140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

30
Cuprins Scurtă prezentare a firmei SC “Romtelecom” SA Misiunea, viziunea şi valorile companie SC “Romtelecom” SA Obiectivele companiei Potenţialul intern al companiei SC “Romtelecom” SA Concurenţii Analiza SWOT BCG Modelul lui Porter Strategii Factorii de succes Concluzii

description

STRATEGII

Transcript of 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Page 1: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Cuprins

Scurtă prezentare a firmei SC “Romtelecom” SAMisiunea, viziunea şi valorile companie SC “Romtelecom” SAObiectivele companieiPotenţialul intern al companiei SC “Romtelecom” SAConcurenţii Analiza SWOT BCG Modelul lui Porter Strategii Factorii de succesConcluzii Bibliografie

Page 2: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Scurtă prezentare a firmei UPC România

Page 3: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

UPC România este una dintre cele mai mari companii de comunicații prin cablu din România.

Compania are peste 1.600 de angajați și este unul dintre principalii investitori – nivelul investițiilor pe piața locală fiind de aproximativ 750 milioane de euro.

Principalele domenii de activitate sunt:

● telefonie fixă;● internet;

● televiziune digitală prin satelit.

Page 4: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Repere istorice

● 2003: UPC a fuzionat prin absorbție cu alte șapte companii de televiziune din România (Aparatură Electronică Seltron Cluj-Napoca, Diplomatic International Comimpex Focșani, Control Cable Venture Ploiești, Somax Botoșani, Selektronic Sfântu Gheorghe, Portal Export-Import Cluj-Napoca și Multicanal Holding București);● 2005: UPC Holding a cumpărat compania Astral Telecom pentru 341,9 milioane euro;● 2006: UPC a preluat controlul companiei furnizoare de televiziune digitală prin satelit Focus Sat ;● 2007: UPC a finalizat procesul de fuziune prin absorbție cu Minisat Târgoviște, Control Ploiești și Media Post Dej;● 2008: UPC a fuzionat prin absorbție cu Electron M. Bit Telecom, Sebmar și Cablevision of Romania;● 2011: UPC era al doilea jucător pe piața de servicii de televiziune.

Page 5: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Misiunea, viziunea şi valorile companiei UPC România

Page 6: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

1. Misiune● să furnizeze servicii de telecomunicaţii fiabile ce servesc ca

un impuls la dezvotarea sociabilă, politică şi economică a ţării.

2. Viziune● de a rămâne un jucător dominant în sectorul

telecomuncaţiilor din România şi un model în ceea ce privește conduita de afaceri în România.

3. Valori● orientarea către client; ● ambiţie; ● inovaţie; ● dezvoltare continuă● promptitudine; ● lucrul în echipă; ● seriozitate.

Page 7: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Obiectivele companiei

● conformarea cu legislaţia naţională şi internaţională la care România este parte semnatară precum şi cu reglementările de DTH aplicabile zonei şi activităţilor desfăşurate;● utilizarea eficientă a echipamentelor primite în custodie;

● creşterea productivităţii şi a calităţii serviciilor;● comunicarea întregului proces de schimbare angajaţilor precum şi participarea acestora la înregistrarea progreselor;● raţionalizarea costurilor operaţionale;● respectul faţă de comunitate şi mediul înconjurător;● maximizarea fluxului de numerar operaţional;● menţinerea consumului de resurse materiale în limitele planificate;● instruirea şi sensibilizarea personalului pentru atingerea obiectivelor de instalare;● prevenirea riscurilor angajaţilor;● angrenarea salariaţilor în activităţi constructive şi motivante;● atragerea economiilor de scară largă şi a sinergiilor din cadrul companiei.

Page 8: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Potenţialul intern al companiei SC “Romtelecom” SA

Page 9: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Cifra de afaceri (mil. euro)

Page 10: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Venitul net (mil. euro)

Page 11: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Numărul de angajaţi

Page 12: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Concurenţii

Page 13: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Analiza SWOT

Page 14: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Puncte tari:● lider pe piaţa CATV cu o cotă de piaţă 60 %;● prezenţă puternică pe piaţa capitalei (70% din piaţa CATV);● singurul operator în unele regiuni ale ţării;● primul furnizor naţional alternativ de telefonie fixă din România;● reţea de telecomunicaţii modernizată în peste 80% din suprafaţa ţării;● experienţă în achiziţia unor firme integrate;● cash-flow care asigură dezvoltarea afacerii;● evidenţierea importanţei identităţii de marcă.

