15 minute - nr.30 / vara 2013

48
Nr.30 (iunie 2013) » Bienala Internaţională de Pictură » Roman Rybaleov, despre sine » Versul liber de la Veriga » Bacalauroteroriștii Amintiri din copilărie cu Lilu

description

Revista 15 minute: Aminitiri din copilarie cu Lilu, Versul liber de la Veriga, Bienala internationala de pictura

Transcript of 15 minute - nr.30 / vara 2013

Page 1: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Nr.30 (iunie 2013)

» Bienala Internaţională de Pictură» Roman Rybaleov, despre sine

» Versul liber de la Veriga» Bacalauroteroriștii

Amintiri dincopilărie cu Lilu

Page 2: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 3: 15 minute - nr.30 / vara 2013

cuprins

3cuprins

Vezi mai multe poze și lasă-ne comentarii pe pagina de facebook.

Caută „revista15 minute”

redacţiawww.15minute.mdstr. Grigore Vieru 22/2, bir. 15

tel.: (+373 22) 92 90 15

Director, redactor-șef

Elena Zbâ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 70 00

Redactor

Gheorghe GheţuCorector

Olga ȘumilinDirector de marketing

Sergiu Ţ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 71 11

Machetator

Mihai StăvilăEditori »

Anastasia Taburceanu,Zina Zen, Gonzo.Fotograf »

Roman RybaleovSergiu BîrcăTiraj

4000 exemplareTipar » Bons Offices

Toate drepturile asupra materialelor aparţin SRL „15 minute”. Acestea nu pot

fi reproduse parţial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă în scris.

minutul respiro 4Balcic: orașul-bijuterieminutul tău liber 10Ghidul localurilor din orașFranciza Star Kebabminutul din boxe 14Versul liber, fără metru de la Verigaminutul picant 18Bacalauroteroriștii minut în culise 22Lilu Ojovanminutul de artă 30Roman Rybaleovminut în obiectiv 38Bienala Internaţională de Picturăun minut cu Zina 40Iubireaminutul de horoscop 43

Page 4: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Marele meu avantaj, în calitate de împăti-mită a mării, este că pot ajunge pe malul ei în aproximativ 3 ore. Casă-Autostrada Soarelui-Mare. Sunt o mare norocoasă.

Știu toate staţiunile. Știu unde se mănâncă bine, unde se doarme liniștit și unde e miezul distracţiei. Știu unde se duc boemii și unde ajung fetele pe tocuri. Știu unde e plaja bună și apa potrivit de adâncă. Știu unde te poţi feri de lume și unde ai toate șansele de a te regăsi, dacă e cazul.

Unul din locurile mele de liniște și relaxare de pe ţărmul Mării Negre este orașul Balcic, situat în Bulgaria, la scurtă distanţă de grani-ţa cu România. Este un oraș vechi, cu o pu-ternică încărcătură istorică. Castelul, atracţia turistică principală a orașului, a fost construit în anul 1924 și folosit ca reședinţă de vară de Regina Maria, care a iubit foarte mult acest loc. Cred că marele respect pe care-l port amintirii Reginei Maria m-a făcut să mă duc prima dată în Balcic.

Imediat ce ajungi acolo, simţi ceva special în aer. Deși nu are plaje largi, cu șezlonguri și umbrele de soare, are câteva obiective turis-tice care te vor face să îndrăgești locul.

Faleza nu este foarte lungă, dar plăcută la plimbare: treceţi pe lângă vechea Moară și pu-teţi admira în drum spre Castel digurile, băr-cile, terasele, pescarii și pescărușii. Oferta de cazare este avantajoasă, iar mâncarea proas-

pătă și bună. Dacă sunteţi deja pe litoralul bul-găresc, una din zile o puteţi petrece la Balcic.

Castelul din Balcic – conceput de arhi-tecţii italieni Amerigo și Augustino, pare desprins din poveștile Șeherezadei. Motivele vechii arhitecturi bulgărești se contopesc cu elemente gotice, maure și orientale, confe-rind Palatului un aspect deosebit.

Clădirile, deși nu sunt foarte mari, cadrea-ză perfect cu peisajul natural superb, iar din acoperișul Castelului se ridică un minaret ele-gant.

În armonie cu frumuseţea tulburătoare a locului, Regina Maria a creat pe domeniul de la Balcic un ansamblu arhitectural unic, îmbi-nând teme religioase și mitologice, ca simbo-luri ale unităţii religiilor și culturilor lumii.

Grădinile Castelului sunt de-a dreptul im-presionante. Am stat o zi întreagă acolo și nu mă mai înduram să plec. Pe bună dreptate locul a fost numit „Raiul Florilor”. Faimoa-sele grădini, în care, izolată, Regina Maria își permitea să dea frâu liber pasiunii sale pen-tru flori, departe de rigiditatea vieţii oficiale, constituie opera de mai bine de un deceniu a arhitectului peisagist elveţian Jules Jannin, grădinarul domeniului regal Balcic.

Cuprinzând peste 3000 de specii de plan-te din 35 de familii și 800 de genuri, grădinile Reginei Maria evidenţiază o incredibilă diver-sitate de varietăţi și forme.

Balcic: orașul-bijuterie

Page 5: 15 minute - nr.30 / vara 2013

minutul respiro

text » Zina Zen

Colecţia de cactuși de mari dimensiuni, in-clusă între speciile de plante exotice cultivate de Jannin, este a doua ca importanţă în Euro-pa după colecţia de cactuși a Grădinii exotice din Monaco.

Pentru crearea acestui colţ de Rai au fost amenajate terase suspendate pe nouă nive-luri, au fost săpate canale înguste printre alei pavate cu lespezi de piatră, au fost aduse vase antice grecești, coloane din marmură, scaune veneţiene din piatră, cruci bizantine și pietre de mormânt musulmane, precum și numeroase specii de plante rare din Italia, Spania și Asia Mică.

Capela Stella Maris a fost construită în anul 1930, potrivit dorinţei Reginei Maria. „Cea mai mică biserică din ţară”, cum o nu-mea Regina, este o capelă din piatră, reali-zată în stil bizantin, după modelul Capelei Sfântului Iacob din satul Trikomo, Cipru. Regina Maria și-a exprimat, prin testamen-tul întocmit cu cinci ani înainte de a trece în eternitate, dorinţa ca inima să-i fie așezată „sub lespezile bisericii Stella Maris”, pe care a clădit-o la marginea mării.La două luni după moartea Reginei, în sep-tembrie 1938, inima i-a fost adusă la Balcic, unde a fost păstrată, conform ultimei do-rinţe, în capelă, până în 1940, când Balcic a trecut sub administrarea Bulgariei. Atunci, a fost mutată, din iniţiativa Principesei Ileana, în mica biserică din lemn a castelului Bran, iar apoi în capela săpată în stânca din spate-le bisericii, unde s-a odihnit timp de aproape trei decenii, înainte de a fi depusă la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde se află în prezent.

Balcic este un orășel frumos, așezat pe malul mării, care găzduiește tabere de crea-ţie pentru artiști reprezentând toate ramurile artei. Este un oraș cochet, cu preţuri accesi-bile, curat, în care poţi petrece o zi sau o vară. Pentru mine, Balcic este o oază de liniște. Este locul care mă încarcă de sens și spiri-tualitate, mă reașază pe axa mea, îmi reglea-ză încheieturile slăbite și-mi oferă, pe lângă priveliștea extraordinară din Castel și grădi-nile sale, o perspectivă nouă, corectă, asupra vieţii noastre grăbite și, uneori, artificiale.

Când simt că e nevoie: Casă-Autostrada Soarelui-Mare-Balcic.

Balcic: orașul-bijuterie

Page 6: 15 minute - nr.30 / vara 2013

la doar 150 lei

Page 7: 15 minute - nr.30 / vara 2013

muzCafe continuă tradiţia frumoasă care te umple de cadouri. Avem de dat TABLETE și multe alte premii! Vino la terasă, adună note-le în valoare de 150 lei, participă la tombolă și savurează avalanșa de premii valoroase!

Albișoara, 44, tel.: (+373) 68 10 44 44, (+373) 79 79 44 44, www.44.md

www.facebook.com/muzCafe info: www.muzcafe.md

CâstigaSAMSUNG Galaxy Tab

,la doar 150 lei

Page 8: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 9: 15 minute - nr.30 / vara 2013

53-00

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.md

Ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

55-00

Chimichanga

Quesadilla

The Chef Recommends!Don Taco te poftește să savurezi din plin atmosfera

de veselie. Bucătarul cu bun gust îţi prepară bucate de-licioase și împreună cu barmanii și ospătarii noștri, oferă servicii de calitate, într-o ambianţă de sărbătoare.

Vino și simte fericirea! Rezervează masa chiar acum!

9

Page 10: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Câţi dintre noi visează la propria afacere? Mulţi. Însă acest gând de cele mai dese ori este umbrit de norii investiţiilor, business planurilor, a capacităţilor de recuperare a investiţiilor și multe alte detalii importante de care trebuie să ţii cont și pe care nici nu prea le cunoști. Pentru cei optimiști însă, Star Kebab a lan-sat sistemul de franciză, care îţi oferă o șansă unică de a deschide și administra propriul re-staurant, beneficiind de întregul concept "Star Kebab - gustul visului". Mai jos găsești o bu-siness consultaţie utilă de la Maxim Stamatin, manager franciză la Star Kebab.

