TOAMNA

Post on 06-Oct-2015

214 views 0 download

Transcript of TOAMNA

Caracterizarea climatic a datei de trecere a temperaturilor medii diurne sub 15 C ce semnific apariia toamnei ALCAZ ADELINA, Institutul de Ecologie i Geografie

ceputul sezonului de toamn din punt de vedere meteorologic are loc odat cu trecerea stabil a temperaturii medii zilnice a aerului prin +15C n direcia scderii ei.

Conform datelor multianuale pentru ultimii 50 ani, pe teritoriul Republicii Moldova toamna apare ntre 12 septembrie la nord (Briceni) i 23 septembrie la sud (Cahul), cu durata de manifestare de 80 de zile. ns, in ultimii ani, termenul de ncepere a acestui anotimp se poate abate esenial de la datele multianuale, una din cauzele principale fiind schimbrile climatice.

n cazul toamnelor calde data trecerii temperaturilor diurne sub +15C se petrece in luna octombrie. Cel mai devreme pe 8 octombrie toamna se instaleaz n partea de nord a republicii, peste o saptmn ea se semnaleaz n partea central (15 octombrie) i peste 9 zile aceasta se manifest n partea de sud a republicii.

n concluzie constatm, c cunoaterea manifestrii toamnei din punct de vedere meteorologic este foarte important, deoarece de aceasta n mare msur depind lucrrile agricole legate de semnturile de toamn.

Estimarea in aspect spaial a datelor medii, devreme i cele mai trzii privind trecerea temperaturii diurne prin +15C, va contribui la efectuarea lucrrilor de toamn n mod difereniat, asigurnd astfel, utilizarea adecvat a potenialului agroclimatic din cadrul acestui anotimp, n contextul schimbrii climei actuale.