18553185 Alexandru Mitru Legendele Olimpului Vol 1 Zeii

122
Legendele Olimpului Alexandru Mitru Zeii - Volumul 1 Coperta colecţiei de STAN DONE Deenul copertei !i plan!a de VINTILă MiHĂESCU "i#lioteca pentru toţi copiii apare u# $ngri%irea lui Ti#eriu &tan Cuprin 1

Transcript of 18553185 Alexandru Mitru Legendele Olimpului Vol 1 Zeii

Legendele Olimpului

Alexandru MitruZeii - Volumul 1

Coperta coleciei de STAN DONEDesenul copertei i plana de VINTIL MiHESCUBiblioteca pentru toi copiii apare sub ngrijirea lui Tiberiu UtanCuprins 4Prefa

6Spre rmurile Eladei

7Zeia Gheea

11Zeus

12Infrngerea titanilor

14Zeia Metis

15Zeii Olimpului

18Zeus, Poseidon i Hades i mpart ntre ei lumea.

18Fiicele lui Cronos capt demniti n Olimp.

20Trei feciori ai lui Zeus

22Pruncii zeiei Leto

23Fiica zeului Uranus

24Luptele cu gigantii

25Nvala spre Olimp

26Tifon

27Fuga zeilor din Olimp

28iretlicul lui Hermes

29Prometeu

30Fiul titanului Iapet creeaz omul

31Adunarea de la Mecona

32Prometeu aduce oamenilor focul

33Cutia Pandorei

35Inlnuirea lui Prometeu

37Cltoria lui Zeus pe Pmant

39Plecarea spre Arcadia

40Filemon i Baucis

42Zeii se arat cine snt

43Potopul

51nelciunile lui Zeus

52O flacr strlucitoare

53O nimf din cortegiul zeiei Artemis

54Io e preschimbat n juninc

55Monstrul Argus ncepe s-o chinuiasc pe Io

56Zeus hotrte moartea lui Argus

57Io i recapt vechea nfiare

58Rpirea Europei

60Afrodita i aduce mngiere copilei lui Agenor

61Hera si copiii ei

61Pedepsirea Cheloneei

62Gelozia i arat colii

64Un dar amgitor

64Hefaistos cere o rsplat mare

65Slutul se nsoar cu zeia frumuseii

66Ticloia lui Ares

66Palas Atena

68Atica este inundat de zeul mrilor

69Atena pizmuiete pe fata lui Idmon

70Arahneea se ia la ntrecere cu zeia

71Zeia o preface pe fat n pianjen

72Stlucitorul Apolo

73Apolo i caut loc de templu

75Nimfa Dafne se preface ntr-un copac

76Fntna Castaliei

77Apolo afl o veste neplcut

78Marsias este nvins prin viclenie

79Artemis

79Artemis pornete prin muni

81Acteon e sfiat de cainii si

81Uriaul Orion

83Dou zeie se ceart pentru un muritor

83O nou constelaie

84Copila Letei devine necrutoare

87Hermes

87Un mic tlhar

88Un zeu bun la orice treab

89Pan

90Fiul lui Hermes furete naiul

91Nimfa Piti

93Afrodita

94Zeus inspir Afroditei o dragoste nesbuit

95Adonis

96Crima lui Ares

97Sculptorul sihastru

98Artistul cioplete o fecioara din filde.

98Statuia prinde via

100Eros si Psiheea

102Palatul fermecat

103Psiheea l pierde pe Eros

104Psiheea pornete n cutarea soului

105Cltoria n inutul lui Hades

107Poseidon si Amfitrita

108Urmrirea nimfei

108Mnia zeului sporete

109Delfinii o peesc pe Amfitrita

110Ciclopul Polifem

112Hades si Persefona

113Un zeu mereu la pnd

115Ixion i Sisif

116Hades vrea s se nsoare

119Hestia si Demetra

120Demetra la Eleusis

122Demetra se arat n adevrata ei nfiare

122Triptolem rspndete agricultura

124Regele Tesaliei doboar un stejar al zeiei

125Metra se sacrific pentru tatl su

126Veselul Dionisos

127Un copil nscut de dou ori

128Genii ntunecate se npustesc n palatul din Teba

128Regele i regina i pierd minile

129Fiul lui Zeus scap cu via

129Penteu

132Legende la ilustraii

PrefaLa cele mai multe conferine rostite n public, confereniarul, n genere un om de cultur cu mare reputaie, apare n tovria unei persoane foarte cumsecade care prezint printr-o scurt alocuiune.Alocuiunea aceasta este ca o prefa oral, similar cele scrise, sau, cel puin, acesta este rostul ei.Numai c eu, de multe ori, ca un cetean asculttor din sal am auzit cu drept cuvnt n jurul meu : Dar cine-i acela care prezint ? ! Cine prezint prezentatorul ? !" Cci, realist vorbind, dac ar fi avut totui vreun sens, confereniarul ar fi fost mai normal s-l prezinte el pe prezentator, inversnd rolurile.O ntmplare ca asta mi-a venit imediat n minte cnd a fos vorba s scriu aceast prefa, care, n prim loc, are ca rol clasic acela de a prezenta pe autor (confereniar n scris). S-l prezint deci pe Alexandru Mitru ! i s-l prezint ca autor al acestei cri : Legendele Olimpului".El este ns cunoscut de generaii ntregi de tineri care savureaz scrisul i cu plcere i cu folos de ani de zile ! Iar cartea a aprut n cteva ediii, i ntr-un foarte mare tiraj. Pe Alexandru Mitru l cunoate deci o lume ntreag, mai ales ca fiecare cititor, din altruism sau din slbiciune, are cel puin unul sau doi semeni succesivi, crora le-a mprumutat cartea ceea ce mrete considerabil numrul real al cititorilor.Nu este paradoxal s-l prezint eu pe el ? !Generaiile de cititori, mai ales cnd e vorba de o carte pentru tineret, se succed ns repede, i apoi cartea, n aceast nou ediie, este destinat unor noi cititori, altor generaii ; de azi i de mine. Destinul ei este de durat, ca nsui destinul legendelor pe care le cuprinde.

Dar acele generaii au referinele certe, indiscutabile, ale generaiilor anterioare de cititori, i vor avea, de ndat, de pe prima pagin a crii pe care vor citi-o, o idee proprie pentru care orice prezentare aici echivaleaz cu a prezenta cuiva o rud sufleteasc apropiat i care, pe deasupra, este i faima acelei familii.S spun totui c Alexandru Mitru e un scriitor temerar, c nu i-a propus s scrie o carte facil, cu poveti de adormit copii ci o carte i plcut i folositoare, care i-a ridicat o sumedenie de obstacole grele, pe care le-a trecut cu un succes strlucit. Lectura Studiului semnat de un mare specialist : Prof. Nicolae I. Barbu, d o idee de proporiile, dificultile i numrul obstacolelor pe care le avea de trecut Alexandru Mitru n alegerea materialului acestei cri, pe care, cu mare curaj i ncredere n sine, singur i l-a ales.Legendele Olimpului respirau greu de btrnee Alexandru Mitru le-a ntinerit, le-a dat suflul proaspt al limbii i talentului su, fcnd din ele simboluri de totdeauna ale nzuinei omului de a se depi pe sine. El a umanizat personaje devenite de mult statui, a creat fiine din simple simboluri, a apropiat viaa zeilor i a eroilor legendari, de noi, cu temperalitile lor supranaturale i calitile lor supranaturale, cu urile i dragostea care se naste totui i n ei, cci chiar zeii, care erau, au fost creai dup chipul i asemnarea noastra.Cit privete eroii, ei au fost oameni zeificai pentru faptele lor mari i pe care i-au admirat cu recunotin, sensurile date faptelor de ctre autor, aceasta umanizare, care apropie un trecut de neuitat, de timpul de astzi, crend versal i fr moarte, cci legenda e oCartea nu are nevoie de o prezentare n prefaa aceasta caci ea a avut de curnd, n anul 1972, o recomandare suprema dat de ctre Academia Republicii Socialiste Romnia", prin premiul Ion Creang" ce i-a fost acordat, dup ce a fost atent judecat de secia de literatur i art a Academiei, de sub preedinia acelui integru, serios i doct Alexandru Al. Philippide i compus dintr-un numr de scriitori i artiti cu mare experien. Ce rost ar mai avea, dup aceasta, aprecierea mea ?Doar aceea a unui cititor deprins s descifreze i interesul i frumuseile unei cri, adic o operaiune pe care oricare cititor o va face cu aceeai obiectivitate i acelai entuziasm, n taina camerei sale de lectur i n intimitatea delectrii lui intime.Legendele Olimpului" e socotit drept o carte pentru tineret, n primul rnd pentru virtuozitile ei pedagogice, ceea ce, ntr-o anumit mentalitate a unora, are un sens oarecum peiorativ. Acest sens a fost creat de o practic facil i steril fantezist, obinuit unor asemenea cri, asupra crora de obicei nimeni nu se oprete prea mult.

Dar Legendele Olimpului" este n adevratul sens al cuvntului ilustrnd un vechi dicton o carte pentru tineretul de la 10 la 80 de ani, aa cum au fost socotite crile pentru tineret ale lui Lev Tolstoi. Eu nsumi, aflat la limita superioar, prin lectura admirativ a crii am adus o confirmare de simplu cititor acestei butade" care ntr-o form amuzant formuleaz un mare adevr.

Alexandru Mitru, prin crile sale, dar ndeosebi prin aceasta, a afirmat la cea mai nalt treapt literatura pentru copii i pentru tineret. Fr a avea ctui de puin un iz didactic, Legendele" lui Alexandru Mitru familiarizeaz tineretul (i btrnetul !) cu legendele istoriei antice a lumii, din vremea cnd i realitile cele mai fireti constituiau un mister, altfel inexplicabil dect prin existena unei puteri supranaturale i atotputernice, ntrupat ntr-o fiin, pentru o mai apropiat nelegere. Aa fiind, cartea lui Alexandru Mitru e istorie ? e o niruire de legende ? e o lung poveste ? Poate, cel mai puin, asta din urm. Ea este o naraiune a preistoriei i istoriei antice, cu zei, cu eroi i sngeroase conflicte ntre ei, fcut cu talent i cu putere de evocare, aa nct legenda s capete trie de adevr, de ntmplare de mari proporii, a crei memorie a ajuns pn n zilele noastre.

Comentariul din text, ce aparine autorului, d un farmec deosebit legendei, ncadrnd-o pitoresc n mentalitatea contemporan, cu umor uneori, cu spirit critic alteori : Tezeu n-a fost nicicnd un trndav, precum se tie c snt regii. Ct a domnit el n Atena n-a pierdut vremea la ospee, cci s-a nsoit cu ali viteji i a pornit spre Calidon !"Dup mine, greu de definit cartea lui Alexandru Mitru. Poate fi i un roman, unic prin personaje i ntmplri, al istoriei, cea mai deprtat a lumii tiute, nu prea departe totui de noi. Ea se citete ca atare, de la nceput pn la sfrit.

Dup attea spuse, concluzia este c aceast prefa nu face altceva dect s mrturiseasc, onest, impresiile unui cititoi mai dornic s vad pe zei, oameni, dect pe oameni, zei.Spre rmurile Eladei

Amurgul s-a lsat pe nesimite.Abia de se mai cern pe masStropi roiatici de lumin.In climara de argint,Pana-mi, din arip de vultur,Pare-o corabie pe careO ine ancora la rm...Mai st nc la rm,Da-n noaptea astaVoi da semnalul de plecare.i trmbiele vor suna.Corabia, plin de visei de legende,i poei,O s porneasc iarPe marea nvolburatA fanteziei.Privii !Pe punte s-a urcatHomer cel orb i nelept.Binevenit s fii, btrne,Prin al aezilor elini!Slvit-i fie lira sfnti glasul tu tremurtorCare-a rostit attea versuri.Ii mulumim c ne-nsoeti !"Ci iat, mai ctai! Pe punteAu poposit i ali poei.In fruntea lor e Hesiode,Cel tnr i cu pr blai,Cntndu-i lin Teogonia" ,Teogonia renumit poem, n care este povestit imaginara natere a zeilor.Mai snt i Pindar, Teocrit i Apolonius din Rodos, Eschil, Sofocle, Euripide i Paussanias i Vergiliu i exilatul de la Tomis : Ovidiu, cel cu grai duios. Vom fi-n tovrie bun... n noaptea asta vom plecai o s colindm, dragi prieteni, rm dup rm, toat Elada. suna din lire,bate-ncetinel legnate, asculta unde, odinioar locuiau... toi pe punte,S pornim!...Zeia GheeaSe povestete, in legend , c lumea noastr cea de astazi : pmntul plin de flori i fructe, cu ruri limpezi i izvoare soarele, luna, ziua, noaptea i vnturile, suflnd repezi, au fost ntotdeauna astfel.

Lumea ntreag era-n haos, haos nvrtejit i negru, fr hotare, fr form, ns, precum cntau poeii, din haos s-a desprins pmntul. Pmntul nostru larg i darnic. Iar pmntul rupt din haos era nsi zeia Gheea.

Dragostea a unit pe Gheea cu cel dinti brbat, Uranus. i el Uranus, era cerul, cerul nalt i plin de stele.Ce mult i iubea Gheea soul!... Nu mai puin o ndrgise Uranus pe soia lui.Ca s-i arate dragostea, zeul i aternea pe frunte cununi de aur i lumin, atta timp ct era ziu, i noaptea o nvluia ntr-o hlanid albstruie, plin de atri lucitori. O dezmierda cu ploi i vntiri, i nu se stura s-i spun c ea va fi mereu a lui, ct o s fie lumea.Iar ea se-mpodobea pentru Uranus i i punea veminte scumpe, pe care le esea anume din frunze i din ierburi verzi. i presra n pr miresme din cele mai alese flori. i l privea cu ochii limpezi, strlucitori i azurii, ai lacurilor de cletar.La vremea sorocit, Gheea i-a druit soului su ase feciori i ase fete, pe care i-a numit titani.

