10. Tipuri de locuire 2006

download 10. Tipuri de locuire 2006

of 21

 • date post

  15-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  274
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of 10. Tipuri de locuire 2006

Programe de arhitectur

LOCUIREA CONTEMPORANProblema locuirii a implicat, din toate timpurile, abordri din mai multe direcii: 1. Ca relaie dintre mediul exterior i unitatea de locuit - un reper existenial de maxim importan n calitatea locuirii. Relaia locuinei cu vecintile i cu centrul oraului constituie criterii eseniale n alegerea locului de via. Calitatea amplasamentului determin calitatea locuirii ori compenseaz compromisuri. De exemplu, pentru a locui n centru, te mulumeti cu un apartament mic ntr-un bloc, dar eti nefericit dac ai aceleai condiii interioare de locuire la marginea oraului. Aceast relaie a locuirii cu ntreaga localitate, dar i cu mediul construit imediat nconjurtor a fost succint tratat n cursul "Urbanismul tradiional, modernist i contemporan". S-a putut constata cum din totdeauna tradiiile i concepiile cu privire la locuire au determinat structura oraelor, care apoi a exercitat o presiune invers, dinspre ora ctre unitatea de locuit. Aceast tradiie de locuire urban, reflectat n structura localitii determin tipologii de locuire, avnd deci implicaii asupra alctuirii interioare a locuinei. 2. Ca alctuire interioar. Apariia i dezvoltarea oraului industrial i consecinele lui - criza locuine i locuirea insalubr - au justificat n perioada modernist preocuparea pentru o rezolvare a locuinei de mas, "raional" ca funionalitate i gabarite. Atunci, locuina tip, proiectat "tiinific", a fost considerat principalul garant al calitii vieii. Principiul locuirii minimale, corect echipat edilitar ntr-un spaiu ergonomic pentru omul tip, a fost dezvoltat n perioada 1920-60 n rile occidentale ca soluie pentru aglomerrile urbane. Rspndirea acestei gndiri egalitariste a determinat o critic acerb, de aceea a fost stopat n anii '60 i s-a pornit la remedierea situaiei. n Romnia socialist ns, aceast gndire a degenerat tragic dup anii '60, transformnd ntreaga ar ntr-o zon de "locuine sociale". 3. Ca adecvare a tipului de locuire la o multitudine de factori. Aceti factori sunt nu numai de natur rigid funcionalist i generalizatoare, ci cuprind i considerente umaniste sensibile. Filozofia arhitecturii de azi ine seama de de diversitatea culturilor, de istoria oraului i tradiia de locuire, de valorificarea caracterului locului, apoi de diversitatea utilizatorilor, de particularitile familiilor, de dimensiunea psiholgic a individualitilor. Tema permanent a arhitecilor contemporani o constituie diversitatea i adecvarea locuirii, pe criterii urbanistice, geografice, economice, dar i psihologice, etnografice, istorice, sociologice, urmrind respectarea individualului, a particularului pn la urm n interes general.

Tipuri de locuirePrincipalele tipuri de locuire mpart locuinele n: Locuirea privilegiat Locuirea de mas i Locuirea individual Locuirea colectiv

Sigur c ntre aceste dou grupe exist o legtur, ns nu una de exclusivitate, ci una doar de precdere. Astzi, locuina de mas poate fi, ca n modernism, colectiv, dar i frecvent individual, ca n ntreaga istorie pn la modernism. Locuirea privilegiat ns, exclude, n principiu, aglomerarea citadin i accesul comun. Exist ns i cazuri particulare, legate mai ales de monumente de patrimoniu, cldiri istorice refuncionalizate ori situri speciale. Micarea Modern n asociere cu capitalismul au inventat politicile de locuire n oraele mari. Astfel au produs o revoluie care a adus locuirea colectiv n prim planul locuirii de mas. Astzi ns, cel puin n Europa, blocurile de apartamente grupate n mari ansambluri de locuit, cu dotrile publice tratate ca anexe ale locuirii, au disprut aproape complet. Tipurile de locuire colectiv dezvoltate azi se difereniaz n funcie de cultura locului, amplasament n relaie cu centrul oraului i program strategic social-financiar. O grupare tipologic riguroas a locuirii ar trebui s nceap cu o grupare a criteriilor de clasificare o aciune de anvergur sistematic pe care nu mi-o propun n momentul de fa. Totui, o niruire cu caracter informativ, pe criterii sociale, morfologice, geografice, etnice, politice .a. ar putea fi: locuine individuale / locuine colective; locuine luxoase / middle class / sociale (criteriu social) ; locuine noi / refuncionalizate; colective de mare / mic / medie nlime (criteriu morfologic) ; rurale / n orae mici / n capitale / n metropole; n areale protejate: naturale, centre istorice, zone turistice etc. ; n centrul dens construit / n zone rezideniale; integrate / independente izometrizate; stabile / mobile (rulote, iahturi, corturi) ; permanente / temporare; case de vacan pentru tot anul / doar pe timpul verii; din lemn / din zid; din zidrie portant / cadre / mixte / alte structuri; pe relief / pe teren plan; locuine n zone cu clim extrem; n comuniti etnice; locuine pentru un utilizator cu handicap locomotor; locuine ecologice; locuine solare etc. n plus, la fiecare din aceste tipuri pot fi operate diverse subdiviziuni. Ne vom referi n continuare cu precdere la locuinele nou proiectate, n situri fr un puternic caracter special.

