15 minute / martie 2012

60
Nr.18 (martie 2012) Andrei Bolocan – prin televizor spre Preşedinţie » Yulia Gorbachenko photography » Barcelona e oraşul Ei » Dragoste la kilogram » Aşteptări marţiene

description

Ed.18 a revistei 15 minute.

Transcript of 15 minute / martie 2012

Page 1: 15 minute / martie 2012

Nr.18 (martie 2012)

Andrei Bolocan– prin televizor spre Preşedinţie

» Yulia Gorbachenko photography» Barcelona e oraşul Ei

» Dragoste la kilogram» Aşteptări marţiene

Page 2: 15 minute / martie 2012
Page 3: 15 minute / martie 2012

cuprins

www.15minute.mdstr. Grigore Vieru 22/2, bir. 15

tel.: (+373 22) 92 90 15

Director, redactor-șef

Elena Zbâ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 70 00

Redactor

Gheorghe GheţuCorector

Olga ŞumilinaDirector de marketing

Sergiu Ţ[email protected]

tel.: (+373) 60 09 71 11

Manager de publicitate

Elena [email protected]

tel.: (+373) 600 66 8 00

Editori »

Zina ZenGonzoLudmila SârghiFotografi »

COUBETiraj

4000 exemplareTipar » Bons Offices

Toate drepturile asupra materialelor aparţin SRL „15 minute”. Acestea nu pot

fi reproduse parţial sau în întregime, fără aprobarea prealabilă în scris.

redacţia

3cuprins

abonează

biroul tău pewww.15minute.md

minutul respiro 4Barcelona minutul de film 8future shortsminutul culinar 10Miel copt cu salvie și rozmarinminutul tău liber 14Ghidul localurilor din orașTrattoria della nonna cateringminutul picant 26 Dragoste la kilogramminut în culise 28 Andrei Bolocanminutul de artă 34 Yulia Gorbachenkominutul din birou 40Organizează un offlineO zi de muncă obișnuităun minut cu Zina 48 Așteptări marţieneminut în obiectiv 56Petrecerea perfecte.mdTeatrul vinului şi gastronomieiJurnal TV. Aniversarea la papionMinutul de horoscop 58

Vezi mai multe poze și lasă-ne comentarii pe pagina de facebookcaută "revista 15 minute"

Page 4: 15 minute / martie 2012

Ea s-ar întoarce acolo ori de câte ori ar avea ocazia. Ea chiar ar locui acolo. Şi nu din motiv că aici e mai rău. Ci din cauză că e B. A. R. Ç. A.Dar să le luăm pe rând.

B. Beatitudine. E numele călăuzei din Bar-celona. Chiar de la primii paşi pe pământul catalonian sentimentul de fericire a întâm-pinat-o şi a însoţit-o prin oraş. Inexplicabil, dar a fost cu ea în fiecare din cele patru ori când a fost acolo într-un singur an. Şi când te gândești că nici nu era printre destinaţi-ile ei prioritare, heh. Acum, de fiecare dată când se gândeşte la revenirea în Barça, o trec fiori de fericire.

A. Arta. E oraşul ei pentru că e o fată cu ar-ta-n sânge. Or, acest oraş te loveşte cu arta din toate părţile. Ea s-a plimbat pe Passeig de Gracia şi s-a amuzat de năstruşniciile arhitecturale ale lui Gaudi (balcoanele cu ”dinţi de rechin” de pe Casa Batilo, forme-le rotunjite şi balcoanele din fiare încâlcite ale Casei Milo, numită şi La Pedrera). În altă dimineaţă şi-a băut cafeaua în faţa uriaşei biserici Sagrada Familia, ca mai apoi să aibă norocul să pătrundă gratuit în interior (era o zi norocoasă) şi să stea cu gura şi ochii căscaţi la ”stalactitele” impunătoare. Când a avut chef de joacă şi poveşti, a mers la Parcul Guell, de unde s-a uitat la căsuţe fă-cute parcă din turtă dulce, unde s-a jucat de-a v-aţi ascunselea printre coloane şi a admirat şopârle pătate de mozaic. În timp ce hoinărea prin oras, a dat, întâmplător, de nişte stradele de care nu ai zice că aşa ceva poate exista aievea, de Palau de la Música Catalana - o bijuterie arhitecturală a moder-nismului catalan. A admirat-o pe dinafară şi şi-a zis că va reveni neaparat la un concert aici, căci auzise despre frumuseţea din inte-rior. Aşa cum e fată de pictor, nu putea să uite, bineînţeles, de Picasso. Ei şi ce dacă a

fost tocmai de patru ori într-un an în Barce-lona şi a trecut de nenumărate ori prin faţa şi spatele muzeului Picasso, dar încă nu l-a vizitat??? Important e ca nu a uitat de el :). Data viitoare. Neapărat!

R. Repaos. Artă-artă, dar mintea şi trupul ei voia şi repaos. Și ăsta era oraşul ei pentru ca aici putea face mai multe pauze.Itinerarul bine definit lucru-casă se trans-formă în Barcelona în hoinăreală fără scop. Aici ea poate hoinări pe jos sau pe bicicleta închiriată cu doar 5 euro pentru 24 de ore, pe ulicioarele cu magazinaşe şi cafene-le drăguţe din Ciutat Vella sau pe străzile largi din centrul oraşului, cu muzicanţi am-bulanţi şi bătrânei dansatori, pe malul mării ziua în amiaza mare, la un picnic pe nisip, şi la miezul nopţii cu picioarele în apă şi capul pe lună. Renumita Las Ramblas, mult prea turistică şi plină de vânzători ambulanţi imigranţi, scamatori, pseudo-scamatori care îţi şutesc de prin buzunare, nu i-a fost pe plac.

minutul respiro

Barcelona e orașul Ei

Page 5: 15 minute / martie 2012

Repaos de la zeamă şi mămăligă. Prima data când i s-a făcut foame în Barcelona, a descoperit Montaditos – tartinuţele cu topping de ardei roșii umpluţi cu ton (pre-feratele ei), cu fructe de mare, cu jamón iberico şi cu multe alte bunătăţuri. Se gă-sesc peste tot: în orașul vechi, în centru, la periferii. Apoi într-o zi a dat de El Melic del Gòtic, un restaurant situat pe o stradă în-gustă, perpendiculară străzii de shopping din centru, care oferă în zilele de lucru un meniu de doar 10 euro, care cuprinde supe, jumătăţi de iepuri la gratar, viţel, legume, ananas cu ciocolată, vin, sangria, apă, ca-fea...Totul începe simplu, cu ”pâinea catala-nă”, prăjită la grătar, pe care se presară us-turoi ras şi felii de roşie. Simplu şi delicios. Instrucţiunile i le oferă cu bunăvoinţă os-pătarul. Ospătarii din Barcelona au ceva în neregulă şi fac totul pe „de-a-ndoaselea” – sunt extrem de amabili, stau de vorbă cu ea de parcă s-ar cunoaşte de-un car de ani, îi explică în detalii cum e făcută mânca-rea, lucrează în echipă şi nu servesc doar mesele ”lor”, fac cinste din partea casei, şi asta chiar dacă ia meniul de doar 10 euro. În altă zi a ajuns la Petra, un local modest, dar rafinat, de lângă catedrala Santa Maria del Mar, cu meniul original, lipit ca etichetă pe sticlă şi cu abajururi meşterite din fur-culiţe şi linguri. Savura faptul ca găsea re-staurante şi cafenele decorate cu gust, în care, de exemplu, ţevile nu erau camuflate, ci puse in valoare prin vopsea colorată. A dat şi peste restaurante scumpe, dar la fel de nefiţoase. Dimineţile în Barcelona le în-cepe cu croissante şi cafea. Le găsește şi le poate servi peste tot - la barmanul bătrân, la terasa de pe trotuar, la măsuţa din metal forjat de la intrare. Iar seara, descoperise chiar vizavi de hotel, o cafenea micuţă, cu mesele pe trotuar, la care bea o bere cu o farfurie de migdale prăjite. Și aici erau stra-nii chelnerii. Intr-o a doua dimineaţă, când a mers acolo să-şi ia croissantul şi cafeaua, nu reuşi să ia loc că şi veni chelnerul cu cro-issant şi cafea, exact așa cum comandase în dimineaţa precedentă, de parcă i-ar fi

Page 6: 15 minute / martie 2012

citit gândurile. Era de-abia a doua vizită în acest local şi chelnerul o ţinea deja minte şi nu doar pe ea, ci și ce comandase ieri. Zău că-s ciudaţi.

Repaos de la aceiaşi pereţi şi pat. De doua ori s-a cazat la hotel, în centru, iar în celelalte 2 cazuri a închiriat un apartament. Le găsi uşor, căci sunt o puzderie. Apartamentele din orasul vechi sunt destul de mici, cu scări foar-te înguste şi înalte, cu terase pe acoperiş, dar păstrează spiritul catalan. Şi sunt chiar în inima oraşului vechi. Şi-a zis ca va sta doar în centru. E oraşul ei, la urma urmei.

C. Cumpărături, aka Shopping. O da! Sigur e oraşul ei. Pentru că shoppingul în Barcelo-na înseamnă mii de magazine şi vestita linie de shopping de 5 km. Din toate oraşele prin care a fost, aici e cel mai accesibil shopping. În mare parte pentru că Mango, Zara, Bershka etc. sunt la ele acasa în Spania. A început cu strada de shopping care porneşte din Plaça de Catalunya până aproape de Catedrala

din Barcelona. Când a fost acolo prima dată, în ianuarie, a crezut că are loc vreun marş de protest, căci strada de shopping, pietonală de altfel, era de 5 ori mai populată decât piaţa centrală din Chişinău duminica, dar s-a cufun-dat şi ea curajos în vâltoarea reducerilor. Putea la nesfârsit să umble brambura prin magazine, mai scumpe pe Passeig de Gracia şi Avinguda Diagonal, mai cu renume, cu fiţe, și mai necu-noscute, locale, în care-și putea lua papuci din piele întoarsă cu doar 15 euro. De fapt, chiar şi-a luat. Nu putea să-i scape nici pe El Corte Ingles, prezent peste tot, cel mai mare domi-nând Plaça de Catalunya. Dar în afară de o bicicletă retro, cu portocaliu pe lateralul roţilor, cu ghidon mare şi înalt, cu forme curbate, la care s-a uitat îndelung, nu prea a interesat-o nimic. Poate doar mulţimea de cărţi poştale haioase de la etajul 5.