Primul nscut a fost Oceanul (sau Ocheanos), acela care nconjura, c-un briu de ape scnteietor, ntreg pmntul. Celui din urm i-au zis Cronos, i el era cel mai iret, cel mai dibaci dintre titani.S-au nscut mai apoi ciclopii: trei frai, cu cte-un singur ochi aezat n mijlocul frunii. Acetia erau meteri buni i nvaser s fac, ntr-un lca de sub pmnt: fulgere lucii, orbitoare, tunete grele, ce izbeau urechile ca un ciocan, i trsnete nimicitoare..Dup ciclopi s-au mai ivit ali trei feciori : hecantohirii sau centimanii, numii aa fiindc aveau pe trupurile lor uriae cte-o sut de brae lungi i monstruoase.Peste un timp, frumoasa Gheea

avea s nasc i ali prunciunii cu forme ingrozitoare, enormi, hidoi, necrutori.Zeul Uranus avea darul de a putea citi-n viitor. i-aa aflase c-ntr-o zi urma s fie rsturnat, din locul de stpn ceresc, de ctre unul din feciori.

Din pricina aceasta dragostea lui fa de Gheea plea mereu. i-nfricoat se frmnta s afle-un mijloc potrivit ca s nlture, degrab primejdia care-l pandea.Arunca n temni copiii si nu avea incredere n nimeni, nici mcar n soia sa. i-a adunat atunci seara pe toi copiii-n jurul lui i i-a zvrlit ntr-un ntunecosul Tartar.Czut din cer o nicoval pe pmnt, i trebuiau cam i nou nopi, zice legenda. i tot atta timp trecea, de-o 1 de pe pmnt n mult prea mohortul Tartar. Acolo i fcuse zeul o nchisoare cu pori grele. Trei ziduri o mprejmuiau, ziduri puternice de-aram i-un ru cumplit de foc i smoal .Din nchisoarea asta mare feciorii nu puteau iei. Doar el, Uranus, avea cheia. Era deci linitit stpnul i bucuros c a scpat de oriice ameninare. Zmbea din nou soiei sale i i spunea c-i este drag. Dar cum ntea un nou copil, Gheea vedea, plin de spaim, c zeul i-l smulgea din brae i-l nchidea n temni.Mai nainte de vreme, Gheea nu ndrznise s ncalce voia soului ei Uranus i ndurase fra o vorb poruncile i silnicia. Acum ns i-era destul. Se mniase-n sinea ei. Cum ? Ea-i ntea atia prunci i n-avea parte de nici unul ? Zceau pe veci nchii n Tartar i n-avea dreptul s-i mai vad ? Nu. Asta nu putea zeia s-ngduie la nesfrit. i-a rugat mai nti brbatul, cu umilin i cu lacrimi, s-i elibereze iar copiii din Tartarul ntunecat. Indur-te, fii bun, Uranus, i cerea ea nemngiat, n timp ce lacrimi de izvoare i lunecau peste obraz. Fii bun, Uranus, d-le drumul ! Nu merit osnda asta nite copii nevinovai. Ii stau cheza pentru dnii c nu i vor rpi puterea, dac vei fi mai milostiv...Zeul Uranus era ns crud i nenduplecat. inea la stpnirea lui. Nu se nduioa deloc, cnd i vedea soia plngnd. i s-a rstit ctre zei : Vezi-i de rosturile tale... Nu e-n cderea ta s judeci faptele ce le hotrsc...Era teribil cnd striga i cnd se supra Uranus, i Gheea n-a mai spus nimic. i-a-nbuit plnsul n piept i i-a plecat, tcut, fruntea. M voi supune !... i-a rspuns.Ins, n gndu-i, tot atunci s-a hotrt s-l pedepseasc pe sou su ne-ndurtor.Prin farmece necunoscute, Gheea a scos din snul ei un diamant strlucitor. Din el zeia i-a fcut o arm ca o secer. A ptruns apoi, pe furi, cnd Uranus se odihnea, pn n Tartarul adnc. A deschis porile uriae, ce erau tot de diamant, prin vrji numai de ea tiute. S-a strecurat prin ntuneric, pn la fiii ei, titanii, i i-a-ntrebat cu glas optit : Care din voi ar fi n stare s l nfrunte pe Uranus ? tii c nu poate fi ucis, pentru c-i zeu nemuritor n schimb el poate fi nvins cu arma asta sclipitoare. Cine se-ncumet s fie stpnitor n locul lui ? Cronos primete lupta cu Uranus.Toi au tcut nfricoai de vorbele cuteztoare. Uranus era tatl lor. Cum s-i loveasc ei chiar tatl dei i pedepsise greu ? Apoi, zeul era puternic, i fa-n fa nu puteau s l doboare nicidecum. Iar pe furi, fiii, titanii, se ruinau s dea o lupt.Toi au tcut afara de Cronos. El era foarte ndrzne i, n acelai timp, iret. i l ura pe tatl su, pentru c-l aruncase-n Tartar, dei era nevinovat. Dorea de mult s se rzbune, s pun mna pe putere, i iat cel mai bun prilej. S-a apropiat de mama sa i i-a rspuns, tot pe optite, c este gata s se lupte i s-l doboare pe Uranus din cerul lui nemrginit.Fr s stea prea mult pe gnduri, a luat n mn secera i, ascunzndu-i, plin de grij, tiul ei scnteietor, s-a furiat pe pori afar. Pe urm, sftuit de Gheea, s-a ascuns dup nite stnci. Din acel loc putea s vad, n deprtare, oriice ; dar el nu putea fi zrit.A stat acolo pn noaptea, pndind cu dinii ncletai, ateptnd clipa potrivit cnd va putea s l loveasc pe tatl su, zeul Uranus.tia c lupta-i cu primejdii i mai tia prea bine Cronos c ne-izbnda ar fi dus la pedepsirea lui i-a Gheei. Uranus i-ar fi osndit la chinuri nfricotoare.Deci, trebuia, neaprat, s-nving pe crmuitorul de pn-atunci al cerului. Nu mai putea s dea-napoi.Deodat l-a zrit c vine... Zeul Uranus, din nalt, se coborse pe pmnt, ducnd cu sine noaptea neagr, ctnd-o pe soia lui.Din ascunzi a srit Cronos cu secera n mna dreapt. Pn s ia aminte zeul c e pndit de fiul su, titanul l-a lovit n pntec .Uranus a czut n tin. Rnit n pntec, plin de snge, se zvrcolea De jos strignd : Cronos, i doresc s ai parte, cndva, i tu de-aceeai soart pe care o am astzi eu ! Da ! Te blestem, fecior nevrednic ! Siesta si de zeu... Blestemul meu se va-mplini orict ai fi tu. Dar el auzea nimic. El biruise. Era beat de bucurie i las se deschid, larg, porile de diamant. i fratii, s-au grmdit iute la pori i au ieit afar.Ati scpat ! le-a rostit dnsul, cu trufie. Acuma noi i multumim, a spus Ocean. Dar tu eti fratele cel mic, i nu Tu ajungi crmuitor peste ceilali. De drept, stpnul a fi eu, mai mare i-nelept. De mine doar ascult toi... Cronos atunci l-a nfruntat : n lupta grea care s-a dat, nimeni nu s-a grbit s-mi vie ct de puin ntr-ajutor. i-acum, Ocean, tu vrei puterea ? Nu este drept, i nu i-o dau...Ocean se cam ntunecase. Prea c o s-nceap zarva. Dar Cronos l-a nduplecat pe fratele su mai n vrst, spunndu-i c-o s-l fac sfetnic. i-n sfrit, dup mult vorb, s-au neles s-l recunoasc pe Cronos drept crmuitor. Ceilali titani i titanide urmau s-i fie sfetnici lui.Aa a luat Cronos puterea peste pmnt i peste cer. Visul pe care i-l fcuse titanul cel ambiios, n timpul ct ezuse-nchis n venic mohortul Tartar, acuma, iat, i-l tria. N-avea de cine s se team, cci fraii i surorile ineau cu el, l ajutau. Putea s crmuiasc-n voie... S fac tot ce-i va plcea. i, mulumit, a hotrt s-i ia n primul rnd soie.i-a ales-o pe mndra Reea, cea mai frumoas titanid. i a fcut o nunt mare... O nunt cum nu se vzuse pin atunci n univers. La nunt au venit titanii i titanidele n pr... Au rs i au benchetuit. Se bucurau c snt stpni. Dar nu tiau c-n vremea asta zeia Nix , adic noaptea ntunecat, misterioas, ce se ivise tot din haos, se hotrse s-l rzbune pe zeul izgonit din cer.Ea l vzuse pe Uranus lovit, nsngerat de Cronos, pornind ctre o insul ca s-i gseasc adpost. i asta n-o putea uita prietena lui Uranus, noaptea. Mai mult, Uranus o rugase s l rzbune in vreun fel, s-i pedepseasc pe titani. Noaptea vroia s-i mplineasc aceast rugminte-a sa. i-n timp ce Cronos sta la nunt, benchetuind nepstor, zeia Nix ntea din bezn nite odrasle monstruoase. Odrasle ce aveau s poarte nenorocire pe pmnt. Astfel ea aducea n lume pe Hipnos somnul plin de vise i de fantasme-ntunecate ; Eris discordia cea crunt; Nemesis aspra rzbunare ; Apate care-avea putina s amgeasc i s-nele pe zei i oameni deopotriv ; pe Ker adic nimicirea i pe Tanatos zeul morii.

A vrea s vd, zeule Cronos, strigase cu glas tare Nix, cum i va fi domnia ta, ce-ai dobndit-o mielete de la Uranus, nstelatul... O, s te vd, tirane Cronos, care te veseleti att la nunta ta cu mndra Reea !Astfel se ncepea domnia zeului Cronos cel iret, sub blestemele lui Uranus i uneltirile zeiei, care-i acoperea tot trupul sub un vl lung, ntunecat.ZeusFacuse nunta zeul Cronos i pregtise o domnie i lung i mbelugat, dar mulumit tot nu era. Fiicele nopii : rzbunarea, discordia, nelciunea i tot tulburau inima. Gnduri ascunse-l frmntau.tia c tatl su, Uranus, nu se nal niciodat, atunci cnd face prevestiri. i tatl su i prorocise c va veni o zi n care va-ndura grele ncercri. Copiii lui, nscui de Reea, se vor scula cu arme-n mini i l vor rsturna din slav.Uranus nu voia s spun dei poate tia i asta care dintre feciori anume l va lovi pe zeul Cronos.Cronos se hotrte s-i mnnce odrasleleDorind s scape de primejdii, Cronos a furit un plan. La fel ca tatl su, Uranus, i va nltura copiii, dar nu n temni, nu-n Tartar. tia el doar, destul de bine, c temniele se deschid. N-a fost el nsui zvorit, i n-a ieit att de lesne cu ajutorul mamei sale ?Primul copil nscut de Reea a fost o fat : Hestia. Tatl a i cerut-o Reei i a-nghiit-o de ndat, sub ochii-ndurerai ai mamei. O, ce-a mai fost pe biata Reea !... Ct a mai plns ns zadarnic. De cte ori venea pe lume un nou copil, Cronos striga s i-l aduc, s-l mnnce.Nscuse pn-n acea zi soului su doi fii, pe Hades i pe Poseidon, i trei fete : pe Hestia, Demetra. Hera.Srmana mam-nspimntat era silit s-i aduc ea nsi pruncii nou-nscui i s-i dea hulpavului tat. i el, ca lupul cnd ajunge n arcul mieilor, la stn, i nghiea ct ai clipi.Simind apoi zeia Reea c este timpul s aduc pe lume-al aselea copil, a alergat la buna Gheea. A hohotit n faa ei : Ajut-m, tu, mare Gheea, mam a zeilor cereti !... i tu ai suferit ca mine i te-ai luptat cu soul tu, ca s i scapi din inchisoare ajuta-m acum, o, Gheea... Vreau s-mi pstrez i eu lstar al meu, de foamea crunt a lui Cronos... faa zeului Cronos cum plngea, i s-a nduioat cumplit zeia : cum ar putea s o ajute,foarte greu de cugetat i a gsit c e mai bine s-o ascund undeva, n timpul ct o fi s nasc.Sa nu mai plngi, i-a grit Gheea. Te voi cluzi, srmano, Te voi trimite la Creta. Este o peter acolo, adnc, neagr, rcoroasa, n coasta plin de verdea a unui munte drept, nalt... In peter vei nate-n voie, i ce va fi vom mai vedea...Reea i nate cel de-al aselea copilSe pare c-n aceeai noapte soaa lui Cronos a fugit n insula cea mare, Creta, cluzit chiar de Gheea. S-a dus n petera de piatr i, pn s-i reverse Eos razele ei trandafirii, Reea a i nscut un fiu.Era al aselea copil i cel din urm ce-l avea.Mama i-a-ncredinat copilul bunicii lui, zeia Gheea, i s-a ntors acas iute. A-nfurat frumos o piatr n scutece moi, de copil, i-a dat-o soului su, Cronos. Iat, precum mi-ai poruncit, a glsuit zeia Reea, i-am adus ultimul vlstar, pe care l-am nscut azi-noapte.i s-a fcut c lcrmeaz. Vroia s nu-neleag zeul c-i vicleug tot ce fcea.Cronos, grbit, a luat pietroiul cel nvelit n scutece, i cum n-avea vederea bun, a socotit c-i fiul su. A deschis larg gura flmnd i piatra i-a czut pe gt, pn n pntecele-i negru, ncptor i sntos. Ha, ha, ha, ha !... S-a mai dus unul. Alt primejdie s-a stins !... a rs cu poft zeul Cronos.i nu tia c-n acea clip ncepea s se mplineasc blestemul zeului Uranus.Pentru c, iat, colo-n Creta, n petera muntelui Ida, un copil buclat se afl n braele bunicii sale.

Fcea, de mic, precum se spune, att de mare glgie, btea din palme i ipa, nct era pericol mare. Cronos, care sttea la pnd, i chiar vreunul dintre ceilali frai i surori, sfetnicii si, puteau s-aud zgomotul. Iar dac zeul afla taina, Reea, i Gheea, i copilul ar fi fost stranic pedepsii.Tria ns pe-atunci, n Creta, un neam de semizei rzboinici,; nscui tot de zeia Gheea, ce aveau nume de curei. Gheea le-a poruncit s vin i, la intrarea peterii, s fac danturi zgomotoase, s bat-n scuturi, cu putere, cu sbiile i lncile. Apoi s cnte i s strige att de tare, ca din cer s nu s-aud nici un scncet i nici un plnset de copil.