Învaţă cum să fiistăpânul propriei afacericu franciza Star Kebab

Ce înseamnă de fapt franchisingul? Și ce reprezintă franciza Star Kebab?Franchisingul reprezintă oportunitatea de a lansa o afacere proprie sub un brand deja existent și de succes. Aceasta presupune transferul de imagine (brand, identitate), teh-nologii, cultură organizaţională și strategii de la compania mamă – francizor, către un bene-ficiar, numit francizat.Franciza Star Kebab, la rîndul ei, oferă posi-bilitatea de a deschide și administra propriul restaurant de succes, păstrând toate standar-dele de calitate.

Cum s-a lansat franciza Star Kebab în Moldova?În Moldova până acum nu a existat un brand autohton cu un sistem de franciză bine pus la punct. Am vrut să extindem afacerea și am decis să o facem pe bază de franchising, atât pe teritoriul Moldovei, cât și peste hotarele ei. Urmează să ne extindem teritorial în ţară - ieșim din Chișinău, după care cucerim și piaţa externă. Ţările cu care negociem sunt Româ-nia, Rusia, Estonia și Belarus. Recent am par-ticipat la Expoziţia Internaţională de Franciză și Branding din București, organizată de Aso-ciaţia Română de Franciză. Timp de trei zile am reușit să trezim interesul antreprenorilor români faţă de conceptul nostru.

Prin ce este deosebit conceptul Star Ke-bab că s-a ajuns să fie francizor?„Star Kebab - gustul visului!” este un brand nou pe piaţa restaurantelor de tip fast-food, condus de o echipă managerială tânără și ambiţioasă. Avem o abordare deosebită faţă de oaspeţii noștri, faţă de tehnologii și trans-parenţa procesului de pregătire a bucatelor care permite clientului să urmărească tot procesul și care îl asigură de igiena localului și prospeţimea produselor folosite. Totul a pornit un an jumătate în urmă, timp în care am reușit să deschidem 4 localuri – 3 proprii

Page 11: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Star Kebab – gustul visului! str. Arborilor 21, str. Kiev 4,

bd. Decebal 61, str. Ismail 84Livrare 24/24: (+373 22) 855 717

www.starkebab.md

minutul tău liber

și unul pe bază de franciză. Mai nou, SK a adaptat conceptul la centrele mari comerci-ale pentru zonele food court, și deja avem un local proaspăt deschis la Shopping MallDova. Acesta, apropo, urmează să fie dat sub con-tract de franchising.

De ce aș vrea eu să fiu francizat Star Ke-bab? Motivaţi-mă!În primul rând, taxa mică de intrare: dacă alte francize internaţionale se vând cu zeci de mii de euro, noi oferim un preţ promoţional de 3000 Euro. Răscumpărarea investiţiei are loc destul de rapid, garantată de rentabilitatea afacerii și, evident, conceptul unic pe piaţa RM. În plus, franciza îţi oferă posibilitatea de a avea peste 20 000 de participanţi la programul de fidelitate ”Dream Card” (pre-ţuri de vis și programul ”7+CADOU”). După cum am mai menţionat, Star Kebab are un proces unic, deschis de pregătire a bucatelor și calitatea înaltă a deservirii, standardizarea completă a tuturor proceselor, precum și a etapelor de deservire a oaspeţilor. De aseme-nea, oferim suportul și asistenţa necesară pe întreaga durată a contractului.

Ce include pachetul de franciză?Franciza Star Kebab oferă un pachet com-plex de servicii și beneficii: • know-how-ul afacerii (comercial și tehno-logic)• drepturile de utilizare a brandului • scenarii ale business-planului • suport de marketing, financiar, juridic și de recrutare a personalului• parteneriat pe termen lung• folosirea utilajelor moderne• succes garantat!

O scurtă lecţie de business : cum să des-chizi propriul restaurant. Foarte simplu, în 5 pași te faci cu o afacere proprie:1. stabilirea legăturii între compania mamă și potenţialul francizat2. găsirea unui local potrivit care să permită deschiderea restaurantului3. calculele investiţiei necesare4. implementarea planului de construcţie-re-paraţie și instruirea personalului 5. deschiderea localului

Care sunt costurile unei astfel de afaceri?Costul licenţei – 3000 Euro. După care vin investiţiile în localul care urmează să fie des-chis, investiţii pe care experţii noștri le-au

estimat la minim 360 euro/m2. Royalty (sau mai simplu drepturi de autor) sunt de 4% lu-nar. Termenul contractului este de 10 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit. Toate aceste investiţii se recuperează în maxim 3 ani de la lansarea afacerii.

Cât de receptivi sunt oamenii de aici la un astfel de business?Sistemul de franciză este la o etapă incipi-entă de dezvoltare, ca și întregul mediu an-treprenorial în Moldova. De aceea încercăm să familiarizăm antreprenorii autohtoni cu avantajele franchisingului și cu oportunitatea deschiderii propriului restau-rant Star Kebab.

text» AnastasiaTaburceanu

Page 12: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 13: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Albișoara, 44, tel.: (+373) 68 10 44 44, (+373) 79 79 44 44 www.facebook.com/jazzcafe

info: www.jazzcafe.md

Page 14: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Tânăr – aproape prin definiţie înseamnă ambiţios, revoluţionar. Anume asta face creaţiile tinerilor să fie bucată din pasiune, dragoste și o desăvârșită dăruire. Am stat la vorbe cu un fel de Che Guevara din cele mai recente fenomene muzicale de la noi – trupa Veriga, are tradiţie, are stil și cel mai important e că această trupă are menire, cel puţin așa spun membrii ei. Băieţii s-au lan-sat de curând oficial cu un concert care a dezamorţit târgul. Despre acest concert și despre cum s-a pornit această poveste a lor, am discutat cu câţiva membri de la ei. Iar când i-am întrebat despre Veriga de peste 10 ani, imediat, fără a râde de acest viitor necunoscut sau fără a-și lua timp pentru re-flecţii, mi-au răspuns că va fi mai matură.

Recent a avut loc concertul de lansare a trupei Veriga, cum a fost ?Roman: Multe impresii și un boom de emo-ţii. Șapte luni nu am ieșit deloc pe scenă și

Versul liber, fără metru

de la Veriga ne-am adâncit în procesul de lucru și creaţie. Ei, și când am ieșit pe scenă am rămas foarte surprinși să vedem atâta lume acolo, noi eram obișnuiţi cu publicul nostru din underground în număr de maxim 100 de oameni. Am fost șocaţi să vedem de cinci ori mai mult decât ne așteptam.

De unde aţi găsit curajul de a ieși "în lume"?Daniela: Băieţii sunt departe de toate mo-mentele organizatorice și, mai ales, promo-vare. Eu eram aceea care le făceam poze în timpul repetiţiilor, îi mai filmam pe telefon, tot eu postam aceste înregistrări pe reţele-le de socializare. Asta a adus feedback-uri și reacţii. Chiar dacă noi nu depindem de reţe-lele de socializare, tocmai acestea au adus publicul la noi.Roman: Poate nu neapărat vrem să ajungem pe youtube și alte canale de socializare, dar acum când informaţia și muzica sunt atât de accesibile e și firesc că trebuie și noi să fim acolo unde lumea caută și ascultă muzică.

Bine, și totuși cum aţi decis să ieșiţi din stu-dio pe scenă?Daniela: Cum se și întâmplă în toate istoriile interesante, noi am făcut cunoștinţă cu Alla

Page 15: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Donţu, care fiind de ceva timp în mediul mu-zical, ne-a îndrumat și direcţionatRoman: Cu ajutorul Alei, ne-am dat seama că există legi stricte după care funcţionează lu-crurile în muzica de la noi.

Părinţii, familiile voastre au fost la concert?Roman: Da, au venit, cu criticile și laudele lor, părintești și profesionale în același timp. O critică constructivă e mereu binevenită. Eugen: Eu mi-am văzut profesorii de la liceu la concert, normal că persoana mea a trebuit să sufere ceva mai multe critici de la ei, ca niște adevăraţi profesori, vor mereu ceva mai mult de la discipolii lor.Daniela: După concert am venit aici la studio, și ne-am așezat pe această podea, și am des-cusut toată prestaţia noastră de-a fir a păr. Și noi putem fi autocritici. Concertul acesta a fost un exerciţiu.

Ce gust v-a lăsat acest concert?Eugen: Foame. Concertul acesta a deschis o poftă mare și neașteptată pentru mai multă muzică, pentru concerte mai bune.

Prima experienţă împreună ca și trupă Veriga?Roman: În componenţa pe care o cunoști acum, prima prestaţie a fost chiar undergro-und de tot, într-un club la subsol, evident. Mă rog, experienţa a fost super ciudată, nu prea reușită, cu încercările organizatorilor de a aduce streaptease și muzica noastră rock – mare nebunie și neînţelegeri, dar într-un final a fost o atmosferă faină cu un public aproape de noi. Daniela: Până la concertul de lansare publi-cul băieţilor erau prietenii lor.

Prietenii voștri vă oferă și ceva feedbackuri?Daniela: Absolut. Ei știu de unde vin piese-le, cum se nasc și ţin neapărat să le spună băieţilor ce cred despre ele. Primim multe încurajări de la ei. Și datorită lor am ieșit în scenă. Eugen: Criticile apropiaţilor noștri sunt foar-te bine clasate în dependenţă de prietenul cui ești – prietenii mei îl critică pe Roman, iar prietenii lui Roman pe mine, și tot așa până e criticată prietenește toată trupa.

minutul din boxe

Page 16: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Aţi simţit, aveţi fani deja?Roma: Poate puţini, dar deja sunt alţii în afară de prietenii noștri care vor să vină la următo-rul nostru concert, e un progres, nu? Eugen: Pe pagina nostră de pe facebook, au apărut mulţi oameni noi, și dacă prietenii noștri ne sunt fani, atunci aceștea sunt adep-ţii ideilor noastre.

