109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

29
EFT- acupunctura emotionala fara ace! dr.Silviu Popa Copyright © 2012 Silviu Popa, Toate drepturile rezervate dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Transcript of 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Page 1: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

EFT- acupunctura emotionala fara ace!

dr.Silviu Popa

Copyright © 2012 Silviu Popa, Toate drepturile rezervate

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 2: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

INTRODUCERE

Ce-ai zice dac ai afla c exist o cale prin care s scapi de toateấ ấ ấ ấ emo iile negative care te consum i î i fac via a nepl cut ?ţ ấ ş ţ ţ ấ ấ Ce-ai zice dac ai putea terge din ad ncul inimii furia, vinov ia, ura,ấ ş ậ ấţ teama, îndoiala ? Ce-ai zice dac ai reu i s te eliberezi rapid de anxietate, atacuri deấ ş ấ panic , fobie de erpi, claustrofobie ?ấ ş Cum ar fi s arunci la co aceste de euri emo ionale i s faci locấ ş ş ţ ş ấ pentru mai mult bucurie, încredere în sine i entuziasm ?ấ ş Ei bine, am o veste foarte bun pentru tine. ấ Exist o caleấ prin care po i realiza toate aceste lucruri. Ea se nume te EFT i despre ea vei citiţ ş ş în cartea pe care o ai în fa .ţấ Cand am descoperit-o in urm cu 6 ani, nu îmi imaginam c t de multấ ấ m va ajuta EFT s fac fa provoc rilor vie ii. Am înv at EFT de unulấ ấ ţấ ấ ţ ấţ singur, petrec nd sute de ore pe Internet i citind articolele desc rcate iậ ş ấ ş printate.Am experimentat ce scria acolo pe cele mai diverse situa ii, de laţ durerea de din i sau de coloan p n la teama de vorbi în public. i deţ ấ ậ ấ Ş fiecare dat am constatat c EFT func ioneaz excelent! Exact ca laấ ấ ţ ấ carte. Am început s predau aceast tehnic la seminariile mele de tiin aấ ấ ấ Ş ţ succesului. Intr-unul din seminarii, o cursant s-a vindecat în 5 minute deấ fobia de c ini pe care o avea din copil rie. Al i cursan i cu care am lucratậ ấ ţ ţ personal i-au îmbun t it sensibil rela iile la locul de munc i în familieş ấ ấţ ţ ấ ş sau starea de s n tate.ấ ấ Habar nu aveam atunci c , de fapt, m preg team pentru o încercareấ ấ ấ mult mai dificil . Pentru o situa ie în care î i po i pierde complet busola iấ ţ ţ ţ ş te întrebi dac via a mai are vreun sens. La începutul lui 2006, o cumplitấ ţ ấ tragedie familial mi-a zguduit via a.ấ ţ Dincolo de durerea acelor clipe, dincolo de cuvintele de imb rb tareấ ấ ale prietenilor i rudelor, îmi amintesc c t de mult m-a ajutat EFT s îmiş ậ ấ p strez echilibrul sufletesc i s îmi revin. In scurt timp, triste ea imensấ ş ấ ţ ấ pe care am sim it-o atunci s-a transformat într-un amestec de iubire,ţ admira ie i recuno tin pentru cea care nu mai era l ng mine. i într-oţ ş ş ţấ ậ ấ Ş dorin puternic de a da un sens nou, profund, vie ii mele.ţấ ấ ţ Mi-am dat seama c am la dispozi ie un formidabil instrument deấ ţ transformare i dezvoltare personal . i de aceea am utilizat EFT peş ấ Ş scar larg , oriunde am sim it c este nevoie. Iar rezultatele nu auấ ấ ţ ấ înt rziat sa apar : mi-am dep it o mul ime de frici i griji, am efectuat oậ ấ ấş ţ ş

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 3: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

schimbare radical de carier - de la cercetare tiin ific la antreprenoriat,ấ ấ ş ţ ấ am adoptat un stil de via s n tos i am dob ndit o s n tate perfect ,ţấ ấ ấ ş ậ ấ ấ ấ am construit împreun cu fiul meu 2 afaceri de succes, m bucur deấ ấ compania unor oameni pl cu i i interesan i etc etc.ấ ţ ş ţ Mai mult, din dorin a de a-i ajuta i pe al i rom ni s beneficieze deţ ş ţ ậ ấ acest instrument minunat, din 2008 am inceput s organizez seminariiấ EFT pentru grupuri de c te 15 – 20 de persoane. Ini ial în Bucure ti, apoiậ ţ ş în toate marile ora e din ar . Am avut astfel nenum rate ocazii de aş ţ ấ ấ observa c t de bine lucreaz EFT în cele mai felurite situa ii.ậ ấ ţ Ideea de a scrie acest carte a venit din experien a pe care amấ ţ acumulat-o lucr nd cu cei peste 400 de absolven i ai seminariilor EFT,ậ ţ precum i cu cei peste 100 de clien i pentru consultan EFT individual .ş ţ ţấ ấ Mul i dintre ei au dorit s aib un îndreptar care s îi ghideze i s îiţ ấ ấ ấ ş ấ inspire. Un material care s descrie situa ii în care mul i se reg sesc iấ ţ ţ ấ ş solu iile pe care le aduce EFT pentru fiecare caz în parte.ţ Tot ce î i r m ne de f cut este s cite ti, s înve i i, mai ales, sţ ấ ậ ấ ấ ş ấ ţ ş ấ aplici ceea ce descoperi în aceast carte. Bucur -te de via ! Pre uie teấ ấ ţấ ţ ş fiecare clip !ấ

Silviu Popa, Ph.D.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 4: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

EFT, acupunctura emotionala fara ace!

Totul este in mintea noastra. Uneori ea rectioneaza exagerat la intamplari si lucruri reale sau imaginare. Dar putem sa o ajutam ca sa functioneze pentru noi si nu impotriva noastra. O metoda prin care mintea noastra poate sa functioneze asa cum ne dorim este EFT- Emotional Freedom Techniques.

EFT este acupunctura emotionala - dar fara ace!

EFT (prescurtare de la Emotional Freedom Techniques - tehnica eliberarii emotionale) se bazeaza pe descoperirea ca dezechilibrele din sistemul energetic al corpului au efecte profunde asupra psihologiei noastre.

De aceea, EFT consta in stimularea unor anumite puncte de pe meridianele energetice (ca in acupunctura) in timp ce rostim propozitii si cuvinte specifice pentru emotia de care vrem sa ne eliberam.

Pentru stimularea acupunctelor se folosesc degetele. Mai exact, se bat cu varful degetelor anumite puncte de pe corp care sunt capete de meridiane energetice. Prin acest proces sunt corectate blocajele si se obtin rezultate rapide. Prin rapide, inteleg ca majoritatea problemelor dispar in cateva minute!!!