A mai chemat i dou nimfe, fiicele regelui din Creta, pe Ida i pe Adrasteea. Ele au aezat biatul cruia mama i bunica i-au spus, din prima clip, Zeus ntr-un culcu fcut din aur. Pentru c mama nu putea s vin-n Creta, s-l alpteze pe fiul su cel mititel, dect arar i pe ascuns, nimfele au adus o capr. Era o capr fermecat. Vestita capr Amalteea. i nimfele-l hrneau pe Zeus cu laptele acestei capre i cu o miere parfumat, cum nu fceau albinele dect n stupii de pe Ida.

Crescnd puin mai mare, Zeus alerga peste tot, zburda printre stejarii de pe munte, jucndu-se cu Amalteea. Capra avea grai omenesc. Vorbea cu Zeus ca o mam i se fcea c l mpunge cu coarnele ei cele lungi.Copilul apuca-n mnue coarnele caprei Amalteea i se lupta, voinic, cu ea. De mic avea putere-n brae, ct un brbat din cei mai zdraveni. nct, odat s-a-ntmplat ca Zeus s rmn-n pumn cu unul dintre-aceste coarne. El o iubea pe Amalteea i s-a mhnit c i-a fcut ru, fr de voia sa.Drept mngiere Amalteei, a hotrt ca acest corn s fie venic plin cu fructe: smochine, mere, pere, struguri i alte bunti de soi. Capra putea mnca din fructe de cte ori i venea poft, cci cornul se umplea la loc.Astfel cretea feciorul cel mai mic al Reei, neurmrit de ochi strini i dumnoi. i el se nla-ntr-un an, ct altu-n douzeci i cinci.Nici nu trecuse bine anul, i Zeus se fcuse mare, gata s-i mplineasc soarta cea prevestit de Uranus, s-l rstoarne pe tatl su i s ia el n mini puterea titanilor.Infrngerea titanilor

Feciorul mai mic al Reei, crescut n Creta, pe ascuns, era la vrsta brbiei.Se povestete c n vremea ct mai era nc micu, un crd de albe porumbie zburau n fiecare zi pe rmul marelui Ocean i-i aduceau de-acolo-n ciocuri o hran dulce, minunat, ce se chema ambrozie. Ambrozia de zece ori mai dulce dect nsi mierea era o hran pentru zei.

Un vultur se-nla, de-asemeni, n timpul nopii, pe un munte. Acolo, sub un stei uria, nea din piatr un izvor. Dar nu era izvor cu ap, ci din adncuri izbucnea o butur fr seamn, din care nu puteau sorbi dect zeii nemuritori. i-i aducea aceast butur numit, tot de zei, nectar lui Zeus, ca s se adape, n zorii fiecrei zile.

Mncnd ambrozia cea dulce, sorbind nectarul fermecat, Zeus s-a nlat mai iute, a dobndit puteri cereti. i, drept rsplat pentru vultur, Zeus, cnd a ajuns stpn, l-a luat cu dnsul n Olimp. L-a pus chiar ling tronul lui, s-i stea necontenit de veghe.Pe gingaele porumbie le-a hrzit s fie simbol i al blndeii i-al iubirii, s trag carul din petale de albe flori de trandafir al preafrumoasei Afrodita, mndra zei a iubirii, i s vesteasc primvara, prin gnguritul lor duios.Ins toate aceste fapte, Zeus le-a svrit pe urm, cnd a ajuns i el stpn. Deodat mai era n Creta i-avea cu totul alte gnduri...Mama sa, Reea, i spusese despre ciudata prevestire i de blestemul lui Uranus. tia c nici bunica, Gheea, nu mai inea cu zeul Cronos, cel care fr nici o mil i nghiise cinci copii.Uranus a rostit c una dintre odraslele lui Cronos o s porneasc rzvrtirea, se frmnta voinicul Zeus. Dar cine poate fi acela, dac nu eu ? Cci toi ceilali se afl-n pntecul cel negru al hulpavului nostru tat. Este nendoios c soarta, Moira , nenduplecat, a hotrt c fapta asta eu trebuie s-o svresc."Numai c Zeus tia bine c lang Cronos snt titanii. Ei i juraser credin, sprijin n orice-mprejurare.Erau puternici fr seamn i nu se-nfricoau de nimeni.In schimb, el, Zeus, era singur. N-avea alturi, s-l ajute, dect pe mama sa, pe Reea. Dar Reea era mult prea slab, nu cuteza s se ridice n faa soului su, Cronos. Era nevoie deci de mult pruden i nelepciune. i Zeus s-a gndit adnc, a cercetat prin ce mijloace i-ar mai putea gsi tovari gata s-l sprijine n lupt. i a aflat c vieuiete o verioar a sa, Metis, pe malul fluviului Ocean .Zeia Metis era una din numeroasele copile pe care le avea Oceanul, primul nscut dintre titani.Metis pregtete o butur fermecat.Din fericire pentru dnsul, Zeus avea n tineree o vorb ademenitoare i un chip foarte atrgtor.Noi nu cunoatem ntmplarea prin care Zeus a ajuns s-o ntlneasc pe copil. Dar tim c a vorbit cu ea. S-a prefcut ndrgostit i i-a jurat s-o ia de soa, dac i ea se va-nvoi s-i dea un ajutor n lupta contra printelui su Cronos.Fiica titanului Ocean, vznd pe Zeus c i jur, att de-nflcrat iubire, i-a uitat orice chibzuin i i-a promis s-l sprijine. Ce vrei s faci n primul rnd ? l-a ntrebat Metis pe tnrul fecior al Reei. nti i-nti a vrea s-i vd ieii din pntecul lui Cronos pe toi cei nghiii de el... Atta vrei ?... Asta-i uor !... a glsuit copila Metis i a plecat la hotarul lumii, pe malul fluviului Ocean. De-aici ea a cules o plant. O plant verde, nspinat, din care a fcut ndat o butur delicioas, care prea a fi nectar.Reea, nespus de bucuroas c-o s-i revad toi copiii, a luat aceast butur i-a pornit repede acas.Abia se ntorsese Reea n casa soului su Cronos, c dnsul i-a strigat s-aduc un ulcior mare cu nectar. Grbete-te ! Snt nsetat ! a grit Cronos mnios.Reea att a ateptat. S-a repezit i i-a umplut un vas de lut ncptor, ns deasupra i-a turnat i butura de la Metis.Nebnuind nimica, zeul a luat n mn vasul plin, l-a dus la gur cu nesa i a sorbit pn la fund nectarul cel neltor. Dar cum a ajuns butura n pntecele lui divin, a i simit c-i vine ru. Tot trupul i se-ncrncena i se zbtea ca-n pragul morii. Din guralui uriaa au nceput s ias, teferi,i Hades i Poseidon.crezut este c toi aceti copii erau de ast data Hades i Poseidon aveau i brbi pn la bru.Ciclopii i hecatonhirii snt eliberai.Cu toii, fete i biei, s-au strns n jurul blndei Reea, n timp ce Cronos, ngrozit de cele ce se ntmplau, se retrsese pe un munte s chibzuiasc-n linite.i Reea le-a mprtit fiilor i fiicelor sale c Zeus le e salvatorul, ajutat de frumoasa Metis. i fraii i surorile, auzind vestea, s-au grbit s-l vad pe Zeus, cci ei nc nu-l cunoteau.Zeus s-a veselit grozav, dup ce totu-i izbutise. Avea acuma lng sine pe cei cinci frai buni, de ndejde. Frai i surori ! le-a rostit el, cu ndrzneal, dup ce s-au mbriat. A venit timpul s ne lum puterea ce ni se cuvine. ns titanii snt puternici i snt mai numeroi ca noi. Deci trebuie s fim unii, s mai avem i-ali civa prieteni, ca lupta s-o sfrim cu bine. S nu fie nici-o-ndoial asupra biruinei noastre.Atunci, pe ct se pare, Metis care era i ea de fa i-a amintit lui Zeus c snt nite uriai n Tartar.ntr-adevr, erau acolo, din timpul zeului Uranus, ciclopii i hecatonhirii.Cronos, cnd deschisese poarta de diamant, eliberase numai pe fraii si, titanii. Dar pe ciclopii cei destoinici i pe hecatonhirii groaznici i zvorise iar, la loc. Ba mai pusese i o straj, pe monstrul hd, numit Campe. Noi le vom da drumul ndat, a grit Zeus frailor. Ciclopii i hecatonhirii l ursc mult pe zeul Cronos... Deci, haidei s-i eliberm !...Fiii i fetele lui Cronos au luat n mini cte o arm i-au nvlit cu toii-n Tartar. Zeus l-a prins de gt pe monstru. Ceilali l-au sfrtecat cu seceri i l-au mpuns cu sulie, pn ce monstrul a czut.S-au repezit apoi la pori Hades, fratele cel mai mare, i cu Poseidon, mijlociul. Proptindu-se cu umerii, izbind cu pumnii i genunchii, zeii au spart porile largi.

Din temni au rsrit ciciopii i hecatonhirii. i unii i-alii au jurat c-au s le fie credincioi noilor zei ce se-nlau.

Ca s-i arate, de ndat, recunotina ctre zei, ciclopii au i furit fulgere, tunete i trsnete, pe care leau ncredinat lui Zeus, noul lor stpn.De-asemeni, au mai furit i lui Poseidon, mijlociul, o furc mare, cu trei dini. Dac izbea zeul cu furca, pmntul se cutremura i apele ieeau din vi, se revrsau i necau puni, ogoare i livezi. Iar lui Hades i-au fcut o casc tare nzdrvan. Cum i punea casca pe cap, zeul se fcea nevzut.Zeii Olimpului

Zeii se urc pe muntele Olimp Primind i darurile-acestea, zeii s-au hotrt s-aleag un loc de lupt potrivit. Au cercetat toat Elada i au gsit c este bine s-i fac tabra-n Olimp.Olimpul , muntele seme, cu fruntea sa ncununat venic de ceuri argintii, era-n vecintatea mrii cu ape albstrii, Egeea, i priveghea toat Elada. Nu era loc mai potrivit dect acesta pentru zei. De-aceea Zeus a cerut s i se fac un palat pe creasta cea mai ndrznea.Apoi cei trei fii ai lui Cronos au dat de veste-ntregii lumi : De azi-nainte stpnirea este n mna altor zei. Snt zeii ce i-au ridicat palat pe muntele Olimp. Titanii vor fi pedepsii. ineau puterea pe nedrept. i toi ci s-or altura zeilor olimpieni, n lupt, vor primi o rsplat dreapt. Iar cei care-i vor nfrunta vor fi n Tartar prbuii...Zece ani de rzboi crncen.Rzboiul a-nceput cu furie... Pmntul larg i marea uria au rsunat de-un zgomot greu, ce-ntrecea orice-nchipuire. Cerul a dat parc un geamt. Olimpul s-a cutremurat pn-n adncuriie sale, i Tartarul cel mohort a bubuit, prelung i surd, cnd zeii au intrat n lupt.In faa cetei olimpiene sta nsui Zeus, mniat. El nvlea peste titani, azvrlind tunete cumplite. Din pumnul su neobosit neau mereu trsnete tari, pe dre albe de lumin. Pmntul roditor ardea. Pdurile inainte verzi, erau schimbate n tciuni i scnteiau nfiorate. i totul clocotea n jur : Oceanul, marea nesfrit i rurile de ardeau sub aburii fierbini din ape.Focul se ntindea pn-n haos. Legenda spune c pmntul ardea parc aur - si. flacra lui se ridica, unindu-se cu aprigul prjol ce mistuia cerul ntreg.

Astfel se-nfia nprasna acestei lupte dintre zei. i, n acest potop de foc, hecatonhirii aruncau, cu for nspimnttoare, cte o sut de pietroaie, nspre mnunchiul de titani. Ciclopii ajutau i ei, lovind pe Cronos i pe-ai si cu mari ciocane de aram, zdrobindu-le umeri i olduri, picioare, brae i grumazuri. Iar zeii Hades i Poseidon, Hestia, Hera i Demetra luptau cu sulie i seceri, lovind ntruna vitejete.Zece ani, poate i mai bine, a dinuit acest rzboi, ce nu avea asemnare, dar pn la

sfrit titanii au fost nfrni i nimicii .Titanii au fost mbrncii, dup poruncile lui Zeus, n Tartarul ntunecat, unde-i inuse i Uranus. La poart, straj li s-au pus cei trei frtai hecatonhiri, s nu mai poat-n veci iei din temni, de sub pmnt.Zeus era noul stpn. Toi se plecau n faa lui. Doar Gheea, mama zeilor, se mniase ru pe el. Titanii snt copiii mei. Uranus i-a lovit din greu, ntemnindu-i sub pmnt. Abia de i-am putut scpa, se plngea Gheea zeilor. i Zeus... Zeus, cel pe care l-am ajutat s se nale, acuma, cnd este stpn, lovete tot att de crud ? i-i zvrle iari n adnc pe bieii mei feciori, titanii ? Nu. Asta n-o pot ndura. Zeus mi-o va plti curnd... Zeus, nascutul din Titani , trona pe muntele Olimp, asemeni unui mare rege. Plin de mndrie privea el cerul albastru, nesfrit, pmntul roditor i larg, mrile, fluviile verzui i firele subiri de-argint ale izvoarelor din muni. Totul, totul era al lui. i Zeus nu se stura s-i mngie privirile cu-ntinderi i cu bogii.El, ce ezuse altdat ascuns n Creta, domnea acuma n Olimp i poruncea... Da. Poruncea pe voia lui, i dac i dorea ceva, se mplinea numaidect.Zeus, Poseidon i Hades i mpart ntre ei lumea. S vie fraii mei cei mari ! a sunat prima lui porunc. S vie Hades i Poseidon.i fraii s-au nfiat, cu mare grab ; iar Zeus a urmat aa : Voi, amndoi nscui din Reea i zeul Cronos, ca i mine, m-ai ajutat n lupta mpotriva titanilor nprasnici. Deci, mpreun am nvins i mpreun vom domni. Sntem stpni. Ne bucurm de tot ce-n lume e mai bun. Dac supui nemulumii vor ncerca poate, cndva, s se rscoale n vreun chip, s-i pedepsim ne-ndurtori. Eu voi domni. ns am s v dau i vou cte-un inut, s-l crmuii, s mi-l vegheai. Mie ce-mi dai ? a grit Hades. Eu snt mai mare, primul fecior nscut de Reea... Dar mie ? a-ntrebat Poseidon. Dei snt mijlociu, tii bine c m-am luptat mult mai vrtos...Iar Zeus le-a rspuns : Lumea o mprim n trei. Deoparte-i cerul luminos, de unde poi cuprinde tot, de alta fluvii, mri ntinse, pline de peti sgettori, i de-alta tot ce-i sub pmnt, cu Tartarul ntunecos, temnia unde vom pstra pe toi ci ne vor dumni i nu vor asculta deplin poruncile Olimpului. Iat, eu mi voi pstra cerul. Voi tragei ce v-a mai rmas...Zeii cei doi s-au repezit numaidect. Lui Hades i-au czut la sori inuturile subterane, iar lui Poseidon apele din mri, din fluvii i izvoare.

