118115484 Animatie Si Agrement

download 118115484 Animatie Si Agrement

of 54

Transcript of 118115484 Animatie Si Agrement

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    1/54

    ANIMATIE SI AGREMENT

    Definitii:

    Agrement=Petrecere plcut a timpului; divertisment; amuzament; distracie.(conformDEX)

    Animatie=Micare vie i glgioas ntr-un loc public; nsufleire vioiciune.(conformDEX).

    Animatoare=Persoan care anim un spectacol de varieti, crend atmosfera; (conformDEX)

    Animatoare=Femeie de moravuri uoare care nsoete un brbat ntr-un local de consum.(conform DEX)

    Agrementul din perspectiva turismului

    Agrementul:ansamblul mijloacelor, echipamentelor, evenimentelor etc. puse la dispozitiaturistilor sau unei unitati de cazare, statiuni sau regiuni turistice, pentru placere, distractie saurelaxare.

    Din perspectiva turistilor, agrementul reprezinta:

    -destindere si relaxare fizica;

    -divertisment si dezvoltarea capacitatilor acestuia;

    -satisfactie psihica;

    -amuzament, comunicare.

    Din perspectiva prestatorilor de servicii agrementul reprezinta:

    -sursa importanta de venituri, de sporire a eficientei economice a activitatilor turistice;

    -modalitate de fidelizare a clientilor.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    2/54

    Animatia din perspectiva turismului

    Pentru industria ospitalitatii animatia reprezinta o activitate organizata si adaptata care are

    drept scop crearea tuturor conditiilor pentru petrecerea intr-un mod cat mai placut si util asejurului, informarea clientilor si simularea consumului serviciilor hoteliere cu plata si faraplata .

    In prezent, animatia a devenit o componenta obligatorie a activitatilor desfasurate de toate

    tipurile de hoteluri si adaptata la specificul ofertei si a clientilor.

    Din perspectiva turistilor, animatia reprezinta tot ceea ce contribuie la realizarea unui sejuragreabil prin evitarea plictiselii si a tendintelor de pasivitate pe care le induce viata moderna

    Pentr u prestatori i de servicii animatia r eprezin ta tehnica de organi zare a diverti smentului

    in centrele de vacanta

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    3/54

    Definitia turismului

    Una din cele mai vechi definitii ale cuvintului turism a fost data de catre economistul austriacHermann Von Schullard in 1910. El a definit turismul ca pe o "suma de operatori, in principal detip economic, care se refera direct la intrarea, stationarea si deplasarea strainilor in interioriul sau

    in exteriorul unei anumite tari, oras sau regiune."

    Termenul turist si cel de turism sint folosite ca termene oficiale pentru prima data in 1937 decatreLeague of Nations. Astfel turismul este definit ca o calatorie mai lunga de 24 ore.

    In 1941, Hunziker si Krapf, definesc turismul ca pe un "ansamblu de fenomene si relatii cederiva din activitatea persoanelor nerezidente de a calatori si a stationa atita timp cit aceasta nuduce la stabilirea unei rezidente permanente sau este in relatie directa cu activitati care aduccistiguri."

    Mai tirziu, in 1976, Tourism Society of England defineste turismul ca fiind o "miscaretemporara, pe termen scurt a persoanelor catre destinatii diferite de cele in care traiesc simuncesc, precum si toate activitatile intreprinse de acestia in timpul sederii la fiecare dindestinatii. Turismul include deplasari in orice scop."

    Istoria turismului

    Din timpuri indepartate oamenii primitivi au calatorit din nevoia de a schimba terenul devanatoare, apoi dupa ce au domesticit animale pentru a schimba terenul de pasunat.

    In perioada antica oamenii instariti au calatorit spre zone diferite ale lumii pentru a vedea locurideosebite cu forme speciale sau chiar lucrari de arta, pentru a intra in contact cu noi civilizatii,pentru a deprinde obiceiuri si graiuri noi sau pentru a degusta noi preparate culinare.

    Istoria turismului European se poate spune ca a inceput odata cu pelerinajele medievale. Chiardaca acestea aveau un scop religios, istoriile pelerinilor aseamana aceasta experienta cu un fel devacanta (holyday termen derivat din "holy day" ziua care are asociate activitati placute derelaxare).Pelerinii au creat diverse aspecte turistice care mai exista inca - suvenirurile aduse din locurilevizitate, obtinerea de credite la bancile straine si folosirea spatiului disponibil in mijloacele detransport existente (cum ar fi folosirea vapoarelor englezesti pentru transportul vinului).

    In timpul secolului XVII, in Anglia exista o moda ca fii nobilimii sa fie trimisi in Europa pentruo experienta educativa complexa pe care o atingeau in timpul unui tur Paris-Geneva-Florenta-Pisa-Bologna-Venetia-Roma-Naples-Muntele Vesuviu-Innsbruck-Berlin-Dresden-Vienna-Potsdam-Munich -Heildelberg-Olanda denumit In secolul XVIII aceasta moda atinge apogeulsau si multi dintre vizitatori au fost pictati in timp ce vizitau Roma de catre Pompeo Batoni.

    http://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nationshttp://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nationshttp://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nationshttp://en.wikipedia.org/wiki/Pompeo_Batonihttp://en.wikipedia.org/wiki/Pompeo_Batonihttp://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations
  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    4/54

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    5/54

    Turismul de masa

    Turismul de masa a fost posibil odata cu dezvoltarea tehnologiilor ce au permistransportarea unui mare numar de persoane intr-un timp scurt catre locurile de interes turisticprecum si odata cu cresterea interesului persoanelor pentru a beneficia de perioade de timp

    pentru distractie.

    Pionierul turismului in masa a fost Thomas Cook care, pe 5 Iulie 1841, a organizat primulprogram turistic din istorie. Cook a organizat transportul pe calea ferata a unui grup de 570de persoane carora le oferea intr-un singur pret: transport, hrana pe timpul calatoriei siintrarea intr-un club de distractii la 11mile departare.

    Turismul de placere

    Turismul pentru distractie a aparut odata cu industrializarea Marii Britanii - prima taraEuropeana care a promovat importanta timpului de relaxare, initial in rindul marilorproprietari si mai apoi populatiei din clasa mijlocie.

    Cox & Kings a fost prima agentie de turism formata in 1758 in Marea Britanie.

    Originea turismului s-a pastrat in denumirile ulterioare pe care le gasim in diferite puncteale lumii cum ar fi Promenade des Anglais la Nice, sau in denumirile multor hoteluri HotelBristol, Hotel Carlton sau Hotel Majestic.

    Turismul CULTURAL

    Este specific unor tari cu situri naturale sau artificiale, in special situri istorice.

    Turismul RURAL

    Este un ansamblu de bunuri si servicii, oferite spre consum persoanelor care, pe o perioadadeterminata, vin in mediul rural pentru relaxare, odihna, agrement.

    Turismul rural = NU este gazduire in gospodaria taraneasca

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    6/54

    AGROTURISMUL

    sau turismul la ferma agroturistica:

    se defineste ca activitatea capabila sa valorifice excedentul de cazare existent in gospodaria

    tarAGROTURISMULaneasca, pregatit si amenajat special pentru primirea de oaspeti si consumul unor produsealimentare proprii.

    pensiunile agroturistice: asigura o parte a mesei din productia proprie.

    ECOTURISMUL

    Turismul ecologic sau ecoturismul este un termen la moda care atrage tocmai prin

    caracteristica sa de a fi trendy.

    In Occident, este la mare cautare turismul ecologic, cel care respecta natura, de la constructiepana la cea mai mica actiune a turistului,

    In Romania, turismul ecologic este gresit asimilat u turismul rural. Peste 80% din oaspetiipensiunilor agroturistice din tara noastra sunt romani iar zonele cele mai cautate sunt Neamt,Bucovina, Bran, Sibiu si Delta Dunarii.

    Turismul DE AFACERI

    cuprinde mai multe tipuri de activitati si evenimente care au in comun faptul ca secalatoreste in scopuri legate de afaceri:

    intalniri de afaceri; calatorii incentive; expozitiitarguri de comert.

    Turismul AUTOMOBILISTIC

    Este o componenta a turismului rutier care mai cuprinde cicloturismul si motociclismul. Include turismul efectuat cu autocare, microbuze si cu autoturismul propriu sau inchiriat.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    7/54

    Turismul DE SANATATE

    Sau de tratament: este o forma specifica a turismului care imbina diferite forme de cura sitratament balneo-medical.

    Se practica in statiunile balneo-medicale si climaterice cu bogate resurse naturale de cura:ape minerale, termale, namoluri, cu efecte terapeutice, situate de obicei in zonele cu microclimatspecific.

    Turismul DE MUNTE

    Odestinatie pentru odihna, drumetie, refacere, aventura sau sport.

    Este reprezentat prin 25 statiuni montane in 145 de cabane montane cu aprox 39.500 locuri de

    cazare (13,3 % din totalul locurilor de cazare)

    Turismul DE SEJUR

    Cuprinde activitatile turistice desfasurate la munte, la mare sau in statiuni balneo climaterice incare vizitatorii petrec o perioada de odihna, fac tratament sau practica sporturi de iarna intr-ostatiune sau localitate turistica, de 7-30 zile, in functie de categoria de populatie angrenata.

    Turismul DE ODIHNA

    Are un caracter mai putin dinamic, cu un sejur mai lung, petrecut intr-o localitate careofera conditii naturale adecvatestatiune montana sau de litoral.

    In sens strict, turismul de odihna este si turism de cura si ingrijire a sanatatii, dar odihnasi destinderea sunt legate si de placerile gastronomice, de dorinta de vizitare a unor locurinecunoscute, a unor Turismul DE ODIHNA

    obiective turistice.

    Turismul DE RECREERE

    Se caracterizeaza prin sejururi relativ scurte (la sfarsit de saptamana) si presupune o mobilitatemai accentuata a turistilor.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    8/54

    Turismul DE CIRCUIT

    Sau itinerant: are ca specific faptul ca turistii, in perioada concediului lor, se deplaseaza succesivin diferite localitati sau zone de interes turistic.

    Turismul SPORTIV

    Are la baza dorinta turistilor care sosesc in statiunile montane de a practica sporturi de iarnasau drumetii, iar cei care sosesc in statiunile de litoral de a practica si sporturi nautice.

    Sporturile sunt: de iarna(pationar, schi, saniusetc) saude vara (minigolf, schi nauticetc).

    Turismul RELIGIOS SI DE PELERINAJ

    Programele au ca tema vizitarea unor obiective turistice reprezentative (Manastirile din NordulMoldovei) sau cu ocazia unor evenimente deosebite dar si pelerinaj in locuri cu o puternicasemnificatie religioasa (la Ierusalim, Muntele Athos).

    Turismul PENTRU CUMPARATURI

    Sau shopping: forma de turism relativ recenta si se intalneste cu ocazia diverselor sarbatori sau datorita

    organizarii unor targuri si expozitii.

    Turismul DE STUDII, PROFESIONAL, STIINTIFIC

    se practica ca burse de studii sau profesionale, stagii de practica sau documentare stiintifica si se

    adreseaza studentilor, elevilor si specialistilor dintr-un anumit domeniu de invatamant saustiintific.

    Turismul DE TRANZIT

    Presupune traversarea uneia sau mai multor tari avand ca destintatie finala tara de vacanta, duratatranzitului propriu-zis in cadrul excursiei fiind de 1-3 zile.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    9/54

    AGREMENTUL Parte componenta a turismului modern.

