15 IANUARIE

of 22 /22
1 IMPOZIT PE VENIT PRINCIPALELE OBLIGAŢII DECLARATIVE ŞI DE PLATĂ CU TERMEN ÎN LUNILE IANUARIE- FEBRUARIE

Embed Size (px)

description

IMPOZIT PE VENIT PRINCIPALELE OBLIGAŢII DECLARATIVE ŞI DE PLATĂ CU TERMEN ÎN LUNILE IANUARIE-FEBRUARIE. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of 15 IANUARIE

 • IMPOZIT PE VENIT

  PRINCIPALELE OBLIGAII DECLARATIVE I DE PLAT CU TERMEN N LUNILE IANUARIE-FEBRUARIE

 • 15 IANUARIE Potrivit prevederilor art. 61 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, persoanele fizice care realizeaz venituri din cedarea folosinei bunurilor din derularea unui numr mai mare de 5 contracte de nchiriere la sfritul anului fiscal, ncepnd cu anul fiscal urmtor calific aceste venituri n categoria venituri din activiti independente i le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceast categorie. (art. 61 din Legea nr. 571/2003) OPANAF nr. 2333/2007 aprob procedura privind declararea i stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinei bunurilor realizate din derularea unui numr mai mare de 5 contracte de nchiriere/subnchiriere.Pentru primul an n care veniturile au fost calificate ca venituri din activiti independente, contribuabilii declar pn la data de 15 ianuarie a anului de impunere, la organul fiscal competent, veniturile i cheltuielile estimate, pe baza formularului 220 Declaraie privind venitul estimat/norma de venit .n cazul n care la sfritul anului fiscal nu mai sunt ndeplinite condiiile de ncadrare a veniturilor din nchiriere ca venituri din activiti independente, ncepnd cu anul fiscal urmtor persoanele fizice determin i declar venitul net realizat din nchiriere/subnchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosinei bunurilor.

 • 25 IANUARIE

  Formularul 208 "Declaraie informativ privind impozitul pe veniturile din transferul proprietilor imobiliare din patrimoniul personal" se depune de ctre notarii publici care au obligaia calculrii, ncasrii i virrii impozitului pe veniturile din transferul proprietilor imobiliare din patrimoniul personal. Declaraia cuprinde informaii privind tranzaciile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate i ale dezmembrmintelor acestuia asupra construciilor de orice fel i a terenurilor aferente acestora, precum i asupra terenurilor de orice fel fr construcii, supuse impozitului pe venit, potrivit legii.

  Declaraia se completeaz i se depune semestrial, la organul fiscal n a crui eviden fiscal biroul notarial este nregistrat ca pltitor de impozite, taxe i contribuii. ( art. 77^3 din Legea 571/2003 i OPANAF nr. 892/2012)

 • 25 IANUARIE

  Formularul 225 "Declaraie privind stabilirea impozitului reprezentnd plat anticipat trimestrial n contul impozitului pe ctigul net anual impozabil pentru ctigurile obinute din transferul titlurilor de valoare, altele dect prile sociale i valorile mobiliare n cazul societilor nchise" se depune de persoanele fizice care, n anul de raportare, au realizat ctiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare, altele dect prile sociale i valorile mobiliare n cazul societilor nchise i au obligaia stabilirii trimestriale a ctigului net/pierderii nete, calculrii i virrii impozitului reprezentnd plat anticipat trimestrial n contul impozitului pe ctigul net anual impozabil, n conformitate cu dispoziiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare. ATENIE! Pentru ctigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele dect prile sociale i valorile mobiliare n cazul societilor nchise, realizate ncepnd cu data de 1 ianuarie 2013 inclusiv, nu se efectueaz pli anticipate n cursul anului fiscal, n contul impozitului anual datorat. (art. 66 din Codul fiscal i OPANAF nr. 2600/2010)

 • 31 IANUARIE

  Contribuabilii care realizeaz venituri din nchirierea n scop turistic a camerelor situate n locuine proprietate personal, avnd o capacitate de cazare cuprins ntre una i 5 camere inclusiv i care datoreaz un impozit pe venitul stabilit ca norm anual de venit, au obligaia s depun la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pn la data de 31 ianuarie inclusiv, declaraia privind venitul estimat/norma de venit pentru anul n curs. Este vorba despre formularul 220 Declaraie privind venitul estimat/norma de venit.Contribuabilii au obligaia s completeze fia capacitii de cazare cu informaiile necesare, n vederea stabilirii de ctre organul fiscal competent a impozitului anual datorat; aceasta constituie anex la formularul 220.Formularul 220 i fia capacitii de cazare sunt reglementate prin Ordinul Preedintelui ANAF nr. 52/2012. ( art. 62^1din Legea nr. 571/2003 i OPANAF nr. 52/2012)

 • 31 IANUARIE Contribuabilii pentru care venitul net se determin pe baz de norme de venit i care n anul fiscal anterior au nregistrat un venit brut anual mai mare dect echivalentul n lei al sumei de 100.000 euro, ncepnd cu anul fiscal urmtor, au obligaia determinrii venitului net anual n sistem real. Aceast categorie de contribuabili are obligaia s completeze corespunztor i s depun declaraia privind venitul estimat/norma de venit pn la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului n lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naional a Romniei, la sfritul anului fiscal.

