2287 MANUAL Ferroli 2510 2510TX Ro

download 2287 MANUAL Ferroli 2510 2510TX Ro

of 22

Transcript of 2287 MANUAL Ferroli 2510 2510TX Ro

TERMOSTAT ELECTRONIC PROGRAMABIL

Ferroli FER 2510 Ferroli FER 2510 TX

MANUAL DE UTILIZARE CERTIFICAT DE GARANIE

V felicitm pentru alegerea termostatului electronic programabil Ferroli i v mulumim pentru ncrederea acordat firmei noastre. Iat cteva din avantajele utilizrii termostatului: economie de energie electric i gaz costul termostatului se recupereaz 100% n cteva luni de utilizare bugetul familiei are de ctigat consumul economic de gaz i energie electric protejeaz mediul

1. Instalarea termostatului Atenie!Citii cu atenie instruciunile nainte de a ncepe s instalai termostatul. n timpul instalrii i montajului decuplai ntreaga reea de curent electric, de la panoul central. Funcionarea fiabil a aparatului depinde n mare msur de alegerea corect a locului de montaj. n cazul termostatului cu fir, pentru a funciona corect, acesta se va monta pe un perete interior al cldirii, aproximativ la nlimea de 1.6m, n zon de circulaie liber a aerului, departe de surse de cldur (radiator, televizor, frigider) i ferit de razele directe ale soarelui (Fig.1). Nu se recomand instalarea lng ui datorit curenilor de aer.

fig. 1 n cazul n care ai achiziionat un termostat cu comand radio (modelul Ferroli 2510 TX), acesta poate fi amplasat n orice camer dorii, n funcie de dorina dumneavoastr. De exemplu: n timpul zilei termostatul poate fi amplasat n camera de zi iar pe timpul nopii n dormitor.

2. Conectarea termostatului

n cazul termostatului cu cablu (modelul Ferroli 2510), acesta se va conecta la cazan prin intermediul unui cablu cu dou fire. Dac avei deja instalat un termostat cu cablu, este suficient s l nlocuii prin conectarea cablului la noul termostat. Dac nu avei un termostat deja instalat va trebui s tragei un cablu cu dou fire de la cazan pn la locul ales pentru instalarea noului termostat. Pentru a avea acces la bornele de conexiune i la compartimentul bateriilor va trebui s deschidei termostatul prin culisarea spre stnga a capacului din fa. Deurubai urubul aflat n interiorul compartimentului pentru baterii i detaai termostatul de capacul din spate (Fig.2). Bornele de conexiune sunt situate pe capacul din spate al termostatului i sunt protejate. Pentru a avea acces la borne, ndeprtai protecia prin deurubarea urubului de siguran (Fig.3). Legai cablul

la bornele 1 i 2 i fixai capacul din spate pe perete cu uruburi n locul ales anterior (Fig.4).

fig. 2 Cablul se va conecta la centrala termic sau la aparatul de aer condiionat, la bornele destinate pentru instalarea unui termostat. n cazul termostatului cu radio comand (modelul Ferroli 2510 TX), conectarea la cazan se face prin

intermediul receptorului RX (Ferroli RX). Cablul modulului RX se va conecta n interiorul cazanului sau a aparatului de aer condiionat, la bornele destinate pentru conectarea unui termostat, dup care techerul acestuia va fi introdus ntr-o priz (220V-50Hz) din apropierea cazanului i i se va extinde la maxim antena. Dup ce ai introdus bateriile n termostat, ai conectat la cazan i introdus n priz modulul RX, acestea vor ncepe s comunice unul cu cellalt n mod automat. (vezi capitolul 10). Acum vei putea amplasa termostatul oriunde n cas, ns nu la mai mult de 30 de metri de modulul RX. Dup conectarea cablului la centrala termic sau la aparatul de aer condiionat, se va fixa capacul de protecie deasupra bornelor i se va ataa din nou termostatul de capacul din spate cu urubul din compartimentul bateriilor. Se vor instala cele dou baterii AA (1.5V). Apsai butonul RESET pentru a aduce termostatul la presetrile iniiale din fabric.