    Agrementul este legat indisolubil de doi factori: timpul liber si turismul.

    Agrementul este un element fundamental in satisfacerea nevoilor turistilor, indiferent de

    motivatia principala de vacanta sau forma de turism practicata (odihna, cura).Potrivit OMT: recreerea este definita ca acea parte a timpului liber din cadrul unei vacante,destinata sa-l distreze pe turist.

    Agrementul este legat indisolubil de doi factori: timpul liber si turismul. Distractia, divertismentul, recreerea,alaturi de odihna si dezvoltarea personalitatii umane

    reprezinta modilitatile de refacere fizica si psihica a organismului dupa efectuarea orelorde munca,

    Distractia, divertismentul reprezinta si o sansa de intregire a culturii, de largire a orizontuluicunoasterii, de achizitionare si aprofundare de noi valori

    REAMINTIRE CURS INTRODUCTIV

    Agrementul reprezinta:

    Din perspectiva turismului in general:

    Ansamblul mijloacelor, echipamentelor, evenimentelor etc. puse la dispozitia turistilor sau uneiunitati de cazare, statiuni sau regiuni turistice, pentru placere, distractie sau relaxare.

    Din perspectiva turistilor:

    destindere si relaxare fizica;

    divertisment si dezvoltarea capacitatilor acestuia;

    satisfactie psihica;

    amuzament, comunicare.

    Din perspectiva prestatorilor de servicii:

    sursa importanta de venituri, de sporire a eficientei economice a activitatilor turistice;

    modalitate de fidelizare a clientilor

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    10/54

    1.1.Serviciul de agrementcomponenta de baza a turismului modernAgrementul- constituie mijlocul principal de individualizare a ofertei turistice, dediversificare a produselor firmelor i destinaiilor aflate ntr-o permanent competiie,devenind o important surs de ncasri, de cretere a eficienei economice.

    -reprezint:

    1.pentru turisti :

    destindere i reconfortare fizic;

    -divertisment i dezvoltarea capacitilor acestuia;

    -satisfacie psihic, prin activiti cultural distractive i instructiv-educative;

    -amuzament, comunicare i sporirea volumului de cunotinte.

    2.pentru prestatorii de servicii turistice

    destindere i reconfortare fizic;

    -divertisment i dezvoltarea capacitilor acestuia;

    -satisfacie psihic, prin activiti cultural distractive i instructiv-educative;

    -amuzament, comunicare i sporirea volumului de cunotinte.

    Agrement de deconectare

    de ruptur n raport cu activitile cotidiene (bile de soare i de mare, plimbrile-drumeia,vizitarea diferitelor obiective, ntlnirile cu rudele i prietenii, etc.);

    Agrement recreativ

    constituit, n principal, din parcurile de loisir: generale, tematice, rezervaii i cazinouri;

    Agrement comercial

    generat de faptul c efectuarea unor cumprturi uzuale sau specifice (cadouri, amintiri, articolede artizanat) deine o pondere important n structura motivelor de cltorie i reprezint un modagreabil de ocupare a timpului liber, presupune dezvoltarea unei reele comerciale i asigurareaunei game sortimentale n concordan cu cerinele clientelei;

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    11/54

    1.2. Tipologia serviciilor de agrement

    Agrement orientat spre realizarea unei depline forme fizice,se refer la tipologia larg a curelor (de la cea balnear, ca produs medical, la cele cosmetice, de

    slbire, nfrumuseare, firness) i sporturilor pentru sntate; Agrement cultural

    are ca obiectiv cunoaterea, educarea i formarea turistului, cu accente pe latura moral apersonalitii sale (vizite la muzee i case memoriale, participarea la diverse evenimenteculturale, circuite legate de viata i opera unor personaliti ale literaturii, muzicii, artei naionalei universale, nvarea unor limbi strine). Tot aici se remarc animaia religioas i cea istoric;

    Agrement spectacolcare, asemeni celui cultural, are o mare adresabilitate i cunoate o varietate de forme demanifestare (natura, festivalurile, teatrul, competiiile sportive, raliuri, olimpiade naionale etc.);

    Agrement gastronomic,exprimat prin prezena la expozitii sau concursuri de art culinar precum i circuite cu tematicspecific (cunoaterea buctriei tradiionale a unor zone, degustri de vinuri);

    Agrement profesional,care se adreseaz ,de regul, unui public specializat, avizat; ntre formele sale cele mai cunoscutesunt trgurile i expoziiile, congresele, circuite avnd un coninut industrial, agricol.

    1.3. Clasificarea activitatilor de agrement

    Organizarea agrementului se clasifica in primul rand in functie de formele de turism cunoscute:

    montan de var i/sau iarn de litoral; balnear urban rural

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    12/54

    Mijloacele i echipamentele de agrement n zonele montane:

    cluburi de alpinism, delta-plan, zboruri cu elicopterul; mijloace de transport pe cablu; motoscutere pe zpad, tir cu arcul, tir cu aer comprimat etc.; patinoare artificiale, n spaii deschise i/sau n spaii nchise; poteci i puncte de belvedere; saune, piscine acoperite; sli cu jocuri mecanice, bowling, biliard, popicrii, cazinouri; sli de sport, sli polivalente, sli de gimnastic i aerobic; stadioane, cinematografe, biblioteci; coli de schi i patinaj; terenuri de fotbal, de tenis, de baschet,de minigolf; trambuline; uniti de alimentaie cu specific, cluburi, baruri de noapte; videoteci, biliard, discoteci, sli de fitness;

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    13/54

    Mijloacele i echipamentele de agrement de pe litoral:

    plaje amenajate i dotri aferente; plaje cu circulaie liber; debarcadere, alupe, yole, brci cu motor; nave de agrement; teleschi nautic, hidrobiciclete, surfing; parcuri de distracii; minicare, piste de karting,trenulee; piscine acoperite i n aer liber; saune, solarii, minigolf; sli de gimnastic i aerobic; stadioane, cinematografe; teatre de var; terenuri de sport; acvariu, delfinariu, planetariu; cluburi, baruri de noapte; echitaie i manej pentru copii; plimbri cu elicopterul, lansri cu parauta; sli de conferin.

    Mijloacele i echipamentele de agrement n staiunile balneare:

    alei amenajate pentru cura de teren; muzee, discoteci, sli de spectacole; parcuri de agrement, distracii; piscine acoperite; piste de atletism, teren pentru cros;

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    14/54

    saune, terenuri de sport; sli de audiii muzicale; tranduri termale n aer liber.

    Mijloacele i echipamentele de agrement n centrele urbane:

    ansambluri folclorice; bazine de not, patinoare artificiale; bazine sportive, stadioane; discoteci, jocuri mecanice; echitaie, curse de cai; grdini zoologice i botanice; lacuri amenajate; muzee, expoziii, teatre, cinematografe, case de cultur, piscine acoperite; parcuri de distracii pentru copii; parcuri i grdini publice; restaurante cu specific; sli de sport, polivalente; tranduri amenajate.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    15/54

    Agrementul mai poate fi clasificat i n funcie de alte criterii

    A. n funcie de modalitatea de participare a vizitatorilor, serviciile de agrement se pot grupan:

    *active, n care turistul se implic efectiv n desfurarea programelor recreativ-distractive: sporturi, concursuri, jocuri, activiti de creaie;

    *pasive,n care turistul nu se implic efectiv, ci este un simplu spectator:vizitarea diverselor atracii, prezena la evenimente culturale, sportive.

    B. n funcie de nivelul de organizare, se disting trei etape n clasificarea serviciilor deagrement: servicii organizate de ctre unitile de cazare / alimentaie(aceast modalitate estespecific hotelurilor i restaurantelor de clas superioar, iar activitile sunt, n general, simplei nu presupun eforturi deosebite de personal sau investiionale); n aceast categorie pot fiincluse:

    *practicarea (nvarea) unor sporturi ca not, schi, alpinism, patinaj, golf,tenis;formaii muzicale i amsambluri de dansuri;discotec, videotec etc.

    *serviciile organizate la nivelul staiunilor, realizate prin cooperararea ntresocietile comerciale turistice (ntreprinderile hoteliere, tour-operatorii) i/sauadministraiile locale; aceste prestaii sunt mai diversificate i au un grad maimare de complexitate, ca de exemplu: centre de echitaie, centre sportivemultifuncionale, poligon, cluburi de vacan, parcuri de agrement;

    *servicii organizate de ctre teri, de regul, forme de mare complexitate careclam care presupune implicarea unor organisme specializate, altele dect celeturistice; de exemplu: parcuri de distracie, turnee ale ansamblurilor teatrale, dedansuri etc.

    C. n funcie de spaiul de desfurare, serviciile de agrement pot avea loc ntr-un spaiu:*nchis (club, hotel, teatru, cinema etc.);

    *n aer liber (grdini, parcuri etc.).

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    16/54

    Agrementul mai poate fi clasificat i n funcie de alte criterii

    Dupsezonul turistic:

    *de iarn (sporturile de iarn); *de var (sporturi nautice etc.)

    Dup numrul de participani:

    *individuale;o *de grup.

    Dupscop:*competitive;

    *ca scop n sine.n funcie de vrst:

    *pentru copii; *pentru tineri; *pentru aduli; *pentru vrsta a III-a.Raportat lapre:

    *gratuit; *pre unic; *pre mediu; * de lux.

    n general, agrementul deine n medie 10 15% din totalul cheltuielilor de vacan, dar cudiferene semnificative pe forme de turism. n unele cazuri, agrementul se poate transforma nmotivaii principale de cltorie, conducnd la apariia unor noi tipuri de vacane:

    vacan de schi; vacan de alpinism vacan de tenis vacan de vntoare etc vacan de yachting i surfing;Dintr-un alt unghi de abordare, agrementulreprezint un element important de care trebuie sse in seama n amenajarea zonelor turistice

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    17/54

    1.4. Functiile agrementului

    Funciile agrementului pot fi exprimate succint prin destindere, divertisment i dezvoltare Distractia, divertismentul, recreerea,alaturi de odihna si dezvoltarea personalitatii umane

    reprezinta modilitatile de refacere fizica si psihica a organismului dupa efectuarea orelorde munca,

    Distractia, divertismentul reprezinta si o sansa de intregire a culturii, de largire aorizontului cunoasterii, de achizitionare si aprofundare de noi valori

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    18/54

    2.1. Conceptele de animaie

    A anima nseamn, deci, ,,a pune suflet, a nsuflei, adic a da via, micare, ritm, dinamism, acrea o anumit ambian favorabil, respectiv o atmosfera de ,,cldur.

    n sens propriu, a anima nseamn: a da via sau aparen de via la ceva; a da micare, activitate, vivacitate; a realiza o expunere mai vie.

    n sens figurat, a anima nseamn:

    a ncuraja, a incita la aciune; a interesa, a pasiona, a face mai vie o aciune ; a inspira pe cineva, a-l mpinge s acioneze; a da via privirii, a-i da strlucire.

    Exist o serie de expresii curente, utilizate n conversaii, n care se utilizeaz verbul a anima

    n sens propriu : a anima o conversaie sau un spectacol ; a anima soldaii ntr-o btlie ; n sens figurat:bucuria i anim privirea;credina l anim.

