de puin s pronune (dulcele nume de) tat, nici tatl s pronune pe acela de fiu3. Aa cum cteva picturi de dulcea dispar ntr-o mare cantitate de ap, tot astfel dragostea pe care o fac s se nasc numele acestea aa de scumpe se va pierde ntr-un stat unde va fi cu totul nefolositor ca fiul s se gndeasc la tatl su, tatl la fiul su i copilul la fraii si. Omul are dou mobiluri puternice pentru atenie i pentru iubire: proprietatea i dorul; or, ntr-o astfel de republic (ca a lui Platon) nu este loc pentru nici unul din sentimentele acestea.

    Dac comunizarea femeilor i a copiilor pare mai folositoare pentru clasa muncitorilor dect pentru clasa rzboinicilor, pzitori ai statului, cauza este c ea va distruge orice nelegere n aceast din urm clas, care nu trebuie s se gndeasc dect s asculte, iar nicidecum s ncerce revolte.

    Schimbarea aceasta a copiilor care trec, ndat dup naterea lor, din minile muncitorilor i meseriailor, taii lor, n minile

    1. A t e n e u (pag. 5 6 1 ) ne-a pstrat e x p r e s i a lui Z e n o n Cit ianul , fondatoru l stoic ismului : "Amorul, z i c e a el, este zeul care contr ibuie la garantarea fiinrii statului".

    2. In Banchetul lui Platon cap. X V I . . 3 . Pasaj pe care l-au interpretat gre i t att S u s e m i h l , ct i B a r t h e l e m y i

    Garve.

    3?

  • rzboinicilor i rec iproc 1 , d peste multe alte greuti la nfptuire. Aceia care i vor duce de la unii la ceilali vor ti bine, fr ndoial, ce anume copii dau i cui i dau. Mai ales n cazul acesta se vor ivi grelele neajunsuri de care am vorbit mai sus: aceste insulte, aceste amoruri criminale, aceste omoruri, de care nu mai feresc pe nimeni legturile de rudenie, pentru c copiii ce intr ntr-o alt clas de ceteni nu vor mai cunoate printre rzboinici nici tai, nici mame, nici frai i pentru c copiii intrai n clasa rzboinicilor vor fi scutii, de asemenea, de orice legtur fa de restul statului.

    18. ns m opresc aici n ce privete comunizarea femeilor i a copiilor.

    CAPITOLUL II

    1. ntia chestiune care vine la rnd dup aceasta este s se tie care trebuie s fie, n cea mai bun Constituie de stat, organizarea propriet i i i dac trebuie s admitem ori s respingem comunzarea averilor. De altminteri, subiectul acesta se poate cerceta i independent de ceea ce s-a instituit cu privire la femei i la copii. Pstrnd n privina aceasta starea de astzi a lucrurilor i mprirea admis de ctre toat lumea, ntreb, n ce privete proprietatea, dac comunismul 2 trebuie s se ntind i asupra fondului, ori numai asupra uzufructului? Astfel, pmnturile fiind stpnite n mod individual, oare trebuie s se strng i s se consume n comun roadele, cum fac unele naiuni? Ori dimpotriv, proprietatea i cultura fiind comune, s se mpart roadele ntre indivizi, un fel de comunism care i exist, se spune, la cteva popoare barbare? Ori i fondurile i roadele trebuie s fie deopotriv puse n comun?

    2. Dac cultura se ncredineaz unor mini strine, chestiunea este cu totul alta i dezlegarea mult mai uoar; dar dac cetenii lucreaz personal pentru ei nii, ea este cu mult

    1. i r e c i p r o c . A se v e d e a f i n e l e cr i i 111 i n c e p u t u l c e l e i de-a V-a a Republicii lui Platon.

    2. Platon Republica, cartea V, pag. 4 6 4 .

    I

    36

  • mai ncurcat. Munca i folosina, nefiind mprite n mod egal, n mod necesar se vor ridica contra celor ce se folosesc ori primesc mult, dei muncesc puin, plngeri din partea acelora care primesc puin, dei muncesc mult.