  (art. 49 alin. (9) din Codul fiscal)

 • 31 IANUARIEReferitor la: * opiunea de determinare a venitului net n sistem real * renunarea la opiunea de determinare a venitului net n sistem real Au dreptul s opteze pentru determinarea venitului net n sistem real, pe baza datelor din contabilitatea n partida simpla, contribuabilii care obin venituri din: - activiti independente, impui n anul 2012 pe baz de norme de venit, - activiti agricole, impui n anul 2012 pe baz de norme de venit, - drepturi de proprietate intelectual, impui n anul 2012 pe baza cotei forfetare de cheltuieli - cedarea folosintei bunurilor, impui n anul 2012 pe baza cotei forfetare de cheltuieli - nchirierea camerelor situate n locuine proprietate personala, avnd o capacitate de cazare n scop turistic cuprinsa ntre una i 5 camere inclusiv.

 • Opiunea pentru determinarea venitului net n sistem real se exercita prin completarea declaraiei privind venitul estimat/norma de venit cu informaii privind determinarea venitului net anual n sistem real.

  n acest caz declaraia privind venitul estimat/norma de venit se depune la organul fiscal competent: - pna la data de 31 IANUARIE inclusiv, n cazul contribuabililor care au desfaurat activitate n anul precedent, - n termen de 15 zile de la nceperea activitii/producerii evenimentului, n cazul contribuabililor care ncep activitatea/ncep sa realizeze venituri din nchiriere, n cursul anului fiscal.

 • ***''*'' Pentru veniturile din activiti independente, activiti agricole, drepturi de proprietate intelectual i cedarea folosintei bunurilor, opiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea n partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi i se considera rennoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior. Revenirea la sistemul anterior se exercit tot prin completarea corespunzatoare a declaraiei privind venitul estimat/norma de venit i depunerea formularului la organul fiscal competent pna la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

  ****** Pentru veniturile din nchirierea camerelor situate n locuine proprietate personala, avnd o capacitate de cazare n scop turistic cuprinsa ntre 1 i 5 camere inclusiv, opiunea se exercit pentru fiecare an fiscal. n cazul n care contribuabilii ncep s realizeze venituri n cursul anului, dup data de 31 ianuarie inclusiv, opiunea se exercit pentru anul fiscal n curs.

 • In cazul in care, contribuabilii, pentru care venitul net a fost determinat in sistem real in anul 2012, nu opteaz pentru stabilirea venitului net pe baza normelor de venit, pentru anul 2013 se va menine regimul de impozitare din anul precedent.

  (art. 51 alin. (2) i (3), art. 61 alin. (3), art. 62 alin. (3) i (4), art. 622, art 71 i art. 73 din Legea nr.571/2003)

 • 31 IANUARIE

  REFERITOR LA FORMULARUL 600

  Potrivit prevederilor art.296^21 alin.(1) lit. a) - e) din Titlului IX^2 Contribuii sociale obligatorii din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii: - ntreprinztorii titulari ai unei ntreprinderi individuale;- membrii ntreprinderii familiale;- persoanele cu statut de persoan fizic autorizat s desfoare activiti economice;- persoanele care realizeaz venituri din profesii libere;- persoanele care realizeaz venituri din drepturi de proprietate intelectual, la care impozitul pe venit se determin pe baza datelor din evidena contabil n partid simpl.Contribuabili nominalizai mai sus au obligaia s depun anual formularul 600 Declaraia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, pn la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaz contribuia de asigurri sociale.

 • * Nu au obligaia depunerii formularului 600 persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I - III i V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i cele care beneficiaz de una din categoriile de pensii acordate n sistemul public de pensii.

  * De asemenea, nu au obligaia depunerii formularului 600 persoanele fizice nominalizate la art. 296 alin.1 lit. a) e) care n anul fiscal 2012 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevzut de lege, deoarece la art. 296^22 alin. (1) din Codul fiscal i la pct. 32 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificrile i completrile ulterioare, se precizeaz c: Baza lunar de calcul al contribuiei de asigurri sociale pentru persoanele prevzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din ctigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurrilor sociale de stat i nici mai mare dect echivalentul a de 5 ori acest ctig; contribuabilii al cror venit rmas dup deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate n scopul realizrii acestui venit, respectiv valoarea anual a normei de venit, dup caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menionat, nu datoreaz contribuie de asigurri sociale. Contribuabilii care desfoar activiti impuse n sistem real, care n anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevzut de lege, nu sunt obligai s se asigure i nu datoreaz contribuie de asigurri sociale, pentru anul fiscal urmtor.