fig. 3

fig. 4

Dac avei centrala termic sau aparatului de aer condiionat n garanie sau post garanie, este recomandat ca instalarea termostatului s fie efectuat de ctre firma care v ofer garania sau serviceul la aceste aparate, pentru a nu v pierde garania.

fig. 5

3. Descrierea termostatului

n partea din fa termostatul are un capac care se deschide spre stnga i sub care vei gsii butoanele pentru programare. Capacul este decupat n zona ecranului pentru ca acesta s fie vizibil i cnd capacul este nchis (Fig.5). Semnificaia tastelor: Program - accesarea programelor Temperatura - vizualizarea temperaturilor Ora i ziua - regleaz ora minutul i ziua RESET - resetarea termostatului ON/OFF - pornirea i oprirea termostatului Vacan - iniializarea modului vacan OK/Enter - pentru confirmarea setrilor Temperatura de Zi (TZ) Temperatura de Noapte (TN) Accesarea modului de lucru manual / crete-

rea anumitor valori selectate Accesarea modului de lucru manual / descreterea anumitor valori selectate.

4. Ecranul termostatului

fig. 6 Pe ecranul termostatului sunt indicate: ziua sptmnii, indicat cu o linie sub ziua aferent astfel: MO-Luni, TU-Mari, WE-Miercuri, TH-Joi, FR-Vineri, SA-Smbt, SU-Duminic, con-

form prescurtrilor din limba englez - ora i minutul, modul de lucru: manual sau vacan, starea bateriilor, temperatura ambiental, starea de funcionare a termostatului: nclzire sau rcire, temperatura care este meninut momentan indicat prin simbolurile: soare temperatura de zi sau lun temperatura de noapte i indicatorul program care arat ntreg programul de lucru pe ziua n curs astfel: pe intervalul orar marcat cu linie, termostatul va menine temperatura de zi iar pe durata intervalelor nemarcate, termostatul va menine temperatura de noapte. pentru a seta minutele i apoi apsai pentru confirmare, ziua va ncepe s clipeasc sub forma unei linii sub prescurtrile zilelor sptmnii. Apsai tastele sau pentru a seta ziua i apoi apsai pentru confirmare, ecranul va reveni la modul iniial. Astfel vei seta ora, minutul i ziua curent. De exemplu dac este Vineri (FR) ora 8:30 iar temperatura din camer este 25C, ecranul va arta ca i n Fig.7.

5. Setarea zilei i a orei

Dup introducerea bateriilor, (sau apsarea tastei RESET, sau dac se apas tasta ) termostatul va afia modul de setare al orei i zilei, iar ora va ncepe s clipeasc. Apsai tastele sau pentru a seta ora i apoi apsai pentru confirmare, minutul va ncepe s clipeasc. Apsai tastele sau

fig. 7

6. Programarea termostatului

Termostatul Ferroli 2510 este un model de termostat programabil sptmnal avnd programe

zilnice cu intervale de 24 de ore. Pentru fiecare interval orar termostatul poate fi programat s menin temperatura de zi (TZ), sau temperatura de noapte (TN). dorite de dumneavoastr, apoi apsai pentru confirmare i ecranul va reveni la modul iniial. Noile temperaturi au fost memorate.

6.1. Vizualizarea i schimbarea temperaturilor de zi i de noapte

6.2. Schimbarea programelor

Iniial temperaturile sunt setate la valorile din urmtorul tabel:

Termostatul are presetat din fabricaie un anumit program iniial standard, care poate fi schimbat ulterior dup propria dorin, acest program este prezentat n Fig.9.

fig. 8 Apsai pentru a vizualiza temperaturile. Apsai pentru a vedea TZ i pentru a vedea TN. n timp ce valoarea temperaturii clipete pe ecran putei s o modificai cu ajutorul tastelor sau . Setai pentru fiecare temperatur valorile

fig. 9 Pe indicatorul de program, aflat in partea de jos a ecranului, va fi marcat temperatura de zi cu o linie iar lipsa liniei nseamn c n acel interval este programat temperatura de noapte.