Amndoi zeii au trebuit s se arate mulumii. Hades a i pornit pe loc ctre inutul mohort, care-i fusese hrzit, i, dup ct se povestete, nicicnd nu a mai revenit acolo-n muntele Olimp. Cellalt frate mijlociu a devenit zeu peste ape, din rsrit n miazzi, din miaznoapte pana-n asfinit.Cei trei i-au mprit puterea, dar Zeus a rmas stpn...Fiicele lui Cronos capt demniti n Olimp.Dup aceast fapt, Zeus a dat porunc s s-arate n faa sa copilele zeului Cronos i-ale Reei una mai mndr dect alta. Ele-au venit smerite toate i s-au plecat n faa lui, ntrebnd ce porunci le d.Zeus i-a ncredinat Hestiei, sora lui cea mai mare, focul. Focul, care nseamn viaa n oricare cmin, i din aceast pricin nu are voie s se sting. Apoi s-a ndreptat cu fal ctre Demetra, mijlocia, i i-a dat harul de a fi zeia holdelor bogate i a livezilor cu rod.

Mai rmsese numai Hera, ce sta sfioas-n faa lui, mpurpurat la obraz i cta cu privirea-n jos.Zeus s-a aplecat spre ea i, mngind-o blnd pe pr, i-a hotrt-o de soie. n grija ei a-ncredinat cstoria i familia i copilaii nou-nscui.

Hera s-a nvoit i Zeus a dat porunci s se gteasc ntreg Olimpul pentru nunt.i cnd s-a isprvit i nunta o nunt fr-asemnare Zeus s-a aezat pe tron, mai mulumit ca nainte. Totul era ornduit, precum fusese voia lui. Privea din nou spre deprtri i-i cntrea toat puterea i bogia ce le-avea.Totui, un gnd i se vrse n minte-adnc i nu-l lsa :Pentru o lume-att de mare, sntem puini numai noi ase, cugeta Zeus, numrndu-i toi fraii i surorile. Titanii au fost doisprezece, socotindu-l cu ei pe Cronos. Cu-att mai mult mi se cuvine i mie tot atia zei, zei din cei mari, zei olimpieni. Pe lng ei voi hotr i zei mai mici, de-a doua mn, ba i o serie de cortegii, s ne-nsoeasc pe noi toi. In acest fel Olimpul meu va fi mult mai impuntor. Dumanii olimpienilor vor fi curnd dezvluii i nimicii fr cruare. i-acum pe cine voi chema ?... A !... pe Atena, ochi de-azur, copila mea cea mai iubit, a tresrit deodat Zeus, pe ea o voi numi nti !..." i a chemat-o pe Atena, s i se-nfieze lui.Zeia cu ochii de azur Atena, fiica lui cea drag, nu se nscuse ca oricare, ci-n nite-mprejurri ciudate.Zeus i promisese copilei lui Ocean, lui Metis ce-ntruchipa nelepciunea c-n schimbul sprijinului dat o s-o ia n cstorie. i se inuse de cuvnt. Trecuse vremea cuvenit, i Metis trebuia s nasc. Copilul era chiar Atena. Numai c Zeus se dusese i-l ntrebase pe Uranus ce-o s se-ntmple n viitor.

Zeul Uranus, nstelatul, i-a rspuns c soia lui, zeia Metis, va nate-n primul rnd o fat, apoi va nate un biat. Acest biat o s-l rstoarne pe Zeus de pe tronul su i-o s se nscuneze-n loc.Tot ce spunea zeul Uranus se mplinea fr zbav. Zeus a tremurat de spaim, auzind ce-i urzise Moira, destinul nenduplecat.i, rentors acas, Zeus a poftit-o la el pe Metis. Pn s neleag, biata, ce are soul su de gnd, acesta a i nghiit-o. Numai aa puteam s fac, a rostit el spre ceilali zei, ca s nltur nenorocul ce ne pndea, astfel, pe toi...A nghiit-o, deci, pe Metis, cu pruncuorul ei cu tot, urmnd i el pilda lui Cronos, care-i mnca odraslele.

A trecut timpul, pn-n ziua cnd Metis, dac-ar fi trit, urma s nasc pe Atena. Zeus simea c-l doare capul tot mai puternic. Netiind cum s-i potoleasc aceast mare suferin, a poruncit s vin zeul ce se numea Hefaistos i era fiul su i-al Herei .El era meter priceput, avea o fierrie-n Lemnos . Zeus i-a poruncit s-aduc i o secure de aram, cu ti bine ascuit.Hefaistos s-a nfiat i a grit tatlui su : Am sosit, iat, la porunca-i, cu o secure ascuit... Bine, Hefaistos, a spus zeul stpn, despic-mi capul i vezi de ce m doare-att ?Hefaistos a rmas mut, i de uimire, i de team pe tatl meu, pe tine, Zeus, nu glumeti ? a cutezat s mai ntrebe. i-am spus odat ! a strigat puternic Zeus spre fierar. Despic-mi fruntea mai curnd. Nu pot s rabd durerile...Cu Zeus nu era de glum, mai ales cnd se supra.Inbuindu-i n el frica, Hefaistos a ridicat securea i-a lovit n easta tatlui su, ct a putut.Cnd a izbit securea easta, s-a auzit un strigt tare de bucurie i izbnd. Din cretetul nemuritor, cum spun legendele eline, s-a ivit o zei mndr, purtnd o plato de aur, pe frunte coif, n mna dreapt o lance stranic ascuit i-n stnga scut aprtor .Olimpul, ct era de mare, s-a-nfiorat de mreia zeiei care se ntea. Pmntul s-a cutremurat. Marea, de-asemeni, a vuit, i valurile sale verzi s-au rscolit pn-n adnc. Ba chiar i Helios din cer, soarele cel strlucitor, fiul titanului Hiperion, i-a oprit carul su de foc i a privit, nelinitit, ctre Olimpul unde Zeus ntea pe fiica lui, Atena.

Iar Atena, nou-nscut, era att de frumoas, nct zeul Hefaistos a i cerut-o de nevast. Ochii zeiei, mai ales, erau albatri-verzi, furii parc din azur. Hefaistos a struit s-l ia de so, ns zeia n-a primit i a fcut un jurmnt, s stea pe veci nemritat.Zeus i-a ascultat dorina s n-aib so, i a rostit : Te vei numi Palas-Atena ! Vei sta alturea de mine i-adesea m vei sftui...De-aceea Zeus s-a gndit i-a hotrt ca ea s fie zei a nelepciunii, a cugetrilor adnci i a priceperii depline, n munc sau in btlii.Trei feciori ai lui Zeus

La puin timp dup aceea stpnul lumii a cerut s vin trei feciori ai si. Doi dintre ei erau ai Herei, altul l dobndise Zeus cu o zei din Arcadia.Unul dintre bieii Herei era urt, dar iscusit n meteugul fierriei, iar cellalt frumos la chip, dar zvnturat i cam neghiob. Cel priceput la meteug era Hefaistos. Zeul acesta era chiop, avea picioarele sucite i frnte pe la-ncheieturi. Mama sa, Hera, povestea c ntr-o zi, cnd era mic, l-a scpat, nu tiu cum, din mini. Copilul s-a lovit cam ru, i astfel a rmas beteag. Asta spunea zeia Hera, dar cine nu tia-n Olimp ce se-ntmplase-n acea zi ? Hera, cnd i-a nscut biatul, vzndu-l ct e de urt, s-a ruinat i l-a zvrlit n apa mrii, s-l nece. Norocul lui a fost c Tetis, cea cu picioare de argint, soia marelui Ocean, l-a prins n brae pe copil, altfel se sfrma de tot.Zeia Tetis l-a pstrat n valurile ei verzui ; l-a crescut ntr-o peter ce se gsea afund, sub mri.Peste o vreme, cnd biatul se nlase binior, s-a ntors iari n Olimp. Tocmai atunci Zeus i Hera se certau. Nu tim ce pricin era, dar Zeus se rstea grozav. Biatul l-a rugat s tac, s nu-i auz toi din jur i s se fac de ocar. Zeus s-a suprat mai ru. M-nvei pe mine ce s fac, ologule ? i-a rcnit el. Abia clcat-ai n Olimp i vrei s te i grozveti ?...N-a apucat bietul biat s mai rspund un cuvnt, i Zeus l-a i nfcat de un picior. L-a aruncat, ca pe-un pietroi. Biatul s-a rostogolit i a czut n Lemnos, frnt.S-a ridicat ncet... Trupu-l durea mai peste tot. Era acuma i mai chiop. Picioarele i se urneau cu greu, sub trupul lui voinic. Dar cum era de priceput, i-a fcut fierrie-n Lemnos : o fierrie ridicat n ntregime din aram, btut-n stele de argint, cu douzeci de couri mari ce fumegau necontenit. Ba i-a mai luat i-un ajutor, pe un pitic numit Chedalion.Apoi, acolo-n fierrie, a nceput s fureasc lucruri ce i-au uimit pe zei. Ba chiar l-a ajutat pe Zeus s-i nasc fiica, pe Atena.Poate mai mult ca o rsplat, dup aceast ntmplare, Zeus i-a hrzit feciorul s fie faur n Olimp, dar i zeu peste meteuguri.

Cellalt fiu, pe care Hera l druise soului, era chipeul tnr Ares. Era frumos, nalt i zvelt, ns ncetinel la minte. Cuvntul nu i-l respecta. Era ntruna pus pe sfad i se btea din te miri ce. Nu se simea n largul lui dect n lupte i rzboaie i tare mult i mai plcea s vad sngele curgnd.Chiar tatl su, stpnul lumii, i spunea uneori aa : Eti un zeu ru i nestatornic. Toi te ursc, flcu smintit ! Fr-ncetare i caui ceart, discordie i btlii... Crud precum eti, de nu erai feciorul meu, de mult te-a fi gonit din cer...Aa stnd lucrurile, Zeus a poruncit de l-au chemat la el pe zvnturatul Ares. Te numesc cum i este firea zeul rzboiului nedrept ; zeul rzboiului hapsn, svrit fr chibzuial, care aduce doar prpd, snge vrsat i lacrimi plnse, i-a rostit Zeus fiului. Era zeu peste rzboi i, chiuind, s-a repezit cu sulia , s caute sfad i mcel.Zeus, privind n urma lui, i zise siei, surznd :Nu mi-a dat Hera fii de soi. Unu-i urt, altul neghiob... o s-mi mai iau i-alte soii. Doresc s am odrasle multe, i Hera nu mai poate-avea..."Gsindu-i deci acest motiv, Zeus, cu tot necazul Herei, i-a luat curnd i-alte soii. Una din ele a fost Maia, zei din Arcadia. i ea i l-a nscut pe Hermes.Faptele sale preaciudate l dovedeau pe micul Hermes viclean, i ho, i mincinos, dar i iste, nscocitor, bun de nego i bun de gur. Pentru aceste multe daruri, cu care dnsul se nscuse, Zeus l-a hrzit pe Hermes curier n ceruri, zeu al negoului, hoiei, cltoriilor pe mare i pe uscat, i al nscocitorilor.Era, precum spunea el nsui, att de hruit, nct nici noaptea nu putea s doarm. Snt zeul cel mai oropsit, se plngea Hermes celorlali zei. De diminea-n zori m scol, cur palatele lui Zeus. Apoi alerg la el, s-mi dea porunci de dus ncoa i-ncolo, n ceruri, ca i pe pmnt. M ostenesc peste puteri. Iar noaptea, cnd v odihnii, eu port umbrele celor mori, jos, sub pmnt, la zeul Hades. Spunei i voi dac e drept ? Astfel se plngea zeul Hermes, i totui, n Olimp, era venic pe lng tatl su, se bucura necontenit de-ncrederea stpnului.Pruncii zeiei Leto