Care este mesajul muzicii voastre?Eugen: Trăiește clipa! Un "carpe diem" diferit de ceea ce spune această frază în spoturi-le publicitare, tot mai des fixate pe această idee. Prima dată când am auzit fraza aceasta, era într-un spot cu prezervative. Noi totuși interpretăm asta altfel – un mesaj de sensibi-lizare faţă de artă, omenire, faţă de societate. Preţuiește fiecare clipă ca pe ultima și bine ar fi să și mai lași ceva în urmă. Îţi trăiești viaţa cu o responsabilitate, nu se acceptă – acum bem, cheltuim și ne distrăm pentru că ăsta e momentul. Vrem să promovăm și responsa-bilitatea zilei de mâine. Daniela: Indiferent de vârsta lor, băieţii au o profunzime aparte și un simţ al responsabili-tăţii bine dezvoltat, pe care vrem să-l promo-văm printre semenii noștri.

Acest slogan al vostru pornește de la spiri-tul tânăr și revoluţionar?Roman: Din spiritualitatea noastră, mai de-grabă. Piesa "Liber", de exemplu, se pupă foarte bine cu ceea ce a spus Eugen mai sus, este manifestul trupei noastre. Este o formă a noastră de protest împotriva acestui ciclu urbanistic, închis, cenușiu, grăbit. Trebuie să poţi să te oprești uneori, pentru puţin timp, atât cât să vezi frumosul din jurul tău, oame-nii, locurile. Eugen: Așa încercăm noi să evadăm din ru-tină. Roman: … că doar suntem limitaţi în timp. Daniela: Trebuie mereu să înveţi să cunoști,

să te autoeduci cu muzică, filme, cărţi , oa-meni, așa trăim noi clipa.

Voi așteptaţi și un impact de la acest mesaj?Roman: Un îndemn poate pentru publicul nostru care ne sunt semeni. Noi vedem cum piesele noastre sunt difuzate și răspândite pe reţele de socializare și de fiecare dată sunt însoţite de un comentariu și o frază din texte-le noastre – vrem noi să credem că aceasta ar însemna ceva – că poate au înţeles-o, poate împărtășesc și ei aceleași idei. Eugen: Dar, te rog, să nu crezi că vrem să manipulăm sau că suntem vreo sectă ceva. Am fost sensibilizaţi de anumite momente din societate și, probabil vei zice, pentru că suntem tineri și sensibili, asta ne-a deranjat, dacă ne deranjează încercam să schimbăm, cum? Cum știm noi mai bine – prin muzică. Și poate cuiva asta va plăcea.

Câte piese aveţi în palmares?Roman: Mai mult sau mai puţin gata – 15. Gata chitite avem 5. Acum mai lucrăm la câ-teva noi. Daniela: Băieţii mereu schimbă ceva în piese-le lor, ele se contopesc, se nasc una din alta, sunt într-o continuă mișcare. Eugen: Piesa "You and I both" iniţial era scri-să în stil slow reggae și uite la ce s-a ajuns. O piesă trăiește multe metamorfoze până ajun-ge la forma ei finală.

Eugen, tu scrii textele pieselor, de unde por-nesc ele?Eugen: Eu mă inspir din tot. Cel mai des și cel mai bine scriu când sunt printre oameni, în mulţime. De asta versurile mele sunt scri-se pe tot felul de suporturi gen: cecuri, lei, șerveţele de hârtie. Merg în gălăgie și de aco-lo ceva se naște. Caut puncte de referinţă. Eu ascult tot felul de muzică, toate stilurile și formatele, sunt mereu însetat de muzică.

RomanEugen Xenia

Page 17: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Daniela: El chiar încearcă să cânte la toate instrumentele pe care le avem în studio, un fel de "August Rush".

Ce aveţi voi pe ipod-urile voastre?Eugen: Folk american, reggae, country.Lucian: muzică de ambianţă și simfonii, tot felul de soundtrackuri de la filme. Roman: Lucian are niște căști enorme, pro-babil și în duș ascultă muzică, el nu ascultă muzică numai când o cântă. Sam: Heavy metal.Roman: Și noi colectiv și unanim urâm ring-tonul de la telefonul lui.Dinu: Operă și blues funk. Roman: Indie rock și britpop. Tocmai din ca-uza acestui amalgam de stiluri, procesul nos-tru creativ e super fain, complicat și de du-rată, fiecare vine cu un motiv al său, este un puzzle aproape imposibil uneori de adunat.

Care este stilul vostru muzical?Daniela: Multe cuvinte: soft rock alternativ. Deocamdată nu vrem să ne impunem o stan-dardizare a pieselor și stilurilor.

Care sunt hobby-urile voastre, sunt curioasă ce fac băieţii talentaţi ca voi, atunci când nu „schimbă lumea”?Eugen: Eu colecţionez pixuri. Am mai avut unul până nu demult – universitatea, dar l-am abandonat. Mă stingherea foarte mult și era atât de departe de artă, mie îmi plac foile albe, iar acolo erau prea multe foi în pătrăţele. Roman: Nu cred că am timp pentru alte ches-tii pentru că vreau să îmi canalizez eforturile într-o direcţie, deci muzica. Daniela: Lui Roman îi place să vorbească des-pre toate balcoanele și gardurile și clădirile vechi din oraș, este pasionat de arhitectură. Descifraţi Veriga?Daniela: Definiţia exactă din Dex. Ceva ce leagă, și numele ăsta ne leagă și el s-a legat

de noi, s-a lipit ca un motănaș acasă. Băieţii sunt absolut diferiţi și ascultă muzică com-plet diferită, și totuși ceva i-a unit, indispen-sabil fenomenul e și numele trupei.

Da voi când v-aţi „legat”?Roman: Eu cântam la chitara clasică, acusti-că, și pentru că nu aveam profesor cântam greșit, cu o tehnică specifică chitarei bass și nu acustice. După care într-un garaj am găsit o chitară bass, pe care am readus-o la viaţă, am îmblânzit-o și așa a avut loc mica mea re-profilare. M-am înrolat într-un proiect muzical care nu a durat prea mult, și după destrăma-rea lui am rămas doar eu și Xenia, baterista noastră. După l-am recrutat pe Eugen, l-am văzut în scuarul de la liceul Asachi. Eugen l-a sedus în mica noastră trupă și pe Dinu și așa încet i-am atras pe Sam și Lucian. Eugen: Trebuie să știi că nu a fost o chestie prestabilită, noi ne-am adunat nu ca să facem o trupă, ci ca să cântăm. Ne adunam și cân-tam, asta era tot. Asta se întâmpla acum un an și jumătate. În ianuarie.

Cum arată Veriga peste 10 ani?Veriga: Cu barbă și mai maturi. Vrem să creștem și să ne maturizăm odată cu publicul nostru. Tot așa doar cu mai multă experienţă.

Vocal/chitară acustică: Eugen CochinVocal/Beatbox: Dinu PârgariChitară solo: Sam CebanChitară bas: Roman BălţeanuPercuţie: Xenia ZavturPian: Lucian Ciubotaru

text» Anastasia Taburceanufoto» Sergiu Bîrcă

„Există Veriga, o chitară, un drum și muzica ce vine să schimbe”.

SamLucianDinu

Page 18: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Toată lumea spera că experienţa exa-menelor de bacalaureat din anul trecut a fost doar o glumă de prost gust. Se crea impresia că avem de a face nu cu un test de ieșire a adolescenţilor în lumea matură, ci mai degrabă cu un interogatoriu cinic și umilitor organizat pentru o ceată de cri-minali. Mare era bucuria mamelor și taţilor care-și vedeau absolvenţii percheziţionaţi de poliţiști precum hoţii și pungașii. Acești tineri erau trimiși în lume în cel mai oribil mod, și astea toate doar ca nu cumva ci-neva să copieze. De parcă copiatul ar fi ceva străin moldovenilor. Eu am impresia că virusul copiatului s-a acomodat demult în sângele moldoveanului de toate vâr-stele, sexele și etniile. Moldovenii copiază de la ruși, români, turci, americani, italieni, brazilieni, spanioli, nemţi ș.a.m.d. În tumul-tuosul secol XXI moldovenii copie nu cu bucăţica, ci cu căruţa. Doar că o fac cam prost. Deseori copia pierde teren în faţa originalului și seamănă cu un kitsch de râ-sul lumii, dacă e vorba de o copie artistică. Sau capătă utilitatea unui fier vechi bun de aruncat la gunoi, dacă e vorba de copiile social-utile.

Bacalauroteroriștii și naţiuneacopiatorilor stabili

minutul picant

A mai trecut un an și nu s-a schimbat nimic. Moldovenii copiază în continuare. Noul val de absolvenţi a respirat ușurat când a aflat că a scăpat de percheziţionă-rile poliţiștilor. În schimb, absolvenţii 2013 s-au ales cu scanere, camere de filmare instalate până și în toalete și aparate de bruiat semnalele telefoanelor mobile. La un astfel de control îţi vin în minte meto-dele CIA-ului și a FBI-ului, în nici un caz un examen pentru studenţii de mâine. Ori-ce elev uită de oceane, de domnitori, de integrale, de past perfect și de formulele chimice în momentul în care știe că este supravegheat mai dihai decât un terorist internaţional. Ai impresia că elevul mol-dovean intră la închisoare, nu la examen. Și dacă toată ţara copiază, începând cu simplii muritori și terminând cu demnitarii, de ce să nu lăsăm și elevii să se descurce cum pot? Lăsaţi-i să copie, domnilor! Dacă copie ingenios, înseamnă că se descurcă. Pentru că este imposibil să copii un test la matematică sau chimie dacă nu ai nici o idee despre obiectul dat. Până și o copie poate fi calitativă sau proastă.

