126440142 Curs Constructie Europeana PDF

download 126440142 Curs Constructie Europeana PDF

of 96

Transcript of 126440142 Curs Constructie Europeana PDF

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    1

    CONSTRUCIE EUROPEAN

    Introducere

    Obiectivul general al cursului este s ofere studenilor informaii de baz privind elementele centrale ale procesului de construcie european: ideea european, micri i organizaii pentru o Europ unit; modele de integrare i teoretizri ale integrrii; procesul de integrare economic i procesul de construcie politic; elemente de cooperare interguvernamental i de construcie supranaional; Comuniti Europene i Uniune European; construcia unui profil economic i politic al UE unic n lume.

    Cursul ofer i o analiz a construciei unor politici i a aspectelor problematice al acestei construcii: Politica Extern i de Securitate Comun i Politica European de Securitate i Aprare. De asemenea, pune n eviden i procesul de construcie al unor politici la care Romnia ar putea avea un rol important cum ar fi, de pild, Politica European de Vecintate. Cursul abordeaz i dezbaterile legate de Tratatul Constituional, cum a fost el depit i nlocuit cu Tratatul de la Lisabona printr-un compromis. O problem important care strbate ntregul curs este cea a rolului pe care l joac UE pe arena internaional.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    2

    CURS 1. Idei, micri i organizaii de unificare european

    Ideea unificrii europene precede cu mult timp actului istoric semnat n 1951 la Paris i care a pus bazele Uniunii Europene de azi. Scriitori i filozofi faimoi au ntrevzut, ca msur ideal, unirea Europei ca soluie la diferitele probleme cu care s-au confruntat europenii de-a lungul

    secolelor, i mai ales ca soluie la rzboi.

    Ideile unificatoare s-au intensificat i adncit n secolul XX, dup cum vom vedea, i mai ales n perioada postbelic cnd idealul pcii trainice a prins contur n mintea i sufletul mai multor europeni de seama ai timpului.

    1.1. Proiecte timpurii referitoare la pacea european

    Printre intelectualii renascentiti, Dante Aligheri (care a trit la grania dintre secolele XIII i XIV) s-a remarcat nu doar prin scrierile privind cele divine, dar i prin interesul su pentru pace pmnteasc. Dante ilustreaz o reacie timpuriu-renascentist, adecvat condiiilor politice ale timpului n principatele italiene. n opinia lui, soluia pentru pace este o elit conductoare puternic i care s se impun i s stpneasc izbucnirea de conflicte politico-militare.

    Gottfried Wilhelm Leibniz - filosof al secolului al XVII-lea a fost i el preocupat de pacea european. ns cel care s-a impus printre teoreticieni cu o soluie complex, argumentat i prezentat sub forma unei construcii conceptuale, a fost Immanuel Kant. Ela publicat o lucrare cu titlul Pacea Etern n 1795.

    Pentru Kant pacea n Europa e posibil doar prin creterea importanei guvernrii legii n relaiile dintre state. El propune ideea unei federaii de state care, mpreun cu statele componente i cetenii lor, s i asume responsabilitatea de a respecta legile. Acest aranjament ar asigura i protecia cetenilor mpotriva despotismului.

    Concepia lui Kant ne aduce aminte de modul n care au pus problemele aranjamentelor politice prinii fondatori ai SUA: evitarea anarhiei dar i a tiraniei prin republic i federalism. De altfel, Kant, asemenea majoritii politicienilor i teoreticienilor de la sfritul secolului al XVIII-lea, nu vorbete de democraie ci de republicanism (guvernare responsabil, rspunderea guvernrii fa de ceteni), ca principiu de organizare.

    Kant se refer, de asemenea, la ospitalitate, la libertatea de micare a cetenilor dintr-un stat n altul, dar i la demilitarizare i la formarea unei ligi a naiunilor.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    3

    Kant aduce, prin teoria sa a pcii perpetue, o contribuie important la dezvoltarea dreptului internaional. De altfel, lucrarea sa precede secolul al XIX-lea, n care statele puternice ale vremii ncheie convenii multilaterale n diverse domenii.

    Secolul al XIX-lea este secolul n care relaiile dintre state se intensific, ca urmare a revoluiei industriale i a consecinelor acesteia pentru transportul i comunicaiile internaionale. Relaiile comerciale la scar mondial se diversific i intensific fr precedent. Este secolul n care interdependenele dintre state cresc i se manifest la scar global.

    Foarte semnificative sunt i Revoluiile de la 1848 n Europa, prin care popoarele europene se manifest n prim planul istoriei, i afirm i i cer drepturile. Este epoca n care sunt supuse criticii sociale i politice regimurile despotice, imperiile, practicile de supunere i nelibertatea care nsoete astfel de regimuri. De altfel, mai ales sfritul secolului al XIX-lea marcheaz ieirea din epoca despotismului, cu diverse viteze, culminnd cu Primul Rzboi Mondial cnd are loc destrmarea imperiilor Habsburgic, Otoman i arist, dar se deschide i drumul apariiei unui nou tip de imperiu (URSS) i de imperialism (comunismul sovietic).

    Principalii protagoniti ai Primului Rzboi Mondial, cei de la care a pornit conflictul, scnteia care a iscat rzboiul, au fost europenii. n aceste circumstane, apare firesc ca europenii s fie preocupai de gsirea unei soluii pentru pacificare continental. Formarea Ligii Naiunilor i afirmarea principiilor liberale n programul preedintelui american Woodrow Wilson, au reprezentat o ncercare de pacificare mondial. Dar faptul c Senatul american nu a ratificat participarea SUA la Liga Naiunilor a reprezentat un semnal negativ in ce privete rolul i puterea acestei organizaii internaionale.

    n acest context, ncepnd cu perioada ce a urmat imediat Primului

    Rzboi Mondial, n Europa se dezvolt o serie de proiecte de pacificare, la care m refer n continuare.

    1.2. Proiecte pan-europeniste n secolul XX

    Putem face de la nceput remarca potrivit creia, dei au exista proiecte pacifiste, de unificare a Europei, n perioada interbelic i chiar n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial (vezi Micarea Federalist European iniiat de Altiero Spinelli), o intensificare fr precedent au cunoscut aceste proeicte imediat dupa cel de-al Doilea Rzboi Mondial.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    4

    1.2.1. Uniunea Paneuropean.

    Fondator al acestei Uniuni (UP), a fost Richard Coudenhove-Kalergi.

    Centrul UP a fost stabilit la Geneva. Scopul propus a fost realizarea uniunii

    popoarelor europene. Aceast uniune era vzuta ca o Confederaie a statelor europene, dndu-le o mare libertate de organizare. UP, a fost

    fondat n 1923, a fost condus de Coudenhove-Kalergi pn la moartea lui, n 1973, cnd conducerea a fost preluat de Otto von Habsburg. ncepnd din 2004, UP este condus de Alain Terrenoir.

    Uniunea Paneuropean este o micare care cuprinde: - centre de studii i reflecie - grupuri parlamentare sau ale aleilor locali - micri ale tinerilor - micri de mas.

    Coudenhove-Kalergi (nscut n 1894) avea titlul nobiliar de conte, i era fiul unui diplomat austriac i al unei japoneze. El este autorul lucrrii Pan-Europa n care i-a expus proiectul de confederare a Europei, n jurul nucleului franco-german, Statele Unite ale Europei, structur politic m care nici un stat nu-i sacrific suveranitatea. Lanseaz ideea unei uniuni economice franco-germane bazat pe crbunele renan i minereul de fier lorenez. Coudenhove-Kalergi a fost un vizionar, un precursor al ideii lui

    Jean Monnet, aplicat cteva decenii mai trziu prin crearea Comunitii Economice a Crbunelui i Oelului n 1951.

    Proiectul Paneuropa era cel al unei uniuni europene fundamentate

    economic, pragmatic, pe o industrie siderurgic comun franco-german. Confederaia pe care a preconizat-o urma s se bazeze pe cooperare interguvernamental, mai ales n domeniul vamal, cultural i juridic. Ca instituii, a prevzut ca Statele Unite ale Europei s aib un parlament bicameral o camer a deputailor i o camer a statelor. Confederaia paneuropean urma s fie o contrapondere la puterea crescnd a SUA i URSS.

    Coudenhove-Kalergi a fost influenat de ideea de Mitteleuropa, proiect de amploare geopolitic lansat de Friedrich Naumann n 1914.

    Coudenhove-Kalergi a fost cel care a propus ca Oda Bucuriei din

    Simfonia a IX-a a lui Beethoven s devin imn al Europei unite.

    1.2.2. Un sistem de uniune federal european

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    5

    n cadrul Societii Naiunilor, au fost propuse n perioada interbelic mai multe proiecte de unificare sau de federalizare european. Iinitiativa cea mai spectaculoas a epocii a fost cea a ministrului de externe francez Aristide Briand. El a propus Adunarii Generale a Societatii Natiunilor , la 7

    septembrie 1929, ca ntre statele europene s fie creat o legatur federal, dar fr s se aduc atingere suveranitii acestor state. n urma acestei propuneri, Aristide Briand a primit sarcina s prezinte un memorandum asupra organizrii unui regim de uniune federal european. Memorandumul a fost prezentat la 1 mai 1930, dar rspunsurile guvernelor la acest document prezentat au fost prudente, iar n unele cazuri chiar negative. Proiectul a rmas fr consecine practice.

    1.2.3. Micarea Federalist European

    Micarea Federalist European (MFE) Este o micare a prins contur n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial i ca reacie la fascismul i nazismul care se manifestaser agresiv n Europa. Fondatorul MFE a fost Altiero Spinelli, comunist italian, cu o istorie personal marcat de puterea convingerilor sale. El fondeaz MFE n 1943. O prsete n 1960. Ulterior a devenit europarlamentar, nc de la nceputurile Parlamentului European ales (1979). A avut o activitate remarcabil n cadrul PE, fiind iniiatorul i promotorul Proiectului de Tratat European n 1984 precursol al tentativei de Tratat Constituional, care s-a consumat la nceputul anilor 2000.

    Ideea federalist a lui Spinelli s-a nscut n contextul luptei europene de rezisten anti-fascist. nc n 1938, mpreun cu Ernesto Rossi a elaborat un manifest la rezidena forat din Ventotene: Manifesto per un'Europa libera ed unita. nc din 1944, la Geneva, i din 1945, la Paris, un grup de federaliti francezi i italieni s-au grupat n jurul lui Spinelli.

    n anii 50 MFE i Spinelli au fost implicai ntr-o campanie n favoarea crerii prin negocieri interguvernamentale a unei Comuniti Europene de Aprare (European Defence Community (EDC)). Finalmente, aceast iniiativ a fost blocat de refuzul Franei de a ratifica EDC n 1954. Aceasta este o tem pe care o vom discuta mai pe larg n cadrul cursului.

    Teoria lui Spinelli se baza pe principiul suveranitii limitate i transferul suveranitii unei autoriti superioare, adic unei adunri constituante europene care ar trebui s preia problema construciei europene din sfera diplomaiei. Ideile sale au fost mprtite de multe celebriti ale vremii dei nu a fost vzut ca o idee aplicabil imediat sau care s

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    6

    poat fi promovat de o for politic. Este evident diferena dintre ideea fundamental a lui Spinelli, care mergea pe limitarea suveranitii statelor, i ideea paneuropean a lui Coudenhove-Kalergi, care propunea un model confederalist, cu o mare libertate a statelor i mai puin liant centralizat.

