Jeremie Leaflet Ro

Post on 09-Nov-2015

7 views 2 download

description

Program de finantare europeana

Transcript of Jeremie Leaflet Ro

  • 1JEREMIEO nou modalitate de utilizare a fondurilor structurale europene

    pentru promovarea accesului IMM-urilor la finanare prin intermediul fondurilor de participare

    Ce este JEREMIE?

    Iniiativa JEREMIE (Resurse europene comune pentru microntreprinderi i ntreprinderi mici i mijlocii) ofer statelor membre ale UE, prin autoritile de mana-gement naionale sau regionale, posibilitatea de a uti-liza o parte din fondurile structurale europene ale aces-tora pentru finanarea ntreprinderilor mici i mijlocii (IMM-uri)1 prin participare la capital, mprumuturi sau garanii, prin intermediul unui fond de participare ren-noibil (revolving) care funcioneaz ca un fond umbrel.

    Aceast iniiativ a fost lansat de Comisia European (CE) i Fondul European de Investiii (FEI), care face parte din Grupul Bncii Europene de Investiii (BEI).

    Cine este eligibil?

    Ca fond umbrel, JEREMIE se va adresa intermediari-lor financiari, i nu n mod direct IMM-urilor.

    Fondul de participare JEREMIE poate oferi intermediari-lor financiari instrumente financiare orientate ctre IMM-uri, inclusiv garanii, cogaranii i contragaranii, garanii de participare la capital, (micro)mprumuturi, instru-mente de securitizare, capital de risc, fonduri de coinves-tire pentru investitorii provideniali, precum i investiii n fonduri de transfer de tehnologie. Aceti intermediari financiari ofer IMM-urilor (beneficiarii finali) mprumu-turi i participare la capital. JEREMIE nu va furniza IMM-urilor finanri nerambursabile.

    Fondul de participare elaboreaz o strategie de investi-ii nainte de semnarea unui acord de finanare JEREMIE ntre FEI i o autoritate naional/regional a unui stat membru al UE. Partenerul naional/regional transfer fondurile alocate iniiativei JEREMIE ntr-un cont bancar JEREMIE, apoi este lansat un apel pentru exprimarea interesului, iar intermediarii financiari sunt selectai n baza unui proces de due diligence. Decizia este luat n colaborare cu Comitetul de investiii.

    1 Conform definiiei recomandate de Comisia European n 2003, IMM-urile sunt microntreprinderi i ntreprinderi mici i mijlocii cu mai puin de 250 de angajai, o cifr de afaceri de maximum 50 milioane EUR sau un total al bilanului de maximum 43 milioane EUR.

  • 2JEREMIE

    La nceputul anului 2006, CE (Direcia General Politic Regional) i FEI i-au unit forele pentru a pregti lan-sarea acestei noi iniiative. FEI a nfiinat o echip JEREMIE, avnd trei obiective:

    Evaluarea cererii i ofertei de inginerie financiar i identificarea deficienelor pieei de finanare a IMM-urilor n regiuni i n statele membre prin studii de evaluare JEREMIE, aa-numitele analize ale decalaje-lor (gap analyses);

    Statele membre ale UE implementeaz iniiativa JEREMIE prin nfiinarea unui fond de participare finanat din fonduri structurale. Fondul de partici-pare poate fi gestionat de ctre FEI sau alte instituii financiare, n conformitate cu legislaia european aplicabil fondurilor structurale (Regulamentul CE nr. 1083/2006 i Regulamentul de punere n aplicare nr. 1828/2006).

    Autoritile de management pot atribui gestionarea fondului de participare fie direct FEI sau unei instituii naionale, fie indirect, prin licitaie, unei instituii finan-ciare, n baza unui contract de achiziie de servicii.

    Aceasta permite autoritilor de management s delege ctre experi n domeniu unele din sarcinile necesare implementrii JEREMIE, precum stabilirea unor criterii specifice pentru realizarea investiiilor, evaluarea i recomandarea operaiunilor, negocie-rea clauzelor contractuale, monitorizarea i raporta-rea performanei fondului de participare.

    Fondurile de participare pot fi nfiinate fie ca bloc financiar separat gestionat de managerul fondului

    de participare n numele i pe seama autoritii de management, fie ca entitate juridic independent (vehicul investiional). Alegerea structurii juridice depinde foarte mult de gradul de complexitate al fondului de participare JEREMIE i de cadrul juridic naional corespunztor.

    Un comitet de investiii permite autoritii de mana-gement (care gestioneaz fondurile structurale puse la dispoziie de Uniunea European) s se implice n strategia i procesul decizional al fondului de parti-cipare.

    Acionnd ca un fond umbrel, fondul de partici-pare va fi partenerul unei game largi de instituii financiare locale pentru IMM-uri, cum ar fi operatorii specializai n finanarea IMM-urilor, fondurile de capital de risc, fondurile de mprumut, instrumen-tele de transfer de tehnologie, furnizorii de microfi-nanare, bncile i fondurile de garantare. Fondurile puse la dispoziia acestor instituii financiare de ctre fondul de participare vor fi folosite pentru a finana nfiinarea i dezvoltarea IMM-urilor.

    Ce este un fond de participare JEREMIE?