S-au cheltuit bani grei pe scanere și aparate de bruiaj. Poate ar fi mai bine ca acești bani să fie folosiţi altfel. De prin cla-sa a VIII-a ar fi bine să descoperim puncte-le forte ale fiecărui elev și să le dezvoltăm cât mai bine. La ce bun să-i umplem capul romantic cu zeci de obiecte inutile? Un pictor nu prea are nevoie de geografie, un inginer nu este neapărat să cunoască isto-rie, iar un viitor campion olimpic nu este neapărat să cunoască fizică. Ţine de cul-tura generală a fiecăruia. Unul alege să fie filozof și altul vrea să fie bișniţar. De ce să-i încărcăm pe toţi în aceiași căruţă? Ţara are nevoie de profesioniști practici, nu de to-cilari visători. Și dacă vreţi un viitor euro-pean, luminos și de perspectivă ar fi bine să încercaţi să creaţi personalităţi pragma-tice în băncile școlilor, nu tocilari visători. Așa că, dragi elevi, copiaţi în continuare, doar că, vă rog, s-o faceţi cu știinţă de ca-uză. Pentru că până la urmă grâul oricum va fi observat în tonele de neghină.

text » Gonzo

18

Page 19: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 20: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 21: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 22: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Amintiri din copilărie cu Lilu

Page 23: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Prima amintire din copilarie e una dureroa-să, la propriu. A fost un șoc și probabil s-a ascuns adînc în subconștientul meu încât să o ţin minte, clară, și azi. E ziua în care mi-am spart capul în cel mai mare pietroi de pe dru-mul spre bunici. A fost la 4 ani, când de mână cu mama și cu fratele în cărucior mergeam în

Acest text este scris chiar de Ziua Copiilor, zi în care copiii din noi se trezesc indiferent de vârstă și pre-ocupări. Zi în care vrem să mâncăm vată de zahăr și ore după asta să avem cristale roze pe buze, zi în care vrem să mergem la carusel și pentru că e chiar o zi specială să mergem prin soare cu un balon colorat. Nici nu putea fi o zi mai bună decât asta, să vorbim cu Lilu Ojovan despre co-pilărie și amintiri dulci, parfumate, pe undeva comune, dar foarte vii. Mai ales că acum prezentatoarea TV și fashionista Lilu este poate mai co-pil ca niciodată, crescând un copil, ea însăși, sub inimă.

Amintiri din copilărie cu Lilu

vizită la mămuca Irina. Chipiul fratelui meu a căzut și, fiind o soră responsabilă, m-am ofe-rit să îl ridic. Văd și acum pe slow, cum m-am împiedicat și am aterizat cu fruntea direct în cel mai mare pietroi, care pe deasupra era și foarte ascuţit. În lacrimi și cu capul în sînge am alergat la poartă. De acolo mi s-a tăiat firul, dar a rămas un semn drept în mijlocul frunţii.

Sîmbăta și duminica pentru mine, fraţii și tata erau sfinte – erau benzile cu desene animate. La ora 9 începeau desenele anima-te cu Timon și Pumba. Eram cei mai cuminţi copii din lume, care alături de tatăl lor râdeau de se prăpădeau de aventurile celor doi. Fil-mele mele au fost cele „din drum”, pentru că toate serile le petreceam alături de hoarda de copii din mahala. Acolo noi aveam cele mai tari comedii și „boevice”. Păcat că în ziua de azi copiii sunt puși în faţa ecranului pentru ca maturii să scape de ei, copiii ar trebui să fie eroii propriilor filme.

Nu am fost dădăcită seară de seară cu povești. Eu adormeam atât de repede, după o zi de alergat, încât nici urarea de „somn ușor” al tatălui nu o mai auzeam. Cei

Page 24: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 25: 15 minute - nr.30 / vara 2013

care mai reușeau să îmi spună povești erau bunicii. Începeau cu „Punguţa cu 2 bani” și „Cenușăreasa”, eu însă mă plictiseam repe-de și îi rugam să îmi spună altceva. Și când porneau cu poveștile adevărate din viaţa lor, doar atunci, cucerită de adevărul din cuvinte-le ce le rosteau, eram furată de moș Ene.

Pâinea cu zahăr era cel mai gustos desert al copilăriei. Niciun creme brulle sau pannacota de azi nu se compară cu gustul banalei felii de pâine proaspătă, umezită în apa de fântâ-nă și presărată cu zahăr. Bunica Elena o mân-ca cu atâta plăcere încât i-ar fi convins și pe cei mai severi critici culinari că acesta este cel mai tare desert din lume. Apropo, de mult nu am mâncat pâine cu zahăr...

Curtea bunicilor mei e ruptă din poveste, chiar dacă acum iarba de sub nucul cel mare s-a uscat, bunica a plecat și bunelul este prea bătrîn pentru a se bucura de viaţă, revin de fiecare dată cu emoţia unui copil dornic să găsească ceva bunișor la bunei. Regăsesc amintirile copilului din mine, care alerga cu sufletul la gură să bea primul din laptele proaspăt muls, direct din căldare, cu cănuţa mea. Ţin minte că odată am întârziat și bunica

turnase deja laptele în ulcele, am trăit o mare dezamăgire: trebuiau să mă aștepte. Buneii mei sunt extraordinari, sunt din poveștile lui Creangă.

Prima zi la grădiniţă nu mi-o amintesc, pen-tru că la un an jumătate deja intrasem în lu-mea socială și făceam laolaltă cu alţi pura-dei de vârsta mea chinul femeilor care ne îngrijeau la creșă. Mama zice că nu am fost o răutate la grădiniţă, doar că nu am mâncat niciodată „felul întâi”.

Nici primul matineu nu mi-l amintesc, știu însă că am fost o broscuţă, toate fetele îngerași și zâne, eu – broscuţă. Niciodată, însă, nu am suferit fiindcă nu eram regina matineului.

Cenușăreasa era personajul preferat. Am de-senat-o toată copilăria mea, cu rochii bufante și pantofiori cu toc. Toate caietele din casă erau pline cu capodoperele mele cenușărești. Apoi a venit rândul fetelor din Sailor Moon. Eram nebună după ele.

Eram o căţărătoare de excepţie, toate gar-durile le escaladam și urcam în toţi copa-

Page 26: 15 minute - nr.30 / vara 2013

cii dacă era ceva de cules pe ei. Primele cireșe roșii ne făceau din ochi întodeauna și seara, atunci cînd gospodarii mergeau la odihna binemeritată, noi începeam ra-ziile. Nu am păţit-o să fim prinși sau mai ales bătuţi pentru asta. Am fost o profe-sionistă.

Dacă ne prindea mama cu șotii, tot ce putea face era să ne alerge în jurul casei și să strige după noi. Atunci când scăpam în drum eram slavaţi, mahalaua ne înghiţea. Părinţii m-au învăţat să înţeleg de cuvânt și le mulţumesc mult pentru educaţia și înţelegerea care mi-au oferit-o. Atunci când o vedeam pe mama supărată și obo-sită regretam și îmi dădeam seama că nu am făcut bine. Lecţiile copiilor se dau al-tfel, prin exemple, nu prin forţă fizică.

Nu aveam nevoie de circ, am crescut într-o ogradă cu foarte multe animale, mai ales că în sat circul nici nu ajungea. Abia prin clasa a 4-a, când am venit în excur-sie în capitală, am fost la „Teatrul Licurici”. Sincer, nu am rămas foarte marcată: spec-tacolul de la sat era mult mai feeric.

Nu am avut vise cosmice în copilărie, eram un copil obișnuit care se bucura că poate ieși în drum să se joace în băltoace. Visele mari trebuie să le avem atunci când suntem "mari", și le putem da viaţă. Copiii trebuie să se bucure de copilărie și vise naive.

text» Anastasia Taburceanufoto» Roman Rybaleovmakeup» Rodica Cheptinecoafură» Olesea Hrustovschi salon» DIVAstr.: Petru Movilă 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99vestimentaţie » Costume de baie TriumphGrand Hall, et 2tel.: (+373) 60 105 008vestimentaţie » Casa de modă Elena Zbârneatel.: (+373) 600 97 000accesorii» Meli MeloMallDovastr. Arborilor, 21locaţie» GOA TerritoryGhidighicitel: (+373) 60 158 158www.goa.md

Page 27: 15 minute - nr.30 / vara 2013

text» Anastasia Taburceanufoto» Roman Rybaleovmakeup» Rodica Cheptinecoafură» Olesea Hrustovschi salon» DIVAstr.: Petru Movilă 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99vestimentaţie » Costume de baie TriumphGrand Hall, et 2tel.: (+373) 60 105 008vestimentaţie » Casa de modă Elena Zbârneatel.: (+373) 600 97 000accesorii» Meli MeloMallDovastr. Arborilor, 21locaţie» GOA TerritoryGhidighicitel: (+373) 60 158 158www.goa.md

Page 28: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 29: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 30: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Roman Rybaleov, în monologul său despre sine, așa cum ne-am obișnuit să îl vedem: calculat, cald, aproape și departe în același timp. Și dacă ești obișnuit să îl auzi pe marele fotograf vorbind doar des-pre arta fotografică și școala lui de foto-grafie, care a născut mulţi discipoli talen-taţi, ei uite că, de data asta, l-am rugat să vorbească despre orice, numai nu despre asta. Așa s-a ajuns la cărţi și filme, dragos-te și mâncare, și cel mai important e că am aflat de ce s-a ras pe cap.

