114787334 Transportor Cu Banda

28
- Proiect la disciplina Sisteme de transport Transportor cu Bandă

description

Transportor cu banda, proiect ISB

Transcript of 114787334 Transportor Cu Banda

1

- Proiect la disciplina Sisteme de transport

Transportor cu Band

Conducator proiect: Marcu Silviu Student: Sitaru Mihai IonutGrupa: 7312014-2015Tema de proiect la disciplina Sisteme de Transport

1. Titlul temei

Transportor cu banda2. Cerinte initiale pentru proiect

2.1 Capacitatea de lucru: 4,4 kg/s

2.2 Materialul de lucru: faina

2.3 Lungimea : 10 m

2.4 Unghiul de inclinare: 0

3. Memoriul de calcul

3.1 Studiul solutiilor constructive similare

3.2 Prezentarea si justificarea solutiei adaptate pentru elevatorul cu cupe

3.3 Calculul principalilor parametrii constructivi, functionali si energetici

3.4 Calculul de dimensionare

4. Materialul graphic

4.1 Ansamblul general

5.Data primirii temei:

6. Termen de predare a proiectului:

Cuprins:

1) Studiul solutiilor constructive similare

a. Consideratii generale

b. Solutii constructive de transportoare cu bandac. Constructia principalelor parti componente ale transportorului cu banda

2) Prezentarea si justificarea solutiei adoptate pentru transportorul cu banda

3) Calculul parametrilor principali, constructive, functionali si energetici4) Calcule de dimensionare Ansamblul general

1.Studiul solutiilor constructive similare

1.1 Consideratii generale

Transportoarele cu banda reprezinta tipul cel mai raspandit de transportor continuu, putand fi utilizat atat ca instalatie stationara cat si ca trasportor mobil.

Lungimea unui transportor cu banda este limitata de rezitenta benzii in ce priveste preluarea fortei de tractiune (benzile cu insertie din bumbac au lungimi de pana la 300 m, in timp ce benzile metalice pot ajunge pana la 500 m).

Vitezele de transport sunt variate in functie de natura sarcinii fiind cuprinse intre 0,4 4 m/s (vitezele mici sunt pentru sarcini individuale si cele mari pentru materiale in vrac cu granulatie mijlocie, asa cum ar fi cerealele).

Transportoarele cu banda se folosesc la transportul produselor sub forma varsata si a sarcinilor individuale in plan orizontal sau sub un unghi de pana la 200 fata de planul orizontal.

Principalele parti componente ale unui transportor cu banda sunt : organul de tractiune este banda(4) infasurata pe tamburul (5), tamburul de intoarcere (1), tamburul de antrenare (7) si tamburul de intindere (8). Materialul transportat este impiedicat sa cada lateral de jghiabul (3) fixat pe cadrul transportorului. Actionarea transportorului se face de la motorul electric (10) prin intermediul variatorului de turatie (11) si a reducatorului planetar (12). Sustinerea benzii se face cu ajutorul unor role de sustinere. Unele transportoare mai sunt prevazute cu dispozitive de curatire a benzii dispuse pe ramura inferioara a acestora.

Clasificarea transportoarelor cu banda se poate face dupa mai multe criterii: a) dupa destinatie - cu destinatie generala - cu destinatie specialab) dupa tipul benzii - plane - sub forma de jgheab

c) dupa materialul din care se confectioneaza banda - cauciuc cu insertii textile - material textile

- otel

d)dupa modul de descarcare

- cu descarcare la capat - cu descarcare pe parcurs

Transportoarele cu banda au constructie simpla, greutate mica, siguranta in functionare si consum de energie redus.

Principalele dezavantaje ale transportoarelor cu banda sunt urmatoarele: unghi de inclinare mic, durata de functionare si viteza de deplasare a benzii relative redus, produc praf in timpul functionarii (in cazul transportului produselor pulverulente).

Transportoarele cu banda se folosesc la diverse masini si instalatii zootehnice: tocatori, combine de siloz, bucatarii furajere, fabrici de nutreturi combinate, instalatii de distribuire a hrane, etc.

