istoria ceaiului.doc

Post on 06-Oct-2015

216 views 0 download

Transcript of istoria ceaiului.doc

Cine n-a but mcar un ceai? Dar cum l bem? Turnm ap fierbinte peste nite plante, strecuram i gata. l bem de sete sau cnd ne e frig i l clasificm dup cum ne place sau nu ne place i trebuie s recunoatem c noi, cei de pe aici, am preluat doar ceaiul fr s ne nsuim profunzimea de dincolo de infuzie. Ne place recuzita, ne prefacem c ne pricepem dar pentru muli dintre noi originile ceaiului sunt confuze. Trebuie s ne reamintim c n China, chiar i n zilele noastre, ceaiul nu este doar o butur, ci i o doz de ap divin la care apeleaz cei care doresc s se apropie de propriul suflet.

Ceaiul, o legend i o istorie

Dup cum bine tim, planta de ceai i are originile n Sud-Estul Asiei i a fost ntrebuinat pentru prima dat de chinezii din provincia Yunnan, n timpul dinastiei Shang, ca medicament dar, cu timpul, frunzele de ceai au fost folosite i la prepararea mncrurilor i a buturilor. Taoitii l considerau elixirul vieii, iar buditii l foloseau n lupta cu somnul, n timpul lungilor ore de meditaie.

Una dintre legendele chinezeti spune c ceaiul a fost descoperit de mpratul chinez Shennong, dup ce i-au czut n apa fierbinte pe care o bea la umbra unui copac, cteva frunze iar licoarea colorat i puternic aromat l-a impresionat profund.

Dup aceea, n timp i cu precdere ntre secolele IV i V, ceaiul a devenit butura favorit a chinezilor din valea fluviului Yang-tse, apoi s-a rspndit n toat China i n Tibet, unde nu cretea dar unde era importat pe celebra rut comercial - Drumul Ceaiului i al Cailor. Primele reete prevedeau n procedur ca frunzele trecute prin vapori s fie zdrobite i amestecate cu orez, ghimbir, coaj de portocal, mirodenii, lapte i ceap. Din aceast compoziie se fceau turte care se coceau i apoi se pisau ntre dou foi de hrtie iar din pulberea rezultat se prepara ceaiul. Evoluia lui a avut loc n trei mari etape: ceaiul clocotind (dinastia Tang), ceaiul btut (dinastia Song) i ceaiul infuzat (dinastia Ming). n timpul dinastiei Tang (618 907 A.D.) ceaiul a devenit foarte popular, i tot atunci a aprut primul tratat de ceai, Cha Jing (Obiceiurile ceaiului) scris de poetul Lu Yu. Lucrarea n trei volume, Cha Jing, este considerat i n prezent ca fiind un fel de biblie a ceaiului, n care sunt tratate toate subiectele posibile legate de aceast plant i butur.

Boccaro, ceainicul fermecat

Aa cum reiese din scrierile istorice, chinezii sunt primii crora le este atribuit obiceiul de consum al ceaiului. Pe vremuri, savanii obinuiau s fac petreceri la care beau ceai i improvizau poezii. nc de pe timpul Dinastiei Han, de peste 2.000 ani se arat c ceaiul de calitate a fost rezervat mereu familiei imperiale, care avea obiceiuri proprii practicate la cumprarea, fierberea i consumarea lui, inclusiv vesela special.

n perioadele istorice dinaintea Dinastiei Tang, oamenii foloseau aceleai ustensile pentru mncare i ceai dar odat cu extinderea consumului de ceai la nivelul ntregii populaii, chinezii au nceput s foloseasc ustensile diferite pentru consumul de ceai i astfel spre sfritul dinastiei Tang a aprut ceainicul boccaro. Acest tip de ceainic este denumit astfel deoarece are o form simpl, modest i elegant i este fcut dintr-o argil fin din localitatea Yixing, de culoare purpurie. Astfel, Yixing a devenit pn la sfritul Dinastiei Song centrul principal de producie a ceainicului boccaro i rmne localitatea cea mai cunoscut pentru fabricarea acestuia, chiar i n zilele noastre. Yixing se afl situat ntre provinciile Jiangsu, Zhejiang i Anhui, pe malul lacului Taihu beneficiind de un pmnt fertil unde existau plantaii de ceaiuri imperiale nc din timpul Dinastiei Tang i n contextul n care muli oameni au deprins meteugul olritului de ceainice.

Ceainicul fcut din boccaro este preferatul iubitorilor, iar acest lucru se datoreaz faptului c are o permeabilitate mare la aer favoriznd astfel meninerea mai mult timp a aromei originale a ceaiului.

Cel mai cunoscut n materia producerea ceainicului boccaro este maestrul ceramist Gong Chun consemnat astfel n istoria Dinastiei Ming. Care a lansat un stil aparte iar ceainicele fcute de el i poart numele i sunt considerate n prezent mai valoroase dect bijuteriile antice din aur i argint. Un alt maestru este Chen Hongshou, care a trit n perioada de mijloc a Dinastiei Qing iar ceainicele fcute de el sunt adevrate opere de art, datorit detaliilor artistice picturale, artizanale i caligrafice, reprezentnd piese reper pentru meteugarii care i-au succedat.Ceaiul, un mod de via

O vorb chinezeasc spune c un chinez nu poate tri fr cele ase lucruri care i sunt combustibil: orez, ulei, sare, sos, oet i ceai. De aceea de mai bine de 3.000 de ani, chinezii nu s-au mulumit doar s cultive plantele de ceai ci i s cerceteze metode de recoltare i producere a ceaiului. Datorit diferitelor modaliti de consum i infuzare, butul acestei licori implic o adevrat tehnic, fapt care necesit un mediu decent i anumite maniere, acestea din urm mbogind coninutul culturii ceaiului chinezesc.