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 5: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Alunga stresul cu varful degetelor !

Foarta multa lume se plange astazi de stres. Stres la locul de munca, stres acasa si, desigur, stres cand esti in trafic cu masina sau inghesuit in mijloacele de transport in comun. Cum sa rezisti intr-o asemenea situatie ?

Organismul nostru are o capacitate limitata de a face fata stresului. De ce ? Pur si simplu pentru ca nu a fost creat sa functioneze in astfel de conditii! Stresul este o gaselnita moderna, legata de era industriala si post-industriala. Inainte vreme, stresul era o reactie sanatoasa de “fugi sau lupta” in fata unui pericol real si prezent : ursul, lupul, eruptia vulcanica sau atacul migratorilor. Evenimente destul de rare, de altfel. Astazi insa, stresul este generat continuu, in cele mai diverse si neasteptate moduri (te-ai gandit vreodata ca mutarea intr-o locuinta noua, pe care ai visat-o de atata vreme, este la fel de stresanta ca o fractura de sold ?). Iar corpul nostru nu reuseste sa se adapteze la noile conditii; evolutia are limitele ei.

Ce e de facut ? Exista 2 alternative. Prima este sa nu faci nimic. Sa accepti ca stresul este un rau inevitabil, ca si incalzirea globala. Sa te obisnuiesti cu el si sa te plangi de el. Oricui este dispus sa te asculte. Pe termen mediu si lung, aceasta este alternativa perdanta. Ea iti face viata tot mai amara, iti submineaza sanatatea si iti poate cauza chiar si moartea (vezi cazurile recente de tinere care au murit din cauza stresului acumulat la birou).

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 6: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

A doua alternativa este si singura de luat in calcul : sa cauti si sa aplici metode de control si diminuare a stresului. Iata cateva care s-au dovedit valabile : meditatia, yoga, exercitiul fizic, relaxarea, muzica. Eu iti recomand una care, spre deosebire de toate cele enumerate inainte, se adreseaza cauzei si nu simptomelor stresului. Cauza pentru care ne simtim rau cand suntem stresati este ca energia nu mai circula corect prin corpul nostru – mai precis, prin meridianele energetice, in acceptia acupuncturii. Aceasta perturbare a fluxului energetic este responsabila de toate acele lucruri neplacute pe care le aduce stresul: cresterea tensiunii arteriale si a glicemiei, cresterea ritmului cardiac, transpiratie abundenta, anxietate, oboseala, frustrare, abuz de alcool sau tutun etc. Daca am putea restabili circulatia normala a energiei prin corp, ar dispare si consecintele stresului. E posibil asa ceva ?

Da, este. O dovedesc sutele de mii de cazuri in care EFT (Emotional Freedom Techniques – tehnica eliberarii emotionale) a fost folosita cu succes pentru reducerea stresului. Rezultatele uimitoare obtinute cu EFT i-au atras caracterizarea de cea mai eficienta metoda anti stres existenta la ora actuala. Este atat de simpla si usor de invatat, incat oricine o poate folosi pentru uzul propriu, in cele mai stresante situatii. Functioneaza ca o magie ! Am observat aceasta in nenumarate situatii, fie in seminariile EFT pe care le predau, fie in consultatiile private. Iata ce marturiseste unul din participantii la un seminar EFT :

“Serviciul meu este foarte stresant si de multe ori nu reusesc sa ma concentrez pe ceea ce trebuie sa fac.Stomacul mi se incordeaza, nervii sunt intinsi la maximum si uneori simt ca voi exploda. Am incercat, fara folos, tot felul de remedii. Intamplator am citit pe net ca EFT ar putea sa ma ajute. M-am inscris la seminarul EFT si, poate va mai amintiti, am fost primul care m-am oferit voluntar pentru o demonstratie EFT. Dupa 3 runde, stresul a disparut complet ! Stomacul imi era relaxat si, desi situatia la serviciu nu s-a schimbat, m-am simtit pentru prima oara calm si increzator in mine. In zilele care au urmat am fost linistit si foarte productiv.”

De ce functioneaza EFT asa de bine ? Pentru ca odata cu inlaturarea blocajelor din sistemul sau energetic, corpul are la dispozitie suficienta energie ca sa se vindece. Foarte multe afectiuni au la baza un substrat de natura emotionala. Sunt asa numitele boli psihosomatice, despre care medicii sustin ca reprezinta 80% din bolile cu care ne confruntam. Prin

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 7: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

EFT reusim sa eliminam acest bagaj emotional negativ si lasam drum liber autovindecarii.

Dupa cum ai remarcat deja in rubrica de EFT de pe site-ul meu personal, procedura consta in tapping cu varful degetelor pe anumite puncte care sunt capete de meridiane energetice. Te eliberezi de stres, alungandu-l cu varful degetelor ! O viata cu mult mai putin stres si mai plina de bucurii se deschide acum in fata ta.

Lady Gaga are fobie de sex !

Jurnalistii au descoperit ca excentrica Lady Gaga are fobie de sex. Muzica este singura care ii furnizeaza o placere orgastica. In plus, nu o insala si nu o dezamageste. “Mereu ma gandesc ca muzica nu se va trezi

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 8: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

niciodata langa mine in pat spunandu-mi ca nu ma mai iubeste.” declara Lady Gaga.

Nu e singura vedeta care are fobii. Rihanna, cea cu "Umbrella", are fobie de apa si, in special, de pestii din apa. Carmen Electra, frumoasa actrita din serialul "Baywatch", a avut mari probleme cu filmarile datorita fobiei de apa. "Sufar de atacuri de panica cand ma apropii de apa" . Cameron Diaz e speriata de clantele usilor si mai ales atunci cand este nevoita sa le foloseasca. Jennifer Aniston are fobie de zbor cu avionul; ea ar renunta la o calatorie daca ar trebui sa zboare cu avionul.

Fobie de avion are si Raluca (Bambi). Anda Adam, pe de alta parte, se teme foarte tare de gandaci, libelule sau paienjeni. Iar Raluca Moianu are fobie de albine si viespi.

Tu ce fobie ai ? De paianajeni, de intuneric, de vorbit in public, de serpi, de inaltime, de spatii inchise, de sange, de seringi - sa mai continui ? Exista o lista uriasa de fobii pe care oamenii le pot dezvolta de-a lungul vietii.

Oricare ar fi insa acea fobie, vreau sa cunosti un lucru. Poti sa o depasesti. Nu esti obligata sa ramai prizoniera acelei fobii. Nu accepta sa iti fie incalcata libertatea. De a zbura, de a inota, de a te urca in telecabina, de a socializa, de a tine in palma o gargarita. Pentru ca ai la indemana mijloace de a te debarasa de fobii.

