Regulament Finalizare Studii 2015

Post on 15-Nov-2015

221 views 6 download

Transcript of Regulament Finalizare Studii 2015

  • Ministerul Educaiei Naionale UNIVERSITATEA DE TIINE AGRICOLE I MEDICIN VETERINAR ION IONESCU DE LA BRAD DIN IAI University of Applied Life Sciences and Environment

    1

    RECTOR, Prof. univ. dr. Vasile VNTU

    REGULAMENT

    de organizare i desfurare a examenului de diplom/licen/disertaie, n anul

    universitar 2014 2015

    n conformitate cu prevederile art. 120, 130, 137, 138, 140, 143, 145, 146, 152 i 157 din Legea educaiei naionale nr. 1/2011, cu modificrile i completrile ulterioare, ale Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificrile i completrile ulterioare, ale Hotrrii Guvernului nr. 404/2006 privind organizarea i desfurarea studiilor universitare de masterat, avnd n vedere prevederile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolvenilor nvmntului superior particular de a susine examenul de finalizare a studiilor la instituii de nvmnt superior de stat acreditate i ale OMECS nr. 3179/2015 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a examenelor de licenta/diploma si disertatie, precum i a Cartei Universitii, Consiliul de Administraie al USAMV Iai stabilete regulamentul propriu de organizare i desfurare a examenului de diplom, licen i disertaie.

    Art.1. n USAMV Iai se organizeaz i se desfoar urmtoarele forme de examen de finalizare a studiilor:

    a. examen de diplom la Facultile: Agricultur (specializarea Agricultur, Montanologie, Inginerie economic n agricultur, Tehnologia prelucrrii produselor agricole), Horticultur (specializrile Horticultur, Peisagistic, Ingineria mediului), Zootehnie (specializrile Zootehnie, Piscicultur i acvacultur, Controlul i expertiza produselor alimentare, Inginerie i management n alimentaia public i agroturism);

    b. examen de licen la Facultile: Agricultur (specializarea Biologie) i Medicin Veterinar (specializarea Medicin veterinar);

    c. examen de disertaie la nvmntul universitar de masterat; e. examen de selecie pentru absolvenii de nvmnt superior particular care se ncadreaz n

    prevederile Legii nr. 60/2000 privind dreptul absolvenilor nvmntului superior particular de a susine examenul de finalizare a studiilor la instituii de nvmnt superior de stat acreditate, precum i pentru absolvenii care provin de la programe de studii care au intrat n lichidare/lichidate se organizeaz examen de selecie, anterior susinerii examenelor de finalizare a studiilor.

    Art.2. Organizarea i desfurarea examenului de finalizare a studiilor sunt de competena Consiliilor facultilor, care rspund de aplicarea corect a legislaiei i a prezentului regulament. Art.3. Pot susine, dup caz, examen de licen/diplom:

    a. absolvenii de nvmnt superior ai programelor de studii/specializrilor acreditate sau autorizate s funcioneze provizoriu;

    b. absolvenii care au promovat examenul de selecie, potrivit prevederilor art. 1, lit.e. Art.4. (1) Examenul de selecie, pentru absolvenii de nvmnt superior particular care se ncadreaz n prevederile Legii nr. 60/2000, precum i pentru absolvenii specializrilor intrate n lichidare/lichidate din cadrul instituiilor de nvmnt superior autorizate s funcioneze provizoriu, const n 5 probe scrise. (2) Pentru absolvenii specializrilor intrate n lichidare/lichidate din cadrul instituiilor de nvmnt superior acreditate, examenul de selecie const n 3 probe scrise.

  • 2

    Art.5. (1) Regulamentul de organizare i desfurare a examenului de selecie se stabilete de ctre facultatea organizatoare.

    (2) Examenul de selecie promovat este recunoscut n toate sesiunile ulterioare de examene de finalizare a studiilor, dar numai n cadrul instituiei la care a fost susinut i promovat.

    Art.6. (1) Examenul de licen/diplom const din dou probe, i anume: a. proba 1 evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate; b. proba 2 prezentarea i susinerea lucrrii de licen/proiectului diplom.