 • Menionm c formularul 600 a fost aprobat prin Ordinul preedintelui ANAF i preedintelui CNPP nr. 874/221 din 20 iunie 2012.

 • 28 FEBRUARIEFormularul 205 "Declaraie informativ privind impozitul reinut la surs i ctigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit reglementat prin Ordinul Preedintelui ANAF nr. 1913/2012 (publicat n M.O. nr. 850/17.12.2012), se depune pn la data de 28.02.2013.

 • DESPRE FIE FISCALEncepnd cu drepturile aferente lunii ianuarie 2012 pentru veniturile din salarii i asimilate salariilor se aplic urmtoarele dispoziii:- Pentru pltitorii de venituri de natur salarial nu mai exist obligaia ntocmirii fielor fiscale ci vor avea aceleai obligaii ca i ceilali pltitori de venituri cu regim de reinere la surs a impozitului, adic s completeze i s depun declaraia privind calcularea i reinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit pn n ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.- Pltitorul de venituri este obligat s elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care s cuprind cel puin informaii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat n cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat i reinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezint un formular tipizat.(art. 59, art. 93 alin. (2) i art. 94 alin. (11) din Codul fiscal)

 • DESPRE FORMULARUL 205

  ### Pltitorii de venituri care au obligaia calculrii, reinerii i virrii impozitului pe veniturile cu regim de reinere la surs a impozitului, conform titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, au obligaia completrii i depunerii formularului 205 "Declaraie informativ privind impozitul reinut la surs i ctigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit reglementat prin Ordinul Preedintelui ANAF nr. 1913/2012 (publicat n M.O. nr. 850/17.12.2012).Declaraia se completeaz i se depune i de ctre intermediari, societile de administrare a investiiilor n cazul rscumprrii de titluri de participare la fondurile deschise de investiii sau ali pltitori de venit, dup caz, pentru ctiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzaciilor cu titluri de valoare, altele dect prile sociale i valorile mobiliare n cazul societilor nchise.

  ### Declaraia poate fi rectificat, situaie n care se va nscrie "X" n csua prevzut n acest scop.ATENIE: Declaraia rectificativ va cuprinde, pe tipuri de venit numai poziiile corectate, declarate eronat n declaraia iniial sau poziiile care, n mod eronat, nu au fost cuprinse n declaraia iniial. n cazul n care declaraia se corecteaz prin eliminarea unei poziii declarate eronat n declaraia iniial se va proceda astfel:- n tabelul de la seciunea IV "Date informative privind impozitul reinut la surs i ctigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor nscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaraia iniial, iar la col. 4 - 7 se va nscrie cifra "0" (zero);- n tabelul de la seciunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" se vor nscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaraia iniial, iar la col. 4 - 8 se va nscrie cifra "0" (zero).

 • NOUTI referitoare la completarea formularului### n cazul n care, n cursul anului, la nivelul aceluiai pltitor, au fost efectuate pli privind mai multe tipuri de venituri, din cadrul categoriilor de venituri, se completeaz un singur formular. Pentru fiecare tip de venit pltit se genereaz n acelai formular, cte un tabel, nscriindu-se datele corespunztoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare. n cazul veniturilor din salarii se genereaz tabelul prevzut la seciunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii", iar pentru celelalte venituri pltite se genereaz cte un tabel prevzut la seciunea IV "Date informative privind impozitul reinut la surs i ctigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", nscriindu-se datele corespunztoare tipului de venit pltit.

 • ### La seciunea III "Date privind natura veniturilor" se bifeaz csua corespunztoare tipului de venit pltit:a) venituri din drepturi de proprietate intelectual;b) venituri din activiti desfurate n baza contractelor/conveniilor civile ncheiate potrivit Codului civil, precum i a contractelor de agent;c) venituri din activitatea de expertiz contabil i tehnic, judiciar i extrajudiciar;d) venituri din activiti independente realizate ntr-o form de asociere cu o persoan juridic, microntreprindere;e) venituri sub forma ctigurilor din operaiuni de vnzare-cumprare de valut la termen, pe baz de contract, precum i din orice alte operaiuni similare;f) venituri obinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deeurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;g) ctiguri din transferul titlurilor de valoare, altele dect prile sociale i valorile mobiliare n cazul societilor nchise;h) venituri din salarii;i) venituri din dividende;j) venituri din dobnzi;k) ctiguri din transferul valorilor mobiliare n cazul societilor nchise i al prilor sociale;l) venituri din lichidarea persoanei juridice;m) venituri din premii;n) venituri din jocuri de noroc;o) venituri din pensii;p) venituri din activiti agricole;q) venituri din arendare;r) venituri din alte surse.