    3. ntre oameni, ndeobte, relaiile statornice de via i posesia n comun sunt foarte anevoioase; ns ele sunt i mai anevoioase cu privire la chestiunea care ne preocup aici. S se priveasc nu mai departe dect la reuniunile de cltorie, unde accidentul cel mai neprevzut i cel mai nensemnat e de ajuns s provoace nenelegerea; iar printre servitorii notri, nu ne cuprinde mnia contra acelora al cror serviciu este personal i permanent?

    4. La acest neajuns dinti, comunismul averilor mai adaug i altele nu mai puin grave. E n mult mai mare msur preferabil ornduirea de acum, mpodobit de bune moravuri publice i ntrit de ctre legi bune. Ea reunete foloasele celorlalte dou, adic ale comunismului i ale posesiunii (individuale) exclusive. Astfel, proprietatea devine oarecum comun i rmne n acelai timp particular; exploatrile fiind toate separate, nu vor da natere la certuri; ele vor prospera mai mult, fiindc fiecare se va interesa de ele ca de o afacere personal, iar virtutea cetenilor le va regla ntrebuinarea (folosina) dup proverbul: ntre amici totul este comun".

    5. i astzi se gsesc n unele state urme ale acestei ornduiri, care probeaz ndeajuns c ea nu este cu neputin; mai ales n statele bine organizate, n care ea exist n parte i n care ea ar putea fi lesne completat. Cetenii, dei posesori exclusivi (personali), dau sau le mprumut prietenilor lor folosina comun a anumitor obiecte. Astfel, n Lacedemona, fiecare se folosete de sclavii i de caii altuia ca i cum ar fi ai lui; i acest comunism se ntinde pn i asupra proviziilor de cltorie, cnd cineva este surprins pe cmp fiind lipsit de cele necesare.

    Evident c e mai bine ca proprietatea s fie particular i numai folosina s se fac n comun. A educa spiritele pn la acest grad de bunvoin este mai cu seam datoria legiuitorului.

    6. De altminteri, nu s-ar putea spune toat plcerea pe care o cuprinde n sine ideea i sentimentul proprietii. Iubirea de

    3 7

  • sine 1, pe care o avem oricare dintre noi, nu este ctui de puin un sentiment urt; este un sentiment cu totul natural, ceea ce nu mpiedic s fie mustrat egoismul, care nu este nsui sentimentul acesta, ci un exces vinovat al lui; dup cum se batjocorete zgrcenia, dei este n firea oricrui om s iubeasc banii. Este o mare bucurie s ndatorezi i s ajui pe prieteni, pe oaspei, pe cunoscui; i numai proprietatea individual ne asigur fericirea aceasta.

    7. O nimicim cnd pretindem a institui aceast unitate excesiv a statului, precum se ia i altor dou virtui orice prilej de a se nfptui: mai nti, nfrnrii, cci este o virtute a respecta din cuminenie femeia altuia, i n al doilea rnd, drniciei, care merge mn n mn cu proprietatea, cci n aceast republic, ceteanul nu. poate s se arate niciodat darnic, nici s fac vreun act de drnicie, pentru c aceast virtute nu se poate nate dect din ntrebuinarea a ceea ce posed cineva.

    8. Un astfel de sistem de legiuire (ca al lui Platon) are, mrturisesc, o nfiare cu totul seductoare de filantropie; la prima vedere, el farmec graie reciprocit i i minunate de bunvoin pe care pare c trebuie s-o insufle tuturor cetenilor, mai ales cnd cineva are de gnd s fac procesul vicii lor Constituiilor de astzi i s le atribuie pe toate defectului c proprietatea nu este comun: spre exemplu, procesele2 pe care le fac s se nasc contractele, condamnrile pentru mrturie fals, clientela josnic din jurul bogailor; dar acestea sunt lucruri ce se datoresc nu proprietii individuale, ci rutii oamenilor.

    9. i, ntr-adevr, nu se vd oare asociai i proprietari n comun mai adesea n proces ntre ei dect posesorii de bunuri personale? Mai mult, numrul acelora care pot avea asemenea certuri n asociaii este mult mai nsemnat n comparaie cu acela al posesorilor de proprieti particulare. Pe de alt parte, ar fi drept s enumerm nu numai relele, dar i foloasele pe care le nimicete comunismul; cu el, viaa mi se pare cu totul de netrit.