    De asemenea, verbul a se anima, poate fi utilizat n expresiiprecum:

    dezbaterea ncepe s se animeze; ochii lui se anim, atunci cnd vorbete. a discuta cu animaie; a anima jurnalul de tiri de la ora ; strad animat ; desene animate; ora fr animaie.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    19/54

    Alte cteva definiii ale animaiei:

    aciunea de a aduce antren, vivacitate ntr-o activitate; cldur, ardoare, nflcrare, impetuozitate, pus ntr-o aciune, ntr-o expresie sau

    n comportamentul cuiva; aciunea de a anima un grup, o dezbatere, o emisiune etc. tehnic cinematografic ce d aparena micrii unor desene sau ppui

    2.2. Obiectivele animatiei turistice

    Pentru organizator s defineasc un mod de organizare al participantilor: personal si clienti; s acioneze in asa fel incat sa stimuleze personalul pentru dinamizarea activitatii;

    organizaiei sau unitii respective;

    s creeze ostare de spirit, un climat, o anumit dinamicn cadrul organizaiei,ceea ce permite tuturor participanilor (oaspei i personal) s se asocieze ntr-oaciune global de animaie;

    s se centreze pe nevoile, dorinele i problemelepe care le are fiecare membru algrupului ;

    s determine interesul personalului si al clientilorde a participa la viaa grupului; Pentru clientii sai

    s favorizeze adeziuneatuturor membrilor grupului la obiectivele animaiei; ssuscite interesul reciproc intre participanti n scopul convietuirii n armonie,

    acceptnd-si i respectndu-si valorile, credinele, mediul i modul de via alfiecruia;

    sfavorizeze relaiile, s promovezeschimburilei s creeze, un nou mod devia, bazat pe relaionarea cu alii.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    20/54

    Concluzie

    Un program de animaie de succes trebuie s asigure:

    experiene plcute de-a lungul ntregii ederi;nimeni nu dorete vacane cu un sejurplictisitor;

    activiti adecvate tipologiei clientului;trebuie inut seama de vrsta i obiceiurile deorigine ale clienilor;

    stimularea i ncurajarea clienilor activi i detaarea fa de cei pasivi; activitidiferite pentru caractere psihologice diferite;

    oportuniti pentru contactul social i relaiile personale; o persoan nou, creia s-ipovestim viaa noastr;

    ritm adaptat serviciilor i orarului centrului de vacan; urmrind orarul i profitndde spaiile disponibile, fr a-i incomoda pe ceilali turiti.

    2.3. Tipologia animatiei turistice

    Animaia de tip socializare avnd ca scop facilitarea comunicrii ntre turiti, prin organizarea unor

    manifestri, a unor aciuni de animaie, cum ar fi seratele dansante sau unelejocuri de societate (jocuri de cri, scrabble etc.);

    Animaia de tip micare ce contribuie la dezvoltarea activitilor fizice i sportive;

    Animaia de tip creativitate prin care se ofer turitilor posibilitatea s desfoare activiti manuale, de

    ndemnare, de creativitate (desen, picturi, mpletituri, olrit etc.);

    Animaia de tip cultur, descoperire, via ce permite satisfacerea nevoilor de informare, de curiozitate, de schimbare, prin participarea

    la manifestri sau activiti diverse (festivaluri de muzic, seminarii, conferine, cursuri delimbi strine, de gastronomie, de iniiere n tehnici noi, raliuri, excursii, vizite nsoii de ghidetc.);

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    21/54

    Animaia de tip aventur ce se adreseaz turitilor aflai n cutare de neprevzut, de necunoscut, dar i de dificulti,

    de pericole, fie prin ntoarcerea ctre natur, ntr-un mod mai mult sau mai puin organizat(cltorii, circuite, expediii etc.), fie prin practicarea unui sport considerat riscant, precum

    parautismul, alpinismul i chiar a unor sporturi extreme (ex: parapant, bungee-jumpingetc.) i chiar prin deplasri ce presupun confruntarea cu unele elemente naturale ce prezintun anumit risc (vulcanologia, speologia etc.)

    Animaia de tip linite, calm, odihn menit s compenseze stresul vieii cotidiene, nu prin distracie zgomotoas imicare, ci

    prin activiti precum: practicarea de exerciii de tip yoga, meditaii n grup, plimbri uoaren mijlocul naturii etc.

    2.4. Activitile clasice de animaie n turism

    animaia de tip ,,pur destindere animaia recreativ (de tip ,,distracie) animaia cultural animaia de tip spectacol animaia destinat meninerii deplinei forme fizice animaia destinat meninerii echilibrului psihic animaia istoric animaia comercial animaia gastronomic animaia profesional animaia agrement ,,atipic

    .

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    22/54

    1.Animaia de tip ,,pur destindere

    *Persoanele active, stresate de activitatea lor profesional, caut s se destind pe perioadelevacanelor lor. Aceast dorin de a se rupe de viaa cotidian mbrac diferite forme.

    2.Animaia recreativ (de tip ,,distracie)*Acest tip de animaie se refer, de fapt, la dou categorii distincte: animaia din parcurile dedistracie i cea din casino-uri.

    3.Animaia cultural

    *Vizitarea muzeelor i a monumentelor , sejururile dedicate nvrii limbilorstrine , alte formede an; animatia din parcurile de distractie si cazinouri, etc.

    Parcurile de distracii (numite i ,,parcuri recreative) sunt la rndul lor,de mai multe categorii

    Parcuri de amuzament ,,clasice- dintre care, majoritatea suntparcuri ,,tematice, de tip Disneyland sau Euro-Disney,Asterix , Futuroscop (acesta din urm avnd un statut aparte,destinaia sa nefiind doar una ,,ludic, parcul gzduind i instituiide nvmnt, precum i un parc industrial) etc.

    Parcuri de agrement nautic .Casinourile

    4.An imatia de tip spectacol

    *Aceast form de animaie corespunde dorinei fiecruia dintre spectatori de a-i satisfaceplcerile simurilor, n special ale celor legate de ceea ce vd i aud.

    a) Admirarea naturi ica spectacol. O parte important a turitilor apreciaznatura sub diferitele sale ipostaze:flor,faun, peisaje. n special n parcurilenaionale sau n ariile protejate pot fi observate i admirate asemenea atracii

    naturale, dar exist nenumrate peisaje deosebite i n alte zone, n special ncele montane.

    b) Festivalur il e.Noiunea de festival grupeaz, de fapt, realiti foarte diferite: dela simplele reprezentaiiale unor amatori, pn la marile festivaluri, la careparticip unii dintre cei mai cunoscui i apreciai profesioniti ai genului. Celemai cunoscute tipuri de festivaluri sunt:

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    23/54

    festivalurile de cinema festivalurile de muzic festivalurile de teatru festivalurile de art

    c) Sportul i suporteriisai

    5.Animaia destinat menineriiechili bru lui fi zic si moral

    *Aceasta se poate realiza fie prin practicarea unor forme de micare sau a unor sporturi, fieapelnd la cure balneo - medicale ori la exerciii de fitness ori de body - building.

    Curele balneare sau balneoterapia Practicarea unor sporturiNumrul practicanilor diferitelor sporturi a crescut n mod considerabil

    n ultimele decenii. La aceasta a contribuit i supermediatizarea unor competiiisportive, precum Jocurile Olimpice, Campionate mondiale i continentale pentrudiferite sporturi etc.

    6.Animaia pentru meninerea echilibrului psihic (a moralului)*Tot mai muli turiti fac parte din categoria celor care nu mai sunt dispui s mearg n

    vacan doar pentru a se bronza ori pentru a beneficia de distracii facile, ei simind nevoia uneiatitudini voluntariste. Pentru asemenea persoane se cunosc cel puin dou categorii de animaie

    ce contribuie la recptarea echilibrului psihic: religia i militantismul. Turismul religios este considerat a fi cea mai veche form de turism ; Militantismul :

    M il itantismul de tip sindicala stat la baza dezvoltrii turismului social.Iniial, turismul social se caracteriza prin faptul c participanii lamicarea turistic aparineau categoriilor srace ale populaiei, ceea ceimprima o concepie specific a vacanelor pentru acetia;

    M ili tantismul politicpoate fi considerat ca o form particular aturismului de afaceri. Toate partidele politice organizeaz, periodic,congrese sau conferine, colocvii, reuniuni internaionale, coli de var,aciuni ce au loc, adesea, n staiuni turistice

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    24/54

    7.Animaia istoric

    1. Castelele

    Au fost identificate apte profile diferite ale vizitatorilor de castele, conform unor studii efectuate

    de Ministerul Culturii din Frana, respectiv: pasionaii de cultur nostalgicii persoanele interesate de istoria unui anumit monument persoanele interesate de istoria unui anumit monument curioii cei interesai de palmares vizitatorii ntmpltori

    2. Cmpurile de lupt

    Pentru fiecare popor exist cteva locuri, cu valoare de simbol naional, unde s-au purtat btliicelebre, unele dintre acestea constituind adevrate puncte de reper n istoria uneia sau maimultor ri. Exist cel puin trei categorii de astfel de locuri, respectiv:

    vestigiile unor lupte de aprare, cum este cazul faimoasei linii Maginot nFrana sau, n ara noastr, mult mai vechiul Val al lui Traian, n Dobrogea;

    locurile unorbtliiconsiderate adevrate tragedii, cum ar fi localitateaVerdun, n Frana, loc vizitat anual de peste 500.000 de persoane, sauWaterloo, n Belgia;

    cimitirele, mausoleelei osuarele, cum ar fi cele de la Mreti sau de laNmieti (lng Cmpulung-Muscel

    8.Animaia comercial (pentru cumprturi)

    *Chiar dac un turist este adeptul unei concepii mai pasive privind sejurul su, existena unoruniti comerciale n locurile vizitate i va permite acestuia s-i cumpere unele lucruri de careare nevoie n mod uzual, suveniruri, cadouri etc. sau a unor produse pe care nu le gsete cuuurin n localitatea sau regiunea n care i are domiciliul ori care ar costa considerabil maimult n ara au zona din care provine.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    25/54

    9.Animaia gastronomic

    *Sunt destule persoanele care tiu s aprecieze calitatea unor produse culinare, a vinului sau aaltor buturi. Unii tour-operatori ofer cu succes circuite turistice focalizate pe aceast tem:circuitul vinurilor, n cadrul crora, participanii au prilejul de a degusta vinuri rafinate din

    diferite podgorii, circuite n zonele renumite pentru fabricarea brnzeturilor etc

    10.Animaia profesional

    *Aceast categorie de animaie se adreseaz, de regul, unui public avizat, specializat,ndeosebi participanilor la diferite forme ale turismului de afaceri: reuniuni (congrese,conferine, colocvii, seminarii, mese rotunde etc.) sau manifestri expoziionale (trguri,expoziii, saloane specializate).Turismul de afaceri genereaz un volum important de cheltuielituristice, motiv pentru care n ultimele decenii au aprut numeroase Centre sau Palate deCongrese, Pavilioane Expoziionale sau alte asemenea structuri, menite s gzduiasc reuniuni

    profesionale sau manifestri expoziionale pe diverse teme.11.Animaia din categoria agrementului atipic

    Exist i alte forme de animaie, greu de clasificat n categorii omogene, datoriteterogenitiilor. Dintre acestea, poate fi mentionata

    Animaia de tip aventura.3.1. Cteva definitii privind animaia i animatorul turistic

    Animator

    persoana care nsufleete, iniiaz o activitate, o aciune; persoan care anim un spectacolcrend atmosfer

    Animateur (fr.)

    persoana care conduce, stimuleaz o reuniune, un spectacol, un club sportiv; persoana a creiactivitate const n a stimula comunicarea i exprimarea individual sau colectiv n interiorulunui grup; ,,a anima(animer fr.) = a veghea, a stimula, a face s strluceasc, a ncuraja, aconduce, a inspira, a reconforta

    Animateur (fr.)

    persoana care anim un grup, o ntreprindere, o societate prin pasiunea i druirea sa; persoancare organizeaz i conduce anumite activiti culturale. Animaia (animation fr.) definetemetoda de conducere a unui grup pentru a ncuraja participarea membrilor si la viaa colectiv;a anima = a nsuflei, a impulsiona, a conduce o activitate, a inspira, a conduce un grup.