 • ATENIE! * n csua venituri din alte surse [lit. f)] nu se cuprind veniturile obinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deeurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal", deoarece n cazul veniturilor obinute din valorificarea, prin centrele de colectare, a bunurilor mobile sub forma deeurilor din patrimoniul afacerii de ctre persoanele fizice care desfoar activiti independente i/sau activiti agricole, n mod individual sau ntr-o form de asociere, precum i venituri din cedarea folosinei bunurilor determinate n sistem real, se bifeaz csua "Venituri obinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deeurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal". * Csua "Venituri din arendare" [lit. q)] se bifeaz n cazul veniturilor obinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, realizate de persoanele fizice care nu au optat pentru determinarea venitului net n sistem real. * Csua "Venituri din salarii" [lit. h)] se bifeaz n cazul veniturilor din salarii i asimilate salariilor.

 • ### n seciunea IV Date informative privind impozitul reinut la surs I cTIGURILE/PIERDERILE REALIZATE, pe beneficiari de venit: - coloana 3 - referitoare la "Plat anticipat" sau "Impozit final", nu se completeaz n cazul veniturilor obinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deeurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, natura plii (plat anticipat sau impozit final) urmnd a fi stabilit de organul fiscal. - Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost pltite acionarilor sau asociailor pn la sfritul anului n care s-au aprobat situaiile financiare anuale, se cuprinde n declaraia aferent perioadei n care a avut loc aprobarea situaiilor financiare anuale.

 • ### Seciunea V "DATE INFORMATIVE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE DIN SALARII" - se completeaz de ctre pltitorii de venituri din salarii, pentru fiecare persoan fizic care realizeaz venituri din salarii sau asimilate acestora, la funcia de baz ori n afara funciei de baz. - La col. 4 - 8 se nscriu sumele stabilite la nivelul anului fiscal de referin prin cumularea valorilor aferente fiecrei luni a perioadei impozabile, pe baza datelor din statele de salarii sau a altor documente prevzute de lege referitoare la fiecare beneficiar de venit. - Se nscriu sumele cuprinse n statul de salarii sau alte documente prevzute de lege, aferente perioadei impozabile i pltite angajatului pn la data-limit de depunere a declaraiei.

  ### Formularul 205 se depune pana la data 28.02.2013 pentru veniturile realizate ncepnd cu 1 ianuarie 2012.

  ### Formularul se va depune n mod obligatoriu n format electronic (format PDF, cu fiier XML ataat), pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asisten elaborat de ANAF i pus la dispoziia contribuabililor, gratuit, de unitile fiscale sau poate fi descrcat de pe portalul ANAF. Suportul magnetic sau optic va fi nsoit de exemplarul n format hrtie, semnat i tampilat, potrivit legii. Formatul hrtie cuprinde situaia centralizatoarea datelor declarate, pe beneficiari de venit i pe tipuri de venituri, cuprinse n seciunea IV "Date informative privind impozitul reinut la surs i ctigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" i n seciunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" din formular. Declaraia se depune la organul fiscal, n format hrtie, semnat i tampilat, mpreun cu formatul electronic al declaraiei, fiierul XML ataat. Declaraia poate fi depus i prin mijloace electronice de transmitere la distan, prin utilizarea serviciului de depunere de declaraii on-line existent pe portalul e-guvernare.ro.

 • ### Organul fiscal competent Declaraia se depune la organul fiscal la care pltitorii de venituri sunt nregistrai n evidena fiscal. n cazul sediilor secundare nregistrate ca pltitori de impozit pe veniturile din salarii, declaraia corespunztoare activitii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a nfiinat, pe codul de nregistrare fiscal al acestuia, la organul fiscal n a crui eviden fiscal este nregistrat contribuabilul. n cazul n care sediul permanent din Romnia al unei persoane juridice strine este pltitor de venituri din salarii, declaraia se depune la organul fiscal la care sediul permanent din Romnia este nregistrat n evidena fiscal. Pentru salariaii care au fost detaai la o alt unitate, declaraia se completeaz de ctre unitatea care a ncheiat contractele de munc cu acetia. n situaia n care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariaii au fost detaai, angajatorul care i-a detaat i comunic angajatorului la care acetia sunt detaai datele referitoare la deducerea personal la care este ndreptit fiecare salariat, precum i eventualele modificri ale acesteia aprute n cursul anului. Pe baza acestor date, unitatea la care salariaii au fost detaai ntocmete statele de salarii, calculeaz impozitul i transmite lunar unitii de la care au fost detaai informaii privind venitul brut realizat, alte deduceri, venitul baz de calcul, precum i impozitul reinut pentru angajat, n scopul completrii declaraiei.