2014-08-09 Predica - George Butler 2

17
+ Sabat, 09 august, 2014 Un studiu biblic ţinut de Joachim Schwarz George Butler Partea a doua

description

butler

Transcript of 2014-08-09 Predica - George Butler 2

The Sermon on the Mount

2014-08-09 George Butler Partea a doua2014-08-09 George Butler Partea a doua

+

Sabat,

09 august, 2014

Un studiu biblic inut de Joachim Schwarz

George Butler Partea a doua Bun dimineaa tuturor, inclusiv cei de pe internet. Pentru nceput doresc s spun ceva despre aceast imagine. n mod natural o astfel de imagine ne amintete despre uvoaiele de binecuvntri, ns aceast imagine ilustreaz un conductor. Am avut ocazia s merg n oraul Bad Gastein, unde se afl o cascad ce trece prin centrul oraului. Cu mult timp n urm a fost un poet care a scris c s-a simit bine acolo. Muli oameni cred c un poet doar scrie poezii frumoase, ns n principiu, el exprim ce se afl n inima sa. n alt parte a scris c i-ar fi plcut s se mute ntr-o vale linitit, nconjurat de pajiti, ns mprejurrile i dificultile l-au adus n acest ora, i aici a putut fi o binecuvntare pentru alii.Cine este gata s ia asupra sa responsabilitatea conducerii va deveni plin de binecuvntri pe care le va revrsa asupra altora, dup cum vedem n aceast imagine. Aceasta mi-a vorbit personal. Este ceva impresionant, care atrage pe toi, i poate fi o binecuvntare imens pentru oamenii din jur. Acum vom trece la tema studiului nostru, care este despre George Butler, partea a doua. Vrem s studiem puin istoria acestui om, nu pentru a-l judeca, lucru care cred c este clar pentru toi, ci pentru a nva de la el. Butler a fost cineva care s-a dedicat slujirii bisericii. n unele privine viaa sa a fost tragic, pentru c sub conducerea sa unele lucruri au decurs greit dar putem nva mult din aceasta. Mai jos avem un punct care st la baza tuturor lucrurilor. Este ceva ce Ellen White a scris lui Butler ntr-o scrisoare din 1873.

Oamenii inteligeni devin nite prunci. (Vezi Mrturii pentru comunitate, vol. 3, cap. Conducerea, par. 10 [3T 495.3]).S ne gndim la aceast declaraie. Vreau s-i rog pe oamenii inteligeni de aici s se ridice n picioare. Cine este un om inteligent? Cred c v simii stingherii. [Rde.] Oricum, v mulumesc.Ce ni se spune aici? Cum devin oamenii inteligeni nite prunci?

Cnd oamenii inteligeni nu i folosesc capacitile pe care le posed, deseori dau vina pe conducere, spunnd c este dominant. n cele din urm, totul se leag de conducere. Cel despre care se presupune c a inut pe ceilali jos, a fost James White, un conductor puternic n biserica de atunci. S-a spus despre el c a mpiedicat pe ceilali s preia mai multe responsabiliti n conducere.ns nu a fost aa. Motivul pentru care ceilali oameni inteligeni din biseric nu i-au asumat mai multe responsabiliti, a constat n timiditatea i ncpnarea lor.

Aceasta m-a impresionat, i de aceea am menionat acest lucru n studiul nostru despre responsabilitate. Vrem s privim asupra acestei scrisori i la unele mprejurri din acel timp.

