2. Microsoft Office Word 2007 - Notiuni_de_baza

download 2. Microsoft Office Word 2007 - Notiuni_de_baza

of 14

 • date post

  26-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  8
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of 2. Microsoft Office Word 2007 - Notiuni_de_baza

Cap.I.1. Prezentarea programului Word 2007

Microsoft Office Word 2007 este un program de procesare a textului care permite crearea i/sau editarea documentelor necesare n viaa de zi de zi a organizaiilor sau a persoanelor fizice, documente ce pot fi cu uurin salvate pe un suport de stocare, listate la o imprimant, publicate pe internet sau oferite spre consultare unui grup de lucru.

Word este un program de prelucrare de texte de tip WYSIWYG (What You See Is What You Get), acest lucru nsemnnd c el afieaz documentele pe ecran n forma n care le va tipri pe hrtie.

Cteva dintre caracteristicile programului Word:

formatarea simpl a textului sau folosind stiluri predefinite sau definite de utilizator;

formatarea paginii; machete care creaz i formateaz documentele,

capaciti avansate de formatare i machetare,

numerotare, marcare, instrumente de umbrire,

multiple moduri de vizualizare a unui document, instrumente grafice de stilizare a textului;

instrumente de administrare a corespondenei.

microsoft Word este echipat cu abloane pe care le putei utiliza pentru a crea documente.

putei stabili formatul caracterelor folosind stiluri i dimensiuni diferite de corpuri de liter.

putei s evideniai caracterele prin subliniere i prin utilizarea stilurilor aldin sau cursiv.

microsoft Word cuprinde un program de verificare a corectitudinii ortografice (Corectareortografic i gramatical), un program de verificare a corectitudinii gramaticale, un dicionar de sinonime i antonime (Lexicon n limba romn, limba englez etc.), corectarea automat a greelilor obinuite n timpul scrierii putei aduga legende de ilustraii, note explicative, note de subsol i note de final documentului.

putei genera cuprinsuri, indexuri i rezumate.

putei crea documente avnd un aspect profesional, care includ coloane de tip ziar, tabele, grafice, imagini, chenare. putei integra date din Word cu date din alte aplicaii Windows.

putei folosi pota electronic pentru colaborarea pe documente i partajarea informaiilor.

putei transforma documente rapid i uor n pagini Web.

Noul format de fiier al documentelor Word se bazeaz pe noile formate Office Open XML (XML este prescurtarea de la Extensible Markup Language - Limbaj extensibil de marcare), fa de Word 2003 care are extensia .doc.

Extensie de fiierLa ce se utilizeaz

.docxUn document standard Word fr macrocomenzi sau cod

.dotxUn ablon Word fr macrocomenzi sau cod

.docmUn document Word care poate conine macrocomenzi sau cod

.dotmUn ablon Word care poate conine macrocomenzi sau cod

2. Lansarea i prsirea aplicaiei Word

Programul poate fi lansat selectnd meniul Microsoft Office Word 2007 la care se poate ajunge urmnd succesiunea de comenzi:

a) n bara de aplicaii (Taskbar) se alege Pornire Toate programele Microsoft Office Microsoft Office Word 2007 (Start All Programs Microsoft Office Microsoft Office Word 2007):

b) Clic dublu pe icoana de pe Desktop n cazul n care aceast icoan exist.

c) n opiunea Pornire cutare se scrie winword.

Interfaa Microsoft Word Dup lansarea n execuie a aplicaiei Microsoft Office Word 2007, pe ecran va aprea fereastra aplicaiei prezentat n figura urmtoare:

Deoarece Microsoft Office Word 2007 poate fi personalizat, fereastra aplicaiei poate arta diferit de la un utilizator la altul, dar ea prezint toate elementele cunoscute ale ferestrelor. Fereastra aplicaiei prezint un document nou cu numele Document1. Fiecare document va avea una sau mai multe pagini.

Lucrarea Document1 are implicit o pagin. Pagina urmtoare apare automat atunci cnd se

umple cu informaie prima pagin. La dorina utilizatorului se poate aduga oricnd o pagin nou folosind combinaia de taste Ctrl+Enter. Este important unde se afl cursorul text (punctul de inserie) n pagin, n momentul inserrii unei pagini noi prin acest procedeu. Cursorul text apare sub forma unei liniue verticale pulsatoare.

nchiderea aplicaiei Word Cnd ai terminat de lucrat n Word nchidei aplicaia. Pentru a nchide aplicaia Word alegei Buton Office X Ieire Word (Office Button X Exit Word) sau facei clic pe butonul rou X nchidere (Close) aflat pe bara de titlu. Facei clic pe butonul din colul din dreapta sus al ferestrei Word.

Dac efectuai orice modificare, orict de mic, la un document i facei clic pe butonul , apare o caset de mesaj asemntoare cu cea care urmeaz.

3. Elementele ecranului Word3. Elementele Ecranul Word

Figura. 1 Fereastra programului Microsoft Office Word 2007

Bara de titlu conine numele documentului curent i al aplicaiei; butoanele de minimizare, maximizare/refacere, nchidere

Buton Office (Office Button) - situat n colul stnga sus al ferestrei aplicaiei, permite accesul la comenzi de baz pentru lucru cu fiiere: deschidere fiier nou sau existent, salvare, imprimare, trimitere prin e-mail sau fax, nchidere fiier, dar i la opiunile de personalizare a aplicaiei prin butonul Opiuni Word (Word Options) i de nchidere a aplicaiei prin butonul Ieire Word (Exit Word).