    1.2.4. Micarea European

    Micarea European (ME) este una dintre cele mai proeminente organizaii internaionale neguvernamentale, dedicate ideii de unitate a statelor europene. Ideea a fost iniial promovat de Winston Churchill. n discursul su din 1946, de la Universitatea din Zrich, fostul Prim Ministru britanic se refer la Statele Unite ale Europei1 i la importana unificrii europene n context postbelic i avnd n vedere experiena istoric european. Din acest discurs, stimulativ pentru europenii continentali, reiese c pentru Churchill locul Marii Britanii nu ar fi n aceast presupus SUE. El le vorbete europenilor, dar mai curnd ca o voce din afar, lsnd a se nelege legtura privilegiat a rii sale cu SUA, precum i rolul pe care Marea Britanie l are fa de Imperiul su, sau fa de Commonwealth. Din discursul lui Winston Churchill transpare o oarecare

    ambiguitate a poziiei britanice. Totui Ideea unei uniuni europene a fost discutat n 1947 ca idee de uniune franco-britanic. Ulterior ea a prins contur mai larg.

    Unul dintre cele mai semnificative momente n dezvoltarea Europei

    postbelice l-a reprezentat Congresul Europei, defurat la Haga n 1948. O serie de figuri politice europene importante au participat la acest

    congres: Konrad Adenauer, Winston Churchill, Harold Macmillan, Franois

    Mitterrand, Paul-Henry Spaak, Albert Copp, Altiero Spinelli etc. A fost

    lansat o chemare pentru o uniune politic, economic i monetar a Europei. La scurt timp dup aceea a fost creat Micarea European (ME), care s-a constituit ca reea de organizaii din rile Europei nfiinate n perioda postbelic i ca un centru coordonator al acestei reele.

    Filosofia ME: s contribuie la nfiinarea unei Europe unite, federale, fondat pe respectul drepturilor fundamentale ale omului, pe principiile pcii, pe principiile democratice ale libertii, solidaritii i participrii cetenilor.

    1 Termenul tats-Unis dEurope a fost utilizat nc din secolul al XIX-lea, de ctre Victor Hugo. El a fost utilizat i la Congresul Internaional al Pcii de la Paris n 1849, iar mai trziu la Adunarea Naional Francez n 1871. Mai trziu, el a fost folosit nu doar de contele Coudenhove Kalergi ci chiar de bolevici. Troki a folosit sloganul "Pentru Statele Unite [Sovietice] ale Europei" nc din 1923.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    7

    Prima mare realizare a ME a fost nfiinarea Consiliului Europei n mai 1949 organizaie despre care vom vorbi detaliat mai jos. Micarea European a continuat s existe i s funcioneze pn azi. Ea a reprezentat un suport al procesului de integrare european, din afara structurilor instituionale ale Comunitelor Europene / Uniunii Europene. Actualmente Preedintele ME este Pat Cox, fost preedinte al Parlamentului European.

    1.3. Consiliul Europei

    Consiliul Europei (CE)a fost nfiinat n 1949 i are centrul la Strasbourg. Obiectivul su este realizarea unei uniti mai strnse ntre statele europene pentru protejarea libertii individuale, drepturilor cetenilor, statului de drept.

    CE are actualmente 46 de ri membre. Un numr important de ri au devenit membre CE dup cderea Zidului Berlinului (1989). Romnia este membr CE din 1993, iar Republica Moldova din 1995. ara european cu cele mai mari dificulti n a-i transforma candidatura n statu de membru este Belarus i aceasta datorit evoluiei rii nu nspre democraie ci ctre un regim autoritar comparabil azi n Europa doar cu Federaia Rus.

    CE este organizaia european care reprezint ceea ce se numete Greater Europe (adic Marea Europ, care include i Rusia i Turcia). Putem remarca faptul c toate rile UE au fost nti membre CE i abia apoi membre ale UE. Desigur c unii eurosceptici ar aduga cfaptul de a fi membru CE nu duce inevitabil la statutul de membru UE (i aici sunt vizate exact cazurile Turciei i Rusiei). Scopurile CE sunt urmtoarele:

    aprarea drepturilor omului, a democraiei parlamentare i a guvernrii legii (statului de drept), dezvoltarea unor convenii continentale care s standardizeze practicile sociale i legale ale rilor membre, promovarea contientizrii identitii europene bazat pe valori mprtite.

    Consiliul Europei i-a propus aceste scopuri ca o reflectare a dezideratelor statelor de dup cel de-al Doilea Rzboi Mondial, cnd cetenii i liderii europeni erau terifiai de fascism i nazism, de posibilitatea ca drepturile omului s fie nclcare, ca practicile democratice s fie nclcate ca regul. CE i-a asumat un nou mandat dup 1989, innd cont de experiena specific a rilor care triser experiena dominaiei sovietice. Promovarea valorilor democratice n rile Centra-Est-Europene a intrat n

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    8

    prim planul aciunii CE. CE i-a asumat rolul de democracy watchdog, de gardian al democraiei n rile CEE. La Summitul de la Viena, din octombrie 1993, au fost agreate noi scopuri politice: CE i asum rolul de aprtor i promotor al securitii democratice. Consiliul Europei reprezint o structur instituional complex, articulat n vederea ndeplinirii scopurilor pe care i le-a propus CE. Structura instituional a CE:

    Comitet al Minitrilor alctuit din 46 minitri de externe sau reprezentani (ambasadori / reprezentani permaneni); acest Comitet al Minitrilor este organul care ia decizii. Adunarea Parlamentar este alctuit din 630 membri (315 reprezentani i 315 substitueni), care sunt membri ai celor 46 de parlamente naionale. Preedintele curent este Lluis Maria de Puig (Spania, Socialist).

    Congresul Autoritilor Locale i Regionale care este alctuit dintr-o Camer a Autoritilor Locale i o Camer a Regiunilor. Preedintele curent al Congresului este Halvdan Skard (Norvegia, Social-Democrat)

    Secretariat este alctuit dintr-un personal de 1800 persoane, condus din septembrie 2004 de Secretarul General Terry Davis (Marea

    Britanie, Socialist), fost vicepreedinte al Adunrii Parlamentare i fost Preedinte al Grupului Socialist al APCE2.

    2 Adunarea Parlamentar a Consiliului Europei

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    9

    CURS 2. UE ca fenomen de regionalizare. Aspecte economice i politice

    Pentru a putea nelege fenomenele care se petrec cu Comunitile Europene n continuarea deceniilor deja studiate, este necesar o incursiune n domeniul reperelor teoretice. De aceea, n continuare vom

    clarifica nelesul unor concepte fundamentale legate de Piaa Comun i de integrarea economic.

    2.1. Grade de integrare economic

    Distingem ntre cteva grade de integrare economic, dup cum urmeaz:

    Zon de Liber Schimb (ZLS) care presupune un grad minimal de integrare: produsele circul liber, fr tarife n interiorul zonei (tarifele pentru produse sunt abolite ntre membrii ZLS), dar fiecare

    stabilete tarife i contingente de mrfuri pentru comerul cu exteriorul zonei.

    Uniune Vamal (UV) este mai mult dect o ZLS. Ea presupune, n plus, un set comun de tarife vamale fa de ri din exteriorul zonei. UV reprezint un grad mai mare de integrare pentru c presupune un grad mai mare de cooperare politic ntre membrii si (acord asupra tarifelor comune cu tere pri) i presupune cedarea unei pri de suveranitate n msura n care statele membre ale UV nu mai stabilesc care sunt barierele tarifare pentru exterior fr consultare cu partenerii lor.

    Piaa Comun (sinonim cu Piaa Unic) presupune mai mult dect o UV, i anume: cele 4 liberti (circulaia bunurilor i serviciilor, dar i libertatea de circulaie a factorilor de producie munc i capital), plus eliminarea barierelor netarifare. Pentru ca piaa comun pentru s se desvreasc, este necesar un grad avansat de cooperare politic i de cedare de suveranitate.

    o Libertatea de circulaie a bunurilor presupune mai mult dect eliminarea tarifelor, ci i eliminarea altor bariere care pot s mpiedice libera circulaie. Dac, de pild, o ar a UE, sa spunem G are anumite reglementri i standarde de calitate n ce privete berea, reglementri care practic fac imposibil importul de bere din ara S, atunci acele reglementri reprezint o barier netarifar n calea circulaiei berii n Europa. Reglementrile naionale trebuie armonizate astfel nct produsele s poat fi vndute oriunde n Uniune. Exist

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    10

    i un caz celebru n UE, care a ajuns la CEJ cazul Cassis du Dijon.3

    o Libertatea de circulaie a serviciilor presupune armonizri n domeniul serviciilor bancare i financiare, printre altele. De pild, se discut n aceast perioad despre posibilitatea adoptrii unei prevederi legislative prin care cetenii oricrei ri UE vor putea s apeleze la orice banc din UE pentru contractarea unui credit. Aceast reglementare ar merge n sensul creterii libertii de circulaie a serviciilor i ar fi, evident, spre beneficiul cetenilor europeni.

    o Libertatea de circulaie a forei de munc presupune politici unificate de emigraie-imigraie, astfel nct orice persoan din uniune s poat munci oriunde n spaiul european. Deocamdat, chestiunile de imigraie sunt printre foarte puinele chestiuni care solicit vot unanim n Consiliu.

    o Libertatea de circulaie a capitalurilor presupune ca statele s cedeze suveranitate pe linia politicilor de reglementare a influxurilor / fluxurilor de capital venite din afar.

    Uniunea economic presupune unificarea politicilor monetare, fiscale, sociale. Presupune o autoritate supranaional cu decizii obligatorii. n fapt, presupune federalizarea.

    Tratatul CECO i-a propus o PC dar pe domeniu foarte ngust crbune i oel i, cum am vzut, a reuit dar parial doar. Tratatul CEE i-a propus o PC, dar a realizat o UV n 1968. La nceputul anilor 80 constata c PC e departe de a se fi realizat, constatnd existena unei mulimi de bariere netarifare. Este motivul pentru care liderii europeni s-au mobilizat n anii

    80 i au semnat Actul Unic European.

    2.2. Integrare economic

    Integrarea economic (IE) nseamn eliminarea frontierelor economice dintre dou sau mai multe economii. O frontier economic nseamn orice demarcaie peste care mobilitatea efectiv sau de principiu a bunurilor, serviciilor, forei de munc, a capitalurilor, fluxurilor de comunicaii este relativ sczut.

    IE este important pentru c duce la creterea concurenei efective sau pariale, la scderea preurilor i creterea diversitii i calitii bunurilor de pe pia. Ambiii mici de IE produc, n genere, interguvernamentalism. Ambiii mai mari de IE tind s fie nglobate i s rezulte din procese de integrare politic.

    3 Detalii pe pagina de internet a Uniunii Europene.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    11

    Putem vorbi despre:

    integrarea pieelor (care este o noiune comportamental i se refer la faptul c activitile actorilor de pe piaa integrat sunt racordate la cererea / oferta din ntreaga Uniune);

    integrarea politicilor economice.