De cte ori nu cdem n aceast capcan! tiu aceasta din proprie experien, din lucrurile ce ni s-au ntmplat. Faptul c ceilali domin, m face incapabil s avansez. Dac nu ar fi ei, a putea fi altfel i a face mai mult. Dar nu acesta este punctul. Punctul pe care Ellen White l declar clar este timiditatea i ncpnarea oamenilor inteligeni, care au spus c au fost oprii s avanseze.Vreau acum s-l rog pe Andrea s ne ofere o vedere de ansamblu a situaiei din timpul lui Butler.Andrea: Asear am cercetat puin despre aceasta. Am crezut ntotdeauna c James White a avut o personalitate foarte puternic, fiind un conductor puternic, ceea ce este adevrat. Dar el a fost i foarte bolnav. Am aflat c a suferit cinci atacuri cerebrale, poate chiar ase, simindu-se mereu bolnav. Aceasta s-a datorat n parte faptului c a lucrat prea mult, deoarece toat rspunderea conducerii zcea asupra lui.Putem vedea din aceast linie a timpului c atunci cnd a nceput reforma sntii n 1865, pentru prima dat James White s-a mbolnvit. A avut o sntate proast timp de mai muli ani dup aceea, i acest atac cerebral i-a afectat capacitatea de a gndi clar.Una din trsturile sale deosebite de caracter a fost aceea de a vorbi direct i la punct, ns colegii si au perceput aceasta ca fiind agresiune. Aceast reacie din partea lor a contribuit la dispoziia de a se retrage i mai mult.n 1873 James a fost ales ca preedinte al Asociaiei Adventiste de Publicaii, n ciuda faptului c era slab din punct de vedere fizic din cauza bolii sale i nu voia aceast slujb. ns ceilali l-au presat s o ia, iar dup cteva sptmni a suferit un alt atac cerebral. El a luat pe umerii si aceast sarcin n ciuda sntii slbite, i s-ar fi bucurat dac alii ar fi preluat aceast datorie, ns ei s-au retras mereu.James nu s-a lsat stpnit de mprejurri, ci le-a stpnit. Nu a beneficiat de o educaie n coli din cauza vederii slabe. ns vederea lui s-a mbuntit la vrsta de nousprezece ani, i astfel a intrat la colegiu. Doi ani mai trziu a obinut o diplom de nvtor, i a nceput profeseze la coala elementar. Aceasta ne arat ct de motivat era.

Joachim: Mulumesc.

Mai sunt i alte informaii pe care s le lum n considerare aici. Putem vedea din aceast linie a timpului c George Butler a fost preedintele Conferinei Generale din 1872 pn n 1874. Mai nainte fusese altcineva preedinte, ns cea mai mare parte din timp James White a deinut aceast poziie.

James a suferit continuu din cauza bolii, i dup 1877 a devenit foarte slbit. n 1880 Ellen White a slbit i ea tot mai mult n privina sntii. n 1881 i-au cerut lui Butler s devin din nou preedinte, i el a vrut. Apoi, n acelai an a murit James White, n vrst de 60 de ani.

Deci avem un conductor al bisericii care a suferit din cauza sntii slbite, i totui a purtat poveri grele. Soia sa l-a sprijinit pe deplin. i tim c i sntatea ei era slbit. Amndoi au purtat o povar incredibil. tim aceasta din rapoartele pe care le-am citit.n 1872 George Butler a preluat conducerea Conferinei Generale. ns acest om era complicat putea fi energic i s aduc la ndeplinire o sarcin, dar n acelai timp era ncpnat ntr-o oarecare msur. A vorbit mpotriva lui Ellen White, nu att de mult pe fa, deoarece se considera loial ei. Aceast trstur s-a manifestat n atitudinea sa fa de lucrarea de educaie. Ellen White a spus c coala nu trebuie s fie construit n Battle Creek, ci n afara lui, n timp ce Butler voia ca coala s fie n apropiere de Battle Creek, pentru consolidarea lucrrii. A fcut presiuni n direcia aceasta, pn ce n cele din urm a obinut ce a vrut, n ciuda tuturor dificultilor.Apoi a experimentat convertirea i a urmat un curs cu totul opus celui de mai nainte. A spus: Da, am greit cu toii, inclusiv Uriah Smith. Acum privim lucrurile diferit. n trecut Dumnezeu a confirmat conductorii pe care i-a ales, cum a fost Moise i Iosua, i la fel este i azi. Conductorii notri au o nelegere clar a lucrrii, i Dumnezeu i-a folosit n trecut. Acetia sunt James White i soia sa.

Sun bine, nu-i aa? Pare s fie ordinea evanghelic.Dar s ne gndim puin. El a experimentat aceast schimbare n 1872 i s-a bucurat de aceasta. James i Ellen White nu au spus nimic la nceput. ns toi ceilali au considerat aceasta ca fiind un lucru bun i au fcut mrturisiri.

Cum s-a raportat James White la aceasta? S ne gndim. El avusese cteva atacuri cerebrale i a purtat greutatea conducerii, iar acum Butler i spune c el este conductorul i c este responsabil de tot. Acest mod aparent corect de a vedea lucrurile, era adnc fixat, ca i cnd ar fi fost gravat pe o stnc.Putei vedea toate aceste implicaii?

