143295105 Instalatii Electrice de Iluminat Si Prize

39
INSTALAȚII DE ILUMINAT ȘI PRIZE CUPRINS ARGUMENT.................................................2 CAPITOLUL I. COMPONENTE NECESARE EXECUTĂRII INSTALAŢIILOR ELECTRICE INTERIOARE.....................................3 1. CONDUCTE ŞI CABLURI ELECTRICE.........................3 CAPITOLUL II. ACCESORII PENTRU CONDUCTOARE ŞI TUBURI DE PROTECŢIE................................................5 1. Papuci de cablu..................................... 5 2. Cleme de legătură...................................6 3. Scoabele............................................ 6 4. Consolele........................................... 6 5. Diblurile........................................... 6 6. Dozele.............................................. 7 7. Manşoanele de legătură..............................7 8. Coturile şi curbele.................................7 CAPITOLUL III. LUCRĂRI PREGĂTITOARE DE MONTARE A INSTALAŢIILOR ELECTRICE INTERIOARE.......................8 CAPITOLUL IV. ETAPELE PROCESULUI DE EXECUŢIE............10 CAPITOLUL V. ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRICĂ...........11 A CONSUMATORILOR LA REŢEAUA DE JOASĂ TENSIUNE...........11 CAPITOLUL VI. ILUMINATUL ELECTRIC.......................13 CAPITOLUL VII. CLASIFICAREA INSTALAŢIILOR DE ILUMINAT...15

description

ghj

Transcript of 143295105 Instalatii Electrice de Iluminat Si Prize

Instalatii Electrice de Iluminat si Prize

INSTALAII DE ILUMINAT I PRIZECUPRINS

2ARGUMENT

3CAPITOLUL I. COMPONENTE NECESARE EXECUTRII INSTALAIILOR ELECTRICE INTERIOARE

31. CONDUCTE I CABLURI ELECTRICE

5CAPITOLUL II. ACCESORII PENTRU CONDUCTOARE I TUBURI DE PROTECIE

51. Papuci de cablu

62. Cleme de legtur

63. Scoabele

64. Consolele

65. Diblurile

76. Dozele

77. Manoanele de legtur

78. Coturile i curbele

8CAPITOLUL III. LUCRRI PREGTITOARE DE MONTARE A INSTALAIILOR ELECTRICE INTERIOARE

10CAPITOLUL IV. ETAPELE PROCESULUI DE EXECUIE

11CAPITOLUL V. ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRIC

11A CONSUMATORILOR LA REEAUA DE JOAS TENSIUNE

13CAPITOLUL VI. ILUMINATUL ELECTRIC

15CAPITOLUL VII. CLASIFICAREA INSTALAIILOR DE ILUMINAT

16CAPITOLUL VIII. APARATE I ECHIPAMENTE ELECTRICE PENTRU INSTALAII INTERIOARE

19CAPITOLUL IX. EXECUIA INSTALAIILOR ELECTRICE

19Montarea tuburilor de protecie i a conductelor electrice

23CAPITOLUL X. NTREINEREA INSTALAIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE JOAS TENSIUNE

25CAPITOLUL XI. NORME DE PROTECIA MUNCII

27BIBLIOGRAFIE

ARGUMENTPrin instalaie electric se nelege orice instalaie destinat folosirii energiei electrice n scopuri industriale sau casnice (for, iluminat etc.).

Dac toate elementele componente se monteaz n interiorul cldirilor, atunci instalaia se numete instalaie electric interioar. n funcie de destinaie, deosebim instalaii electrice interioare care servesc numai pentru iluminat, instalaii care sunt destinate alimentrii receptoarelor (instalaii de for) i instalaii pentru ambele destinaii.Proiectarea, execuia, precum i ntreinerea instalaiilor electrice se fac n conformitate cu standardele i normativele n vigoare. Astfel, proiectarea i executarea instalaiilor electrice la consumatori cu tensiunea pn la 1000 V se face conform normativului I-7.

Structura i execuia instalaiilor depind de destinaia lor, a cldirilor n care se execut i a mediului de lucru. Astfel, n locuine, cldiri publice, birouri, instalaiile electrice se execut ngropat, iar n halele industriale, subsoluri, barci, pe antiere, instalaiile electrice se execut aparent.

Personalul care execut, proiecteaz, ntreine, verific instalaiile electrice trebuie s fie numai personal atestat ca atare. Autorizaia se elibereaz pe grade de competene, n funcie de studii i de complexitatea lucrrilor care se vor executa. Este obligatoriu pentru personalul autorizat s cunoasc toate actele normative legate de activitatea profesional, normele de protecie a muncii i de acordare a primului ajutor, a normelor de paz contra incendiilor, a utilizrii mijloacelor de alarm i de stingere a incendiilor n instalaiile electrice.