    1. Aceast laud a iubirii de s ine se gsete i n Legile lui Platon, cartea V, pag. 7 3 1 - 7 3 2 .

    2. Platon, Republica, cartea V, pag. 4 6 4 d.

    38

  • Eroarea lui Socrate provine din falsitatea principiului de la care pleac. Fr ndoial, statul i familia trebuie s aib un fel d unitate, dar nu o unitate absolut. Cu aceast unitate mpins pn la un anumit punct, statul nu mai exist ori, dac exist, situaia sa este de plns, cci este totdeauna n pragul nefiinei. Ca i cum ai vrea s faci o armonie dintr-un singur sunet, un ritm dintr-o singur msur.

    10. Numai prin mijlocul educaiei se cuvine s reduci la comunism i unitate statul, care este multiplu, dup cum am spus-o1; i m mir c, pretinznd a introduce educaia i, prin ea, fericirea n stat, i nchipuie c pot s-1 regleze cu asemenea mijloace mai curnd dect prin moravuri, prin filozofie i legi. Se poate vedea c, n Lacedemona i n Creta, legiuitorul a avut nelepciunea de a ntemeia comunismul averilor pe obiceiul prnzurilor publice.

    Nici nu au ncotro iari i trebuie s in seam de acest lung ir de ani n care, dac comunismul ar fi fost bun, n-ar fi rmas necunoscut. In domeniul acesta, se poate spune c totul a fost nchipuit, ns ideile acestea n-au putut prinde i altele nu au fost puse la ncercare, dei sunt cunoscute.

    11. Ceea ce spunem despre Republica lui Platon ar fi cu deosebire evident dac s-ar vedea un asemenea guvern fiinnd n realitate. Mai nti, el nu ar putea fi instituit dect cu condiia de a mpri i individualiza proprietatea, dnd din ea o parte cnd pentru mesele comune, cnd pentru ntreinerea fratriilor i a triburilor. Atunci, toat legislaia aceasta n-ar face dect s opreasc pe rzboinici de la agricultur i tocmai aceasta ncearc s fac n zilele noastre lacedemonienii. Ct despre guvernul general al acestei ornduiri comuniste, Socrate nu spune nimic, iar nou ne-ar fi deopotriv de greu a spune mai mult. Cu toate acestea, gruparea statului se va compune din aceast mulime de ceteni, n privina crora nu se va fi statuat nimic. Pentru plugari, de pild, proprietatea va fi ea particular ori va fi comun? Femeile i copiii lor fi-vor ei sau nu n comun?

    1. Vezi mai sus, cartea II, cap. I, 4..

    39

  • 12. Dac regulile comunitii sunt aceleai pentru toi, care va fi deosebirea dintre muncitori i rzboinici? Care va fi pentru cei dinti rsplata ascultrii pe care o datoreaz celorlali? i apoi c ine i va nva s se s u p u n ? Afar numai dac nu s-o ntrebuina i n privina lor mijlocul cretanilor, care nu interzic sclavilor dect dou lucruri: a face gimnastic i a purta arme. Dac toate punctele se rezolv aici, precum sunt i n celelalte state, ce va deveni atunci comunismul? Se vor fi constituit n stat dou state dumane unul altuia, cci din munci tor i i din rzboinici se va fi fcut ceteni, iar din rzboinici se va fi fcut supraveghetori, nsrcinai a-i pzi perpetuu pe cei dinti.

    13. Ct despre nenelegerile, procesele i celelalte vicii pe care Socrate le imput societilor de acum, afirm c ele se vor regsi toate, fr excepie, n societatea sa. El susine c, mulumit educaiei, nu va fi nevoie n republica sa de toate aceste regulamente de poliie oreneasc i a trgurilor i de alte materii tot aa de puin nsemnate, dar cu toate acestea el nu d educaie dect rzboinicilor si.

    Pe de a l t p a r t e , el las m u n c i t o r i l o r p r o p r i e t a t e a pmnturilor, cu condiia s predea produsele lor; ns e tare de temut ca acei proprietari s fie cu totul neasculttori i cu deosebire mndri, nu ca hiloii, penestii1 sau atia ali sclavi.