    Animatorul este, ntotdeauna, un mesager al strii de bucurie, de fericire

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    26/54

    Animateur (fr.)

    persoana care anim, persoana reponsabil cu activitile unui centru cultural; persoana careanim un spectacol, o emisiune de radio sau de televiziune; a anima nseamn a fi elementulmotor al unei organizaii, ntreprinderi, spectacol etc.

    Animador (sp.)

    provine de la latinescul animator, -oris, i definete persoana care prezint i anim unspectacol; persoana specializat n animaia socio-cultural. Animaie (animacin sp.) reprezintaciunea i efectul de a anima sau de a se anima; aciuni destinate s impulsioneze participareapersoanelor ntr-o activitate determinat i n special, n dezvoltarea socio-cultural a grupului.

    Animatore (it.)

    definete persoana care stimuleaz un proiect, organizeaz o activitate cu specific sportiv sau

    distractiv pentru un grup de persoane; animator ntr-un centru de vacan, animator cultural alunui grup.

    Entertainer (engl.)

    persoan a crei datorie i pregtire este s ntrein buna dispoziie a celorlali. A anima(entertain engl.) = a dovedi ospitalitate, printr-un comportament vesel i amuzant; a da ateniesau consideraie cuiva.

    3.2. Competenele necesare pentru a deveni animatorAnimatorul turistic trebuie s aib cunotine, aptitutidini si tr ebuies se adapteze fiecreisituaii sau colectiviti.

    Cunotinele unui animator se dobndesc prin formarea de baz despecialitate (animator turistic) sau cea specific (animator cu specializare ntr-unanumit sport, de exemplu).

    Aptitudinile sunt capacitile care, mpreun cu cunotinele dobndite,permit exercitarea abilitilor necesare unui program de animaie.

    Atitudinile sunt predispoziiile care se datoreaz nvrii i execiiuluiobinut prin cunotinte i aptitudini, adic atitudinile nseamn felul de ,,a fi.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    27/54

    A. Cunotintele

    Se obin n urma cursurilor de tehnici de animaie, care, n Frana, duc la obtinereade BAFA (Brevet dAptitude aux Fonctions de dAnimation), iar n Spania poartnumele de Tcnico Superior en Animacin Turstica. Planul de studiu este

    organizat pe module, care au ca scop dobndirea unor cunotine pentruprogramarea, organizarea i dinamizarea grupului, precum i de gestiune aresurselor. In Romania exista cursuri de formare pentru ocupatia de GHID DEANIMATIE.

    B.Aptitudinile

    Imaginaie i creativitate-capacitatea de a improviza i a avea idei noi, care spermit mbogirea programului de animaie i cel mai bun randament posibil alinstalaiilor de care dispune;

    Showman- capacitatea de a prezenta i a se manifesta n faa diferitelorcolectiviti; s acioneze astfel nct s implice publicul n diverse activiti;

    Observatori psiholog-animatorul trebuie s tie, n orice moment, ceea ceclientul vrea i trebuie s acioneze n consecin; el trebuie s-i cunoascauditoriul pentru a ti ce s-i ofere;

    Capabil s conduc i s dinamizeze diferite grupuri- clientela nu este, de obicei,omogen; n cadrul unui grup, pot exista persoane de diferite naionaliti, vrste,stri sociale etc. Animatorul trebuie s fie capabil de a-i integra pe toi ntr-un

    singur grup, astfel nct turitii s se simt comod i s se distreze naceeaimsur;

    S aib condiie fizic i aptitudinipentru sport, pentru expresivitate verbal icorporal- obiectivul este de a putea desfura toate activitile programului cucea mai mare eficacitate i profesionalism; animatorul nu trebuie s fie un sportivde performan, dar trebuie s aib o sntate i o condiie fizic bun, mai ales cmajoritatea activitilor pe care le realizeaz necesit o micare continu iar ziuade lucru, n sezonul de vrf, depete numrul obinuit de ore.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    28/54

    C.Atitudinile

    Adaptabil i cameleonic.Animatorul trebuie s fie dispus ,,s fac fericite toatetipurile de clieni, s se adapteze grupului de animatori din care face parte iangajailor din alte departamente, s aib disponibilitatea de a cltori i a tri n

    afara mediului familial, s se adapteze uor locului de munc i situaiilorneprevzute.

    Iubitor al publicului. Relaia animatorului cu clientul trebuie s fie constant ireciproc.

    S fie carismatic, cu alte cuvinte, personalitatea sa, oricare ar fi aceasta, ssugereze hotrre, iniiativ i entuziasm.

    Amabil i rbdtor.Animatorul devine cel mai bun aliat al clientului: oferprimul ajutor n obinerea unei informaii, ascult clientul i este, ntotdeauna, la

    dispoziia sa.

    De obicei, aspiranii la postul de animator trebuie s cunoasc perfect dou limbistrine i s aib abilitile necesare pentru animaie: practicarea sporturilor,dansurile i experien cu copiii. Dificultile pentru a gsi profesioniti nanimaie sunt frecvente.

    Rolul animatorului nu se rezum doar la a participa la activitile punctuale de animaie, cidimpotriv, munca sa prezint multe faete, determinndu-l pe acesta s exercite deopotrivfunciile de organizator, coordonator, ghid i consilier.

    3.3. Funciile animatorului

    Funcia de organizator

    Astfel, el va putea s stabileasc obiectivele de atins i s propun activiti de animaie coerente,adaptate publicului vizat, n limitele oferite de unitatea n cadrul creia i desfoar activitatea:

    spun n aplicare proiectul de animaie astfel definit, s l urmreasc is-l adapteze, respectiv:

    s propun activiti variate, care s permit adaptarea animaiei lagusturile i ateptrile celor mai muli dintre clieni;

    s revizuiasc periodic programul de activiti, pentru a evita monotoniaacestora;

    s adapteze programul de animaie la cererile participanilor (clienilor).

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    29/54

    s organizeze diferitele activiti punctuale, respectiv: s prevad timpul necesar pregtirii, realizrii i evalurii activitilor s constituie grupurile de participani i s-i instruiasc pe acetia asupra a

    ceea ce urmeaz s fac; s pregteasc materialele necesare.

    Funcia de coordonator

    n calitate de coordonator, animatorul se afl n centrul relaiilor existente ntre toi partenerii deanimaie, adic: animatorii propriu-zii, membri personalului unitii, clieni care se oferbenevol s participe la activiti. Animatorul exercit, astfel, funcia de dinamizator al acestuiparteneriat, prin: organizarea parteneriatului.Prin munca n echip, n cadrul creia fiecarepoate discuta, exprima i schimba opinii, idei i n care luarea deciziei se face fr a leza pe

    cineva, animatorul trebuie s defineasc:

    cine sunt partenerii, precum i legturile pe care dorete s le creeze ntreacetia;

    tipurile de animaie pe care dorete s le realizeze mpreun: punctuale saucolective;

    delimitarea rolurilor ntre diferitele categorii de participani la aciunile deanimaie.

    Animatorul reprezint acel intermediar privilegiat, care favorizeaz contactele i schimbrilentre diferitele grupuri implicate n aciunea de animaie. El asigur o strns legtur ntre toipartenerii i favorizeaz coeziunea echipei de animaie. Animatorulprevede i coordoneazaciunile desfurate, ntr-o manier complementar i armonioas. Dac animaianecesit prezena unui animator-coordonator (animator ef), nu este recomandabil ca ntreagaresponsabilitate a activitii de animaie s-i revin acestuia, riscnd, astfel deresponsabilizarea restului de personal implicat. Animatorul va trebui:

    s distribuie rolurile, s repartizeze sarcinile i responsabilitile ntre diferiii animatoriai echipei;

    s dea fiecruia posibilitatea de a avea iniiative; s favorizeze implicarea tuturor npracticile de animaie; s-i responsabilizeze pe membrii echipei, asociindu-i n luarea deciziilor, n scopul de a

    se simi astfel responsabili pentru angajamentele luate.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    30/54

    Funcia de ghid consilier

    Animatorul nu este persoana creia i revine responsabilitatea lurii tuturor deciziilor. El esteconsiderat, mai degrab, un ghid, un consilier, menit s sftuiasc i s nsoeasc un grup.Uneori, el mai are i rolul de mediator, care stinge conflictele ivite ntre membrii grupului.

    n calitatea sa de ghid, animatorul nu impune nimic grupului, lsndu-l s decid singur, frconstrngeri, asupra activitilor pe care dorete s le desfoare. El respect tendinele idireciile dorite de membrii grupului, lsndu-le acestora un maximum de iniiativ i deresponsabilitate.

    Animatorul se limiteaz la a ajuta grupul:

    s-i defineasc i s-i realizeze obiectivele; s-i aleag cele mai potrivite metode i mijloace de lucru Animatorul

    acorda sfaturi, iar atunci cnd grupul se gsete ntr-un impas, propunesoluii pentru a debloca situaia. De asemenea, el trebuie s acorde atenie,pe ct se poate egal, fiecrei persoane n parte.

    Funcia de ghid consilier

    n timpul ntlnirilor membrilor grupului, printr-un dialog permanent cu acetia, animatorul estecel care:

    favorizeaz schimburile, creativitatea participanilor; supravegheaz participarea i modul de manifestare a fiecrui membru algrupului. Animatorul intervine, n mod deosebit, pentru: a contientiza participanii asupra duratei activitilor desfurate; a rspunde la ntrebri; a procura materialele necesare; a explica modul de funcionare a unor aparate (audio-video, n special); a menine grupul n limitele stabilite de aciune; a dinamiza grupul i a-l face s progreseze n ceea ce i-a propus s fac.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    31/54

    Functia de consilier-tehnician

    n anumite situaii, animatorul, n calitate de expert tehnician, poate conduce operaiunile deanimaie, datorit informaiilor deinute i competenei sale, putnd s i nvee pe membriigrupului cum trebuie s procedeze. El este cel care poate:

    s-i ajute s utilizeze corect aparatele i instrumentele necesare nactivitatea animaiei;

    s procure mijloacele tehnice, materialele, instrumentele necesaregrupului;

    s preia responsabilitatea bunei desfurri a activitilor.Functia de mediator

    n calitate de mediator, animatorul vegheaz la evitarea apariiei i dezvoltrii unor manifestride agresivitate sau a unor tensiuni ntre membrii grupului.

    n cazul apariiei unor situaii conflictuale,manifestate sau latente, a unor litigii sau diferene deopinii ntre membrii grupului, animatorul i asum rolul de intermediar, de arbitru, deconciliator, cutnd s gseasc o soluie pentru restabilirea bunei nelegeri ntre prile aflate nconflict.