CAPITOLUL I. COMPONENTE NECESARE EXECUTRII INSTALAIILOR ELECTRICE INTERIOARE

n componena instalaiilor electrice interioare se utilizeaz conducte, cabluri, tuburi protectoare, accesorii, aparataj de instalaii i echipamente.

1. CONDUCTE I CABLURI ELECTRICE

Conductele i cablurile electrice se folosesc pentru transportul i distribuia energiei electrice la consumatori, alegerea lor fcndu-se n funcie de intensitatea maxim a curentului din circuit.

Atunci cnd se utilizeaz conducte i cabluri n medii normale, se ine cont de tipul conductelor, din punctul de vedere al izolaiei i al proteciei, de distanele minime de amplasare, de intersectarea cu alte elemente, de caracteristicile ncperilor industriale, de diferena de nivel sau de alte elemente specificate de proiectant.

n mediile corozive apare coroziunea electrochimic sau coroziunea chimic.

Coroziunea electrochimic se datoreaz unei diferene de potenial n prezena unui electrolit ce se afl n mediul unde sunt plasate cablurile. Cel mai des, diferena de potenial apare la contactul dintre cupru i mantaua de plumb.

Coroziunea chimic se datoreaz agenilor chimici ce acioneaz asupra nveli-urilor de protecie sau asupra prilor conductoare.

Protecia anticoroziv se asigur frecvent prin impregnarea cu bitumuri.

Pentru medii cu pericol de explozie se folosesc conducte i cabluri cu protecii suplimentare din materiale plastice sau cu mantale din cauciuc siliconic, armate.

Protecia climatic a cablurilor i conductelor se asigur utiliznd, dup caz, materiale n construcie F, TF, TA, TH, THA.

2. TUBURI PROTECTOARE

n conformitate cu STAS 11360/1-80, prin tub pentru instalaii electrice se nelege un element nchis, care servete pentru instalarea i/sau nlocuirea prin tragere a conductelor i/sau a cablurilor.Pentru realizarea tuburilor, n funcie de necesiti, se au n vedere: materialul folosit, modul de racordare, protecia mpotriva solicitrilor mecanice, aptitudinea de a fi ndoite, comportarea la temperatur, caracteristici electrice (de izolare), protecie contra ptrunderii corpurilor strine solide i a lichidelor, rezistena la substane corozive sau poluante, rezistena la aciunea radiaiilor solare.

Pentru a fi recunoscute uor, se utilizeaz pentru tuburi simboluri standardizate, dintre care amintim: P tuburi de protecie; E tuburi etane; Y tuburi din PCV; L lcuite; R tuburi cu manta rigid; I nveli exterior de protecie impregnat. Lcuirea i, parial, plumbuirea asigur protecia anticoroziv.

n funcie de construcie i de materialul din care sunt executate, deosebim mai multe categorii de tuburi.

.

CAPITOLUL II. ACCESORII PENTRU CONDUCTOARE I TUBURI DE PROTECIE

Sunt piese de legtur care se fixeaz la captul unui conductor prin strngere sau prin lipire pentru a putea executa legturi la o born, la un bol sau la un urub de contact.

Se execut n mai multe variante constructive:

Sunt executate din cupru sau oel zincat i se folosesc pentru legarea

a) papuci tanai, pentru conductoare din cupru multifilare, confecionai din cupru cositorit; fixarea lor se face prin presare cu cleti speciali (sertizare) sau prin cositorire

b) papuci presai, confecionai din eav de cupru sau aluminiu pentru conductoare din cupru, respectiv din aluminiu nchii sau deschii

c) papuci auto, denumii astfel, deoarece se utilizeaz la execuia instalaiilor electrice ale automobilelor; de aceea, forma lor este una specific

d) papuci din eav de aluminiu, cu ureche de cupru, utilizai pentru conexiunile cablurilor din aluminiu, la bornele din cupru ale mainilor i aparatelor electrice.

Pe urechea papucilor sunt gravate dou numere care reprezint seciunea conductorului i, respectiv diametrul bornei pe care se poate monta.conductoarelor ntre ele. Pot fi plate sau cu urub.

Sunt piese metalice, fabricate din band de oel laminat la rece . Sunt utilizate la fixarea tuburilor de protecie n cazul instalaiilor aparente. Pentru a fi protejate mpotriva coroziunii, aceste scoabe sunt lcuite sau plumbuite.

Se folosesc pentru fixarea mai multor tuburi sub tavan sau pe ziduri.

Servesc pentru fixarea de elementele de construcie a scoabelor, brrilor i a altor elemente.