I. Locuina individualForma favorit de locuire a familiilor n Europa o constituie locuina individual. Ea presupune acces separat n cldire i scar individual de acces spre celelalte nivele, toate n interiorul locuinei. Locuina individual exclude spaii interioare comune cu alte locuine. Locuina individual nu mai constituie, ca n deceniile moderniste, un privilegiu inaccesibil maselor, ci acoper toat aria social financiar de beneficiari, de la locuina de lux unicat, trecnd prin ansambluri rezideniale de toate standardele, pn la cele cu caracter de protecie social. Locuinele individuale se desfoar n general pe parter, P+1 sau P+2, cu sau fr subsol, cu sau fr mansard. Locuinele individuale desfurate pe dou nivele supraterane (P+1 sau S+P+1) se numesc locuine de tip duplex. Cele P+2 (sau S+P+2) se numesc triplex-uri.

I.1. Locuina individual izolat pe lotI.1.a. Locuina izolat privilegiat

Plan etaj

Arhitect Hans Scharoun, vila Schminke la Loebau, 1933.

Plan parter

Este cazul vilelor unifamiliale, construite dup proiect unic, la comanda beneficiarului, care este proprietar, finanator i utilizator. Comanditarului se adreseaz arhitectului, care i proiecteaz o cas unicat, astfel nct aceasta s i reprezinte identitatea i s rspund structurii i particularitilor familiei. Astfel de proiecte permit cea mai mare libertate de creaie i de aici rezult cele mai interesante realizri, chiar avangardiste, n condiiile unui beneficiar inteligent. Locuinele sunt, evident, n general mari, i au planuri libere. O caracteristic a lor o constituie amenajarea peisager articulat a ntregii proprieti. Rezultate bune sunt mai ales atunci cnd acelai arhitect controleaz i designul interior al casei. Acum, n Europa, familiile bogate se orienteaz cu preferin ctre construciile existente, cu caracter istoric i/sau ambiental, pe care le adapteaz interior i astfel le valorific superior. De aceea, poate cele mai frecvente cazuri de locuine nou proiectate pentru familii bogate se afl n America.

I.1.b. Locuina obinuit izolat, pentru clasa medieLocuina izolat pe lot, construit dup proiect unic, nu este neaprat luxoas, ci este rspndit i n rndul clasei de mijloc. Pe un lot mai mic sau mai mare, ea poate avea dimensiuni i organizare n acord cu posibilitile i necesitile comanditarului, dar i cu structura urban, tradiia de locuire a zonei etc.O locuin duplex de dimensiuni medii dup proiect unic, izolat pe lot. Interesant este faptul c parterul se constituie ntr-un apartament la dispoziia coliilor. Etajul este mansardat.