Ca rspuns la aceasta, Ellen White a scris o scrisoare despre conducere care se gsete n Mrturii pentru comunitate, vol. 3, pag. 492. Aceast scrisoare a fost o ncercare de a trata ntreaga situaie. Triunghiul din diagram reprezint starea lui Butler. n partea stng de la baz, Butler i asum responsabilitatea. Este hotrt i neclintit. i impune ideile. Odat a spus chiar c va lua o poziie clar fa de Ellen White. Cunoatem aceste lucruri. Butler s-a decis s nu capituleze, i i-a asumat responsabilitatea, dar n acelai timp era ncpnat i independent. Apoi a mers n direcia opus, manifestnd dependen i evitnd responsabilitile. Atepta mereu s vad ce zice James White i a devenit letargic.n toat aceast situaie vedem c niciodat nu a avut loc pe deplin schimbarea care s fac dintr-un sclav un fiu. Deseori era n armonie cu Ellen White, i ea l-a apreciat.

Am citit textul care spune: Deteapt-te tu care dormi, scoal-te din mori, i Hristos te va lumina. Efeseni 5,14. Aceasta nseamn s devii dintr-un sclav, fiu. Vd c avem nevoie de aceasta. Este o diferen ntre un sclav i un fiu.

S lum n considerare aceast scrisoare. Am scos mai multe fragmente din ea, i le vom parcurge unul cte unul.Mai nti avem o evaluare fcut n anul 1873.

Oamenii care se mulumesc s-i lase pe alii s gndeasc i s fac planuri n locul lor nu sunt deplin dezvoltai. [Aceasta m face s nghit n sec.] Dac ar fi lsai s plnuiasc n interesul propriu, [dac i-ar fi condus propriile lor afaceri] ar fi gsii oameni chibzuii, cumptai. [Interesant. Dac ar fi condus a facerile lor, ar fi manifestat o judecat bun i abiliti bune.] Cnd sunt ns adui n legtur cu cauza lui Dumnezeu, acesta este un cu totul alt lucru pentru ei; i pierd aceast destoinicie aproape total. Mrturii pentru comunitate, vol. 3, cap. Conducerea, par. 10 (3T 495.3).

De ce este aa? Este din cauza unui conductor puternic n biseric? Sau este din cauza timiditii i ncpnrii acestor oameni?

Aceasta a fost situaia.

Oameni cu o capacitate intelectual uria sunt prunci n disciplin, pentru c sunt lai n privina lurii i purtrii poverilor ce ar fi trebuit s le duc. Ibid. Ellen White vorbete aici conductorilor bisericii. Dar ea se adreseaz de asemenea ntregii biserici din Battle Creek.Frate A [Butler], eti prea ncet. Ibid., par. 14 (3T 497.2).Trecem acum la al doilea punct credina. Cnd nencrederea i cuprinde sufletul, lucrarea ta este aa de ezitant, cu mpleticiri i oscilaii, nct nu reueti nici tu s realizezi ceva, i i mpiedici i pe alii s fac. [Cnd lipsete credina, lucrurile se ncetinesc i totul devine letargic, i aceasta i mpiedic i pe ceilali s-i mplineasc sarcina.] Preocuparea ta se manifest numai att ct s vezi dificulti i s dai glas ndoielilor, dar nu ai nici interesul, nici curajul s nvingi dificultile sau s risipeti ndoielile. Ibid., par. 18. (3T 498.2).

V este familiar acest lucru? Discutm lucrurile i i implicm i pe alii n planurile noastre, ns privim la dificulti. Dar toate problemele pe care le putem vedea pot fi biruite prin credin. Este lipsa de credin care ine pe loc lucrarea.Soul meu a fost lsat n mod frecvent aproape singur s vad, s resimt nevoile cauzei lui Dumnezeu i s acioneze prompt. Fraii si care aveau de asemenea funcii de rspundere nu aveau un intelect redus, ci le lipsea dispoziia de a sta n poziia pe care a ocupat-o soul meu. Ibid., par. 24 (3T 501.1).Nu este o chestiune simpl s stai n aceast poziie. Care dintre noi este gata s ocupe locul lui James White? Sau al altora? Nu este aa simplu, pentru c ne lipsete o vedere de ansamblu a lucrrii, nu-i aa? V sunt cunoscute aceste argumente? Dac a fi avut o vedere de ansamblu asupra lucrurilor, poate c a fi fcut lucrarea.Vedem aceast diferen ntre un fiu i un sclav. Fiul se trezete la realitate. Aceasta este grija mea. Este un pas dincolo de ceea ce suntem noi obinuii s facem. Este ceva ce Dumnezeu trebuie s pun n inima noastr. Este o trezire la bucuria responsabilitii, bucuria lucrrii, puterea lucrrii, semnificaia ei. nseamn s m trezesc i s vd c este lucrarea mea. De aceea ni se spune: Deteapt-te tu care dormi, scoal-te din mori Efeseni 5,14. Dup ce ne vom trezi, vom vedea nevoile.Aceasta este evaluarea din 1853, dar care au fost cauzele?