Alt soie a lui Zeus a fost zeia nopii, Leto. Atta doar c i Hera aflase-nelciunea asta. Iar Uranus o vestise c Zeus o s ndrgeasc mai mult pe fiii Letei, dect pe propriii ei feciori.Nebun de mnie, Hera s-a hotrt s-mpiedice naterea celor doi copii, pe care-i prevestea Uranus. A cerut ajutorul Gheei. i Gheea s-a grbit s-i dea tot sprijinul zeiei Hera, fiindc pe Zeus nu-l iubea, de cnd i rpusese fiii, giganii cei ngrozitori. i amndou-au uneltit. Gheea nu i-a dat voie Letei s nasc-n nici un colior de pe pmnt. Umbla pe drumuri grele Leto, plngnd cu jale, n dureri, i nicieri nu putea nate. Indur-te, o Gheea, mam ! Cu Zeus eu m-am mritat numai din team, cu ruine. Nu-s vinovat cu nimic ! Indur-te i las-m s-mi nasc copiii undeva, i te-oi slvi, micu Gheea ! i-oi mulumi i te-oi cinsti !...Gheea nici nu vroia s-aud. i Leto rtcea ntruna. Ba nc Hera trimisese i un balaur, numit Piton, care o urmrea pe Leto, zvrlind flcri asupra ei.Nemaitiind ce poate face, Leto s-a dus la un oracol. Oracolul i-a artat c e pe mare-o insul care plutete, fr a fi prins de fundul mrii, nici de rm. i Gheea n-avea stpanire asupra insulei, defel. Nici Piton n-o putea ajunge, cci nu tia s-noate-n mri. S mearg deci n insul, s-i cear adpost, i-apoi s-aduc-n lume copilaii.Astfel s-a dus zeia Leto n insula Ortigia, adic-n insula de piatr, cum o numeau vechii elini. Era o insul pustie. Nici iarba nu cretea pe ea. Doar nite pietre albicioase i mrcini, att erau.Leto a rugat insula s-i dea voie s-i nasc pruncii. Insula s-a temut nti. Am auzit, a rspuns ea, dup o clip de gndire, c fiul ce i se va nate va fi un zeu orgolios. Cnd va vedea c snt de piatr, i n-am puni, i n-am livezi, o s m-mping cu piciorul n mijlocul furtunilor, i-atuncea m voi cufunda... N-ai team, insul de piatr, a mai rostit zeia Leto, eu, mama zeului, i jur c fiul meu te va cinsti i-aici se va cldi un templu... mi juri tu asta, mndr Leto ? Ii jur pe nsui fiul meu... Bine, atunci m nvoiesc !...Planul urzit, din slvi, de Hera, prea c este nimicit. Totui Hera nu s-a lsat, cci ea a luat-o pe Ilitia buna zei-a naterii i a ascuns-o ntr-un nor, care-i ntuneca vederea. Ea nu vedea Ortigia i nici pe Leto cum se zbate n chinurile naterii. i nou zile ncheiate i nou nopi cumplite, Leto a fost ntruna sfsiat de dureri nenchipuite.Nici una dintre celelalte zeie nu puteau ns s rmn atta de nepstoare, vznd pe Leto suferind. Ele s-au dus la Ilitia i i-au fgduit o salb mare, de nou coi, toat din aur, dac-o va ajuta pe Leto s-i nasc, n sfrit, copiii.i zeia a fost micat, aflnd de-atta suferin. S-a prefcut n porumbi i a zburat n insul.Legenda spune c nti s-a nscut Artemis cea cast. Fata s-a nlat pe clip. i ea, la rndu-i, a dat sprijin micuei sale, s-l nasc i pe Apolo,iar insula a i nverzit. Prin doi stlpi, s-a prins bine de fundul mrii. Lumini tot ntinsul nverzit. i zeul nou-nscut i astzi Delos, sau insula cea luminoas ! i-aicea va fi templul meu...Zeie s-au ivit din cer i au adus celor doi zei centuri de aur, vluri albe, ambrozie, nectar i flori.Cum a mncat ambrozia i a sorbit nectarul dulce, zeul Apolo s-a fcut un tnr de o frumusee cum nu se mai vzuse nc, pn atunci, nici n Olimp. Toi zeii s-au mirat privindu-l. Avea n jurul frunii raze. tia s cnte minunat ! Muzele, cele nou muze, s-au adunat n jurul lui, cerndu-l oblduitor.Iar Zeus l-a numit, pe dat, zeu al luminii soarelui i al cntrilor alese. i-a hotrt ca zeii ceilali, cnd va intra dnsu-n Olimp, s se ridice n picioare, afar de micua-i Leto i prea mndra zei Hera.Pe cellalt copil al Letei, pe Artemis, a hrzit-o s fie apriga zei a vntoarei de dihnii un meteug tare iubit n vremea de odinioar i tot ea s se ngrijeasc de palida lumin-a nopii, dat de argintia lun.

Olimpul mai primise, iat, ali ase zei : Atena, Ares, Hefaistos, Hermes, Apolo i Artemis. Erau, deci, olimpienii unsprezece cci Hades sta doar sub pmnt. i trebuia ns stpnului nc-o zei, ca s ajung i olimpienii doisprezece.

Fiica zeului Uranus

De-aceea a chemat n slav pe fiica zeului Uranus.Cnd Cronos l lovise-n pntec pe soul Gheei, pe Uranus, sngele i s-a scurs n arin. Acolo s-au nscut giganii. Dar picturi din sucul vieii i s-au prelins i-n apa mrii. Ele s-au prefcut n spum. i din aceast spum alb s-a ivit cea mai minunat i mai frumoas dintre zeie. Era divina Afrodita. Purtat de Zefir, zeia a tot plutit pe apa mrii, pn n Cipru insul ce i-a rmas de-a pururi drag.Iar zeiele-anotimpuri, sau horele, cum se numeau, s-au pogort n jurul ei. Pe frunte au ncununat-o cu flori i vluri i-o benti, din aurul cel mai curat. I-au pus cercei cu pietre scumpe-n urechile trandafirii. Pieptul cel alb i gtul subire i le-au mpodobit cu salbe i cu colane de argint ; i prul blond i mtsos l-au strns uor, cu mult grij, ntr-o pieptntur mndr, ce se numete n corimb".Cnd au vzut-o pe Afrodita intrnd cu pasul legnat n fastuosul lor Olimp, zeii s-au ridicat cu toii, nuciti de-atta frumusee, i graie, i gingie.Muli dintre olimpienii falnici au i cerut-o de soie ; dar Moira hotrse altfel. Cea mai frumoas-ntre zeie a avut parte de brbatul cel mai urt din tot Olimpul. S-a nsoit cu zeul faur, Hefaistos cel priceput, harnic, modest, ns schilod.Copila zeului Uranus a primit de la Zeus cinstea de-a fi zeia dragostei, cea jinduit deopotriv de muritori, ca i de zei.

Vechea dorin a lui Zeus se mplinise, n sfrit. Zeii Olimpului , acuma, erau cu toii doisprezece.Dar asta nu-l mai mulumea. Noul stpnitor al lumii dorea s aib, n Olimp, o curte mult mai mare dect o avusese Cronos.

De-aceea a mai poruncit s se adune n preajma sa i ali zei mari ca : Helios superbul soare ; Selene argintia lun ; Eos sfioasa auror cu razele-i trandafirii Leto zeia cea tcut ; Temis copila lui Uranus, zeia ordinei depline i a dreptii-n legiuiri. Un fiu pe care i-l nscuse o pmntean de la Teba a devenit, de-asemeni, zeu, ocrotitorul podgoriei. Era Dionisos cel vesel.

Ba, dup ct se povestete, Zeus a mai chemat la sine i alte zeiti : pe Hebe ce ocrotete tinereea i-i n Olimp paharnic ; apoi pe hore i charite

ase copile ale sale. Horele strjuiau Olimpul, lsnd perdelele de nori, s nu se vad nuntru, i tot ele ocrmuiau i anotimpurile-n lume.Charitele subiri, mldii, pline de graie, danau, n timp ce muzele i desftau pe olimpieni cu armonii din cele mai fermectoare.De bun seam c i ali zei mai populau-naltul Olimp, alctuind cortegii mndre, ce-i nsoeau pe olimpieni, cnd petreceau sau se luptau, sau pedepseau pe muritori.Luptele cu gigantiiZeus domnea-n Olimp i nu tia c Gheea se hotrse s-l loveasc, fiindc i nchisese pe fiii si, titanii, in Tartar. Ea mai avea nite feciori. Acetia se nscuser din picturile de snge, curse din rana lui Uranus, atunci cnd l lovise Cronos cu secera de diamant. Din fiecare pictur supt de rna roditoare ieiser aceti flci. i ei crescuser ct munii, lund forme nspimnttoare. Purtau brbi lungi i plete dese, ce le cdeau pn la glezne. Picioarele lor colosale aveau, n loc de piele, solzi. Iar tlpile se prelungeau cu cte-un trup hidos de arpe. Fiii acetia ai zeiei au fost numii de ea gigani . i ei aveau puteri uriae, dar nu erau nemuritori, precum fuseser titanii. Puteau s fie dobori, rpui cu armele, ucii. i mama lor, zeia Gheea, dorind s-i apere de moarte, fcuse tainic nite vrji. n urma vrjilor zeiei, giganii nu cdeau nvini, dect dac erau lovii, cu armele in acelai timp, de-un muritor i de un zeu. Mai mult, ea cunotea o iarb cu nsuiri miraculoase. Cine punea pe limb iarba era ferit de lovituri date de fiine muritoare. Nu mai aveau deci s se team de moartea cea ne-ndurtoare fiii pmntului, giganii, dac aveau aceast iarb.Fr s piard vremea, Gheea i-a aat pe aceti gigani s-nceap alt rzboi cu Zeus. i nu e nici o ndoial c ei, giganii, ar fi nvins i l-ar fi izgonit pe Zeus, plin de ruine, din Olimp. Dar, cu puterile-i cereti de nu cumva s-o fi ivit, nc de pe atunci, trdarea Zeus a i aflat de planul pe care i-l fcuse Gheea.Mai nainte ca giganii s fi putut cuta prin lume iarba aceea magic, Zeus a cerut soarelui s-i sting flacra, de aur, luna s i acopere cununa-i mndr, argintie, cu un vl negru, neptruns, iar aurora s-i ascund luminile-i trandafirii. n bezna care s-a- lsat giganii n-au putut s afle miraculoasa iarb, care-i ferea de lovituri. Numai iretul stpn, Zeus, cu un mnunchi de fulgere, i lumina drum pe pmnt, cutnd acele buruieni. El le-a gsit, le-a smuls grbit i le-a ascuns.Primejdia se spulberase. Zeus era mai linitit. Dar, mpotriva farmecelor Gheei, i trebuia i-un lupttor c-o fire muritoare, ca s-i nving pe gigani.i Zeus a gsit pe-acel erou vestit, Heracle , un lupttor voinic, viteaz i nenfricoat de moarte.Nvala spre Olimp

La nceput a fost o clip de linite pe-ntreg pmntul. Toi ateptau cu ncordare s vad ce o s se-ntmple.Pe urm, cu un urlet groaznic, giganii au fcut un salt i au pornit ctre Olimp. Au nceput s-arunce-n ceruri cu stnci uriae, apoi cu tore mari, aprinse. Lncile lor brzdau vzduhul, albe, tioase, sclipitoare, i treceau dincolo de nori.Zeus i nfrunta cu furie, aruncnd fulgere din cer. Iar lng dnsul sta Heracle i-nsoea fiecare fulger cu cte-o stranic sgeat.Giganii au prins apoi s smulg munii din temelia lor, s-i pun unul peste altul i s-i alctuiasc-o scar, s ajung pn n Olimp.In ast vreme, olimpienii erau mereu mai ndrjii. Izbeau cu sulie, cu sbii i cu sgei ctre gigani. Dar, iat, unul dintre dnii, Alcioneu, cel mai voinic care avea i nsuirea c nu putea fi omort, atta vreme ct lupta n ara unde se nscuse s-a crat sus, peste stnci. Vzndu-l pe Alcioneu c este gata s ptrund chiar n palatul din Olimp, Zeus a aruncat spre dnsul cu un mnunchi de fulgere. Heracle l-a lovit de-asemeni cu o sgeat drept n piept. ns Alcioneu, gigantul, n loc s cad la pmnt, izbit de dou ori n trupu-i, de-un zeu i de un muritor, a hohotit n rs nprasnic : Zadarnic v muncii voi doi s-l zdrobii pe Alcioneu ! Am s v prind i-am s v zvrl, ca pe nite neputincioi, pn n Tartar, n afund. S stai i voi lng titani...Heracle nu putea pricepe de ce gigantul n-a czut. Noroc c se gsea acolo, cu lancea-n mn, i Atena, zei a eroilor, nelepciunii i prudenei. Degeaba eti uimit, Heracle, i-a rostit ea. Alcioneu este n ara unde-a vzut lumina zilei. i pe acest pmnt gigantul nu va putea fi omort. l ocrotete vraja Gheei. Atrage-l n trm strin, i ai s-l nimiceti curnd.Mai muli giganti cu capul n rn, zrind din muntele Olimp. Alcioneu cel mai de temut, l-a urmrit pn la feei, i astfel s-a ndeprtat de locul a ntors spre el i l-a intit cu o sgeat iar gigantul a czut ucis.- Alcioneu e dobort, s-l rzbunm, au strigat ei, i s-l ucidem pe Heracle ! i opt, nou gigani, grmad, s-au repezit dup erou.Zeus, bgnd de seam asta, i vrnd s-l scape pe Heracle, s-a sftuit pe loc cu Hermes, pristavul lui cel ds credin. Hermes, vicleanul, l-a-nvat s fac-n aa fel, ca dou dintre frumoasele zeie s ias grabnic naintea giganilor ce-l urmreau, cu ur mare, pe Heracle. Zeus a poruncit s plece Hera, iubita lui soie, i Afrodita cea ginga. Ele au ascultat porunca i, plutind pe un nor de aur, au ajuns repede n drumul giganilor, care erau gata s-l prind pe Heracle. Dulcea zei Afrodita, stpn peste dragoste, fcnd i ea nu tiu ce vraj, a ameit pe fiii Gheei i-ai lui Uranus, nstelatul. Uitndu-i ura pe Heracle, giganii s-au simit cuprini de-o dragoste nesbuit pentru frumoasele zeie. i le-au mrturisit iubirea, unii din ei cerndu-le chiar de soii....In acest timp, Zeus, din slav, n-a stat s piard nici o clip. Lovea mereu cu trsnete. Heracle a intit de-asemeni, n ei, cu cteva sgei.Nici un gigant din opt sau nou n-a scpat teafr sub sgei i trsnete i fulgere.Ceilali dintre feciorii Gheei au fost cu toii ncolii de ctre zeii olimpieni. Atena l-a trt de chic pe fiorosul Encelade , du-cndu-l n Sicilia i, prvlindu-l ntr-o groap, a trntit peste el un munte. Poseidon, Ares i Hefaistos, Artemis, Hermes i Apolo au biruit n lupte crunte ntreaga ceat de gigani i s-au acoperit cu toii de glorie nepieritoare . Legenda spune c giganii, pierind acolo, lng mare, s-au prefcut i ei n muni.TifonUn timp , dup aceste lupte date de zeii olimpieni, nti cu Cronos i titanii, apoi cu ceata de gigani, se aternuse linite. O linite neltoare, pentru c Gheea nu-l ierta pe Zeus, care-i nchisese parte dintre feciori n Tartar, iar pe alii-i nimicise.Zeia mai avea dealtfel nc un fiu, pe nume Tifon . Tot un gigant. Dar un gigant a crui for era de zeci de ori mai mare dect puterea celorlali feciori ai Gheei laolalt.Era att de mare Tifon, cum nc nu se mai vzuse. Cu capul ajungea, se pare, pn la stelele din cer. Iar minile-i puteau s-ating, una apusul argintiu, i alta rsritul rumen. Minile sale viguroase se tot micau nencetat. Picioarele nu-i oboseau. Pmntul se cutremura i se pleca sub apsarea pailor lui copleitori. Deasupra umerilor largi, ct jumtate de pmnt, se ridicau, cu uiere, sute de capete rotunde i bulbucate de balaur. Din boturile de balaur neau afar, n uvoi, flcri ce mistuiau, ndat, orice li se ivea n cale. Corpul diform era-nvelit cu pene negre i zburlite. Din coapse se-nlau spre umeri gheme de erpi ncolcii. Iar pe capete, pe fee i pe grumazurile groase i atrnau coame de pr aspru ca nite sulie. Gtlejurile lui adinei; fierbini de-atta pllaie, lsau s-i scape sunete ca nite mugete de tauri, sau rgete de lei flmnzi. Chiar zeii se cutremurau cnd l vedeau de sus pe Tifon.Fuga zeilor din Olimp

