Lumea sofiei

Post on 15-Jun-2015

438 views 3 download

Transcript of Lumea sofiei

Lumea Sofiei

Literatura Norvegiana

Jostein Gaarder

Ce este literatura norvegiană?

• Literatura norvegiană reprezintă totalitatea pieselor literare scrise în Norvegia sau de către norvegieni.

Jostein Gaarder

Lumea Sofiei

Cartea este Scrisa intr-un stil nu foarte complex (in fond se adreseaza unei fetite de 12 ani), cartea reuseste sa te captiveze, plimbandu-te prin toate curentele filosofice importante. Putine sunt cartile care incearca (si reusesc) sa aduca filosofia la un nivel accesibil. Pentru mine Lumea Sofiei e o recapitulare (si o re-descoperire) a unor idei filosofice citite mai demult, dar si un companion excelent in serile tarzii, cand somnul intarzie sa apara.

Jostein Gaarder

Lumea Sofiei

“Parerea mea dupa ce am citit cartea este ca am invatat mai multe despre filosofie, mi s-a deschis apetitul de a citi mai mult, si mai ales m-am bucurat ca i-a mentionat pe Ionesco, cu precizarea ca e roman, si pe Simone de Beauvoir, pentru care eu am un adanc si sincer respect. Ah, si sa nu uit de Sartre, caruia i-a surprins exact esenta si am urmarit pasajul despre el cu mai multa atentie decat in cazul altor filosofi.Sfarsitul m-a lasat cam buimaca…nu prea l-am inteles. Dar dupa ce am citit asta, mi-am dat seama ca am inteles bine cartea.”

Jostein Gaarder

Lumea Sofiei

Un scurt istoric al autorului Jostein Gaarder

A debutat ca scriitor cu volumul “Diagnosticul si alte nuvele” in 1986. In 1991 a aparut “Lumea sofiei” care a devenit peste noapte un urias succes international, aceasta carte a atins recordul de vanzari pe plan mondial in 1995. Aceasta carte se prezinta ca un dialog intre Sofie, o eleva de liceu si un profesor de filosofie.

Jostein Gaarder

Proiect realizat de:Stanciu Andrei

a X-a E

MULTUMESC PENTRU ATENTIE