Peter Paul Rubens

Post on 19-Dec-2015

9 views 2 download

description

peter paul rubens

Transcript of Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens (n. 28 iunie 1577, Siegen/Westfalia - d. 30 mai 1640, Antwerpen), cel mai renumit pictor flamand. Viaa lui Rubens pare s fi fost guvernat de o inepuizabil energie. n decurs de patruzeci de ani, artistul picteaz ca. 1400 tablouri i execut sute de desene. Este primit cu cldur att n cercurile celor mai de seam artiti din Europa, ct i la curile princiare. Peter Paul Rubens a fost numit astfel deoarece s-a nascut in ajunul sarbatorii Sf. Petru si Pavel. Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari pictori flamanzi desi s-a nascut in Germania si si-a perfectionat talentul artistic in Italia. De fapt el a vazut prima data Flandra la varsta de 10 ani. S-a nscut la Siegen, n Westfalia, fiu al lui Jan Rubens. Cu civa ani mai nainte, tatl artistului - asesor la tribunalul din Antwerpen - se refugiase cu familia la Kln, pentru a scpa de persecuiile guvernatorului spaniol al Olandei, Ducele de Alba. n 1577 se nate Peter Paul, a crui copilrie va fi umbrit de moartea tatlui su n 1587. Doi ani mai trziu, mama artistului se ntoarce cu copiii la Antwerpen.

Tinereea i anii de ucenicien anul 1589 tnrul Rubens este nscris la cea mai bun coal din Antwerpen, condus de eruditul Rumboldus Verdonck, unde, copiind ilustraii biblice, descoper miestria desenului. n anul 1591, ncepe s studieze pictura n atelierul peisagistului Tobiasz Verhaecht din Antwerpen. Dup un scurt stagiu n atelierul lui Adam van Noort, Rubens devine n 1596 elevul lui Otton van Veen (numit i Vaenius), un pictor al crui stil este influenat de maetrii italieni din vremea respectiv. La vrsta de 21 de ani, fiind deja pictor independent, Rubens este primit n breasla de pictori a oraului Antwerpen, dar - la sfatul maestrului su - se hotrte s plece n Italia.

[modific] Anii n ItaliaRubens cltorete mai nti la Veneia, unde descoper pictura lui Tiziano, pentru care are o deosebit admiraie. La Mantua este fascinat de decoraiile din Camera degli Sposi realizate de Andrea Mantegna i de frescele executate de Giulio Romano. n Florenza execut schie dup Btlia de la Anghiari a lui Leonardo da Vinci i studiaz sculpturile de la mormintele familiei de Medici ale lui Michelangelo. La Roma are posibilitatea s studieze operele lui Michelangelo din Capella Sixtin, stampele lui Rafael de la Vatican, picturile lui Caravaggio, precum i sculptura antic. Anii petrecui n Italia s-au concretizat n opere destinate prinului Vincenze Gonzaga din Mantua, n pictura unui triptic destinat capelei Santa Croce in Gerusalemme din Roma, precum i n executarea portretelor unor aristocrai din Genova.

Din nou n Antwerpenn 1608 Rubens se ntoarce n Antwerpen, unde este numit pictor de curte al arhiducelui Albert. n anul urmtor se cstorete cu Isabelle Brandt, fiica unui celebru avocat i umanist din Antwerpen. n 1611, Rubens termin tripticul nlarea crucii i ncepe lucrul la Coborrea de pe cruce, ambele opere destinate catedralei din oraul Antwerpen. n anii urmtori picteaz mai ales tablouri cu tematic religioas, dar primete i comenzi cu teme laice pentru un grup de negustori din Genova, reprezentnd scene din viaa consulului roman Detius Mus, sau o serie de tablouri nfind Faptele lui Constantin pentru regele Ludovic al XIII-lea al Franei.

Ajuns n culmea gloriei, Rubens ncepe o serie de cicluri decorative de mare amploare, ca decorarea bisericei iezuiilor Sfntul Carol Boromeusz din Antwerpen, mari panouri decorative pentru Palatul Luxemburg din Paris la comanda reginei Maria de Medici. n 1626 moare Isabelle Brandt, soia sa. ndurerat, Rubens continu s cltoreasc mult, ndeplinnd i misiuni diplomatice la Madrid sau Londra.

Ultima perioad a vieiin ultimii ani, Rubens se concentreaz cu precdere asupra temelor mitologice, cu predilecie dionisiace. n decembrie 1630 se recstorete cu Helene Froment, fiica unui negustor bogat din Antwerpen, vestit pentru extraordinara ei frumusee, pe care o va picta n mai multe tablouri.

n anul 1630, Rubens este ridicat la rangul de cavaler de ctre regele Carol I al Angliei, iar un an mai trziu este nnobilat de regele Filip IV al Spaniei. Continu executarea unor opere de pictur cu caracter monumental dup Metamorfozele lui Ovidiu, precum i Judecata lui Paris, Srbtoarea lui Venus, Cele trei Graii i altele.

ncepnd cu anul 1637, crizele de artrit de care suferea de mai muli ani se ndesesc i devin tot mai grave. La 30 mai 1640, Peter Paul Rubens nceteaz din via. Este nmormntat n biserica Sfntul Iacob din Antwerpen, chiar sub tabloul pictat de el, Sacra Conversazione.

Coborrea lui Iisus de pe Cruce (1612-1614)

Tripticul Coborrea de pe Cruce este realizat la scurt vreme dup ntoarcerea din Italia. mpreun cu nlarea crucii, se gsete n catedrala Notre Dame din Antwerpen. Comanda tripticului a fost fcut n 1611 de gardianul civic al Antwerpen-ului. La acea vreme conductorul ghildei era Burgomaster Nicolaas Rockox, care i apare n pictur. Cele dou panouri laterale prezint Vizitarea i Prezentarea n templu. n momentul n care tripticul este nchis, spectatorul poate vedea o scen din viaa Sf. Cristofor (Cristophorus n greac nsemna cel care l poart pe Crist). Exist deci o legtur evident ntre cele patru picturi care compun tripticul, subiectul fiind acela al purtrii Cristului. Influena lui Caravaggio este foarte puternic, fiind evident n contrastele violente dintre lumin i umbr, ntre tonurile calde i reci, precum i n realismul execuiei. Totui, compoziia este dedramatizat i capt trsturi mai clasice. Aceasta rezult din faptul c Rubens cedeaz tot mai mult influenei exercitate de Tiziano, pe care l va admira pn la moarte. ntr-un alt triptic intitulat nlarea crucii, teatralitatea accentuat amintete de tablourile lui Tintoretto, ale crui tablouri le admirase la Veneia.