Pe acest fiu ngrozitor l-a trimis Gheea s se lupte cu victorioii olimpieni. El nu a, pregetat o clip. S-a prins cu ghearele-i enorme de bolile Olmpului i a srit lng palatul unde slluia chiar Zeus. Att era de fioros, c zeii au simit n trupuri nghe din cretet pn-n tlpi. S-au repezit care-ncotro. Fugind necontenit, ei au ajuns pn-n Egipt. Acolo, toi s-au preschimbat, s nu mai fie cunoscui, n animale fel de fel . Unul n ap, altu-n acal, n uliu, arpe i broscoi. i au rmas tcnd chitic, ascuni pe unde s-a putut, fr mcar s mai respire. Att erau de-n-spimntai.Nu rmsese n Olimp dect stpnitorul, Zeus, cci el s-a ruinat s fug. Ba, a-nceput, pe ct se spune, lupta cu monstruosul Tifon. S-a rzboit cu vitejie, lovindu-l fr de rgaz cu fulgere i trsnete i secera de diamant ce-o motenise de la Cronos.Tifon, nvins, a tot fugit pn n ara Siriei. Dar aici, Zeus a fcut greeala s se prind-n lupt cu fiul Gheei corp la corp. erpii, care se nlau din coapsele gigantului, l-au prins pe Zeus curmezi. L-au strns i l-au nlnuit. Atunci, gigantul i-a smucit i secera de diamant. Cu ea i-a retezat lui Zeus muchii i nervii pe de-a rndul i l-a lsat neputincios. Apoi l-a luat, uor, pe umeri ; l-a zvrlit ntr-o peter. Muchii i nervii i-a-nvelit n pielea unui urs vnat i i-a ascuns numaidect sub bolovanii unui ru.iretlicul lui Hermes

Lumea era ncremenit. Zeus czuse prins ; ceilali zei tremurau ca varga, ascuni n trupuri de dihnii. Cel care i-a venit oleac n fire, dup-atta spaim, a fost fiul lui Zeus, Hermes.El a-ntrebat i a aflat petera unde zcea Zeus. Dar orict a mai cercetat, nu a putut descoperi nervii i muchii preioi. Atunci Hermes cel prea iret s-a prefcut n cntre i a venit lng gigant, cntnd din lir-ncetinel.Lui Tifon dei era un monstru i plcea muzica i l-a ludat pe cntre. Zeul Hermes i-a glsuit c ar cnta mult mai frumos, dac-ar avea, la lira lui, drept coarde, nervii unui zeu.Feciorul Gheei a czut n cursa ce i-a-ntins-o Hermes. A scos pielea de urs din ru i-a desfcut-o chiar pe mal.n acea clip zeul Hermes s-a repezit lng gigant. A smuls de sub pietroaie nervii i muchii tatlui su i, prefcndu-se n vultur, a zburat ctre petera unde Zeus edea lungit, neputincios, gemnd mereu. I-a prins la loc nervii i muchii ce-i lipseau. Iar Zeus s-a i ridicat. Fcnd un semn ctre Olimp, s-a ivit lng el ndat un car de flcri aurii, tras de doi cai naripai.Tifon, urlnd de suprare, tocmai sosea la peter.Rzboiul a renceput.i Zeus, pn-au ajuns n nite muni, ce Zeus lovea cu trsnete i fulgere verzi, dese, prinznd n brae muni ntregi cu note asurzitoare.Trupul lui Tifon sngera. Munii s-au nrosit monstrul, mult slbit, nvins, a trebuit s prseaca ,scena btliei, s fug n Sicilia.Aici Zeu l-a prins din urm, l-a nfcat i l-a trntit pe Tifon, tare pe pmnt. Deasupra lui a rsturnat greul i-naltul munte Etna. Legenda spune despre Tifon c a rmas pe veci acolo. Fumul fierbinte, care iese din craterul vulcanului, nu-i dect rsuflarea lui, dup povetile eline. Cnd el se-ntoarce sub povar, gfie greu i atunci Etna azvrle lav clocotit.

Zeii din muntele Olimp s-au aternut pe mari petreceri, puternici i voioi acum, dup o astfel de victorie. Nimica nu-i mai tulbura. S-au ntins mese-mbelugate . Zeia Hebe le turna n vasele scumpe de aur nectarul i ambrozia. Zeul Apolo le cnta melodii care-i fermecau, cu glasul su fr pereche, lin, nsoindu-se cu lira. Iar cnd tcea zeul Apolo, ncepeau cele nou muze s cnte imnuri dulci de slav, ce dezmierdau urechile mreilor zei olimpieni.Totui, stpnul din Olimp sttea de veghe necurmat i-n mijlocul petrecerii... S nu cumva s ncercai s-mi clcai vreuna din porunci, c v voi pedepsi amarnic, a rostit Zeus ntr-o zi. V voi lovi fr de mil, sau, i mai ru, v azvrl n Tartar, cci nu-i ca mine de puternic nici unul dintre olimpieni. De vrei, cumva, s vedei singuri c e adevrat ce spun, ia agai-v cu toii de acest lan cu belciug de aur. Cellalt capt am s-l iau n mna mea nemuritoare, i voi s v silii s-l tragei la vale pe stpnul vostru. N-o s putei, v-o spun de-acum. Dar eu, dac m-oi necji, am s v salt n sus, spre cer, cu-ntreg pmntul i cu marea, i-am s v spnzur laolalt de piscul sta din Olimp. Temei-v ! S nu am pricini s dau pedepse. V vei ci atunci amarnic, dar o s fie prea trziu...Astfel a glsuit stpnul i zeii s-au cutremurat, cu toii, copleii de spaim.Cerul senin s-a-nvineit. Vnturi s-au npustit pe mri i valurile-au clocotit. Pmntul a vuit adnc. Vieuitoarele-au fugit, gemnd, care-ncotro puteau. Numai o fiin a rmas, privind n sus, cu ochi semei, i-a glsuit, n timp ce toi edeau plecai i tremurau nfricoai : Eu, Zeus, nu - m tem de tine ! Eu, Zeus, nu tiu s m tem !...PrometeuZeus era stapanitor deplin. Nimic nu-i mai sttea n cale. Vrerea lui era lege i porunc pentru toi zeii. Doar cei de jos, de pe pmnt, i fceau uneori necazuri, cci ba crteau, ba ridicau pumnul spre cer i-ameninau...

Mai ales cnd se abteau molimi sau revrsri de ape, cutremure, sau foc sau moarte adus de nvlitori, oamenii se-ndrjeau cumplit : El, numai el trimite totul ! i este ciud c nu vrem s ne supunem zeilor, ntotdeauna, cum vor ei. i-i este team c-ntr-o zi vom cuceri Olimpul su, cum prorocete Prometeu...Iar Prometeu, acel pe care oamenii-l proslveau n cntec, avea, pe ct spune legenda, ca tat, pe-un titan, Iapet. Iapet era, la rndul su, fiul pmntului, al Gheei i-al cerului nalt, Uranus.

Inc de mic, acest urma al lui Iapet se dovedise iste, cuteztor n gnduri i1 ntreba pe tatl su : Tat, de ce e lumea asta plin de flori i de attea roade, de ce-s attea animale i zburtoare ? Pentru cine ? De ce n-a fost creat o fiin cu minte ager ineleapt, ce-ar putea s le stpneasc i s le foloseasc bine ? Iapet nu-i rspundea nimica, nepstor la ntrebare... Avea i-aa multe necazuri, cu ali doi fii amestecai n rzvrtirea titanilor contra lui Zeus. Unul din ei, Atlas, purta, pe umr, bolta nstelat. Fusese osndit de Zeus s o ie pe venicie. Cellalt, pe nume Meneceu, fusese aruncat n Tartar.

Nu mai avea tatl, Iapet, dect doi fii, ca alinare n ceasurile btrneii, pe Prometeu, i-altul mai mic, ce se chema Epimeteu .Fiul titanului Iapet creeaz omul

Cnd a ajuns brbat n toat firea, Prometeu i urma mai departe gndul ce-l frmntase nc din vremea cnd era copil : cum ar putea s fureasc o fiin plin de-nsuiri, n stare s conduc bine, s foloseasc chibzuit tot ce se afl pe pmnt ?Gndind timp ndelung, titanul a luat n pumnii si rn. rna asta a udat-o cu ap proaspt i rece, care nea dintr-un izvor. S-a apucat apoi de lucru. A furit, muncind cu grij i cu migal, un corp de om, de brbat , ce semna leit cu zeii.Fiind luat din trupul viu al Gheei i furit cu miestrie de ctre bunul Prometeu, omul a nceput s umble, ca orice fiin pe pmnt, s-i caute hrana, s triasc.

Prometeu nu s-a mulumit s fureasc-o nou fiin, ci a rugat-o pe Atena s-i dea o mn de-ajutor, s-i druiasc-nelepciune omului su fcut din lut.Atena, dup ct se spune, avea i ea o slbiciune pentru feciorul lui Iapet. i era drag i poate-n sine dorea s-l aib de brbat, dei fcuse jurmntul de-a nu se mrita nicicnd. De-aceea, ascultndu-i glasul, Palas-Atena s-a-nvoit. i-a suflat peste acea fiin plmdit de Prometeu.Omul a cptat i cuget. Gndul lui a-nceput s zboare.Zeus n-ar fi fost mpotriv ca fiul lui Iapet s fureasc vreun animal, vreo pasre. Dar omul, ce semna leit cu zeii, nu i era deloc pe plac. i-atunci Zeus a hotrt ca omul, nou creat din tin, s-i stea supus, ndatorat, i s-l slveasc-ntotdeauna.

Adunarea de la Mecona

Lsnd deci s mai treac vreme, dar nu prea mult, ntr-o zi Zeus a poruncit, prin Hermes, s se adune oamenii ntr-un loc, care se numea pe vremea de atunci Mecona. Vom hotr noi, la Mecona, ce-ndatoriri au cei de jos fa de marii olimpieni, care le-ngduie, cu mil, s vieuiasc pe pmnt... a glsuit mreul Zeus.Prometeu, aflnd vestea asta, s-a ncruntat de la-nceput. Se temea, mai ales, c Zeus va apsa pe cei de jos cu mult prea multe-ndatoriri, lsndu-le puine drepturi i prea srace bucurii.Cum totui nu putea s calce poruncile date de Zeus, Prometeu i-a chemat pe oameni. Le-a artat c-l bnuiete pe Zeus c-ar umbla cu gnduri nu prea curate pentru ei. ns i-a sftuit s aib rbdare i ncredere n cele ce va face dnsul, cnd vor ajunge la Mecona.Acolo noi, le-a rostit, la sfrit, titanul, dac fiul, este atoatetiutor, sau alii-s mai istei ca el... sorocit, au pornit grupuri spre Mecona. Dulur mare, precum le poruncise Zeus, prin sfetnicul su de credin, Hermes, pristavul din Olimp.i-au mers, au mers ei cale lung, pn au poposit n locul unde fuseser chemai.Zeus rmne pclit. N-a trecut mult i s-au ivit, plutind pe nori de aur, zeii. Zeus s-a aezat pe-un jil i a grit n acest fel : Oamenii trebuie s ne slveasc. Altare mndre ne-or zidi. Nu doar altare, ci i temple. Apoi vor face mari serbri prin care fiecare zeu va fi cinstit cum se cuvine. Din tot ce vei avea pe lume s ne aducei sacrificii. Dar, pentru c snt bun i drept, am s v dau, pe loc, o pild de felul cum va trebui s mprii a voastre bunuri cu noi, stpnii din Olimp. Taurul cel adus aici va fi-njunghiat de Prometeu. Carnea, tiat n buci, s se aeze n grmezi. Una dintre grmezi va fi sortit pentru sacrificii, iar cealalt vei pstra-o pentru voi, oamenii, ca hran...n sine, Zeus cugeta : Prometeu o s-mpart carnea ntr-o grmad pentru oameni, care, desigur, va fi mare, i alta, mic, pentru zei. Dar eu am s aleg grmada ce s-o vdi mai artoas i am s-i las n pagub pe-aceti supui fcui din lut..."n vremea asta, Prometeu tiase taurul adus de oamenii si la Mecona. Era un taur mare, gras, cu pr ca neaua de curat.El a pus deoparte carnea, bucile cele mai bune. Le-a nvelit frumos n piele i-a aezat deasupra lor maele, fierea i stomacul. De alt parte-a grmdit ciolanele goale de carne, tigva cu coarne rsucite, copitele, i le-a-nvelit ntr-un strat galben de grsime.Mormanul plin numai de oase se arta cu mult mai mare dect cellalt, unde erau bucile bune de carne. Zeus, a glsuit titanul, taurul este njunghiat. Carnea e mprit-n dou. Alege singur, dup voie, grmada pentru sacrificii, i las-acolo, neatins, i o grmad pentru oameni, s aib, bieii, ce mnca...Acum era clipa cea mare. Zeus putea s dovedeasc celor de fa, zei i oameni, c nu greete niciodat. ns, atins de lcomie, vznd grmada de ciolane att de mare i-nvelit n stratul galben de grsime, a-ntins hulpav mna spre ea. O iau pe asta !... a rostit.Dar, scormonind sub seu, stpnul a nimerit numai ciolane, copite, coarne rsucite i nici un pic, un pic de carne...A neles c s-a-nelat. ns nu mai avea ce face. El singur, nesilit de nimeni, alesese acea grmad.In schimb oamenii-au izbucnit n rs cu hohote nestvilite. Chiar zeii i zeiele ce-l nsoiser, acolo, pe Zeus cel nemuritor, ntr-un alai mre, i-au plecat ochii ruinai.El, Zeus, Zeus cel puternic, ce-i biruise pe titani i-i nimicise pe gigani, era de rsul tuturor.Dar las, las, or s afle curnd ei toi ce nsemneaz s-l superi pe stpnitor !... i spunea Zeus, ncruntat. Mai repede dect se-ateapt, pe Prometeu, fiu de titan, l va ajunge o pedeaps. O !... Ce pedeaps-i va veni !... Oamenii-mi vor simi i ei rsplata, fiindc-au hohotit. Nimeni nu o s scape teafr... Nimeni... Nimeni nu va scpa..."Astfel s-a isprvit aceast mult tulburat adunare. Zeii, pe norii lor de aur, s-au ridicat ctre Olimp, i oamenii-au pornit pe cale, rznd i chiuind voioi.Prometeu aduce oamenilor focul