A. All Inclusive. Dacă cei care merg în Turcia şi plătesc cate 2-3 mii de euro pentru 7 nopţi de cazare în același hotel, mâncare şi băutură cu tonele în acelaşi restaurant şi acces la aceeaşi piscină şi plajă, cred ca odihna lor e all inclusi-ve, atunci se înşală amarnic.Pentru ea, odihna all inclusive e în Barcelona. Pentru ca aici ea are totul. Şi la mult mai puţini bani decât în Turcia. Aici ea are mare. Chiar în oraş. Când vrea liniş-te pe plajă, merge în vreun orăşel din preajma Barcelonei, unde nisipul e mai fin şi unde auzi marea.Aici ea are parcuri de distracţii, are Tibidabo de pe care se vede toată Barcelona şi impre-jurimile ei.Aici ea are de fiecare dată un restaurant nou şi gusturi noi, o cafenea micuţă la un colţ de stradă. Aici ea are ospitalitate şi chelneri care te ţin minte chiar după jumătate de an. Aici ea are ulicioare înguste, care ascund ma-gazinaşe locale, cu obiecte meşterite manual; aici ea are magazinaşele ei din care îşi ia tot felul de chestii pentru casă şi bijuterii. Aici ea are case din ”turtă dulce”, are Gaudi, are Picasso, jazz, flamenco.Aici ea are şi işi face prieteni.Aici ea are fericirea. De asta e oraşul ei. E Bar-celona.

text » El

6

Page 7: 15 minute / martie 2012

Zboară ieftin spre orice destinaţie!

Zboară ieftin spre orice destinaţie!

Rezervări online

text » El

Page 8: 15 minute / martie 2012

minutul de film

Future Shorts – şi totuşi, se mişcă Cu câteva decenii în urmă scurtmetrajul

reprezenta nu mai mult decât un teren ex-perimental care părea că nu are niciun viitor. Uite că au trecut anii, iar scurtmetrajul a de-venit un frate mai mic cu drepturi depline al cinematografiei. La sfârşitul lunii februarie, în incinta cinematografului Odeon din capi-tală a debutat festivalul Future Shorts – cel mai amibiţios event dedicat scurtmetrajelor care cuprinde câteva zeci de ţări. Future Shorts a ajuns la Chişinău graţie efortului depus de băieţii de la kisinow.md, iar sala arhiplină a cinematografului m-a făcut să cred că festivalul a debutat cu dreptul şi are un viitor frumos şi în Moldova. Chişinăuienii au avut ocazia să urmărească ediţia de iarnă a festivalului formată din şase filme excep-ţionale, cu tematică şi metode de realizare diferite.

Incident by a bank (Incidentul de lângă bancă)

Regie: Ruben OstlundO producţie suedeză realizată

virtuos dintr-un singur plan. Fil-mul prezintă istoria amănunţită a unui atentat de jaf la o bancă vă-

zută din prisma mai multor oameni: a jefuitorilor, paznicilor, martorilor şi a unui autobuz mega amu-zant plin cu hipioţi protestatari. Pelicula a antrenat peste 100 de persoane care au recreat povestea întâmplată în Stockholm cu câţiva ani în urmă. După spusele regizorului filmul încearcă să dove-dească că jafurile de bancă nu se petrec chiar atât de spectaculos pe cât le prezintă blockbuster-ele hollywoodiene. Filmului i s-a decernat Ursul de Aur în cadrul Festivalului de la Berlin.

Deeper than yesterday (Mai adânc decît ieri)

Regie: Ariel KleimanAustralianul Ariel Kleiman

a reuşit să creeze o poveste cu adevărat dostoievskiană. Scurt-metrajul filmat pe un submarin rusesc prezintă povestea cutre-murătoare a unei echipe de ma-

rinari aflată în izolare o perioadă lungă şi ajunsă la limita moralei şi a bunului simţ. O dramă cât se poate de optimistă până la urmă, una care te face să crezi că binele nu dispare nici din cea mai în-tunecată gaură de şarpe, indiferent de adâncimea infernală la care s-ar afla aceasta.

The External World (Lumea Exterioră)

Regie: David O’ReillyAcest film m-a şocat prin

suprarealismul lui încă în ca-drul festivalului Anim’est. “Lumea Exterioară” pre-zintă povestea vulgară, obscenă şi psihedelică a unui băieţel care învaţă să cânte la pian. Practic, întreg scurtmetrajul este un amalgam de kitschuri sociale trecute prin prisma unei psihanalize animate. Un film pe cât de ciudat, pe atât de provocator. Cea mai bună producţie de scurtmetraj din ultimii ani, una demnă de excentricitatea lui Salvador Dali.

LuminarisRegie: Juan Pablo ZaramellaDin start, argentinianul Juan Pablo

Zaramella şi-a propus să creeze un film de animaţie cu păpuşi. După câteva ex-perimente cu lumina Zaramella a ajuns la ideea unui scurtmetraj în care să re-dea conceptul magnetismului luminii solare. Uite aşa a apărut „Luminaris” – o poveste aproape orwelliană în care lu-

mina este personajul principal. Luminaris este probabil cel mai frumos scurtmetraj din ediţia de iarnă Future Shorts.

The Eagleman stag (Cerbul Eagleman)

Regie: Michael Please„Cerbul Eagleman” este o peliculă

animată de 9 minute realizată în teh-nica stop-motion. Pentru mine filmul a reprezentat cea mai slabă prezenţă din ediţia de iarnă Future Shorts. Un

film excepţional la capitolul tehnic, şi unul din cale afară de metafizic la capitolul scenariu.

God of Love (Zeul Iubirii)Regie: Luke Matheny„Zeul Iubirii” este o comedie ro-

mantică scrisă şi realizată de america-nul Luke Matheny, care a interpretat şi rolul principal în film. Scurtmetrajul prezintă povestea unui tânăr care suferă de o dragoste neîmpărtăşită şi îl roagă pe Dumnezeu să-l ajute. Dumnezeu îi trimite o cutie cu săgeţi

capabile să forţeze îndrăgostirea. În rezultat tânărul se transformă într-un adevărat Cupidon şi împarte dragos-tea în dreapta şi în stânga. Pelicula este dominată de un uşor romantism şi a fost premiată cu Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj.

text » Gonzo

8

Page 9: 15 minute / martie 2012

Ambasada Italiei în Republica Moldovaare deosebita plăcere de a Vă invita

la un Week-end de Film Italian,în incinta Centrului Cultural “Gaudeamus”,

str. V. Alecsandri 4

„Generaţia 1000 euro” 31 martie 2012, 18.00

Actori: Alessandro Tiberi, Valentina Lodovini, Carolina Crescentini, Paolo Villaggio, Francesco Mandelli, Fran-cesca Inaudi.Regie: Massimo Venier

Matei este un tânăr de 30 de ani, plin de vise, pasionat de formule matematice şi statistici. În buzunar n-are decât o diplomă valorificată într-un contract pe termen mizerabil într-o companie de marketing.

Ironia şi sarcasmul sunt armele pe care Matei le uti-lizează pentru a combate incertitudinea care distinge viaţa sa personală de cea profesională.

Generaţia 1000 euro re-prezintă unica epocă când copiii sunt mai săraci decât părinţii lor, iar Venier prin acest film îndeamnă tinerii italieni sa fie mai rezistenţi și să renunţe la acţiuni efe-mere.

„Noaptea dinaintea examenului, azi” 30 martie 2012, 18.00

Actori: Giorgio Panari-ello, Nicolas Vaporidis, Ca-rolina Crescentini, Andrea De Rosa, Sarah Maestri. Regie: Fausto Brizzi

Personajele sunt ace-leaşi purtătoare de situaţii familiale şi idei narative ce generează conflictul, apoi îl soluţionează, precum în prima parte. Același su-biect: "a trecut examenul" și dorinţa a dispărut pre-cum visul lui Zidane de a deveni campion mondial.

Finalul nu este asemănă-tor cu povestea precedentă. Aici lipseşte ansamblul: gru-pul de studiu şi de distracţie, dar predomină individua-lismul, pentru că în piscina lui Wild Boys rămâne doar Luca şi sentimentul lui pen-tru Azzurra.

„Ex” 1 aprilie 2012, 18.00

Actori: Claudio Bisio, Nancy Brilli, Cristiana Ca-potondi, Cécile Cassel, Fa-bio De Luigi.Regie: Fausto Brizzi

"Ex" reflectă ca în oglin-dă viaţa a șase cupluri.

Toate poveştile au loc în perioada dintre Crăciun şi Ziua Îndrăgostiţilor. Nume-roasele legături între unele istorioare și altele conduc la o structură elaborată, bine gândită, care amintește de comediile britanice ca "Love Actually" și "Patru nunţi și o înmormântare".

Filmele vor fi proiectate în limba italiană cu subtitre în limba englezăinfo: tel.: 069052723, [email protected]

Intrarea

liberă

30 MARTIE - 1 APRILIE

text » Gonzo

9

Page 10: 15 minute / martie 2012

INGREDIENTE:miel piept de porc afumat – 150 gcartofi – 1-1,5 kg7-8 fire de roz-marinsare după gust

PENTRU SOSUL DE IERBURI:o legătură de salvie proaspătă4-5 fire de rozmarin proaspăt3 căţei de usturoi2-3 linguri ulei de măslinezeama de la 1/2 lămâiesare după gust

Este o reţetă tocmai bună pentru masa de Paşti, preluată de la bucătarul britanic Jamie Oliver. Salvia şi rozmarinul se găsesc în supermarketurile noastre.