The Quick Access ToBara de instrumente Acces rapid (Quick Access Toolbar) situat n dreapta butonului Office, conine butoanele Salvare (Save), Anulare (Undo), Refacere (Redo) i Particularizare bar de instrumente Acces rapid (Customize Quick Access Toolbar). Bara Acces rapid poate fi personalizat prin mutarea ei sub Panglic (Ribbon) i prin adugarea/ eliminarea de butoane.

Cum se adaug o comand la Bara de instrumente Acces rapid.:

Eliminarea unui buton din Bara de instrumente Acces rapid.

Panglica (Ribbon) situat sub bara de titlu, este proiectat pentru a avea acces rapid la comenzile de care avem nevoie. Panglica (Ribbon) este parte a interfeei numit Microsoft Office Fluent, interfa care nlocuiete meniurile ierarhice i barele de instrumente din versiunile anterioare cu comenzi organizate n file (tabs) i grupuri.

Pe Panglic (Ribbon) se gsesc toate comenzile, stilurile i resursele necesare, aranjate logic pe tipuri de activiti n file (tab-uri). Fiecare fil (tab) are un nume i conine grupuri, de exemplu Pornire (Home), Inserare (Insert), Aspect pagin (Page Layout), Referine (References) etc..

Un grup conine comenzi nrudite i cuprinde controale cum ar fi: butoane, meniuri, casete de validare (Check box) i casete combinate (Combo box). Fiecare grup are un nume ce apare sub butoane (Clipboard, Font etc.) i unele dintre grupuri prezint n dreapta numelui de grup un buton numit Lansator (Launcher) care deschide caseta de dialog asociat grupului.

Pe Panglic (Ribbon) apar i galerii de pictograme, ca de exemplu galeria Stiluri rapide (Quick Style Gallery) util la formatarea textului; dac plasai cursorul mouse-ului peste o pictogram din galerie (fr a da clic) atunci textul i schimb temporar aspectul conform stilului indicat.

Panglica face ca totul n Word 2007 s fie centralizat i uor de gsit. Totui, uneori nu trebuie s gsii lucruri. Poate doar dorii s lucrai cu documentul i dorii mai mult spaiu pentru aceasta. Ascunderea temporar a Panglicii este tot att de simpl precum este i utilizarea ei.

Iat cum: Facei dublu clic pe fila activ. Grupurile dispar i astfel avei mai mult spaiu.

Oricnd dorii s vedei din nou toate comenzile, facei dublu clic pe fila activ pentru a readuce la vedere grupurile.

Utilizarea tastaturii

Apsai ALT pentru a afia semnele de sfaturi pentru taste pentru filele Panglicii, pentru butonul Microsoft Office i Bara de instrumente Acces rapid.

Aceast pagin este pentru voi, fanii tastaturii. Comenzile rapide care ncep cu tasta CTRL (de exemplu, CTRL+C pentru copiere sau CTRL+ALT+1 pentru Titlu 1) rmn identice cu cele din versiunile anterioare de Word.

Dar Panglica este nsoit de noi comenzi rapide. De ce? Deoarece aceast modificare aduce dou mari avantaje fa de versiunile trecute:

* Comenzi rapide pentru fiecare buton din Panglic.

* Comenzi rapide care necesit de cele mai multe ori mai puine taste.

Noile comenzi rapide au i un nume nou: Sfaturi pentru taste. Apsai ALT pentru a face s apar semnele de sfaturi pentru taste pentru toate filele din Panglic, pentru comenzile din Bara de instrumente Acces rapid i pentru butonul Microsoft Office. Apoi, avei posibilitatea s apsai sfatul de tast pentru fila pe care dorii s o afiai; de exemplu, apsai H pentru fila Pornire. Astfel vor aprea toate Sfaturile pentru taste asociate comenzilor respectivei file. Apoi, apsai sfatul pentru tast asociat comenzii dorite.

Not Se mai pot utiliza nc vechile comenzi rapide ALT+ cu care se accesau meniurile i comenzile n versiunile anterioare de Word, dar, deoarece vechile meniuri nu sunt disponibile, nu vi se va reaminti pe ecran ce taste s apsai, de aceea trebuie s cunoatei comanda rapid complet pentru a o utiliza.

Lansatoare de casete de dialog n grupuri. Unele grupuri au o mic sgeat diagonal n colul din dreapta jos . Sgeata se numete Lansator de caset de dialog. Dac facei clic pe ea, vei vedea mai multe opiuni legate de grupul respectiv. Aceste opiuni vor aprea sub forma unei casete de dialog sau acestea pot s apar ntr-un panou de activitate.

Facei clic pe pentru a vedea mai multe opiuni pentru respectivul grup.

La o prim vedere, este posibil s nu vedei o anumit comand dintr-o versiune anterioar de Word. Dar exist. Unele grupuri au o mic sgeat diagonal n colul din dreapta jos .

Sgeata se numete Lansator de caset de dialog. Dac facei clic pe ea, vei vedea mai multe opiuni legate de grupul respectiv. Aceste opiuni vor aprea sub forma unei casete de dialog ce poate fi recunoscut ca fiind similar celor din versiunile anterioare de Word. Sau acestea pot s apar ntr-un panou de activitate cu aspect familiar.