Am menionat deja. Care au fost cauzele pentru slbiciunea din biseric? S citim cteva fragmente din aceast scrisoare.

Ei au evitat rspunderile pentru c, acceptndu-le, deficienele lor ar fi ieit la lumin. [Am discutat deseori despre evitarea responsabilitii, dar s pstrm aceasta n minte, c motivul este teama c deficienele noastre vor iei la iveal.] Ei au fost dispui fr rezerve ca soul meu s conduc i s poarte responsabilitile [Gndii-v c acest om suferise cteva atacuri cerebrale. Era epuizat. Situaia era destul de provocatoare, i apoi vine aceast declaraie. Se temeau s nu le fie expuse deficienele, iar apoi James White i-ar fi mustrat aspru. i el a fcut aceasta.] i i-au ngduit s fie minte i judecat pentru dnii. Ibid., par. 5 (3T 493.3). Ei nu au ndrznit s-i urmeze propria judecat ca s nu fac greeli i s fie nvinovii pentru aceasta, n timp ce n-au ezitat s se lase ispitii i s-l fac pe soul meu rspunztor cnd credeau c pot vedea greeli n calea urmat de el. Nu au ridicat poverile mpreun cu dnsul. Au artat continuu ctre soul meu, fcndu-l s poarte rspunderile Ibid.

Ce putem spune despre aceast judecat independent? Nu nseamn s nu te sftuieti cu ceilali. nseamn s studiezi personal Scripturile, s mergi n credin naintea lui Dumnezeu i s-i ceri s-i arate planul Su. Aceasta a lipsit. Aceasta nseamn siguran de sine n purtarea responsabilitilor. tim c mrturiile independente trebuie s se potriveasc. Fiecare are nevoie de un cuvnt rostit de la Dumnezeu. Prea mult confort i evitarea rspunderii au fcut strpituri i neputincioi din cei ce ar fi trebuit s fie oameni responsabili, cu putere moral i o puternic musculatur spiritual. Ibid., par. 9 (3T 495.2). Trebuie s fim contieni de problema aceasta a confortului.

Ai fcut unele greeli [Butler]; ns nu ar trebui nicidecum ca din pricina unor eecuri s-i judeci n mod greit calitile i nici s-i pierzi ncrederea n tria pe care o poi gsi n Dumnezeu. [Nu arunca totul. Ai capaciti. Dumnezeu i-a dat talente.] Nu ai fost pregtit i dispus s-i asumi rspunderi. [Acesta este motivul pentru care dai totul la o parte.] Eti din fire nclinat s le evii i s alegi o poziie mai uoar, s scrii i s-i foloseti mintea acolo unde nu sunt interese deosebite, vitale. Faci o greeal contnd pe soul meu pentru a-i spune ce s faci. Ibid., par. 8 (3T 495.1).Nu tiu ce credei voi despre aceasta. Mie mi se pare un apel disperat. Ellen White nu era disperat, pentru c tia c Dumnezeu conduce, ns a vzut nevoile lucrrii. De asemenea a vzut cum conductorii nu voiau s ias din starea lor. Ei au fcut un oarecare efort, ns nu depeau un anumit nivel. Cu toate c erau conductori, nu voiau s fac o schimbare i aveau nevoie de aceasta.Oameni care ar trebui s fie tot att de credincioi n orice urgen ca acul busolei care indic Nordul au devenit ineficieni prin eforturile lor de a se feri de critic i de a scpa de rspunderi de teama de a nu suferi un eec. Ibid., par. 10 (3T 495.3). Dac meninem un astfel de comportament, vom deveni nefolositori.

Purtarea responsabilitii nu nseamn s spui: Bine. Voi face acum. nseamn s fii contiincios, s primeti un cuvnt de la Dumnezeu pentru ce trebuie s faci i s fii n armonie cu ceilali, sftuindu-te cu ei.Teama de mustrare a ncetinit progresul lucrrii. Care este terapia?

tiu c sunt multe citate, ns cred c vom nelege astfel mai bine coninutul scrisorii.