RomanRybaleov, despre sine

Page 31: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 32: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Îmi plăcea să citesc, asta se întâmpla odată de mult, și tare îmi plăcea. Însă, din cauza a tot felul de probleme cotidiene am abandonat această îndeletnicire. Citesc tot mai rar. Mă tot impun și mă autopedepsesc pentru acest abandon. Nu pot numi o singu-ră carte ca fiind cea mai iubită. Nu citesc fi-losofii și subiecte complicate, mă pasionea-ză mai mult aventurile – mă relaxează. M-a impresionat mult Contele de Monte-Cristo, pentru că probabil eram foarte tânăr pe atunci. Ecranizările romanului însă m-au lă-sat rece. Evident, mă plasam în locul eroilor despre care citeam și cu care trăiam acele momente. Toţi fac asta, probabil.

Cel mai recent film care m-a impresio-nat a fost Mex, un film despre o artistă foto-grafă. Merg la cinema ca să văd, iarăși, aven-turi. La capitolul filme stau mai bine decât la cel cu cărţile, adică privesc filme mai des decît citesc cărţi. Mă pasionează filmele cu și despre arta contemporană. Nu obișnuiesc să urmăresc filmele de mai multe ori. Sunt atâtea pe care nu le-am văzut încă niciodată încât nu vreau să îmi pierd timpul cu cele deja văzute. Sunt totuși câteva excepţii : Amelie, Back in the future, Harry Potter, The Lord of the Rings. A doua oară vezi multe detalii care sunt foarte importante pentru subiectul filmului, dar care prima dată au trecut neobservate pe lângă ochii și min-tea ta. Când prelucrez fotografii, alături, pe laptop, îmi pun ca fundal filmele copilăriei mele, filme sovietice, despre pioneri și tot felul de chestii din astea nostalgice.

Am avut o copilărie extraordinară, foar-te frumoasă. Cu mare drag m-aș întoarce în copilăria mea și la școală (chiar dacă nu îmi plăcea să fac temele, îmi plăceau mult colegii) și la prietenii mei. Am schimbat trei clase și de fiecare dată am reușit să îmi fac niște prieteni deosebiţi. Când am venit la Chișinău din Anenii Noi (de acolo sunt de loc), în clasa a 7-a, această schimbare nu a fost percepută ca un eveniment dramatic în viaţa mea, ba dimpotrivă, repejor mi-am fă-cut prieteni, iar școala nr 13 la care am mers și până acum mi se pare una absolut minu-nată, chiar dacă era una absolut obișnuită.

Mergeam des la pescuit când eram mic. Când am venit în Chișinău, acest hobby a fost șters de pe listă, din simplul motiv că

Lesik Vladimir (tatăl), 1979

Pamujac Maria (mama), 1979

Rybaleov Roman (tatăl), 1984

Tetiușev Anatolii (tatăl), 1970 Tetiușev Egor (fiul), 2013

Rybaleov Roman (fiul), 2011

Cadini Maria (fiica), 2013

Lesik Iren (fiica), 2011

minutul de artă

Page 33: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 34: 15 minute - nr.30 / vara 2013

aici acesta pare nefiresc; în sat când eram, mă trezeam odată cu zorii, îmi luam undiţa, săream un gard, două, și iată-mă la baltă, iar la prânz mă întorceam cu peștele.

Îmi plac toate sărbătorile, din simplul motiv că au un aer special, festiv. Am o săr-bătoare pe care nu o plac, dar pe care îmi place să o serbez – cât de straniu ar suna, e vorba de ziua mea de naștere. De regulă, înainte de această sărbătoare plec undeva, departe de casă, pentru a evita falsele fe-licitări și urări de bine, de la oamenii care

o fac dintr-o oarecare datorie. Anul trecut am mers în Moscova și prietena la care am mers mi-a dăruit bilete la concertul Red Hot Chili Peppers, iar a doua zi împreună cu iu-bita mea și gazda mea moscovită, am luat vin și cașcavaluri și am călătorit cu vaporul toată ziua; a fost ceva special, calm și totuși oarecum solemn.

Călătoresc strict cu oamenii care îmi sunt interesanţi. La fel de mult îmi place să călătoresc și singur. Nu am niciun fel de așteptări de la locul pe care urmează să îl

Page 35: 15 minute - nr.30 / vara 2013

text» Anastasia Taburceanu

văd, de altfel îmi stric surpriza. Niciodată însă nu am călătorit cu gândul de a rămâne pentru todeauna acolo unde mă îndrept. Dar în multe locuri pe unde am fost aș fi rămas dacă era să fiu pus în faţa unei astfel de opţiuni. Anul trecut am mers în Praga și la un moment dat am evadat într-un oraș apropiat, se numește acesta Cesky Krumlov (sau Praga de Buzunar, cum i se mai spu-ne), un orășel minune, tare compact și pri-mitor, acolo, probabil, uitându-mă prin bal-coane, îmi alegeam un apartament în care aș putea trăi.

Rar mă apucă dorul de gătit, rar vine și trece repede. Am o atitudine foarte nepre-tenţioasă faţă de mâncare, mănânc tot în afară de măsline. Important e să fie gustos, asta e unica mea cerinţă de la mâncarea care mi se pune în faţă. E și normal că având astfel de principii culinare mare bucătar din mine nu poate fi.

Femeia pe care îmi place să o iubesc? Nu pot să spun nimic original la catego-ria aceasta. Nu pot vorbi despre dragoste. Pentru mine contează să îmi fie interesant cu această persoană. Prima dată, evident, m-am îndrăgostit la grădiniţă. Ţin minte foarte bine acel sentiment, îmi amintesc

bine fetiţa de care m-am îndrăgostit. Acum când stau să mă gândesc nici nu știu dacă a fost dragoste ceea ce a fost atunci: o fetiţă foarte drăguţă, un fel de sentimente pe care le aveam faţă de ea, și amintirea asta vie și acum – ce o fi fost? Poate un fel de variaţiuni ale dragostei copilărești.

Când nu am aparatul foto în mâini, tim-pul și mintea mea sunt ocupate de niște probleme cotidiene, banale și obositoare. Uneori încerc să planific tot felul de ches-tii și shootinguri, dar nu ajung nicăieri, doar stau și îmi imaginez cum ar putea fi, fără un rezultat palpabil.

În adolescenţă visam să am plete lungi, însă acestea creșteau exact perpendicu-lar capului și trebuia să-mi cresc mult timp părul netuns până când acesta să cadă pe umeri. M-am necăjit mult cu podoaba mea capilară, de câteva ori am și luat bătaie pen-tru asta de la băieţii cu alte ideii vizavi de cum trebuie să fie un băiat pieptănat. Acum însă am obosit și am renunţat foarte ușor și mă simt bine, așa chel. Uite așa se renunţă la visele adolescentine.

35

Page 36: 15 minute - nr.30 / vara 2013
Page 37: 15 minute - nr.30 / vara 2013

sună acum şi af lă!

Secret of Beauty Centrul de Cosmetologie estetică

Promoţie de laSecret of Beauty

Page 38: 15 minute - nr.30 / vara 2013

La sfârșitul acestei primăveri. Muzeul Naţional de Artă, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și Centrul de Artă ”Amprente” a adunat în Galeriile ”C. Brâncuși” 181 de plasticieni dintre aceștia 105 din străinătate.

Bienala Internaţională de Pictură se află la cea de-a treia ediţie prezentând de această dată peste 250 de creaţii expuse pe simeze. Ediţia curentă vădește cu certitudine un vector ascen-dent al calităţii prestanţei și în cel al extinderii contextului cultural-artistic internaţional. Rezul-tatul eforturilor organizatorice ale primelor două ediţii, dar și consecventa abordare, din acest an, validează evenimentul pe plan internaţional, plasând Chișinăul printre centrele de interes ale manifestărilor culturale vizuale, fapt ce a atras o participare internaţională mult mai activă: Aus-tria, Armenia, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Costa Rica, Coasta de Fildeș, Cuba, Dane-marca, Elveţia, Estonia, Franţa, Germania, India, Iran, Italia, Japonia, Kârgâstan, Lituania, Marea Britanie, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, SUA, Spania, Slovacia, Turcia, Ucraina și Republica Moldova.

Marele Premiu al Bienalei din acest an a mers

105 artiști străini în Chișinău

Page 39: 15 minute - nr.30 / vara 2013

105 artiști străini în Chișinăuîn Japonia la cunoscutul artist Toshio Yoshizumi, Premiul I a rămas acasă, deţinătorul acestuia fi-ind pictorul Leonardo Gutu, Premiul II pentru Ieva Skaurone din Lituania. Printre premianţi se numără și Teodor Buzu (Cehia), Razvan Mihalcea (Romania), Roumiana Yotova (Olanda), Gabriele Lockstaedt (Germania).

Reprezentanţi din Japonia, Olanda, Cehia, Ro-mânia, Germania, Polonia, Ucraina, Armenia, Ci-pru și Coasta de Fildeș ne-au vizitat pentru a-și ridica premiile și pentru a petrece câteva zile în Moldova. Curatorul Bienalei, Tudor Zbârnea sus-ţine că „Caracterul competitiv al Bienalei ridică ștacheta prestaţiei artistice și în același timp pro-movează și încurajează tinerii creatori în procesul evoluţiei artistice, încearcă să atragă un număr cât mai mare al acestora pe simeze.” și cei care au urmărit ediţiile precedente s-au convins de acest fapt.