Despre unul din acestea voi scrie in continuare. Pentru ca este usor de invatat, usor de aplicat si foarte eficient. Se numeste EFT (prescurtare de la Emotional Freedom Techniques – tehnica eliberarii emotionale) si se bazeaza pe descoperirea ca dezechilibrele din sistemul energetic al corpului au efecte profunde asupra psihologiei noastre. De aceea, EFT consta in stimularea unor anumite puncte de pe meridianele energetice (ca in acupunctura) in timp ce rostim propozitii si cuvinte specifice pentru emotia de care vrem sa ne eliberam.

Pe scurt, EFT este acupunctura emotionala – dar fara ace! Pentru stimularea acupunctelor se folosesc degetele. Mai exact, se bat cu varful degetelor anumite puncte de pe corp care sunt capete de meridiane energetice. Prin acest proces sunt corectate blocajele si se obtin rezultate rapide. Prin rapide, inteleg ca majoritatea problemelor dispar în cateva minute!!!

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 9: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Intr-un seminar EFT sustinut recent in Mangalia, una din participante mi-a declarat ca sufera de fobie de serpi. Vazuse cu cativa ani in urma la Tv un film documentar despre viata serpilor, care a impresionat-o atat de tare ca de atunci nu mai putea intra singura in baie. Se temea ca din scaunul WC-ului va iesi un sarpe care o va musca. L. intra intotdeauna in baie doar impreuna cu sotul ei.

Pe o scara de la 0 la 10, teama ei de “sarpele din baie” era 10! Ba chiar mai mult, daca se poate. Am inceput sa batem pe punctul de Karate, rostind fraza de set up “Chiar daca imi este ingrozitor de teama sa intru singura in baie, din cauza sarpelui care va iesi din scaunul WC-ului si ma va musca, ma accept asa cum sunt, total si profund.” Apoi am inceput sa batem pe cele 8 puncte , repetand pe fiecare cuvintele “teama de sarpe” . (pentru informatii despre procedura de aplicare a EFT, vezi site-ul autorului).

Dupa 2 runde, teama a scazut la 6. Dupa alte 2 runde, a ajuns la 4. In acest punct, am intrebat-o pe L. ce emotie ar vrea sa simta acum in locul celei de teama. “As vrea sa ma simt in siguranta, as vrea sa ma simt protejata.” mi-a spus.

Am reformulat fraza de set up “Chiar daca inca imi este frica sa intru singura in baie, din cauza sarpelui care cred ca e acolo, aleg sa ma simt in siguranta si protejata.” Am inceput sa batem pe cele 8 puncte , repetand pe fiecare “aleg sa ma simt in siguranta” . Dupa 2 runde de EFT, teama de sarpe a disparut complet. Nota era 0 ! I-am cerut sa isi imagineze cum intra in baie singura, cum se aseaza pe scaunul de WC, cum se spala apoi la chiuveta si ia prosopul etc etc si cata teama asociaza fiecarei actiuni. Raspunsul a fost mereu : 0. Nici urma de teama. Toata sedinta EFT pentru fobia de sarpe a durat 8 minute.

Peste 3 zile m-a sunat pe mobil sa imi spuna “Am intrat in baie, imediat ce am ajuns acasa dupa seminar. Pentru prima data in ultimii ani am intrat singura. Si nu mi-a fost frica deloc. Si am fost si ieri, si alaltaieri si azi. Totul este OK. Nu mai e nici un sarpe in baie. Acum inteleg ca a existat doar in mintea mea.”

Corect. Totul este in mintea noastra. Uneori ea rectioneaza exagerat la intamplari si lucruri reale sau imaginare. Dar putem sa o ajutam ca sa functioneze pentru noi si nu impotriva noastra. Yes, we can !

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 10: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

S.O.S. Salvati dragostea noastra !

Chiar si cand esti in pragul despartirii, inca mai exista o sansa de a-ti salva dragostea. De ce sa nu o valorifici ?

Putine lucruri sunt mai dureroase ca o relatie pe punctul de a se rupe. Un lung sir de greseli, de gesturi si cuvinte care ranesc – adesea fara a fi constienti de aceasta – au umplut paharul unuia dintre voi. Sau al amandurora ? Fapt este ca ati ajuns la un prag dincolo de care se deschide abisul. End of the road.

Daca va consoleaza cu ceva, ca voi doi sunt multi altii care se confrunta cu probleme si crize in relatia lor. Am sa va povestesc despre un caz recent in care am fost implicat prin natura activitatii mele. Cei doi protagonisti, Adela si Cosmin (nume schimbate pentru confidentialitate), m-au sunat ca sa imi ceara sprijinul. “Sunt cu bagajele facute, daca nu se intampla cumva o minune, in seara asta ne despartim!” imi spune Adela. O cearta violenta avusese loc intre ei. Cu o seara inainte fusesera impreuna la un restaurant. La un moment dat, mobilul lui Cosmin suna; era tatal sau care ii reprosa ca nu a mai venit de mult pe la casa parinteasca, in provincie. Cosmin iese afara ca sa poarte discutia ce devenise tot mai tensionata.

Cand se intoarce la masa, este complet transfigurat. Este nervos, ba chiar furios. Ii raspunde sarcastic Adelei. “Nu e treaba ta ce vorbesc cu ai mei !” Nu era prima oara cand ii vorbea asa. Deseori apareau scantei

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 11: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

cand vorbeau despre “ai mei” si “ai tai”. De fapt, nici nu era singurul subiect care provoca violente verbale din partea lui. Cosmin avea o fire agresiva si intoleranta la opiniile altora, inclusiv ale Adelei. Totusi, constientiza acest defect si isi cerea iertare cand o lua razna.

Doar ca episoadele se repetau des si Adela a inceput sa se simta ranita, speriata, derutata. Iar seara acesta a pus capac! La iesire, ea a chemat un taxi care sa o duca acasa la o prietena. Era prima noapte cand nu dormeau impreuna dupa mai bine de 2 ani de cand se mutase la Cosmin.

Eram cu telefonul la ureche, ascultandu-i si gandind cum putem repara situatia. Cea mai rapida cale si, in plus, utilizabila prin telefon, este EFT. E o tehnica foarte puternica, indicata pentru rezolvarea unor astfel de cazuri, cu imensa incarcatura emotionala.

Am inceput sa lucrez cu Adela, focusandu-ne pe emotiile ei legate de iminenta despartirii.

“Simt ca nu mai rezist incordarii”“Ma simt atat de ranita de vorbele lui”“De ce ma acuza pe nedrept ?”“Sunt foarte suparata pe el !”“E atat de trist ce mi se intampla”

Dupa cateva runde pe fiecare emotie, intensitatea ei a scazut la 1-2 pe o scara de la 0 la 10. Ceea ce absolut OK. Am intrebat-o pe Adela : “Ce alegere ai face acum?” Raspunsul a fost “Aleg sa imi pastrez si sa imi cresc iubirea pentru el!”

