Transportul feroviar

Post on 10-Nov-2015

7 views 3 download

description

transport

Transcript of Transportul feroviar

  • Lucrare realizat n cadrul Serviciului de Informare Bibliografic. Biblioteca Metropolitan Bucureti 1

    Transportul feroviar pe plan mondial i n Romnia

    Privire general asupra transporturilor feroviare pe plan mondial nc din secolul al XVIII-lea, n minele de crbuni din Anglia a existat preocuparea creerii

    unui mijloc de transport care s faciliteze transportul vagoanelor de crbuni la suprafa. Astfel, n 1738, la Whitehaven (Anglia), se fabric primele ine de lemn, acoperite cu lame de font, pentru a le apra de uzur. Dup mai multe experimente menite s ajute la realizarea unui mijloc de transport rapid, n 1795 se construiete prima cale ferat din lume, pe care vagoanele erau trase de cai. Aceasta a fost construit n Anglia, ntre Cardiff i Merthyr-Tydfill, att pentru mrfuri ct i pentru persoane.

    n 1825, George Stephenson realizeaz prima locomotiv cu abur din lume, numit Locomotion, pentru linia Stockton-Darlington (58 Km). Locomotiva remorca un tren de 90 de tone, vagoane de cltori i de marf. Urmeaz n 1828 n Frana, n 1830 n S.U.A. i n 1834 n Rusia.

    n 1830 se construiete n S.U.A. prima locomotiv cu abur Torn Thuinb, care naugureaz prima cale ferat nord-american (Charleston - Augusta). n acelai and, la 15 septembrie s-a inaugurat calea ferat Liverpool Manchester pe care a intrat primul tren de persoane cu locomotiv cu abur. S-a stabilit ecartamentul de 1,435m, valabil pn astzi n majoritatea rilor. Excepie fac Rusia 1,524m, Argentina, Chile, India i Spania 1,676m.

    Cinci ani mai trziu, se inaugureaz oficial prima linie de cale ferat din Europa

    continental: Bruxelles Malines. Linia avea o o lungime de 20,4 Km. Pentru a strbate aceast distan se foloseau trei locomotive care circulau cu o vitez de circa 12 Km pe or.

    Cercetrile n acest domeniu au continuat i n 1838 scoianul Robert Davidson construiete

    o locomotiv electric , alimentat de o baterie de pile electrice. A circulat o scurt perioad ntre Edinburgh i Glasgow, fiind distrus de constructorii de locomotive cu abur.

    Anul 1851 aduce cilor ferate o serie de noi realizri: se inventeaz frna electric, se creaz un sistem de semnalizare, se realizeaz prima centralizare a controlului traficului pe calea ferat dintr-un singur birou i se naugureaz cea mai lung cale ferat la acea dat, Petersburg Moscova

    (644 Km). Cincisprezece ani mai trziu, inginerul american Georg Mortimer Pullman realizeaz primul vagon de dormit, dup ce, n 1858, construise primul vagon clas pentru pasageri, cu coridor longitudinal i compartimente. Civa ani mai trziu, se inventeaz semnalul de alarm cu aer

    comprimat.

    n anul 1879, inginerul german Werner von Siemens construiete prima locomotiv electric din lume, pe care o prezint la expoziia industrial de la Berlin.

    Dup 1900, apar noi invenii menite s mbunteasc transporturile feroviare. Astfel apar locomotivele turboelectrice, locomotivele cu motor Diesel, locomotivele cu abur de nalt presiune (60 atm).

  • Lucrare realizat n cadrul Serviciului de Informare Bibliografic. Biblioteca Metropolitan Bucureti 2

    n ultimul timp se fac cercetri i s-au dezvoltat trenuri de mare vitez (de exemplu, trenurile din Japonia), care strbat distane mari ntr-un timp scurt, lucru la care nici nu se gndeau inventatorii de acum un secol.

    Privire general asupra transporturilor feroviare n Romnia Construirea cailor ferate a nceput dup unificarea Principatelor i furirea Statului Romn.

    ntruct fondurile necesare erau foarte mari, iar resursele rii reduse, s-a ales solutia concesionarii constructiei, angajnd cteva companii strine (I.T. Barclay, von Ofenheim, H.B. Strussberg, G.B. Crawley).

    ntre anii 1869 i 1879 acestea au construit i au administrat 1377 km de linii de cale ferat. n aceeai perioad de timp, n Transilvania, Banat i Bucovina au fost construite linii n lungime de 1697 km, prima linie n lungime de 62,5 km fiind terminat n anul 1856. Aceasta linie era folosit pentru transportul crbunelui i lega oraul Oravia de portul Bazia.

    n 1880, dup rzboiul ruso-romno-turc, Romnia a devenit regat i i-a dobndit independena, avnd astfel posibilitatea s rscumpere cile ferate construite de concesionari i s dea startul unui important program de constructie de linii de cale ferat, necesare dezvoltrii economice a ntregii ri.