Puncte slabe:● departament de marketing format din persoane fără o experienţă mare în domeniu;● o recentă abordare spre client versus o abordare orientată spre tehnologie(programe de atragere şi fidelizare clienţi recent lansate);● dupa achiziţionarea Minisat srl există un stadiu incipient al reorganizării interne.

Page 15: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Oportunităţi:● consolidarea pieţei serviciilor internet;● liberalizarea telecomunicaţiilor;● noile legi care au un impact mai mare în lupta împotriva pirateriei;●lansarea noului serviciu de telefonie fixă;● dezvoltarea portofoliului de servicii de comunicaţii integrate (aplicaţii de voce pe nternet-Voice Over IP şi aplicaţii video pe internet-Video Over IP);● tendinţa de scădere a preţurilor pe piaţa serviciilor de Internet şi transmisiuni deDate.

Ameninţări● concurenţă puternică pe piaţa serviciilor de Internet şi transmisiuni de date;● restricţionarea introducerii fibrei optice în unele regiuni;● tendinţa de scădere a preţurilor pe piaţaserviciilor de Internet şi transmisiuni de date;● apariţia unor noi operatori de telefoniefixă la preţuri mai scăzute;● apariţia sistemelor DTH la preţuricompetitive,

Page 16: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

BCG mică rentabilitate mare 20%

mari

financiare

Nevoi de resurse

financiare investite

mici

0% 1 10

Televiziune analogică prin cablu + televiziunedigitală prin satelit

Cartele prepay

Internet prinfibră optică

Abonamente de Telefonie fixă

10%

Page 17: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Din matricea B.C.G. putem trage urmatoarele concluzii:● Serviciile “Cartele prepay” au o poziţie delicată pe piaţă datorita costurilor de productie mari si a preturilor de vanzare ridicate; din acest motiv aceste produse nu sunt lidere pe piata;● Serviciile „ Televiziune analogică prin cablu + televiziune digitală prin satelit ” sunt lideri pe piaţă, înregistrând volum mare de producţie şi aduc venituri companiei, acestea fiind cele mai profitabile servicii;● Pachetul de serviciu „Internet prin fibră optică” se află în faza de creştere şi este pe o poziţie de lider la secţiunea abonamente;● Serviciile „Abonamente de telefonie fixă“ se află pe o piaţă cu creştere lentă si nu deţine o pozitie de lider.

Page 18: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Modelul lui Porter

Page 19: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect
Page 20: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Analiza rivalităţii între firmele existente în cadrul sectorului de activitate

Se pot indentifica următorii concurenţi Romtelecom, RDS & TCS, Vodafone, Orange

Analiza intrarilor de noi competitori in cadrul domeniului de activitate

Un domeniu nu este atractiv daca in viitor pot patrunde usor in el noi concurenti, care vor aduce capacitati de productie si resurse suplimentare si care vor lupta pentru cresterea cotei de piata si impartirea profiturilor.

Analiza gradului de amenintare a unor produse de substitutie

Un domeniu de activitate nu este atractiv daca se caracterizeaza prin existenta unor inlocuitori actuali sau potentiali ai produselor. Firma trebuie sa urmareasca in permanenta evolutiapreturilor la produsele inlocuitoare.

Analiza capacitatii de negociere a clientilor Un domeniu de activitate nu este atractiv atunci cand clientii au o putere de negociere mare. Publicul tinta al serviciilor Romtelecom il reprezinta consumatorii adulti din mediul urban.

Analiza capacitatii de negociere a furnizorilor

Pentru a-si asigura colaborareafurnizorilor, compania UPC a stabilit relatii de lunga durata reciproc avantajoase cuacestia.