L-am cerut pe Cosmin la telefon si i-am propus sa derulam filmul evenimentelor. Prima secventa : discutia pe mobil cu tatal lui. Ce emotii ti-a declansat ?

“Sunt atat de furios pentru ca imi face reprosuri neintemeiate!””“Ma simt tratat de parca as fi un copi, nu un adult”“Tot timpul ma pune la colt”“Ma enerveaza ca tipa la mine”

Am lucrat pe aceste emotii intense (de nota 9-10) de furie, enervare, frustrare pana cand le-am redus la 1-0. Brusc, vocea lui Cosmin a devenit foarte calma. “Hai sa derulam secventa a doua : revii la masa, langa Adela. Ce simti acum ?” “Ma simt calm si linistit. Nu inteleg de ce am fost

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 12: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

rautacios cu Adela. Vad lucrurile din alta perspectiva. Parca am avut pe ochi niste ochelari care deformau. Ochelarii furiei.”

Ce a ramas in urma acestei constatari ? Un urias sentiment de vinovatie pentru ca s-a purtat oribil cu iubita lui.

“Ma simt cumplit de vinovat fata de Adela”“Cum am putut sa ii vorbesc atat de urat ?”“Doamne, nu vreau sa o pierd!”“Imi pare asa de rau ca am ranit-o”

Alte cateva runde au fost necesare pentru a disipa si acest sentiment. In acest punct, l-am intrebat pe Cosmin “Ce alegere ai face acum?” Raspunsul lui “Aleg sa o iubesc chiar mai mult ca inainte!”

Au trecut 3 saptamani de atunci. Nu numai ca nu s-au mai despartit, dar acum cei doi simt ca dragostea lor este mai puternica decat oricand. Sunt mai deschisi unul fata de celalalt si mult mai toleranti la opinia celuilalt. In fond, ce nu te distruge, te intareste , nu-i asa ?

Esti pregatita sa faci fata unui divort ?

Momentul cand trebuie sa pui capat relatiei voastre, iata, a sosit! Cu siguranta, nu este cel mai placut moment din viata ta.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 13: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Pentru multe femei, este unul extrem de dureros. Sentimentele de esec, vinovatie, singuratate, ura sunt intense si adeseori coplesitoare. Dar tu - cat de pregatita esti sa faci fata unui divort ?

Cand vorbesc de pregatire, nu ma refer doar la aspectele juridice si financiare. La cariera si la copii. Ma refer in primul rand la noul tau status emotional. La avalansa de emotii care vin peste tine odata cu despartirea.

“Sfarsitul unei relatii cu cineva pe care l-ai iubit este probabil una din cele mai dureroase experiente pe cate trebuie sa o indure o fiinta omeneasca.” isi incepe mesajul una din clientele mele pentru consultanta in relatii de cuplu. “ Cand m-am trezit recent intr-o asemenea situatie, abia mai eram capabila sa traiesc. Plangeam intr-una, ma simteam ranita si devastata de teama si singuratate. “

I-am solicitat sa fie cat mai precisa in identificarea emotiilor pe care le traverseaza (unul din pasii principali ai tehnicii EFT). “Durerea in suflet cand ma gandesc la povestea de dragoste ce a fost intre noi, furia fata de sotul meu pentru felul cum s-a purtat cu mine, sentimentul singuratatii si inutilitatii.”

Acum imagineaza-ti pentru o clipa ca toate aceste emotii negative au disparut. Ca nu mai esti legata emotional de fostul partener. Ca nu te mai gandesti la el cu durere sau resentiment. Ca nu iti mai vine sa arunci in el cu perechea de sandale pe care ti-a facut-o cadou de ziua ta. Ca poti asculta fara sa plangi in hohote “cantecele nostre preferate”. Ca din tot ce a fost, au ramas doar amintirile placute. Poate fi adevarat ?

Imi dau seama ca ti se pare imposibil – in special daca suferinta ta este recenta. Dar cu EFT, acest lucru este posibil si poate fi realizat in termen de 3-4 saptamani. Disperarea si confuzia sunt inlocuite de calm, detasare si pace interioara. Atingerea acestui nivel de eliberare emotionala este cheia pentru ce va urma in viata ta. Fie ca este o noua relatie, dezvoltarea carierei, ingrijirea copiilor sau pur si simplu sa te simti confortabil ca esti pe picioarele tale - eliberarea de traumele divortului este o optiune plina de beneficii.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 14: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

De ce nu au succes curele de slabire ?

Pentru a avea succes cu o cura de slabire, este necesar un lucru la care nu te-ai gandit vreodata ca ar trebui sa-l faci. Un lucru pe care nu ti l-a spus nici medicul, nici nutritionistul, nici instructorul de la sala de fitness.

Te-ai intrebat de ce nu au succes curele de slabire in cele mai multe cazuri ? Incepi cu entuziasm o dieta despre care ai citit ca e folosita cu succes de vedeta X. O aplici si tu vreme de 4,5,6 saptamani cu speranta ca te va readuce de la 62 de kg - cat ai acum, la 52 de kg – cat aveai in urma cu 2-3 ani. Daca ai timp si ceva bani, mergi in plus de 2 ori pe saptamana la sala de fitness ca sa “tragi de fiare” si sa dai jos din kilograme.

Dupa cele 4,5,6 saptamani observi ca ai slabit. Dar numai 3 kg – si atat. Acul cantarului nu coboara mai jos. Nici in saptamana 7, nici in saptamana 8. Dezamagita de acest rezultat modest , satula de regimul alimentar monoton si insipid, obosita de efortul facut la sala (care ti-a dat peste cap programul obisnuit) renunti in cele din urma. Gata, nu merge! Iar la o luna dupa ce ai renuntat, pui la loc kilogramele pierdute. Si inca unul in plus. Efectul yo-yo, desigur.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 15: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Ai trecut printr-o asemenea experienta ? Cunosti persoane care au trecut printr-o astfel de experienta ? Sunt sigur ca da. Numai eu cunosc personal vreo cinci. Atunci iti pui intrebarea: de ce nu merge ? De ce nu au succes curele de slabire ?

Raspuns : pentru ca toate aceste diete sunt centrate exclusiv pe alimentatie. Ele iti arata ce sa mananci, cat sa mananci, la ce intervale etc. Un lucru bun, necesar, dar nu si suficient. Pe termen lung, dietele esueaza deoarece motivul principal pentru care te-ai ingrasat nu este tipul de mancare pe care o consumi.

Cauza pentru care mananci atunci cand, de fapt, nu iti este foame sau mananci mai mult decat are nevoie corpul tau este nevoia de a masca prin alimentatie suferinta produsa de emotiile negative.