Diblurile din oel au o gaur cu filet interior, n care se poate fileta un urub de diferite lungimi i diametre, n funcie de necesiti.

Diblurile din lemn se confecioneaz din lemn uscat de brad sau de tei i trebuie s aib form trapezoidal cu baza mare spre zid pentru a nu se smulge.

Sunt considerate tot accesorii ale instalaiilor electrice deoarece permit accesul n instalaie pentru executarea legturilor la conductoare.

Sunt cutii rotunde, ptrate sau hexagonale confecionate din tabl de oel plumbuit sau turnate din mas plastic. Ele au la periferie un numr variabil de guri folosite pentru a introduce capetele tuburilor de protecie care se mbin prin doz.

Dozele sunt prevzute cu capace de nchidere.

n funcie de rolul pe care l ndeplinesc, exist:

doze de trecere

doze de derivaie

doze de aparate.

Dimensiunile dozelor depind de mrimea tuburilor sau de diametrul cablurilor care se conecteaz.

Sunt utilizate pentru nndirea tuburilor de protecie, fiind confecionate din acelai material ca i ele.

Se folosesc pentru schimbarea direciei unui tub de protecie cu un anumit unghi.

CAPITOLUL III. LUCRRI PREGTITOARE DE MONTARE A INSTALAIILOR ELECTRICE INTERIOAREPentru executarea unei instalaii electrice, este necesar ntocmirea unui proiect de execuie.Proiectul se execut de ctre specialiti, iar execuia trebuie s fie avizat de furnizorul de energie electric. Proiectul de execuie este nsoit de scheme de distribuie principale i secundare, planuri (pe niveluri, cu traseele coloanelor i ale circuitelor, locurile de montaj ale tablourilor electrice i ale receptoarelor) i detalii. n figura de mai jos sunt redate planul i schema instalaiei electrice a unui apartament. Circuitele de iluminat sunt separate de circuitele de alimentare ale receptoarelor.

Instalaia electric de iluminat i prize a unui apartamentConsumatorii electrocasnici sunt monofazai i se leag la cte o faz a tabloului de distribuie i la nul. Alimentarea tabloului general de distribuie se realizeaz cu patru conduc-toare (trei conductoare de faz i un conductor de nul). La legarea consuma-torilor se caut s se realizeze o ncrcare ct mai uniform a fazelor.

Prin proces tehnologic de execuie a unei instalaii electrice se nelege succesiunea tuturor operaiilor i lucrrilor necesare pentru finalizarea acesteia:

lucrri de verificare a planurilor de execuie;

marcarea traseului instalaiei i a locurilor de montare a dozelor, aparatelor de conectare i a corpurilor de iluminat;

sparea anurilor i executarea strpungerilor;

prelucrarea tuburilor de protecie;

montarea i fixarea tuburilor de protecie;

montarea conductoarelor sau a cablurilor;

montarea instalaiei de legare la pmnt pentru protecia contra electrocutrii;

montarea aparatelor de conectare, comand i protecie;

montarea tablourilor de distribuie;

montarea corpurilor de iluminat;

punerea sub tensiune a instalaiei.

CAPITOLUL IV. ETAPELE PROCESULUI DE EXECUIEVerificarea pieselor desenate ale instalaiei electrice. Pentru a putea fi executate, instalaiile electrice se reprezint n scheme de distribuie (principale i secundare, mono- i multifilare), n planuri i n detalii de execuie.

Verificarea planurilor de execuie este necesar pentru a se vedea dac acestea reprezint soluia adecvat pentru construcia respectiv i dac acestea se completeaz n mod logic.

Identificarea traseului instalaiei pe elementele de construcie i marcarea cu cret alb a acestuia. O atenie deosebit se va da locurilor unde instalaia traverseaz elementele de construcie perei i planee. Aici constructorul trebuie s fi lsat golurile necesare trecerii.

Marcarea traseului instalaiei se execut cu ajutorul unei rigle gradate din lemn sau din oel, a sforii de trasat i a firului cu plumb i a nivelei.

Sfoara este nnegrit cu negru de fum i ntins bine, iar prin ciupire, rmne pe zid o dung neagr care marcheaz traseul. Se nseamn cu creta locurile unde urmeaz s se execute strpungeri n ziduri sau planee pentru traversarea tuburilor de protecie, locurile de marcare a dozelor, a aparatelor de conectare i a corpurilor de iluminat.

Orientarea vertical a sforii se face cu nivela sau cu firul cu plumb. Se vor evita poriunile de grinzi i stlpii de beton pentru realizarea traseelor, deoarece anurile sau strpungerile pot slbi rezistena acestora.