Dac i vor pune la lucru propriile energii ale minii, obstacolele pe care le vor ntmpina se vor dovedi reale binecuvntri pentru ei. Ei vor dobndi o musculatur mental i moral care s fie folosit n ocazii importante cu cele mai bune rezultate. [Acesta este un principiu.] i, cnd dau de primejdie i au spiritul cu adevrat cuprins de nelinite, sunt obligai s mediteze i adui s simt necesitatea rugciunii n efortul lor de a aciona n cunotin de cauz i de a lucra n mod avantajos pentru cauza lui Dumnezeu Ibid., par. 6 (3T 494.1).Nu ajutoarele, ci dificultile, conflictele, mpotrivirile fac oameni cu trie moral. Ibid., par. 9 (3T 495.2).Obstacolele pot deveni binecuvntri. Deci nu trebuie s mergem la James White s-l ntrebm ce s facem, ci trebuie s vedem noi ce avem de fcut. Astfel ne vom dezvolta muchii spirituali. Ei trebuie antrenai. Oamenii slabi nu au muchi.Conductorii ntmpin situaii grele. Cnd o mam are de-a face cu un copil bolnav sau neasculttor, sau cu o alt situaie grea, i ea merge la Dumnezeu cu un spirit zdrobit, va primi un rspuns, i la fel va fi cu oricine n astfel de situaii.Nu este vorba de ceva rapid i superficial. nseamn s naintezi rapid i cu contiinciozitate, n acord cu cuvntul lui Dumnezeu. Trebuie s recunoti imediat care este cuvntul lui Dumnezeu pentru orice situaie.

Caracterul independent nu trebuie sacrificat [nu trebuie s-l sacrificm], ci ajustat, rafinat, nlat. Ibid., par. 12 (3T 496.2). Trebuie sfinit i reformat prin cuvntul lui Dumnezeu. tim cu toii aceasta, ns nu am practicat.

Frate A, eti prea ncet. Ar trebui s cultivi tocmai calitile opuse. Cauza lui Dumnezeu cere brbai care pot vedea repede i aciona instantaneu, cu putere i la momentul potrivit. Ibid., par. 14 (3T 497.2).

Aceast aciune instantanee trebuie s fie bazat pe cuvntul lui Dumnezeu. Nu este doar o chestiune de a aciona repede. Butler a fost ncet pentru c era un sclav.Apoi Ellen White vorbete despre sacrificarea simmintelor. Sacrificarea simmintelor este cea mai dureroas jertf care ni se cere; i cu toate acestea este un sacrificiu mic. Ibid., par. 22 (3T 500.2). Vom vedea c aceasta a fost problema soiei lui Butler ea nu era de acord cu ceea ce spunea Ellen White. Deci, Butler a oscilat ntre ele dou, i influena soiei sale s-a vzut clar n felul n care a condus biserica. ns Ellen White a artat clar care sunt principiile i i-a invitat pe toi s le urmeze. A spus c aceast influen din familie trebuie s nceteze.

Care sunt intele?

Dumnezeu dorete n lucrarea Sa din Battle Creek brbai a cror judecat este rapid, ale cror mini s funcioneze ca fulgerul cnd este necesar. n ceasul de primejdie i ameninare este absolut nevoie de cea mai mare promptitudine. Ibid., par. 19 (3T 498.1). Aceasta are loc doar atunci cnd ne pregtim.Independena i puterea individual sunt calitile de care este nevoie acum. Ibid., par. 12 (3T 496.2). Nu se refer la independena aceea care d la o parte sftuirea cu ceilali. Aceast independen este siguran de sine. Este necesar s cunoatem cuvntul i principiile, i s fim o parte din lucrare.

Cauza lui Dumnezeu cere brbai care pot vedea repede i aciona instantaneu, cu putere i la momentul potrivit. Ibid., par. 14 (3T 497.2).

Capacitatea de a ncheia afaceri cu expeditivitate i totui innd cont de toate amnuntele este un mare ctig. Ibid., par. 20 (3T 499.2).Am vzut Sabatul trecut c aceast abilitate trebuie nvat n tineree. Butler nu a nvat aceasta atunci cnd a fost tnr. Aceasta nu nseamn c nu se poate nva i mai trziu, dar este mult mai greu. i totui, dac nu nvm, s ne gndim la atacurile cerebrale.Cnd privim ntreaga situaie, ne-am putea ntreba de ce nu a pus Dumnezeu pe altcineva s conduc, sau mcar s fii mpiedicat ca James White s experimenteze acele atacuri cerebrale. Dar Dumnezeu nu a mpiedicat aceasta. Ele au venit.

