2001 ti -mini foia--adf

10

Click here to load reader

Transcript of 2001 ti -mini foia--adf

Page 1: 2001 ti -mini foia--adf

Asociatia Romana pentru TransparentaTRANSPARENCY INTERNATIONAL ROMANIA

Ce trebuie sa stim despre accesul la informatiile de interes public

ghid pentru cetateni

Bucuresti 2001

Page 2: 2001 ti -mini foia--adf

2

Acest ghid a fost elaborat in cadrul preoiectuli Responsabilitate prin transparenta. Promovareaaccesului la informatia de interes public in Romania si RF Iugoslavia, in parteneriat cu Centrulpentru Studii Politice din Belgrad (CPA/CPS).Intregul proiect a fost sprijinit financiar de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala(USAID) prin intermediul organizatiei America’s Development Foundation (ADF), in cadrul ProgramuluiRegional pentru Democratie.Raspunderea pentru continutul acestei publicatii revine in exclusivitate Asociatiei Romane pentruTransparenta (Transparency International Romania).

Art 31 din Constitutia Romaniei privind dreptul la informatie garanteaza dreptul oricarei persoane dea solicita si a primi informatii de interes public. In curand va fi adoptata o lege privind liberul acces lainformatia de interes public, care va oferi oricarei persoane posibilitatea de a solicita institutiilepublice din Romania informatii cu privire la activitatea acestora sau pur si simplu informatiile de careare nevoie pentru propria activitate. Mai mult decat atat, legea accesului la informatie prevedesanctiuni pentru cei care ne blocheaza in mod nejustificat accesul la informatia pe care o solicitam.Acest ghid se adreseaza tuturor celor care doresc sa isi exercite dreptul de acces liber la informatiilede interes public.

ARTICOLUL 31 (CONSTITUTIA ROMÂNIEI)(Dreptul la informatie)

1. Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nupoate fi îngradit.2. Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate saasigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupraproblemelor de interes personal.3. Dreptul la informatie nu trebuie sa prejudicieze masurile de protectie atinerilor sau siguranta nationala.4. Mijloacele de informare în masa, publice si private, sunt obligate saasigure informarea corecta a opiniei publice.5. Serviciile publice de radio si de televiziune sunt autonome. Ele trebuie sagaranteze grupurilor sociale si politice importante exercitarea dreptului laantena. Organizarea acestor servicii si controlul parlamentar asupra activitatiilor se reglementeaza prin lege organica.

Page 3: 2001 ti -mini foia--adf

3

Cuprins:

Ce trebuie stiut........................................................................................................................................................... 3Ce obligatii au autoritatile /institutiile publice ...................................................................................................... 3Ce drepturi avem........................................................................................................................................................ 3Ce informatii nu sunt accesibile .............................................................................................................................. 3Cum sa cerem o informatie ....................................................................................................................................... 3Cum trebuie sa ni se raspunda unei informatii de interes public........................................................................ 3Cum se poate actiona daca ni se refuza furnizarea unei informatii de interes public ...................................... 3

Page 4: 2001 ti -mini foia--adf

4

Ce trebuie stiut

In conformitate cu proiectul de lege privind accesul la informatiile de interes public:

- autoritate / institutie publica = orice autoritate / institutie publica / regie autonoma care utilizeazaresurse financiare publice si care isi desfasoara activitatea peteritoriul Romaniei

- informatie de interes public = orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile uneiautoritati /institutii publice, indiferent de suportul, forma saumodul de exprimare a informatiei

- informatie cu privire la datele = orice informatie care priveste o persoana fizica identificata sauidentificabila

personale

„Asigurarea, de catre autoritatile si institutiile publice, a accesului la informatiile de interespublic se face din oficiu sau la cerere, prin intermediul compartimentului pentru relatii publice sau alpersoanei desemnate in acest scop.”(Art. 3)

Important !Înfiinþarea oficiilor / compartimentelor specializate în relaþiile cu

publicul, precum ºi desemnarea unei persoane abilitate în acest sens,constituie o obligaþie a oricãrei autoritãþi / instituþii publice ! Activitateaacestora este reglementatã prin regulamente interne specifice fiecãrei instituþiiîn parte.