Pentru a intra n modul de programare apsai tasta Program . Ecranul termostatului va indica programul zilei de Luni (MO). n partea de sus a ecranului linia va fi sub inscripia MO. Acum putei s setai ce temperatur dorii s avei pentru fiecare interval orar al zilei de Luni. Iniial pe ecran apare ora 0:00 i n centrul ecranului vei vedea temperatura programat pentru intervalul orar 0.00 1.00 respectiv simbolul , adic temperatura de noapte. Dac dorii schimbarea temperaturii pentru acest interval apsai tasta , dac nu, apsai tasta pentru a trece la urmtorul interval orar. Pe ecran va apare ora 1:00 i temperatura programat pentru intervalul orar 1.00 2.00. Cu tastele sau putei selecta intervalele orare iar cu tastele sau putei seta temperatura dorit pentru intervalul respectiv. De exemplu, dac pe intervalul orar 15.00 16.00 vei dori s avei temperatura de zi, apsai pn pe ecran apare ora 15:00 i apoi apsai . Astfel vei schimba temperatura de noapte presetat pentru acel interval n temperatur de zi. Procedai la fel pentru a seta temperatura dorit pentru fiecare interval orar al zilei. n partea de jos a ecranului, pe indicatorul de program, putei vedea programul pentru ntreaga zi. Cu o linie vor fi marcate intervalele cu TZ iar fr linie intervalele cu TN. Linia cere clipete indic intervalul pentru care putei seta temperatura n acel moment. Dup ce ai programat termostatul pentru toate cele 24 de intervale orare ale zilei de Luni, apsai pentru a trece la ziua de Mari, n partea de sus a ecranului linia se va muta sub prescurtarea TU. Procedai la fel pentru a seta temperatura dorit pentru fiecare interval orar al zilei de Mari i trecei mai departe la Miercuri cu tasta .

0 Dup ce ai setat temperaturile dorite pentru toate zilele sptmnii i vei ajunge la Duminic (sus linia va fi sub SU), apsai pentru a ncheia programarea. Ecranul va reveni la afiajul iniial. putei comuta termostatul pe temperatura de zi (TZ). Astfel termostatul va funciona pe TZ pn la urmtoarea schimbare de temperatur programat. La fel, dac termostatul este pe TZ i considerai c este prea cald, putei comuta pe TN prin apsarea tastei . Aceasta este doar o programare temporar, termostatul va reveni la programul setat n momentul n care, conform programrii, este setat o temperatur diferit fa de cea pe care o menine prin programarea manual.

7. Programarea manual

Termostatul v ofer i posibilitatea de a menine o temperatur dorit, fr a schimba programul pe care l-ai setat. Pe durata programrilor manuale pe ecran va apare o mn simbol ce indic modul manual.

7. 1. Interschimbarea temperaturilor

7.2. Programarea unei alte temperaturi

n cazul n care nu v convine temperatura care este programat ntr-un anumit moment, de exemplu, dac termostatul funcioneaz, conform setrilor, pe temperatura de noapte (TN) i dumneavoastr considerai c este prea frig, prin simpla apsare a tastei

Aceast programare v permite setarea termostatului pentru a menine o alt temperatur dect TZ sau TN, pe durata unui numr limitat de ore (de la 1 la 48 ore). Prin simpla apsare a tastelor sau putei seta termostatul s menin o nou temperatur.

Valoarea temperaturii afiat pe ecran va ncepe s clipeasc. Folosii tastele sau pentru a seta valoarea care dorii s fie meninut i apsai pentru confirmare. Pe ecran, n partea de sus va apare H 1 indicnd numrul de ore pentru care va fi meninut noua temperatur. Apsai sau pentru a seta cte ore s fie meninut aceast temperatur. Dac dorii ca aceast temperatur s fie meninut 5 ore, apsai sau pn cnd pe ecran apare H 5. Apsai pentru confirmare. Dup expirarea numrului de ore setat, termostatul va lucra din nou conform programului. Dac dorii s revenii la programul normal, nainte de a expira numrul de ore setat, apsai sau .