    De asemenea, se poate vorbi despre:

    integrare negativ, adic eliminarea, sub supraveghere comun, a discriminrii din normele i politicile economice naionale (de exemplu, eliminarea barierelor netarifare pentru a realiza PC);

    integrarea pozitiv, adic transferul ctre instituii comune sau exercitarea comun a anumitor competene (de pild, crearea Bncii Europene Centrale).4

    Printre cele mai remarcabile efecte ale integrrii se numr: - rate de cretere economic ridicate i creterea eficienei statelor

    de a folosi resurse deficitare:

    o eficien static (1) fiecare stat se poate specializa n producerea acelor bunuri i servicii n care este cel mai eficient pentru c va reui s elimine mai uor concurena, (2) eficien n anumite industrii de scar larg n care e posibil producia pe termen lung. Eficiena static totui i epuizeaz potenialul la scurt timp dup realizarea uniunii.

    o eficien dinamic i dovedete efectele n timp: o pia mai mare i mai competitiv n interior este i mai inovativ; firmele devin mai eficiente, mai agile.

    - fenomenul de trade diversion n acest caz este vorba despre un fenomen cu efecte n exterior. n msura n care o integrare economic de tipul PC creeaz o intensificare a comerului n interiorul unei zone (n cazul nostru, UE), aceasta i dezavantajeaz pe cei din afar, care obinuiau s aib relaii comerciale cu membrii PC. Ne-membrii se afl n afar i vulnerabili. De aceea regionalizarea n sensul uniunii economice creeaz fora centripet: a rilor din afar care au motivaia s intre nuntru. Devine din ce n ce mai important din punct de vedere economic ca ele s devin membre. Imperativul economic creeaz preocupri politice. Acesta este cazul Republicii Moldova sau al Ucrainei, n

    zilele noastre. Ambele i-au exprimat interesul i dorina de a deveni membre ale UE. i nu n ultimul rnd datorit efectelor de trade diversion pe care le resimt economiile lor ca urmare a ultimului val

    4 Pentru mai multe detalii de ordinul teoriei economice, vezi Pelkmans (bibliografie).

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    12

    de extindere al UE 2004-2007, cnd 12 ri5 foste membre CAER6 au devenit membre UE.

    2.3. Consideraii privind fenomenul de regionalizare economic i politic

    Exist n lume o serie de organizaii regionale care au aprut n perioada postbelic. Tratatul de Liber Schimb Nord-Atlantic (NAFTA) este un exemplu de regionalizare economic. Probabil c, dei organizaie economic, efectele politice ale NAFTA conteaz cel puin la fel de mult. Liberul schimb dintre Mexic i SUA duce i la consolidarea unor practici democratice n Mexic i mbuntete relaiile dintre cele dou ri vecine. Dac ne gndim la procesul de aderare al Romniei la UE, ne dm seama ct de mult a contat aceast conectare pentru procesul de democratizare al rii noastre.

    Din perspectiva celor dou dimensiuni economic i politico-securitar se poate argumenta c UE este ce mai larg i mai bogat pia unificat din lume dar i cea mai slab alian politic. UE este expresia fenomenului de regionalizare, alturi de organizaii precum NAFTA sau ASEAN. Dei poate prea paradoxal, UE este cea mai integrat politic din toate organizaiile regionale, cu toate blbielile care in de politica extern i de securitate comun.

    Riscul unei integrri economice mai profunde, care presupune i component politic este c statele membre se pot trezi, la un moment dat, c i sacrific interesele proprii (politice, economice, culturale) ca o consecin a respectrii obligaiilor regionale asumate. Acesta este i motivul pentru care o serie de puteri europene sunt circumspecte n a

    nainta rapid i necontrolat pe calea integrrii economice.

    Exist i riscuri politice, desigur. Cel mai discutat risc la nivelul UE este cel al pierderii suveranitii de ctre state. Dar mai exist unul, cel puin la fel de important. Este vorba despre problema deficitului de democraie: n msura n care decizii politice importante sunt luate la nivel regional ele se iau n afara mecanismelor democraiei reprezentative i scap controlului cetenilor europeni.

    La nivel mondial se manifest dou direcii contrastante: (1) preocuprile de securitate fac ca statele s fie la fel de importante ca i acum 100 de ani; (2) forele globalizrii, care sunt mai curnd de natur economic,

    5 Desigur, rile baltice au fost parte a URSS i n aceast calitate au fost membre CAER.

    6 Consiliul de Ajutor Economic Reciproc organizaie economic care reunea statele socialiste din Blocul

    Sovietic.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    13

    pe de alt parte, preseaz n direcia diminurii importanei i controlului statelor. Din punct de vedere economic lumea nu e alctuit din state ci din piee i multe din aceste piee sunt globale, nu in cont de granie statale mai ales cele financiare. Aceast for a globalizrii este una centrifug n raport cu statele.

    Dilema statelor se desfoar pe urmtoarele coordonate: ele sunt prea limitate, prin definiia teritoriului lor, ca s aib controlul asupra unor fore economice transnaionale, iar blocajul politic mpiedic apariia unor instituii regulatorii internaionale (de pild Organizaia Mondial a Comerului (OMC)are rol foarte limitat n reglementarea comerului dintre rile lumii). Regionalizarea ofer o soluie, n sensul c rezolv multe dintre problemele pe care OMC-ul, de pild, nu le poate rezolva; dar ofer o soluie la nivel regional. E mai uor s ajungi la nelegere cu mai puine state , flexibilitatea e mai mare.

    Regionalismul este i un mijloc de a controla grupurile de interese speciale interne statelor. De exemplu, patronatul din industria grea mpiedic la nivelul unui stat reglementri privind mediul nconjurtor (caz real din UE) i atunci responsabilitatea pentru aceast problem a reglementrilor de mediu se transfer de la nivel statal la nivel regional.

    Regionalizarea poate duce i la creterea puterii statelor. Romnia a ctigat putere prin dobndirea calitii de membr NATO i UE. Desigur, acest lucru e valabil mai ales pentru state mici.

    Dac ne referim strict la Uniunea European, o putem privi ca pe o oglind celebra Mirror of Erised din Harry Potter and the Sorcerers Stone ca pe o reflectare nu a felului n care arat acum ci ca pe o oglindire a speranelor i temerilor celor care au creat-o. S trecem n revist aceste sperane i temeri din care s-a nscut UE. Sprijinul acordat de SUA europenilor prin Planul Marshall, dar i

    proiectului unificrii europene n perioada post-belic s-a datorat n mare parte temerii de comunism. SUA vedea ntr-o Europ ntrit un puternic aliat anticomunist.

    Temerea europenilor de o Germanie mare i atotputernic renscut din cenua WW2 a alimentat ideea prinderii ei ntr-o serie de relaii i reele de colaborare economic, tocmai pentru a o controla. O Germanie legat n relaii economice nu va fi capabil s domine i s se manifeste aa cum a fcut-o n al Doilea Rzboi Mondial.

    Temerea de rzboi i sperana unei pci eterne (pe linia teoriei kantiene) i-au pus, de asemenea, amprenta asupra proiectului european.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    14

    Statele Unite ale Europei n viziune lui Churchill erau proiectate ca o putere care s contrabalanseze puterea SUA dar i a URSS. Este aici prezent temerea de pierderea ntietii Europei n afacerile internaionale.

    Una din speranele care a alimentat creterea Comunitilor Europene a fost c ele vor reprezenta o structur regional care s ntreasc suveranitatea statelor (De Gaulle, gaullitii i toi cei care acord ntietate statelor n faa elementului supranaional n UE).

    Pentru Walter Hallstein (german), primul preedinte al Comisiei Europene (1958 - 1967), unitatea european va putea fi susinut doar dac naiile europene vor lupta constant pentru o uniune tot mai strns ever closer union, s lucreze mpreun pentru a obine un anumit scop. Asemenea mersului pe biciclet, n care trebuie permanent s priveti nainte stabilindu-i inta continuu. De aceea teoria lui Hallstein a i fost supranumit teoria bicicletei a regionalizrii europene.

    2.4. Integrarea politic. Repere conceptuale

    Pentru a nelege i ncadra mai bine fenomenul de integrare politic al UE avem nevoie de repere conceptuale minimale. n acest sens, vom

    dezvolta mai jos conceptele de confederalism, federalism,

    consociaionism.

    2.4.1. Confederalism

    Confederalismul este un sistem de administrare i organizare politic n care dou sau mai multe entiti organizaionale i pstreaz identitatea dar mpreun dau puteri specifice unei autoriti superioare, pentru raiuni de eficacitate i securitate. Este vorba despre mandatare, nu despre delegare.

    Puterea autoritii superioare este redus; aceasta poate face doar ce i permit unitile confederate.

    Sistemele subordonate i pstreaz suveranitatea. o Federalismul, spre deosebire, presupune cedarea unei pri a

    suveranitii, cedeaz puterea pentru interesul comun acestei autoriti superioare.

    o Statele unitare nu cedeaz suveranitate. Exemple de confederaii: SUA ntre 1776-1789, Elveia azi ntr-o

    anumit msur. SUA ntre 1776-1789. Prinii fondatori erau temtori i de anarhie i de tiranie. De aceea au cutat o cale de mijloc. De aici confederaia. Dar s-a dovedit c prile componente nu cooperau suficient pentru a forma un sistem comun de guvernare nu prelevau impozite i nu reglementau

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    15

    adecvat comerul, aprarea era format din miliii statale. De aceea aceast faz a fost urmat de ntemeierea unei federaii.

    Elveia azi este formal o federaie dar prile componente au cedat mai puin suveranitate entitii superioare dect n cazul altor federaii contemporane Germania, SUA, Rusia, de pild. E ncurajat democraia direct multe referenda; exist un Consiliu Federal ales de ctre Parlament i unul dintre membrii Consiliului este numit Preedinte pentru un an, ca ef al statului i al guvernului.

    2.4.2. Federalism

    Federalismul este un sistem n care uniti administrative sau politice locale sau naionale coexist cu o putere independent supraordonat cu care mpart puterea. Iat principalele caracteristici ale unei federaii: Presupune o guvernare naional cu putere unic n domeniul

    relaiilor externe i de aprare (de exemplu, statul Maine din SUA nu are sistem propriu de relaii externe, nu semneaz tratate cu alte state, nici nu are armat proprie).

    Moned unic. Constituie scris. Dou sisteme de legislaie naional i local. O curte de justiie care s arbitreze ntre pri, inclusiv ntre pri i

    autoritatea supraordonat. Dou nivele (seturi de instituii) birocratice, de impozitare.

    De exemplu n SUA, statele componente se bucur de impozitare proprie, administraie proprie, poliie, educaie i administrarea transporturilor proprii. Dar nu au moned proprie, nu ncheie tratate cu alte state, nu preleveaz impozite din importuri i exporturi, nu au fore militare proprii pe timp de pace. Pe de alt parte, identitatea american, a unitii federale, domin loialitatea statal din partea cetenilor.

    2.4.3. Consociaionism

    Consociaionismul7 este un sistem potrivit pentru societi n care exist diviziuni adnci pe anumite dimensiuni religioase, rasiale, lingvistice etc. (cum ar fi de pild Belgia mprit n Valonia i Flandra). Luarea deciziilor este delegat grupurilor, iar puterile i resursele sunt mprite n funcie de mrimea grupurilor.