Page 5: 2001 ti -mini foia--adf

5

Ce obligatii au autoritatile /institutiile publice

Prevederi ale proiectului de lege privind liberul acces la informatiile de interes public:

(1) Institutiile / autoritatile publice au obligatia de a informa publicul cu privire la activitatea pecare o desfasoara in diferite moduri, cum ar fi:

- afisare la sediul in care functioneaza;

- publicare in Monitorul Oficial;

- publicare in mijloacele de informare in masa;

- prin publicatii proprii;

- prin intermediul paginii de Internet (web) proprii;

- prin asigurarea posibilitatilor de consultare la sediu.

(2) Tipuri de informatii pe care orice institutie / autoritate publica este obligata sa le puna ladispozitia publicului, din oficiu:

- regulamentul de functionare si organizare a acesteia;

- structura organizatorica, atributiile departamentelor, programul de functionare, programul deaudiente;

- identitatea persoanelor din conducere si a celor responsabile cu difuzarea informatiilorpublice;

- datele de contact (denumirea oficiala, adresa, numerele de telefon, fax, email, pagina deInternet);

- sursele financiare, bugetul si bilantul contabil;

- programele si strategiile proprii;

- lista documentelor de interes public;

- lista categoriilor de documente produse si / sau gestionate;

- modalitatile de contestare a deciziei institutiei / autoritatii in cauza;

- un buletin informativ;

- raportul periodic de activitate.

De asemenea, institutiile / autoritatile publice au obligatia de a raspunde oricarei solicitari de informatiide interes public, fie ea scrisa sau verbala. Nerespectarea acestei obligatii se va solda cu o serie desanctiuni prevazute in acest proiect de lege.

Refuzul de a furniza o informatie trebuie justificat si se comunica solicitatantului in aceeasi maniera incare a fost facuta cererea (verbal sau scris, termenul pentru refuzurile motivate in scris fiind de 5 zile).

Page 6: 2001 ti -mini foia--adf

6

Ce drepturi avem

Orice persoana are dreptul de a fi informata cu privire la activitatile si atributiile institutiilor/autoritatilor publice, adica a acelor unitati a caror functionare este finantata prin bani publici rezultatidin plata taxelor si impozitelor contribuabililor. Acest drept la informare completeaza procesul democraticprin care cetatenii isi aleg reprezentantii in forurile legislative si administrative ale tarii. Astfel se creeazacadrul care permite oricarui cetatean-contribuabil sa se informeze si sa fie informat cu privire la intereselesale si, prin aceasta, sa controleze felul in care se comporta cei alesi de el si modul in care sunt cheltuitibanii publici.

Dreptul oricarei persoane la informatie are trei dimensiuni:

(1) dreptul de a fi informat, din oficiu, de catre institutiile / autoritatile publice cu privire la aspecteimportante ale functionarii acestora;

(2) dreptul de a cere informatii;

(3) dreptul de a fi informat de catre mass media cu privire la diverse aspecte importante din sferapublica.

Toate aceste drepturi sunt garantate de Constitutia Romaniei; existenta, cunoasterea, respectarea siexercitarea lor constituie elemente de baza pentru asigurarea transparentei procesului de guvernare.

Un alt aspect al exercitarii dreptului la informatia publica prevazut de proiectul de lege aprobatde Parlamentul Romaniei reglementeaza accesul la informatie al persoanelor care efectueaza studii sicercetari, in interes personal sau de serviciu. Relativ la aceasta, se pot face copii dupa documentelecare fac obiectul cercetarii, in conditiile suportarii costului fotocopiilor de catre solicitant.

In vederea asigurarii si facilitarii accesului la diverse documente si a studiului acestora, institutiile /autoritatile publice trebuie sa amenajeze un spatiu special destinat acestui scop si disponibil intreanumite ore, comunicate in prealabil.

Ce informatii nu sunt accesibile

Anumite categorii de informatii fac obiectul altor prevederi legale (Legea Secretului de Stat,Legea Sigurantei Nationale, Legea Arhivelor, etc.) si suporta un regim special in ceea ce priveste accesulpublicului. Acestea sunt mentionate in proiectul de lege privind accesul la informatia de interes public sisunt de urmatoarele tipuri:

Important!Prin simplul fapt ca solicita informatii fiecare persoana poate contribui la

responsabilizarea functionarilor si a celor alesi pentru a presta un seriviciu public.Intr-o institutie transparenta scad sansele coruptiei si abuzurilor de tot felul.

