125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

20
Universitatea : “Petrol si Gaze” Ploieşti Facultatea : Tehnologia Petrolului si Petrochimie Specializarea : Informatica Industriala Catedra : Inginerie Chimica si Petrochimica Disciplina : Procese transfer caldura PROIECT PROCESE TRANSFER CALDURA

Transcript of 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Page 1: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Universitatea : “Petrol si Gaze” PloieştiFacultatea : Tehnologia Petrolului si PetrochimieSpecializarea : Informatica IndustrialaCatedra : Inginerie Chimica si PetrochimicaDisciplina : Procese transfer caldura

PROIECTPROCESE TRANSFER

CALDURA

Page 2: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

-Ploiesti 2008-

Catedra : Inginerie Chimica si Petrochimica

DIMENSIONAREA UNUI SCHIMBATOR DE CALDURA CU FASCICUL TUBULAR

IN MANTA

Coordonator StudentSef lucrari : Loredana Dobre

-Ploiesti 2008-

Page 3: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

CUPRINS

Capitolul 1……….Generalitati privind schimbatoarele de calduraCapitolul 2….Schimbator de caldura cu fascicul tubular in mantaCapitolul 3…............................................................ Tema proiectCapitolul 4……………Dimensionarea schimbatorului de caldura

Bibliografie

1. Dumitru Dobrinescu - Echipamente de transfer termic si utilaje specifice.

2. G. Suciu, C. Tunescu - Ingineria prelucrarii hidrocarburilor vol 1

Page 4: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Date de proiectare

Rezultate

Capitolul 1 - Generalitati privind schimbatoarele de caldura

diametru exterior tubdiametru interior mantapas

Page 5: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Schimbatorul de caldura este un sistem tehnic constituit din elemente rigide in care are loc transferul caldurii de la un fluid cu o temperatura mai ridicata (agent termic primar), catre un fluid cu o temp mai coborata (agent termic secundar), in procese de incalzire, racire, condensare, vaporizare sau procese termice complexe.

In procesul de schimb de caldura iau parte 2 agenti : un agent cald care cedeaza caldura, si un agent rece care primeste caldura.

Industria petrochimica utilizeaza o gama variata de schimb de caldura, dar marea lor majoritate sunt aparate avand delimitate doua spatii pentru circulatia separata a celor 2 agenti in care are loc schimbul de caldura.

Clasificarea schimbatoarelor de caldura se poate realiza din mai multe puncte de vedere dintre care 3 fiind mai importante :

1. Clasificarea dupa procesul principal de transfer de caldura avem numeroase clase de aparate : preincalzitoare, racitoare, condensatoare refierbatoare, recuperatoare si regeneratoare.2. Clasificare dupa modul de contactare al fluidelor putem avea 3 clase de aparate:

- Schimbatoare cu contact indirect sau de suprafata : aparate la care cei 2 agenti nu vin in contact direct ei fiind despartiti de o suprafata de schimb de caldura cu care vin in contact permanent sau periodic

Daca cele 2 fluide vin in contact permanent cu supraf de schimb de caldura, fluxul termic prin aceasta fiind unidirectional, avem shimbator de caldura de tip recuperativ.

Acest tip de aparat este cel mai raspandit putand fii realizat in numeroase variante constructive.

Daca agentii termici vin in contact alternativ cu suprafata de transfer de caldura, fluxul termic schimbandu-si periodic directia avem schimbator de caldura de tip regenerativ. Aparatele regenerative pot fi realizate cu suprafata fixa sau rotativa.

- Schimbatoare cu contact direct : aparate la care agentii termici nu mai sunt separati de o suprafata amestecandu-se unul cu celalalt.

Aceste pot fi :

Page 6: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

- aparate fara umplutura : transefrul de caldura se realizeaza la suprafata fluidului pulverizat in picaturi fine sau care curge suvite. (figura 1)- aparate cu umplutura : transeferul trermic apare la suprafata unei pelicule formate pe umplutura schimbatorului (figura 2)

Figura 1 Figura 2

- Schimbatoare de caldura cu fluid intermediar stationar : sunt de conceptie mai recenta, se utilizeaza in cazuri practice caracteristice si prezinta unele avantaje specifice. Ele se caracterizeaza prin faptul ca transferul de caldura de la fluidul cald la fluidul rece, care sunt in curgere continua prin fierbator, este mijlocit de un fluid intermediar stationat in aparat. 3. Dupa tipul constructiv al aparatului avem :

- schimbator de caldura cu schimbator de caldura in manta; - schimbator “tub in tub” – prezinta avantajul de a lucra in

contracurent, dar sunt voluminoase si grele, in raport cu aria de transfer. De obicei se rwalizeaza baterii din astfel de elemente, plasate in serie, in paralel sau mixt.

Figura 3

Page 7: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

- racitoare cu serpentina scufundata : constau intr-o cada prevazuta cu deversor, prin care circula apa de racire si in care se afla scufundata serpentina prin care curge fluidul cald.

Figura 4

- schimbatoare de caldura cu placi : lucreaza cu presiuni relativ mici pentru ambele fluide si au inceput sa fie utilizate si in industria petrochimica, ele fiind usoare si cu gabarit mic in raport cu aria de transfer.

Figura 5

- racitoare si condensatore cu aer constau intr-un fascicul de tuburi prevazute la exterior cu aripioare transversale circulare, peste care circula impins de ventilatoare aerul atmosferic. - racitoare si condensatoare prin contact direct : constau in coloane de contractoarein contracurent, cu sau fara umplutura, pentru doua fluide nemiscibile (gaz lichid sau lichid-lichid).