MOD DE PREPARARE:Jumătate din salvie împreună cu căţeii de usturoi şi puţină

sare se pisează în piuă. Se adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, puţin rozmarin tocat împreună cu restul salviei şi se amestecă bine.

În carnea de miel se fac cu cuţitul 8-10 găuri oblice de 3-4cm care se lărgesc mai apoi cu degetul şi în care se toarnă

sosul cu ierburi. Cu acelaşi sos se unge carnea de miel. Gă-urile se mai umplu cu felii subţiri de piept de porc afumat.

Carnea de miel se pune la cuptor pe gratii, iar dedesubt se pune tava pentru copt în care se va scurge zeama aro-mată din miel şi în care veţi pune mai târziu cartofii. Tempe-ratura recomandată: 250°C.

După ce carnea de miel a stat la cuptor vreo 15 minute, curăţaţi şi fierbeţi 5 minute cartofii şi puneţi-i în tava cu so-sul scurs de la carnea de miel. Adăugaţi rozmarinul proas-păt tocat, săraţi după gust şi amestecaţi bine. Întoarceţi carnea de miel de la cuptor pe o parte şi alta.

Carnea de miel se coace timp de 70-80 minute, până se rumeneşte bine. Stingeţi focul şi lasăţi carnea să mai stea la cuptor încă vreo 15 minute după care poate fi ser-vită. Poftă bună.

Miel copt cu salvie şi rozmarin

12

3

4

5

7

6

8

text » Sergiu Ţurcanu

minutul culinar

Page 11: 15 minute / martie 2012
Page 12: 15 minute / martie 2012
Page 13: 15 minute / martie 2012

25-00

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDovatel.: (+373) 601 601 11

www.dontaco.mdAcum ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

Dragi Amigos, pe timp de primăvară, la Don Taco gă-siţi bucate latino-americane excepţionale: tradiţionalul Tacos şi noul desert delicios "Cheiţa de aur", care sunt pregătite de către un ade-vărat creator de operă în arta culinară. Lasă-te cu-cerit de un bucătar cu bun gust la Don Taco, pentru că merită! Don Taco este des-chis 7 zile în săptămînă, în-tre orele 10:00-00:00

Cheiţa de aur

25-00

NEWTacos cu carne de pui

Mereu alături

Pază şi protecţie

LIVRARE: (+373 22) 558-008

(+373) 68396827comandă on-line

www.sandwichexpress.md

Ingredientele proaspete, multitudinea de crudităţi și delicioasa cremă de brînză fac sandwichurile noastre extrem de gus-toase, foarte săţioase și foarte sănătoase.

Bd. Decebal nr. 91, Botanica

Avem şi sandviciuri

de post!

13

Page 14: 15 minute / martie 2012

str. Arborilor, 21, Shopping MallDova, et. 4, tel.: (+373) 69 74 74 72, str. Kogâlniceanu, 62, tel.: (+373) 68 300 825 www.trattoria.md

Acum ne găsiţi și pe pagina Trattoria della nonna de pe facebook

Bucură-te de primăvară în Trattoria della nonna

Ragu din fasole cu file de pui Fish and chips

Costiţă în sos de bere Salată Eier-SpaetzleBier Platz Centru: str.M.Eminescu, 55, tel.22-91-63Bier Platz MallDOVA: str.Arborilor, 21, tel.60-37-37

www.bierplatz.md

14

Page 15: 15 minute / martie 2012
Page 16: 15 minute / martie 2012
Page 17: 15 minute / martie 2012
Page 18: 15 minute / martie 2012
Page 19: 15 minute / martie 2012

Meniu de post în Don Taco

fajitas din legume

str. Arborilor, 21, etajul 4, Shopping MallDova, tel.: (+373) 601 601 11, www.dontaco.mdAcum ne găsiţi și pe pagina Don Taco de pe facebook

spune parola - "restaurantul unui bucătar cu bun gust" și primește un cadou delicios

str. Arborilor, 21, Shopping MallDova, et. 4, tel.: (+373) 69 74 74 72, str. Kogălniceanu, 62, tel.: (+373) 68 300 825 www.trattoria.md

Acum ne găsiţi și pe pagina Trattoria della nonna de pe facebook

Meniu de post în Trattoria della nonna

salată din pătrunjel

spune parola: "unde se mănâncă bine" și primeşte un DISCOUNT CARD de 10%

40-00

25-00

19

Page 20: 15 minute / martie 2012

Flori în casă, flori pe masă şi în viaţa ta!- Comerţ cu amănuntul de flori vii, flori la ghiveci și alte produ-se din domeniul.- compoziţii și buchete- floristica de nuntă- coșuri pentru ocazii speciale- decoraţii florale pentru pre-zentări, expoziţii și conferinţe- crearea spaţiilor verzi în ofi-cii și apartamente - designer consultant

tel.: (+373) 69626865;(+373)69179119;(+373) 069094094;torryshop.md; Chisinau, bd. Moscova 8 C.C. «Pion» but. 5

Page 21: 15 minute / martie 2012

Flori în casă, flori pe masă şi în viaţa ta!

tel.: (+373) 69626865;(+373)69179119;(+373) 069094094;torryshop.md; Chisinau, bd. Moscova 8 C.C. «Pion» but. 5

Lounge Cocktail Bar

în curândKARAOKE

str. Meşterul Manole 2/3, tel. rezervări + 373 78884777

Page 22: 15 minute / martie 2012
Page 23: 15 minute / martie 2012
Page 24: 15 minute / martie 2012

Este un serviciu foarte popular în întreaga lume care de ceva timp se bucură de o cerere tot mai mare și la noi. Acest serviciu oferă o imagine total nouă asupra organizării unei pe-treceri, a unui eveniment sau chiar a unei cine în doi. Reţeaua de restaurante Trattoria della nonna a dedicat un departament aparte acestuia: mai multe aflaţi în interviul ce urmează, de la Ta-tiana Ignatova, Directorul Trattoria Catering.

Poate mai puţini ştiu, ce semnifică termenul de „catering”? La bază, cateringul se referă la furnizarea şi transportul de alimente, de mâncare, însă ter-menul îmbracă „haine noi” şi intră chiar şi pe teritoriul organizatorilor de evenimente. Cate-ringul este un nou pas al lumii moderne, al ce-lor care preţuiesc timpul, confortul şi origina-litatea. Este mai mult decât livrarea de bucate, este sărbătoarea în sine. Nu în zădar, motto-ul nostru este „Trattoria della nonna Catering îţi aduce sărbătoarea unde o doreşti”. Ce anume oferă Trattoria della nonna Cate-ring pe lângă bucate? Pe lângă bucate, propunem și servicii de de-cor, muzică, diverse activităţi de divertisment, cu fotograf etc. Cel mai important e că eve-nimentul poate fi organizat oriunde – acasă, într-un local, într-o oficiu sau pe malul unui lac… Orice idee va fi executată. Încă nu ni s-a întâmplat să refuzăm pe cineva.

La ce gen de evenimente este solicitat caterin-gul cel mai des? Cateringul este un serviciu foarte comod şi plă-cut, mai ales pentru femei. În timpurile de astăzi avem tot mai multe femei care se dedică muncii pe care o fac și dispun de puţin timp liber şi nu reuşesc să gătească, dar care vor să dăruiască celor dragi sărbători frumoase. În acest caz ca-teringul este soluţia ideală – noi ne ocupăm de toate, de la gătit şi până la curăţat vasele. Zilele de naştere sunt printre cele mai solicitate evenimente pe care le organizăm. Se întâmplă ca ele să fie pentru copii, acasă sau la şcoală. Pentru

Trattoria della nonna

Catering – Sărbătoarea ta e în mâinile profesioniştilortext » Ludmila Sârghi

Page 25: 15 minute / martie 2012

Tatiana.: (+ 373) 60 76 2 777 www.trattoria.md

Coffee break de la 50 lei

îţi aduce sărbătoareaunde o dorești

-10% spune parola

"unde se manâncă bine"

Acum ne găsiţi și pe pagina Trattoria della nonna de pe facebook

ei avem program special cu clovni, mimi, karao-ke, decor cu baloane şi multe altele. În dependen-ţă de preferinţele sărbătoritului, individualizăm fiecare petrecere. Ar mai fi de menţionat ca avem cerere și la coffee break-uri, fourchette-uri în cadrul diferitor trai-ninguri sau seminare.

Care a fost cea mai neobişnuită cerere de până acum? Pentru noi fiecare eveniment unic în felul său. Avem cereri pentru petreceri particulare, dar şi publice. Spre exemplu, am organizat un fo-urchette la Bienala Internaţională de Pictură, la fel şi la recenta expoziţie de fotografii nud a lui Roman Rybaleov şi multe altele. Deseori suntem invitaţi să organizăm evenimente cu o anumită tematică sau un anumit stil, care individualizează o persoană sau o companie.

Meniul restaurantelor Trattoria della nonna ră-mâne acelaşi şi pentru serviciile de catering? Da, şi nu numai. Meniul Trattoria della nonna Catering cuprinde, practic, toate bucătăriile lumii. De obicei compunem câteva meniuri dintre care clienţii noștri pot alege, în de-pendenţă de preferinţele lor. Putem propune şi un meniu specific, dacă petrecerea are o

anumită tematică. Spre exemplu, recent am avut o petrecere în stil latino-american, alta în stil italian… În acest caz alegem un meniu tra-diţional, şi un decor special. Dispunem şi de utilaje tehnice speciale pentru catering, astfel că bucatele sunt transportate în condiţii ide-ale, iar uneori chiar le pregătim pe loc.

Oferiţi şi reduceri? În ce condiţii?Avem, de obicei, aceleaşi promoţii ca şi în restaurantele din reţea – Trattoria della Non-na şi Don Taco. De asemenea sunt valabile aceeaşi cartele de reduceri pe care le deţin oaspeţii restaurantelor, iar de sărbători avem diferite oferte.