Ne mirm de ce dureaz att de mult pn ce ne trezim i ne sculm din mori.

Butler a primit aceast scrisoare, dar nu a citit-o pn la capt. n schimb, nu a mai vrut s fie preedintele Conferinei Generale, deoarece nu era competent s poarte aceste responsabiliti.

Minunat. i cine a preluat sarcina? James White.

Cred c pn atunci suferise deja trei atacuri cerebrale. n scrisoare Ellen White i-a ntrebat cum de ateptau ca un om paralizat s gndeasc pentru ei i s-l lase pe el s fac lucrarea. Dar aa a fost.

Apoi a urmat anul 1888. Este interesant urmtoarea diagram.

Ne arat ce vrst avea fiecare la di diferite. Joseph Bates avea 52 de ani n 1844. Cu siguran c era mai n vrst. n 1873, cnd a fost scris aceast scrisoare, el murise deja. A fost un adevrat conductor.Apoi a fost J.H. Waggoner, tatl lui E.J. Waggoner. Acesta din urm a fost unul din cei doi brbai care a adus bisericii solia din 1888. A fost un conlucrtor loial.

n 1844 James White avea 23 de ani. Ellen White avea 17. Andrew era tnr avea 15 ani. Smith avea 12. Jones este trecut n tabel cu minus ase (urma s se nasc peste ase ani), iar Kellogg cu minus opt.

Cnd a sosit aceast scrisoare, J.H. Waggoner avea 52 de ani, James White 51, Ellen White 45, Andrew 43, Uriah Smith 40, Loughborough 40, Haskell 39 i Butler 38. Aceti brbai se aflau la o vrst cnd erau n putere. Ci dintre voi suntei n aceast categorie de vrst? Civa.

Acetia sunt brbaii crora li s-a adresat Ellen White. Voia s tie ce se petrecea cu ei. Ei nu preluau responsabilitile din biseric. Nu neleg de ce. Dar dac noi am fi fost n acel timp, probabil c am fi gndit ntr-un mod similar. Trebuie s ieim din acest tipar de gndire.Brbaii acetia cu vrste cuprinse ntre 38 i 43 de ani, erau n anii lor cei mai buni. Iar James White deja nu mai putea funciona cum trebuie.Deci Butler a preluat conducerea, apoi a demisionat i a preluat din nou James White. n 1881 James White era foarte bolnav, i Ellen White la fel, aa c i-au cerut lui Butler s preia din nou sarcina. A acceptat i a devenit nc o dat preedintele Conferinei Generale.

n anii care au urmat biserica s-a dezvoltat i o nou generaie a intrat pe scena aciunii. Ei erau oameni care n calitate de instrumente ale lui Dumnezeu au introdus schimbri.S ne gndim la Kellogg. A fost un doctor tnr pe care Ellen White l-a promovat. El a nceput s lucreze ca doctor n jurul anilor 1874-1875, poate chiar puin mai trziu. n 1888 avea 38 de ani. A avut dificulti mai trziu, dar nainte de aceasta a fost foarte loial, i a prezentat oamenilor reforma sntii n termenii cei mai simpli ntmpinnd o mare mpotrivire din partea bisericii.Apoi au mai fost Waggoner i Jones, n vrst de 33 i 38 de ani. Ei au fcut parte dintr-o alt generaie. Au fost i Sutherland i Magan, care aveau 23 i 21 de ani. Acetia au fost instrumentele lui Dumnezeu prin care a dezvoltat lucrarea de educaie.

ns toi aceti oameni au ntmpinat o rezisten puternic din partea bisericii, ndeosebi din partea generaiei mai vechi.Nu este vorba despre a fi tnr sau btrn, ci despre conservatorism, a te stabili n ceva, a te odihni, a pstra vechile ci tihna i confortul.

n 1886 i 1887 Dumnezeu a nceput s aduc neprihnirea prin credin n biseric. Waggoner a studiat-o i a nvat-o. n 1888, cnd a avut loc conferina de la Minneapolis, s-a rspndit zvonul c Ellen White, fiul ei Willie White i Waggoner s-au ntovrit pentru a aduce solia neprihnirii prin credin.Problema consta n interpretarea legii din Galateni, despre care nu vom intra n detalii acum. M preocup mai mult caracterul lui Dumnezeu. Pe de alt parte era Butler, care a spus c nu era nevoie de nici o schimbare. Butler nu a putut fi prezent la conferin datorit bolii. Dup cum am spus Sabatul trecut, el i-a avertizat pe toi s rmn la vechile pietre de hotar. Problema era aceea c Waggoner nva c n Galateni Pavel se referea i la legea moral, nu doar la cea ceremonial. Acest lucru prea imposibil pentru muli dintre ei.Butler a scris o scrisoare lung lui Ellen White acuznd-o c i-a cauzat acea boal prin mustrarea pe care i-a dat-o.

