Judecătoria Craiova

Post on 29-Sep-2015

221 views 5 download

Transcript of Judecătoria Craiova

Judectoria Craiova, Judeul Dolj

Judectoria Craiova, Judeul Dolj

Sentina civil nr. 1253/2015

edina public de la 25 martie 2015

Pe rol fiind judecarea plngerii contravenionale, formulat de petiionarul C.B., domiciliat n ....., Judeul Dolj, mpotriva procesului-verbal de contravenie seria CC, nr.9467690, ntocmit la data de 25 martie 2015 de ctre organele de control din cadrul Poliiei ....Biroului Rutier, Judeul Dolj, n contradictoriu cu petiionarul C.B. - intimatul Inspectoratul Judeean de Poliie Dolj.

La apelul nominal fcut n edina public au lipsit prile.

Procedura de citare legal ndeplinit.

S-a fcut referatul oral al cauzei de ctre grefierul de edin, care nvedereaz instanei faptul c la data de 25/03/2015, s-a depus la dosar prin serviciul registratur al instanei adresa nr.271654 din data de 23/03/2015, emis de Poliia Rutiera sau Birou Rutier Craiova, Judeul Dolj i constatndu-se dosarul n stare de judecat, s-a reinut pentru soluionare.

INSTANA:

Asupra cauzei civile de fa ;

Prin plngerea nregistrat la aceast instan la data de 29.02.2012, sub nr.dosar 400/267/2012, petiionarul C.B, a solicitat ca n contradictoriu cu intimatul Inspectoratul Judeean de Poliie Dolj, anularea procesului-verbal de contravenie seria CC, nr.9467690, ntocmit la data de 27 februarie 2012 de ctre organele de control din cadrul Poliiei Novaci, Judeul Gorj, exonerarea de plata amenzii aplicate, n subsidiar nlocuirea amenzii cu avertisment i revocarea msurii suspendrii permisului de conducere.

n motivarea plngerii, petiionarul a artat c n fapt, la data de 27 februarie 2012, a fost sancionat contravenional pe motiv c la data cnd a fost oprit de agentul constatator a circulat cu viteza de 102 km/h pe raza localitii....., Judeul Gorj, depind viteza regulamentar.

C cele menionate de agentul constatator n cuprinsul procesului-verbal de contravenie nu corespund realitii, deoarece el nu a circulat cu viteza menionat n procesul-verbal i nici nu a fost n localitate.

De asemenea n jurisprudena Curii Europene a drepturilor Omului se reine c procesul-verbal de contravenie nu poate face dovada prin el nsui a existenei vinoviei, acest proces fiind doar actul prin care o persoan este acuzat de svrirea contraveniei.

Conform dispoziiilor art.109 alin.2 din OUG nr.195/2002, constatarea contraveniilor se poate face cu ajutorul unor mijloace certificate sau mijloace omologate i verificate metrologic.

A mai artat c normele metrologice prevd ca aparatele radar n micare dau erori de 4%, ori nlturnd aceast marj d e eroare viteza cu care circula petiionarul era de sub 100 km/h, astfel c nu se impunea suspendarea permisului de conducere.

Pentru aceste considerente, solicit admiterea plngerii aa cum a fost formulat, anularea procesului-verbal de contravenie, exonerarea petiionarului de plata amenzii, iar n subsidiar n baza art. 21 alin.3 din OG 2/20091 solicit nlocuirea amenzii cu avertisment i revocarea msurii suspendrii permisului de conducere.

n susinerea plngerii petiionarul a depus la dosar procesul-verbal de contravenie seria CC, nr.9467690, ntocmit la data de 27 februarie 2012 de ctre organele de control din cadrul Poliiei ...., Judeul Gorj, mputernicire avocaial i o cerere formulat de petiionar, solicitndu-se emiterea unei adrese ctre intimatul Inspectoratul judeean de poliie Gorj, pentru a comunica actele care au stat la baza ntocmirii procesului-verbal de contravenie.

n drept i-a ntemeiat plngerea pe dispoziiile OUG nr.195/2002 i OG 2/2001.

Analiznd actele i lucrrile dosarului, instana reine i constat urmtoarele:

Prin procesul-verbal de contravenie seria CC, nr.9467690, ntocmit la data de 27 februarie 2012, de ctre organele de control din cadrul Poliiei ..., Judeul Gorj, s-a dispus sancionarea contravenional a petentului cu amend n cuantum de 630 lei i msura complementar a suspendrii dreptului de a conduce.

n drept, fa de dispoziiile art.34 alin.1 din O.G nr.2/2001, privind regimul juridic al contraveniilor, potrivit crora procesul-verbal de constatare i sancionare contravenional este supus verificrii att sub aspectul legalitii ct i al temeiniciei, instana analiznd cu prioritate legalitatea procesului-verbal, constat c acest ndeplinete toate condiiile de valabilitate reglementate de lege.

Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal, instana urmeaz a o examina n raport de actele existente la dosar.

n susinerea temeiniciei procesului-verbal, intimata a depus la dosar copia atestatului de operator radar, raportul agentului constatator i buletinul de verificare metrologic, acte ce se afl ataate la dosar la filele nr.26,27 i 28, nu ns i nregistrrile video-radar.

Astfel, n msura n care procesul-verbal de constatare a contraveniei nu este susinut de dovezile n baza crora s-a ntocmit,iar contravenientul nu are alt prob de nevinovie , nu se mai poate susine temeinicia procesului-verbal fr a se nclca prezumia de nevinovie instituit de art.6 din Convenia European a Drepturilor Omului i recunoscut de ctre Curtea european a Drepturilor Omului, n numeroase cauze referitoare la contravenii( cauza Ozturk c. Germaniei, cauza Ziziberberg c. Moldovei, cauza Anghel.c. Romniei etc.)

Analiznd faptele i sanciunile aplicate prin procesul-verbal de contravenie seria CC nr.9467690/27/02/2012, prin prisma criteriilor stabilite de Curtea European a Drepturilor Omului n soluionarea unor plngeri formulate de persoane care, fiind sancionate contravenional, au sesizat Curtea cu privire la nclcarea de ctre instanele naionale a art.6 din Convenie, prin nerespectarea garaniilor prevzute n acest text cu privire la acuzaiile n materie penal, instana constat c n spe, normele juridice pretins a fi nclcate se adreseaz tuturor participanilor la trafic, sanciunea aplicat este amenda, aceasta din urm avnd caracter punitiv, nu recuperator,petentului aplicndu-i-se i sanciunea complementar constnd n puncte de penalizare i suspendarea dreptului de a conduce.

Instana apreciaz c n prezenta cauz sunt aplicabile prevederile art.6 din Convenia european a drepturilor omului, cu toate garaniile conferite de acesta, contravenientul beneficiind de prezumia de nevinovie ( cauza Anghel c. Romniei), sarcina probei revenind agentului constatator, cu respectarea n acest mod a principiului egalitii armelor, garanie instituit tot prin articolul sus-menionat cin Convenia european a drepturilor omului.

De altfel, jurisprudena Curii Europene a Drepturilor Omului, impune respectarea principiului egalitii armelor, nu numai n procedura penal, ci i n cea civil, cu particularitatea c exigenele inerente conceptului de proces echitabil nu sunt n mod necesar similare n cauzele care vizeaz stabilirea drepturilor i obligaiunilor cu caracter civil, cu cele care vizeaz stabilirea unei acuzaii penale.

Cu respectarea principiilor prezumiei de nevinovie i a egalitii armelor impuse de exigenele art.6 din Convenia european a drepturilor omului,precum i a principiilor contradictorialitii i al dreptului la aprare prevzute de Codul de procedur civil, s-a dat posibilitatea ambelor pri de a propune probe, prile folosindu-se de proba cu nscrisuri.

Raportat la cele artate i avnd n vedere c intimata nu a depus i nregistrrile video-radar, precum i prezumia de nevinovie de care se bucur petiionarul potrivit jurisprudenei Curii Europene a Drepturilor Omului, prezumie care poate fi rsturnat prin probe pertinente, instana reine c petiionarul nu se face vinovat de svrirea contraveniei reinute n sarcina sa i prin urmare,procesul-verbal nu este temeinic.

Cu att mai mult, se are n vedere i faptul c la dosarul cauzei, intimata nu a depus planele fotografice ce ar fi trebuit s fie ntocmite i depuse, pentru a face dovada c ntr-adevr petiionarul a depit viteza legal n localitate.

n aceste condiii, instana constat c, prin probele depuse la dosar, intimata nu a putut dovedi dincolo de orice dubiu rezonabil vinovia acuzatului i, deci, realitatea celor reinute n procesul-verbal, respectiv mprejurarea c petentul ar fi condus cu viteza de 102 Km n localitate, urmnd ca dubiul s profite petentului.

Pentru considerentele expuse mai sus i n temeiul principiului in dubio pro reo, se apreciaz a fi ntemeiat prezenta plngere, motiv pentru care urmeaz a se dispune admiterea acesteia, anularea procesului-verbal de contravenie, exonerarea de plata amenzii i nlturarea sanciunilor complementare aplicate.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

N NUMELE LEGII

HOTRTE:

Admite plngerea contravenional, formulat de petiionarul C.B, domiciliat ...., Judeul Gorj, mpotriva procesului-verbal de contravenie seria CC, nr.9467690, ntocmit la data de 27 februarie 2012 de ctre Poliia oraului ...., Judeul Gorj, n contradictoriu cu intimatul Inspectoratul Judeean de Poliie Gorj.

Anuleaz procesul-verbal de contravenie, exonereaz petiionarul de plata amenzii i nltur sanciunile complementare aplicate.

Cu drept de recurs,n termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunat n edina public de la 17 Septembrie 2012.

Detalii: http://legeaz.net/spete-civil-2/plangere-contraventionala-circulatie-rutiera-1253-2012