Transformator-de-măsură-de-tensiune-220-400kV (1)

Post on 15-Nov-2015

4 views 2 download

Transcript of Transformator-de-măsură-de-tensiune-220-400kV (1)

Analiza transformatorului de msurde tensiune de tip capacitiv CPB 245kV

1. Definiie, rol i simbolul utilizat.

Transformatoarele de msur de tensiune sunt dispozitive care realizeaz reducerea valorilor de tensiune la valori compatibile cu aparatele de msurare i protecie, separarea galvanic a acestor aparate n raport cu cile principale de curent att pe durata regimului normal de funcionare ct i pe durata regimurilor tranzitorii iniiate de defecte.

Simbol utilizat n schemele monofilare:

2. Imagine echipament CPB 245kV de producie ABB

3. Imaginea echipamentului n seciune i identificarea componentelor: Divizorul capacitive:1. Sistemul de expansiune (pentru uleiul sintetic)2. Elementele capacitive3. Braul de joas tensiune al divizorului capacitiv8. Borna de nalt tensiune10. Borna de joas tensiune11. 1- Unitatea electromagnetic:

4. Sticl pentru verificarea nivelului de ulei5. Bobina de decuplare6. Circuit anti-ferorezonant7. nfurarea primar i secundar 9. Perna de gaz11. Cutia cu circuitele secundare12.Miezul ferromagnetic

4. Specificarea pe desen a circuitului de nalt tensiune i a izolatorului

Culoarea roie scoate n eviden borna de nalt tensiune iar culoarea verde evideniaz anvelopa izolant. Dimensiunile echiamentului sunt date de cotele A=2905 mm, B=2005 mm, C=225 mm, D=335 mm, E=650 mm (porelan), F =335 mm.

5. Specificarea mrimilor caracteristice i definirea lor

Ume=245 kV tensiunea cea mai ridicat a echipamentuluiUme= Valoarea efectiv cea mai ridicat a tensiunii ntre faze pentru care este proiectat echipamentul ce urmeaz a fi conectat la reea. Este necesar ca UmeUmr (cea mai ridicat tensiune a reelei).UITT=1050 kV (1,2/50s) tensiunea de inere la impuls de tensiune de trznet (cu o expunere ntre 1,2 i 50 s) pentru a specifica comportarea izolaieiUDP=1,2*Ume kVtensiunea suportat de echipament la descrcri parialeH=1000 maltitudinea maxim pentru care a fost proiectat echipamentulT=+40/-40 Climitele de temperatur n care echipamentul fucioneaz la parametrii optima25 mm/kVraportul lungimea izolaiei/tensiune, pentru care apare fenomenul de conturnare6. Materialele din care este confecionat echipamentul i perioada de via a acestuian cadrul acestui transformator de msur toate suprafeele metalice exterioare sunt confecionate din aliaje de aluminiu rezistente la majoritatea factorilor de mediu. Niturile i uruburile sunt fabricate din oel inoxidabil rezistent la acid. Productorul (ABB) ofer pentru acest tip de echipament o perioad de via de cel puin 30 de ani, n funcie de condiiile de tensiune la care este supus acesta.7. Sursa: https://library.e.abb.com