    3.4. Poziia Animatorului ef

    Animatorul ef are urmatoarele obligaii:

    organizeaz toate activitile: jocuri, concursuri, spectacole de teatru etc.; programeaz, pregtete, coordoneaz i execut activiti specifice de animaie,

    n funcie de profilul colectivului cruia i se adreseaz;

    colaboreaz la amenajarea scenelor, controleaz echipele de sunet i lumin,supravegheaz realizarea costumaiei i coordoneaz echipa de animaie;

    contacteaz furnizorii i firmele colaboratoare; promoveaz i vinde produsele ludice ludic;:referitor la joc; specific jocului; glume, sprinar; (< fr. ludique)

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    32/54

    Calitile cerute Animatorului efsunt speciale si diverse:

    caliti psihotehnice: inteligen emoional, creativitate i coordonare manual ivizual;

    personalitate: iniiativ, extrovertire, putere de influen, adaptabilitate; atitudini sociologice: integrarea imediat i corect n grup, abilitate social,

    capacitatea de a trata cu publicul;

    capacitatea de organizare, planificare a propriei munci i a altora.In concluzie, Un bun animator va trebui s dovedeasc trei caliti n munca sa, pentru a satisfaceateptrile clienilor: autentici tate, empatie, respect.

    1) Prin autenticitate se nelege c relaia sa cu clientul trebuie s fie natural, frfrnicie, deschis din primul moment, meninnd distana doar n limitelebunelor maniere i ale discreiei.

    2) Empatia const n atitudinea voluntar de a-i nelege pe ceilali, de a se pune nlocul lor, inclusiv atunci cnd acetia au gnduri contrare cu ale noastre. Aceastatitudine nu trebuie confundat cu faptul c animatorul trebuie s cedezecapriciilor clienilor.

    3) Respectul fa de client oblig animatorul s aib o atitudine pozitiv i deacceptare

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    33/54

    4.1. Cteva tipuri de animaie caracteristice hotelurilor

    Animatia sportive

    Preocuparea pentru ngrijirea fizic reprezint o tendin n plin ascensiune n ultima decad.

    Tot mai multe hoteluri sunt amenajate n scopul prestrii unor servicii care servesc la ntreinereafizic a turitilor. Astfel, animaia sportiv const n activiti desfurate n sli de gimastica, deaerobic, de fitness. n funcie de natura jocurilor folosite n cadrul animaiei, aceasta din urmpoate lua mai multe forme: animaie care punce accent pe jocuri bazate pe muzic, pe cntece,animaie care utilizeaz globuri, baloane de fotbal, volei, baschet, animaia desfurat n mediulacvatic, etc

    Animaia recreativ.

    Acest tip de animaie cuprinde activiti de pur deconectare i recreere. Are drept scop

    deconectarea de la activitile zilnice prin activiti care ocupa timpul liber din timpul vacanei icare asigura amuzamentul turitilor. Animaia recreativa include activiti precum:

    -reprezentaii - spectacole (concerte, piese de teatru, seri de dans, iluzionism); -aciuni competitive - concursuri (de dans,, de interpretare, de costume, de

    pregtire a unor preparate culinare sau buturi);

    -jocuri de salon (de cri, biliard, tenis de mas), proiecii de film, etc.Animaia cultural.

    Prin intermediul animaiei culturale se ndeplinesc dou dintre funciile animaiei i anume ceaeducativ i cea de distractie.

    activiti manuale (pictur, sculptur, olrit, gastronomie), muzicale sau de altnatur (nvarea unor limbi strine, art fotografic);

    participarea la spectacole de teatru, muzic, balet

    4.2. Metodologia activitilor de animaie n funcie de vrsta clienilor

    Animaia destinat copiilor.

    Acest tip de animaie este esenial n cazul familiilor care cltoresc mpreun cu copii lor.Pentru a-i asigura propria intimitate, recreere, prinii caut pachete turistice prin care grijcopilului s fie preluat de animatori din cadrul hotelului. Fie c este vorba de activiti ludicecare implic doar copilul i l pune n legtur cu ali copii, sau de activiti la care particip iprinii, segmentul de familiti deine o cot important pe pia turistic. Variantele de animaie

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    34/54

    pentru copii presupun mult creativitate i imaginaie, i au scop educativ nu numai deamuzament:

    Minidisco;

    Concursuri (de muzic, de dans, de pictur)

    Echipa de animatori

    Animaia este realizat, pentru cei 15 copii, de ctre 5 animatori. Astfel fiecrui animatorrevenindu-i n grij 3 copii. Tariful pentru serviciile prestate de un animator pe zi este de 35 deeuro. Astfel pentru 5 zile costul total al animatorilor este de 875 de euro. Fiecrui copil i revinede plat suma de 58,35 de euro pentru serviciilor animatorilor.

    Cazarea echipei de animator i

    Acetia vor fi cazai n corpul hotelului destinat angajailor. Tariful unei nopi de cazare este de20 de Euro. Costul total pentru cei 5 animatori, pe toat durata programului, este de 500 de Euro.Fiecrui copil-turist i revine suma de 33,35 de euro.

    Serviciile de alimentaie pentru echipa de animatori

    Cele trei mese zilnice ale unui animator au un tarif de 9 euro. Pentru toate cele 5 zile, costulalimentaie animatorilor este de 225 de euro. Un participant la programul de animaie pltetepentru acest serviciu suma de 15 euro.

    Gustarea snack pentr u copii

    n timpul activittilor de animaie, copiii beneficiaz de o gustare de tip snack: sucuri naturale,cocktail-uri, biscuii, prjituri,chipsuri etc. preul unei astfel de gustri este de 3 euro pe zi.

    Recuzita pentru programul de animaie

    Pentru desfurarea n condiii normale a programului de animaie este necesar orecuzit complex. Este necesar o recuzit special care s creeze atmosfera

    dorit n ziua respectiv. Costul recuzitei pentru ntreaga perioad este de 400 deeuro, iar fiecrui copil i revine suma de 26,67 euro.

    DJ-u l pentru mini disco

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    35/54

    Al te cheltu ieli organizatori ce

    n aceast categorie intr cheltuielile de ntreinere, de curenie a spaiului. Suma total pentrucele 5 zile este de 500 de euro. Fiecrui copil participant la program i revine suma de 33,34euro.

    Astfel, lund n considerare toate elementele care presupun cheltuieli din partea ageniei deanimaie, suma total a acestora este de 208,38 euro din partea fiecrui copil. Comisionul aplicatde agenia care ofer serviciile de animaie este de 20%. Lund n considerare i TVA-ul nvaloare de 19%, se ajunge la o sum total a costurilor de 258,77 de euro pentru un copil. Lundn considerare i rotunjirile, suma total a programului de animaie propus pentru hotelul Worldof Wonders din Bodrum, pentru un grup de 15 copii este de 3900 de euro.

    Programul de animaie propus pentru copii de 4-7 ani se numetePiticii Nzdrvani. Este unprogram captivant care surprinde activiti culturale, recreative, sportive cu efort sczut, toate

    activitile fiind adaptate vrstei. Activitile, concursurile propuse se pot desfura fie n zonade interior, fie lapiscin sau pe gazon. Fiecare zi are o alt tematic, astfel fiind evitatmonotonia care se instaleaz foarte rapid n cazul copiilor.

    Ziua 1Baloane animate Ziua 2Pictm i Colorm Ziua 3Micii Cowboy Ziua 4Micii sportivi Ziua 5Circul Wow

    Animatia destinata adolescentilor

    Pregatirea animatorului pentru adolesceni const n dezvoltarea urmtoarelorabiliti:

    1. cunostine de muzic avangardist, la mod;2. activiti speciale pentru tineri (dansuri, concursuri);3. cunoaterea a minim dou limbi strine.4. s demonstreze n faa acestui tip de grup autoritate profesional i s se fac respectat;5. s inspire ncredere, s fie cel mai rapid, cel mai puternic, cel mai simpatic, s aib

    cunotine generale despre lumea i nclinaiile adolescenilor;6. sfac tot ceea ce promite i s nu decepioneze niciodat;7. s dea sentimentul libertii i opiunii pentru programe, dar orientndu-i n alegerea lor;8. s diferenieze programul adolescenilor de cel al adulilor.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    36/54

    Animatia destinata persoanelor in varsta

    Principalele obiective specifice ale animaiei pentru persoanele n vrst serefer la:

    stimularea reintegrrii n societate a persoanelor vrstnice, ca membrii activi; asigurarea autonomiei persoanelor gzduite de o unitate de cazare, precum i

    cererea i meninerea de relaii n cadrul aa numitei dimensiuni ludice aanimaiei;

    asigurarea calitii vieii i bunstarea persoanelor n vrst gzduite n unitate.

    Principalele nevoi ale persoanelor n vrst sunt considerate a fi:

    1. S nu fie singure.

    Persoanele n vrst au o team deosebit de singurtate i de plictiseal. Singurtatea este oproblem ct se poate de grav, ce antreneaz i alte dificulti, cum ar fi dependena (de cineva)i plictiseala. A fi singur poate nsemna, pentru aceste persoane, s nu-i mai doreasc nimic.

    2.Necesitatea de a-i ocupa timpul.

    Inactivitatea, lipsa de interes fa de ceea ce i nconjoar, monotonia vieii lor determin, adesea,la persoanele n vrst anumite reacii: plictiseal, delsarea moral, impresia de vid, depustietate interioar, ceea ce provoac melancolie. n plus, plictiseala conduce la o imaginenegativ despre sine, ntrind sentimentul de inutilitate, frecvent ntlnit la persoanele n vrst.Plictiseala reprezint, deci, o stare cetrebuie combtut prin activitile de animaie.

    3.Aprarea de dependen fizic i mental.

    Dependena fizic i/sau mental reprezint, fr ndoial, un aspect dintre cele mai grave pentrupersoanele n vrst, ntruct individul care nu este pe deplinstpn pe faptele sale i pierdepropria demnitate, respectul de sine.

    4.Sentimentul utilitii i integrarea n societate

    A se simi util pentru cineva sau ceva reprezint un sentiment reconfortant pentru persoanele n

    vrst. De aceea, este bines li se propun s realizeze activiti utile si s practice activiti deo anumit amploare, nu doar activiti ocupaionale simple, adesea infantilizante, pentru a-idovedi lor nselor c nc fac parte din societate i c mai pot ocupa un loc activ n cadrulacesteia.Valorizarea persoanelor va fi realizat, de asemenea, de tot ceea ce ncetinete procesul dembtrnire: gimnastic uoar, creaie artistic, ngrijire corporal etc.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    37/54

    Criteriile de alegere a tipurilor i formelor de animaie

    perioada anului, unele activiti, n special cele desfurate n aer liber, depinznd deanotimp;

    infrastructura i instalaiile hotelului, precum i dotrile cu materiale specifice, necesarediferitelor tipuri de animaie;

    bugetul alocat activitilor de animaie, compartimentului specializat n acest domeniu; percepia conducerii hotelului cu privire la animaie, respectiv dac aceasta e privit ca o

    activitate generatoare de profit imediat sau aductoare de beneficii pe termen mediu saulung;

    categoria de clieni,naionalitatea, vrsta, nivelul de pregtire al acestora etcn cazul acestor evenimente se utilizeaz elemente de animaie specifice realizate de personalulhotelului, cum ar fi:

    afiarea evenimentului i alte materiale informative; steaguri i alte nsemne naionale; sonorizare (imnul statelor din care provin participanii, ambian sonor); conducerea clienilor la mas; program de animaie cultural n cadrul meselor festive.

    Pe lng facilitile de agrement, care satisfac o gam foarte variat de preferine, hotelulpoatedispune de o echip de animatori profesioniti, responsabili de realizarea unei vacane minunatepentru clienii hotelului.