Fiind un produs i o etichet cultural, ceaiul a fost permanent un mesager al culturii chineze, att pe Drumul Mtsii, n voiajul lui Zheng He pe mrile vestice, ct i n cltoria maritim a clugrului Jian Zhen, n Japonia. Ceaiul s-a integrat n diferite civilizaii, prezentnd totodat caracteristicile tipice civilizaiei respective.

n China i Japonia unde se gsesc adepi ai budismului, ceaiul este adeseori legat de Zen. Zenul urmrete pacea interioar, iar ceaiul se consum de obicei ntr-un mediu linitit. De aceea, o alt vorb chinez spune c zenul i ceaiul mprtesc acelai gust, care este de fapt un spirit de dreptate, linite, armonie i decen.Ceaiul nu se bea doar acas.

n China, ceainria este locul unde oameni socializeaz i se distreaz. Prima ceainrie a luat fiin n perioada dinastiei Jin, n urm cu aproape 2.000 ani i povestea ei a fost consemnat ca o prim poveste n Cartea Ceaiului care ne spune c n perioada domniei mpratului Yuan Di (anii 276 - 323 A.D.), n timpul dinastiei Jin, o btrn care vindea ceai pe strad druia din banii ctigai celor sraci i dei era doar o vnztoare care fcea comer ambulant, aceasta este forma primitiv a ceainriei din zilele noastre. Mai trziu, n perioada domniei mpratului Xuan Zong (anii 713 - 714 A.D.), n timpul dinastiei Tang, exista un magazin specializat n pregtirea ceaiului care, i mai trziu, n timpul dinastiei Song (anii 960-1279 A.D.), s-a bucurat de prosperitate. Ceainria constituia deja , la vremea aceea, un loc unde oameni conversau, degustau specialiti culinare, fceau afaceri i admirau spectacole artistice. Ulterior, ceainriile s-au diversificat pentru a servi ct mai bine clieni de diferite meserii i straturi sociale nfiinndu-se astfel ceainriile doar cu ceaiuri, ceainria unde se bea ceai i se mnnc, ceainria cu ceai i preparate de cofetrie, ceainria unde se joac ah chinezesc i ceainria cu poveti chinezeti. Cea din urm categorie a aprut la sfritul dinastiei Qing, n perioada 1898 - 1912 A.D., iar ntr-o astfel de ceainrie, ceaiul a cedat locul povetilor, acestea devenind o a doua plcere. Iniial, povestitorul sttea singur n spatele unui birou, era mbrcat cu un constum tradiional, i folosea ca recuzit un evantai i o linie de lemn. Apoi, unii povestitori au nceput s renune la recuzit, prefernd s povesteasc stnd n picioare i uneori, folosind mai multe costume n funcie de poveste. Povetile de la ceainrie au loc de dou ori pe zi: una ntre orele 15 i 19, iar a doua ncepnd de la ora 20, pn la miezul nopii. Unele ceainrii organizeaz o povestire n plus, nainte de ora 15, care dureaz de obicei maximum dou ore, fiind dedicat doar povestitorilor mai puin cunoscui sau debutanilor.

O astfel de ceainrie ofer ceaiuri nainte de nceperea povestirii, ulterior fiind servii doar clienii de cas. Multe ceainrii sunt amenajate frumos, cu mobil de lemn i piese ornamentale pe perei, pentru a creea o atmosfer integrat povestirii, clienii pltind pentru poveste i nu pentru ceai.

Ceaiul, o poezie i o filozofieLa nceput, este drept c ceaiul a fost medicament, ns cu timpul a devenit o butur reconfortant. A ptruns pe trmul poeziei, ca una dintre distraciile

societii educate n China secolului al VIII-lea, iar n Japonia secolului al XV-lea a fost ridicat la rangul de religie a frumosului, sub numele de calea ceaiului un cult bazat pe adoraia frumuseii ascunse n sordidul cotidian. Calea ceaiului propovduiete puritatea i armonia, miracolul buntii reciproce, romantismul ncrederii n ordinea social. El constituie n esen o religie a imperfectului, pentru c ncearc s transpun n form posibil imposibilul vieii de zi cu zi

Filosofia ceaiului nu este doar o sum de concepte estetice, n accepiunea obinuit a termenului, deoarece exprim ideile etice i religioase ale Extremului Orient despre natur i om dar este totodat igien, pentru c vorbete despre binefacerile cureniei; este economie, pentru c dovedete c putem gsi confort i n lucrurile simple, nu numai n cele complexe i scumpe; este de asemenea geometrie moral, n msura n care definete proporia dintre om i univers; ntrupeaz adevratul spirit al democraiei orientale, pentru c le permite tuturor adepilor si s fie aristocrai ai gustului. Calea ceaiului este singurul ceremonial asiatic care se bucur de respectul tuturor. Omul din rasa alb a strmbat din nas la auzul diferitelor credinelor morale i religioase ale rasei galbene, dar a acceptat fr ezitare butura de culoarea chihlimbarului. n zilele noastre, ceaiul de dup-amiaz joac un rol foarte important n societatea occidental. Sunetul delicat al cetilor i farfurioarelor, fonetul molatic al vemintelor gazdei, catehismul zahrului i al laptelui, care se repet la fel n fiecare zi, n ceainrii de lux sau n casele aristocrate, toate acestea ne arat c ceaiul se afl la loc de cinste n Vest. Resemnarea filosofic n faa sorii, pe care musafirul o simte

atunci cnd e servit cu decoctul misterios numit ceai, este dovada de necontestat c n acele clipe Spiritul Orientului s-a artat dar...s lum mai bine o nghiitur de ceai.