7.3. Modul vacan

Modul vacan v permite setarea termostatului pentru a menine o alt temperatur dect TZ sau TN, pe durata unui numr de zile (de la 1 la 99 zile). Acest mod este ideal pentru perioadele cnd lipsii de acas mai multe zile. Apsai tasta i n partea de sus a ecranului vor ncepe s clipeasc 2 linii. Folosii tastele sau pentru a seta numrul de zile pe durata crora dorii s fie meninut temperatura de vacan, i apsai pentru confirmare. Acum cu tastele sau putei seta valoarea temperaturii de vacan i apsai din nou pentru confirmare. Dac folosii modul de vacan pentru a menine o temperatur anti nghe (minimum 7C), trebuie s inei cont i de faptul c unele pri ale sistemului dumneavoastr de nclzire pot fi n afara spaiului

monitorizat de termostat.

7.4. Anularea programrilor manuale

Dac dorii s anulai o programare temporar cum ar fi: interschimbarea temperaturilor, programarea unei alte temperaturi sau modul de vacan, trebuie doar s apsai tasta sau pentru a reveni la modul de lucru iniial. Dac dorii revenirea la presetrile din fabric, i tergerea tuturor schimbrilor pe care le-ai efectuat, apsai butonul RESET. Pentru oprirea termostatului, apsai .

fig. 10 Comutatorul 1 regleaz sensibilitatea termostatului (histerezisul). n poziia JOS termostatul va lucra cu sensibilitatea 0.5C iar n poziia SUS cu sensibilitatea 0.2C. Comutatorul 2 seteaz termostatul pentru a lucra cu o central termic sau un aparat de nclzire dac este n poziia JOS (NCLZIRE) sau cu un aparat de aer condiionat dac este n poziia SUS (RCIRE). n mod iniial ambele comutatoare sunt n poziia JOS.

8. Alte setri

Pe placa electronic, sub carcasa din spate, termostatul are dou comutatoare (Fig.10).

(Lng comutatoare inscripiile sunt n limba englez respectiv: UP-SUS, DOWN-JOS, COOLRCIRE i HEAT-NCLZIRE) Pentru msurarea temperaturii termostatul folosete un termistor NTC foarte performant. Acesta se gsete pe placa electronic n partea din stnga jos. Dac atingei din greeal senzorul acesta va fi perturbat i va avea nevoie de cteva minute pentru a reveni din nou la temperatura ambiental. Senzorul msoar temperatura o dat pe minut. Cnd pe ecran va fi afiat aceast inscripie este necesar s schimbai bateriile. Pentru a avea acces la compartimentul bateriilor trebuie s culisai spre stnga capacul din fa. Dup ce ndeprtai bateriile uzate avei la dispoziie aproximativ 20 de secunde pentru a reintroduce 2 baterii noi AA (1.5V), n acest timp toate setrile termostatului vor fi memorate. Dac vei lsa fr alimentare termostatul pe o perioad mai lung de 20 de secunde, setrile vor fi terse din memoria acestuia i vei fi nevoit s l reprogramai.

9. Schimbarea bateriilor

10. Instruciuni Ferroli FER 2510TX

Odat cu trecerea timpului, bateriile din interiorul termostatului vor ncepe s se consume, acest lucru nu va afecta funcionarea termostatului ci doar vizibilitatea ecranului va ncepe s se diminueze. n momentul n care bateriile vor fi epuizate pe ecran va apare indicatorul bateriei (vezi Fig.6).