    Echipa de animatori si activitatile lor lor

    Printre activitile organizate de aceti animatori se numr:

    a. aerobic acvatic;b. tururi botanice;c. cursuri de crat;d. cursuri de gtit;e. cin cu demonstraii culturale;f. demonstraii de srituri n ap;g. cursuri de aranjamente florale;h. demonstraii de sculptur n fructe;i. cursuri de dansuri;

    j. cursuri de golf.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    38/54

    4.3 Tendinte indezvoltarea animatiei in hoteluri

    Diferenele dintre vechiul turist i noul turist

    VECHIUL TURIST NOUL TURIST

    Grup individ

    Cauta soarele EXPERIMENTEAZ NATURA

    Urmeaza masele I AFIRM INDIVIDUALITATEA

    Doar ca sa arate ca a fost DOAR PENTRU..

    A avea A FI

    Evadare MPLINIRE

    In concluzie, Animaia n hotelarie reprezint o activitate organizat, care are ca scop:

    crearea tuturor condiiilor pentru petrecerea ntr-un mod ct mai plcut i util a sejurului; informarea clienilor i stimularea consumului serviciilor hoteliere cu plat i fr plat; antrenarea clienilor n diferite activiti recreative, cultural-sportive, ca participani activi

    sau pasivi;

    antrenarea clienilor n activitile inedite, altele dect cele pe care le desfoar n modobinuit n timpul anului, rentoarcerea la copilrie i la esena lucrurilor; crearea unei atmosfere plcute pe tot parcursul sejurului. Este evident c animatorii nu

    sunt artiti profesioniti. De aceea, o dat pe sptmn se recomand includerea unuispectacol profesionist susinut de profesioniti din afara hotelului. Cteva exemple:grupuri folclorice locale, magicieni i iluzioniti; grupuri de samba sau dansuri tropicale;orchestre i grupuri muzicale locale;spectacole cu muzic i dansuri populare specificezonei; concerte clasice; coruri de copii

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    39/54

    5.1. Conceptul, factorii de determinare i particularitile turismului urban

    In Comunitatea Europeana aproximativ 80% din populatie locuieste in mediul urban

    Turismul urban

    1. ntr-o accepiune foarte larg, reprezint petrecerea timpului liber n orae, avnd la bazmotivaii dintre cele mai diverse, de la vizionarea de spectacole, vizitarea unor obiectiveculturale, pn la efectuarea de cumprturi sau vizite la rude i ntlniri cu prietenii.

    2. alt abordare se refer i la respectarea condiiilor privind durata i motivul cltoriei, nsfera turismului urban fiind acceptate i deplasrile de o zi, avnd n vedere distana dedeplasare care, potrivit opiniei unor autori, ar trebui sa fie de cel puin 100 km(Gheorghilas A., 2004)

    3. Printre produsele turistice care manifest o dinamic de accentuat n mediul urban iperiurban, putem enumera: turismul cultural, turismul de afaceri, turismul de sntate,

    .a.

    Factorii care determina dezvoltarea turismului urban

    cresterea duratei timpului liber pe baza diminurii timpului de munc: urbanizarea; creterea duratei medii de via; diversificarea produselor turistice; sporirea mobilitii persoanelor; dezvoltarea tehnologiilor, a informatiilor i a transporturilor; sporirea atractivitii spaiilor urbane; creterea interesului pentru obiective culturale; dezvoltarea relaiilor sociale interne i internaional; dezvoltarea turismului de afaceri

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    40/54

    Caracteristici definitorii pentru deplasrile n orae

    lipsa sezonalitii, deplasrile urbane petrecndu-se pe toat durata anului, indiferent deanotimp;

    imprevizibilitatea calatoriei, datorata faptului ca de cele mai multe ori decizia este luatspontan;

    deplasrile de scurt durat sunt realizate de ctre turiti pe cont propriu i sunt asociateunor evenimente:expoziii de pictur, festivaluri, concerte, seri distractive, trguriprofesionale, etc.;

    deplasrile in mediul urban, antreneaz venituri financiare semnificative, turitiiefectund o serie de cheltuieli culturale, cumprturi, agrement, deloc de neglijat pentrucresterea economic a oraului;

    sejururile de scurt durat in general, influenteaz n mod semnificativ cretereaatractivitii oraului; eforturile realizate n direcia promovrii patrimoniului cultural, a ospitalitii, a

    elementelor cadrului natural i de agrement contribuind la mbuntirea imaginii n planextern i la atragerea fluxurilor turistice;

    5.2. Cteva produse turistice specifice turismului urban

    In privinta motivatiilor de calatorie, ponderea cea mai mare o deine turismul cultural iagrementul urban (aproximativ 40%), urmat de ntlniri cu familia i prietenii (30%), afaceri imotive profesionale (10-15%), la care se mai adaug vizitele gastronomice, cumprturile,participarea la evenimente, etc.

    Turismul cultural se refer la acel segment al industriei turistice care plaseaz atracia cultural ncentrul ofertei. Prin natura motivelor sale, prin locul de desfurare i modul de organizare, turismulcultural se integreaz celui urban i se interfereaz n acest perimetruatt cu turismul de vacan, cti cu turismul de afaceri.

    Turismul cultural reprezint astzi o form modern de via, o form n plin expansiune.

    Organizatorii de vacane tematice una din denumirile uzuale pentru produsele turismului culturalfructific avantajelepe care le ofer aceast form de turism:

    independena fa de un anumit sezon;

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    41/54

    posibilitatea dezvoltrii ofertei n zone diferite pe teritoriul rii, asigurnd o mai bunvalorificare a resurselor;

    larga adresabilitateintereseaz toate categoriile de clientel.*Programul "Capitala cultural european"a fost iniiat de Consiliul de Ministri ai Culturii dinUniunea European n 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei i de a celebra contribuiaoraelor la dezvoltarea culturii. Din anul 1990, mai multe orae au statutul de capitale culturaleale continentului: Paris, Atena, Amsterdam, Anvers, Berlin,Copenhaga, Dublin, Glasgow,Lisabona, Luxemburg, Madrid, Salonic, lista rmnnd deschis.

    In 2007, statutul de capital cultural european a fost deinut de Sibiu (Romnia) i Luxemburg.n anul 2009, Linz (Austria) i Vilnius (Lituania) au devenit capitale culturale europene aleanului 2009, dnd startul unei serii de evenimente ce vor fi gzduite de cele dou orae.

    Ca urmare a suprasolicitrii marilor orae patrimoniale ale Europei, n ultimul deceniu al

    secolului XX i nceputul secolului XXI a fost susinut ideea de sprijnire a micilor orae cuforme de cultur alternativ pentru a se reduce fluxul turistic din aceste mari metropole.

    Turismul de afaceri i activitile profesionale se refer la congrese, colocvii, seminarii,trguri, conferine, expoziii, reuniuni, ntlniri cu parteneri de afaceri, stagii de pregtire, etc.

    Turismul de afaceri concentreaz n prezent circa 20% din totalul cltoriilor internaionale iaproape 25% din totalul ncasrilor din turism, nregistrnd valori diferite de la o ar la alta, nfuncie de echipamentele turistice i nivelul general de dezvoltare economic.

    Referitor la tipologia cltoriilor de afaceri, acestea se structureaz n:

    turism general de afaceri

    care se refer la activitatea persoanelor care lucreaz n afara locului de munc obisnuit (delegaiile);

    reuniuni i ntruniri(ntlniri, conferine, simpozioane, colocvii, congrese)

    pe piaa real, dar i n literatura de specialitate este frecvent ntlnit noiunea de pia MICE (meetings,incentives, conventions and expositions);

    trguri i expoziii, cltorii

    stimulentoferite anumitor categorii de angajai ca recompens pentru rezultatele nregistrate nactivitatea profesional.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    42/54

    Turismul de sntatese refer la acele faciliti i destinaii care ofer consumatorilor de turism condiiide ameliorare a strii de sntate ce se ntlnesc n special n oraele i staiunile balneare.

    Cele trei forme principale ale turismului de sntate sunt:

    turismul medical (motivat de un tratament medical, intervenie chirurgical,consultarea unui medic);

    turismul de ntreinere a condiiei fizice (fitness i wellness) care se poatepractica att n staiuni balneoclimaterice, ct i n centre specializate;

    turismul de reabilitare i recuperare fizic i/sau psihic.Turismul educaionalse refer n general la acele forme de turism care ofer un program de studiu:

    turismul de studii,practicat de elevii sau studenii care urmeaz cursurile unei instituii de nvmntdintr-un centru universitar;

    circuitele de studii care sunt specializate pe diferite ramuri ale tiinei, sunt conduse de un profesor careofer participanilor explicaii i materiale de studiu i accesul la locuri sau situri importante pentrudomeniul de studiu al circuitului.

    5.3. Resursele turismului urban

    Printre preferinele vizitatorilor se situeaz istoria i personajele celebre, elementele culturale, recreerea idivertismentul, evenimentele i ocaziile festive, cladirile, monumentele i ansamblurile sculpturale,precum i frumuseea natural . Dintre acestea, un rol important l au atraciile culturale.

    Muzeele se incadreaz n grupa edificiilor culturale.Se pot diferenia:

    muzeele naionale, ce grupeaz obiecte de patrimoniu naional, precum ianumite piese din exterior intrate n patrimoniul rilor respective;

    muzeele regionale ce dispun de exponate adunate dintr-o regiune dat; muzeele locale, de dimensiuni mult mai mici, ce concentreza exponate colectate

    indeosebi din perimetrul asezrii gazd.

    Casele memoriale-pot nmagazina referine (obiecte si marturii) privind personaje artistice, culturale,

    politice, etc.Teatrele i Operelepstreaz funcia cultural iniial care, prin ea nsi, devine o surs pentrudesfurarea actului turistic.

    Edificiile religioase - valoarea turistic a edificiilor religioaseeste dat de arhitectura proprie cultelorreligioase universale si stilul constructiv.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    43/54

    Obiectivele istorice - deosebit de interesante sunt vestigiile.

    Palatele i castelele regale sunt prezente in multe dintre marile metropole ale lumii Monumentele, mausoleele, statuile, coloanele ridicate n cinstea unor importante figuri

    istorice, etc.

    Manifestrile culturale constituie sursa a interesului turistic doar n anumite intervale aleanului.;

    Carnavalurile, festivalurile artistice, cgurile si expoziiile sunt gzduite anual de marilemetropole ale lumii.

    Expozitiile internaionale cu specific, cum sunt saloanele auto, trgurile de turism,trgurile de carte.

    Frumusetea cadrului natural, parcurile i grdinile publice, vechile cartiere ale oraelor,arterele comerciale, etc. amploare.

    Aceast evolutie a condus la conturarea i afirmarea oraelor ca moivatie de cltorie n contextulextinderii funciilor acestora. Pe aceasta baz, s-au conturat orase tur isticeavnd o identitate bine definitn funcie de patrimoniul cultural universal:

    Orae muzeu - exista orae care i datoreaz atracia lor n mod deosebit valorilorartistice.

    Centre de pelerinaj - orase cunoscute ca centre de pelerinaj sunt situate n diverse zoneale lumii i atrag fluxuri importante de vizitatori cu prilejul unor srbatori religioase.

    Orae universitare; Oraele festival i orae congrese - n aceasta categorie pot fi incluse oraele

    consacrate pentru organizarea unor manifestariculturale internationale.