    Lijpart (1979) descrie 4 precondiii ale consociaionismului, pe care le regsim n UE:

    7 Este un concept pus n eviden i analizat de Arendt Lijphart.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    16

    1. existena unor grupuri distincte insularizate unele fa de altele n sensul c interesele lor sunt ndreptate spre interiorul grupului i care, dei au un grad mare de autodeterminare, se reunesc sub un sistem unit de guvernare (UE);

    2. elitele politice ale acestor grupuri conlucreaz i mprtesc puterea n maniera unei coaliii, lund decizii asupra problemelor de interes comun (Consiliul European, Consiliul de

    Minitri); 3. toate grupurile au drept de veto dar guvernarea e bazat pe

    consens (exist o serie de probleme n care nc unanimitatea ca procedur de vot n Consiliu este valabil);

    4. diferitele grupuri sunt reprezentate proporional n instituiile principale ale guvernrii comune dar drepturile i interesele minoritilor sunt protejate de dictatura majoritii (sistemul de votare n Consiliul de Minitri a fost tot timpul influenat de presiunea rilor mici din UE fapt reflectat i n Tratatul de la Lisabona.

    Tem de gndire: Elemente federale i elemente confederale n UE. Instituii, practici, procese decizionale

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    17

    Curs 3. Teorii ale integrrii europene

    De-a lungul celei de-a doua jumti a secolului XX o serie de teoreticieni au ncercat s neleag procesul de integrare european. Desigur, aceste ncercri au dobndit contur tot mai clar pe msura naintrii n procesul construciei europene adic n anii 50 i 60 ai secolului trecut. i totui rdcinile a cel puin un curent de gndire a construciei europene (neofuncionalismul) se afl n teoretizri legate de cel de-al Doilea Rzboi Mondial i de interesul pentru pacificare mondial. ntmpltor sau nu, teoreticianul care a preluat iniiativa n gsirea unei soluii pentru pacea mondial a fost un romn, emigrat ulterior n occident. El este ntemeietorul curentului funcionalist.

    3.1. Funcionalism

    David Mitrany (1888-1975) - nscut n Romnia; emigrat i activat ulterior n UK, SUA este ntemeietorul abordrii funcionaliste privind guvernarea global. El s-a fcut remarcat odat cu publicarea eseului A Working Peace System n 1943.

    Mitrany a fost preocupat de aceeai problem ca i Coudenhove Kalergi sau ali gnditori care doreau pacea i unificarea Europei ca soluie; doar c Mitranyi a fost preocupat de pacea global, avnd n vedere distrugerile i dramele celui de-al Doilea Rzboi Mondial.

    El a adus argumente n favoarea unui alt mod de a gndi relaiile internaionale dect pn atunci. Identific drept cauz a conflictelor internaionale: competiia unitilor politice. n acelai timp, consider c e imposibil eliminarea diviziunilor i a competiiei politice. Pe de alt parte, constat c nu se ntrevede la nivel mondial crearea unui guvern al lumii, care s soluioneze aceste diviziuni. Mitrany are n vedere i precaritatea Ligii Naiunilor care nu a fost un guvern mondial, dar i-a propus intervenii pentru aplanarea conflictelor la nivel mondial. Oricum, Liga Naiunilor nu a funcionat ca guvern mondial.

    n viziunea lui Mitrany, diviziunile politice pot fi depite prin nmulirea activitilor i ageniilor internaionale fiecare dintre acestea ar trebui s corespund unor funcii/nevoi mprtite, unor interese comune mai multor uniti politice. ntrirea acestor agenii internaionale, funcionale, constituite pragmatic, tehnocratic, ar duce la situaia n care diviziunile politice ar deveni din ce n ce mai puin importante.

    De altfel, constituirea de astfel de agenii funcionale a avut loc n perioada postbelic. Consiliul Europei reprezint un astfel de exemplu de

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    18

    agenie. Este adevrat c este un exemplu regional. ONU reprezint un exemplu la nivel mondial. Alte agenii specializate, sau procese funcionale au jucat un rol asemntor cu cel descris de Mitrany. De pild GATT.8

    Mitrany l citeaz pe conservatorul britanic Edmund Burke guvernarea este o chestiune practic i d exemplul politicii New Deal iniiat de F.D. Roosevelt. Abordarea funcional ar fi, n fapt, mai solid i mai bine conturat dect o abordare formal scrie autorul de orgine romn. (Mitrany, n Nelsen i Stubb, 2003, p.108)

    Mitrany se ndoiete de necesitatea i de dezirabilitatea unui guvern federal mondial avnd n vedere perspectiva sa inspirat de doctrina conservatoare, care pune accentul pe aplicabilitate practic i nu pe abordri generalizatoare, formale. Totui, o autoritate central ar putea coordona varietatea ageniilor n opinia lui.

    Funcionalismul lui Mitrany se desparte aici de gndirea altor funcionaliti cum ar fi Jean Monnet, care a mers pe ideea de federalizare, dei doar la nivel european, e adevrat, i nu mondial. Pe de alt parte, gndirea funcionalist a lui Mitrany a avut un efect profund asupra activitilor pro-europeni. n termeni teoretici, efectul s-a tradus n neofuncionalism.

    3.2. Neofuncionalism

    Neofuncionalismul este prima teorie care se centreaz pe integrarea european. Ea apare n anii 50 ai secolului trecut, ca urmare a apariiei primei Comuniti (Tratatul de la Paris, semnat n 1951). Printre cei mai proemineni teoreticieni se numr: Ernst Haas i Leon Lindberg (student al lui Haas la Universitatea California, Berkeley).

    Ernst Haas a publicat lucrarea The Uniting of Europe (1958) imediat dup nfiinarea celor trei Comuniti, n 1957. Lucrarea care l-a adus n atenia comunitii tiinifice pe Leon Lindberg a fost intitulat The Political Dynamics of European Economic Integration (1963). Funcionalismul era cea mai popular teorie n anii 60, nceputul anilor 70. Popularitatea sa poate fi cuplat cu un optimism prevalent n aceast perioad n ce privete integrarea european (poate mai corect ar fi s adugm pn n 1966, cnd avut loc aa-numita criz a scaunului liber n Consiliu i compromisul de la Luxemburg, despre care vom mai vorbi).

    8 General Agreement on Trade and Tariffs nfiinat dup Conferina Bretton Woods din 1944.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    19

    3.2.1. Elemente cheie ale teoriei neofuncionaliste

    - conceptul de spillover (rspndire), - grupurile de interese ,

    - elitele conduc procesul (populaia consens permisiv), - integrarea politic concept cheie.

    (a) Spillover (rspndirea)

    Acest concept se refer la procesul de rspndire a cooperrii dintr-un domeniu n altul. Cooperarea ntr-un domeniu conduce la cooperarea n

    alt domeniu (sau chiar n mai multe alte domenii), analog lichidului dintr-

    un vas care se revars n afar, umplnd alte vase care se afl dedesubtul su.

    n definiia lui Lindberg, spillover se refer la situaia n care o aciune dat relaionat cu un scop specific creeaz o situaie n care acel scop specific poate fi realizat doar dac se realizeaz alte aciuni (Lindberg, n Nelsen i Stubb, 2003, p.159); cooperarea politic care are un scop specific conduce la formarea de noi scopuri ca mijloc de realizare a

    scopului specific iniial. Aciunea iniial genereaz noi scopuri, ca mijloace de realizare a scopurilor iniiale.

    Pentru a nu rmne n cmpul definiiei abstracte, s ne referim la un exemplu concret. Pentru ca libertatea de circulaie a forei de munc (una din cele 4 liberti fundamentale ale Pieei Comune) s devin o realitate i s nu fie sufocat de bariere ntre rile membre UE, a fost necesar uniformizarea, armonizarea politicilor de pregtire a forei de munc a educaiei. n absena unor standarde comune sau cel puin reciproc-recunoscute de ctre statele membre, libertatea de circulaie a forei de munc poate rmne o libertate formal.

    Putem distinge ntre rspndire sau spillover: 1. funcional de la un sector la altul; exemplul dat mai devreme de la for de munc la educaie ilustreaz acest tip de spillover; 2. politic rspndirea de la un sector la altul al schimbrilor se produce prin negociere ntre factori politici membri ai UE; de pild un stat are interesul de a preveni scderea fondurilor de susinere a Politicii Agricole Comune CAP i alt stat are interesul de a dezvolta politica industrial a UE ntr-o anumit direcie; aceste dou state se susin reciproc n negocierile comunitare i prin aceasta pot produce schimbri att n politica agricol ct i cea industrial; 3. cultural ncercarea instituiilor supranaionale de a impune o agend comunitar / transnaional (de pild, Comisia European a

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    20

    presat n anii 90 pentru impunerea unei dimensiuni sociale, ca urmare

    a presiunii sindicatelor ameninate de perspectiva scderii salariilor ce rezulta din piaa unic i concurena cu tere pri).

    Un exemplu autentic, istoric, de spillover, l reprezint afirmarea libertii de circulaie a capitalurilor i forei de munc (Roma, 1957), care a avut drept consecin competiia crescut a capitalurilor. O serie de industriai au nceput s formeze carteluri pentru a-i proteja interesele. Instituiile centrale ale Comunitilor Europene au trebuit s treac la aciune i s adopte legi anti-trust. Altfel, dezideratul liberei circulaii a capitalurilor ar fi rmas o pur teorie.

    (b) Rolul elitelor

    Procesul de integrare este condus de ctre elite, de ctre lideri ai diverselor grupuri de interese. Oamenii implicai n mod sistematic n procese politice supranaionale dezvolt preferine i loialiti europene. Ei acioneaz ca atare, contribuind la integrarea european.

    Predicia neofuncionalitilor este c procesul de integrare european va conduce la apariia unor grupuri de elit loiale instituiilor supranaionale i informai de norme i valori europene. Este unul din punctele vulnerabile ale acestei teorii, cum vom vedea mai jos.

    (c) Interesele de grup supranaionale

    Factorii care duc mai departe integrarea, fora motrice a integrrii (the driving force) l reprezint grupurile de interese, partidele politice. Integrarea este rezultatul aciunii grupurilor de interese i nu al unei ideologii

    Grupurile de interese vor deveni europene pe msur ce interesele lor vor fi legate tot mai mult de aciunile instituiilor supranaionale. De exemplu, n 1958 s-a format organizaia european a antreprenorilor i angajatorilor industriali (UNICE). Desigur, de atunci ncoace aceast component, a organizrii n grupuri de interese la nivel european, s-a dezvoltat considerabil.

    (d) Integrarea politic

    Adepii neofuncionalismului ncearc s defineasc integrarea politic i s o explice. Astfel, pentru ntemeietorul curentului, Ernst Haas, integrarea politic nseamn procesul prin care actorii politici din cadre naionale i

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    21

    schimb loialitile, ateptrile i activitile politice spre un nou centru. (Haas, n Nelsen i Stubb, 2003, p.145)

    Presiunile diferitelor grupuri (de pild, patronate din industrie, sindicate de ramur etc) vor determina schimbri n domeniul politic, ceea ce va conduce la federalizare, astfel contribuind la accentuarea integrrii.

    ntrebarea cheie a neofuncionalismului este dac i n ce fel conduce integrarea economic la integrare politic? Cert este c instituiile federale sunt nfiinate pentru c exist grupuri de interese care consider c pot avea beneficii de pe urma guvernrii mprtite

    3.2.2. Prediciile teoriei N-F

    Avnd n vedere corpul teoretic pe care l propun neofuncionalitii, din el deriv o serie de predicii cu privire la viitorul integrrii europene. Aceste predicii au fost supuse criticilor, cum vom vedea. Altele au fost contrazise sau corectate de realitate n decadele care au urmat ntemeierii funcionalismului. Iat n continuare, ntr-o prezentare succint, aceste predicii.