    (2) Probele menionate la alin. (1) pentru examenul de licen/diplom se desfoar n prezena, n acelai loc i n acelai moment, a comisiei de examen i a examinatului. (3) Prezentarea i susinerea lucrrii de licen/proiectului de diplom sunt publice. (4) Tematica i bibliografia se public pe site-ul web al instituiei de nvmnt superior. Art.7. (1) Examenul de disertaie const ntr-o singur prob, i anume prezentarea i susinerea lucrrii de disertaie. (2) Susinerea lucrrii de disertaie este public i se desfoar n prezena, n acelai loc i n acelai moment, a comisiei de examen i a examinatului.

    Art.8. Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate de la proba 1 se desfoar scris la Facultile de Agricultur (specializrile Agricultur, Biologie, Montanologie, Inginerie economic n agricultur, Tehnologia prelucrrii produselor agricole), Horticultur (specializrile Horticultur, Peisagistic, Ingineria mediului), Zootehnie (specializrile Zootehnie, Piscicultur i acvacultur, Controlul i expertiza produselor alimentare, Inginerie i management n alimentaia public i agroturism); scris i prob practic la Facultatea de Medicin Veterinar, n conformitate cu regulamentele proprii aprobate de Consiliile facultilor, n termen de 15 de zile de la data aprobrii prezentului regulament de ctre Senat.

    Art.9. Tematica i bibliografia pentru evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate se aprob de Consiliul facultii, la propunerea comisiei licen/diplom, n conformitate cu planurile i programele de nvmnt dup care au studiat absolvenii din promoia curent.

    Art.10. Modalitatea de susinere a probei nti, tematica i bibliografia aferent, graficul pentru desfurarea examenelor se aduc la cunotina absolvenilor prin afiare la afiierul facultii, ct i pe pagina Web proprie, cu cel puin trei luni nainte de desfurarea probei.

    Art.11. (1) ndrumtorii tiinifici i absolvenii poart responsabilitatea privind originalitatea i calitatea lucrrilor elaborate i prezentate la examenul de licen, diplom sau disertaie.

    (2) Este interzis comercializarea de lucrri tiinifice n vederea facilitrii falsificrii de ctre cumprtor a calitii de autor a unei lucrri de licen, proiect de diplom sau lucrri de disertaie.

    (3) nclcarea articolului 11 alin. (2) conduce la anularea lucrrii/proiectului i exmatricularea de la studii a falsificatorului, precum i sanciuni, conform legii, pentru vnztorul lucrrii/proiectului.

    Art.12. Prezentarea i susinerea lucrrii de licen/proiectului de diplom/lucrrii de disertaie se face n faa comisiei de examen, n edin public, la care este invitat i ndrumtorul tiinific.

    Art.13. (1) La fiecare prob examinarea se ncheie prin acordarea de ctre comisie a unei note, de la 10 la 1, ca medie aritmetic a notelor membrilor comisiei. ntre membrii comisiei nu se admite o diferen mai mare de un punct la proba 1 i de dou puncte la proba 2. Nota minim de promovare este 5,00, cu excepia examenului de disertaie la care trebuie s fie de cel puin 6,00.

    (2) Candidatul care nu a obinut minimum nota 5 la proba 1, pentru examenul licen/diplom, pierde dreptul de a se prezenta la proba a doua. (3) Deliberarea comisiilor cu privire la stabilirea rezultatelor examenului de licen/diplom/disertaie nu este public.

    (4) Luarea deciziilor n cadrul comisiei este reglementat prin regulamentul propriu al facultilor.

    Art.14. Media de promovare a examenului de licen/diplom se stabilete ca medie aritmetic cu dou zecimale (fr rotunjire) a notelor obinute la cele dou probe. Art.15. Examenul de licen/diplom este promovat dac ambele probe componente sunt promovate n aceeai sesiune, iar media de promovare a examenului este de cel puin 6,00. Art.16. (1) La examenul de licen/diplom se pot nscrie, dup caz, absolvenii Facultilor de

  • 3

    Agricultur, Horticultur, Zootehnie i Medicin Veterinar din promoia 2015 sau din cele anterioare (formele zi, ID), care i-au ndeplinit toate obligaiile colare din curriculum-ul universitar, precum i absolveni de la alte instituii de nvmnt superior autorizate/acreditate ce nu pot organiza examene de finalizare a studiilor, conform legii.