    5.4. Marketing-ul urbanconcepte si argumenteMarketingul urban ca mijloc de promovare a oraului, cu caracteristicile i perspectivele sale, n msurs atrag investiii i vizitatori din exterior. Produsul este finit, tot ce trebuie este s fie ambalat de omanier ct mai eficace;

    Marketingul urban ca modalitate de aliniere a politicilor de dezvoltare urban la cerinele actoriloreconomici locali i la ateptrile actorilor externi pentru ca acetia s fie atrai n promovarea economieilocale, considerat a fi fora din spatele bunstrii oraului;

    Marketingul urban ca instrument de reorganizare pe scar larg a administraiei oraului i a procedurilorde planificare ale acesteia, care se concentreaz mai mult asupra clientului oraului vzut ca produs(ceteni, ntreprinderi, instituii, investitori externi, vizitatori);

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    44/54

    Marketingul urban poate fi descris ca un set de activiti direcionate spre optimizarea relaiei dintre ofertade funcii urbane i cererea din partea locuitorilor, companiilor, turitilor sau altor vizitatori.

    Marketingul urban contribuie la procesul de construire, realizare i vnzare a imaginii unui ora pentruca acesta s devin atractiv pentru investitori, turiti i rezideni. Dup Philip Kotler, marketingulteritorial va avea succes atunci cnd beneficiari cum ar fi cetenii, lucrtorii i societile comerciale aumotive s se simt mulumii de comunitatea din care fac parte i cnd vizitatorii, agenii economici nouvenii i investitorii i vd confirmate ateptrile. Tot Ph. Kotler a mprit actorii marketingului urbann urmtoarele categorii:

    actori locali (Primarul, departamentul de planificare urban, departamentul pentrudezvoltarea afacerilor, biroul pentru turism, directorii serviciilor de infrastructur,instituii financiare, camera de comer, sectorul serviciilor hoteliere i cel de comer cuamnuntul, agenii de turism i voiaj);

    actori la nivel regional (agenii regionale pentru dezvoltare economic, comiteteregionale pentru turism, oficiali ai administraiei statului);

    actori la nivel naional (conducerea politic a rii, ministerele, sindicatele naionale); actori la nivel internaional (ambasade i consulate, camere de comer internaionale)

    Atunci cnd ne referim la pre ca la un element al mixului de marketing al comunitii, ne referim de faptla costurile pe care le instituie comunitatea asupra rezidenilor, turitilor i agenilor economici rezidenipentru privilegiul de a manifesta activiti n cadrul oraului costul de trai, taxele, costul de transport,valoarea proprietii, etc. Aceste avantaje n pre pot deveni parte component a unicitii de marketing aoraului.

    Factori luai n considerare de ctre turiti n vederea alegerii unei destinaii, n afar de imaginea deansamblu a oraului bazat pe obiectivele turistice, peisagistic iarhitectur, sunt: resursele,infrastructura general i specific, condiiile de trai, factorii de risc (criminalitate, instabilitate politica,dezastre naturale etc.), nivelul preurilor, calitatea resurselor umane etc.

    In concluzie, animaia turistic este o modalitate inedit de promovare a oraului, de sporire a calitiiofertei turistice, care are un impact destul de mare asupra tuturor categoriilor implicate (locuitori, turiti,etc.). Apreciez c animaia stradal este mai eficient dect cea indoor ntruct se adreseaz unui publicmai larg, de cele mai multe ori spectatorii nu trebuie s plteasc ca s asiste i ofer posibilitatea uneigame mai diversificate de activiti.

    Activitile i mijloacele de agrement n aer liber din staiunea Mamaia

    Acvatice sporturi nautice (ski nautic, kitesurf, caiac-canoe, jetski, windsurfing, yachting),scufundri, plimbri cu hidrobiciclete i scutere acvatice, tractri cu banane i cu colacigonflabili, agrement cu brci cu vele de tip catamaran i caravelle,croaziere cu vaporae, notulin piscine (dotate cu trambuline), agrementul pe tobogane acvatice

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    45/54

    Pe plajactiviti sportive (volei, fotbal), fitness, aerobic, patinaj pe ghea, recreere utiliznddotrile specifice (umbrele, ezlonguri, beach-baruri)

    Terestreplimbri cu motoscutere, biciclete (cu unul, dou sau patru locuri) i ATV-uri, deplasri cutrenuleul ntre zonele Perla i Cazino, plimbri cu autobuzele supraetajate pe ruta Mamaia - Constanta cu

    oprire la principalele obiective turistice, plimbri cu trsuri trase de cai n zona hotelului Rex

    Aerienelansri cu parauta, plimbri cu deltaplanul cu motor, plimbri cu parapanta tractat de alupa

    cu motor, bungee jumping

    n spaii special amenajateAqua Magic, Telegondola, Satul de Vacan, Teatrul de Var,cinematograf n aer liber, terenuri de sport (fotbal, tenis de camp, minigolf, volei, baschet),terenuri de joac pentru copii, centre de pescuit sportiv, centru de paint-ball, centru de carting

    ELEMENTE CU CARACTER DE EVENIMENT

    FestivaluriFestivalul de Muzic Uoar Mamaia, Festivalul Mamaia Copiilor, Festivalul Berii,Festivalul Cntecului i Dansului Popular Romnesc (care cuprinde i o parad de costumetradiionale), Festivalul de Salsa (2008), Festivalul Fanfarelor, Festivalul Internaional alProductorilor de Film Independeni, Festivalul Sunwaves, Experience Jazz Festival

    Competiii sportiveClass 1 Romanian Grand Prix, Campionatul Naional de Windsurfing (laclubul nautic Pinguin), Liga I la fotbal pe plaj, Turneul de Tenis Challenger Mamaia, CupaLigii Navale (organizat de Yacht Club Regal Romn), Cupa Ziua Marinei la Yachting, TurulDobrogei la ciclism, Cupa Aqua Magic la volei pe plaj (plaja hotelului Flora)

    Alte concursuriMiss Mamaia, Campionatul Internaional de gtit n aer liber (pe plaja din

    dreptul hotelului Flora)

    Spectacole, trguri, expoziii Power Marine Auto Show, Romanian Boat Show, Exotic CarShow, Luxury Show, Trgul Meterilor Populari, Strong Man, Mamaia Milano Night, Moda eMusica sotto le Stelle, Aero Grand Prix

    Concerte Akon (2007), World Music Mamaia (2008), Zucchero (2008), Fatboy Slim (2008),Shaggy (2008), Goran Bregovici (2009), concerte ale artitilor locali

    6.1. nceputurile industriei parcurilor de distracie

    Amenajrile turistice nu se limiteaz doar la perimetrul orasului. Zona periurban obine o funcieturistic n cazul n care dispune de obiective de atracie corespunzatoare. Populaia urban caut, ntimpul liber, locuri ce contrasteaz cu spatiul de reziden, iar aceste locuri sunt oferite, n foarte multedintre cazuri, de zona periferic a spaiului urban.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    46/54

    Spaiile destinate agrementului din marile orae sau din zona lor periurban, sunt edificate, att pentruturiti, ct i pentru rezideni, n vederea satisfacerii nevoii acestorade destindere i reconfortare fizic,divertisment, amuzament, etc.

    Spaiul destinat agrementului poate fi:

    - nchis, n spaii special amenajate ca: sli de teatru, cinema, concerte, baruri, discoteci etc, cendeplinesc ca funcie satisfacia psihic a indivizilor prin activiti cultural-distractive sauinstructiv-educative;

    - n aer l iber , conceput n spaii special amenajate ca: grdini publice, parcuri de distracii,stadioane, complexe sportive, spaii periurbane amenajate, etc., pentru a satisface nevoiaindivizilor de destindere i reconfortare fizic.

    Mondializarea se manifest i n cazul parcurilor de distracie prinrspndirea lor geografic, iprin internaionalizarea conceptelor, a structurilor financiare i decizionale i a alianelor ntreoperatorii i partenerii acestei industrii.

    La nivel mondial, primele 25 parcuri de distracii au nregistrat un numr de 187,6 milioanevizitatori n anul 2007;

    Cele mai vizitate 20 parcuri de distracii din America de Nord, au nregistrat un numr de 122,8milioane vizitatori n anul 2007, cu 2,6% mai mult dect n 2006.11,3 milioane vizitatori au fostnregistrai n anul 2007, n principalele parcuri de distracii din Mexic i America Latin;

    Cele mai vizitate 20 parcuri de distracii din Europa, aunregistrat n anul 2007 un numr de 60,9milioane vizitatori, cu 3% mai mult dect n 2006. Potrivit statisticilor n 2007 cel mai vizitat parc

    de distracii european a fost Disneyland;

    Cele mai vizitate 10 parcuri de distracii din Asia, au nregistrat un numr de 65,8 milioanevizitatori n anul 2007;

    Primele 20 parcuri acvatice din lume au nregistrat n 2007 un numr de 19.379.000 vizitatori

    Oferta parcurilor de distracie se difereniaz de oferta parcurilor recreative clasice printematizarea ansamblului unui parc. De-a lungul timpului s-au concretizat trei faze, urmndaceleai caracteristici cu etapele de via ale unui produs:

    Ciclul industriei parcurilor de distractie, cunoate o prim faz, pe care o putem califica deemergen

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    47/54

    nregistrat n Statele Unite, apoi n diferite alte regiuni ale lumii. Piaa a identificat un potenial al cererii, delimitat de vectori industriali de

    producie dominai de imagini emoionale, legate de tema general (deseneanimate, filme populare, tiin, istorie natural, amuzamente acvatice etc.).;

    In faza de cretere

    au avut loc investiii semnificative n proiecte inovatoare i n dezvoltarea unuimarketing de mare consumaie.

    Faza de maturitatea acestei piee

    are loc n prezent doar n America de Nord. Aceast faz a aprut la nceputul anilor 1990, dei analizele de la sfritul anilor

    1980 estimau c piaa era saturat i c perspectivele de cretere erau posibiledoar n exteriorul pieei americane.

    Faza a fost caracterizat de o integrare a acestei industrii cu alte sectoare ale industriei de loisir

    n principal cu televiziunea, cinematograful, video-ul i jocurile electronice, dedezvoltarea unor noi concepte, n particular cele care asociau activitile deshopping, dinning i entertaining

    putina istorie

    La sfritul anilor 1800, dezvoltarea industriei parcurilor de distracie s-a dezvoltat n Statele Unite aleAmericii. Creterea gradului de urbanizare de dup Rzboiul Civil a dat natere companiilor ce se ocupaude transportul cu ajutorul electricitii (actualele tramvaie).

    n acea perioad companiile de utiliti solicitau companiilor de transport o tax pentru utilizareaelectricitii. Ca efect al acestei taxe, companiile de transport au cutat un mod pentru stimulareatransportului la sfritul sptmnii.

    Rezultatul a fost apariia parcurilor de distracii. Construite la captul liniilor de tramvai, parcurile dedistracii erau simple, constnd n faciliti pentru picnic, sli de dans, restaurante, jocuri i cteva

    trenulee localizate de cele mai multe ori pe malurile unor lacuri sau ruri. Acest tip de parcuri au avut unsucces imediat i n curnd au fost deschise pe ntreg teritoriul Statelor Unite.