Mananci excesiv si nesanatos ca sa nu simti durerea emotiilor pe care le tii in tine de multa vreme. Emotiile tale negative sunt cauza pentru care te-ai ingrasat si nu reusesti sa scapi de kilogramele in plus ! Daca te simti singura, furioasa, trista sau anxioasa, daca te simti lipsita de confort, intelegere, sex, vei fi tentata sa iti gasesti alinarea in cel mai la indemana drog: alimentele de confort. Inghetata, ciocolata, prajiturile - dulciurile in general , carbohidratii si produsele de patiserie sunt atat de bune si linistitoare incat fac sa fie uitate pentru moment anxietatea sau alte emotii nedorite. In timp, acest mod de a face fata emotiilor negative devine obisnuinta si are drept consecinte cresterea in greutate, diabetul si bolile cardiovasculare.

Specialistii estimeaza ca 95% dintre diete esueaza deoarece dietele standard si programele de exercitii nu se adreseaza adevaratei cauze: problemele emotionale. Acest fapt, desi era de mult cunoscut, a fost complet neglijat – pana recent. Prin aparitia EFT (Emotional Freedom Techniques) avem acum posibilitatea de a elimina rapid emotiile negative si de a avea succes cu dieta dorita.

Irina a castigat multe kg in plus dupa divort, cand si-a cautat refugiul in mancare pentru a face fata sentimentelor de singuratate si abandon ce o copleseau. “Mancam foarte multe dulciuri si nu eram in stare sa rezist la nimic ce continea zahar. Aveam o cofetarie in apropiere si ma opream la cel mult 2 zile ca sa cumpar prajituri, bomboane si fursecuri. Toata seara, pana la culcare, rontaiam din ele.” Irina a incercat cateva diete gasite prin reviste, dar nu a obtinut rezultate. A descoperit pe Internet ca EFT ar putea fi de ajutor. Inttr-adevar, dupa cateva sedinte EFT in care am lucrat

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 16: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

pe sentimentele de abandon, furie, durere si singuratate, ea a fost capabila sa revina la obiceiuri alimentare sanatoase si sa dea jos din kilograme. “Acum nu mai sunt obsedata de dulciuri sau alte lucruri pe care obisnuiam sa le mananc. Ma simt de parca m-am eliberat dintr-o inchisoare !”

EFT este foarte eficienta in controlul emotiilor negative si al consecintei directe - mancatul pe fond emotional. Este o tehnica pe care o inveti usor (intr-un singur seminar) si pe care o poti aplica imediat la problemele tale de greutate. Oricat de mari ti se par acestea la inceput! Acum poti folosi cu succes dieta pe care o vrei, impreuna cu aceasta metoda puternica si noua care invinge pofta de mancare excesiva. O data cu identificarea si depasirea emotiilor, vei descoperi ca a urma dieta devine simplu si natural.

Ti se pare prea frumos ca sa fie adevarat ? Incearca .Verifica. Te-ai chinuit cu atatea retete de slabire, te-ai infometat si te-ai obosit fara sa intelegi de ce nu reusesti sa scapi de kilogramele in plus. Acum stii in ce consta eroarea. Incearca din nou!

Imbun t irea vederii cu EFT : un experimentấ ấţ remarcabil

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 17: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Mult lume crede c vederea se deterioreaz ireversibil odat cuấ ấ ấ ấ v rsta i c nu se mai poate face nimic pentru a avea o vedere mai bun .ậ ş ấ ấ Doar s por i ochelari ori lentile de contact. Sau s faci o opera ieấ ţ ấ ţ chirurgical , de obicei cu laserul.ấ Studii mai vechi sau mai recente arat ins contrariul. Nu suntemấ ấ condamna i s purt m ochelari toat via a! Puterea de autovindecare aţ ấ ấ ấ ţ corpului omenesc este uria ; dac suntem capabili s ne revenim dupşấ ấ ấ ấ o afec iune a ficatului, rinichilor, g tului, pielii etc , de ce nu ne-am puteaţ ậ vindeca i ochii ?ş Un renumit doctor spunea : “Hai s ne imagin m c ochii bolnavi s-arấ ấ ấ transforma in picioare bolnave. Ce imagine sinistr ar ap rea pe unấ ấ trotuar aglomerat! Aproape fiecare persoan ar chiop ta. Mul i ar umblaấ ş ấ ţ în c rje, iar unii în scaune cu rotile.” Se referea metaforic la folosirea peậ scar larg a ochelarilor ca unic i permanent remediu pentru problemeleấ ấ ş de vedere. Dac un pacient are necazuri cu mersul, doctorii nu îi recomand sấ ấ ấ poarte toat via a c rje. Ei consider c rjele doar un sprijin temporar iấ ţ ậ ấ ậ ş î i dau toat silin a s îmbun t easc abilit ile motorii ale pacientului,ş ấ ţ ấ ấ ấţ ấ ấţ prin stimularea capacit ii naturale de vindecare a organismului. iấţ Ş reu esc , de cele mai multe ori .ş C nd este vorba de ochi, de ce nu mai este valabil aceea iậ ấ ş abordare? Comunitatea medical ia ca pe o axiom faptul c vedereaấ ấ ấ deficient este incurabil i inevitabil cu înaintarea în v rst . In ciudaấ ấ ş ấ ậ ấ faptului c a fost demonstrat tiin ific rela ia str ns dintre ochi, minte iấ ấ ş ţ ţ ậ ấ ş emo ii, nu se accept ideea c vederea poate reveni la normal atunciţ ấ ấ c nd se produc îmbun t iri în sfera body-mind. Iar dac medicii nu credậ ấ ấţ ấ posibil acest lucru, desigur c nici oamenii obi nui i, pacien ii lor, nu îlấ ş ţ ţ cred posibil. Experimente psihologice au dovedit clar c vederea este str ns legatấ ậ ấ de emo iile noastre. S lu m, de pild , afirma ia “Sunt at t de furios, cţ ấ ấ ấ ţ ậ ấ v d ro u în fa a ochilor”. Studiile au ar tat c furia poate înro i ochii iấ ş ţ ấ ấ ş ş sparge vase de s nge din ochi. Furia poate cauza înce o area vederii,ậ ţ ş astfel înc t persoana furioas nu mai vede clar. ậ ấ i alte emo ii negative ca frica, triste ea, descurajarea afecteaz ochiiŞ ţ ţ ấ aproape instantaneu. Orice form de stres emo ional se manifest rapidấ ţ ấ prin tensionarea mu chilor oculari, av nd ca efect congestia i circula iaş ậ ş ţ mai proast a s ngelui în regiunea ochilor, deci oxigenarea lor maiấ ậ sc zut etc.ấ ấ