    Pn la primul rzboi mondial (1914 - 1918) au fost construii 2463 km de noi linii de cale ferat, principalele obiective fiind jonciunile suplimentare la frontiere i conectarea tuturor porturilor dunrene i a portului maritim Constana cu reeaua feroviar. Pentru a conecta acest port maritim a trebuit s fie construit un sistem de trei poduri de metal cu o lungime total de 4088 m.

    Aceast lucrare, cea mai mare din Europa n anul 1895, a fost conceputa, proiectata si realizata de nginerul romn Anghel Saligny.

    Primul rzboi mondial a adus importante pagube reelei feroviare din Romnia, inclusiv n

    ceea ce privete materialul rulant. Dup rzboi, procesul de unificare a rii s-a ncheiat. Transportul feroviar a trebuit s gseasca o noua cale, n acord cu noile cerine economice, politice i spirituale ale rii.

    n perioada interbelic (1920-1940), administraia CFR a facut eforturi pentru restaurarea patrimonului distrus n perioada rzboiului i pentru modernizarea liniilor, a materialului rulant i a sistemului de semnalizare.

    Dublarea liniilor s-a extins (635 km de linii duble), s-au construit staii de manevr importante, iar parcul de vagoane si locomotive cu aburi a fost complet rennoit. n acea perioada a avut loc instalarea primului sistem electrodinamic de centralizare Thomson-Houston n Gara de

    Nord (n 1932 fiind unul din primele din Europa), ca i dotarea a 300 de staii cu echipament de centralizare electromecanic.

  • Lucrare realizat n cadrul Serviciului de Informare Bibliografic. Biblioteca Metropolitan Bucureti 3

    S-au construit 350 km de linii noi i s-au nceput lucrrile la multe linii care traversau Carpaii, terminate dup rzboi. Pe una din aceste linii, Braov - ntorsura Buzului, a fost construit cel mai lung tunel din ar (tunelul Teliu, cu 4370 m de linie dubla).

    Al doilea rzboi mondial (1941-1945) a distrus o parte importanta a reelei feroviare din Romnia, n special lucrri de art - tuneluri, poduri si viaducte. Perioada postbelic a fost marcat, la nceput, de reconstrucia reelei. Pn n 1960 au mai fost terminate nc trei linii care traversau Carpaii, cea mai importanta fiind Bumbeti-Livezeni, cu o lungime de 31 km, una din cele mai dificile construcii feroviare de pe continent, cu multe lucrari de arta (40 tuneluri, 109 poduri i viaducte, cu o lungime totala de 15 km). ntre 1960 i 1985 cile ferate au beneficiat de lucrri de modernizare dublare de linii, nlocuirea progresiv a tractiunii pe aburi cu cea Diesel-electric si electrificarea principalelor linii.

    n aceasta perioad 660 staii au fost dotate cu echipamente de centralizare electrodinamic, 22 depouri au fost mecanizate, a fost introdus transportul n transcontainere i s-au construit cldiri pentru cltori. De asemenea reeaua a fost extins cu 1000 km de linii noi, n special n zona carbonifer Oltenia - astfel, lungimea totala a reelei a atins 11430 km, dintre care 2986 km de linie dubl i 3870 km de linie electric. n prezent, reeaua de Ci Ferate Romne dispune de: 22.201 km lungime cale ferat desfurat 14.217 km linie curent

    7.984 km linii de staie de cale ferat 6657 vagoane calatori 140793 vagoane marfa 3318 locomotive

    1060 locomotive electrice n mare majoritate de 5100 kW 1497 locomotive diesel electrice n mare majoritate de 2100 CP 761 locomotive diesel hidraulice, cu puteri nstalate de 450, 700 si 1250 CP Reeaua Cilor Ferate Romne este format n general din linii cu ecartament normal, dar sunt

    exploatate i apte linii cu ecartament ngust, n lungime de 450 km, precum si cinci linii cu ecartament larg n lungime de 106 km.

    Bibliografie: 1. Dicionar cronologic al tiinei i tehnicii universale. Bucureti: Editura tiinific i

    Enciclopedic, 1979. 815 p.

    2. www.cfr.ro/ istoric.html