parter

etaj

I.2. Locuina individual n ansambluri de locuitAnsamblul de locuit este proiectat de ctre arhitect la comanda unui investitor, fr ca viitorii locatari s fie cunoscui. Odat proiectate, viitoarele locuine sunt puse apoi n vnzare de ctre investitor. Proiectarea ansamblului presupune amenajarea unei suprafee de teren, lotizate sau nu, cu uniti de locuit, circulaii, reele edilitare i amenajare peisager. Sunt repetate cteva tipuri de uniti de locuit i amplasate n acord cu criterii de orientare, relief, circulaii i vecintate. Cazul cel mai frecvent este acela al unui numr limitat de case tip, dar i acestea supuse la rndul lor unor mici modificri, individualizri. Aceste diferenieri au dublu motiv: Primul motiv este unul de la exterior la interior i urmrete s evite o imagine general monoton i impersonal a unui ir de piese repetate. Ideea principal, astzi n lume, este de a evita repetarea cazon, aliniat, a unui singur tip de cas i de a realiza astfel ansambluri de locuit variate, interesante, cu un nalt grad de confort psihic, cu o atmosfer comunitar proprie. Cu cel puin doutrei seciuni de locuit, amplasate, adecvat, se poate obine o varietate mare, n ciuda unor volumetrii sau organizri planimetrice asemntoare. De altfel, i loturile pot fi de forme i mrimi diferite, pentru posibiliti financiare diferite. Ca de obicei, lucrurile depind de strategiile administraiilor, de regulamentele locale, de calitatea investitorului i de calitatea, concepiile i libertile arhitectului. Al doilea motiv pornete dinspre interiorul locuinei, ctre exterior i e acela de a adapta locuina, pe ct posibil, la particularitile fiecrei familii rezidente. n unele situaii, de la o anumit faz a proiectrii, locuinele sunt deja puse n vnzare, aa nct arhitectul poate colabora n fazele de detaliu cu utilizatorii individuali. Astfel, unitile de locuit pot fi personalizate, printr-o posibil adaptare la specificul familiei, prin finisaje, culori i chiar prin variaii de organizare interioar nestructural. Ansamblurile rezideniale pot fi i ele concepute pentru diferite standarde financiare, de la categoria lux pn la locuine sociale, dar pot de asemenea s fie ntructva mixte, excluznd extremele. n ceea ce privete construcia de locuine noi, ansamblurile rezideniale cu uniti de locuit individuale par s fie n acest moment soluia de locuire cea mai avantajoas n oraele medii. Dat fiind proximitatea n cadrul uni ansamblu definit, aceast form de locuire determin relaii comunitare apropiate ntre rezideni, fr s le oblige ns. Ea combin economia specific locuirii colective, pstrnd ns confortul i calitatea locuirii individuale tradiionale. Toate aceste puine variante prezentate sunt infinit multiplicate, datorit creativitii arhitecilor, combinate cu nelepciunea politicienilor i flexibilitatea investitorilor. Tema locuirii de condiie mijlocie n orae beneficiaz permanent de concursuri i alte forme de cercetare.

Ansamblul din Bneasa a fost proiectat pe un teren general (nelotizat, fr grdini individuale), n interiorul cruia arhitectul a organizat ansamblul pe baza unei strzi interioare. Sunt utilizate cteva tipuri de seciuni, n general cuplate, dar i niruite. Una dintre calitile ansamblului o constituie faptul c unitile de locuit sunt diversificate, amplasate i compuse astfel nct s evite monotonia. Umorul i culorile i confer un caracter ludic. Sunt reiterate, n formule noi, elemente din locuirea tradiional: bncua de la poart, foiorul, podul mascat de un atic etc. S-a mizat i pe vegetaia care se va dezvolta, controlat. Construcie anul 2000, arhitect Alexandru Beldiman.

Case cuplate la ansamblul de la Weissenhof-Stuttgart. 1994

I.2.a. Locuina individual izolat n cadrul ansambluluintre locuina individual izolat din cadrul unui ansamblu rezidenial i cea pe lot propriu, amplasat n diverse vecinti existente, menionat la categoria I.1.b., exist o singur diferen esenial: prima este proiectat odat cu ansamblul, ca investiie imobiliar speculativ, pentru utilizator necunoscut; cea dea doua presupune ntocmirea proiectului unicat n acord cu necesitile particulare ale unui utilizator anume, n urma unei teme i a unui contract de proiectare.Ansamblu de locuit alctuit ntr-o manier liber, numai din locuine individuale P+1 i P+2. Ansamblul cuprinde uniti de locuit izolate, cuplate decalat i niruite decalat.