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 18: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Pe de alt parte, am observat cu to ii cum str lucesc ochii unui omấ ţ ấ fericit sau m car bucuros. Aceast str lucire indic starea natural deấ ấ ấ ấ ấ s n tate a ochilor pe care o vedem de obicei la copii.ấ ấ Rela ia str ns dintre vedere i emo ii este motivul pentru care ţ ậ ấ ş ţ EFT poate fi de un imens ajutor în repararea defectelor cauzate vederii de tensiunile datorate emo iilor. Folosind EFT pentru a targeta emo iileţ ţ negative provocate de contactul cu lumea din jurul nostru, putem inverse tendin a ochilor no tri de a se retrage de la contactul cu aceast lume,ţ ş ấ tendin manifestat printr-o vedere deficient .ţấ ấ ấ Unul din cele mai interesante experimente de folosire a EFT pentru îmbun t irea vederii este descris de dr.Carol Look în cartea sa “Improveấ ấţ your eyesight with EFT”. Principala concluzie a fost c peste ấ 75% din participan ii la experiment au raportat o îmbun t ire a vederiiţ ấ ấţ , ce a variat între “mic ” i “dramatic ”. Acest procent s-a reg sit în fiecareấ ş ấ ấ grup de v rst , ceea ce infirm credin a uzual c deteriorarea vederiiấ ậ ấ ấ ţ ấ ấ coincide cu procesul de îmb tr nire.ấ ậ Experimentul s-a desf urat timp de 8 s pt m ni pe un grup de 120ấş ấ ấ ậ de voluntari cu v rste cuprinse între 30 - 80 ani. To i purtau ochelari sauậ ţ lentile de contact i f ceau parte din absolven i ai seminariilor EFT, fiindş ấ ţ a adar familiariza i cu tehnica EFT.ş ţ La fiecare început de s pt m n , fiecare participant primea un emailấ ấ ậ ấ cu tema pentru EFT (team , furie, vinov ie, resentiment etc).Emailulấ ấţ con inea de asemenea frazele de set up i cuvintele de aducere aminteţ ş pentru focusarea pe problem (prima rund ) i pe alegerea pozitivấ ấ ş ấ (runda a doua). Iat un exemplu de lucru pe tema ấ FURIE (am ales aceast temấ ấ deoarece 42% dintre responden i au raportat c furia stocat le-a afectatţ ấ ấ negativ vederea i c atunci c nd au eliberat furia prin exerci iile EFTş ấ ậ ţ sugerate, au constatat o ameliorare semnificativ a vederii) :ấ

Frazele de set up : se spun în timp ce batem pe punctul Karate PK Chiar dac m simt at t de furios pentru ceea ce s-a înt mplat ấ ấ ậ ậma accept asa cum sunt, total si profund

PK Chiar dac m-am sim it furios at ta vreme, aleg s m eliberez acumấ ţ ậ ấ ấ de toat furia acumulatấ ấ

PK Chiar dac m simt îndrept it s fiu furios, îmi accept sentimentele iấ ấ ấţ ấ ş pe mine insumi

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 19: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Cuvintele de aducere aminte (prima rund )ấ : se spun în timp ce batem pe acupuncte

IS Sunt a a de furios pentru ce s-a înt mplatş ậ CO M simt a a de furios pentru ce s-a înt mplatấ ş ậSO Furia este în privirea meaSN Sunt a a de furios pentru ce s-a înt mplatş ậB Nu pot s m eliberez de furieấ ấCP Nu vreau s m eliberez de furieấ ấSB Simt nevoia s fiu furiosấC Furia este în privirea mea

Repet m aceast rund de 2 ori. ấ ấ ấ Inspir m i expir m lent i profund de 3ấ ş ấ ş ori pentru ca energia s circule mai bine prin corp. Apoi verific mấ ấ intensitatea emo ional . C t de furio i mai suntem ? Ce not d m aceleiţ ấ ấ ş ấ ấ furii r mase în noi ?ấ

Cuvintele de aducere aminte (a doua rund )ấ : se spun în timp ce batem pe acupuncte

IS Aleg s m eliberez acum de toat furia acumulatấ ấ ấ ấCO M simt u urat c am dat drumul furiei din mineấ ş ấSO Aleg s m eliberez de furieấ ấSN M simt a a de bine c am sc pat de furieấ ş ấ ấB Aleg s m eliberez de furia pe care am p strat-o în ochi ấ ấ ấCP Aleg s m eliberez de toat furiaấ ấ ấSB M eliberez de furia str ns în ochiấ ậ ấC M simt a a de bine c am sc pat de furieấ ş ấ ấ

Repet m aceast rund de 2 ori. ấ ấ ấ Inspir m i expir m lent i profund de 3ấ ş ấ ş ori pentru ca energia s circule mai bine prin corp. A mai r mas ceva dinấ ấ sentimentul ini ial de furie ? Dac a ajuns la 0 sau 1, este OK. Ne putemţ ấ opri. Dac este mai mult sau egal cu 2, vom face înc 2 rundeấ ấ suplimentare.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 20: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

"E numai vina mea ca nu raman gravida !"

Ce se intampla cand descoperi ca aveti probleme de fertilitate, exact atunci cand si tu si el va doriti foarte mult sa aveti copii ?

Este una din cele mai neplacute situatii pentru un cuplu. Va simtiti amandoi stresati si framantati de emotii negative. Ceea ce e si mai rau este ca prietenii si familia nu par sa inteleaga drama prin care treceti. Nu numai ca te simti izolata de ei, dar izolarea poate sa apara si intre tine si partener, comunicarea sa se intrerupa si lucrurile sa o ia razna.

Iti suna cunoscut ? Ai prietene, colege, cunostinte care au trait asa ceva? Cu siguranta ca ai. Iar daca tu insati esti “eroina” unui astfel de scenariu, citeste in continuare…

In timp, dorinta de a ramane gravida poate deveni obsesiva. Iti acapareaza viata in asa masura, ca nimic altceva nu te mai intereseaza. Multe femei devin invidioase pe prietene, rude sau chiar straine care au copii sau sunt gravide. Uneori ai impresia ca, oriunde privesti, vezi o gravida. Sau ca, oriunde mergi, intalnesti bebelusi sau copii mici. Si atunci ti se pare ca esti singura femeie din lume care nu poate ramane gravida. “De ce eu ?”

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 21: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Incepi cu sotul tau un tratament pentru fertilitate, iar de aici deriva alte probleme emotionale (si financiare, eventual). Asteptare incordata, ingrijorare, teama si, daca rezultatele intarzie, dezamagire.

Reducerea stresului si a emotiilor negative este de mare ajutor pentru ambii parteneri. Ea creste substantial sansa cuplului de a avea un copil.Relatia body-mind este atat de profunda, incat nu ar trebui sa ne surprinda cat de mult este influentat corpul de vindecarea emotionala. O tehnica extrem de eficienta pentru acest scop este EFT, bazata pe principiile multimilenare ale acupuncturii. Doar ca in loc de ace, punctele specifice sunt stimulate cu varful degetelor in timp ce sunt rostite anumite afirmatii legate de problema care ne deranjeaza .