La instalaiile pentru locuine, traseele circuitelor electrice pe linie orizontal se execut la distane de 30-50 cm de tavan, iar traseele verticale ale circuitelor pentru ntreruptoare se aleg la distane de 10-20 cm de tocul uii.

Locurile de montare a dozelor de derivaie trebuie s fie pe aceeai linie orizontal cu cea a tuburilor de protecie.

Locurile pentru prize se aleg la 20-40 cm de nivelul pardoselii n camere de locuit, la 1,2 m deasupra pardoselii n buctrii, iar ntreruptoarele se plaseaz la 1,5 m nlime de la nivelul pardoselii. Se marcheaz i locurile pentru montarea corpurilor de iluminat.CAPITOLUL V. ALIMENTAREA CU ENERGIE ELECTRIC

A CONSUMATORILOR LA REEAUA DE JOAS TENSIUNEInstalaiile electrice de lumin i for materializeaz alimentarea i distribuia energiei electrice att pentru receptoarele de lumin i for amplasate n interiorul construciilor civile i industriale, ct i pentru reelele n incinta consumatorului.

Receptorul este un transformator de energie care absoarbe energia electric de la surs i o transform n alte surse de energie: mecanic, cldur, lumin (motor electric, cuptoare electrice, lmpi).

Din punctul de vedere al modului de utilizare a energiei transformate, receptoarele se clasific n:

receptoare de lumin;

receptoare de for i similare (motoare, cuptoare electrice).

Receptoarele sunt alimentate n general la joas tensiune (3x380/220 V; 3x220/127 V), cu excepia receptoarelor de for de mare putere (peste 200 kW), care se alimenteaz la medie tensiune, pentru reducerea pierderilor de tensiune i de putere.

Noiunea de consumator poate fi aplicat:

unui grup de receptoare aflate ntr-un ansamblu constructiv, unitar, alimentat cu energie electric. Este cazul locuinelor, al cldirilor social-administrative;

unui receptor de mare putere care oblig la o alimentare separat, cum sunt motoare de puteri foarte mari, cuptoare electrice etc.

Pe traseul unei reele de distribuie, de la postul de transformare de joas tensiune (400 V) pn la receptoare, se deosebesc urmtoarele pri mai importante din instalaia electric:

branamentul electric reprezint legtura dintre o linie principal de distribuie i consumator;

cofretul reprezint locul n care se face legtura electric dintre reeaua de distribuie principal a furnizorului i consumator. Acesta poate fi asimilat unui tablou electric;

contorul electric reprezint aparatul ce nregistreaz consumul de energie electric al consumatorului. El constituie punctul de separare ntre cele dou reele de distribuie (cea a furnizorului i cea a consumatorului);

tabloul electric reprezint un ansamblu de aparate ce asigur distribuia energiei electrice ctre receptoare. Tabloul electric general (TG) este tabloul cel mai important i el asigur distribuia energiei ctre un numr de tablouri principale (TP) care, la rndul lor, asigur distribuia energiei la tablourile secundare (TS). Ultimele asigur distribuia energiei electrice la receptoare;

coloana electric reprezint legtura electric dintre dou tablouri electrice;

circuitul electric reprezint legtura electric dintre tabloul secundar i un receptor (corp de iluminat, priz electric, motor, cuptor electric, plit electric, aparat de sudare etc.).

CAPITOLUL VI. ILUMINATUL ELECTRICExperiena arat c, dintre toate soluiile posibile pentru iluminarea unui anumit loc de munc (atelier electric, sal de clas, ncpere de locuit, magazin, sal de expoziie, teren de sport, strad, pia etc.), numai un numr redus sau chiar o singur soluie asigur realizarea unui efect optim sub aspect tehnic i economic. Luminii, fiind o radiaie electromagnetic, i se aplic toate legile fizicii n ceea ce privete producerea i distribuia ei. Din ntreg spectrul radiaiilor electromagnetice, care se ntinde pe lungimile de und cuprinse ntre zero i infinit, radiaiile luminoase ocup un domeniu extrem de redus, corespunztor lungimilor de und dintre l1 = 0,38 m si l2 = 0,78 m. mpreun cu( radiaiile ultraviolete, de lungime de und mai mic (0,18 m - 0,38 m), i cu radiaiile infraroii, de lungime de und mai mare (0,78 m - 0,10 mm), radiaiile luminoase formeaz spectrul optic.

Iluminatul electric are ca principiu de funcionare convertirea energiei electrice n lumin.

