Opacitatea Gazelor de Esapament Se Datoreaza Prezentei Particulelor de Carbon Din Acestea

Post on 21-Oct-2015

19 views 2 download

Transcript of Opacitatea Gazelor de Esapament Se Datoreaza Prezentei Particulelor de Carbon Din Acestea

Opacitatea gazelor de esapament se datoreaza prezentei particulelor de carbon din acestea, particule  ce iau nastere in timpul procesului de combustie.

Cu cât numarul de particule de carbon este mai mare cu atât creste opacitatea gazelor de esapament si deci gradul de poluare este mai mare.

Aparatul pentru masurarea opacitatii gazelor de evacuare se numeste opacimetru, si permite determinarea opacitatii luminoase a unui gaz , pe baza principiului fluxului partial.

2.2. Determinarea opacitatii

Pentru determinarea opacitatii se folosesc doua proceduri diferite:

·        Procedura destinata controlului tehnic (ITP) si controlului rutier pentru a determina daca automobilul este in stare buna de functionare (respecta normele în vigoare)

·        Procedura destinata determinarii opacitatii în vederea omologarii autovehiculului

Determinarea se face cu opacimetrul prin accelerare libera între turatia de mers în gol încet si turatia de mers în gol maxima ( de regulator ) la regimul termic normal de functionare.

Prin turatia de mers în gol încet se întelege turatia minima de functionare stabila a motorului precizata de catre constructor, cu comanda acceleratiei în pozitia de repaus, cu consumatorii electrici deconectati, cu cutia de viteze în pozitia neutra si ambreiajul cuplat (în cazul cutiilor de viteze mecanice si semiautomate) sau cu cutia de viteze în pozitia ,,N" sau ,,P" (în cazul cutiilor de viteze automate).

Prin turatia de mers în gol maxima (de regulator) se întelege turatia de functionare stabila maxima a motorului stabilita de constructor, cu comanda aceleratiei actionata în pozitie extrema, cu consumatori electrici deconectati, cu cutia de viteze în pozitia neutra si ambreiajul cuplat (în cazul cutiilor de viteze mecanice sau semiautomate) sau cu cutia de viteze în pozitia ,,N" sau ,,P" (în cazul cutiilor de viteze automate).

Prin regim termic normal se întelege conditia termica a unui motor în concordanta cu specificatiile constructorului (în orice caz cu temperatura uleiului mai mare de 60°C).

Se vor respecta urmatoarele conditii ambientale:

- temperatura 5 - 30°C

- presiunea atmosferica 945 - 1025 mbari

Se va verifica daca tubulatura de evacuare a gazelor de esapament este completa si etansa (se verifica daca la obturarea evacuarii se creeaza contrapresiune).