Termostatul Ferroli 2510TX este acelai produs ca i modelul Ferroli 2510, avnd acelai mod de programare, singura diferen este modalitatea de transmisie a semnalului de comand. Transmisia la Ferroli 2510TX se face prin unde radio, pe frecvena 433 MHz. Aceast frecven este folosit de majoritatea dispozitivelor cu telecomand, nu este deloc

duntoare organismului uman. Transmisia dintre termostat i receptor este codificat, astfel termostatul nu va interfera cu nici un alt aparat. Distana maxim de aciune dintre termostat i receptor este de 100 metri n spaiu deschis i de aproximativ 30 metri n spaiu interior, aceast raz de aciune poate fi influenat de materialele din care este construit casa. Termostatele cu radio comand Ferroli folosesc peste 250 de coduri diferite, astfel termostatul dumneavoastr nu va interfera cu un alt termostat amplasat la vecini. n cutie vei gsi dou module, termostatul (TX) i receptorul (denumit Ferroli RX). nainte de prima pornire va trebui s introducei bateriile n termostat, este recomandat s folosii bateriile care v-au fost livrate odat cu termostatul. Cablul receptorului Ferroli RX se va conecta la cazan, la bornele destinate pentru instalarea unui termostat (Fig.11). Dac centrala de nclzire (sau aparatul de aer condiionat) pe care o avei este n garanie sau n post garanie, este recomandat ca aceast operaie, de instalare a termostatului, s fie efectuat de ctre aceast firm, sau cu aprobarea firmei respective, pentru a nu v pierde garania la cazan. Dup conectarea cablului la cazan, se va introduce techerul receptorului ntr-o priz (220V 50Hz) i se va extinde la maxim antena acestuia. Ateptai 10 minute pentru ca emitorul s ating raza maxim de aciune. Aprinderea ledului verde, pe receptorul RX, nseamn c acesta se afl n raza de aciune a termostatului (ledul verde va lumina timp de o secund la fiecare minut) iar absena acestui semnal nseamn c receptorul se afl n afara razei de aciune a termostatului. Aprinderea ledului rou va semnaliza pornirea cazanului. Termostatul comunic automat cu receptorul la intervale de 60 de secunde, aceast comunicare este semnalat de ledul verde al receptorului. De fiecare dat termostatul verific dac receptorul este n raza lui de aciune i i transmite o comand de pornire sau de oprire a cazanului, n funcie de setrile care au fost progra-

mate. Astfel, dac din eroare, receptorul comand pornirea cazanului, n timp ce conform programrii din termostat acesta nu ar trebui s funcioneze, n maxim 1 minut, la urmtoarea verificare, termostatul va comanda din nou oprirea acestuia. Termostatul se va programa conform instruciunilor de la capitolele legate de programarea termostatului. n cutie vei gsi un suport din plastic pentru termostat format din dou plcue transparente, fiecare dintre ele avnd cte o fant. Pentru a asambla suportul trebuie s mbinai cele dou piese prin suprapunerea fantelor. Astfel, cu ajutorul acestui suport, termostatul poate fi amplasat foarte elegant n camera de zi, pe mas sau pe mobil, iar noaptea poate fi mutat n dormitor. Pe ecran vei avea afiat tot timpul ora exact, temperatura din camer i vei putea oricnd controla starea sistemului de nclzire. Dac dup o perioad de funcionare, vei avea impresia c termostatul nu mai funcioneaz corespunztor, nainte de a reclama o defeciune, v rugm s schimbai bateriile cu un set nou de baterii, s reducei distana dintre termostat i receptor sau s extindei antena la maxim. Dac totui termostatul nu funcioneaz va trebui s v ntoarcei cu termostatul i receptorul la magazinul de unde l-ai achiziionat, n conformitate cu instruciunile din certificatul de garanie.

fig. 11

. RECICLARE

Dumneavoastr, ca i consumator final, suntei obligat prin lege s nu tratai deeurile de echipamente electrice i electronice ca i deeuri municipale nesortate. n momentul n care nu mai dorii s utilizai acest produs, v rugm s nu l aruncai mpreun cu deeurile menajere. Fiind un produs electronic, poate conine substane duntoare pentru mediul nconjurtor, iar Dumneavoastr, ca i consumator final, avei un rol foarte important n tratarea selectiv a deeurilor. V rugm s returnai acest produs la magazinul de unde l-ai achiziionat (preluarea fiind gratuit)

sau la orice alt centru de colectare a deeurilor de echipamente electrice i electronice (DEEE). De asemenea, v rugm s procedai la fel i cu bateriile pe care le-ai folosit pentru alimentarea acestui echipament. Bateriile uzate pot fi depuse la un centru de colectare pentru baterii sau acumulatori. Procednd astfel vei respecta legile n vigoare i vei contribui la pstrarea unui mediu curat.