Iata cateva din aceste afirmatii specifice problemelor de fertilitate:“Mi-e teama ca nu voi ramane gravida”“Sunt invidioasa pe …….. pentru ca ea este gravida”“Ma simt atat de stresata ca nu raman gravida”“Sunt ingrijorata ca problemele de fertilitate vor distruge casnicia mea”“E numai vina mea ca nu raman gravida”

Prin focusarea pe aceste afirmatii in timp ce bati pe acupuncte, emotiile negative sunt reduse treptat pana la zero. Devii mult mai calma si relaxata, gandesti clar si te simti capabila sa faci fata situatiei. EFT este o tehnica usor de invatat si de aplicat, ce produce rezultate rapide si de durata. Este ideala pentru a restabili armonia in cadrul cuplului si pentru a reduce stresul, anxietatea, ingrijorarea si alte emotii negative carora trebuie sa le faci fata cand exista probleme de fertilitate in cuplu.

Poti aplica singura EFT si obtine rezultate vizibile.Totusi iti recomand sa lucrezi la inceput cu un practician EFT experimentat care te va ghida si iti va oferi sprijinul de care ai nevoie. Cu atat mai mult cu cat poti lucra la telefon sau online, in fata computerului, de oriunde te afli in Romania.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 22: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Cum ti se pare viitorul?

Cand te gandesti la viitor, mai ales in aceasta perioada de criza si incertitudine, este greu sa iti pastrezi o atitudine pozitiva si plina de speranta. Televiziunea, radioul, ziarele si revistele se intrec in a crea o imagine apocaliptica a viitorului. In fond, mass media si-ar pierde audienta daca nu ne-ar bombarda zilnic cu stiri negative, nu-i asa ?

Sa adaugam corul de vaicareli si blamari pe care il auzim permanent de la rude, apropiati sau colegi de serviciu. Ce s-a intamplat rau ? Ce se poate intampla rau ? Am mostenit parca obiceiul de a ne focusa pe ce merge rau in viata noastra. Am invatat de la “cei mai buni” cum sa fim stresati si ingrijorati de boli, de bani, de impozite si taxe, de slujba, de relatiile cu altii, de economie si de politicieni. Cum sa mai ramai o persoana pozitiva in asemenea conditii ?

Grija pentru viitor, mai precis pentru ce ar putea fi rau in viitor, este un puternic factor de stres. Iar un stres crescut afecteaza profund negativ (buna)starea noastra fizica, mentala si emotionala. Putem oare stopa acest proces distructiv pentru viata noastra ? Da. Vestea buna este ca, in loc sa ne lasam luati de valul gandurilor negative si stresante, putem sa devenim constienti de ce ni se intâmpla. Putem invata sa ne eliberam de tiparele gresite de gândire si simtire.

Unul din cele mai bune instrumente care ne ajuta sa fim mai pozitivi si mai increzatori in viitor este EFT (Emotional Freedom Techniques). Teama de viitor, ca orice teama, poate fi inlaturata usor si rapid cu EFT.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 23: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Incepe cu “Chiar daca imi este atat de teama de viitor, ma accept asa cum sunt total si profund”.Tapeaza pe cele 8 puncte repetand “aceasta teama de viitor”.

Apoi continua cu lucruri mai concrete legate de viitor :“Mi-e teama ca nu am sa imi gasesc un job potrivit la terminarea facultatii”“Mi-e teama sa nu imi pierd jobul actual din cauza crizei”“Sunt ingrijorata de cum va evolua relatia mea”“Cu cine o sa imi las copilul dupa ce termin concediul de maternitate?” etc etc

Vei observa cu uimire cum scade in intensitate sentimentul de teama, de ingrijorare, de lipsa de control. In locul lui, cu alegerile potrivite, poti introduce sentimente de speranta, incredere si optimism fata de viitor.“Aleg sa am incredere ca pot gasi cele mai bune solutii pentru mine”“Aleg sa infrunt cu curaj orice provocare”“Aleg sa fiu deschisa oportunitatilor”“Aleg sa ma ma simt libera de orice teama si grija”

Nu-i asa ca te simti deja mult mai bine? In fond, viitorul tau este determinat de alegerile pe care le faci acum, la timpul prezent. Poti face aceste alegeri de pe o pozitie de calm, incredere si asteptare pozitiva. Pentru ca, literalmente, cu EFT viitorul este in mainile tale.

Ce este EFT ?

EFT este prescurtarea pentru Emotional Freedom Techniques – adicã tehnica eliberarii emotionale.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 24: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

EFT este o tehnicã eficientã, rapidã i u or de aplicat prin care producemş ş îmbunãtã iri vizibile în ariile majore ale vie ii noastre : sanatate, familie,ţ ţ profesie, bani, relatii cu ceilal i.ţ

EFT se bazeazã pe premiza cã “Orice emotie negativa este cauzatã de o perturbare a sistemului energetic al corpului”. De aceea, EFT constã în stimularea unor anumite puncte de pe meridianele energetice ale corpului (ca în acupuncturã) în timp ce rostim propozi ii i cuvinte specifice pentru emotia de care vrem sã ne eliberãm.ţ ş

Pe scurt, EFT este acupunctura emotionala – dar fãrã ace! Pentru stimularea acupunctelor se folosesc degetele. Prin acest proces sunt înlãturate blocajele energetice i este restabilitã circula ia naturalã aş ţ energiei prin corpul nostru.

Ce beneficii aduce EFT ?

Eliberarea emotionala aduce cu sine o mul ime de efecte binefãcãtoare,ţ de naturã fizicã i mentalã. Iatã o listã par ialã de probleme ce pot fiş ţ depã ite folosind EFT:ş

• Fobii : claustrofobie, hematofobie, fobie sociala, fobie de inaltime, fobie de seringi, fobie de serpi, fobie de paianjeni

• Anxietate si atacuri de panica• Stres• Depresie post divort sau dupa moartea cuiva drag• Lipsa de incredere in sine• Cosmaruri i amintiri traumaticeş• Teama de a vorbi în public• Teama de examene• Teama de dentist

EFT este aplicatã de asemenea pentru a îmbunãtã i :ţ

v Starea generalã de sãnãtatev Imaginea de sine i increderea in sineşv Performantele la învã ãturãţv Performantele sportive i artisticeşv Relatiile interpersonalev Abilitatile de vanzare

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 25: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

v Succesul in afaceriv Capacitatea de a crea prosperitate

Cine poate folosi EFT ?

EFT poate fi folositã de oricine : copii, adul i, vârstnici, femei sau bãrba i.ţ ţ EFT este la îndemâna oricui vrea sã- i îmbunãtã eascã via a pe toateş ţ ţ planurile : sãnãtate, bani, carierã, relatii interpersonale.

Putem folosi EFT pentru noi în ine sau pentru prieteni, rude, cuno tin e.ş ş ţ Pentru probleme mai dificile (de ex : traume, fobii, performan ã etc) esteţ recomandabil sã apela i la un practician EFT experimentat.ţ

Cât de eficientã este EFT ?