I.2.b. Locuina cuplatLocuine cuplate exist nu doar n ansambluri proiectate ca investiie, ci i n mod liber, n zone rezideniale diverse, n care doi vecini convin s-i cupleze casele i s apeleze mpreun la un arhitect. Mai frecvent sunt ele ntlnite ns n cadrul ansamblurilor proiectate pentru proprietarul unei suprafee mari de teren lotizate. De regul, partiul unei vile unifamiliale este reprodus n oglind de ctre vila adiacent, de care este lipit. Pot ns exista i case cuplate cu partiuri diferite. De obicei, ntre zidurile adiacente ale caselor, tratate ca ziduri interioare de rezisten, se afl un rost de cca. 5 cm. Pe aceast latur, care nu beneficiaz de ferestre, se amplaseaz funciunile care pot exista i fr iluminat i ventilat natural direct. Este cazul scrilor, a bilor, a unor depozitri, dar i a locului de luat masa. Tot pe acest perete se cupleaz, de preferin, principalele instalaii ale celor dou case, de la grupuri sanitare bi i buctrii.

Dou case cuplate

I.2.c. Locuina niruitn acest tip de construcie, locuina individual este integrat ntr-un ir de uniti de locuit solidarizate, deci fr spaii libere ntre ele. Ca i locuinele cuplate, irul de loturi cu case niruite pot fi integrate ntr-o zon construit existent a oraului sau pot fi integrate ntr-un ansamblu rezidenial nou de locuine speculative, care poate cuprinde i alte uniti de locuit. Istoria faadelor lipite de-a lungul strzii dateaz cel puin din evului mediu. Oraului medieval i este caracteristic lotizarea n parcele adnci, perpendiculare pe strad, care determina alinierea faadelor i construciile desfurate pe adncimea lotului. n formula secolului XX obsedat, pn dup al doilea rzboi, de raionalitate i economicitate - aceast soluie a rezolvat de multe ori criza de locuine, ntr-un mod economic. Fa de locuirea tradiional, proiectarea funcionalist a locuinei niruite a adus condiii de igien i confort sporite. Locuinele niruite constituie i astzi o soluie acceptabil, mai acolo unde terenul este scump. Formulele sunt ns mai elegante, complexe i variate. Din punct de vedere structural, irul poate fi alctuit din uniti de locuit cu perei laterali proprii, desprii cu rost de locuina vecin sau pot fi monobloc.

Parter varianta 1

parter varianta 2

etaj varianta 1

etaj varianta 2

I.2.d. Locuina niruit cu grdin interioar (covor)Formula locuinei covor a dat rezolvri de succes, acolo unde a fost iscusit proiectat. Avantajul ei l constituie o mare densitate de locuire, perceput ns bine, att dinspre trectorul de pe strad, ct i din punctul de vedere al rezidenilor. Procentul admis de ocupare a terenului este mare. Locuinele au forme de L sau de U i sunt aezate unele fa de altele astfel nct s formeze grdini interioare cuplate. Regimul de nlime este mic, de aceea acest sistem permite o bun iluminare a locuinelor. Casele sunt introvertite i ofer intimitate.

Plan parter

Plan mansarda

De sus n jos: locuine niruite la Amsterdam i la Graz i locuine covor n Spania

II. Locuina colectivLocuirea colectiv se definete prin accesul n cldire comun mai multor locuine, scar de acces i alte spaii i echipamente comune lift, ghen de gunoi, spltorie, usctorie, terasa circulabil, garaj, boxe de depozitare, biroul asociaiei etc. - i supraetajarea unitilor de locuit. Locuinele se numesc n acest caz apartamente. Uzual, obinuim s denumim aceast soluie locuirea la bloc. n Europa, ea i-a pierdut supremaia nregistrat n secolul XX. Chiar dup dispariia marilor ansambluri, ea continu s existe ns, ca formul adecvat marilor orae i, n general, n centrelor urbane. Ea persist fie n centrele dens construite ale oraelor mari, fie n zone n care acest tip urmeaz o tradiie de locuire (cum ar fi Barcelona, oraele port din nordul Germaniei sau un orae cu tradiie social-democrat, cum e Lyon). Intensiv mai este nc practicat n rile orientale cu populaie mare, n general n lumea a III-a, fie n zone srace, fie n zone cu o dezvoltare economic exploziv (Taiwan, Hong Kong, Malaezia...). i locuirea la bloc presupune standarde difereniate. Criteriile sunt cu precdere regimul de nlime, amplasamentul fa de centru i calitatea vecintilor, densitatea de blocurilor, amenajarea peisager nconjurtoare, calitatea materialelor de construcie, iar la interior dimensiunea apartamentelor, calitatea finisajelor, generozitatea i calitatea echipamentelor (lifturi, garaje etc.) Locuinele colective pot i ele s aib regim de nlime mic (P+2,3), mediu (P+ 4) sau nalt (