Dacă v-aţi dorit să vizitaţi expoziţia și nu aţi reușit, o puteţi face la București unde aceasta va fi etalată în perioada 27 iunie – 20 iulie, la Muzeul Naţional Cotroceni.

text» Elena Zbârnea

Page 40: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Când savantul englez Francis Crick și co-legii săi au câștigat Premiul Nobel în medici-nă pentru descifrarea codului ADN, el a uluit lumea medicală afirmând: "Voi toţi, bucuriile, necazurile, amintirile voastre, simţul identi-tăţii, voinţa și iubirea, nu sunt altceva decât comportamentul unui vast ansamblu de ce-lule nervoase."

Nuuu, m-am gândit eu. Nu poate fi adevă-rat. E o aroganţă tipică a unui om de știinţă, o glumă sau un fel mai ciudat de a transmite un mesaj.

Iubirea, în concepţia mea, are o grăma-dă infinită de definiţii și, în același timp, nu-ţi ajung niciodată cuvinte ca s-o definești. Pentru iubire, se aranjează stelele într-un fel anume, se întâmplă lucruri miraculoase și tot Universul lucrează la acest proiect: iubirea ta.

Nu poate fi „un ansamblu de celule ner-voase”.

Dar se pare că există dovezi știinţifice care arată că îndrăgostirea constă, de fapt, într-o serie de reacţii chimice care au loc la nivelul creierului și care produc reacţii mentale și fi-zice. Oamenii de știinţă zic că există 100 de miliarde de neuroni care stau la baza reţelei de comunicare din creier.

Candace Pert de la Institutul Naţional American de Sănătate a descoperit neuro-peptidele, o serie de aminoacizi care plutesc în corp și se lipesc de niște receptori. Până în prezent, s-au descoperit 60 de neuropepti-de care declanșează reacţiile emoţionale din corp, adică toate emoţiile noastre – iubirea, supărarea, fericirea, toate au origine biochi-mică.

Principala substanţă chimică produsă pentru a ne da senzaţia de înălţare în iubire este feniletilamina, care este asemanatoare amfetaminelor și se găsește în ciocolată. (Așa îmi explic știinţific niște kilograme)

Aceasta este substanţa chimică care ne face inima să o ia la galop, mâinile să tran-spire, pupilele să se dilate și fluturii – să se instaleze comod în stomac.

În tot acest proces, se degajă și adrenali-na, care sporește ritmul cardiac. Mai exista și endorfinele ...

Și dacă vreţi să dispară și ultima doză de romantism, aflaţi că totul se reduce la hor-moni, molecule și gene. Uitaţi de iubirile care se abat pe capul omului ca un fulger, uitaţi de toate coincidenţele care duc la întâlnirea dintre doi oameni și misterul care-i leagă pe viaţă.

Ne îndrăgostim știinţific, nu mai e nicio taină...

Feromonii oferă informaţii privind compa-tibilitatea, dându-ne de înţeles dacă am întâl-nit persoana potrivită. Dopamina motivează și-n felul ăsta există dorinţa de reproducere, iar endorfina satisface, transmiţând mesajul că celălalt este cu adevarat „al nostru”. În acest cocktail se amestecă și ocitocina, sub-stanţa cu acţiune stimulentă asupra contrac-ţiei musculaturii, care provoacă dependenţă și nu „mai poţi trăi” fără partenerul respectiv.

Cam ăsta este „elixirul” dragostei. Uitaţi de serenade, trandafiri, surprize, po-

ezii, întâlnirea privirilor și nopţile nedormite de griji și emoţii.

Iubirea nu mai e o poveste romantică și unică, doar a noastră, e „un ansamblu de ce-lule nervoase”.

Nu știu ce replică le-ar fi dat Shakespeare contemporanilor mei din lumea hormonilor și moleculelor, dar pe mine m-a cam desumflat progresul erei noastre. Nu au lăsat niciun mis-ter. Au descifrat și codul iubirii.

blogul Zinei: zinazen.revistatango.ro

Iubirea– formulăsau sentiment?

Page 41: 15 minute - nr.30 / vara 2013

blogul Zinei: zinazen.revistatango.ro

Page 42: 15 minute - nr.30 / vara 2013

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.mdstr. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova. tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.md

Ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebookNe găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

Restaurantul unui bucătar cu bun gust!Restaurantul unui bucătar cu bun gust!

Cu un amigo în pluscâştigi un preţ redus

Meniu complet: Los AmigosMeniu complet: Los Amigos

Page 43: 15 minute - nr.30 / vara 2013

43

Iulie 2013Este perioada cea mai potrivită să-ţi iei concediu și să petreci cît mai mult timp cu prietenii și familia ta pentru că alături de ei vei avea parte de evenimente importante. La începutul acestei perioade ești relaxat și se pare că nimic nu te poate deranja, dar de aici înainte va trebui să îţi aduci aminte că nu ai doar drepturi, ci și responsa-bilităţi. Așadar, serviciul este punctul pe care te vei concentra în perioada imediat următoare. Trebuie să te gîndesti serios dacă jobul tău iţi aduce beneficiile de care ai nevoie și dacă este cel mai potrivit pentru tine.

Luna aceasta e luna schimbărilor pentru tine, fie că acestea sînt legate de viaţa personală sau de carieră, ești magnetic și plin de energie, asta te face puternic! Subconștientul tău dă frîu liber ambiţiilor și dorinţe-lor aflate pînă acum în hibernare. Îţi pui în aplicare puterea de convingere, talentele și creativitatea, dar ţine minte însă că e mai importantă calitatea decît cantitatea!

Această perioadă e una plină de sur-prize pentru tine, nimic nu merge con-form planului, tensiunile care se nasc nu sînt deloc neglijabile, fii precaut și nu lăsa lucrurile să scape de sub control. Ești productiv, te dedici muncii de echipă și se pare că scopul e unul de ordin material! Acordă mai multă atenţie oportunităţilor care se ivesc în situaţii critice și nu le lăsa neexploatate!

Întîmplările din luna iulie îţi vor răvăși viaţa sentimentală! Ești permanent în priză, acţionezi sub presiune, ţi-e greu să te destinzi, din această cauză eviţi unele discuţii nelip-site de importanţă care sînt decisive pentru viitorul tău! La serviciu însă lucrurile merg cît se poate de bine, de aici înainte însă poţi fi linistit, căci ţi-ai cîștigat un loc în colectiv. Este foar-te posibil să fii promovat.

Dai dovadă de un bun-simţ cum de mult nu ai mai avut. Ești în continuare îndrazneţ și incisiv, dar fără a depăși anumite limite. Reușitele profesionale sînt ceva mai discrete, ești dis-trat și te lași condus de situaţie. Ai parte de susţinere din partea colegilor și forţa de convingere pe care o posezi îţi deschide multe uși. Viaţa de cuplu e con-dusă de interese comune, care sînt atît de natură materială, cît și spirituală.

Te așteaptă o perioadă palpitantă în materie de dragoste și cuplu. Stai pe un vulcan care clocotește în adîncuri, dar a cărui erupţie se lasă așteptată. În cele din urmă, erupţia se va produce și va fi spectaculoasă. Rămîne de văzut ce efecte va avea descătușarea, fiindcă sînt șanse egale să fie înălţătoare sau de-zastruoase. Poţi avea surprize neplăcute din par-tea unor prieteni. Preferi să te întîlnești cu persoa-ne pe care le cunoști de mult timp și îţi place să-ţi amintești împreună cu prietenii de vre-murile bune de altădată.

Focul din viaţa ta sentimentală a scă-zut din intensitate, pasiunea a dispărut făcînd loc raţiunii. Un val de energie și dorinţa de muncă te învăluie în această peroadă, oportunităţi de transfer, avansare, de obţinere a unui al doilea serviciu sau apariţia unei ocazii de valorificare la cote înalte a potenţialului, ești remarcat și apreciat! Nu lua decizii pripite și încearcă să gîndești la rece!

Viaţa ta sentimentală se află în plin de-lir. Îţi dai frîu liber și te lași dus de valul aventurilor. Ești puternic, agresiv și dominant, asta însă nu se răsfrînge și asupra jobului tău, care cere implicare și unde nu poţi conta întotdeauna pe far-mecul personal sau pe bunăvoinţa superiorilor. E ca-zul să-ţi iei o pauză în care să te destinzi cum visezi de mult pentru a reveni la job cu noi forţe!

Această perioadă este foarte favo-rabila pentru tine! Ești apreciat la justa ta valoare. Te muţi, îţi redecorezi locuinţa, faci achiziţii și le meriţi din plin. Prietenii tăi iţi simt lipsa, găsește-ţi timp pentru ei, vizitează-ţi părinţii! Nu te supraîncărca, treci la un regim „safe mode”! Conservă-ţi forţele, fă pași mici și siguri, nu îţi forţa limitele!

Ești plin de idei, îţi faci prieteni noi, foarte puternici. Nevoia ta de a fi infor-mat și setea de comunicare iţi focalizea-ză atenţia către deplăsari, schimburi, negocieri și demersuri intelectuale. Această perioadă îţi aduce călătorii și evenimente ieșite din comun! La serviciu, lucrurile stau foarte bine, atmosfera este armonioa-să și te simţi ca într-o familie.

În această perioadă vei munci mai mult, ceea ce îţi garantează rezultate eficiente. Se vor realiza planurile tale de ascensiune profesională. Devii maximalist și în viaţa sentimentală te conduci după principiul „totul sau nimic”! Vei fi selectiv cu noile cunoștinţe, vei fi foarte sensibil la relaţiile cu tentă intelectuală, dar vei cultiva și relaţii care îţi pot fi de folos.