EFT are o rata de succes de 50 – 70% pentru începãtori i ajunge la 80 –ş 90% pentru practicienii EFT avansa i.ţ

Ceea ce diferen iazãţ net EFT de alte metode este ob inerea deţ rezultate vizibile chiar din primele 1-2 edin e. Multe situa ii cunosc oş ţ ţ ameliorare evidentã dupã o singurã edin ã. Problemele de dificultateş ţ medie necesitã de obicei 3 -4 edin e, pentru ob inerea i consolidareaş ţ ţ ş rezultatelor.

EFT are un succes uria înş restabilirea i men inerea greutã ii normaleş ţ ţ – pentru cã reduce pofta de mâncare excesivã i cre te dorin a de a faceş ş ţ mi care.ş

EFT este foarte eficientã pentru tratarea fobiilor, anxietatii, atacurilor de panica.

S-au ob inut rezultate remarcabile în imbunãtã ireaţ ţ performan elor profesionale, sportive i artistice, datoritã eliminãriiţ ş blocajelor emo ionale ce stau în cale performan ei de vârf.ţ ţ

EFT este excelentã pentru întãrirea imaginii iş respectului de sine, ca iş pentru controlul stresului provocat de condi iile de muncã , relatiile dinţ familie sau pierderea celor dragi.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 26: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Procedura de aplicare a EFT

Con ine urmãtoarele elemente :ţ1. Re eta de bazãţ2. Punctele de stimulare3. Testarea intensitã ii emo ieiţ ţ

Re eta de bazãţ

1. Preg tireaă

Repeta i de 3 ori aceastţ ă Fraza de pregatire :

"Chiar daca (sunt mereu ingrijorata de lucrurile rele ce mi se pot intampla) , mă accept total si profund asa cum sunt." în timp ce bate i pe zona de Karate.ţ

2. Runda 1Bate iţ de 7 - 10 ori fiecare dintre urm toarele puncte energeticeă IS, CO, SO, SN, B, C, SB, CCîn timp ce spune i cuvintele de aducere aminte la fiecare punct.ţ

Cuvintele de aducere aminte sunt extrase din fraza de pregatire si ajuta sa ne focalizam pe emotia negativa. De exemplu : “sunt mereu ingrijorata”

3. Runda 2Bate iţ de 7 - 10 ori fiecare dintre urm toarele puncte energeticeă IS, CO, SO, SN, B, CP, SB, CCîn timp ce spune i cuvintele de aducere aminte la fiecare punct.ţ “sunt mereu ingrijorata”

4. Respira i adancţInspirati adanc pe nas, tineti un pic aerul in plamani, expirati adanc pe gura. De 2 ori.

Nota: Pentru a mari eficienta EFT, se introduc in frazele de inceput si in cuvintele de aducere aminte alegerile pozitive. Acestea sunt afirmatii pozitive puse sub forma “Aleg sa ..”

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 27: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

De aceea, dupa cele 2 runde in care lucram pe problema (“sunt mereu ingrijorata”), continuam cu 2 runde pe alegeri pozitive. Exemple edificatoare gasiti aici

http://stiintasuccesului.blogspot.com/2012/01/exemple-de-exercitii-eft.html

Punctele de stimulare

Zona de Karate (prescurtat ZK) este localizata la mijlocul p r ii c rnoaseă ţ ă a marginii exterioare a mâinii sau partea mâinii pe care a i folosi-o într-oţ lovitură de karate.

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 28: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

Este zona care se bate cu putere in etapa de pregãtire, când se spune fraza de acceptareChiar dac ………………………ă , mă accept total i profund a a cumş ş sunt.

IS La începutul sprâncenei, exact deasupra i într-o parte a nasului. Acestş punct este scris prescurtat IS, de la Începutul Sprâncenei.

CO Pe osul aproape de col ul exterior al ochiului. Acest punct esteţ prescurtat CO de la Coada Ochiului.

SO Pe osul de sub ochi, cam la 2,5centimetri sub pupil .ă Acest punct este prescurtat SO,de la Sub Ochi.

SN Pe zona dintre vârful nasului i marginea de sus a buzei superioare.ş Acest punct este prescurtat SN, de la Sub Nas.

B Punctul de mijloc dintre b rbieă si marginea de jos a buzei inferioare. Chiar dacă acest punct nu se află chiar pe b rbie, e prescurtată B de la B rbie.ă

C Punctul de întâlnire dintre stern (capul pieptului), clavicul si primaă coast .Pentru a localiza corect acest punct,pune i degetele mai întâi peă ţ scobitura în forma de U din partea superioara a sternului (cam pe unde-si leagă un b rbat cravata). De la baza acestui U, coborati degetele in josă 2,5 centimetri si apoi mutati spre dreapta (sau stânga) încă 2,5 centimetri. Acest punct este prescurtat C de la Clavicula.

SB Sub bra , la vreo 10 centimetri sub axil . Acest punct se scrieţ ă prescurtat SB de la Sub Braţ.

CC Cre tetul capuluiş

Testarea intensitã ii emo ieiţ ţ

Inainte de inceperea sedin ei EFT, se mãsoarã intensitatea emo ieiţ ţ negative pe o scalã de la 0 la 10 (unde 10 reprezintă maximum de

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro

Page 29: 109025430 Eft Acupunctura Emotionala Fara Ace

intensitate i 0 aratş ă că problema a disp rut cu totul).ă Această metodă vă oferă posibilitatea să vă m sura i progresul.ă ţ

A i putea sţ ă fi început la 6, spre exemplu si apoi ajungi la 3… si apoi la 1 ….si, în final, la 0…după aplicarea mai multor runde.

Este o intensitate subiectivã, a a cum sim i i chiarş ţ ţ acum emo ia respectivã (fricã, durere etc).ţ

Cine poate învã a EFT ?ţ

EFT pentru uz propriu se înva ã u or i repede, participând la seminarulţ ş ş introductive EFT . Dupã cele 3 ore de seminar, vei putea deja sã aplici EFT pentru a- i rezolva diverse probleme personale, de mai micãţ anvergurã.

Dupã ce vei învã a bazele EFT la seminarulţ introductiv , po i participa laţ unul sau mai multe seminarii tematice, dedicate principalelor probleme de care te love ti în via ã.ş ţ

Anunturi referitor la aceste seminarii le gasesti pe www.StiintaSuccesului.ro

Mai multe informatii despre aplicatiile EFT le poti gasi pe pagina de web www.StiintaSuccesului.ro

Ma gasesti de asemenea pe Facebook la adresa http://www.facebook.com/stiinta.succesului

Trimite-mi comentariile tale la adresa de mailcontact@ StiintaSuccesului.ro

dr.Silviu Popa www.StiintaSuccesului.ro