    Parcurile de distracie au intrat n epoca de aur ncepnd cu anul 1893 cnd n Chicago a avutloc Expoziia Mondial dedicat lui Cristofor Columb. Acest trg internaional a prezentat lumiintregi Roata Carusel i modelul de distracie Midway.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    48/54

    Modelul Midway, care propunea o varietate de atracii, precumi modul de concesiune aavut un succes enorm i a impus n acest fel metodele de construcie a parcurilor dedistracii pentru urmtorii 60 de ani. Anul urmtor, cpitanul Paul Boyton a mprumutatconceptul Midway i a deschis primul parc de distracii modern din lume-Paul BoytonWater Chutes-n partea de sud a oraului Chicago.

    Spre deosebire de parcurile de la nceputul perioadei, Water Chutes a fost primul parc dedistracii care a perceput tax de intrare i a folosit atraciile de genul trenuleelorcaprincipal atracie n detrimentul zonelor destinate picnicului sau a lacurilor.

    Succesul parcului din Chicago l-a inspirat pe proprietar s deschid un parc similar nbinecunoscuta staiune Coney Island din New York, n anul 1895.

    O categorie important de amenajri destinate agrementului turistic sunt parcurile de distracie, ce aunceput s prinda contur n tot mai multe din marile orae ale lumii. Cel mai cunoscut i de altfel cel mai

    mare complex de distracii a fost creat n Florida Lumea lui Walt Disneylocul unde copii de toatevrstele i pot ntlni personajele preferate create de Walt Disney

    Parcurile de distracie reprezint astzi un sector economic de importan mondial. Cele mai importantegrupuri industriale, financiare sau sectoare de distribuie, multimedia sau de comunicaie se intereseaz nultimul timp de ceea ce constituie unul din segmentele emergente ale consumului, adic de parcurile dedistracie.

    Top 10 lanuri parcuri de distracii dup numrul de vizitatori

    Locul Lanuri parcuri de

    distracie

    ara Anul Vizitatori

    1 Walt Disney Parks

    and ResortsS.U.A

    2007 116,500,000

    2 Merlin

    Entertainments

    Group

    MAREA

    BRITANIE

    2007 32,100,000

    3 Universal Studios

    Recreation Group

    S.U.A 2007 26,400,000

    4 Six Flags Inc. S.U.A 2007 24,900,000

    5 Busch Entertainment

    Corporation

    S.U.A 2007 22,300,000

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    49/54

    6 Cedar Fair

    Entertainment

    Company

    S.U.A 2007

    22,100,000

    7 Parques Reunidos SPANIA 2007 12,000,000

    8 Compagnie Des

    Alpes

    (Grvin&Compagnie

    SA)

    FRANA 2007 9,600,000

    9 Herschend Family

    Entertainment

    Corporation

    S.U.A 2007 8,900,000

    10 Everland KOREA 2007 8,600,000

    6.2. Criterii de clasificare a parcurilor de distractie

    1. n funcie de zona geografic:

    Europa Gardaland, Mirabilandia, Italia in Miniature-Italia, Parque de Atracciones-Spania,Adaland-Turcia, Crealy Adventure, Legoland Windsor-Marea Britanie, Movie World, Europa,

    Serengeti Safari-Germania, Oceade, Bellewaerde, Boudewijn, Bobejaaland, Plopsaland, SixFlags, Telecao, The Land of Ny-Belgia, Prater-Austria, Asterisc, Disneyland Paris, Futuroscop-Frana

    Australian Adventure World, Dream World, Royal Melbourne Show, Perth Royal Show,Seaworld, Warner Bros Movie World, Wonderland

    Africa Gold Reef City, Ratanga Junction, Efteling

    America de Nord i Sud Parque Nizuc, Cici, Tangamanga, Selva Magica-Mexic, MorenosPark, Hopi Hari, Neo Geo World, Aqualakos, Mirabilandia-Brazilia, Calaway Park, Victoria

    Park-Canada, Disneyland California, Paramount, Animal Kingdom, Magic Kingdom, SeaworldOrlando etc.

    Asia Disneyland Tokio, Appu Ghar, Ocean Park-India.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    50/54

    2.n funcie de zona de amplasare a parcului

    n interiorul oraului exemplu: Parque de Atracciones, Legoland Windsor, Prater, Vidam,Boudewijn, Appu Ghar, Isla Magica, Efteling, Waterland

    n zona limitrof exemplu:Italia in Miniature, Bobejaalandn afara orauluila mai puin de 10 km; ntre 10-50 km - exemplu: Gardaland, AdventureWorld, Asterix; peste 50 de km - exemplu: Adaland Aquapark

    3..n funcie de tematica atraciilor

    Istoria omenirii exemplu: Gardaland, Parque de Atracciones, Terra Mitica

    Povestiri clasice exemplu: Plopsaland, The land of Ny, Efteling, AsterixDisneyland Paris

    Cinematografie exemplu: Movie World, Warner Bros Movie World

    Reproducerea obiectivelor turistice celebre exemplu: Italia in Miniature, Legoland Windsor,Europa, France Miniature

    4.n funcie de atracia turistic dominant

    Apa exemplu: Gardaland, Parque de Atracciones, Seaworld

    Pdurea i animalele Serengeti Safari, Bellewaerde, Boudewijn, Telecao,

    Spaiul virtual exemplu: Phantasialand, Futuroscop

    Atraciile mecanice exemplu: Vidam, Adventure World.

    5. I n functie de zona de amplasare a parcur il or:

    n interiorul unei cldiriparcul Circus Circus din interiorul hotelului cu acelai nume din LasVegas; sau parcul din interiorul mall-ului Mall of America;

    n interiorul oraelor Prater, Isla Magica, Waterland;

    n afara oraelorFrontier Town din Ocean City; Adaland Aquapark la peste 50 de km deora;

    n zona limitrofa Italia in Miniature

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    51/54

    6. nfuncie de mrime:

    MariDisneyworld i Universal Studios Hollywood care sunt construite pe spaii de 1,5-2kilometri ptrati i au un numr de peste 25 de curse;

    mediiSix Flags sau Aqualand-urile desfurndu-se pe spaii de peste jumtate de kilometruptrat;

    micimajoritatea parcurilor din arile mai puin dezvoltate

    7. n funcie de publicul cruia i sunt destinate atraciile:

    copii cu vrstele ntre 2 i 16 ani lanul de patru parcuri cu atracii construite n jurul temeijocurilor Lego i anume Legoland ;

    publicul general, de toate vrstele cum sunt Disney Studios sau Universal Studios undentlnim atracii att pentru copii cu vrste ntre 3 i 5 anict i pentru aduli;

    aduli cu vrste peste 45 de ani cum este Schwaben Quellen din Germania amintit mai sus ncare exist faciliti doar pentru relaxare;

    8.n funcie de modalitatea de plat:

    primul tipeste reprezentat de parcurile n care turitiipltesc la intrare o tax modic sau intrarea

    este chiar liber, ns se pltete fiecare atractie, individual.

    al doilea tip de parcuri sunt cele care folosesc un sistem de plat prin care vizitatorul pltete osingur dat la intrare i are astfel dreptul s experimenteze aproape toate atraciile de cte oridorete pe parcursul vizitei.

    n ceea ce privete tipologia parcurilor tematice (de loisir), este dificil de realizat oclasificare a acestora dat fiind diversitatea lor conceptual i funcional. Cu toateacestea, n 1988, Dr. Heinz Rico Scherrieb realizeaz cea mai complet prezentare afunciilor parcurilor de loisir i, pe aceast baz, o delimitare a acestora, astfel:

    parcuri-eveniment Disneyland, parcuri urbane, safari, ecomuzee, parcuri-grdini, muzee

    tiinifice i de tehnologie, etc.;

    parcuri de odihn naturale, forestiere, grdini botanice, expoziii horticole, etc.;

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    52/54

    parcuri acvatice piscine de loisir, bi termale i de distracii, etc.;

    parcuri de joac i sport grdini pentru copii, complexuri sportive, etc.;

    complexurile de loisir urbane sau rurale; alte categorii

    baze de agrement situate n spaii periurbane, terenuri de golf, tenis, casede cultur, etc.

    6.5. Tendine ale industriei parcurilor de distracie Vor avea teme legate de ar/ regiune i se va ine cont mult i de diferenele culturale,

    parcurile tematice devenind simboluri pentru mndria naional. n timp ce, japoneziiprefer atraciile western i magazinele de suveniruri bine aprovizionate, chinezii suntiubitori de spectacole culturale i parcuri n miniatur.

    Vor deveni pri ale unor proiecte cu folosin multipl. Participare activ i interaciune a vizitatorilor, putnd controla i intensifica experiena.

    Integrarea de tehnologie a atraciilor, jocurilor, spectacolelor ntr-o manier modern icreativ, ajutnd ca un parc s fie n pas cu piaa contemporan. Dealtfel, folosirea desimulri i realitate virtual este mai ieftin, ocup mai puin loc, iar n caz c se doreteschimbarea atraciei, trebuie schimbat dect soft-ul.

    Reinvestire care poate include expansiune n noi regiuni. n Asia, industriaexperimenteaz cea mai rapid cretere.

    Extinderea experienelor de la 7 ore la 7 zile prin construirea mai multor parcuri naceeai zon, hoteluri, magazine diverse, i, de asemenea, posibiliti mult mai variate depetrecere a timpului liber.

    Adugarea de noi atracii periodic va rezulta ntr-o cretere a numrului de vizitatori chiarntre 5-10%, lucru care s-a ntmplat la Disneys Animal Kingdom care a avut n 2006 ocretere de 8 %.

  • 7/28/2019 118115484 Animatie Si Agrement

    53/54

    Orientare acvatic. SeaWorld este nc popular, dar n viitor probabil va fi interzisinerea n captivitate a vieuitoarelor acvatice, industria orientndu-se spre experienechiar n ocean i ajutndu-se i de realitatea virtual.

    Proiectare pentru orice anotimp/ medii artificiale, noile parcuri tematice avnd mai multeatracii acoperite i funcioneaz pe o perioad mai ndelungat a anului.

    Prin urmare au aprut din ce n ce mai multe parcuri acvatice acoperite. n 2000 existau18 astfel de parcuri n Statele Unite ale Americii; numrul a ajuns la peste 100 n 2006,nc 33 s-au deschis in anul 2007, anul 2008 ncepnd cu 169 de parcuri acvaticeacoperite i cu mai mult de 50 de proiecte n curs de desfurare.

    Se va acorda o atenie din ce n ce mai mare rilor n curs de dezvoltare, deoarece pentruacestea turismul poate fi un factor de lansare economic. rile care au potenial ridicatpentru aceast industrie sunt: Brazilia, Mexic, India, Tailanda, Orientul Mijlociu,

    Singapore, Malaezia i Indonezia. Va trebui s mai treac civa ani pn se vor vedearezultatele, spre exemplu, Universal are n plan Dubai-ul, proiect care va fi gata anulacesta, iar Disney un parc n China.

    Diversificarea parcurilor orientndu-se pe nie de pia, care poate nu sunt acoperite nmarile parcuri de distracie. Exemple de noi atracii sunt: zonele de distracie pentrufamilii din centrele comerciale, centre de recreere pentru familii n natur, mini-golf,restaurante tematice, mini-acvarii.

    End of DRACULA STORYLa doi pasi de Capitala pe locul pe care guvernul Nastase doreasa faca un megaparc de distractii - Dracula Park,

    se va ridica cel mai mare centru SPA din Uniunea Europeana, in ceea ce se vrea a fi"statiunea balneara Snagov".

    Initiativa privata isi spune cuvantul si acolo unde guvernele au dat gres datorita nepriceperii.Intreprinzatorii privati cu resurse mult mai mici au con