Care sunt cele mai importante avantaje ale acestui tip de deservire?Catering înseamnă comoditate, stil și indivi-dualitate. Dacă vorbim de serviciile pe care le oferă Trattoria della nonna Catering, pot spune că ne defineşte calitatea şi diversitatea bucate-lor. Creativitatea noastră nu are limite şi orice idee poate fi realizată. Nu în ultimul rând un atribut important sunt preţurile accesibile, care diferă în dependenţă de cerinţele oas-peţilor noştri.

minutul tău liber25

Page 26: 15 minute / martie 2012

De câţi-va ani ur-m ă r e s c cu interes comporta-

mentul mol-dovenilor în

perioada aşa numitor sărbători

de primăvară. Aces-tea încep cu occidentalul Sf. Valentin, continuă cu 23 Februarie (pentru cei care încă se cred în URSS), apoi cu Dragobete şi într-un final se termină cu 8 Martie – Ziua internaţională a fe-meii. Toată dragostea şi tot romantis-mul moldoveanului se concentrează asupra acestor sărbători şi dispare to-talmente din celelalte 11 luni ale anului. Logica îi dictează moldoveanului că e suficient să fie romantic şi să-şi iubeas-că consoarta o dată pe an, atunci când îi cere tradiţia. În cele ce urmează vom încerca să vedem unde dispare roman-tismul moldovenesc pe parcursul anu-lui şi de ce devine un produs comercia-lizat atât de isteric în această perioadă a sărbătorilor de primăvară.

Sfântul ValentinPentru moldoveni e cool să sărbă-

toreşti Sf. Valentin chiar dacă niciun procent din cei care o fac nu au idee cine e acest Valentin. Legenda spune că Valentin a fost un martir catolic care a murit în chinuri groaznice însă nu ule-iul încins şi acele înfipte sub unghii nu contează pentru moldoveni. Contează că putem sărbători şi noi europeneşte, adică după ultimul răcnet al modei şi nu în rând cu ţăranii în iţari gen Drago-bete. Şi dacă restul anului moldoveanul îşi bucură soţia (sau iubita) cu pumni, înjurături şi duhoare de alcool atunci de 14 februarie o bucură cu o felicitare de prost gust şi un “te iubesc” scos cu arcanul (de dorit în incinta unui restau-rant romantic cu preţuri erogene). Pro-blema acestui Valentin este că a limitat simţul de iubire a moldoveanului la o singură zi pe an. Mai înainte moldovenii se iubeau anul împrejur, însă o dată cu venirea Valentinului ne-am făcut şi noi

cu o zi specială pentru iubire, una sin-gură ce-i drept.

Ziua Apărătorului SovieticMai există oameni în ţara asta care

sărbătoresc 23 Februarie. Nu vorbesc de bătrânii care au făcut armata (de voie sau de nevoie) în perioada URSS şi îşi merită sărbătroarea, ci mai de-grabă de persoanele care nu au nici în clin nici în mânecă cu Armata Sovieti-că sau cu armata în genere. Unica ar-mată pe care o face “apărătorul sovie-tic” modern este cea din bodega de alături, unde după câteva halbe încep bătăile cu iz naţionalist şi patriotic. Vă întrebaţi ce are romantismul primă-văratic cu asta? Păi cine alta dacă nu iubita sau soţia “apărătorului sovietic” vine şi-l ia acasă din bodegă ca să-i oblojească rănile dobândite pe frontul sticlelor sparte?

DragobeteChiar dacă unii încearcă să reani-

meze această sărbătoare frumoasă, moldovenii au uitat demult de ea şi preferă să sărbătorească dragostea în compania cetăţenilor europeni Va-lentin şi Valentina. Să vezi că e mai la modă să sărbătoreşti nu ştiu ce exe-cuţie trendy decât o tradiţie unicală românească. Sincer îmi pare rău să-l văd pe Dragobete devansat de un oa-recare Valentin, pentru că Dragobete e mai frumos, mai voinic, mai deştept şi mai autentic.

Ziua Internaţională a FemeiiDin păcate, 8 Martie este unica dată

în care moldovenii îşi aduc aminte că au mămici, surori, iubite şi soţii. Şi chiar dacă îşi aduc aminte uită imediat ce le-au cumpărat câte ,o lalea. Cu păre-re de rău restul anului mămicile sunt gospodine, iubitele sunt imagemaker-i, iar soţiile sunt bucătărese. Şi doar pe 8 Martie moldoveanul îşi aminteşte de rolul adevărat al femeilor din viaţa lui. Eu îi recomand s-o facă mai des, nu doar o singură zi pe an, astfel riscă să iubească doar în februarie-martie, să creadă în Dumnezeu doar de Paşte şi să vorbească limba română doar în a doua parte a lunii August.

Dragoste la kilogram şi romantism de sezon

minutul picant

text » Gonzo

26

Page 27: 15 minute / martie 2012

COUBE photography

like us on facebook

ilford delta 100

Page 28: 15 minute / martie 2012

Originală, sau nu, decideţi voi – Olia Tira

Andrei Bolocan– prin televizor spre Președinţie

Page 29: 15 minute / martie 2012

Andrei Bolocan, unul din cei mai în vogă prezentatori TV la moment, ne povesteşte ce înseamnă 2 ani de Jurnal TV, cu ce se mănâncă televiziunea, cum îţi faci o cam-panie electorală şi cum poţi deveni un dic-tator iubit de întregul popor.

Când ai descoperit televiziunea şi ce te-a atras atât de mult la ea?Prima dată am descoperit televiziunea ca spectator. Când eram mic mă uitam cu mare drag la un post TV bucureştean, cred că aveam vreo nouă sau zece ani. Eram fasci-nat de tot ce însemna interactivitate, public, live-uri ş.a.m.d. La un moment, pe la nouă ani, am ajuns disperat şi ceream de la mama 3 lei ca să-mi cumpăr revista cu programele lor, cu interviuri şi vedete. Am trăit o vreme cu asta după care am trecut pe revista Bravo şi Backstreet Boys. Cred că ăsta a fost primul meu contact cu televiziunea.Cum ai ajuns la Jurnal TV?Într-o duminică după amiază, după o beţie semicrâncenă m-a sunat o voce de la Jur-nalTV şi mi-a propus să vin la un show mati-nal. Mie asta mi-a părut de domeniul fantas-ticului cel puţin, dat fiind faptul că eu eram

de vreo două-trei săptămâni deja la o altă televiziune. S-a mişcat cam greu totuşi pro-iectul care trebuia să înceapă la un alt post de televiziune, şi mie mi-a plăcut să vin aici şi să văd oamenii de la Jurnal nepornind o televiziune. Adică nu era nimic pornit, tele-viziunea nu era lansată, oamenii mişunau, se plimbau, făceau zgomot şi mie mi-a plăcut foarte mult acest lucru.Ce înseamnă 2 ani de Jurnal TV pentru tine? Doi ani de Jurnal înseamnă poate un lucru pe care eu mie însumi mi l-am demonstrat ,chiar dacă nu am vrut tare să o fac. Am de-monstrat că pot să fac ceva. Până acum ter-menul de lungă durată pentru mine era 11, 12 ani de şcoală. Televiziunea a devenit pentru mine următorul experiment de lungă durată şi vreau să cred că asta va mai continua. Doi ani e puţin şi nu poţi să te baţi în piept şi să spui uite cât am făcut.Dar pentru Republica Moldova?Jurnal TV în primul rând a evoluat în materie de stilistică, pentru că, am început ca o te-leviziune de ştiri. Din varii raţionamente, atât economice cât şi nu prea, am decis să de-venim o televiziune generalistă. Mi-a plăcut asta, pentru că eu mă simţeam puţin încorse-

Page 30: 15 minute / martie 2012

tat în chestia asta de ştiri, asta mă făcea mult mai serios şi mai rigid pentru vârsta mea. Acum mă bucur de o echipă foarte frumoa-să în domeniul producţiei care face emisiuni şi reportaje. E şi o echipă de ştiri care îşi ştie foarte bine locul. Recent Lilu în direct la De-şteptarea a spus din greşeală că pe 5 martie Jurnal TV împlineşte 10 ani. Când vom ajun-ge la zece ani vom putea discuta mai frumos.Ai un vis legat de televiziune?Aş putea practic să împart în câteva ramuri aceste vise ale televiziunii, pentru că ele sunt mai multe. Atunci când eşti mic vrei să creşti mai mare. Păi uite eu am un astfel de com-plex sau sentiment. Îmi doresc ca timpul ăsta să treacă mai repede, să mă uit în urmă şi să-mi zic: uite am 15 ani de televiziune. Şi să pot povesti cuiva mai mic despre ce a fost. Şi ăla mai mic tot să vrea să facă asta. Eu aş vrea să pot să inspir oamenii prin ceea ce fac, chiar dacă asta sună foarte patetic şi foarte mesi-anic. Totuşi nu vreau să fiu Isus Hristos care să adune în jur oamenii... aş vrea pentru unul, doi, trei, o mie sau un milion de oameni să fiu un exemplu foarte frumos.Ce prezentatori TV te influenţează şi pre-zintă un etalon pentru tine?O vreme bună n-am dat-o cu TV-ul, iar pre-zentatorii tv erau inaccesibili pentru mine. Nu-i veneram atât de mult în acea perioadă. Venind la TV am înţeles că este un exerciţiu foarte sănătos să te uiţi la ce fac alţii şi să de-prinzi metodele lor. Pe Ingmar Bergman l-au întrebat o dată cum îi reuşesc filmele atât de autentice şi originale. El a răspuns: eu fur. Eu mă uit şi aleg ce este mai bun şi fur, voi pur şi simplu nu observaţi. În ultimul timp mă inspir foarte mult de la formatul „Men in the Street”, reporteri americani de vârstă medie care ies în stradă şi fac vox-uri prin metode foarte ori-ginale. Într-o bună zi personajul poate să fie reporterul agorafobic care se teme de public şi în loc să întrebe se pitulează pe undeva. Sunt nişte formate inventate de americani care se află de mulţi ani în domeniu. În ma-terie de inspiraţie cred că multă vreme m-a influenţat Sacha Baron Cohen, un tip genial care le-a făcut pe toate având (eu presupun)