În această perioadă ești îndrăzneţ și muncitor. Cele mai multe eforturi vor fi concentrate pe plan socioprofesional. Vei depune mari eforturi să te impui și să cîștigi un loc în vîrful ierarhiei. Vara te face magnetic și se pare că te eliberează de orice fel de complexe și inhibiţii, te dezlănţui în căutare de senzaţii tari, ceea ce se poate solda cu complicaţii și drame.

berbec

taur

balanţă

scorpion

săgetător

capricorn

vărsător

pești

gemeni

rac

leu

fecioară

Page 44: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Cultură:Filarmonica Naţionalăstr. Mitropolitul Varlaam, 78tel.: (+373 22) 22 27 34

Galeria „Constantin Brâncuși”bd. Ștefan cel Mare, 3tel.: (+373 22) 54 15 96

Muzeul Naţional de Artăstr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 53 32

Muzeul Naţional de Etnografie și Istorie Naturalăstr. Cogâlniceanu, 82tel.: (+373 22) 244 002

Sala cu Orgăbd. Ștefan cel Mare, 81tel: (+373 22) 22 25 47

Teatrul Naţional „M.Eminescu”bd. Ștefan cel Mare, 79tel.: (+373 22) 22 11 77

Teatrul de Operă și Baletbd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373 22) 24 51 04

Teatrul „Satiricus”str. Eminescu, 55tel.: (+373 22) 20 28 90

Cafe/Restaurante:

44 JazzCafe, et. 2str. Albișoara, 44tel.:(+373 22) 22 44 95live music www.jazzcafe.md

513bd. Stefan cel Mare 79 (intrarea de pe str. M.Eminescu)tel.: (+373) 78 513 513

5th Elementstr. Kiev, 4tel.: (+373 22) 85 88 58

Avenue 103bd. Ștefan cel Mare, 103tel.: (+373 22) 22 68 99 (+373 22) 69 12 74 97

Bachus-Davastr. Calea Ieșilor, 15tel.: (+373 22) 59 21 62 (+373 22) 59 21 61 (+373 22) 69 12 30 99

Bier Platzstr. Mihai Eminescu, 55tel.: (+373 22) 22 91 63str. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 60 37 37

Bisquitbd. Moscova, 20tel.: (+373 22) 32 95 45

Cafe Velvetbd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 68 500 050

CarlsbergPena Pub str. București, 67tel.: (+373) 79 77 66 50

Chateau str. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 8tel.:(+373 22) 22 06 05 (+373) 69 30 31 31str. N.Costin, 67/1tel.: (+373 22) 51 50 44 (+373) 69 94 08 08

Coffee Beansbd. Ștefan cel Mare, 103/2tel.: (+373 22) 23 56 33bd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 89 67

Coffee HouseCoffee House Cognac bar, Jumbo, bd. Decebal 23, tel.: (+373 22) 63 65 15Coffee House TerasaSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 63 Coffee House VIPSun City, str. Pușchin 32, tel.: (+373 22) 83 58 64 Coffee House № 1Sun City, str. Pușchin 32,tel.: (+373 22) 21 10 90Coffee House Orient - CC Soiuz, str. A.Russo 1, tel.: +373 22 450626

CurteaVânătoruluibd. Decebal, 16tel.: (+373 22) 63 93 29

Decadance Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373) 79 88 87 77

Delice d’Angestr. 31 August 1989, 117/2tel.: (+373 22) 24 14 28

Dolce Vitabd. Decebal, 91tel.: (+373 22) 63 79 00

Don Tacostr. Arborilor, 21(Shopping MallDova),et. 4tel.: (+373) 601 601 11

Dublin Irish Pubstr. Bulgară, 27tel.: (+373 22) 27 67 41

Eli-Pilistr. București, 68tel.: (+373 22) 24 24 57

El Pasostr. Armenească, 10tel.: (+373 22) 92 11 66

Flirtstr. V. Alecsandri, 111tel.: (+373 22) 277 389

The Flying Pigbd. Moscova, 91tel.: (+373) 79 98880

Galaxystr. 31 August 1989, 117/1tel.: (+373 22) 23 25 25 (+373) 69 11 47 67

Gazettostr. Kiev, 16/1tel.: (+373 22) 31 07 45 (+373) 68 14 30 14

Gok-Oguzstr. Calea Orheiului, 19Atel.: (+373 22) 46 88 52

Hidalgostr. Ismail, 30tel.: (+373 22) 54 64 14

Karl Schmidtstr. Alexandrucel Bun, 83tel.: (+373 22) 84 08 08 (+373) 78 84 08 08

Kira’s clubstr. Veronica Micle, 7tel.: (+373 22) 92 25 13

KFCstr. Arborilor, 21(Shopping MallDova,et. 4)tel.: (+373 22) 60 33 60

La Botul Caluluibd. Moscova, 9tel.: (+373) 79 988881

La Crîșmăstr. Hipodromului 9/1tel.: (+373 22) 43 70 50

La Roma Clubstr. Albișoara, 40/1tel.: (+373 22) 22 85 90 (+373) 68 38 32 32

Lavazza Clubstr. Veronica Micle, 10/1tel.: (+373 22) 22 83 00

Milano Cafebd. Moscovei, 11/5tel.: (+373) 60 177 000

Mojitobd. Ștefan cel Mare, 152tel.: (+373) 60 19 1111

Muz Cafestr. Albișoara, 44 et.1tel.: (+373 22) 22 44 95 (+373) 68 10 44 44 (+373) 79 79 44 44

Napolisstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373) 21 21 91

The Office Dom 12str. Miron Costin, 12tel.: (+373 22) 31 07 50

Restaurantul Olivabd. Moscova, 5tel. (+373 22) 92 29 62tel. livrare: (+373 22) 78 00 00

Paparazzistr. S. Lazo, 40tel.: (+373) 60 44 00 22

Piramisabd. Moscova, 10/3tel.: (+373 22) 31 04 48 (+373) 69 38 33 84

Pizza Celentanotel.livrare (+373 22) 222 111bd. Decebal, 139tel. (+373 22) 53 50 24str.A.Pușkin, 30tel. (+373 22) 21 29 90bd. M.cel Bătrîn, 4/6tel. (+373 22) 48 19 22

Robert’s Coffeestr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 83 69 71str. 31 august, 113tel.: (+373 22) 21 02 76

partenerii noștri

Page 45: 15 minute - nr.30 / vara 2013

Star Kebabstr. Arborilor 21(Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373 22) 855 712str. Kiev, 4tel.: (+373) 603 777 33bd. Decebal, 61tel.: (+373 22) 855 719str. Ismail, 84tel.: (+373 22) 855 714

Taxi Blues Cafestr. Kiev, 9tel.: (+373 22) 49 40 10(+373) 69 49 40 10Taxi Blues Cafe 2str. Tolstoi, 24/1tel.: (+373) 68 49 40 10

Trattoria della nonnastr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova), et. 4tel.: (+373) 69 74 74 72str. Mihail Kogâlniceanu, 62tel.: (+373) 68 3 00 825bd.Moscovei 17/4tel.: (+373) 60 979 979

Tucano Coffeestr. Pușkin, 15str. Alexandru cel Bun, 91Atel.: (+373 22) 211 444str. Pușkin, 28

Vasabistr. Sciusev, 73tel.: (+373 22) 21 10 20

Vintage cafestr. N. Dimo, 1/1tel.: (+373) 68 44 43 56(+373 22) 44 43 56

Zen Sushistr. 31 August 1989, 115tel.: (+373 22) 24 11 40 (+373) 69 91 26 29

Frumuseţe:

Abyss SPAstr. A Corobceanu, 22/1tel.: (+373 22) 23 80 23

Afroditastr. 31 august 1989, 79/1tel.: (+373 22) 27 41 43

Alpha Sunstr. Miron Costin, 25tel.: (+373 22) 310 837

Beauty&SPA CentersOLSIstr. Bernardazzi, 26tel.: (+373 22) 27 65 51str. V. Alecsandri, 97tel.: (+373 22) 21 12 21

Bigoudisbd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90 (+373) 78 34 76 90

Biotouchbd. Dacia, 44tel.: (+373 22) 77 34 29 (+373) 60499720

Cristisstr. Cosmonauţilor, 9tel.: (+373 22) 23 50 23 (+373) 79 23 72 27

Daniellestr. Liviu Deleanu, 7/6tel.: (+373 22) 60 73 72 (+373) 79 40 31 02

Derma BeautyChisinau, s. Hincesti, 43tel.: (+373 22) 99 88 99

Dessangestr. M. Eminescu, 49/1tel.: (+373 22) 40 04 50

Diva Dstr. Petru Movilă, 23/3tel.: (+373 22) 23 75 99

Gloss Beauty Studiostr. Arborilor, 21, et. 2tel.: (+373) 699 000 36

Holly Landstr. MitropolitBănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 24 38str. Sciusev, 37tel.: (+373 22) 54 03 54

Laboratorulfrumuseţiistr. Tighina, 49/3tel:(+373 22) 26 05 00 (+373) 69 10 17 93

Langelesbd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 21 00 77

Micușa Stilstr. 31 August 1989, 127tel.:(+373 22) 23 82 44str. Alexandru cel Bun, 98Atel.: (+373 22) 22 84 40str. Aleco Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 54 38