Waggoner a prezentat solia sa la conferin. El a spus c a avut o viziune a lui Hristos i a vzut c El nu numai c iart, ci ne i elibereaz. Subiectul su a fost n ntregime despre dragostea lui Hristos i cum ne convertete El. Putem spune c el s-a concentrat n realitate asupra lui Hristos.

Cnd Ellen White a auzit aceasta, a fost foarte micat, pentru c a recunoscut c aceast solie era aceeai pe care a auzit-o de la nceputul micrii advente. A vzut atunci iubirea lui Dumnezeu, i a vzut-o i acum n studiile lui Waggoner, spunnd c aceasta era n realitate solia ngerului al treilea. Era ceea ce ea atepta de mult timp. A recunoscut solia. De mult nu mai vzuse aa ceva, iar acum cnd a putut s vad, a fost umplut cu bucurie.Am fost foarte micat s vd aceste lucruri. n cei patruzeci de ani care trecuser, ea tia c ceea ce auzise nu era solia, dar acum solia era aici, i ea se bucura att de mult.Pe de alt parte l avem pe Butler. Unul din suporterii si s-a ridicat n adunare i a spus c nu trebuie s continue pn ce nu va fi i preedintele lor cu ei. Apoi Ellen White s-a ridicat i a spus c lucrarea trebuie s mearg nainte i c Dumnezeu nu trebuie s atepte dup Butler pentru naintarea lucrrii. Ea va merge nainte i fr el, aa c trebuie s continue i au continuat.

tim c din pcate solia a ntmpinat mpotrivire. Motivul pentru care spun toate aceste lucruri este c mpotrivirea pe care Butler a manifestat-o n 1873, a adus roade n 1888. A petrecut acei ani ntrindu-se n ce era greit pn ce a devenit o surs de mpotrivire fa de adevr. ns nu era nevoie s fie aa i nu trebuia s se ntmple aceasta.Conferina a avut loc la sfritul lui octombrie i nceputul lui noiembrie 1888, iar n decembrie Ellen White a scris o scrisoare lui Butler i soiei lui. Avem aici un mic fragment. Te rog pe tine, sor Butler, creia Dumnezeu i-a dat sntate, s lauzi numele Su cel sfnt. Nu numai c ai adus un ru asupra sufletului tu, ci i asupra sufletului soului tu, sugernd ndoieli, criticnd, vorbind de ru, suspectnd rul, adunnd orice i s prea a fi greeli i lipsuri la alii, i vorbind despre acestea. Tu i fratele Butler ai fost apreciai pentru spiritul vostru de ptrundere i discernmnt, care de fapt este nregistrat n raportul din cer ca fiind gndire greit, vorbire de ru, nutrirea prejudecii i a bnuielilor rele. Acesta nu este spiritul lui Hristos, ci este un alt spirit. Sor Butler, dac ai fi trit n realitate n lumin, ai fi avut lumin de mprtit i altora. Tu aduci confuzie n mintea soului tu, i tulburi judecata, iar el a ntreesut n experiena sa ideile i simmintele tale. Acestea au fost aduse n lucrarea sa ntr-o msur mai mic sau mai mare. Aluatul suspiciunii v-au fcut pe amndoi s avei o gndire nedreapt i simminte nemiloase, i acest lucru nu este plcut Domnului. Miscellaneous Collections 1888, 190.3.

La scurt timp dup aceea d-na Butler a suferit un atac cerebral i a avut nevoie de ngrijire timp de treisprezece ani. Butler s-a retras din lucrare i a ngrijit-o pe soia sa. Apoi s-a umilit i a mrturisit public pcatul su, iar mai trziu s-a ntors n lucrare, prelund o poziie de responsabilitate.