    14. S o c r a t e , de a l t m i n t e r i , n-a spus n imic despre nsemntatea relativ a tuturor acestor lucruri. N-a vorbit nici de m u l t e a l te le , care se leag s t rns de cele d int i , p r e c u m guvernarea, educaia i legile muncitorilor; or, nu este lucru nici mai uor, nici mai puin nsemnat acela de a ti cum va fi organizat ea pentru ca comunitatea rzboinicilor s poat fiina a lturi de ea. S p r e s u p u n e m c pentru munci tor i are loc comunizarea femeilor cu mprirea averilor; cine va fi nsrcinat cu administraia, pentru c brbaii sunt ocupai cu agricultura? Cine va fi nsrcinat, n cazul cnd admitem pentru muncitori comunizarea i a femeilor i a bunurilor

    15. Desigur, este foarte ciudat s te duci s caui o comparaie cu animalele pentru a susine c funciile femeilor

    1. Penestii erau sclavii tesalienilor.

    40

  • trebuie s fie ntocmai acelea ale brbailor1, crora, de altfel, li se interzice orice ocupaie casnic.

    Stabilirea autoritilor, astfel cum o propune Socrate, mai prezint multe alte primejdii: el le vrea perpetue. Numai lucrul acesta ar fi ndestultor spre a pricinui rzboaie civile chiar la nite oameni puin geloi de demnitatea lor, cu att mai mult pr in t re oameni r z b o i n i c i i p l ini de i n i m . Dar a c e a s t perpetuitate este de neaprat trebuin n teoria lui Socrate: Dumnezeu nu vars aurul cnd n sufletul unora, cnd n sufletul altora, ci totdeauna n aceleai suflete"; Socrate susine astfel c, n chiar momentul naterii, Dumnezeu pune aur n sufletul unora, argint n sufletul altora, aram i fier n sufletul celor care trebuie s fie meseriai sau plugari.

    16. n zadar interzice rzboinicilor si toate plcerile, totui nu uit a pretinde c datoria legislatorului este s fac fericit statul ntreg; ns statul ntreg n-ar putea fi fericit cnd majoritatea, ori numai civa membri ai si, dac nu toi, sunt lipsii de fericire. Cci fericirea nu se aseamn cu numerele cu so, a cror sum poate avea o anumit proprietate pe care n-o are nici una din pri. Cnd e vorba de fericire, este altfel; i dac nii aprtorii statului nu sunt fericii, cine oare va putea pretinde s fie? Dup cte se pare, nu meseriaii, nici masa de muncitori legai de munca mecanic.

    17. Iat unele din neajunsurile republicii ludate de ctre Socrate; i a putea s mai citez nc multe nu mai puin serioase.

    CAPITOLUL III

    1 . Aceleai principi i se regsesc n scrierea Legile2, compus mai trziu. Astfel, m voi mrgini la un. mic numr de observaii despre Constituia pe care Socrate o propune acolo.

    1. ntr-adevr, Platon sus ine n Republica c femei le trebuie s ia parte la toate lucrrile brbailor, deoarece ce le le c iobnet i pzesc turmele tot aa de bine ca i cinii. Vezi Republica, cartea V, pag. 451 d.

    2 . L e g i l e sunt s c r i s e la btrnee. P r i n c i p i i l e s tab i l i t e de P l a t o n s u n t mai pozitive i mai realiste dect n Republica.

    41

  • n tratatul Republicii, Platon nu aprofundeaz dect foarte puine chestiuni; astfel, comunismul copiilor i al femeilor, modul de apl icare al acestui s is tem, p r o p r i e t a t e a i organizarea

    ernmntului. El mparte aici mulimea cetenilor n dou clase: muncitorii de o parte, de cealalt rzboinicii; o parte a acestora, care formeaz o a treia clas, delibereaz cu privire la j . .cer i le statului i le conduce independent. Socrate a uitat s spun dac muncitorii i meseriaii trebuie s fie admii la putere ntr-o proporie oarecare ori dac trebuie s fie cu totul nlturai, dac au ori nu dreptul de a purta arme i de a lua parte la expediiile militare. n schimb, el crede c femeile trebuie s nsoeasc pe rzboinici n lupt i s primeasc aceeai educaie ca i ei. Restul scrierii este completat fie de digresiuni, fie de consideraii privitoare la educaia rzboinicilor.

