Laptop

Post on 18-Dec-2015

217 views 3 download

description

Laptop-ul

Transcript of Laptop

Laptop-ul

Un calculator portabil este un calculator electronic mic care poate fi luat cu sine i folosit peste tot: la birou, n laborator, la coal i universitate, dar i n tren, pe strad, la cofetrie etc. Calculatoarele portabile, sunt clasificate ca fiind microcomputere.[1] Acest articol se ocup numai de calculatoarele portabile electronice; cele mecanice, electromecanice sau de alt natur, chiar dac sunt portabile, nu fac subiectul articolului.

Calculatorul portabil are dimensiuni mici, comparabile cu genile diplomat sau deseori i mai mici, este uor de transportat i prezint i avantajul c poate fi alimentat timp de ore n ir de la acumulatoare nglobate, sau i de la un adaptor pentru reeaua de curent electric alternativ.

Cuprins 1 Prezentare general2 Clasificare dup arhitectura intern3 Vezi i4 Referine

Prezentare general

La dezvoltarea echipamentului cunoscut azi sub numele de calculator au contribuit multe descoperiri i invenii.

Calculatoarele mici i portabile sunt la ora actual foarte rspndite, fiind accesibile ca pre chiar i persoanelor particulare. Tendina de miniaturizare i ieftinire permanent este un semn al progreselor tehnologice din domeniu. Tipurile constructive cele mai rspndite de calculatoare portabile sunt, n ordinea de la mare la mic:laptop (poate fi un computer personal de tip PC), se pune pe masa de lucru sau pe genunchi (n poal)notebook (eventual de tip PC)All-in-One (eventual de tip PC)sub-notebook (eventual de tip PC)Ultrabook - un sub-notebook extrem de subire, uor i elegant (dar i scump); Ultrabook este o marc nregistrat a companiei Intel.netbook (eventual de tip PC)tablet, de ex. Apple iPad i multe altelehibrid ntre o tablet i o tastatur ataabil, formnd mpreun un netbook; de ex. modelul Acer Iconia Tab W500smartphone - telefoane mobile celulare, multifuncionale (inteligente), dotate cu procesor miniaturizat rapid, memorie, sistem de operare, ecran sensibil la atingere, acces la Internet etc. Dei pot oferi o mare gam de aplicaii, nu sunt considerate calculatoare propriu-zisePersonal Digital Assistant (PDA)calculatoare de buzunar. Cele mai multe modele sunt neprogramabile.calculatoare foarte simple, integrate de ex. ntr-un ceas de mn sau n telefonul mobil.

Prin contrast, calculatoarele imediat mai mari dect laptop, i deci neportabile ci doar transportabile, sunt cele de tip desktop, numite astfel deoarece se in de obicei pe masa de lucru. O alt variant constructiv de calculatoare transportabile sunt cele de tip "tower" (turn), care se aaz de obicei pe podea, sub masa de lucru. n sfrit, pentru a completa lista, companiile i instituiile folosesc de obicei calculatoare i servere mari sau foarte mari, dar i foarte rapide, care eventual necesit i ncperi proprii speciale, securizate i climatizate - centrele de calcul.