Page 31: 15 minute / martie 2012

o echipă foarte bună. De la Ali G încoace ei fac doar lucruri geniale.Cum trebuie să fie un prezentator tv? Există anumite reguli?Mă gândeam adesea că nu există o facul-tate care să te înveţe cum să fii prezentator tv. După mine facultatea de jurnalism este o prostie, pentru că jurnalismul se învaţă pe te-ren şi nu pe băncile universităţii. Bineînţeles că ai nevoie de o teorie drept reper, însă pro-fesia se face pe teren. Ceea ce se întâmplă la Jurnal TV este o şcoală foarte bună. Prefer să cred că de doi ani încoace nu lucrez, ci fac şcoală – este o oportunitate faţă de care mă închin. Prima regulă pentru un prezentator ar fi autencititatea – asta este regula de aur. Adesea vin oameni pentru probe care stau câteva săptămâni după care apar în faţa ca-merei şî îşi recunosc schimbarea pentru că camera îi subţiază. Eu am simţit asta deseori, mai ales când eram obosit sau îmi lipsea in-spiraţia. Camera este un fel de supapă care te suge de talent, de glume şi de tot ce ai crezut că poţi să faci în viaţa reală. Important este să ai un butonaş în cap care îţi permite să te setezi corect. Oricât de trist ai fi nu ai

dreptul să transmiţi asta telespectatorilor.Ştiai să găteşti înainte de „Sare şi Piper”?Îmi place să gătesc, dar sunt foarte selectiv. Îmi plac reţetele italieneşti simple, fără cup-tor. Îmi plac salatele foarte mult. Noi cu Sâr-ghi adorăm salatele pentru că trebuie să tai, torni ulei, amesteci şi atât. Nu-mi plac cărnu-rile şi bucatele care implică cuptorul. Nu-mi place să gătesc peştele, deşi îmi place să-l mănânc. Nu ştiam să gătesc înainte de „Sare şi Piper”, însă acum ştiu şi eu câte ceva.Televiziunea manipulează sau informează?Începuturile televiziunii au fost foarte tehni-ce. Inventatorul ăsta cu iconoscopul a zis că uite, facem o chestie care ne-ar permite nouă să transmitem datele din punctul ăsta la 50 de metri încolo. A durat câţiva ani ca acest lucru să se implementeze. NBC şi Radio Cor-poration of America au făcut primii asta şi ei au înţeles că televiziunea îi face pe oameni să stea şi să privească. Atunci când oamenii stau şi privesc ei pot asimila informaţii, iar cea mai scumpă informaţie este publicitatea. Re-spectiv publicitatea a fost un instrument din anii 1930 care manipula oamenii. Eu cred că televiziunea trebuie să-şi asume acest

Page 32: 15 minute / martie 2012

rol. Oamenii care lucrează acolo trebuie să conştientizeze că tot ce spun ei va fi imediat interpretat. Indirect noi creăm o atmosferă, chiar şi în divertisment: noi putem ajuta pe cineva să se simtă bine sau nu, la fel cum pu-tem ajuta pe cineva să fie informat sau nu. Putem începe cu o ştire despre un viol sau cu o ştire despre un enot hazliu şi asta contează. Te-ai folosi de forţele manipulatorii ale te-leviziunii în campania ta electorală?În primul rând aş informa oamenii. I-aş in-forma cât sunt eu de harnic, cât de mult îmi place să dorm, cât de mult mi-aş ajuta rudele în cazul în care voi câştiga alegerile ş.a.m.d.Care vor fi primele tale acţiuni în caz că devii preşedinte?Fiind preşedinte în Republica Moldova pri-ma acţiune ar fi să fac nişte studii de audit la Ministerul Culturii. De exemplu: se apropie sărbătoarea Mărţişorului, o sărbătoare „ge-nială” la care sunt prezenţi artişti „nemaipo-meniţi” gen Evtodi Timofeev, Elena Mâţă ş.a.m.d. Aparent aceşti artişti au foarte mul-te piese înregistrate şi ei vor cânta la Palatul Naţional, şi vor reprezenta ţara noastră de Mărţişor. Ani la rând se desfăşoară această sărbătoare la care tinerii nu au trecere, adică

ei nici nu ar vrea să vină la acest eveniment. De ce diferite rave-uri şi yardsale-uri adună o mulţime de lume de vârste diferite, iar un festival care se desfăşoară la Palatul Naţio-nal nu atrage pe nimeni? Sincer, eu am 24 de ani şi nu am ce căuta la Palatul Naţional. Vin georgieni la acest festival, vin ucraineni şi ruşi... ei şi ce? Eu vreau să petrec frumos Mărţişorul ăsta, hai să facem altceva decât un carton mare pe scena Palatului Naţional. În legislaţie nu există cuvântul „blestem” şi „tras de urechi”, însă eu aş face un studiu de contabilitate la Ministerul Culturii. Zilele astea am dat peste o foaie A4 pe care scria „Studiu de activitate a muzeelor din RM pe anul 2009”. Activitatea muzeelor se rezu-ma la teritoriul pe care acestea le ocupă. De exemplu, în Făleşti nu ştiu care muzeu ocu-pă 31 de metri pătraţi şi asta e activitatea lui. Eu cred că acest lucru trebuie revizuit, iar această atitudine schimbată. De ce tot ce înseamnă „de stat” ne aduce aminte de timpurile sovietice şi e trecut de 50 de ani. Dezbinarea asta între două generaţii este foarte urâtă. Eu n-o să vreau să plătesc ta-xele pentru că nu vreau să le dau lor pensii, iar ei n-o să vrea să mă voteze pe mine pen-

Page 33: 15 minute / martie 2012

tru că sunt prea tânăr. Cred că trebuie să fie un contact între generaţii.Am înţeles că ai apucături dictatoriale. Ai putea să creezi un portret psihologic al dic-tatorului din tine?Dictatorul din mine este megaloman şi adept al cultului personalităţii. Dacă soţia mea va dori să construim un Taj Mahal sau o Casă a Poporului o vom face neapărat. Dacă soţia mea va vrea un tunel cu trenuri prin Moldova sau cosmodroame atunci eu le voi face.Vei fi un dictator gata să primească „Cârla-nul de Aur”?Eu voi fi într-atît de inaccesibil încît cei care vor fi gata să-mi ofere „Cârlanul de Aur” nici nu vor visa la candidatura mea. Eu voi fi un dictator de genul lui Tito – el a fost un dicta-tor care şi-a permis să fie în rând cu lumea, cu oaia socialistă care cică-l ajuta, dar într-un fel şi fundul îl arăta din când în când. El se distra de minune. Eu aş vrea să fiu un astfel de dic-tator pentru că Tito a fost foarte moale şi nu a supărat pe nimeni. Şi dacă iese lumea la proteste şi vrea să te dea jos ce faci?Aş vrea să evit acest moment. Dacă se în-tâmplă sunt sigur că dictatorul din mine mă va obliga să fiu arogant, ambiţios şi să nu văd acest lucru, adică să-mi spun minciuni singur mie. Cred că mă voi opri la un moment dat, îmi voi recunoaşte greşeala şi voi pleca la o pensiune undeva în Germania.Pe cine l-ai prefera să protesteze împotriva regimului tău: Brega sau Mătăsaru?Cred că Mătăsaru pentru că îmi place mai mult. Brega pur şi simplu provoacă, însă Mă-tăsaru provoacă într-atît încît să-ţi pui unele întrebări.Ce nu se va arăta la TV în timpul regimului instaurat de tine?În primul rând, aş interzice filmele ieftine, aş da doar filme care au câştigat la Cannes, Berlinale şi poate uneori filme de Oscar. Cu siguranţă aş interzice complet serialele po-liţieneşti ruseşti. Poate aş impune lumea să asculte o dată pe săptămână un program frumos radio cu muzică clasică. Cine nu va asculta va fi pedepsit administrativ.

text »Gonzofoto »Coubemulţumim pentru participare»: Nata Belo-usov, Dragostin Păduraru, Sorina Cazacu, Dinu Cazacu, Mihai Dimitrenco și Emilian Dimitrenco.

minutul din culise

Page 34: 15 minute / martie 2012
Page 35: 15 minute / martie 2012

Fiind originară din Ucraina și stabilită de cinci ani în SUA, Iulia este un fotograf de modă care se bucură de un succes în permanentă creștere printre americani și nu numai. A venit în Moldo-va pentru a susţine un master class împărtășind câte ceva din experienţele ei și a acceptat cu plăcere să ne răspundă la toate întrebările.

O să încep cu începutul, în copilarie, ce şi-a dorit să devină Iulia Gorbacenco?

Interpretă, actriţă, profesoară și lista poate continua… ar fi mai simplu să spun ce nu am vrut să devin, până să descopăr fotografia în perma-nete căutări de sine. Acum însă pot să spun cu certitudine că m-am regăsit. Îmi mai place să mă uit la campionatele de dans: dacă nu aș fotografia, poate aș fi o dansatoare, cine știe.

Dar la şcoală?În timpul studiilor școlare, am făcut și un curs

de psihologie și astrologie. Eram pasionată de tot ce înseamnă numerologie și chiromanţie, am citit multă literatură în domeniu. Când a venit timpul să intru la universitate, am cedat insistenţelor fa-miliei mele, și am ales specialitatea de Marketing și PR, pe care am absolvit-o cu brio în 2007.

Cand ai descoperit că te pasionează fotografia?

Asta s-a întâmplat când am ajuns în SUA pentru a face un stagiu în domeniul marketing-ului. Am ţinut neapărat să capăt experienţă în afara ţării mele și, fiind departe de casă, să mă descopăr și să decid ce vreau să fiu cu adevărat, atât în ceea ce ţine de viaţa mea sentimentală ,cât și de carieră. Aici lucrurile au decurs extrem de rapid și, la cea de-a 21-a aniversare a mea, am primit cadoul pe care mi-l doream mult, dar nici nu visam să îl am. Nu am avut nicio experienţă în domeniu, dar noul hobby m-a acaparat atât

Găsește-ţi zona de confort și ţine-te departe de ea!