Numai c Prometeu ceruse, n repetate rnduri, focul, s-l dea i oamenilor si. Zeus l amna cu vorba de azi, pe mine i poimine.Acum, dup-ntmplarea asta, s-a dus la el nc o dat, i l-a rugat : Oamenii triesc greu. ndur frig, ndur bezn. Slluiesc numai n peteri. Snt doar pescari i vntori. Mnnc fructe din copaci. Eu vreau s-i vd meteugari, i pentru asta au nevoie de focul tu, ce se gsete, zvorit bine, n Olimp...Dar Zeus, mnios pentru ocara ndurat, l-a luat pe Prometeu la goan. Tu ce gndeti ? C Zeus e-att de prost s le dea oamenilor focul ? Tu i-ai fcut asemeni nou, i dac or avea i focul, ar fi n stare s se scoale cu armele s m loveasc i s-mi pierd tronul... Eu una tiu, mree Zeus, c oamenii, pn la urm, tot or s capete acest foc...Cnd crezi c m ndupleci ! a rcnit Zeus, spuse acesta e ceresc. Oamenii-n vale pot s piar, i focul tot n-am s i1 dau. Eu nu-l trimit jos, pe pmnt, dect cnd vreau s pedepsesc fpturile-i nesuferite, ns atunci sub chip de. trsnet. Deci du-te, du-te, Prometeu, pn n-apuc s te lovesc pe tine, cel dinti, acum, fiindc m-ai ndrjit destul...Altul, de spaim, ar fi cerut grbit iertare, cutnd, cumva, s-l mblnzeasc pe zeul cel atotputernic. Dar Prometeu, prea ndrzne, nu era unul dintr-acetia.i-aa, precum spune legenda, n toiul nopii urmtoare, titanul a pornit la drum. S-a furiat n fierria unde lucra Hefaistos fulgere lucii orbitoare, pentru stpnul din Olimp. In fierrie, pe-un pat moale, Hefaistos sforia dus. Focul ardea domol pe vatr, cu plpiri albastre, roii, aruncnd umbre viorii pe faa zeului nnegrit de fum, cenu i scntei, scldat toat n sudori.

Deodat, auzind un zgomot, Hefaistos s-a ntors pe-o parte, cu trupul greu i obosit, i-a ngimat ceva prin somn. Prometeu s-a oprit puin. Avea cu el, n mna sting, tulpina unei plante verzi plant de soc, pe ct se spune scobit ns nluntru. Luase tulpina asta verde, ca s ascund n ea focul i totui s nu se aprind.

A stat i-a ateptat o vreme, pn ce a vzut c zeul a adormit ca mai-nainte i, repede, a luat din vatr un bob de jar i l-a ascuns n tulpinia verde. Apoi s-a repezit afar...

Noaptea era adnc, neagr. Prometeu a fugit prin noapte. A tot fugit neobosit, pn ce-a ajuns n vi. Acolo s-a oprit din fug. A chemat oamenii la el. Cu bobul rou a aprins o grmjoar de surcele. Surcelele au plpit, i-o flacr strlucitoare s-a-nlat vesel-n vzduh. Din grmjoara asta mic, alte mormane s-au aprins. i-acum, n peteri, pe de-a rndul, focul ardea vioi, n timp ce oamenii se nclzeau i-i mulumeau, cu negrit bucurie, celui ce-i ocrotise iar.

Dar cum s-a vzut arznd focul, pe cmp, pe munte, prin pduri, Hermes l-a i vestit pe Zeus : Stpne, focul din Olimp a fost rpit de Prometeu i druit celor de jos. Privete-i cum i moaie-n flcri arama i o ciocnesc, i fac unelte, arme, roate, corbii, case, tot ce vor... Snt nvai de Prometeu, titanul care ne-a trdat... Cum ? Focul meu a fost furat ? a rcnit Zeus, n Olimp, aa de tare, c pmntul s-a zguduit pn-n strfund. Cum ? De titanul Prometeu ?... O ! Blestematul ! A sosit clipa cnd ne vom rfui. Inti vreau s-i lovesc pe oameni, s vad el cum i-am lovit. Pe urm vine rndul su...Cutia Pandorei

L-a strigat apoi pe fierar. Hefaistos s-a artat tremurnd din ncheieturi, galben, n ua fierriei. Stpne, nu-s de vin eu. Prometeu m-a furat n somn... N-ai stat de veghe ! s-a-ncruntat spre el stpnul din Olimp. Dar despre asta, furare, vom mai vorbi noi amndoi. Acuma, ns, ai s-mi faci, din ap i rn, o fat. S fie fiin muritoare, dar chip s aib de zei. Prometeu a fcut brbatul, iar tu s-mi fureti femeia... M duc numaidect. M-apuc de lucru i snt gata mai nainte de amurg... a zis fierarul, mulumit c scpase aa de uor. Cnd i vei termina lucrarea, Hefaistos, s chemi toi zeii. S spui c-i din porunca mea. i zeii s-o mpodobeasc pe fata ce-o vei miestri, cu cele mai alese daruri... a mai rostit Zeus ncet, zmbind viclean, n barba-i deas. Apoi s mi-o nfiezi, cci vreau s-i fac i eu un dar...Hefaistos a dat din umeri. Nu pricepea ce vrea stpnul. S-a apucat ns de lucru, lund pild de la Prometeu, care fcuse primul om. A luat o mn de rn din trupul cel fertil al Gheei i a turnat deasupra ap. Din lutul ud a furit un corp de-o rar frumusee i un chip dulce de fecioar .Zeul meteugar fcuse, precum i poruncise Zeus, cea dinti fat muritoare, pentru c toate celelalte de pn-atunci erau zeie.Dup aceea a chemat pe zeii din Olimp la el i le-a grit n acest chip : Fiina pe care o vedei a fost fcut din porunca naltului nostru stpn. i tot el v-a cerut i vou s-o nzestrai, ct mai ales, cu straie i cu alte daruri...

Palas-Atena suprat pe Prometeu, pentru c dnsul inea prea mult la muritori s-a apucat, ca rzbunare, s-o nvemnte pe copila abia creat de fierar.

I-a esut astfel de veminte, cum nu fcuse pn-atunci nici chiar zeielor din cer. I-a aternut o hain alb pe umerii strlucitori. Mijlocul i l-a strns zeia cu-o cingtoare aurit, iar pe cap i-a pus un vl cu broderii nemaivzute, fcute chiar de mna ei.

Charitele i horele s-au strns i ele-n jurul fetei, dndu-i din nsuirile i gingia ce-o aveau. Dalba zei Afrodita i-a hrzit, la rndul su, puterea de-a sdi iubirea n inima brbailor.

Iar Hermes, zeul cel iret, i-a dat copilei glasul lui, mngietor i subire, i-a dat i vraja ochilor.

Hefaistos i-a meterit i o cutie de aram, nchis bine c-un capac. Stpnul lumii a deschis cutia asta de aram i-a pus n ea mai multe daruri.

Te vei numi, frumoas fat, Pandora, a glsuit Zeus, pentru c ai attea daruri primite de la olimpieni. S le pstrezi toate acestea pentru fptura-i minunat. ns cutia de aram s-o druieti soului tu, dup ce te-i cstori...

Pandora s-a plecat-naintea lui Zeus cel atotputernic. Hermes, condu-o pe pmnt, n locul unde se gsete prea-ndrzneul Prometeu, a mai rostit stpnul, Zeus.Zeul pristav, lund-o de mn, a cobort pe pmnt.Brbaii, ci erau n lume erau pe-atunci numai brbai s-au adunat lng Pandora, mirndu-se nespus de mult de frumuseea ce-o avea, de gingia, glasul ei i de dulceaa ochilor.Nu era unul s nu vrea s-o vad-n casa lui, soie. Ba da, unul a fost, i-acela era titanul Prometeu. Dei era vrjit de fat, dei i-ar fi plcut i lui s-o vad luminndu-i casa, Prometeu sta prevztor. Cnd Zeus ne trimite daruri, orict snt de ispititoare, ferii-v de vicleug !... a spus el ctre muritori.Brbaii s-au ferit n lturi, ascultndu-l pe Prometeu. Numai Epimeteu, titanul, frate bun al lui Prometeu, edea cuprins de dragoste i nu fcea un pas-napoi. n acea clip, Afrodita s-a avntat ctre pmnt i l-a rugat pe micul Eros s trag iute o sgeat, intindu-l pe Epimeteu n inima-i fremttoare. Eros a tras. Epimeteu s-a cltinat i a-ntins braele spre fat. Ea, ca un fulg, s-a ndreptat ctre Epimeteu, zmbind. i el le-a glsuit voios : Pandora o s-mi fie soa ! Voi v-ai ferit dar eu o vreau. Iat, acesta este darul ce l trimite, pe pmnt, prin mna mea, stpnul, Zeus, a glsuit frumoasa fat i i-a dat lui Epimeteu cutia nc zvorit, ce-o adusese din Olimp.

Epimeteu a luat cutia i-ncet i-a ridicat capacul. Credea c-s daruri preioase. Cnd colo, din acea cutie s-au ridicat, zburnd n cete, toate nenorocirile i relele pe care lumea le-a avut de atunci mereu. S-au rspndit minciuna, ura, grija, zavistia, necazul, durerea, suferina, foamea i setea, molimele negre, ba chiar i moartea, hda moarte. Toate cu-nfiri de spaim, naripate, ns mute, s-au rspndit care-ncotro, umplnd pmntul i fcndu-i cuiburi n toate cele patru zri .Vznd Epimeteu c ies attea rele din cutie, a i trntit la loc capacul. Dar prea trziu se deteptase. Npastele se nlaser, i lumea le purta n crc. Mai rmsese n cutie numai o artare mic, firav i cu aripi slabe. Ea n-apucase s mai zboare i purta numele : Sperana.Asta a fost zestrea pe care Zeus o druise fetei, ca s-o aduc pe pmnt : rele, nenorociri i boale.Numai sperana cea firav avea s fie lng oameni, s le-n-coleasc-n cugete, n ceasuri grele, n restriti.Inlnuirea lui Prometeu