    2. n Legile nu se gsesc dect aproape numai dispoziii legislative. Socrate este foarte concis relativ la Constituie; dar cu toate acestea, vrnd s o fac pe cea pe care o propune aplicabil statelor n general, el revine pas cu pas la proiectul su dinti. Dac las la o parte comunizarea femeilor i a averilor, totul se aseamn n cele dou republici; educaie, eliberarea rzboinicilor de muncile grosolane ale societii, prnzuri comune, toate sunt asemntoare. Numai att c ntr-a doua el extinde prnzurile comune pn i pentru femei1 i mrete de la o mie la cinci mii 2

    numrul cetenilor narmai. 3. Fr nici o ndoial, dialogurile lui Socrate sunt deosebit

    de vrednice de atenie, pline de elegan, de originalitate, de imaginaie; ns poate c ar fi fost greu s fie toate afirmaiile deopotriv de drepte. Astfel, s nu ne nelm, n-ar trebui altceva dect ntreaga cmpie a Babi lonulu i 3 sau orice alt cmpie nesfrit pentru mulimea aceea care trebuie s hrneasc cinci mii de paraz i i din snul su, fr a mai n u m r a cea la l t sumedenie de femei i de slugi de tot felul. Fr ndoial, oricine

    1 . Platon, Legile, cartea VI. 2. Platon z ice c inci mii patru sute, numr duodc imal (mult iplu de 12), cruia

    i atribuie o nsemntate deosebit. Vezi Legile, cartea V. 3. Crit ica lui Ar i s tote l nu pare dreapt. Sparta, fr s aib c m p i i ca ale

    Babi lonului , ntreinuse pn la z e c e mii de ostai (Barth lmy) .

    42

  • este liber s creeze dup voia sa fel de fel de nchipuiri; ns nu trebuie s le mpingem pn la imposibil.

    4. Socrate afirm c, n ce privete legislaia, nu trebuie s se piard din vedere dou lucruri: pmntul i oamenii. El ar fi putut aduga i statele vecine, afar numai dac nu se tgduiete statului orice via politic extern. n caz de rzboi, trebuie ca fora militar s fie organizat, nu numai pentru a apra ara, dar i pentru a ataca n afar. Admind c viaa rzboinic nu este nici aceea a indivizilor, nici a statului, totui trebuie s tii s te faci temut fa de dumani; nu numai cnd nvlesc n ar, dar i cnd au evacuat-o.

    5. Ct despre ntinderea loturilor proprietii, s-ar putea cere ca ele s fie altele dect acelea pe care le fixeaz Platon i, mai ales, s fie mai precise i mai clare. Proprietatea, zice el, trebuie s se ntind pn cnd satisface trebuinele unei viei cumptate", vrnd s spun prin aceasta ceea ce se nelege ndeobte printr-un trai bun (via lesnicioas), expresie care are desigur un neles cu mult mai larg. O via cumptat poate s fie foarte anevoioas. Cumptat i liberal" ar fi fost o definiie mult mai bun. Dac lipsete una din aceste dou condiii, se cade sau n lux sau n mizerie. Folosirea proprietii nu cere alte caliti; astfel, nu se poate zice de ntrebuinarea proprietii'c este blnd ori curajoas, ns se poate vorbi de o folosire moderat i darnic; i acestea sunt n mod necesar virtuile ce se pot arta n folosirea proprietii.

    6. De asemenea, este o mare greeal c Socrate mparte loturi egale tuturor cetenilor1, dar nu determin nimic cu privire la numrul acestora i-i las s procreeze fr limit, lsnd ntmplrii s echilibreze numrul legturilor sterile cu acela al naterilor, sub pretext c, n starea de acum a lucrurilor, pare c aceast echilibrare se face de la sine. ns mai trebuie mult pn la o asemnare ntre statul acesta i cele existente. n cetile

    1. Platon prescrie anume ca numrul case lor i al loturilor s nu treac de cinci mii patru sute. Numrul copi i lor nu-1 l imiteaz, ns mi j loacele pentru a restrnge acest numr se pot vedea n cartea a V-a a Legilor, iar aici, n cartea aceasta, n cap. IV, 3.