Un curent electric genereaz cldura ntr-un conductor electric. Orice conductor nclzit la o temperatur mai mare de 525 0C va emite lumin. Lampa cu incandescen are un filament dintr-un material cu punct de topire ridicat, nchis ntr-un balon de sticl din care aerul a fost evacuat, sau n care exist un gaz inert. Lmpile cu incandescen moderne au filamentele din tungsten i, de obicei, conin un amestec de argon i un gaz halogen sau o cantitate mic de nitrogen sau krypton.Lmpile cu descrcare electric ionizeaz vaporii sau gazele la presiuni joase la trecerea unui curent electric prin ele. Lampa cu neon este o astfel de lamp. Lampa fluorescent este o lamp cu vapori de joas presiune. Lumina emis de ea poate fi apropiat de lumina zilei, iar eficiena sa este mare. Un tub fluorescent de 40 W produce tot atta lumin ca i un bec incandescent de 150 W.

n electroluminiscen, cunoscut uzual ca iluminatul de panou, particulele de fosfor aflate ntr-un strat de material neconductiv sunt strnse ntre dou conductoare, dintre care unul transmite lumina. Un curent alternativ trece prin fosfor, fcndu-l s strluceasc.

Becurile tip fotoflash produc un singur fulger de lumin de nalt intensitate, care dureaz cteva sutimi dintr-o secund, prin arderea unui fir foarte fin de aluminiu n interiorul unui bec de sticl umplut cu oxigen.

La nceputul secolului al XIX-lea, chimistul britanic Sir Humphry Davy a produs arcul electric i a adus la incandescen un fir subire de platin trecnd prin el un curent electric. n 1878 i 1879, inventatorul englez Joseph Swan i inventatorul american Thomas Edison, simultan, au descoperit lampa cu incandescen cu filament de carbon. n timpul aceleiai perioade, a fost introdus i lampa cu arc, n care lumina apare att sub forma unor radiaii termice, ct i a efectelor de electroluminiscen. Lampa fluorescent a fost introdus n 1938.

CAPITOLUL VII. CLASIFICAREA INSTALAIILOR DE ILUMINAT

Instalaiile electrice pentru iluminat dintr-o cldire se clasific astfel:

CAPITOLUL VIII. APARATE I ECHIPAMENTE ELECTRICE PENTRU INSTALAII INTERIOAREAparatele electrice i echipamentele utilizate n instalaiile electrice interioare se pot grupa dup criterii constructive sau dup rolul funcional ndeplinit de instalaie. Dup rolul funcional, deosebim: aparate de msurat mrimi electrice (ampermetre, voltmetre, wattmetre, contoare etc.); aparate de conectare (prize i fie, ntreruptoare, comutatoare si altele); aparate de semnalizare, care pun n eviden prin semnale optice, acustice etc. o anumit stare a instalaiei (stare normal, de avarie, depirea unor valori admise etc.); aparate de protecie (sigurane, relee) .a.

Prize i fie pentru instalaii electricePrizele i fiele pentru instalaii electrice interioare servesc la conectarea consumatorilor casnici sau pentru conectarea consumatorilor industriali i se pot monta ngropat sau aparent. Pentru consumatorii electrocasnici, curenii nominali nu depesc 25 A; pentru consumatorii industriali, prizele i fiele se construiesc pentru cureni de 25 A i 60 A. Acestea au o construcie mai robust, iar cele care se monteaz aparent au carcase de aluminiu turnat sau din bachelit.

Construcia prizei i cea a fiei nu permit atingerea cu mna a tifturilor neintroduse complet, care au ajuns sub tensiune.

Condiiile tehnice generale de calitate pe care trebuie s le ndeplineasc construcia prizelor i cea a fielor sunt date n STAS 3184/1-85 pentru prize i fise pentru instalaii electrice pn la 380 V curent alternativ i 250 V curent continuu i n STAS 4641/1-84 pentru prize i fie de tip industrial pn la 750 V i 200 A.

Construcia prizelor. Elementele constructive ale unei prize sunt :

soclu din material izolant, care asigur izolarea i fixarea mecanic a cilor de curent;

teci de contact din alam prevzute cu piese arcuitoare;

borne de racord la conductoarele instalaiei carcas prevzut cu orificii pentru introducerea fiei i a elementelor de fixarePentru consumatorii electrocasnici, curenii nominali nu depesc 25 A;

Pentru consumatorii industriali, prizele i fiele se construiesc pentru cureni de 25 A i 60 A. pn la maxim 200 A. Acestea au o construcie mai robust, iar cele care se monteaz aparent au carcase de aluminiu turnat sau din bachelit. Prizele se monteaz aparent sau ngropat n zidrie prin fixarea lor n doze.