Accesul liber ºi neîngrãdit al persoanei la orice informaþii de interes public [...]constituie unul din principiile fundamentale ale relaþiilor dintre persoane ºi autoritãþilepublice, în conformitate cu Constituþia României ºi documentele internaþionale ratificatede Parlamentul României.

(Art.1, Proiectul de lege privind liberul acces la informaþiile publice)

Page 7: 2001 ti -mini foia--adf

7

a) informatii din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac partedin categoriile informatiilor clasificate;

b) informatii privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele politicesi economice ale Romaniei, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate;

c) informatii privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduceatingere principiului concurentei;

d) informatii privind datele personale, potrivit legii;

exceptii sunt numai cazurile celor care exercita o functie publica si astfel deinformatii sunt relevante pentru capacitatea persoanei de a exercita functia incauza

e) informatii privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere:

- unui proces echitabil, potrivit legii

- dreptului unei persoane de a beneficia de o judecata dreapta sau

- dreptului unei autoritati / institutii publice de a conduce o ancheta penala saudisciplinara,

ori daca dezvaluie surse confidentiale sau pune in pericol viata, integritatea corporala, sanatateasau un interes legitim al unei persoane;

de ex., rezultatele analizelor medicale si a testelor HIV, care sunt confidentialesi care, daca ar fi facute publice, ar afecta in mod evident conditiile de viataale persoanei in cauza

f) informatii a caror publicare prejudiciaza masurile de protectie a tinerilor.

Page 8: 2001 ti -mini foia--adf

8

Cum sa cerem o informatie

Informatiile pot fi solicitate verbal sau in scris, de la orice institutie / autoritate publica si decatre orice persoana.

Pentru informatiile solicitate verbal, direct sau prin telefon, exista cateva conditii formale cetrebuie indeplinite:

- cererea trebuie facuta in cadrul programului de lucru al biroului de relatii cu publiculsi trebuie adresata functionarilor care raspund de acest domeniu; in cazul in care nucunoasteti aceste date este bine sa le aflati in prealabil;

- solicitatorul trebuie sa se recomande si sa comunice scopul actiunii sale;

de ex. : „Ma numesc Mihai Popescu si as dori sa aflu cateva informatii de lainstitutia dvs. Ma puteti ajuta dvs. sau trebuie sa ma adresez in alta parte?”

- cererea de informatie trebuie sa fie formulata clar si precis;

Pentru informatiile solicitate in scris (cerere, fax, email) trebuie, de asemenea, indeplinite o seriede conditii formale; acestea difera in functie de modul in care este facuta solicitarea.

Cererea trebuie sa contina:

- numele institutiei / autoritatii publice careia se adreseaza cererea;

- informatia solicitata, formulata clar si precis;

- numele, prenumele si semnatura solicitantului;

- data la care a fost depusa cererea;

- adresa la care se solicita primirea raspunsului.

Faxul trebuie sa contina:

- numele institutiei / autoritatii publice si departamentul / persoana careia se adreseaza cererea;

- informatia solicitata, formulata clar si precis;

- numele, prenumele si semnatura solicitantului;

- data la care a fost trimis faxul;

- numarul de la care a fost trimis faxul;

- modalitatea preferata de raspuns (scrisoare, fax etc.) si datele necesare pentru aceasta (adresapostala, numar de fax).

Emailul trebuie sa contina:

- titlu (de ex.: „cerere de informatie”, „Departamentului de relatii cu publicul”,

„in atentia doamnei / domnului X”, in functie de coordonatele cunoscute ale reprezentantuluiinstitutiei /autoritatii publice vizate);

- informatia solicitata, formulata clar si precis;

- numele si prenumele solicitatorului (semnatura electronica);

Page 9: 2001 ti -mini foia--adf

9

Cum trebuie sa ni se raspunda la solicitarea unei informatii de interes public

Daca solicitarea de informatii se face verbal, functionarii din cadrul compartimentelor deinformare si relatii publice au obligatia de a preciza conditiile de acces la informatiile cerute si detinute deinstitutia / autoritatea publica in cauza; in unele situatii este nevoie de documente aditionale (adeverinte,delegari, etc.). De cele mai multe ori, informatiile solicitate se pot furniza pe loc. In cazul in care acesteanu sunt disponibile la momentul respectiv, persoana este rugata sa completeze o cerere scrisa.