Page 36: 15 minute / martie 2012

de rapid încât petreceam tot timpul liber foto-grafiind și documentându-mă în domeniu. Am încercat diverse genuri de fotografie, de la pei-saje până la portrete. Cam în felul ăsta o pasiune s-a transformat într-o profesie de perspectivă. Acum nu îmi rămâne decât să evoluez, perfecţi-onismul este ca o maladie, care te cuprinde tot mai tare atunci cînd încerci să-i faci faţă.

Când ai înţeles că vrei să pleci pentru tot-deauna din Ucraina?

Să fiu sinceră, până în ziua de azi nu am înţe-les unde aș vrea să trăiesc, însă oriunde ar fi asta, știu că voi reveni acasă de câte ori voi avea aceas-tă posibilitate. La moment locuiesc la New York și îmi place la nebunie acest oraș, este probabil unul dintre cele mai dinamice orașe ale lumii. În fiecare dimineaţă mă trezesc cu dorinţa de a crea ceva nou. New York-ul mă inspiră și nu lasă timp de răgaz, aici îmi doresc să mă dezvolt și să mă autodepășesc zilnic. Iar dacă mâine mi s-ar oferi posibilitatea să plec să lucrez în Tokio sau Milano, aș accepta, sunt deschisă noilor perspective.

Din câte ştiu ai stat ceva timp în Washington, ce te-a făcut să te muţi în NY?

Locuind în Washington am ajuns la concluzia că vreau să fac fotografie fashion şi beauty, iar acolo, această industrie nu este dezvoltată, ast-fel am mers acolo unde ea e la apogeu, în New York-ul progresist.

Am urmărit atent lucrările tale înainte şi după studiile din NY şi ţin să menţionez că stilul tau s-a schimbat radical. Ce ţi-a oferit acea școala?

Am învăţat să vorbesc despre pozele mele. Înainte mi se părea că ele trebuie să vorbească de la sine. Acum știu cât este de important să poţi împărtăși altora experienţa ta şi să poţi să discuţi coerent despre procesul de creare și ideea care stă la baza creării fotografiilor mele.

Nu cred că școala pe care am făcut-o a influ-enţat cumva lucrările mele, stilul nu e decât o re-flecţie a lumii interioare a fotografului. Probabil s-a schimbat ceva în interiorul meu.

Acum filmezi coperti pentru reviste de moda, cât de greu a fost să-ţi faci loc printre fotografii americani? Atât timp cât eşti talentat, mai con-teaza de unde vii?

Nu trebuie decât să știi engleza, să fii liber și deschis în comunicare. E mult mai important cine ești decât de unde vii. În New York se adună talen-

Page 37: 15 minute / martie 2012
Page 38: 15 minute / martie 2012

te din întreaga lume, și mulţi dintre ei au suc-cess, asta e extraordinar!

Care sunt ingredientele unei fotografii de nota 10, pentru tine?

Lucrurile stau simplu și reţeta mea de success este una – să aduni o echipă de profestioniști: model, make up artist, sti-list, manichiurist, retoucher și uneori un scenograf.

Ce sau pe cine iţi doresti sa fotografiezi şi nu ai avut înca ocazia?

Mi-ar plăcea să colaborez cu cele mai mari modele ale lumii: Lara Stone, Natasha Poly, Kate Moss, Lindsey Wixson, Freja Beha Erichsen, Anja Rubik, Karlie Kloss, Sasha Pi-vovarova, Joan Smalls, Abbey Lee, Arizona Muse, Daphne Groeneveld, Fei Fei Sun, Jo-urdan Dunn și multe altele.

Recent ai ţinut un master class, în Chi-şinau cum ai fost primită şi cu ce impresii ai plecat?

Am rămas cu cele mai plăcute impresii, Roman Rybaliov a organizat acest master class la cel mai înalt nivel, după care a ur-mat un program distractiv de care am ră-mas plăcut surprinsă. Oamenii din Chișinău mi s-au părut foarte sufletiști, cursul meu nu m-a lăsat cu sentimentul de parcă mi-a fost luată toată energia ba din contră am primit un feed back bun de la participanţi. M-am emoţionat când în restaurant, după eveni-ment, am primit de la ei 5 trandafiri imenși. Pot să spun că în acea zi am fost fericită!

Dar dezamagiri?Nu prea am reușit să văd orașul, a fost o

zi plină de evenimente, dar neapărat îi voi dedica mai mult timp în următoarea vizită.

Esti un exemplu demn de urmat pentru tinerii fotografi: ce sfat le-ai da celor de la noi, din Moldova?

Majoritatea fotografilor au zonele lor de confort. Şi eu am avut zonele mele de con-fort, le mai am și ele se schimbă o dată cu timpul. Mă refer la anumite tehnici sau mo-dalităţi de fotografiere cu care te obișnuiești. Le-aș sugera să găsească aceste zone, să le însuşească și apoi să caute altele, pentru a căpăta noi experienţe și pentru a evolua. În engleză toate astea încap într-o frază: “Find your comfort zone and stay away from it!”.

text » Elena Zbârnea

minutul de artă

Page 39: 15 minute / martie 2012
Page 40: 15 minute / martie 2012

Odată cu dezvoltarea comunităţilor virtuale, au apărut lideri de opinie şi în mediul online. Aceștia fie au un blog popular, fie sunt per-soane influente pe reţele sociale. Cei care iau în cosiderare promovarea web implică tot mai des astfel de persoane și stabilesc cone-xiuni cu acestea. În Moldova, offline-urile cu bloggeri au început să fie organizate de către partide politice în timpul campaniilor electorale, apoi offline-urile au devenit interesante și pentru mediul de afaceri. Printre cei care au orga-nizat offline-uri au fost Honda, Moldtelecom, Orange, Sun Communication, ATIC, Simpals, Prime sau Publika.Evenimentele mari acreditează deja blogge-rii la fel ca și pe jurnaliști. Printre primele evenimente care au recurs la acest lucru s-a numărat Moldova ICT Summit, iar acum și Animest a anuţat lista cu bloggerii săi oficiali. Blogurile și reţelele sociale sunt accesate de mii de oameni, iar ideile și impresiile transmi-se de autorii lor au o credibilitate și o influ-enţă sporită faţă de mesajele oficiale. Este exact ca în cazul cînd un prieten îţi recoman-dă un film sau o ofertă bună într-un magazin. Prin intermediul unui offline nu înseamnă că tu “cumperi” invitaţii cu o bere sau o masă copioasă, iar ei vor scrie ulterior pe placul tău. Aceste întâlniri sunt pentru a informa și a di-aloga într-un format accesibil. În dependenţă de cum va decurge offline-ul, vei obţine res-pectul și susţinerea lor sau vei fi criticat. Este important să înţelegi care sunt așteptările participanţilor, cât sunt ei de relevanţi pentru tine, ce mesaj vrei să le transmiţi.

Ce avantaje îţi oferă un offline?

1. Ai un focus grup, deci poţi vedea cum percep informaţia cei care au influenţă în mediul online.

2. Informezi publicul cu privire la afacerea ta sau cu privire la o ofertă concretă.

3. Ai posibilitatea să obţii transferul de încre-dere de la blogger la cititor.

4. Sporește interesul publicului, crește nr. de vizitatori pe pagina ta, apar link-uri spre site.

5. Poţi transforma un participant la offline într-un client fidel, promotor al brandului tău.

6. Obţii o legătură cu oameni influenţi din diferite domenii de activitate, care te pot aju-ta pe termen lung.

7. Observi feedback-ul din partea partici-panţilor de după eveniment, vezi care infor-maţie a captat mai mult atenţia lor.

Offline-urile cu bloggeri se dezvoltă. Cu cât e mai interesant și diferit un eveniment, cu atât are șanse mai mari să fie mediatizat în blogosferă. Fii atent la trei variabile care con-diţionează succesul unui offline: creativitatea, utilitatea și sinceritatea. Dacă un blogger va simţi acești trei factori, impresiile pozitive vor ajunge și la cititorii blogului.Noi participăm la astfel de evenimente atît în calitate de invitaţi, cît și de organizatori, în acest mod un offline se vede din mai multe perspective. Uneori factori aparent neîn-semnaţi pot influenţa decisiv succesul eveni-mentului. Primul sfat, oferit gratuit din partea noastră, este să nu vă cheltuiţi prea mult pe mâncare/băutură. Pentru alte sugestii și or-ganizarea unor evenimente deosebite scrieţi un mesaj la [email protected]

de succes

Organizează un

text » Alexandru Lebedev

tel.: (+373) 69 165 425www.granat.md

minutul din birou

Page 41: 15 minute / martie 2012
Page 42: 15 minute / martie 2012

Cum îl vede angajatul pe șef în funcţie de

vârstă

5.255.46 5.38

5.55 5.475.29

5.08

14-19 20-24 25-34 35-44 45-54 55-65 peste 65

500 lei 1501-2000

2001-2501

501-1000

1001-1500

2501-3000

3001-4000

4001-5000

peste5000

5.735.49

5.41 5.35 5.42 5.375.48 5.53

5.11

venit01

2

3

45

6

7

Boss-o-metruNota medie de apreciere (scala 1-7)

5,44

Cum trece ziua de muncăuşor, îmi place ce fac

greu şi nu îmi place

uşor, dar mă plictisesc

greu, dar îmi place

(48%/46%)

5,81(19%/14%)

4,91

(25%/33%)

5,27

(7%/6%)

4,89

Date furnizate de Magenta Consultingeșantion: N = 1140 cum decuge ziua de lucru N=1114 aprecierea sefului

Cum trece ziua de muncă obișnuită și cum apreciază angajaţii pe şef

42

Page 43: 15 minute / martie 2012

Cum trece ziua de muncă obișnuită și cum apreciază angajaţii pe şef

Page 44: 15 minute / martie 2012
Page 45: 15 minute / martie 2012

Seminarul se desfăşoară

în engleză cu traducerea

în limba rusă

MARTIE

seminar

Cum să faCiveniturile tale înalte şi stabile?