    43

  • noastre nu este nimeni pauper, pentru c proprietile se mpart ntre copii, oricare ar fi numrul lor. Admind, din contr, c ele vor fi indivizibile, toi copiii supranumerari, puini ori muli, nu vor poseda nimic.

    7. Lucrul cel mai nelept ar fi s se limiteze populaia, nu proprietatea, i s se fixeze un lot maximal, care nu trebuie depit, innd seam la fixarea lui i de proporia eventual a copiilor care mor i de sterilitatea cstoriilor. A ne lsa la voia ntmplrii, ca n cea mai mare parte dintre state, ar fi o cauz inevitabil de mizerie n aceast republic; iar mizeria aduce rzboaiele civile i crimele. n scopul de a preveni aceste rele, unul dintre cei mai vechi legislatori, Phaidon din Corint, decidea ca numrul familiilor i al cetenilor s rmn neschimbat, chiar cnd loturile primitive ar fi fost toate inegale. n Legile s-a fcut tocmai contrariul. De altminteri, vom spune mai trziu prerea noastr cu privire la acestea.

    8. S-a mai omis, n t ratatul Legilor, a se de termina deosebirea guvernanilor de guvernai. Platon se mrginete a spune c raportul unora cu ceilali va fi acelai ca i al urzelii cu bttura, fcute amndou din alt fel de ln.

    Pe de alt parte, deoarece permite creterea bunuri lor mobile pn la o ncincire a lor, de ce n-ar lsa oarecare latitudine i pmnturilor? n plus, trebuie s se ia aminte c deprtarea locuinelor una de alta este, poate, un principiu fals n economia domestic. Platon nu d cetenilor si mai puin de dou locuine cu totul izolate i este ntotdeauna foarte anevoios a ine dou case.

    9. ndeobte, sistemul politic al lui Platon nu este nici -democraie, nici oligarhie; este guvernmntul care se numete republic, fiindc el se compune din toi cetenii care poart arme. Dac el pretinde a da aceast Constituie ca fiind cea mai obinuit n cele mai multe state, poate c are dreptate. ns este greit dac crede c ea vine ndat dup Constituia perfect. Muli i-ar putea prefera fr ezitare pe aceea a Lacedemonei1 sau oricare alta ceva mai aristocratic.

    1. Vezi mai jos , cartea II, cap. VI.

    44

  • 10. Civa autori pretind c Constituia perfect trebuie s reuneasc elementele tuturor celorlalte iar pentru aceast nsuire ei laud pe aceea a Lacedemonei, n care se gsesc combinate cele trei elemente, oligarhie, monarhie i democraie, reprezentate, una de ctre regi, alta de ctre geroni, a treia de ctre efori, care ies totdeauna din rndurile poporului 1 . Alii, este adevrat, vd n efori elementul tiranic i descoper elementul democratic n prnzurile comune i n disciplina zilnic a vieii.

    11. n tratatul Legilor2 se pretinde c trebuie a se alctui Constituia perfect din democraie3 i din tiranie, dou forme de guvernmnt pe care suntem n drept ori s le negm cu totul, ori s le considerm ca cele mai rele din toate. Unii au deci mult dreptate s susin o combinaie mai larg; i cea mai bun Constituie este aceea care admite ct mai multe elemente diferite. Sistemul lui Platon n-are nimic monarhic; el nu este dect oligarhic i democratic, sau mai curnd are o tendin pronunat ctre oligarhie, dup cum o probeaz modul de instruire a magistrailor si. A lsa s decid sorii printre candidaii alei este un fapt i n democraie i n oligarhie; ns a impune bogailor ndator i rea de a lua parte la adunr i , de a numi autoritile i de a exercita acolo toate funciile politice, scutind totodat pe ceilali ceteni de aceste datorii, este o instituie oligarhic. Tot oligarhie este a voi s chemi la putere mai ales pe bogai i a rezerva funciile cele mai nalte censului celui mai ridicat.

    12. Alegerea Senatului su 4 este, de asemenea, ntocmit oligarhic. Toi cetenii aleg n mod obligatoriu, ns aleg pe magistrai din clasa ntia a censului, apoi un numr egal din clasa a doua, apoi tot aa din clasa a treia. Numai c aici, toi cetenii clasei a trei