1.2 Solutii constructive

a) Modelul Alpine

Caracteristici:

- latimea maxima a benzii 600 mm

banda este confectionata dintr-un material antiderapant

incarcarea maxima repartizata uniform este de 700 kg

incarcarea maxima unitara 100 kg

viteza benzii 3m/s

posibilitate de reglare a unghiului de descarcare

Tabel de dimensiuniModelLungimeaMaxima

(mm)A(mm)B(mm)C(mm)D(mm)E(mm)F(mm)

A1010000760381033506710N/A3230

A10-11000076038103350N/A34303230

A10-21000076038103350671034303230

b) Modelul Annapurna

Caracteristici:

- latimea maxima a benzii 600 mm

banda este confectionata dintr-un material antiderapant

incarcarea maxima repartizata uniform este de 700 kg

incarcarea unitara admisa 100 kg

viteza benzii 3m/s

Tabel de dimensiuniModelLungimea

Maxima

(mm)A

(mm)B

(mm)C

(mm)D

(mm)E

(mm)

AN660007603050609039601372

AN1095007603050701051301372

1.3 Constructia principalelor parti componente ale transportorului cu bandaa) Banda este organul flexibil de tractiune si in acelasi timp organul purtator al materialului ce urmeaza a fi transportat. Ea se confectioneaza din cauciuc cu insertii din fire chimice (polyester in urzeala si poliamida in batatura), simbolizate conform STAS 8983-75; PES/PA 125; PES/PA 160; PES/PA 400 in care 125, 160, 250 si 400 reprezinta rezistenta la rupere in N/mm pe o insertie in banda finite comform STAS 2077/1-85.

Insertiile taxtele au grsimea de 1,2-3 mm, iar stratul de cauciuc dintre ele este de 0,2-0,3 mm. Insertiile cu grosime mare au urzeala formata din cord textile cu rasucire dubla. Randurile de cord textile sunt legate intre ele prin fire transversale (batatura) commune. Benzile cu cabluri din otel au de obicei pe ambele parti 1-2 insertii care au rolul de a prelua loviturile din partea bucatilor de material, de a asigura rezistenta transversala a benzii si de a proteja cauciucul impotriva taierii din material,de a asigura rezistenta transversala a benzii si de a proteja cauciucul impotriva taierii de catre cabluri la trecerea peste tambure. Insertiile din material textile pot fi formate dintr-o singura bucata infasurata in spirala sau reduse treptat in zona centrala pentru a mari elasticitatea benzii. Numarul de insertii si grosimea invelisului de cauciuc pentru benzile de transport cu insertii textile sunt indicate in STAS 2077/1-85.

Latimile nominale ale benzilor cu insertii textile sunt: 400, 500, 650, 1000, 1200, 1400, 1600, 1800 si 2000 mm (STAS10674-86).

Pentru a realize o banda fara sfarsit pe o anumita lungime, capetele benzii trebuiesc inadite. Acesta operatie se poate face pe cale mecanica sau prin vulcanizare. Inadirea mecanica trebuie sa asigure flexibilitatea benzii atat in sens londitudinal cat si transversal. Se foloseste legatura prin eclise sau balamale fixate de benzi prin nituri sau suruburi. La acest mod de inadire a benzii gaurile pentru nituri constituie concentratori de tensiune si micsoreaza rezistenta la tractiune a benzii. Acest dezavantaj este inlaturat la benzile imbinate prin vulcanizare. Imbinarea prin vulcanizare poate fi la cald sau la rece.Banda trebuie sa fie: sa fie rezistenta la tractiune si elastica

sa fie putin higroscopica sa reziste la actiunea abraziva a materialelor transportate

sa se alungeasca relativ putin in timpul functionarii

sa se poata inadii usor in cazul ruperii

1 cauciuc

2 insertii de protectoare3 insertii din material textil

4 cord

5 cablu de poliamida6 cablu de otel

b) Tambure antrenarea benzilor se face in general cu ajutorul unui tambur,mai rar cu doua tambure de antrenare. Pentru marirea aderentei dintre tambur si banda, suprafata tamburului se acopera cu un strat de cauciuc de 15-20 mm grosime fixat cu suruburi cu cap inecat, in fig. 3 s-a construit un tambur dublu conic pentru a asigura centrareaa benzii.

Tamburele de antrenare se pot executa in doua variante constructive: normala si intarita. Varianta intarita are grosimea mantalei si diametrul arborelui mai mare decat la varianta normala si se foloseste pentru sarcini si momente mai mari decat pentru tamburele normale.Principalele diametere ale tambure de intoarcere a benzii de transport, tambur de deviere, in scopul maririi unghiului de infasurare a benzii pe tamburul de antrenare sau a tambure de intindere. Aceste tambure se rotesc liber pe ax si nu sunt prevazute cu strat adeziv. In fig. 2 este prevazuta constructia unui tambur de intindere.

Tambur de intindere

Fig. 5

c) Sistemul de sustinere a benzii este realizat cu ajutorul tablierelor, rolelor sau combinatii de tabliere si role.

1 cadru

2 tabliere

3 banda

4 - role

Sustinerea benzii pe tabliere (confectionate din tabla sau lemn) se floseste in cazul transportoarelor de lungime foarte mica putin incarcata, este o constructie simpla, cu dezavantajul unui consum de energie ridicat si uzura rapida a benzii.

