Singur i

Post on 07-Sep-2015

8 views 3 download

description

Singur i-test cls 7

Transcript of Singur i

Test

Test

Pentru rezolvarea corect a tuturor cerinelor din Partea I i din Partea a II-a se acord 78 de puncte. Pentru redactarea ntregii lucrri se acord 12 puncte (respectarea normelor de ortografie i punctuaie, de exprimare, vocabular adecvat, respectarea limitelor de spaiu indicate). Din oficiu se acord 10 puncte. Timpul efectiv de lucru este de 45 de minute.

PARTEA I (48 de puncte)Citete cu atenie textul urmtor: Dormi!... un val de aer umed am adus cu mine-n cas.Tremurnd s-a stins vpaia lumnrii de pe mas,Iar acuma numai ochiul de jratic din cminLicrete-n umbra dulce, ca o piatr de rubin.

Bate vnt cu ploaie-n geamurii e noapte neagr-afarPlnsul streinii suspin ca un cntec de vioarMonoton, optind povestea unei vremi demult uitateNicio raz nu ptrunde prin perdelele lsate

Ci-ntunericul prieten stpnind pn departe,i de oameni i de patimi fericirea ne-o desparte.Singur eu veghez n noapte,Ploaia cnt tot mai tarei m-apropii, ochii negri s-i deschid cu-o srutare. (George Toprceanu- Singuri)

A.1) Cuvntul demult s-a format prin:a.derivare;b.compunere;c.conversiune. (6p)2) n cuvntul geamuri exist:a.7 litere, 6 sunete;b.6 litere,7 sunete;c.7 litere, 5 sunete. (6p)3) Explic rolul semnului de punctuaie din versul: Ploaia cnt tot mai tare (6p)4) Transcrie cele dou verbe la modul gerunziu i precizeaz-le conjugarea. (6p)5) n versul: i e noapte neagr-afar,predicatul este:a.e noapte;b.e neagr;c.e. (6p)

B.1) Transcrie dou cuvinte/ structuri care evideniaz prezena eu-lui liric. (6p)2) Explic semnificaia versului: Plnsul streinii suspin ca un cntec de vioar.(6p)3) Transcrie un vers care conine o imagine artistic vizual. (6p)

PARTEA A II-A (30 de puncte)Redacteaz o compunere de 8-10 rnduri, n care s descrii o noapte ploioas de toamn, folosind i trei cuvinte/ structuri din textul- suport. Nu uita s dai un titlu expresiv compunerii.