In cazul solicitarilor formulate in scris, institutiile / autoritatile publice au obligatia de araspunde, tot in scris, intr-un interval de timp cuprins intre 10 si 30 de zile, in functie de dificultatea,complexitatea, volumul lucrarilor documentare si urgenta solicitarii. Acest interval de raspuns estevalabil pentru informatiile solicitate prin cerere sau fax. In cazul comunicarii prin e-mail, intervalul deraspuns general acceptat este de 2-7 zile.

Cum se poate actiona daca ni se refuza furnizarea de informatii

Pentru cazurile in care un functionar al unei institutii / autoritati publice refuza, tacit sau explicit,sa furnizeze informatia care i-a fost solicitata (fara a avea un temei legal pentru aceast refuz), legeaaccesului la informatie prevede o serie de sanctiuni. Persoana careia i se neaga in mod nejustificatdreptul de acces la informatia de inters public are la dispozitie mai multe posibiltati de reactie.

Astfel, prima modalitate de reactie este depunerea unei reclamatii la conducatorul institutiei /autoritatii respective , in termen de cel mult 30 de zile de la luarea la cunostinta a refuzului. De cele maimulte ori, refuzul de a furniza o informatie raspunde unei solicitari verbale si nu se face in scris. Dacaexista documente care sa dovedeasca refuzul, o copie a acestora se anexeaza reclamatiei. Reclamatiatrebuie urmata de o cercetare administrativa, pentru a se stabili daca este intemeiata sau nu. Daca seconsidera ca reclamantul are dreptate, acesta va primi in termen de 15 zile un raspuns ce va contineinformatia solicitata si mentionarea sanctiunilor aplicate functionarului reclamat.

O alta modalitate de reactie, specifica situatiilor in care o persoana se considera vatamata indrepturile sale recunoscute legal, este inaintarea unei plangeri in instanta. De asemenea, aceasta se vadepune in termen de 30 de zile de la incheierea perioadei de raspuns (ceea ce inseamna 60 de zile de lasolicitarea informatiei). Instanta poate dispune furnizarea informatiilor de interes public solicitate si plataunor daune morale si / sau partimoniale (in functie de informatia solicitata, de importanta acesteia pentrupetent, de consecintele care au rezultat din refuzul sanctionat pentru circumstantele de viata alepersoanei in cauza.)

Hotararea tribunalului poate fi contestata prin recurs la Curtea de Apel, a carei decizie va fidefinitiva si irevocabila. Ambele proceduri se vor judeca in instante in procedura de urgenta. Actiunilein justitie pentru apararea dreptului de acces la informatie sunt scutite de taxa de timbru.

O a treia modalitate de reactie a cetateanuli caruia i se refuza accesul la informatii de interespublic consta in sesizarea institutiei Avocatul Poporului, care are ca obiect de activitate tocmai cazurilede incalcare a unor drepturi si libertati de catre institutiile administratiei publice. Sesizarea adresataAvocatului Poporului trebuie semnata de petitionar si va cuprinde urmatoarele:

- numele si prenumele petitionarului;

- domiciliul, inclusiv adresa exacta unde poate fi gasit;

- prezentarea succinta si clara a drepturilor sau libertatilor incalcate;

- autoritatea administrativa sau functionarul public in cauza;

- descrierea faptelor invocate, prin care i s-au incalcat drepturile;

Page 10: 2001 ti -mini foia--adf

10

- dovada intarzierii sau refuzului autoritatii administrative de a solutiona legal cererea, intermenul prevazut;

- mentiunea obligatorie daca cererea face obiectul unei cauze aflate pe rolul unei instantejudecatoresti sau daca a format obiectul unei judecati;

- autoritatile publice care au fost sesizate anterior

- orice alte acte care pot sustine cererea.

Adresa la care pot fi trimise sesizarile catre Avocatul Poporului este: str. strada EugeniuCarada, nr. 3 sector 3, Bucuresti. Informatii suplimentare despre aceasta institutie pot fisolicitate la telefon dispecerat: (+40-21-) 312.71.34, e-mail [email protected] sau pot fi gasite pepagina de Internet a institutiei la www.avp.ro