Page 8: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Capitolul 2 – Schimbator de caldura cu fascicul tubular in manta

Schimbatoarele de caldura cu fasicul tubular in manta sunt

cele mai utilizate tipuri de schimbatoare. Acestea prezinta o arie specifica de transfer de caldura relativ mare si un consum specific de metal relativ redus. Se compun dintr-o manta cilindrica prevazuta la extremitati cu flanse, doua capace prevazute cu flanse spre interior, doua palci tubulare care se fixeaza intre flansele mantalei si a capacelor.

Schimbatorul este rigid pentru ca nu permite o dilatare sau contractare independenta a tuburilor.

Racordurile pentru fluidul care circula in tuburi (fluid ce circula in paralel prin toate tuburile intr-un singur sens) se afla la capace. Mantaua contine tot doua racorduri fluidul corespunzator circuland longitudional prin spatiul intertubular, in contracurent cu fluidul din tuburi. In partea suprrioara a schimbatorului, atat la manta cat si la capace, exista dopuri cu filet pentru evacuarea initiala a aerului. La o condensare vaporii intra in partea superioara, iar condensul este evacuat la poartea inferioara. Pentru fluidele fara transformare de faza, intrarea poate fi jos sau sus iar iesire fie pe partea opusa fie pe aceeasi parte. Cresterea coeficientului de convectie in interiorul tuburilor se poate obtine prin cresterea vitezei fluidului. Pentru aceasta se introduc in camerele de distributie, sicane, pentru a obtine doua sau mai multe treceri prin tuburi.

Pentru cresterea vitezei fluidului din manta putrem utiliza atat sicane longitudionale cat si sicane transversale segment de cerc. Sicanele segment de cerc lasa libere ferestre orizontale, alternativ sus si jos. Pentru a reduce socurile datorate intrarii fluidului in manta se utilizeaza o placa deflectoare.

In figura 6 este prezentata schema unui schimbator de caldura cu fascicul tubular in manta

Page 9: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Figura 6

1-Flansa plata a camerei de distributie 8- Stut intrare agent 22-Camera de distributie 9-Perete separator 3-Manta exterioara schimbator 10-Stut intrare agent4-Compensatoare de dilatatie 11-Stut iesire agent5- Manometru presiune manta 12-Suporti de rezemare 6-Camera de intoarcere 13-Fundatie7- Manom. presiune manta 14-Sicane15-Sist. tehn. de conducte

Page 10: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Capitolul 3 – Tema proiect

Intr-un schimbator de caldura se raceste un debit de produs petrolier : mc = 30t\h de la temperatura de 120 grade C pana la temperatura de 50 grade C. Racirea se face cu apa, avand temperatura la intrare in schimbator de 25 grade C iar la iesire de 40 grade C. Sa se dimensioneze schimbatorul de caldura stiind ca densitatea relativa a produsului petrolier = 0,860 si factorul de caracterizare K = 11.

Debitele celor doua fluide fiind relativ mari, alegem un schimbator de caldura de tip tubular cu suprafata de racire formata dintr-un fascicul de tevi montat in interirorul unei mantale cilindrice.

La acest tip de aparat, prin interiorul tevilor se dirijeaza fluidul care contine o cantitate mai mare de impuritati pentru a se asigura o curatire mai usoara a depunerilor care se formeaza pe tevi. Daca posibilitatea de fornare a depunerilor este aceeasi pentru ambele fluide si posibilitatea de curatire nu mai constituie un criteriu, se prefera sa se dirijeze prin intermediul tevilor, fluidul al carui debit e mai mic (sectiunea din interiorul tevilor este mai mica decat sectiunea de curgere dintre tevi si manta).

Fluidul rece circula prin interiroul tevilor in doua treceri iar fluidul cald printre tevi paralel cu axul acestora.

Page 11: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Capitolul 4 – Dimensionarea schimbatorului de caldura

Etape :

1. Bilantul termic pe aparatul de schimb de caldura

Calculam densitatea in functie de .

Temperatura medie pentru :

- produsul petrolier :

- pentru apa :

Calculam caldura specifica pentru :

- produsul petrolier :

- pentru apa :

Page 12: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Calculam fluxul termic pentru produsul petrolier :

Din ecuatia de bilant termic rezulta debitul masic de apa :

2. Stabilirea geometriei schimbatorului de caldura

Calculam diferenta medie de temperatura dintre fluide unde :

tr2 tc1

tr1 tc2

Presupunem coeficientul global de transfer de cadura

Aria de transfer de caldura necesara :

Page 13: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Presupunem L = 5m tuburi

Din tabelul 3.9 (pag. 179 - D.Dobrinescu) alegem schimbatorul de caldura cu tuburi si .

Recalcularea ariei si coeficientul global

Calcularea vitezei pentru: - produsul petrolier:

- apa:

3. Verificare coeficientului global de transfer de caldura

3.1 Calculam coeficientului partial de caldura pentru fluidul din interiorul tuburilor ( ).

La temperatura prin interpolare gasim urmatoarele valori pentru apa:

Page 14: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

3.2 Calculam coeficientul de transfer de caldura pentru fluidul din exteriorul tuburilor .

Densitatea produsului petrolier:

Calculam conductivitatea termica

Calculam vascozitatea fractiunilor petroliere

Page 15: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

Presupunem distanta dintre sicane

Calculul coeficientului global de transfer

Page 16: 125141316 Dimensionarea Unui Schimbator de Caldura Cu Fascicul Tubular in Manta

4. Verificarea supradimensionarii