    Integrarea economic nu este un joc cu sum nul, ci fiecare participant are de ctigat.

    Integrarea economic va conduce la integrare politic. Ei accentueaz pe spillover dinspre economic spre politic (de la integrare economic spre federalizare) i pun accent pe dezvoltarea instituiilor supranaionale (Parlamentul, care are legitimitate democratic direct, de pild).

    n timp, agenda supranaional va triumfa n faa intereselor manifestate de statele membre.

    Comisia va aciona ca un antreprenor politic, nu doar ca mediator, n sensul de a presa spre luarea de decizii la nivel supranaional.

    Curtea European de Justiie va extinde logica dreptului comunitar n mai multe domenii i va aciona astfel nct s ntreasc integrarea politic.

    Parlamentul European (PE) va aciona supranaional tot mai mult. Membrii PE vor dezvolta loialiti europene, vor promova i apra interesele europene n faa celor naionale.

    Consiliul de Minitri va fi tot mai mult influenat de negocierile la nivel supranaional, chiar dac prin componena sa apr / promoveaz interesul naional.

    3.2.3. Criticile la adresa neo-funcionalismului

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    22

    Criticile la adresa neofuncionalismului pe baz empiric au nceput s fie emise n a doua jumtate a deceniului 7 al secolului trecut. Cel mai mare impact asupra vitezei de integrare politic avndu-l criza scaunului liber n Consiliul de Minitri, cauzat de preedintele Charles de Gaulle, nemulumit de faptul c ceilali 5 colegi ncercau s schimbe o serie de prevederi bugetare legate de agricultur care dezavantajau Frana. n urma acestei crize s-a impus regula ca pentru chestiuni considerate a fi

    strategice de ctre o ar membr, votul n Consiliu s fie unanim i nu majoritar. Criza s-a ncheiat cu aa-numitul compromis de la Luxemburg, n 1966, i care consfiinete aceast regul a votului unanim n Consiliu. Problema este c acest compromis este un pas napoi fa de integrarea politic a Comunitilor.

    Criticile la adresa funcionalismului s-au nmulit ulterior, mai ales c, dup 1968 cnd a fost salutat realizarea uniunii vamale de ctre cei 6, progresele n direcia desvririi unei piee comune au fost foarte lente. Iat n continuare, enunate pe scurt, criticile aduse neofuncionalismului.

    Integrarea economic nu se rspndete automat nspre integrare politic.

    Haas nsui constata un spillback (un revers al rspndirii integrrii).). Ceea ce aprea odat a fi un stil distinctiv supranaional arat mai mult ca un imens apendice regional birocratic al unei conferine interguvernamentale n sesiune permanent Teoria neofuncionalist e nvechit (1975).

    Se poate constata c, n contrast cu ce susin funcionalitii, n loc ca administratorii europeni s devin mai loiali Europei, mai degrab statele i manifest interesul de a-i trimite ct mai muli funcionari naionali loiali la Comisie.

    Critic de ordin teoretic venit din partea neoinstituionalitilor (Keohane, Nye 1975, 1976): instituiile precum cele dezvoltate de Comunitile Europene ar trebui analizate n contextul creterii interdependenelor internaionale la nivel global, mai curnd dect ca organizaii politice regionale. Dezvoltarea instituiilor comunitare europene sunt mai curnd o expresie a creterii interdependenelor instituionale internaionale, dect un fenomen particular i cu consecine federaliste, de integrare politic aparte.

    O alt critic a modelului neo-funcionalist (sinonim cu modelul Monnet, sau modelul comunitar) este c nu implic cetenii europeni n procesul schimbrii.

    3.2.4. Revigorarea N-F

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    23

    Dup 1970, neofuncionalismul a cam pierdut din adereni, mai ales datorit faptului c previziunile sale nu s-au adeverit n special principala predicie: c integrarea economic se va rspndi (spillover) nspre politic. Este adevrat c i timpul de la ntemeierea Comunitilor a fost scurt, la scar istoric. Totui, se pare c i ateptrile erau foarte mari n ce privete integrarea.

    Neofuncionalismul s-a revigorat la sfritul anilor 80 i n anii 1990, dup ce rile membre ale Comunitilor au semnat Actul Unic European (AUE) n 1986 care le angaja pe drumul desvririi pieei comune, a nlturrii barierelor n calea celor 4 liberti fundamentale ale Pieei Comune: libertatea de micare a forei de munc, libertatea de micare a capitalurilor, libertatea de circulaie a bunurilor i serviciilor

    Alec Stone Sweet i Wayne Sandholtz sunt teoreticieni reprezentativi pentru revigorarea neofuncionalismului. n viziunea lor, distincia tradiional dintre supranaional i interguvernamental nu mai e suficient. Supranaionalul i interguvernamentalul se manifest diferit n funcie de aria / zona politic unele sunt mai supranaionale, altele mai interguvernamentale. Ei pun n eviden lanul: tranzacii multiplicate reglementri multiplicate instituionalizare crescut guvernan supranaional (supranational governance). (Stone Sweet and Sandholtz, 1998)

    S-au multiplicat analizele neofuncionaliste pe arii politice de pild n domeniul aprrii (Guay, 1996), sau politici sociale (Jensen). Fiecare ncearc explicarea unei forme specifice de integrare.

    Astzi, predominante sunt totui perspectivele interguvernamentaliste asupra integrrii europene.

    3.3. Interguvernamentalism

    ncepnd cu ultima parte a anilor 1960 interguvernamentalismul (IG) se

    afl n centrul teoretizrilor despre integrarea european. IG este paradigma dominant a explicrii integrrii europene i la nceputul secolului XXI. Este mai degrab o abordare, un tip de abordare a proceselor de integrare european, dect o teorie articulat, precum neofuncionalismul.

    3.3.1. Elemente cheie

    Este o abordare stato-centric. Consider c integrarea este un joc cu sum nul.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    24

    Fora motrice a integrrii europene sunt interesele i aciunile statelor naionale.

    Cooperarea n Comuniti / UE este esenialmente conservatoare i pragmatic.

    Nu exist nimic particular n ce privete UE dect c este o organizaie internaional cu grad mare de instituionalizare, ncepnd din anii 1950

    n centrul abordrii IG st suveranitatea statelor. Neil Nugent consider c suveranitatea presupune capacitatea legal a decidenilor naionali de a lua decizii fr a fi supuse constrngerilor externe (Nugent, 2004, p.502). Teoreticienii IG subliniaz capacitatea statelor de a se implica n UE fr a ceda suveranitate. Cooperarea european presupune punere laolalt de suveranitate, suveranitate mprtit dar nu transfer de suveranitate la nivel supranaional (Keohane i Hoffman, 1991). IG accept ideea de delegare de suveranitate (ctre PE, CEJ) dar este o delegare pragmatic, este n interesul statelor s delege ca s mearg bine cooperarea.

    Abordarea interguvernamentalist deriv din teoria realist i neorealist a relaiilor internaionale, care spune c:

    actorii internaionali sunt statele cu interese care se mic ntr-un mediu anarhic, n care

    nu exist o autoritate la nivel mondial care s asigure ordinea (Morgenthau, 1985);

    statele sunt actori raionali care-i cunosc interesele.

    Teoreticienii neorealiti (Waltz 1979, Keohane 1988) consider c exist un oarecare potenial de ordine pe baza cooperrii internaionale, iar UE e una din aceste instituii nfiinat ca s reduc nivelul anarhiei n sistemul de state.

    IG se refer nu doar la integrarea european ci la organizaii internaionale care sunt instituii interguvernamentale. n mod obinuit organizaiile internaionale se bazeaz pe tratate semnate de statele membre. Calitatea de membru e obinut voluntar, iar organizaiile nu au puteri de impozitare. Ele se bazeaz pe contribuii ale statelor i, n general, nu au puteri independente. Abordarea IG asupra integrrii europene vine din aceast perspectiv asupra organizaiilor internaionale. Desigur, i aici sunt comentarii de fcut, n lumina direciei de evoluie a realitii comunitare dac ne gndim doar la faptul c exist un buget comunitar i c bazele formrii unui buget unic e mai curnd n evoluie pozitiv.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    25

    3.3.2. Stanley Hoffmann

    Se poate considera c Stanley Hoffmann este fondatorul abordrii interguvernamentaliste. Iat n continuare tezele pe care le-a propus Hoffman i care definesc abordarea IG. Nu e nimic inevitabil n ce privete integrarea european. Nu exist nici o dovad c exist voin politic pentru crearea

    unui stat federal european.

    Este adevrat c statele europene dup 1945 au tratat diferit problemele regionale fa de situaia anterioar rzboiului.

    Statul naiune este ncpnat, nu nvechit9 (obstinate not obsolete) (Hoffmann 1966). El este suveran pe teritoriul su i are legitimitate politic, fiind condus democratic (mecanismul democratic).

    Trebuie s facem distincia ntre high politics (politic nalt nivelul suveranitii i al identitii naionale) i low politics (politic de jos nivelul economicului i al cooperrii tehnocratice). Spillover se poate ntmpla n low politics dar nu se poate

    presupune c statele vor accepta s ating high politics Statele nu sunt cutii negre ci reprezint comuniti de identitate i

    apartenen experienele politice, forele i guvernanii locali joac un rol important. Acest aspect poate reprezenta o barier n calea formrii unor loialiti europene.

    3.3.3. Criticii lui Hoffmann

    Criticii lui Hoffmann sunt numeroi. Vom prezenta pe scurt, n continuare dou obiecii percutante aduse tezelor sale. Distincia net high low politics este inadecvat, exagerat;

    conturarea unei Cooperri Politice Europene (European Political Cooperation) n anii 1970, urmat de PESC n anii 1990 i de o unificare a funciei naltului Reprezentant al PESC i a funciei de Comisar pe Politic Extern prin Tratatul de la Lisabona (2007) falsific predicia IG.

    Hoffmann subestimeaz constrngerile asupra statelor care deriv din interdependena crescut dintre state. Aceasta duce la ignorarea situaiei n care statele trebuie s renune la mai mult suveranitate dect ar alege, sau dect le-ar dicta perceperea

    propriului interes naional.

    3.3.4. Dincolo de interguvernamentalism i de neofuncionalism

    9 ncpnat n sensul c se ncpneaz s dispar, s nu mai fie actor politic important n arena internaional.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    26

    Dincolo de aceste repere teoretice, s spunem extreme, exist un corp teoretic foarte divers, care adaug substan i subtilitate nelegerii procesului de integrare european.