    (2) La examenul de disertaie se pot nscrie numai absolveni de nvmnt universitar de masterat din instituia proprie, de la specializrile aprobate conform legii. Art.17. nscrierea la examenul de licen/diplom/disertaie se face la secretariatul facultii, de ctre fiecare candidat, cu cel puin 10 zile nainte de data programrii primei probe, pe baz de cerere tip, cu toate vizele solicitate. Candidatul prezint la nscriere un exemplar al lucrrii de licen/proiectului de diplom/disertaie, redactat n conformitate cu Ghidul privind finalizarea studiilor universitare elaborat de USAMV Iai, cu avizul scris al ndrumtorului tiinific, precum i certificatul de competen lingvistic ntr-o limb strin de larg comunicare internaional (cu excepia absolvenilor studiilor de masterat), eliberat de ctre disciplina de limbi strine a USAMV Iai sau de o alt instituie specializat, cu condiia recunoaterii documentului acesteia de ctre disciplina de limbi strine. Art.18. Absolvenii nvmntului universitar de licen care au frecventat timp de 4 semestre aceeai limb strin, respectiv 2 semestre cei de la specializarea Biologie (3 ani), vor primi certificatul de competen lingvistic pe baza notelor obinute n timpul studiilor, n caz contrar se vor prezenta la disciplina de limbi strine pentru examinare. Certificatul este valabil numai pentru susinerea licenei sau a examenului de diplom. Art.19. nscrierea pentru absolvenii de la alte instituii se va face centralizat de ctre universitatea n care au urmat studiile, cu minimum 15 de zile nainte de examen, n baza unui protocol ncheiat, n prealabil, cu USAMV Iai. Pentru nscriere, instituiile respective vor remite liste nominale pe specializri cu absolvenii care ndeplinesc condiiile legale i planurile de nvmnt valabile pentru perioada de colarizare a candidailor. Listele vor fi nsoite de dosarele candidailor cu acte n original: diploma de bacalaureat, certificatul de natere i dup caz de cstorie, foaia matricol, 3 fotografii tip C.I., adeverina eliberat de facultatea respectiv, din care s rezulte calitatea de absolvent, cu precizarea anului absolvirii, a specializrii i a duratei studiilor, a formei de nvmnt (zi, ID, frecven redus); certificatul de competen lingvistic, lucrarea de licen/diplom, redactat n conformitate cu Ghidul privind finalizarea studiilor universitare de licen elaborat de USAMV Iai, cu avizul conductorului tiinific. Art.20. (1) Comisiile de examen se stabilesc pe specializri, prin decizia Rectorului, la propunerea Consiliilor facultilor i sunt formate din minimum 3 membri, cu gradul profesional de cel puin ef de lucrri/lector cu titlul tiinific de doctor, cu excepia preedintelui, care trebuie s fie profesor/confereniar universitar. Secretarul comisiei poate fi asistent. (2) La nivelul universitii se constituie o comisie format din 3/5 membri, coordonat de Rector, din care fac parte prorectorul cu activitatea educaionl i alte cadre didactice, cu gradul de confereniar/profesor, cu responsabiliti n coordonarea examenelor de finalizare a studiilor i urmrirea respectrii regulamentului aprobat de Senat. (3) Membrii comisiei de examen de finalizare a studiilor, ct i secretarul comisiei de examen de finalizare a studiilor nu se pot afla, cu cei evaluai sau ntre ei, n relaie de soi, afini i rude pn la gradul al III-lea inclusiv. (4) Componena comisiilor pentru examenele de licen/diplom i disertaie i a comisiilor pentru soluionarea contestaiilor se public pe site-ul web al universitii.

    Art.21. Comisiile de finalizare a studiilor de la nivelul facultilor au ntreaga responsabilitate pentru organizarea i desfurarea n bune condiii a examenului. n acest sens, dup caz, pot fi cooptate cadre didactice pentru elaborarea subiectelor, examinarea practic etc. Art.22. (1) Examenul de licen/diplom/disertaie se organizeaz, de regul, n dou sesiuni ordinare: sesiunea de var (iunie iulie) i sesiunea de iarn (ianuarie februarie). La solicitarea absolvenilor Consiliul de Administraie poate aproba organizarea unei sesiuni suplimentare de toamn (luna septembrie). (2) n cadrul fiecrei sesiuni, la examenul de licen/diplom, ntre prima prob i a doua trebuie s fie un interval de cel puin 48 ore.