Dar istoria sa ne arat ce se poate petrece n spate i cum, n acest caz o soie, poate s mpiedice ntreaga lucrare a lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi, fie c este brbat, femeie sau copil, are o responsabilitate fa de fraii i surorile care sunt alturi de noi, fa de ntreaga lucrare i fa de ntreaga lume care se afl n nevoie.S citim mai mult din aceast scrisoare. Fratele meu Butler, ai avut prea multe poveri asupra ta, dar i spun cu iubire c Domnul nu a avut plcere de spiritul tu rzboinic pe care l-ai manifestat n lucrarea de reform. Dac ai fi fost un reformator al sntii n fapt i adevr, ai fi avut o sntate mult mai bun i ai fi scpat de multe primejdii. Dumnezeu ne-a dat lumin asupra acestui subiect, dar tu ai lucrat n afara luminii, i influena ta s-a opus lucrrii pe care Domnul a vrut s o fac asupra acestui popor n aceast privin. Ai stat direct n calea lucrrii lui Dumnezeu n ce privete reforma. Ai suferit de boal pentru c obiceiurile tale n diet i munc nu au fost conform cu lumina pe care Dumnezeu a dat-o poporului Su. mi pare ru c trebuie s scriu aceasta. Dac ai fi apreciat i ai fi dat atenie luminii pe care ne-a dat-o Dumnezeu, nu ai fi acum confuz n judecat i att de slbit n ce privete sistemul nervos i puterea mintal. Tu atribui boala ta unor alte cauze, care nu sunt reale. Interpretezi greit multe lucruri. Eti un om greit, cu un caracter defectuos, care are nevoie de harul lui Dumnezeu la orice pas. Miscellaneous Collections 1888 192.3.

Este o scrisoare scris cu dragoste, dar este foarte direct.Deci Butler nu a sprijinit n realitate nici reforma sntii. Istoria sa este tragic, deoarece s-a pus mereu n calea lui Dumnezeu. Dar el nu a fost singurul. ntr-o oarecare msur el a fost o reprezentare a bisericii.

S citim puin mai mult. i spun c lucrarea pe care Dumnezeu mi-a dat-o s o fac nu a suferit nici pe jumtate din partea mpotrivitorilor pe fa, ct a suferit din cauza aparenilor prieteni, cei care par s fie aprtorii mrturiilor, dar care n realitate sunt atacatorii lor; care le slbesc i le fac fr efect. M ntrebi, dac m refer la tine cnd spun aceasta. Da, fratele meu. mi pare ru c trebuie s spun aceasta, dar o spun cu toat hotrrea. Miscellaneous Collections 1888 194.2.S ncercm s nelegem aceasta. Nu oponenii pe fa, ci prietenii apareni ai adevrului, sunt cei care provoac cel mai mare ru. Ei fac ru lucrrii de sntate, educaiei i lucrrii spirituale n general. Ellen White i-a spus clar lui Butler c se referea la el.Trebuie s spun c toate aceste lucruri m-au micat.

n concluzie, a fost o mare problem atunci. Conducerea a fost puternic, ns slab din punct de vedere fizic, cznd mereu. Aceasta a continuat aa pentru mult timp, i Dumnezeu a permis acest lucru. ns El s-a adresat frailor conductori i n cele din urm tuturor membrilor, cerndu-le s se trezeasc, s fie rennoii, s aib un fundament spiritual, s devin contiincioi, s lucreze unii, purtnd rspunderi, iubind lucrarea, lucrnd mpreun cu conductorii i devenind o inim i un suflet cu ei. Atunci lucrarea avea s nainteze cu putere. Ceea ce s-a aplicat la biserica din acele zile, se aplic i la noi azi.n 1890 Ellen White a spus despre solia din 1888 c este solia ngerului al treilea n realitate. (Vezi Selected Messages 1:372.2.) Astzi avem aceeai ocazie i este necesar acest lucru. Am vrut s v prezint aceasta, pentru c paralela mi-a fost att de clar, i vd o astfel de ocazie. Suntem o biseric mic, i avem o solie ce nu poate fi gsit nicieri n alt parte. Este ntr-adevr imaginea unei comori ntr-un vas de lut.

Rugciunea mea este ca noi s primim o aa bucurie pentru comoar, nct s o ducem mulimilor de oameni care o ateapt. Amin. George Butler

Partea a doua

La a unsprezecea ntlnire anual a Conferinei Generale (1873), James a fost ales n unanimitate preedinte al Asociaiei de publicaie. La nceput el a refuzat s accepte, dar n cele din urm a cedat presiunii i a fost de acord ... Aceasta a culminat n al patrulea atac de paralizie pe care James l-a avut. WV 169.8

Pagina 4Pagina 3