    Abordarea confederalist (CF) este strns legat de IG n sensul c afirm c suveranitatea e intact n ciuda instituionalizrii crescute. CF atrage atenia asupra gradului mare de instituionalizare a procesului de integrare european, recunoscndu-i caracterul distinct. Orizontul integrrii este larg, extins dar nivelul integrrii este redus (Taylor, 1975)

    Pentru Simon Bulmer e imposibil s nelegem UE fr s nelegem i s lum n considerare politicile interne (domestic politics). Wessels (1997) subliniaz c legitimitatea guvernelor e legat de welfare state; ntruct integrarea asigur acest welfare prin diferite mijloace, statele sunt prizoniere n UE (aa-numita locked-in theory).

    Instituionalismul spune c instituiile reflect politica i cultura celor care sunt implicai; pune accentul pe regulile formale ale instituiilor. Neoinstituionalismul pornete de la asumpia c instituiile conteaz ca formatoare i factori de influenare a comportamentelor (mai curnd dect ca simple expresii ale culturii politice). O alt varietate de teorie privind integrarea european este interguvernamentalismul liberal, afirmat de Andrew Moravcsik (text de seminar disponibil).

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    27

    CURS 4. Procesul de construcie european (1950-1970)

    n continuare, cursul prezint o serie de aspecte care in de istoria construciei europene, pe parcursul deceniilor scurse de la ntemeierea primei comuniti europene.

    n primul rnd, trebuie subliniat contribuia lui Jean Monnet, ef al Comisiei de Planificare a Franei, n conturarea planului de realizare a unei comuniti de ordin economic n jurul nucleului franco-german plan pe care l-a prezentat ministrului francez de externe. La 9 mai 1950, la

    conferina de pres a ministrului francez de externe, Robert Schuman, acesta lanseaz declaraia privind formarea unei comuniti a crbunelui i oelului, declaraie cunoscut ulterior sub numele Declaraia Schuman.

    4.1. Anii 50 sau Deceniul 6

    4.1.1. Tratatul CECO10 (Paris, 1951)11

    Prin acest tratat se bun bazele unei comuniti a crbunelui i oelului ntre cele ase state din Europa Occidental care au agreat n prealabil s intre n aceast organizaie: Belgia, Frana, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda.

    Tratatul CECO nlocuiete Autoritatea Internaional a Ruhrului care fusese nfiinat n 1948 pentru a controla producia i vnzarea crbunelui, cocsului, oelului i la conducerea creia Germania avea puin cuvnt de spus. Fosta Autoritate Internaional a Ruhrului corespundea perioadei imediat postbelice, intervenioniste, n care Germania era monitorizat i limitat ca putere.

    Tratatul CECO a fost precedat de ncercri de integrare cum ar fi de pild Uniunea Vamal a celor trei ri cunoscute sub numele de Benelux (1947).

    Semnatarele Tratatului CECO sunt 6 state, din care 3 mari i 3 mici. Mrimea este semnificativ, n vederea puterii de decizie a membrilor. Ratificarea Tratatului a fost facilitat de prezena puternic a cretin-democrailor n toate 6 ri semnatare. Opoziia cea mai puternic s-a manifestat n Germania i Frana; n Germania, din partea social-

    10 Comunitatea Economic a Crbunelui i Oelului 11 Tratat semnat 18 aprilie 1951, intrat n vigoare 23 iunie 1952

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    28

    democrailor (SPD Schumacher), pe temeiuri naionaliste; n Frana, De Gaulle (considernd c noua organizaie este combinaie fr direcie) i comunitii. Acceptarea n final a CECO a fost facilitat i de termenii destul de vagi ai tratatului care permitea interpretarea n multe feluri.

    Tratatul impune un model sectorial de integrare, propunndu-i demolarea tarifelor interne i a altor restricii comerciale, abolirea subsidiilor; ulterior instituirea unei piee comune n sectorul crbunelui, oelului, cocsului.

    4.1.1.1. Structura instituional a CECO

    nalta Autoritate (IA) avea 9 reprezentani (2 reprezentani din fiecare dintre cele 3 ri mari i 1reprezentant din celelalte 3 ri mici), cu un mandat de 6 ani. Jean Monnet a fost primul Preedinte al IA. El a demisionat ns n 1955, fiind deziluzionat de ncetineala i rezistena la federalizare. IA avea urmtoarele puteri: Fcea recomandri i decizii obligatorii, luate cu vot majoritar. Avea dreptul de intervenie pozitiv: direcionarea investiiilor i

    controlarea produciei i a preurilor. Avea dreptul de intervenie negativ: pedepsirea celor care ignor

    deciziile.

    Avea autoritatea de a influena industriile naionale ale crbunelui i oelului, fr a fi contramandate de guvernele naionale. Acesta era elementul supranaional fundamental al CECO.

    Avea buget propriu. Finanarea sa provenea dintr-un impozit prelevat direct de la industriile crbunelui i oelului, de la firmele din domeniu.

    Consiliul Special al Minitrilor este o alt instituie a CEO, ce avea rolul de a contrabalansa puterea supranaional a IA. Asupra acestei probleme au insistat mai ales rile mici.

    Adunare Comun era instituia care reunea cei mai muli reprezentani ai celor 6 ri membre. Avea abilitatea de a cere demisia colectiv a IA, dar nu era un legislativ, ci mai mult o cenzur pentru IA. n aceast Adunare Comun reprezentanii se reuneau dup culoarea politic i nu dup apartenena la un stat. Avea 78 membri, numii, i reprezint precursoarea Parlamentului European de azi (care abia din 1979 a

    nceput s fie ales).

    Curtea de Justiie a CECO avea rolul de a verifica legalitatea oricrei aciuni a IA, pe baza plngerilor guvernelor sau firmelor.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    29

    Ambiguitatea Tratatului CECO a fcut ca protecia naional a industriilor implicate s fie mare. Crbunele belgian i oelul italian nc n 1955 erau protejate, crbunele francez a rmas n afara structurii CECO (Urwin, 1991). Dar a fost un experiment de succes. Discriminare comercial a fost n mare parte nlturat pn n 1958. Au fost modernizate aceste industrii i au fost fcui pai mari n comparaie cu alte ri europene. Totui IA nu a reuit s fac fa crizei de supraproducie din 1959, statele componente fiind cele care au luat msuri individuale.

    Trebuie subliniat c CECO a fost conceput de Monnet i Schuman nu doar ca o integrare sectorial ci cu intenia de a contribui la unificarea politic a statelor europene.

    Anii 50 reprezint i un deceniu al Tratatelor ratate: European Political Community (EPC)12, European Defence Community (EDC)13 despre care vom mai vorbi la cursurile referitoare la politicile de externe, securitate i aprare. Este interesant de observat c aceste tratate propuse au avut ca obiect zone n care s-ar fi putut realiza o federalizare cu consecine asupra ntregului continent. i totui, se pare c europenii au ales politica pailor mruni, cum au dovedit-o deceniile scurse de la Tratatul CECO.

    4.1.2. Tratatele CEE i Euratom (Roma 1957)

    Semnatarele celor dou tratate sunt aceleai 6 ca i pentru CECO. Toate rile europene au fost invitate s ia parte la CEE i Euratom dar, din diferite motive, doar cele 6 le-au semnat.

    Piaa comun propus prin CEE este mai ambiioas dect EDC, dar mai puin revoluionar. Erau prevzute eliminarea barierelor pentru realizarea pieei comune n 12 ani (Art.8). Deci Tratatul CEE prevede mai mult dect o Uniune Vamal (UV). El prevede, fundamental: Crearea unei Piee Comune (PC), adic libera circulaie a

    persoanelor, bunurilor, serviciilor, capitalurilor, pentru a realiza un

    spaiu economic comun i a asigura competiia nengrdit n interiorul acestui spaiu.

    Politici comune: agricol, transport, comercial14 pentru nceput.15

    12 Comunitatea Politic European 13 Comunitatea European de Aprare 14 Politici comune formal stabilite prin CEE: agricol (articolele 38-47), comercial (articolele 110-116) i de transport (articolele 74-84). 15 Tratatul CEE, Articolul 2 "The Community shall have as its task, by establishing a

    common market and progressively approximating the economic policies of member

    states

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    30

    Coordonarea i raionalizarea politicilor sociale. Crearea unei independene de venit a Comunitilor (dincolo de

    contribuia fiecrui guvern s elimine dependena de contribuii guvernamentale).

    n ce privete coordonarea politicilor sociale, trebuie menionat c Italia a insistat asupra acesteia, avnd n vedere problemele economice i srcia cu care se confruntau anumite zone ale ei.

    Fondul Social European (European Social Fund) a fost creat prin Tratatul

    de la Roma ((Articolul 123). El a fost nfiinat pentru a mbunti oportunitile de angajare ale cetenilor europeni prin promovarea angajrilor i creterea mobilitii geografice i ocupaionale.

    4.1.2.1. Instituiile CEE

    Comisie cvasi-executiv avea rolul de a administra Tratatul CEE, dar avea un rol mai mic dect IA a CECO.

    Consiliu de Minitri era o instituie cu sistem complicat de vot ncepnd de la majoritate calificat pn la unanimitate.

    Adunare Parlamentar, paradoxal, nu avea puteri legislative, dar avea puterea de a demite Comisia, cu 2/3 din voturi.

    Curtea de Justiie avea rol similar Curii de Justiie a CECO, doar c atribuiile sale erau extinse la mai multe ramuri economice.

    Se poate afirma, dac privim atribuiile instituiilor aferente, c tratatul CEE este un pas napoi dinspre supranaionalism (CECO) nspre interguvernamentalism. Putem face, n acest sens, o comparaie succint, dup cum e prezentat n tabelul urmtor.

    Comparaie CECO CEE

    CECO

    CEE

    - ambiii politice i structur instituional mai puternic dpdv supranaional - reflect era intervenionist postbelic

    - lrgirea masiv a spectrului sectoarelor cuprinse de tratat

    - Consiliul de Minitri un rol legal mai puternic dect n CECO

    - Comisia un rol exclusiv de

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    31

    - puteri remarcabile de raionalizare a produciei i intervenie direct - era o ZLS16 plus

    iniiativ - politici comune

    - orientat spre pia; ambiia de a crea o PC

    4.2. Deceniul 7 sau anii 60

    n anii 60 interesul statelor din afar pentru Comunitile Europene a crescut sensibil. Iat cteva exemple de expresii de interes a unor state europene din afara Comunitilor: 1954 semnarea unui Acord de Asociere CECO UK. 1959 Grecia i Turcia aplic pentru a deveni membri CEE; ncep

    negocierile de asociere cu ambele.

    1961 Irlanda , UK, Danemarca aplic pentru a deveni membre CEE; ele s-au lovit de mpotrivirea constant a Franei pe parcursul deceniului 7.

    4.2.1. Modificri instituionale

    n anii 60 au loc evoluii contradictorii n ce privete evoluia Comunitilor: centralizare instituional, creare de politici comune pe de o parte, dar i stagnare procedural-instituional pe de alt parte (prin perpetuarea unanimitii n Consiliu i deci a puterii de decizie a guvernelor individuale).