Date tehnice Ferroli FER 2510, FER 2510TXIntervalul temperaturii de lucru Intervalul de msurare al temperaturii Sensibilitatea (Histerezis) Durata de adaptare la mediu Numrul de programe Sarcina admis Euroster 2510 Sarcina admis Euroster 2510 TX Alimentare Temperatura depozitrii Umiditatea admis 0-40OC 5-30OC 0,5OC sau 0,2OC min. 5 minute programe diferite pentru fiecare zi 250V, 6A rezistiv, 2A inductiv 220V, 50Hz, 5 (3)A 2 x R6 1.5V (AA) -10-45OC 5-90%

Cuprins1. 2. 3. 4. 5. 6. Instalarea termostatului Conectarea termostatului Descrierea termostatului Ecranul termostatului Setarea zilei i a orei Programarea termostatului

9.

Schimbarea bateriilor

10. Instruciuni Ferroli FER 2510TX 11. Reciclare

6.1. Vizualizarea i schimbarea temperaturilor 6.2. Schimbarea programelor 7. Programarea manual 7.1. Interschimbarea temperaturilor 7.2. Programarea unei alte temperaturi 7.3. Modul vacan 7.4. Anularea programrilor manuale 8. Alte setri

Tabel serviceData reclam Defeciunea reclamat Defeciunea constatat Modul de rezolvare Data reparat Produsul funcioneaz Semn. service Semn. client

0

CERTIFICAT DE GARANIE

Garania aparatelor este de 24 luni de la data cumprrii, perioad n care consumatorul beneficiaz de repararea sau nlocuirea gratuit a aparatului, n cazul n care se constat un defect de fabricaie. La cumprarea aparatului consumatorul are obligaia s verifice completarea certificatului de garanie cu toate datele necesare, semnarea i stampilarea de ctre vnztor. Vnztorul are obligaia s fac demonstraia de funcionare i s explice modul de utilizare. Pentru aceasta vnztorul va introduce bateriile i va verifica mpreun cu cumprtorul buna funcionare a afiajului, a butoanelor de comand precum i starea general a aparatului. nainte de a reclama c produsul este defect, verificai starea bateriilor i a contactelor electrice, verificai dac montajul este corect i c problema nu provine dintr-o alt parte a instalaiei. n cazul defectrii aparatului, cumprtorul l va duce la magazinul de unde l-a cumprat, solicitnd repararea sau nlocui-

rea acestuia. Garania este valabil numai dac aparatul este nsoit de certificatul de garanie i factura fiscal cu care a fost cumprat, ambele completate corespunztor, lizibile, fr modificri, semnate i tampilate. Cumprtorul va nota pe certificatul de garanie defeciunea reclamat. Vnztorul se oblig ca n cel mult 10 zile s repare sau s nlocuiasc aparatul defect. Durata termenului de garanie se prelungete cu timpul scurs de la data la care cumprtorul a reclamat defectarea produsului i pn la repunerea acestuia n funciune.

TERMEN DE GARANIE: 24 LUNIPRODUS: FERROLI TIPUL: ......................................... FACTURA: .................................................................... SERIA: .......................................................... DIN DATA: .....................................................

CERTIFICAT DE GARANIE

CUMPRTOR: ........................................................................................................................................................................ ADRESA: ................................................................................................................................................................................... Cumprtorul i pierde automat dreptul la garanie dac: - aparatul a fost transportat, depozitat manipulat sau utilizat necorespunztor - aparatul a fost modificat, a suferit intervenii neautorizate sau a fost utilizat fr respectarea instruciunilor (de exemplu contactele releului sunt arse din cauza unui curent electric prea mare). Prin semnarea acestui certificat cumprtorul i exprim acordul cu cele cuprinse n acest act i declar c a preluat aparatul n bun stare, precum i actele necesare: factura, chitana i certificatul de garanie.

Semntura i tampila vnztorului

Semntura i tampila cumprtorului