Cu Michael Bang

Vă propunem să PARTICIPAŢI la seminarul în urma căruia veţi căpăta BENEFICII NENUMĂRATE:1. Energie pozitivă şi inspiraţie pentru dezvoltarea personală proprie şi a colaboratorilor!2. O mulţime de informaţii pentru o afacere reuşită3. Antrenamente eficiente, utilizarea cărora creşte veniturile companiei4. Răspunsuri la multiple întrebări legate de dezvoltarea şi supravieţuirea afacerii Dvs.

Ce probleme stau în faţa afacerii Dvs.?Ce faceţi pentru a rezolva aceste probleme?Imaginaţi-vă ce se va întâmpla cu afacerea Dvs. dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate sau vor fi rezolvate incompetent?Când iniţiaţi afacerea Dvs, oare astfel vă închipuiaţi viaţa Dvs.?

INVESTIŢI bani în sine, ÎNVĂŢAŢI, FOLOSIŢI noile tehnologii de gestionare a Afacerii, SCHIMBAŢI viaţa şi DEVENIŢI mai fericiţi. MERITAŢI acest lucru. Credem că nu veţi avea nevoie de mult timp pentru a calcula şi determina BENEFICIUL întreprinderii Dvs. din PARTICIPAREA în acest seminar.

REZULTATUL SEMINARULUI:1. DIRECTORUL, care nu mai are nevoie de traininguri şi seminare pentru vânzătorii săi, pentru că are toate uneltele pentru a face vânzările aşa cum le doreşte2. VÂNZĂTORUL, care poate vinde orice şi oricui. Nu amânaţi pentru mâine dezvoltarea Afacerii Dvs!Tel.: 57-40-71, tel/fax: 55-01-66, mob: 0-688-999-32 e-mail: [email protected], [email protected] multe detalii despre programul seminarului şi Michael Bang pe siteul organizatorului www.biznes.md

Seminarul se desfăşoară

în engleză cu traducerea în limba rusă

Page 46: 15 minute / martie 2012

Slăbește sănătos cu super dieta MEDIGRUN- șansa ta pentru un corp de invidiat, 10 kg în doar două luni!

» chitosan 1 caps. pe zi» ananas 1 caps. de 3 ori pe zi» oţet de mere 1 caps. pe zi » supă de varză 1 caps. de 3 ori pe zi » zilnic se recomandă 2 litri de apă!Întrebaţi în farmacii!

Page 47: 15 minute / martie 2012

Slăbește sănătos cu super dieta MEDIGRUN- șansa ta pentru un corp de invidiat, 10 kg în doar două luni!

» chitosan 1 caps. pe zi» ananas 1 caps. de 3 ori pe zi» oţet de mere 1 caps. pe zi » supă de varză 1 caps. de 3 ori pe zi » zilnic se recomandă 2 litri de apă!Întrebaţi în farmacii!

str. academician Ion Grosu, 1tel.:+ 373 (022) 287360, fax.:+ 373 (022) 28 73 41

[email protected]

Page 48: 15 minute / martie 2012

La grădiniţă, când eram eu mică-mică, ne învăţau să dăruim mamelor, de 1 martie, mărţisoare. Mamele ne învăţau să dăruim mărţișoare educatoarelor. Pe 8 Martie, isto-ria se repeta cu flori și felicitări.

La școală, complotam cu învăţătoarele, fă-când felicitări mamelor, iar mamele ne tri-miteau cu flori la învăţătoare. După clasele primare, începutul lui martie, parcă-parcă începea să îmi placă mai mult. Mamele bă-ieţilor erau convocate de dirigintă, se strân-geau bani pentru cadouașe și băieţii erau trimiși la înaintare cu ghiocei și felicitări-tip. Demografic, în copilărie, eram bine. Eu am nimerit în clasa celei mai bune învăţătoare din sectorul Buiucani și eram fix 21 de fetiţe repartizate celor 21 de băieţi. Eram confuză – când se dădea startul (noi eram aranjate în linie dreaptă, în ordine des-crescătoare, în faţa clasei), – 19 băieţi din 21, se aruncau spre „fetiţa blondă cu ochi albaștri”. După învălmășeală și stinghereală, depășeam cu demnitate momentul, servin-du-i cu compot și prăjituri, făcute de mame-le noastre, către care ne îndreptam seara cu flori și cadouri confecţionate la școală, in-struiţi de dirigintă. „E ziua mamei.” Așa știam eu despre 8 Mar-tie. „E ziua femeii” – credeam că de asta se agită mamele, educatoarele și învăţătoa-rele, onorate de ziua lor. Taţii veneau mai devreme acasă și făceau ceva ce de obicei nu prea făceau, noi aranjam frumos masa și „sărbătoream”. Așteptam cu nerăbdare seara zilei de 8 Martie, când aveam tort și

ceai cu lămâie.

Pe la 13-14 ani, devenea și mai interesant. Băieţii ne dăruiau rujuri sidefate și cărţi co-lorate și ne organizau serbare dansantă în clasă. Cu DJ Bobo, Ace of Base și Scorpions, pe lumină, ca la carte. Nu se mai înghesuiau chiar toţi la „fetiţa blondă cu ochi albaștri” și parcă se legau altfel simpatiile. Eu am și acum cartea primită de la un coleg timid înalt: „Resursele naturale ale Kîrgîzstanului” cu o dedicaţie scrisă cu greșeli și pix verde... A doua zi, așteptam un bileţel, prin care să mi se ceară prietenia (eram gata să o ac-cept, chiar și scrisă cu greșeli).

La 16-18 ani, zilele de 1 și 8 martie dobân-deau un farmec aparte, specific mai mult vârstei noastre hormonale. Primeam flori de la colegi, de la prieteni, de la necunoscuţi chiar. Așteptam 8 martie, ca să transfor-măm o floare, în povestea noastră de iubire.

La 20 de ani m-am plictisit. Am ascultat eu niște femei și am hotărât că au dreptate – dar cam de ce să fie Ziua Femeii doar odată pe an, pe 8 Martie? Nu, nu, nu!!! Este inac-ceptabil, inechitabil și discriminatoriu! Și am găsit în mine o mică feministă, care milita în feluri și chipuri pentru egalitate de șanse și ieșit în evidenţă. Nu eram prost-crescută – primeam în continuare flori de la colegi, beam lichior și dansam la petreceri, dar îmi

Așteptări marţiene

un minut cu Zina

Page 49: 15 minute / martie 2012

foloseam toate cuvintele, privirile și gesturi-le ca să mă fac bine-înţeleasă – opt, neopt martie, femeile nu-s fiinţe inferioare, da?! Unii se speriau, alţii se amuzau, iar ceilalţi mă pupau pe creștet pentru calităţile mele artistico-oratorice. Așteptam să observe ci-neva efortul meu de a schimba lumea.

Între 20 și 30 de ani, am trecut peste aces-te sărbători diferit. Ba cu fetele, emancipat, gălăgios și vesel, ba cu mama, acasă, cu tort, șampanie și amintiri din copilărie, ba la resta-urant, în doi – elegant și simplu, ba la crati-ţă (cu tot cu mica feministă din mine), ba la concertul celor de la Holograf, așteptând ca cineva să-mi cânte mie și numai mie „Și n-am iubit pe niiiiiiiimeni”.

Acum, am o părere mult mai așezată des-pre începutul primăverii. De Mărţișor e fru-mos. Îmi plac zilele Babei Odochia, Legenda Mărţișorului, ghioceii, toporașii, zambilele, mugurii spectaculoși, aerul proaspăt de în-ceput, de crud, de verde. Accept flori și de 8 martie, cum accept flori oricând, mai ales primăvara. Acum știu că ziua mamei mele e în fiecare zi, nu doar în martie. Iar ziua mea (care întâmplător, e chiar în martie) o pot face oricând am eu chef. Mai ales că se gă-sesc lalele, iriși și frezii tot anul.

Acum, nu mai am așteptări marţiene :).

blogul Zinei: zinazen.wordpress.com

Page 50: 15 minute / martie 2012
Page 51: 15 minute / martie 2012

O petrecere desavârșită de la perfecte.md Prima zi de primăvară am petrecut-o alături de Pro TV, la un eveniment de la care nu a putut lipsi nicio femeie de succes. Artiste, jurnaliste şi femei de afaceri şi-au dat întâlnire la evenimentul dedicat lansării oficiale a site-ului perfecte.md. Vedetele au sclipit la propriu și la figurat, câteva invitate prezentând o colecţie de haine și bijuterii exclusive.Muzica selectă de la Tania Cerga, Olia Tira, Pasha Parfeny, acompaniaţi de Alex Calancea band, a dat tonul petre-cerii, iar meniul a fost diversifdicat și cu adevărat delicios. Site-ul www.perfecte.md este un produs marca Pro TV care se adresează tuturor femeior puternice, dar și un spaţiu unde întreaga comunitate feminină iși poate da întâlnire pentru a împărtăși emoţii, trăiri, experienţă de viaţă. Aici găsiţi mereu informaţii despre ultimele tendinţe din modă, frumuseţe, familie sau arta culinară.

Page 52: 15 minute / martie 2012

La Roma CATERING la Teatrul Vinului şi Gastronomiei

Pe data de 24 februarie profesioniştii La Roma CATERING au organizat în exclusivitate pentru Teatrul Vinului şi Gas-tronomiei un master-class şi au oferit o degustare a buca-telor italiene combinate cu nişte vinuri de excepţie. În faţa publicului prezent bucătarul-şef al restaurantului La Roma - Dl. Mihail Buga a gătit Lasagna Trentino, file de vită cu sos Dor Blue şi o salată Uşoară de post. Toate acestea au fost apreciate nu doar de vizitatorii moldoveni, dar şi de cei itali-eni care au fost impresionaţi de profesionalismul bucătaru-lui şi gusturile autentice italiene. Toate aceste delicatese au fost preparate pe fondul comentariilor somelier-ului Igor Căldare, care a detaliat procesul alegerii corecte a vinului pentru aceste bucate selecte, regăsite în meniul La Roma restaurant. Spectatorii emoţionaţi şi do-rinţa lor de a gusta din preparatele ape-tisante a demonstrat pentru a câta oară, că în La Roma restaurant bucatele nu sunt doar gustoase, sunt pur şi simplu delicioase!