Megasunstr. Mitropolit Bănulescu Bodoni, 28/2tel.: (+373 22) 24 50 76str. Alecu Russo, 1(CC Soiuz)tel.: (+373 22) 88 51 41bd. Decebal, 99 (Elat)tel.: (+373 22) 88 35 67tel.: (+373 22) 27 66 45tel.: (+373 22) 27 66 45str Ion Creangă, 49/5tel.: (+373 22) 83 87 56

Nim Domstr. Kogălniceanu, 54tel.: (+373 22) 24 15 92

Oazisstr. Bucuresti, 68tel.:(+373 22) 23 77 51str. Eminescu, 5

Orhideeabd. Ștefan cel Mare, 124tel.: (+373 22) 27 01 17str. Bulgară, 41tel.: (+373 22) 275434bd. Ștefan cel Mare, 119tel.: (+373 22) 23 56 34str. Mitropolit Dosoftei, 100tel.: (+373 22) 23 80 14bd. Moscovei, 1/3tel.: (+373 22) 44 03 09str. Pușkin, 44tel.: (+373 22) 21 40 87

Rosesstr. Pușkin, 14tel.: (+373 22) 21 12 94 (+373) 79 84 84 74

Salonby Kliuchnikoffstr. București, 103tel.: (+373 22) 21 17 97str. Tighina, 52tel.: (+373 22) 27 96 88

Salon Evel-Luxstr. Academiei, 7tel.: (+373 22) 73 31 68 (+373) 69 70 98 93

Salon Studia Gorbaciovstr. Armeană, 18tel.: (+373 22) 24 02 40

Salonul Kissbd. Ștefan cel Mare, 128tel.: (+373 22) 22 38 49 (+373) 69 23 48 45

Secret of Beautystr. Kogâlniceanu, 41/7tel.: (+373 22) 24 21 72 (+373) 79 43 03 06

Sunkissstr. 31 August 78 A,„Centrul Sportiv”tel.: (+373 22) 24 20 61 bd. Dacia 23,tel.: (+373 22) 50 37 06 str. Alecu Russo 5/1,tel.: (+373 22) 32 40 11

Victoria Luxstr. Gh.Asachi, 71/6tel.: (+373 22) 73 95 63

Vis str. Pușkin, 56tel.: (+373 22) 22 58 18

Weyergans High Care bd. Traian 22, of.40tel.: (+373 22) 81 16 81tel.: (+373) 79 500 697 Fitness și Sport:

Amazonkabd. Ștefan cel Mare, 69tel.: (+373 22) 27 93 57 (+373) 68 89 17 13

EcoSport Gym7:00-22:00str. A. Mateevici, 113/2tel.: (+373 22) 23 30 81

Fitness Dozabd. Mircea cel Batrân, 11tel.:(+373 22) 43 97 21str. Ion Creangă, 62tel.:(+373 22) 74 52 08str. Miron Costin, 25tel.:(+373 22) 44 90 57str. Andrei Doga, 26tel.:(+373 22) 31 07 62

NiagaraOrange Fitnessstr. Ghidighici, 5tel.: (+373 22) 21 00 21

Thai Boxing Clubstr. Burebista, 114tel.: (+373 22) 890 47 77 (+373) 68 771 777www.thaiboxclub.md

în localurile cărora găsiţi revista 15 MINUTE

Page 46: 15 minute - nr.30 / vara 2013

UNICAShaping Clubbd. Ștefan cel Mare, 182 et.5 of.509tel:(+373 22) 29 58 11 (+373) 69 17 04 10str. Tighina, 49/4tel.: (+373 22) 27 74 12 (+373) 69 28 93 77bd. Dacia, 31tel.: (+373 22) 55 23 63 (+373) 79 12 25 00bd. Decebal, 5 et.2tel.: (+373 22) 55 49 04 (+373) 69 73 33 96bd. Mircea cel Batrân, 5/1 et. 3tel.: (+373 22) 42 58 18 (+373) 69 11 12 27str. Vasile Alecsandri, 1, et.8 of.822tel.: (+373 22) 73 75 55 (+373) 69 11 12 27str. Alba Iulia, 1/1tel.: (+373 22) 93 07 73 (+373) 69 51 99 37str. Alba Iulia, 75tel.: (+373 22) 51 53 38 (+373) 79 30 00 00bd. Moscovei 6, et. 3tel.: (+373 22) 49 65 91 (+373) 69 11 12 27Ialoveni: str. Alexandru cel Bun 31tel.: (+373 268) 2 49 12 (+373) 79 64 99 40www.shaping.mdstr. Alecu Russo 20, et. 4,CC Shoplandiatel.: (+373 22) 81 16 16str. Igor Vieru 15/3, et. 1,tel.: (+373 22) 48 16 61

X.T.Zstr. Gh.Asachi, 58 tel.: (+373) 68 110 811 (+373) 78 110 811

Wellness Landstr. Mitropolit Varlaam, 46 tel.: (+373 22) 54 60 80

Wellness &SPA Terminalbd. Dacia, 31 tel.: (+373 22) 63 29 29 (+373) 79 22 99 93 Centre medicale:

Ceradentstr. Kogâlniceanu, 41tel.: (+373 22) 22 28 05

Mazur Dentstr. Kogâlniceanu, 20 of. 1tel.: (+ 373 22) 27 59 92

Prima Medicastr. V.Alecsandri, 87/1tel.: (+373 22) 20 23 73

Timox Dentstr. Pușkin, 9tel.: (+373 22) 22 24 99

Vivodentstr. București, 13/1tel.: (+373 22) 54 64 00

Shopping:

ABFashionstr. Ismail, 24tel: (+373) 27 16 03 (+373) 69 10 90 89

AtelierulPerlina Luxbd. Ștefan cel Mare, 141/2 of.2tel.: (+373 22) 60 29 50 (+373) 79 15 45 45

Ceai de elităbd. Ștefan cel Mare, 128(Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 24 35 72 (+373) 79 44 77 68

Doua Inimistr. București, 99 of.4tel: (+373 22) 23 82 24 (+373) 69 31 45 63

Kotonstr. Arborilor, 21 (Shopping Malldova)tel.: (+373 22) 27 00 39

L’arossastr. V. Alecsandri, 66tel.:(+373) 69 10 81 96

Mireasa Modernăstr. Pușkin, 43tel: (+373 22) 22 68 72 (+373) 69 99 63 78

molDecobd. Bănulescu Bodoni, 57tel: (+373 22) 23 31 89 (+373) 69 20 11 26bd. Moscovei, 14/1tel: (+373 22) 31 12 81 (+373) 69 20 11 26

Papiliostr. Alecsandri, 20tel.: (+373 22) 21 01 29 (+373) 79 43 12 12

Shoptime.mdstr. Bănulescu Bodoni, 29tel.: (+373 22) 234 900

Agenţii turistice:

Amadeus Travelstr. Pușkin, 24tel.: (+373 22) 22 66 33

AnyWay Travelstr. 31 august 1989, 121tel.: (+373 22) 85 90 90

Damla Turstr. Gagarin, 1tel.: (+373 22) 27 75 77

Explorestr. Columna, 103 of.1tel.: (+ 373 22) 84 41 11

IFLY.MDstr. Pușkin, 7tel.: (+373 22) 80 86 80(+373) 78 80 86 80

Isidastr. MitropolitDosoftei, 97/1tel.: (+373 22) 29 60 48

Sindbadstr. Cosmonauţilor, 6tel.: (+373 22) 88 82 88

Sovadastr.Zelinski, 12tel.: (+373 22) 84 46 78

Univers VivaTurismbd. Grigore Vieru, 22/1 of. 1tel: (+373 22) 22 92 92

Vacanţa str. Pușkin, 14tel.: (+ 373 22) 840 111

Vernon Primstr. Gh.Asachi, 11/1 of. 98tel.: (+373 22) 72 72 32

Voiaj Internationalbd. Negruzzi, 4/2tel.: (+373 22) 54 64 64

Hotele:

Budapeststr. Timiș, 19tel.:(+373 22) 24 51 23

Dacia Hotelstr. 31 August 1989, 135tel.:(+373 22) 23 22 51

Flowersstr. Anestiade, 7tel.: (+ 373 22) 26 02 02

Jazz Hotelstr. Vlaicu Pîrcălab 72tel.: (+373) 69 10 73 77

LeoGrandstr. Mit. Varlaam 77tel.: (+373 22) 20 12 01

Manhattan str. Ciuflea, 1tel.: (+373 22) 26 08 88

Mini Business& SPA Hotel OLSIstr. Bernardazzi, 26/3tel.: (+373 22) 54 59 54

Nobil Hotelstr. M.Eminescu, 49/1tel.:(+373 22) 40 04 00

Turist Hotelbd. Grigore Vieru, 9tel.:(+373 22) 22 05 12

Vila Natalistr. Sfatul Ţării, 15tel.: (+373 22) 23 36 63

Vila Verdestr. Grenoble, 110tel.:(+373 22) 28 80 03

Vrei să devii p a r t e n e r u l n o s t r u d e d i s t r i b u ţ ie?

Contactează-ne pe: [email protected]

sau 060097111 – Sergiu Ţurcanu,

director de marketing

Page 47: 15 minute - nr.30 / vara 2013

DELIVERY 858 858

Restaurant 5th element, str. Kiev 4

tel.: (+373 22) 858 858

Delivery: 25 leiIn raza or. ChisinauProgram: 10:00 – 22:00www.5element.md

Sună și la comanda efectuatăprimești CADOU

Desert Chinezesc!*Oferta valabilă din 01.06 – 31.07.2013

Page 48: 15 minute - nr.30 / vara 2013