Page 21: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Strategii

Page 22: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

În cazul telecomunicaţiilor din România caracterizate de o concurenţă intensă şi acţiuni de reglementare pentru eliminarea barierelor de intrare, serviciile de telefonie tradiţionale sunt din ce în ce mai mult o marfă, iar principalul diferenţiator este preţul.

UPC România, ca mulţi alţi operatori de telefonie tradiţională, trebuie să se adapteze la piaţa extrem de competitivă.

Compania a început să se concentreze pe maximizarea veniturilor prin îmbunătăţirea serviciilor de telefonie şi pe calitatea ridicată a produselor inovatoare.

În plus, faţă de aceste direcţii, compania a fost reorganizată astfel încât să răspundă mai bine la cererea de pe piaţă.

Strategia de reducere a costurilor este aplicată în cazul produselor care se mişcă pe o scară de piaţă întinsă şi care se pot fabrica cu costuri reduse de producţie. Prin cheltuielile mici, se poate atinge o cotă de piaţă mare, printr-o cifră de afaceri mare şi un profit relativ mic, sau prin acelaşi preţ, dar cu un profit specific mare.

Strategii de dezvoltare a companiei - care se bazează pe o solidă bază economică, dublată şi de un apreciabil potenţial tehnic şi comercial . În acest sens pentru acest an, UPC va investi circa 50 milioane euro în 2009, din care 30 de milioane euro în dezvoltarea reţelei şi a platformei digitale şi într-un proiect pe internet Eurodocsis 3.0 care va permite servicii de internet cu viteze foarte mari(100 Mbps) şi 20 milioane euro în proiecte IT (arhitectură şi echipamente IT).

Page 23: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Strategia serviciilor noi. În cazul seviciilor noi, pe lângă viziunea pentru viitor şi cercetarea căilor şi metodelor de atingere a acesteia, sarcina principală este stabilirea elementelor concurenţiale, urmărind în special: prin ce măsuri pot oferi mai mult cumpărătorilor, decât companiile deja existente pe piaţă?● oferă altceva, ceva ce nu există pe piaţă;● oferă variante de calitate mai bună, mai atrăgătoare, mai complexe;● oferă mai ieftin un anumit produs/serviciu.

Strategii informaţionale - care se axează asupra reproiectării sistemului informaţional al firmei în condiţiile apelării masive la tehnica de calcul. Se bazează pe investirea de sume apreciabile în sisteme informatice ca: , Derby Classic un sistem IT de nouă generaţie sau prin lansarea acestui ghid on-line interactiv – un instrument excelent pentru educaţia în spiritul uneinavigări sigure pe Internet şi a conştientizării nevoii de siguranţă în acest mediu.

Page 24: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Necesitatea planificării strategice în cadrul UPC ROMÂNIA

Necesitatea planificării nu reprezintă un scop în sine, ci constituie o modalitate managerială majoră de profesionalizare a conducerii şi creştere a competivităţii firmei.

Page 25: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Avantajele planificării strategice

Page 26: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect
Page 27: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Factorii de succes

Cei mai importanţi factori de succes sunt:● reputaţia;● experienţa ridicată a întreprinzătorului;

● sistemul bun de relaţii cu furnizorii, clienţii, etc;● exclusivitatea prestării de servicii pentru anumite firme;● personal foarte bine calificat;● magazine proprii;● aptitudini de inovare a produselor.

Page 28: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

ConcluziiUPC România este în prezent cel mai mare furnozor de

servicii de telefonie fixă, internet şi televiziune.În aceste condiţii, ceea ce UPC România livrează este

competitivitate. Prin serviciile complexe de comunicaţii contractate de ei oferă clienţilor şi partenerilor lor experienţa şi expertiză acumulate în mulţi ani de activitate, în diverse ţări din lume, pentru a-i sprijini în această continuă evoluţie.

Astfe, compania a realizat o creştere de 50% a nivelului de satisfacţie a clienţilor.

Pe segmentul de business, UPC România a introdus, de asemenea, noi servicii şi pachete: apeluri nelimitate internaţional şi tarife unice pentru apelurile către toţi operatorii naţionali de telefonie fixă.

Page 29: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect

Bibliografie

www.upc.rowww.wikipedia.com

Page 30: 140927691 Strategii Globale in Servicii Proiect