Aa se rzbunase Zeus pe oamenii lui Prometeu, care rseser de dinsul n adunarea din Mecona. Dar Prometeu, vznd aceasta, l-a nfruntat din nou pe Zeus i s-a urcat pn-n Olimp, s-i spun-n fa adevrul : Eti crud i eti rzbuntor !... i-a strigat el nenfricat. Nu-i demn, s tii, ca un stpn s-i urasc att de mult supuii, pe care el, n primul rnd, ar trebui s-i ocroteasc.Zeus, lesne de neles, s-a-nfuriat nspimnttor. Hefaistos ! a poruncit. Adu-mi nite ctue tari i nite lanuri mari i grele, ba i-un piron mai lung i gros... Aduc ! s-a repezit fierarul, dei se pare c n tain l preuia pe Prometeu, care crease primul om. i de la dnsul luase pild cnd o fcuse pe Pandora.Ce-i drept, era i suprat pe Prometeu, fiindc-i rpise din fierrie focul i-l druise omenirii. Aduc ctuele, a spus, i lanurile, i pironul... i le-a adus, dei n sine ofta ncetior : Pcat..." S vie Hermes !... La porunc !... a rsrit i crainicul. Voi, Hermes i Hefaistos, cu Fora i cu Violena, slugile mela credincioase, plecai pe Elbrus i-l legai pe-acest titan , care iubete pe muritorii lui nevrednici mai mult dect pe olimpieni. Legai-l sus, pe-un vrf de stnc. Vri-i i pironu-n piept. Am neles totul, stpne, a spus pristavul de ndat. Chemnd pe cele dou slugi, Hermes l-a nfcat n brae pe cel mai bun dintre titani i l-au purtat cu silnicie, pn pe Elbrus, n Caucaz, pe-o stnc aspr, coluroas, mai sus, cu mult mai sus de nori.Aici, Fora i Violena l-au cetluit n lanuri grele. Minile i picioarele i le-au strns aprig n ctue. Iar Hefaistos, fierarul, a trebuit s ia ciocanul i s-i bat pironu-n piept.Ct a durat osnda asta, Prometeu, fiul lui Iapet, n-a scos din piept nici un suspin. Sfrindu-se nlnuirea , din cer s-a auzit un glas, un glas puternic, plin de ur : Acesta-i numai nceputul ! Am s-i trimit vulturul meu, i el o s-i sfie trupul, cu ciocul su ncovoiat, smulgndu-i, zi de zi, ficatul...i-ntr-adevr, din cer coboar vulturul nspimnttor, cu aripile larg deschise, cu cioc tios, ncovoiat. Vulturul ip i se las peste srmanul trup zdrobit, legat n lanuri, sus, pe stnc. Cu ghearele se prinde zdravn de umerii nsngerai, iar cu ciocul l sfie, smulgnd bucile de carne, pe care le nghite lacom. Vei sta pe stnc mii de ani, fr odihn, fr somn, ars de dogori, btut de vnturi, de grindin i de zpezi... se mai aude din vzduhuri vocea de tunet a lui Zeus.Dar Prometeu ridic fruntea i cat ctre zarea larg, ctre cmpiile ntinse i ctre fluvii, ctre mri. Zrete-n sate i orae mii, zeci de mii de flcrui. Snt focurile, ce-s aprinse de ctre oamenii lui dragi. Beznele nopii-s risipite. Copiii lumii se-nclzese la vetre, i femeile au nvat s fiarb-n clocot carnea dihniilor vnate. Meteugarii se trudesc, cu ajutorul focului, s fureasc pentru dnii unelte noi de pescuit i de vnat, i adposturi i veminte, ce le fac viaa mai uoar i mai plcut tuturor...Privete peste zri titanul. Zmbete-n el. E mulumit. tie c i-a-mplinit menirea.Doar Zeus se mai zbucium. O, blestemat s fii, titane ! strig de-acolo, din Olimp. Nici n-ai glndit s-mi ceri iertare. Fii blestemat... fii blestemat...Cuvintele-i snt nsoite de fulgere i trsnete. Marea se tulbur i fierbe. Furtuna se dezlnuie. Pmntul, zguduit, se crap. Valuri uriae se lovesc de stncile din rm, urlnd. Cerul ca smoala se despic i sus, n slvi, se vede Zeus, mre, cu fulgerele-n mini. Iar pe stnc Prometeu st neclintit i fr team nlnuit, i i rspunde : Nu m-ai nvins deloc, stpne... Oamenii au s vieuiasc i peste mii i mii de ani... Tu, ns, Zeus, ai s pieri...Ecoul munilor i duce cuvintele din stnc-n stnc, pn n sate i orae. Le aud oamenii ii poart cuvintele tot mai departe : Tu, ns, Zeus, ai s pieri !...Cltoria lui Zeus pe Pmant Nu rd pe fa muritorii, i spune Hermes la ureche. ns zmbesc cu nelesuri nu prea de cinste pentru tine, cnd i se pleac la altare, cnd duc ofrande templelor. Iar uneori e drept c numai aa, pe-ncetul, pe optite pun la-ndoial-nelepciunea zeilor notri din Olimp.Dupa ce Zeus pedepsise atat de greu pe muritori , trimindu-le n cutia neltoare a Pandorei boala, durerea, suferina i altetele fr numr, tot nu era mpcat n sine.Faptul c Oamenii aveau n stpnirea lor focul ceresc l mnia. Iar n urechi i suna nc rsul lor plin de voioie, din acea zi, de la Mecona, cnd Prometeu l pclise i l fcuse de ocar.Le-a poruncit, deci, s-i ridice altare multe, temple mari, i s-i aduc sacriifcii. i-n primul rnd, el a trimis, ntr-o pdure din Dodona , o porumbi fermecat, cu pene negre ca tciunii. Ea s-a lsat ntr-un stejar pe-o crac lung, i-a-nceput s glsuiasc oamenilor. Vorbea cu voce de femeie : Voi, oameni, spunea porumbia, facei aicea un oracol. Vntul cnd va sufla prin frunze, vntul trimis de nsui Zeus, i murmurul izvorului au s v-aduc pe pmnt poruncile stpnului. Dar poate nu vom nelege susurul vntului prin frunze, nici opotul izvorului, au rspuns unii dintre ei. Preoii cei ornduii ca s-l slujeasc pe stpn au s v tlmceasc totul... a rostit iari porumbia. Voi avei doar s ascultai poruncile lui nelepte. Altminteri o s suferii pedepse nfiortoare, cum sufer i Prometeu...La vorbe din acestea, muli s-au cam ncrncenat de ciud. Toi l iubeau pe Prometeu i deplngeau prea-cruda-i soart.Totui, pentru c se temeau de Zeus, i-au ascultat poruncile primite prin preoii si, care-i slujeau oracolul, i-au nlat altars multe i temple mari, strlucitoare. In cinstea lui, precum dorea, s-au pus la cale jocuri, lupte, concursuri i serbri vestite,numite apoi olimpiade .Zeus, vzndu-i templele, prea ceva mai mulumit. Privea triumftor din slav i se gndea c s-au plecat n faa lui toi muritorii. inea, cu toate astea, fulgerul su necrutor, gata s-l zvirle, fr mil, ctre pmnt, de-ar fi aflat cel mai mic semn de-mpotrivire.Era deci Zeus mulumit, cnd, iat, vine zeul Hermes i i aduce, n Olimp, veti nu prea mbucurtoare.Plecarea spre Arcadia

Zeus i-a preschimbat sceptrul de aur ntr-un toiag din lemn de corn. Mantia lui srbtoreasc, esut de mna Atenei, a prefcut-o ntr-o hain de om srac i necjit. Sub hain ns i-a vrt fulgerul cel scnteietor.i a pornit apoi prin lume...A luat-o-nti i-nti prin muni, ctre Arcadia ferice . A strbtut naltul Menala, un munte potopit de fiare, apoi; Cilene i Liceul cel tot nvluit n brazi, i-a ajuns n Arcadia. Era la vremea cnd amurgul aduce dup sine noaptea cea misterioas pe pmnt. Acolo-a cerut adpost, sub un acoperi mre : palatul regelui Licaon.i a dat semne tuturor c este el, stpnitorul. Temei-v ! le spunea aspru. Acel pe care-l ospeii nu-i om de rnd, i s-ar putea s fie-un zeu...Numai c regele Licaon ura pe zei i s-a gndit : Stai, am s pun la ncercare puterea-i, cltorule !"...i-a hotrt s l loveasc, n timpul nopii, pe ascuns.Mai nainte, ca s rd, a vrut s-l i batjocoreasc. I-a dat bucate s mnnce, din carnea unui rob ucis. S vd i eu dac-i d seama zeul acesta ngmfat ce care ne-nfulec la mas, a spus nechibzuit Licaon slugilor sale din palat.Acum, fie c-a fost trdat, fie c Zeus, cu puterea-i, a prins de veste-nelciunea, destul e c s-a nfuriat i a trntit talgerul plin cu ruinoasele bucate. Nemernice ! i-a strigat el. Crima ta este fr margini. Vreai s-l rpui pe nsui Zeus. Pedeapsa mea te va ajunge...i a scos fulgerul su groaznic de sub mantie, i-a lovit. Palatul regelui Licaon a ars pn n temelii. Iar regele, cnd a-ncercat s mai rosteasc un cuvnt, a i simit cum glasul lui se schimb-n urlete de fiar. Trupul i s-a-nvelit n blan. Braele i picioarele s-au prefcut i ele-n labe. Licaon s-a fcut un lup, o fiar crunt, ce-a fugit s se ascund prin pduri n Frigid. De-acolo Zeus a umblat din ar-n ar, pn cnd a ajuns i n Frigia . Era acum nsoit i de pristavul su, de Hermes.Mergnd aa-ntr-o bun zi, zeii au intrat ntr-un sat. Zeus, avnd toiagu-n mn, se-nfia ca un btrn srac i foarte obosit. Hermes, la fel de zdrenuit, se prefcea c-l sprijin. Mergeau prin praful drumului. Se artau nepstori, ns cu ochii cercetau, iscoditori, oriice loc pe prispe, prin ogrzi, pe drum s vad tot ce se ntmpl.Era la ceasul cnd drumeii i caut un acoperi, s poat nnopta tihnii.Cerul era imens i rou ca o tipsie de aram. Prin arborii grdinilor se cerneau ultimele dre din ziua care-ncet trecea, lsind n urm numai pete ntunecate, de rugin. Murmurul cei molcom al serii chema pe oameni la odihn.Tot cercetnd cu grij satul, au ajuns lng-o locuin. O locuin artoas, inut bine, pe stlpi groi, cu trepte largi i acoperit, n chip temeinic, cu indril. Prin curte mugeau vite grase, ce se-ntorseser stule de la punile din deal. Erau boi mari, cu prul alb, bivoli cu coarnele ntoarse i cai puternici, murgi i roibi. Oile behiau cumini ntr-un saivan, mai la o parte. Caprele, ca de obicei, sltau, tot neastmprate, i, nestule, mai rupeau mldie pe lng zplaz.In cuhnia din dosul casei se-auzeau zgomote de vase. Stpna pregtea mncarea. Fumul se ridica alene, n lungi fuioare cenuii. Mirosuri calde, atoare, de carne fript i fierturi, gdilau nrile lui Zeus. Nemaiputnd rbda ispita, a i btut degrab-n poart : Hei, oameni buni, ne gzduii ? V-ntreb n numele lui Zeus, stpnitorul din Olimp.Nu i s-a dat nici un rspuns. Poate c oamenii aceia nu auzeau n larma curii, sau poate nu vroiau s-aud numele ce li se rostea. Atuncea zeii blestemnd au luat-o iari mai departe.N-au mers prea mult, i-n calea lor s-a artat un alt lca. Aici femeia mulgea lapte, un lapte gros, de bivoli, tocmai cum i plcea lui Zeus. De-aceea a strigat la gazd : Deschide-n numele lui Zeus ! i cerem s ne ospeeti... Numai c gospodina ceea era grbit peste poate. Ridicnd capul ctre Zeus, a rsturnat un vas cu lapte. S-a suprat i a rspuns: Plecai de-aici !... Am rsturnat, din cauza voastr, un itar... Vedei-v de alt cas.i tot aa, nu tie nimeni cum s-a-ntmplat n acea sear, c dnii n-au gsit niciunde un adpost i niscai hran, dei le spuneau tuturor c vin n numele lui Zeus.Filemon i Baucis

Tocmai se pregteau s-i fac culcuul, pentru acea noapte,. ntr-o cpi-nmiresmat de fn, ce se afla pe cmp, cnd iact o lumini...Uitndu-se ceva mai bine, au neles c-i o colib, cea mai srman dintre toate cte vzuser n sat.Hermes s-a apropiat de u i a btut uor n ea.Ua micu s-a deschis ncetinel i scrind. In prag s-a artat un chip. Un chip cuminte de btrn, i-n urma lui o btrnic. Poftii !... Poftii n casa noastr, au rostit ei, fr s-ntrebe mcar o vorb pe drumei, de unde vin i cine snt.Cei doi btrni, aa de buni i primitori, se numeau Filemon i Baucis . Dei erau att de-n vrst, rar s fi fost pereche-n lume mai strns unit dect ei. Se ndrgiser din vremea cnd amndoi erau copii. Mai trziu, se legaser prin lanul dulce-al csniciei i rmseser-mpreun aizeci sau aptezeci de ani, dac nu, poate, i mai bine... Iar lumea i ddea drept pild de csnicie trainic.

Fetelor, cnd se mritau, prinii le fceau urarea :

S fii la fel de fericit, n anii ti de csnicie, cum este doar btrna Baucis.

Bieilor, la-nsurtoare, prinii le spuneau la fel :

S fii iubit ca Filemon de credincioasa lui soie !

i dac e s vorbim drept, nu avuseser btrnii nici un belug n viaa lor. Coliba-n care locuiau era din trestie uscat, cam cocovit i-aplecat, i nvelit cu ovar. Alturi de coliba lor era un petic de grdin, tiat n dou de-un pru. Aici lucra de diminea i pn seara Filemon, spnd i cultivnd legume sau ngrijind pomii i via, care creteau la marginea pmntului ce-l stpneau.Erau sraci, dar acest lucru nu-i mpiedica deloc s i gseasc mulumirea n dragostea ce i lega, n nelegerea deplin ce domnea venic ntre ei. Aa se face c puteau s-ndure oriice necazuri i lipsuri grele, fr team sau plnsete zadarnice. Ba uneori mai ajutau i pe-alii, care-aveau nevoie, fie cu roade din grdin, fie cu sfaturi nelepte.In casa lor nu se gseau slugi i stpni, ca pe la alii. Singuri i porunceau i tot ei i aduceau la-ndeplinire, srguincios, poruncile.O mas ntins cu toat inima Acetia erau pmntenii la care Zeus i cu Hermes au poposit n acea sear.Cu fee calde, primitoare, cu firea lor deschis, bun, i-au poftit grabnic n colib pe cei doi mndri-olimpieni, fr s cate nici la haine, nici la cuvinte sau la fee. Ba, tocmai fiindc olimpienii preau trudii, sraci, flmnzi, cei doi btrni s-au artat mai sritori ca totdeauna, mai dornici s-i primeasc bine. Iar Filemon i-a mbiat : Uitai-v... lavia asta. edei i odihnii-vde osteneala drumului, ct timp o s pregtim masa.Baucis a-ntins pe scndur o ptur din ln moale, esut chiar de mna ei ; apoi, s-a repezit la vatr, dezvelind din cenu jarul ; a pus pe jar frunze uscate, surcele i un lemn mai gros, suflnd din rsputeri ntr-nsul. Focul a plpit pe-ncetul, iar cnd a ars cu vlvtaie, Baucis a potrivit deasupr-i un ceaun mare, plin cu ap. n vremea asta, soul ei i adusese din grdin legume proaspete, pe care le-au i pus n ceaun s fiarb. Filemon a mai cobort i o bucat de slnin, care stea de mult n grind, pstrat pentru srbtori. Din ea a retezat btrnul o felioar, nu prea groas, i i-a dat drumul n fiertur, s-i dea gust puintel mai bun.Pentru c masa-ntrzia, gazdele, ca s-nele vremea, stteau cu oaspeii de vorb, glumind i artndu-se veseli i binevoitori.Filemon a turnat ap cald ntr-un lighean din lemn de tei. S-a aplecat singur de ale, s spele, dup datin, picioarele drumeilor. Pe urm-a luat un covora, cam nvechit i ros de timp, i totui cel mai bun din cas. L-a aternut frumos pe patul unde urma s doarm zeii.Umblnd grbit, btrnica tersese masa c-un mnunchi de ment strns din grdin, iar pe mas adusese msline puse-n saramur, cicoare, napi, brnz de vaci i ou coapte-n spuza cald. i-ntr-un vas larg pusese vinul, destul de vechi i aromat, n faa fiecrui zeu era cte o can mic, din lemn de fag, i smluit cu cear alb de albine. Dup gustare a-mprit fiertura cald de legume. Pe urm a adus btrnul un coule umplut cu fructe. Erau acolo nuci, curmale, prune ca nite pietre scumpe, struguri cu boabe mari i roii, smochine dulci i, la m