    4.2.1.1. Reforma instituional din 1965

    Tratatul care a contopit executivele celor trei Comuniti (CECO, CEE, Euratom) a fost semnat la Bruxelles n 1965 (Merger Treaty) i a intrat n vigoare la 1 iulie, 1967. Prin acest Tratat sunt contopite instituiile analoage ale celor trei Comuniti. De atunci ncoace un singur rnd de instituii deservesc cele trei Comuniti. Adunarea Parlamentar i Curtea de Justiie sunt comune Comunitilor nc din 1958. Din 1965 doar Comisia i Consiliul de Minitri devin i ele instituii comune.

    Prin acest tratat se nfiineaz COREPER instituie interpus ntre Consiliul de Minitri i Comisie. COREPER a erodat puterea Comisiei, dar a adugat eficienei lucrului i comunicrii ntre cele dou instituii sus-menionate.

    16

    Zon de Liber Schimb. Vom discuta ntr-un curs ulterior distinciile dintre ZLS, Uniune

    Vamal (UV), Pia Comun (PC).

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    32

    n 1965 liderii comunitari fac o prim ncercare de a transfera taxe vamale i prelevri fiscale din agricultur ctre un fond de resurse proprii ale CEE fapt realizabil avnd n vedere politicile comune: comercial i agricol. Dar opoziia Franei, care a dus la compromisul Luxemburg i care aduce o nou modificare instituional Comunitilor.

    4.2.1.2. Compromisul de la Luxemburg 1966

    Din iulie 1965 i pn la realizarea compromisului (ianuarie 1966) locul Franei la edinele Consiliului de Minitri a fost lsat gol Frana s-a restras n urma nenelegeri legate de Politica Agricol Comun (PAC) i de intenia de a trece la votul majoritar legat de aceast politic ca faz de dezvoltare a Pieei Comune. Finalmente, De Gaulle a reuit meninerea votului unanim n Consiliu pentru probleme de interes naional vital. Iar PAC este una din aceste probleme. Dar acest Compromis istoric are o semnificaie pentru construcia european n sensul c el creeaz un precedent n privina folosirii veto-ului n Consiliu. Orice astfel de veto ncetinete procesul de integrare i acioneaz n favoarea statelor individuale membre poate chiar n detrimentul cetenilor statelor membre.

    4.2.1.3. Tratatul care amendeaz Anumite Prevederi Bugetare17 (1970) 18

    Acest Tratat a nlocuit sistemul prin care Comunitile erau finanate prin contribuii naionale cu un sistem de resurse proprii; a creat un buget unic pentru Comuniti. Tratatul de la Roma prevedea c CEE se finaneaz din contribuii naionale n perioada de tranziie. La summitul de la Haga din 1969 s-a hotrt amendarea unor prevederi bugetare, dup ce s-a constatat realizarea uniunii vamale, n 1968. Tratatul care amendeaz anumite prevederi bugetare vine s concretizeze aceast decizie de la Haga. Prin acest Tratat resursele proprii ale CEE se constituie de acum

    ncolo din prelevri vamale, taxe pe produse agricole, o parte fix din TVA i un procent fix din PIB.

    4.2.2. Politici comunitare

    Politica Agricol Comun

    17 Treaty Amending Certain Budgetary Provisions 18 Tratatul de la Roma prevede c CEE se finaneaz din contribuii naionale n perioada de tranziie, dar la summitul de la Haga din 1969 s-a hotrt amendarea unor prevederi bugetare, dup ce s-a constatat realizarea uniunii vamale, n 1968.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    33

    PAC a derivat din interesul Franei (care avea procente nsemnate la acea vreme de populaie ocupat n agricultur) i al Germaniei (Germania de Vest (RFG) era separat de zonele de agricultur tradiionale din Est; Sindicatul Fermierilor a luptat pentru subsidii ridicate n agricultur). Amintirea foametei i penuriei alimentare din timpul celui dea-l Doilea Rzboi Mondial era vie i deci agricultura a constituit un element cheie nc de la nceputul CEE.

    Tratatul de la Roma a definit obiectivele generale ale PAC. n 1960,

    mecanismele PAC au fost adoptate de ctre cei 6 i n 1962 PAC a intrat n vigoare. A fost de la nceput cea mai mare consumatoare de buget

    comunitar (azi sub 50% i n proces de descretere).

    PAC are o semnificaie simbolic, n sensul este o politic asociat cu o larg arie de transfer a suveranitii naionale ctre Europa.

    Politic comercial comun

    Cea mai bun expresie a faptului c exist i funcioneaz o Politic Comercial Comun este faptul c statele membre nu mai au reprezentani individuali la negocieri comerciale internaionale, ci Comisia este cea care reprezint interesele statelor membre. De pild, ncepnd din 1963 vorbim de o participare comunitar la rundele de negocieri GATT (runda Kennedy, i negocieri la Yaounde cu ri africane etc)

    Dei s-a realizat uniunea vamal n 1968, prin abolirea tarifelor interne i adoptarea de tarife unice cu exteriorul, i dup aceea au rmas bariere netarifare reglementri i practici care aveau ca efect inhibarea comerului liber i protejarea pieelor naionale. n acest sens, abia n anii 80 s-au realizat progrese semnificative, prin semnarea Actului Unic

    European n 1986.

    Concluzii

    Putem s concluzionm, uitndu-ne la deceniile 6 i 7 c s-a produs o un proces de schimbare dinspre ambiii supranaionale (CECO) nspre ambiii economice majore (Piaa Comun) i pruden n ce privete supranaionalizarea (CEE).

    n aceast perioad se remarc realizri economice semnificative: nc din 1961 comerul intern s-a dublat fa de comerul cu tere pri i s-a triplat n 1965. CEE a devenit cea mai mare putere comercial din lume nc de la nceputul anilor 60, trezind interesul altor ri europene. Au fost create alternative mai slabe la CEE. Este vorba n principal despre

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    34

    EFTA19, creat n 1960 la Stockholm de ctre: UK, Austria, Suedia, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Elveia (sau Asociaia European a Liberului Schimb, n romn,(AELS)).20

    n 1970, la mplinirea celor 12 ani prevzui prin Tratatul Roma c Piaa Comun va intra n funciune, s-a putut constata c aceasta nu a fost realizat. Ambiiile unei PC ntr-un timp att de scurt s-au dovedit a fi fost dearte. Construcia unei Piee Comune rmne un proiect de realizat.

    Asigurarea de resurse proprii ale CEE prin amendamentul Tratatului din

    1970, are o semnificaie federal dei acest fapt este mai puin menionat n aprecierea progreselor de construcie european i dei ca proporii, resursele proprii ale CEE sunt mici.

    nc din 1970 Comisia a trimis ctre Consiliu un memorandum privind pregtirea unui plan pentru realizarea unei uniuni economice i monetare. n anii 80, Jacques Delors va reui s impun cu mai mare putere aceast idee, cum vom vedea ntr-un curs ulterior.

    Putem aprecia c evoluia CEE n deceniile 6 i 7 a avut loc n direciile urmtoare:

    - adncire o a liberalizrii economice o a reglementrilor i politicilor comune o a angajamentelor i interdiciilor statelor membre

    - lrgire a domeniului de aplicare a competenelor comunitare, economice i de alt tip

    - absena extinderii Comunitilor cu noi ri.

    19 European Free Trade Association 20 Azi doar Islanda, Norvegia, Lichtenstein, Elveia sunt membre ale EFTA (AELS)

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    35

    CURS 5. Procesul de construcie european: deceniile 8 i 9 anii 70 90

    5.1. Contextul economic i politic al anilor 70

    La nceputul anilor70 Europa de Vest era element vital i important al sistemului economic de pia internaional condus de SUA. A fost creat cadrul de desfurare a comerului mondial GATT21, prin acordul de la Bretton Woods localitate n care a avut loc o important conferin internaional n 1944. Prin acest acord au fost nfiinate Banca Mondial i Fondul Monetar Internaional prin care se ncerca crearea unui cadru monetar stabilizator la nivel mondial. Tot atunci s-a stabilit un sistem de

    schimb valutar care lega diferitele valute de USD i USD era singurul legat de aur. Susinerea schimbului valutar fa de dolar era datoria statelor participante (44 la numr).

    La nceputul anilor 70 Germania avea indiscutabil cea mai puternic valut din Europa. Germania a fost prima ar care a lsat marca german s fluctueze liber n 1970. n SUA prin aa-numitul Smithsonian Agreement a fost dezlegat USD de aur i a fost devalorizat moneda american n 1971. SUA a renceput impunerea de suprataxe la importuri fapt cu consecine asupra CEE. Sistemul fix de schimb valutar legat de USD a fost prsit la nivel internaional n 1976.

    USD i-a pstrat ulterior importana ca valut de referin i ca urmare a faptului c preul petrolului era exprimat n USD. Dar schimbarea sistemului monetar internaional a fost datorat n principal crizei petrolului din 1973, cnd preul petrolului s-a mrit brusc de 4 ori. Aceast criz a fost urmarea rzboiului Yom Kippur, 1973, ntre Israel i rile arabe, declanat printr-un atac surpriz a Egiptului i Siriei asupra Israelului. Egiptenii au trecut peste Suez, iar sirienii au ocupat nlimile Golan, ce fuseser ocupate de israelieni n rzboiul din 1967. Israel reacioneaz i n 2 zile recupereaz trupele sale ajung la 60km de Damasc n sud, iar n nord nconjoar armata egiptean. Au existat presiuni arabe fa de SUA s preseze Israel s nceteze. ONU i-a trimis trupele meninere a pcii n nlimile Golan. rile arabe au impus un embargo de petrol rilor care au susinut Israelul SUA, Olanda.

    Criza petrolului a condus la haos, panic n lume. Se manifest prima oar fenomenul de stagflaie un mix de inflaie, creterea omajului, declin al creterii economice combinaie nemaintlnit. Sunt puse fa n fa doctrinele economice: monetarism vs keynesianism. n 1975 UK cere ajutor FMI, nregistrnd o inflaie de 25%.

    21 General Agreement on Trade and Tariffs

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    36

    A doua criz a petrolului are loc n 1979 ce a urmat revoluiei islamice din Iran. Iranul a oprit exporturile de petrol la sfritul anului 1978. OPEC a dublat preul petrolului. La sfritul lui 1979 URSS invadeaz Afganistanul.

    5.2. Caracterizare general a perioadei

    Perioada celor dou decenii de care ne ocupm: o este o perioad de extindere a CEE subiect care va fi tratat

    ntr-un curs ulterior;

    o este o perioad de lrgire a ariei de competen a CEE nspre domeniile: mediu, R&D22, tiin, tehnologie, coeziune;

    o este o perioad de inovaii la nivelul instituiilor politice CEE: se instituionalizeaz Conferina European ca for decisiv de construcie european, n 197423; ncepnd cu 1979 CEE au un Parlament European ales;

    o este perioada n care este creat Fondul European de

    Dezvoltare Regional (1975) i dobndete statut legal Cooperarea Politic European prin AUE (1986);

    o este o perioad de adncire a CEE dac lum n considerare procesul de creare a Sistemului Monetar

    European (SME)24 lansat ca idee la nceputul anilor 70 i care prinde contur la sfritul acestor ani (1979);

    o este o perioad de recul al euroscepticismului i de relansare a euro-optimismului.

    n 1970 termenul de euroscleroz ncepuse s se rspndeasc pentru a descrie stagnarea economic, inflaia cu doi digii i ratele nalte de omaj n CEE. O serie de fenomene au fost consemnate de teoreticieni dar i de lideri europeni: competitivitate sczut a firmelor europene pe piaa mondial, colaborare sczut a oamenilor de tiin i n domeniul tehnologiei. Au fost constatate barierele interne n calea comerului dei uniunea vamal din punct de vedere al nlturrii barierelor tarifare fusese realizat din 1968. Coordonarea politicilor economice era nscris ca principiu n Tratatul Roma, dar fr acordarea de puteri specifice Comunitilor n acest sens. Anii 60 fuseser dominai de De Gaulle, dar venirea la putere a lui Georges Pompidou n Frana i a lui Willie Brandt n Germania au adus noi oportuniti la sfritul anilor 60.