    (3) Pentru situaii deosebite, universitatea poate organiza sesiuni speciale de examene de finalizare a studiilor, numai cu aprobarea Ministerului Educaiei Naionale.

  • 4

    Art.23. Rezultatele probelor unui examen se comunic/afieaz n ziua susinerii acestora sau cel trziu n ziua urmtoare, la avizierul facultii sau a slii de desfurare a examenului i pe pagina Web proprie. Art.24. Eventualele contestaii, privind rezultatele unei probe, se depun la secretariatul facultii n termen de 24 ore de la comunicarea/afiarea rezultatelor i se rezolv n termen de 24 ore de la data depunerii acestora, de ctre Comisia de analiz a contestaiilor, numit de Rectorul universitii. Rezultatul probei se poate schimba dac diferena dintre aprecierea comisiei de contestaii i cea iniial este mai mare de 0,5 puncte. Nu se admit contestaii la probele orale. Art.25. Examenul de licen/diplom/disertaie nepromovat n prima sesiune programat pentru absolvenii unei promoii poate fi susinut ntr-o sesiune ulterioar, cu suportarea de ctre candidat a cheltuielilor aferente, stabilite de ctre Senat, la propunerea Consiliilor facultilor. Art.26.(1) Diplomele, pentru absolvenii care au promovat examenul de licen/diplom/disertaie, se elibereaz de ctre Universitate n maximum 12 luni de la absolvirea examenului, prin Biroul de eliberat acte de studii, fiind nsoite de suplimentul la diplom. (2) Pn la eliberarea diplomei, absolvenii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, adeverine de absolvire. Adeverina de absolvire confer titularului aceleai drepturi legale ca i diploma i trebuie s conin semnturile i informaiile nscrise n diplom, precum i informaii privind forma de nvmnt la care s-a organizat colarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii. n caz de pierdere sau de distrugere, eliberarea unei noi adeverine urmeaz procedurile privind eliberarea duplicatelor diplomelor. (3) Absolvenii care nu promoveaz examenul de finalizare a studiilor primesc, la cerere, un certificat de studii universitare care cuprinde informaii privind forma de nvmnt la care s-a organizat colarizarea, perioada de studii, mediile de promovare a anilor de studii. Art.27. Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un examen de finalizare a studiilor, un certificat sau o diplom de studii, atunci cnd se dovedete c s-a obinut prin mijloace frauduloase sau prin nclcarea prevederilor Codului de etic i deontologie universitar. Art.28. Facultile, pe baza acestui regulament cadru, vor elabora propriile regulamente pentru organizarea examenului de licen/disertaie. Regulamentul facultii va cuprinde descrierea probei privind evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate, modalitile i procedurile prin care se asigur originalitatea coninutului lucrrilor ce urmeaz a fi susinute, precum i modalitile i procedurile de interzicere a comercializrii lucrrilor de licen/disertaie. Art.29. Facultile vor afia calendarul examenului, metodologia facultii, tematica i bibliografia aferent probei privind evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate, ghidul privind finalizarea studiilor universitare de licen elaborat de USAMV Iai etc, la afiierul instituiei organizatoare i pe pagina web a acesteia. Art.30. (1). n cazul unor situaii speciale, care nu se ncadreaz n prevederele prezentului Regulament, acestea vor fi aduse la cunotina Comisiei de finalizare la nivel universitate - singura investit cu putere de decizie final. Nerespectarea acestei precizrii atrage nulitatea actelor i a lucrrilor efectuate. (2) Senatul Universitii de tiine Agricole i Medicina Veterinar din Iai acord Consiliului de Administraie dreptul de a completa prezentul Regulament n conformitate cu prevederile transmise ulterior de Ministerul Educaiei Naionale. Acestea vor fi aduse la cunotina membrilor Senatului universitar la prima edin.

    Prezentul Regulament fost aprobat n edina Senatului Universitii de tiine Agricole i Medicin Veterinar Iai din 17 decembrie 2014.

    Prorector cu activitatea educaional,

    Prof. univ. dr. Ioan enu