USEFS

Post on 12-Nov-2015

3 views 0 download

description

esefs

Transcript of USEFS

Antrenamente pentru inot "pe uscat"

Antrenamente pentru inot "pe uscat"

Inotul este un exercitiu riguros care incorporeaza miscari biomecanice complexe. Pentru a inota eficient, trebuie sa ai anumite abilitati tehnice, coordonare, echilibru muscular si abilitati atletice. Inotul nu este asemeni oricarui alt exercitiu deoarece trebuie sa iti folosesti toate grupele mari de muschi simultan pentru a te propaga prin apa. Datorita miscarii sale unice, antrenamentul de fitness pentru inotatori este diferit de majoritatea sporturilor conventionale de pe uscat.

In functie de program, unii inotatori profesionisti pot parcurge in apa mai mult de 16 kilometri zilnic. Ei combina acest efort cu antrenamente pe uscat, care nu inseamna nimic altceva decat mentinerea conditiei fizice in afara bazinului de inot. Aceasta include activitati cardiovasculare, de flexibilitate si de putere. Scopul antrenamentelor pe uscat este acela de a mentine in forma, de a intinde si a intari muschii folositi in timpul inotului. Timpul alocat acestor exercitii pe uscat este asemanator celui alocat sporturilor obisnuite, totusi echipamentele sunt usor diferite.

Prima perioada de antrenament pe uscat include exercitii generale de mentinere in forma orientate spre obtinerea unei rezistente de baza si cresterea conditiei cardiovasculare. Antrenorii folosesc alergarea, sariturile si urcatul scarilor. Inotatorii profesionisti nu sunt inotdeauna alergatori buni, deci alegerea unei activitati cardiovasculare care sa nu provoace rani sau accidente este esentiala. Unii antrenori folosesc aparatul cardio denumit "versa climber" deoarece lucreaza atat grupele de muschi superioare, cat si pe cele inferioare. Altii pot implementa alergatul pe scari deoarece atletul este fortat sa isi ridice intregul corp cu fiecare scara urcata in timp ce isi foloseste la maxim mecanismele de oxigenare si functionare a inimii. Exercitiile bazate pe greutati sunt minime in aceasta perioada si se concentreaza pe tehnici de perfectionare, dezvoltare a muschilor si rezistenta musculara.

In perioada urmatoare: faza de forta a unui program de inot. Scopul: de a produce hipertrofierea in timp ce flexibilitatea si echilibrul muscular se mentin. Ridicarea greutatilor pentru inotatori presupune exercitii compuse foarte generale. Antrenorilor le place sa foloseasca ridicari care sa solicite intregul corp, cum ar fi ghemuiri, tractiuni la bara fixa, extensia trunchiului din sezut. Spre deosebire de sporturile obisnuite, inotatorii nu folosesc de regula exercitii care se concentreaza pe o singura grupa mare de muschi; unii cred ca e mai bine sa se concentreze pe forta dinamica, functionala, decat pe ridicari izolate de greutati. (in timp ce ridici greutati, ridici de regula o haltera si apoi te opresti, iar la inot miscarea este una continua) Asadar, miscarile continue, dinamice care folosesc greutatea corporala a inotatorilor sunt preferate. Scopul fazei de forta este dezvoltarea explozivitatii si a vitezei. In aceasta faza care dureaza o luna, inotatorii realizeaza exercitii de forta complete intr-un timp cat se poate de scurt in combinatie cu exercitii pliometrice care folosesc partea superioara a Urmeaza o faza de "varf" care are ca si scop mentinerea formei fizice si permiterea muschilor de a se recupera gradat. Atletii ridica foarte putine greutati; femeile de regula isi pierd conditia fizica mai repede decat barbatii in aceasta faza, pentru ele fiind necesare exercitii cardio de cate 30deminutde3oripesaptamana. Exercitii pentru dezvoltarea experientei de miscare ( abilitatea )

Universitatea de Stat de Educatie Fizica si Sport REFERATTema: Specificul pregatirii fizice a inotatorilor pe uscat

Verificat:Botnarenco Teodor Efectuat: Grigoriu Ionel Chisinau 2015