    22

    Research and Development, Cercetare i Dezvoltare n romn. 23 Chiar dac prezena Conferinei Europene va fi consfiinit formal abia mai trziu. 24 n englez European Monetary System (EMS)

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    37

    n decembrie 1974, premierul belgian Leo Tindemans a fost nsrcinat de efii de state europene cu redactarea unui Raport care s defineasc conceptul de Uniune European. Raportul nu are pretenia de a reprezenta parte a unei Constituii UE; vizeaz o cretere a autoritii, eficacitii i coerenei CEE; vizeaz extinderea procesului de integrare spre domeniul politic,

    politic extern; uniune economic i monetar; politic social i regional; adaptarea structurilor comunitare fr salturi majore politic - instituional.

    Deci au existat preocupri ale liderilor europeni pentru a rezolva aceste probleme n comun, chiar dac ele nu s-au concretizat dect mai trziu, sau mult mai trziu. n anii 80 s-au fcut remarcate cel puin dou figuri politice europene care au ncercat s conduc spre o mai mare federalizare a CEE. Este vorba despre Altiero Spinelli (despre al crui proiect de Constituie European lansat n Parlamentul European n 1984 vom mai vorbi) i despre Jacques Delors, Preedinte al Comisiei Europene pentru dou mandate (1985-1995). Ultimul a avut contribuii majore la dezvoltarea unui Sistem Monetar European.

    5.3. Un Sistem Monetar European25

    Liderii europeni au realizat imposibilitatea construirii unei piee unice fr o uniune monetar i fr o integrare financiar complet. O uniune monetar (transpus n final ntr-o unic moned) ar duce la desvrirea pieei interne, ar contribui la msurarea just a valorii produselor, n condiiile competitivitii.

    Principul SME a fost deja lansat la summit-ul liderilor CEE de la Haga din

    1969 i unde s-a ajuns la un acord de a controla fluctuaiile valutelor i de a face efortul de coordonare a politicilor economice naionale. Tulburrile pe piaa financiar internaional din anii 70 au fcut ca proiectul SME s fie pus n umbr n tcere de liderii europeni pn n 1979.

    Iniiativa SME a fost reluat n 1979 cu scopul de a stabilizarea ratele de schimb folosindu-se de un Mecanism European de Schimb (Exchange Rate Mechanism) bazat pe ecu unitate valutar european. Ecu ar fi urmat s rezolve problemele datoriilor interne ale CEE i s pregteasc psihologic cetenii pentru o moned unic. Statele membre au czut de acord s menin propria valut relativ stabil fa de ecu n marja de +2.25%.

    25 European Monetary System (EMU)

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    38

    Preedintele Jacques Delors a decis s duc mai departe, s adnceasc SME printr-un plan n 3 stadii:

    o Aducerea tuturor rilor CEE n SME pn n iulie 1990 (episodul de la nceputul anilor 90 speculaii financiare masive prea s fi dat peste cap planul lui Delors, ntruct UK i Italia acu cerut derogri de la condiiile impuse).

    o Instituirea unei Bnci Centrale Europene pn n 1994 (s-a realizat abia n 1998).

    o Introducerea monedei unice.

    Planul lui Delors, dei cu mici modificri, s-a realizat. Exist o moned unic n UE, Euro, care este deja n circulaie n majoritatea statelor UE. UK i-a pstrat lira sterlin, dar se poate presupune c vor renuna la ea mai devreme sau mai trziu. rile nou intrate fac eforturi de a se altura zonei Euro. Unele au i intrat deja (Slovenia de pild).

    5.4. Integrarea social i regional

    Tratatul de la Roma prevedea dezvoltarea unei politici sociale europene

    dar termenii folosii erau destul de vagi i neprecizai. La mijlocul anilor 60 cele mai bogate 10 regiuni ale CEE erau de 4 ori mai bogate dect cele

    mai srace 10 regiuni. Dup extinderea din 1973, distana dintre regiunile bogate i cele srace a crescut la 5.

    Politica social i regional s-a concentrat de atunci pe coeziune idee care se refer la apropierea nivelurilor de dezvoltare i ntr-ajutorarea celor srace prin efortul tuturor. nfiinat n 1957, Fondul Social European26 era concentrat mai mult pe crearea de locuri de munc pentru tineret. Fondul Regional de Dezvoltare European27, creat n 1975 s-a concentrat mai mult pe eliminarea disparitilor regionale. Aceste dispariti constituiau bariere n calea dezvoltrii pieei unice. Acest Fond a fost creat i ca urmare a presiunii UK de a obine mai mult de la CEE n schimbul faptului c de la nceput (1973) a fost un contribuabil net28 la bugetul CEE.

    5.5. Nevoia unei Piee Unice n Europa

    La nceputul anilor 70 se nregistra, cum am vzut, o situaie economic stagnant n CEE. De asemenea, asistm la o competiie acerb cu SUA i Japonia . Jean Jacques Schreiber public, n aceast privin, o carte care a dobndit notorietate, Le defi americain (1987). El se refer la

    26 European Social Fund (ESF) 27 European Regional Development Fund (ERDF) 28 Fondurile cu care UK contribuia la bugetul CEE depeau cu mult

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    39

    aceast competiie ca fiind primul mare rzboi fr arme i fr armuri. ...Dac nu vom furi o politic industrial european, industria american va continua s organizeze viitorul Pieei Comune.29

    n ciuda faptului c UV a fost realizat n 1968, multe bariere netarifare au rmas pe loc: subsidiile pentru industriile naionale, care sabotau concurena real n interior, reprezint doar un exemplu. Dar barierele netarifare rmase dup 1968 (lsnd la o parte contingentrile care au trenat i ele) pot fi aezate n categorii, dup cum urmeaz.

    - Fizice (vam intern i controale de paaport intern). Acordul Schengen 1985 a fost semnat lng Luxemburg de ctre Frana, Germania, Benelux. El prevedea s nu se mai efectueze controale vamale interne i a intrat n aciune n 1995.

    - Fiscale (forme de impozitare indirect; TVA, accize). TVA a fost introdus n anii 70, dar ratele variau de la 12% n Luxemburg la 22% n

    Danemarca; valoarea accizelor diferea i mai mult. Abia din 1991 s-a fixat cota de minimum 15% TVA pentru toate rile membre.

    - Tehnice (standarde diferite de consum, modificarea legislaiei n acest sens). Alte bariere tehnice: marcarea originii produselor;

    interzicerea publicitii pentru produsele importate; obligaia firmelor care export s aib reprezentant n ara CEE unde export; restricionare credite etc.

    Exemplul 1. Cazul berii germane la care ne-am referit n Cursul 430 referitor la standardele de puritate a berii cerute prin reglementrile i legislaia german, care mpiedica exportul berii din alte ri europene, de exemplu Spania, ctre Germania.

    Exemplul 2. Prezena unor sisteme de transmisie televizat diferit (Pal n Germania, SECAM n Frana etc) avea consecine pentru producia de televizoare i pentru distribuia, comercializarea acestora.

    Exemplul 3. Cazul Cassis de Dijon (1979). Germania, datorit standardelor sale privind buturile alcoolice, a refuzat importul acestui lichior francez, Cassis du Dijon, n temeiul lor. Firma importatoare a dus la Curtea

    European de Justiie. Ca urmare, Germania a fost nevoit s accepte standardele franceze, adic ale rii din care se i importa Cassis i care avea un procent mai mic de alcool dect cel prevzut pentru categoria respectiv de ctre standardele germane. CEJ a decis s dea ctig de cauz importatorului german fa de statul german. Astfel s-a instituit regula recunoaterii reciproce a standardelor naionale n cadrul CEE.

    29 Citat n Popescu, Bondrea, Constantinescu, 2005, p. 68 30 Seciunea 4.1., Piaa Comun.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    40

    n 1986, CEE cunoscut ca i Comunitate European (CE), avea o populaie de 322 milioane. Ca i capacitate economic, CE reprezenta a 5-a parte din comerul mondial (dup al treilea val de extindere).

    Consiliul European de la Studtgart din 1983 ia decizia de revitalizare a

    scopului iniial al tratatului de la Roma: realizarea unei piee unice. Lordul Cockfield a realizat un Raport (1985) n care era prezent o list de aciuni specifice care ar trebui realizate pentru a nltura toate barierele netarifare.

    5.6. Actul Unic European (AUE)

    Semnarea Actului Unic European (Single European Act) are loc n 1986.

    Dup ce a fost ratificat de statele CEE, a intrat n vigoare n 1987. Este Tratatul care face prima modificare fundamental a tratatelor de la Roma, din 1957. Este tratatul care stabilete Piaa Unic i formalizeaz Cooperarea Politic European.

    Este cel mai important pas realizat de CEE de la Tratatul de la Roma n

    rstimpul a 3 decenii. Piaa unic era necesar pentru a depi stadiul de piee mici i mijlocii n care era mprit Europa de vest; producia de serie i pieele mari sunt mult mai eficiente. Scopul principal AUE l-a reprezentat completarea pregtirilor pentru piaa unic pn la 31 decembrie 1992, constnd n nlturarea barierelor netarifare: fizice, tehnice, fiscale. Aceasta presupunea adoptarea, prin acord ntre Comisie

    i Consiliul de Minitri, a aproape 300 noi legi comunitare pn n 1990 care ulterior trebuiau adoptate de rile membre pn la termenul de la sfritul anului 1992.

    5.6.1. Principalele prevederi privind politicile CE coninute de AUE

    Liberalizarea serviciilor bancare, de asigurri, inclusiv asigurri de pensii etc. Prin aceasta, bncile puteau face afaceri n toat CE.

    Au fost sparte monopoluri economice de la electricitate la telecomunicaii.

    Au fost nlturate controalele vamale i a paapoartelor la graniele interne, barierele fiscale n calea circulaiei mrfurilor, acceptarea reciproc a standarde de calitate a mrfurilor.

    Are loc extinderea ariei de competen a CE. Obine noi responsabiliti n domeniile: mediu, tiin i tehnologie, R&D, politic regional care nu erau menionate n Tratatul de la Roma.

    A stabilit ca scop al CE realizarea Sistemului Monetar European.

  • Conf. univ. dr. Liliana Popescu 2008

    41

    A promovat coeziunea statelor i regiunilor europene prin reducerea diferenelor dintre zonele srace i cele bogate i evitarea Europei cu 2 viteze.

    5.6.2. Modificri instituionale i politice introduse de AUE

    Principalele prevederi ale AUE n ce privete aspectele instituionale i politice sunt urmtoarele. Au fost acordate noi puteri instituionale Curii Europene de Justiie

    (CEJ)