n funcie de numrul de faze conectate, prizele pot fi: monofazate cu doi poli i contact de protecie pentru legarea la pmnt; trifazate cu trei poli; trifazate cu un singur contact de protecie (deci cu patru poli); trifazate cu dou contacte de protecie (cinci poli).ntreruptoare i comutatoarentreruptoarele i comutatoarele fac parte din categoria aparatelor de conectare. Ele sunt folosite att n domeniul casnic, ct i n cel industrial. Dintre cele mai uzuale tipuri menionm: ntreruptoarele cu prghie, ntreruptoarele i comutatoarele pachet, ntreruptoarele i comutatoarele cu came, microntreruptoarele. O alt categorie o constituie ntreruptoarele i comutatoarele pentru instalaii de iluminat.

ntreruptoarele cu prghie se monteaz n serie cu elementele de protecie, deoarece ele nu pot proteja circuitul n cazul unui scurtcircuit. Acestea se construiesc pentru cureni de 25, 63 i 100 A i nu au prevzute camere de stingere a arcului electric.

CAPITOLUL IX. EXECUIA INSTALAIILOR ELECTRICEPrincipalele etape n execuia instalaiilor electrice de lumin i for dintr-o cldire sunt:

- montarea tuburilor de protecie i a conductelor electrice

- montarea tablourilor electrice;

- montarea receptoarelor;

- montarea prizei de pmnt i a reelei generale de legare la pmnt;

- executarea legturilor la tablourile electrice i la priza de pmnt;

- punerea sub tensiune a instalaiei.

ntr-o cldire, n afara instalaiilor de lumin i for, se mai gsesc i alte instalaii cu caracter special: de telefoane, de radioamplificare, de sonerii, de ceasuri, de avertizare a incendiului, de paz etc.

Montarea tuburilor de protecie i a conductelor electrice

Montarea ngropat. Tuburile de protecie se pot monta ngropat (sub tencuial, n zidrie sau n plci de beton, sub pardoseal sau peste placa de beton a plafonului) sau aparent.

Montarea aparent a tuburilor de protecie se practic frecvent n construciile industriale. Prinderea se face cu ajutorul scoabelor sau al brrilor care se fixeaz direct pe construcie cu dibluri sau pe console.

Montarea conductelor INTENC se face fr a se utiliza tuburi de protecie, cu excepia traversrilor pereilor sau planeelor mai groase de 7 cm, situaie n care se prevd tuburi de protecie.

La montarea peste planee, conductele INTENC se protejeaz cu mortar de ciment.

Montarea receptoarelor electrice

n cazul montrii corpurilor de iluminat de plafon (sau grinzi), acestea se pot fixa direct sau suspendat. Cnd corpul este cu incandescen i se fixeaz direct pe plafon sau pe o grind din beton armat, talpa corpului de iluminat se prinde cu urub ntr-un diblu de lemn, cu boluri mpucate sau cu dibluri din material plastic.

Montarea aparatelor de conectare

Aparatele electrice de conectare i protecie pentru instalaii interioare au o construcie simpl, pentru o manevrare uoar.

n camerele de baie i n buctrii nu se instaleaz ntreruptoare. Acionarea corpurilor de iluminat din aceste ncperi se face de la ntreruptoarele montate n exterior.

ntreruptoarele i comutatoarele se monteaz, de regul, la o nlime de 1,5 m de la pardoseal.c. Montarea prizelorPrizele bipolare folosite pentru alimentarea receptoarelor mobile se construiesc cu sau fr contact de protecie. Prizele cu contact de protecie se folosesc n ncperile cu pardoseal neizolat (mozaic, beton), precum i pentru racordarea mainilor electrice de splat, a frigiderelor, etc.

Prizele bipolare se monteaz aparent sau ngropate sub tencuial.

La prizele prevzute cu contact de protecie, acestea se leag printr-un conductor de cupru F-500, de minimum 2,5 mm2, de nulul firidei de branament. Legtura se face prin lipire sau printr-o brar metalic.

n camerele de locuit i n birouri prizele se fixeaz la o nlime de 0,15 0,30 m de la pardoseal. n ncperile cu pardoseli neizolate, nlimea de montare a prizelor va fi de 1,20 1,40 m. n cree, grdinie de copii, camere pentru copii, prizele se monteaz la 1,50 m nlime de la podea.

Punerea sub tensiune a instalaieiInstalaia electric se pune sub tensiune n condiiile n care legturile n doze sunt provizorii. Dac se constat c sunt conexiuni incorecte, poriunile respective se scot de sub tensiune i se remediaz. La punerea sub tensiune se verific cu mult atenie:

dac tablourile electrice sunt complet echipate, bine fixate, legate la nulul de protecie (sau la pmnt), dac au chei de nchidere;

dac s-au utilizat materialele prevzute n proiect;

dac receptoarele electrice, prizele, ntreruptoarele au poziiile prevzute i sunt bine fixate.

