Locţiitor Al Tronului Cezareei Capadociei

Post on 17-Dec-2015

6 views 0 download

Transcript of Locţiitor Al Tronului Cezareei Capadociei

Lociitor al Tronului Cezareei Capadociei

Lociitor al Tronului Cezareei Capadociei

De la Wikipedia, enciclopedia liber

Salt la: Navigare, cutare

Lociitor al Tronului Cezareei Capadociei este un titlu onorific deinut de ctre patriarhul Bisericii Ortodoxe Romne.

Episcopia Cezareei Capadociein oraul bizantin Cezareea Capadociei (azi oraul Kayseri din Turcia) a existat la nceputul mileniului I o episcopie cretin, care a fost condus de ctre Sf. Vasile cel Mare (370-379). Ales la data de 14 iunie 370 n tronul de episcop al Cezareii, Sf. Vasile a deinut n aceast calitate i rangul de Mitropolit al Capadociei i Exarh al Pontului, autoritatea sa ntinzndu-se ntre Munii Balcani, Marea Mediteran, Marea Egee i pn la Eufrat. Sf. Vasile este considerat unul dintre cei mai importani prini ai Bisericii Ortodoxe i unul dintre cei mai mari teologi cretini, fiind canonizat i srbtorit n fiecare an la data de 1 ianuarie i deasemenea pe 30 ianuarie mpreun cu Sf. Ioan Gur de Aur i Sf. Grigore de Nazianz (srbatoarea Sfinilor Trei Ierarhi, instituit n anul 1081 de ctre Patriarhul Ioan al Constantinopolului n memoria acestor trei mari sfini i teologi ortodoci).

Ca urmare a cuceririi acestei regiuni de ctre Imperiul Otoman, episcopii Cezareei Capadociei au fost nevoii s i nceteze activitatea din lips de credincioi (care au fugit din calea turcilor, au fost ucii de acetia n lupte sau au trecut la Islam), ns n ierarhia bisericeasc bizantin s-a pstrat titlul onorific de episcop al Cezareei Capadociei.

Lociitori al tronului episcopal din Cezareea CapadocieiPentru a se perpetua amintirea acestui scaun episcopal strvechi, Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol, n timpul patriarhului Sofronie, a decis la data de 10 octombrie 1776, ca mitropolitul Ungrovlahiei (cu reedina la Bucureti) s poarte i titlul onorific de "lociitor al Tronului episcopal din Chesareea (Cezareea) Capadociei". Din anul 1925, acest titlu este purtat de ctre patriarhul Bisericii Ortodoxe Romne.

Primul mitropolit al Ungrovlahiei care a purtat acest titlu onorific a fost Grigorie al II-lea (1710-1787). Acesta a fost un erudit crturar, remarcndu-se prin tiprirea a zeci de cri de slujb n limba romn, pe cheltuiala sa. A primit titlul de mitropolit "titular" al Mirelor Lichiei (1748-1760), devenind apoi mitropolit al Ungrovlahiei (28 iulie 1760 - 18 septembrie 1787). El a ndeplinit misiuni diplomatice, ntre care i una la arina Ecaterina a II-a a Rusiei, n fruntea unei delegaii de clerici i boieri munteni (1770). Ca urmare a relaiilor create, la data de 13 iulie 1774, generalul rus Piotr Saltkov i-a druit moatele Cuviosului Dimitrie Basarabov, pe care le-a aezat n Catedrala Mitropolitan din Bucureti [1].