Stemă

Post on 25-Sep-2015

218 views 3 download

description

gj

Transcript of Stemă

Stem

Localizarea n cadrul judeului

Sibiu

Sibiu(ngermanHermannstadt, nmaghiarNagyszeben, nlatinCibinium) este reedina de jude i cel mai mare municipiu aljudeului Sibiu,Romnia. Sibiul este un important centru cultural i economic din sudulTransilvaniei, cu o populaie de 147.245 locuitori conformrecensmntului din 2011.

Staiunea de iarnPltinise afl la 37 km distan de centrul municipiului, iarlacul glaciarBlease afl la aproximativ 100 km distan de ora.

Municipiul Sibiu a reprezentat i reprezint unul dintre cele mai importante i nfloritoare orae din Transilvania, fiind unul dintre principalele centre ale colonitilorsaistabilii n zon. Oraul a fost capital a Transilvaniei ntre anii 1692-1791 i 1849-1865. A cunoscut n ultimii ani o renatere economic i cultural semnificativ. Sibiul este n prezent unul dintre oraele cu cel mai mare nivel de investiii strine din Romnia. n anul 2007 a fostCapitala Cultural European, mpreun cu oraulLuxemburg.

Istorie

n zona actualului cartierGuteriase presupune c ar fi existatcastrul roman Cedonia.

Primele asezari in zona Sibiului par sa fi fost castrul roman din zona Gusterita si o asezare de origine slava. Orasul a fost colonizat dup mijloculsecolului al XII-leade colonitisaidin teritoriulRin-Mosela. Prima meniune a cetii a fost fcut n data de20 decembrie1191sub numeleCibiniumntr-un document ecleziastic emis depapa Celestin al III-lea, care a recunoscut la rugmintea regeluiBla al III-leaexistena unei prepozituri a Sibiului (praepositura Cibiniensis), scoas de sub jurisdiciaEpiscopiei Transilvaniei.[3]Prima atestare documentar n formaHermannstadtdateaz din anul1223, dar exist i meniuni ale numeluiVilla Hermanni. n anul1241a fost atacat, cucerit i parial distrus nmarea invazie ttar.

nsecolul al XIV-leaSibiul a devenit un mare centru de comer i timp de secole a fost cea mai important cetate german din Transilvania. Meteugarii din ora erau organizai nbresle, n 1376 fiind cunoscute un numr de 19 bresle.

n anul1366Sibiul a fost declarat "ora".

Aici a fost publicat, n anul1544,Catehismul Luteran, prima carte tiprit n limba romn.

Din1692, odat cu creterea influenei austriece, Sibiul devine capitala Transilvaniei. Aceasta este o perioad nfloritoare a oraului, cele mai reprezentative construcii din aceast perioad fiindPalatul BrukenthaliBiserica romano-catolic Sfnta Treime.

n anul 1788 apare la Sibiu primul ziar (n limba german) din Transilvania, numitTheatral Wochenblatt.[4]

n1872se construiete prima linie de cale ferat, iar n1897Sibiul este electrificat. Tot n aceast perioad Sibiul este sediul asociaiei ASTRA i un ora important al comunitii romneti. n anul1905a fost dat n folosintramvaiul sibian, care a funcionat pn la desfiinarea sa n anul1970.

Ca urmare a celui de-al Doilea Rzboi Mondiali a perioadei comuniste populaia sseasc s-a diminuat considerabil prin deportri nSiberiai mai trziu prin emigrarea masiv nGermania.

Odat cu instaurarearegimului comunist n Romniaa avut loc marginalizarea membrilorCercului Literar de la Sibiu, aflat pe direcia inaugurat deTitu Maiorescun cultura romn.