Dup ce s-a constatat c toate receptoarele funcioneaz normal, se scoate ntreaga instalaie de sub tensiune i se trece la definitivarea legturilor n doze: se cositoresc, se izoleaz i se introduc n doze, iar acestea se acoper cu capacul.

Instalaia se repune sub tensiune numai la recepia provizorie a ei.

CAPITOLUL X. NTREINEREA INSTALAIILOR ELECTRICE INTERIOARE DE JOAS TENSIUNEn timpul exploatrii, instalaiile electrice trebuie s funcioneze la parametrii pentru care au fost concepute i construite. Totodat, instalaiile electrice mai pot fi supuse accidental la solicitri suplimentare:

mecanice, datorit vibraiilor elementelor de construcie

termice, datorit supranclzirii la care pot fi supuse receptoarele electrice.

Principalele tipuri de defecte care pot aprea sunt:

1. ntreruperea circuitului electric

Dac se constat c nu exist tensiune la barele tabloului electric, cauzele pot fi:

topirea siguranei fuzibile datorit unui scurtcircuit. Patronul siguranei se nlocuiete numai dup ce este nlturat cauza care a provocat topirea;

slbirea unei legturi electrice, caz n care se reface lipitura, sau dac legtura este prin strngere cu filet, se strnge urubul;

scoaterea din funciune a receptorului alimentat. n aceast situaie se repar sau se nlocuiete receptorul.

2. Defectul de izolaie

Acest defect apare datorit mbtrnirii izolaiei conductelor electrice. Acest tip de defect, dac nu este depistat la timp, poate duce la scurcircuit sau chiar la electrocutarea prin atingere direct sau indirect.

Poriunea defect se nlocuiete.

3. Defecte n tabloul electric

Cele mai frecvente defecte la un tablou electric sunt:

slbirea unei legturi electrice dintr-o clem sau born de prindere. n acest caz se strng uruburile;

deteriorarea clemelor de prindere.

deteriorarea unor aparate electrice (de comutare, de protecie, semnalizare, etc.). Se identific aparatele respective, se desfac din tablou i se repar sau se nlocuiesc.

deteriorarea izolatoarelor de susinere a barelor tabloului electric, caz n care toate izolatoarele deteriorate se nlocuiesc.

4. Defecte la corpurile de iluminat

Defectele pot fi:

arderea lmpii. Se nlocuiete cu o lamp nou cu aceleai caracteristici;

deteriorarea starterului la corpurile de iluminat fluorescente. Se nlocuiete cu unul nou, de aceeai putere, fr demontarea lmpii;

defectarea balastului la corpurile de iluminat fluorescente. Balastul trebuie nlocuit cu unul nou;

slbirea legturilor la borne sau n clemele de conexiuni;

spargerea, fisurarea, strpungerea prilor izolatoare;

spargerea sistemului optic, murdrirea suprafeelor reflectante, deteriorarea sistemului de prindere.

5. Defecte la prize

Principalele cauze care provoac defecte la prizele monofazice sunt:

suprancrcarea, prin racordarea la acestea a unor receptoare de peste 2000 W (deformarea sau topirea prilor izolatoare plastice);

solicitarea mecanic repetat, datorit introducerii i scoaterii fiselor din priz;

lipsa de stabilitate a prizei n doz;

distrugerea parial sau total a prizei (topire, ardere).CAPITOLUL XI. NORME DE PROTECIA MUNCII

n ara noastr sunt elaborate Normele republicane de protecia muncii, care cuprind cadrul general de tehnic a securitii muncii i normele de igien a muncii.

Personalul care lucreaz la instalaiile electrice sub tensiune va folosi totdeauna mijloacele individuale de protecie mpotriva electrocutrii i aciunii arcului electric. Acestea sunt:

mijloace de protecie izolante: cleti i prjini electroizolante, scule cu mnere electroizolante, mnui, cizme, galoi, covoare, preuri i platforme electro-izolante;

indicatoare mobile de tensiune, pentru a verifica prezena sau lipsa de tensiune;

garnituri mobile de scurtcircuitare i legare la pmnt;

panouri, paravane, mprejmuiri i semnalizri sau indicatoare mobile;

placi avertizoare care au rol:

de avertizare a pericolului pe care l prezint apropierea de locurile aflate sub tensiune;

de interzicere a unor aciuni care ar putea duce la accidente;

de siguran (cum ar fi Scos de sub tensiune, Lucrai aici!, Legat la pmnt);

de informare cu privire la unele puncte de lucru (cum ar fi: Folosii mnuile de protecie!, Lucrai numai cu casca de protecie!).

n timpul executrii instalaiilor electrice, muncitorii electricieni trebuie s respecte anumite reguli de protecie a muncii, pentru a evita diferite accidente cu urmri grave. Astfel:

La executarea gurilor n ziduri (crmid sau beton) se folosesc ochelari de protecie.

n cazul n care muncitorul electrician folosete scara pentru executarea lucrrilor sale, el trebuie s aib grij s prevad la capetele de jos vrfuri ascuite sau tlpi de cauciuc. Scrile rezemate trebuie s fie aezate sub un unghi de 600 fa de orizontal.