Info line La Roma CATERING 24/24: (+373 22) 22 85 90, (+373) 68 38 32 32 str. Albişoara, 40/1, www.laromaclub.md

Coffee Break de la 50 lei

Fourchette de la 150 lei

Bufet Suedez de la 200 lei

Page 53: 15 minute / martie 2012

La Roma CATERING la Teatrul Vinului şi Gastronomiei

Info line La Roma CATERING 24/24: (+373 22) 22 85 90, (+373) 68 38 32 32 str. Albişoara, 40/1, www.laromaclub.md

JURNAL TV: ANIVERSARE LA PAPION!

Jurnal TV creşte în 2 ani cât alţii în 20, lucru demonstrat atât de calitatea produselor sale, cât şi de numeroşii prieteni, care s-au adunat la ziua de naştere a televiziunii. Într-un ca-dru elegant, vedetele Jurnal TV şi-au pus dorinţe şi au pro-mis că nu se vor opri aici. Vor să spargă toate audienţele. Pe 5 martie, la cea de a doua aniversare, Jurnal TV a or-ganizat o petrecere la care şi-a invitat prietenii şi partenerii pentru a se vedea la ochi, a face schimb de impresii şi, nu în ultimul rând, pentru a-şi pune dorinţe pentru viitor. Gazdele petrecerii şi-au întâmpinat oaspeţii cât se poate de elegant. Fiecare dintre prezentatori a purtat papion, clasic sau unul mai la modă. La petrecere s-au aflat cei mai fideli telespectatori ai postu-lui Jurnal TV. Fiecare a găsit în grila de programe o emisiu-ne sau o vedetă preferată.

Page 54: 15 minute / martie 2012

leuE plimbăreţ nevoie-mare, în luna martie. Puţine sunt zilele pe care le pe-trece acasă, fie că e vorba de o zi normală a săptămânii, fie despre o zi de weekend. De asemenea, mai mult forţat de împrejurări decât din proprie iniţiativă, va trebui să se pună cu burta pe carte şi să înveţe o serie de lucruri noi. Cu efort, dar şi cu succes.

fecioarăZdruncinată de câteva luni de prezenţa greu de ignorat a lui Marte cel războinic în pro-pria zodie, se gândeşte că ar putea să-şi folosească cel mai bine energia în exces de care beneficiază astfel încât să facă rost de mai mulţi bani. Va încerca să se lanseze în afaceri şi să inventeze diferite metode de a face rost de mai mulţi bani.

taurE destul de singuratic, în martie 2012. Chiar şi atunci când îşi părăseşte bârlogul, asemenea ursului care vrea să vadă dacă a venit primăvara şi poate ieşi din hi-bernare, nu are prea mult succes în ceea ce priveşte relaţiile cu cei din jur. Totuşi, Taurul excelează prin capacitatea sa de a-i ajuta pe cei dragi, ceea ce îi va atrage recunoştinţa acestora.

gemeniSunt înconjuraţi de mulţi prieteni şi vizitează multe locuri în această lună. Greu vor găsi momente de singurătate, chiar şi atunci când vor dori acest lucru. Odată ce unele persoane vor intra în anturajul lor, vor reuşi doar cu mare greutate să le determine să plece.

rac Îşi vede cu multă hotărâre, chiar cu înverşunare, de planul profesio-nal. Investeşte multă energie la locul de muncă şi nu puţine sunt zile-le în care fie rămâne la serviciu pentru a lucra peste program, fie îşi ia de lucru pentru acasă. De asemenea, Racul va participa la numeroase evenimente mondene de-a dreptul încântătoare.

54

berbec Are o lună destul de zbuciumată, în primul rând din cauza dificultăţilor pe care le întâmpină în relaţiile cu cei din jur. Atât nativii Berbec, cât şi cei din anturajul lor dau dovadă de o inconstanţă de-a dreptul exasperantă, care sfârşeşte fie prin certuri crâncene, fie prin încheierea colaborării. Abia spre sfârşitul lunii lucrurile încep să se mai lumineze.

15 martie - 15 aprilie 2012

Page 55: 15 minute / martie 2012

balanţăAre de a face cu un partener de viaţă foarte ocupat, dar şi foarte agi-tat. Va trebui să îşi folosească din greu calităţile sale diplomatice, pre-cum şi răbdarea. Pentru nativii implicaţi în diferite procese se anunţă de asemenea o lună tumultuoasă, cu momente încordate, dar care se va încheia cu bine.

peştiiAu cheltuieli multe în luna martie. Din fericire, şi banii care le intră în casă sunt mai mulţi decât de obicei. În final, nu se vor îmbogăţi, dar vor reuşi să încheie această lună dificilă fără datorii şi fără minusuri la buget.De distracţie nu va fi timp, deoarece la serviciu o să apară tot felul de sarcini suplimen-tare, care vor necesita un mare consum de energie.

vărsătorAre de făcut multe drumuri, dar nu la mare distanţă. Mai degrabă se roteşte permanent prin aceleaşi locuri, până când, abia spre sfârşitul lunii, obţine ceea ce îşi dorea şi ceea ce l-a pus pe drumuri. Când va ajunge acasă după aceste drumuri, nu va avea parte de multă odihnă, deoarece şi alţii prind gustul călătoriilor: mai mulţi prieteni care se hotărăsc pe nepusă masă să îi facă o vizită.

capricornNu se bucură de liniştea pe care ar dori-o, nici măcar acasă. Mai multe per-soane din familie sunt cuprinse de agitaţie, pe care o transmit inclusiv Ca-pricornului.De asemenea martie e o lună în care ies la lumină tot felul de lucruri rămase nerezolvate, din trecut. Soluţionarea lor va avea un efect pozitiv şi îi va da un sentiment de uşurare.

săgetătorE una dintre puţinele zodii care beneficiază de relaxare şi voie bună, pe parcursul acestei luni. În plus, va avea timp suficient şi pentru o aventură amoroasă. Practic, Săgetătorul se trezeşte odată cu întreaga natură, bucu-rându-se de venirea primăverii mai abitir decât vieţuitoarele pădurii, care ies de la hibernat.

scorpionAre mult de lucru. Acasă, începe tot felul de treburi, pe care apoi nu mai are timp să le termine. La serviciu sarcinile se ivesc tot mai multe şi mai dificile. În aceste condiţii Scorpionii vor avea nevoie de toată energia disponibilă pentru a ieşi cu bine din această lună destul de dificilă. Aşadar, la muncă!

55

Page 56: 15 minute / martie 2012

Tucano Cofeestr. Puskin, 15tel.: (+373 22) 211 444

Bubble Tea str. Banulescu Bodoni, 57 Shopping Malldova, et. 4tel.: (+ 373) 693 25 032 (+ 373) 798 73 77 1

D

bd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90(+373) 78 34 76 90

(+373) 68300825

Mojitobd. Ştefan cel Mare, 152tel.: 060 19 1111

str, Kogălniceanu, 54tel.: (+373) 241592

Tucano Cofeestr. Puskin, 15tel.: (+373 22) 211 444

Bubble Tea str. Banulescu Bodoni, 57 Shopping Malldova, et. 4tel.: (+ 373) 693 25 032 (+ 373) 798 73 77 1

D

bd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90(+373) 78 34 76 90

(+373) 68300825

Mojitobd. Ştefan cel Mare, 152tel.: 060 19 1111

str, Kogălniceanu, 54tel.: (+373) 241592

Page 57: 15 minute / martie 2012

Tucano Cofeestr. Puskin, 15tel.: (+373 22) 211 444

Bubble Tea str. Banulescu Bodoni, 57 Shopping Malldova, et. 4tel.: (+ 373) 693 25 032 (+ 373) 798 73 77 1

D

bd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90(+373) 78 34 76 90

(+373) 68300825

Mojitobd. Ştefan cel Mare, 152tel.: 060 19 1111

str, Kogălniceanu, 54tel.: (+373) 241592

Tucano Cofeestr. Puskin, 15tel.: (+373 22) 211 444

Bubble Tea str. Banulescu Bodoni, 57 Shopping Malldova, et. 4tel.: (+ 373) 693 25 032 (+ 373) 798 73 77 1

D

bd. Moscova, 16tel.: (+373 22) 86 09 90(+373) 78 34 76 90

(+373) 68300825

Mojitobd. Ştefan cel Mare, 152tel.: 060 19 1111

str, Kogălniceanu, 54tel.: (+373) 241592

Page 58: 15 minute / martie 2012

str. Puşkin, 14tel.: (+373 22) 840 111

Page 59: 15 minute / martie 2012

str. Puşkin, 14tel.: (+373 22) 840 111

Page 60: 15 minute / martie 2012

deja în Moldova

LEASING DE LA 9% LEASING DE LA 9%

deja în Moldova

LEASING DE LA 9% LEASING DE LA 9%

deja în Moldova

LEASING DE LA 9%LEASING DE LA 9% 51500 000 km

ANIGARANŢIE

ÎN ARmoNIE cu stIlul tău dE vIAŢă.

Înainte de a se face remarcată pe teren, mașina trebuie să te cucerească prin exterior. Aspectul atractiv și sportiv ademenește instantaneu pentru că este exact ceea ce căutaţi. Interiorul - ca o continuitate a lumii dvs. unde domnește viteză și tehnologiile inovaţionale... Faceţi cunoștinţă: acesta este noua KIA OPTIMA.

deja în Moldova

LEASING DE LA 9%LEASING DE LA 9%