Rolele reprezinta o solutie mai complicata si din punct de vedere constructiv, dar mai avantajoase din punct de vedere energetic.

Rolele cu suprafata lisa L se pot utiliza oriunde pe traseul de transport.

Rolele cu benzi de cauciuc B se utilizeaza in zona de incarcare a benzii cu material in cazul alimentarii cu material cu granulatie mare care cad de la o inaltime.

Rolele cu discuri D se folosesc pe ramura de intoarcere in cazul transportului unor materiale aderente la banda, cu rol de a curati banda.d) Sistemul de intindere a benzii are rolul de a prelua deformatii permanente ale benzii si a creea forta normala a benzii pe tamburul de antrenare.

Cursa sistemului de intindere este de aproximativ3% din lungimeatrasportorului pentru cu lungime mica (30 -40 m) si 5% din lungimea trasportorului pentru cele mari.

e) Sistemul de incarcare are rolul de a incarca banda cu un strat uniform de material. Constructia depinde de material incarcat pe banda.

Pentru incarcarea benzii cu material cu granulatie mica si care curge usor, schema este reprezentata mai jos.

1 cos de alimentare

2 - clapeta pentru reglarea debitului

3 placi de gidare a materialului

f) Sistemul de descarcare pe traseul trasportorului se realizeaza cu ajutorul carucioruui de descarcare compus dintr-un cadru care poate rula pe roti de-a lungul trasportorului prevazut cu doua tambure si jgheab de descarcare.

Dimensiunile caruciorului trebuie astfel alese incat inclinarea maxima a benzii max Fmin daca nu respecta conditia FII se majoreaza si se recalculeaza celelalte forte

FII = 2000 N

Din sistemul de ecuatii rezulta:

FI = 2026.25 N

FII = 2000 N

FIII = 2215 N

FIV = 3258.64 NLatimea benzii B se determina in functie de aria sectiunii transversale a materialului aflat pe ramura incarcata a elevatorului.

Forta realizata de dispozitivul de intindere al benzii cu cupe este:

Fint = FII + FIII = 2000 +2215 = 4215 N

4. Calcule de dimensionare

unghiul de taluz natural in repaus 0 = 35

unghiul de taluz natural in miscare va fi:

= (0.4....0.7) 0 = 0.6 35 = 21

K = 0.9 din STAS 7539-84

Din STAS 10674-1976 se alege B = 400 mm

Nr. Insertii

EQ Fmax = 1147.24 N

K6 = 8 + K7 + K8 + K9K6 = 8 + 0 + 0 + 1 = 9

ADVANCE

EQ Din STAS 2077-85 alegem Ni = 2 pentru banda cu insertii textile Pes/PA 125 care are caracteristici:

p = 4 mm

r = 2 mm

i = 1.2....3 mm

Diametrul tamburului de antrenare :

DTA = K2 Ni

K2 125 mm pentru benzi cu insertii din tesaturi din bumbac

DTA = 125 2 = 250 mm

Diametrul tamburului de intindere

DT = Ki NiKi =100 mm pentru benzii cu insertii din tesatura din bumbac

DT = 100 2 = 200 mm

Pentru B = 400 mm, din STAS 7541-84 lungimea tamburelor LA = 500 mm

Arborele

Mt = Ft DTA = 1700.32 250 = 340 Nm

Din STAS 8724/3-74 alegem Mt = 425 Nm

Din STAS 8724/3-74 se alege diametrul de capat al arborelui da = 50 mm

Aleg rulmentul radial cu bile clasa 1 de utilizare.

Cauza principala a scaderii din functiune a rulmentilor se datoreaza pittingului (oboselii superficiale) pe caile de rulare ale inelelor, respectiv de corpurilor de rostogolire.Bibliografie:

Indrumar de proiectare - Ladislau David

Note curs Dutu Mihaela

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

EMBED Equation.3

PAGE 3

_1274532081.unknown

_1274532421.unknown

_1274532582.unknown

_1274532792.unknown

_1274535415.unknown

_1274532631.unknown

_1274532704.unknown

_1274532452.unknown

_1274532347.unknown

_1274532380.unknown

_1274532298.unknown

_1274084239.unknown

_1274531985.unknown

_1274532073.unknown

_1274531929.unknown

_1274085410.unknown

_1232209023.unknown

_1263717009.unknown

_1263717923.unknown

_1274084175.unknown

_1263717894.unknown

_1232211589.unknown

_1232211750.unknown

_1232209184.unknown

_1231873141.unknown

_1232208633.unknown

_1231872377.unknown

_1231872531.unknown

_1231698865.unknown