Cnd se lucreaz la o nlime mai mare de 4 m, trebuie folosit i centura de protecie.

Instalatorii electricieni vor avea grij s nu aeze niciodat scrile n apropierea locurilor care se afl sub tensiune i care nu sunt protejate mpotriva atingerilor accidentale.

Folosirea uneltelor electrice portabile, ca maini electrice de dltuit i frezat ziduri, de gurit etc., alimentate la o tensiune de 220 V, este permis numai n locuri uscate i numai cu condiia de a se lega la pmnt prile metalice ale acestora.

n ncperile umede se folosesc unelte electrice care funcioneaz la tensiunea de 36, 24 sau chiar 12 V (tensiuni nepericuloase). Nu este permis apucarea uneltelor de partea lor activ sau de conductoarele de legtur cu sursa de alimentare.

Instalatorul electrician care lucreaz cu unelte electrice de gurit sau de spat anuri n zid, precum i cu dli pneumatice nu va sta pe o scar rezemat sau pe o scar dubl, deoarece exist pericolul de a se rsturna. El va lucra stnd fie pe schele, fie pe eafodaje construite n prealabil.

BIBLIOGRAFIE

1. N.MIRA, C. NEGUS Instalatii electrice industriale, manual pentru clasa a XI-a si a XII-a , Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1996

2. D. MOROLDO Iluminatul urban, Editura MatrixRom, Bucuresti 19993. www.google.ro4. Cilinghir V.: Alimentarea cu energie electric a ntreprinderilor, vol I, Ed. Univ. Transilvania, Braov, 2000 i vol II, 2002;

5. Dinculescu P., Sisak F.: Instalaii i echipamente electrice EDP Bucureti 1981;

6. Knies W., Schierack K.: Electrische Anlagentechnik, Carl Hanser Verlag, Munchen Wien 1991;

1. Papuci de cablu

2. Cleme de legtur

3. Scoabele

4. Consolele

5. Diblurile

6. Dozele

7. Manoanele de legtur

8. Coturile i curbele

1

2

8

10

9

6

7

5

4

3x60W

3

2x60W

14W

2x60W

2x60W

25W

25W

1 hol; 2 dormitor; 3 cmar;

4 buctrie; 5 logie; 6 sufragerie;

7, 8 dormitor; 9 baie;

10 hol interior.

1

instalaia electric pentru iluminat normal servete pentru alimentarea cu energie electric a corpurilor de iluminat care asigur desfurarea activitii normale n cldire

2

instalaia electric pentru iluminatul de siguran servete pentru alimentarea cu energie electric a unor corpuri de iluminat n cazul defectrii instalaiei electrice pentru iluminat normal

a

pentru continuarea lucrului se prevede n ncperile unde funcioneaz receptoare electrice de categorie zero; de exemplu: sli de operaie, de reanimare, studiouri de radio, de televiziune etc.

b

pentru evacuarea personalului din cldire se prevede n ncperile i pe cile de circulaie din cldire cnd n i pe acestea se afl mai mult de 50 de persoane simultan (practic, n toate ncperile industriale i social-administrative)

c

contra panicii se prevede n ncperile cu aglomerri mari de persoane; de exemplu: sli de teatru, cinema etc.

d

pentru circulaie se prevede n ncperile cu aglomerri de persoane i cu multe obstacole pe cile de evacuare; de exemplu: n marile magazine, hale industriale etc.

e

pentru veghe se prevede n ncperile n care, pe timpul nopii, se efectueaz serviciul de supraveghere; de exemplu: n dormitoare din cree, camere de bolnavi etc.

f

pentru marcarea hidranilor se prevede pentru a permite identificarea uoar a poziiei hidranilor pe timpul nopii

gg

de paz se prevede n cldiri sau n incintele acestora pentru a le asigura mai uor securitatea

Prize pentru consumatori casnici

Priz dubl pentrumontaj INTENC

Priz pentru montaj aparent

Cumutatoare basculante

1 corpul de iluminat;

2 dibluri de prindere;

3 tub de protecie pentru conducte electrice.

1 corpul de iluminat;

2 grind metalic;

3 piese de fixare;

4 tub de protecie.

Figura 8.10.

a) Montarea corpului de iluminat fluores-cent tip FIRA pe plafon de beton armat

b) Montarea corpului de iluminat cu incandescen etan pe o grind metalic