    Pregtirea lansrii iniiativei JEREMIE: etapa de evaluare

    Comisia European FEDR / FSE

    Financial intermediaries

    Financial intermediaries

    Financial intermediaries

    Intermediari financiari

    IMM-uri Beneficiari microfinanare Managerul este selectat de statul membru sau de regiune

    Fond de participare localDelegaremaimarectre

    autoritile locale

    Gestionarea/administrareasuntexternalizate ctre managerul FP

    Rolul managerului FPStructureazinvestiii,selecteaz

    intermediari financiari

    Administreaz,monitorizeaziraporteaz cu privire la investiii

    Atrageunsindicatdeinvestitori

    Colaboreazstrnscuautoritilenaionale sau regionale

    Nive

    l reg

    iona

    l sa

    u loc

    alNi

    vel n

    aion

    al,

    regio

    nal s

    au lo

    cal

    Autoritate de management

    Fond de participare (FP) / Manager FPNivel

    naio

    nal s

    au

    regi

    onal

    Nive

    l UE

  • 3JEREMIE

    Asistarea autoritilor de management n etapa de programare a politicii de coeziune;

    Consilierea autoritilor de management cu privire la msurile practice de implementare a unui fond de participare JEREMIE.

    FEI a realizat 55 de analize ale decalajelor pentru statele membre ale UE i regiunile interesate de JEREMIE, printr-o metodologie de evaluare standard.

    Comisia European a publicat rezumatele studiilor de evaluare JEREMIE, acestea putnd fi gsite la adresa: http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jeremie_en.htm.

    Care sunt beneficiile utilizrii JEREMIE?

    Principalele beneficii sunt:

    Flexibilitate: contribuiile programelor operaionale la fondul de participare JEREMIE vor fi eligibile pen-tru pli intermediare anticipate din partea Fondului European de Dezvoltare Regional i a Fondului Social European2, oferind autoritilor de manage-ment mai mult flexibilitate n alocarea acestor resurse; contribuiile din fondurile structurale la fon-durile de participare trebuie investite n IMM-uri pn n 2015;

    Beneficiile unei abordri de tip portofoliu: fondul de participare va putea realoca resursele ctre pro-duse n mod flexibil, n funcie de evoluia n timp a cererii. Abordarea de tip fond umbrel va permite diversificarea riscurilor i a randamentelor anticipate;

    Reciclarea fondurilor: fondul de participare este rennoibil (revolving), primind rambursri de fonduri de la intermediarii financiari n vederea realizrii altor investiii n sectorul IMM-urilor. n acest mod, sprijini-rea IMM-urilor prin intermediul fondurilor structurale europene are caracter durabil, spre deosebire de o simpl finanare nerambursabil;

    Multiplicare: un avantaj semnificativ al JEREMIE este capacitatea potenial a acestuia de a implica secto-rul financiar la nivel de fond de participare, cu capital suplimentar din partea instituiilor financiare, i/sau la nivelul instrumentelor financiare, prin cofinanare public sau privat, de exemplu, n cooperare cu BEI;

    Experiena FEI ca manager de fond de participare poate reprezenta un avantaj deosebit n regiunile/statele membre mai puin dezvoltate, acolo unde sunt necesare iniiative de construire a capacitii i de transfer de know-how ntre instituiile locale i FEI;

    n regiunile n care JEREMIE este gestionat de alt organism, FEI se poate implica i n calitate de consi-lier, cu o gam larg de servicii, precum due dili-gence/opinii alternative, constituirea de vehicule financiare etc.

    Iniiativa JEREMIE ofer regiunilor i statelor membre posibilitatea de a beneficia de o platform financiar flexibil, eficient, vizibil i rennoibil (revolving) pen-tru IMM-uri, printr-un parteneriat pe termen lung cu instituiile financiare locale.

    2 Fondurile structurale europene din care autoritile de management naionale i regionale pot aloca bani unui fond de participare JEREMIE.

    Poteniale produse FEI pentru JEREMIE

    Pre-iniial Iniial Start-up Cretere emergent Dezvoltare

    Fluxu

    ri de

    num

    erar

    IMM

    -uri

    Etape de dezvoltare IMM-uri

    RISC MAI RIDICAT RISC MAI SCZUT

    Garanii & mbuntirea calitii creditului

    Capital privat (capital de risc consacrat i de tip mezanin)

    Produse de mprire a riscului cu finanare

    Capital de risc iniial i de debut

    Microcreditare / mprumuturi

    Finanare investitori provideniali

    Transfer de tehnologie

  • 410

    11

    12

    6

    1

    13

    3

    4

    2

    9

    8

    14

    5

    7

    JEREMIE

    96, boulevard Konrad AdenauerL-2968 Luxembourg

    3 +352 2485 -1 5 +352 2485 81301 U jeremie@eif.org www.eif.org/jeremie

    1 Grecia 250 mil. EUR

    2 Romnia 100 mil. EUR

    3 Letonia 91,5 mil. EUR

    4 Lituania 210 mil. EUR

    5 Languedoc Roussillon (Frana)

    30 mil. EUR

    6 Campania (Italia) 90 mil. EUR

    7 Slovacia 100 mil. EUR

    8 Cipru 20 mil. EUR

    9 Bulgaria 200 mil. EUR

    10 Sicilia (Italia) FEDR: 60 mil. EUR

    11 Sicilia (Italia) FSE: 15 mil. EUR

    12 Malta 10 mil. EUR

    13 Calabria (Italia) 45 mil. EUR

    14 Provence-Alpes-Cte dAzur

    (Frana) 20 mil. EUR

    Acorduri de finanare JEREMIE semnate

    F

    EI

    02/

    2012

    Q

    H-3

    0-12

    -454

    -RO

    -C

    E

    IB G

    raph

    icTe

    am

    Adresa de contact

    European Investment Fund Regional Business Development Division JEREMIE Team