Investigatorul

Post on 12-Sep-2015

214 views 0 download

description

gfaaa

Transcript of Investigatorul

Investigatorul sub acoperire, ntre provocare i pagPrima Pagin28 may 2013

Riscuri i pericol, caliti de actorie, trie de caracter i profesionalism. Nu este vorba de un slogan desprins din marketing, ci de meseria lucrtorilor operativi din cadrul poliiei judiciare, care mai au i misiuni de investigatori sub acoperire. Sub o alt identitate, ei au obligaia de o obine ct mai multe date despre respectivul caz, unul dintre lucurile de baz fiind acela de a-i juca ct mai bine rolul i de a rmne ferm pe poziie, indiferent de situaie. Sunt i cazuri care se termin nu tocmai bine, cum s-a i ntmplat n Constana, cnd lucrtorul din cadrulDNAs-a cam ales cu ceva btaie, chiar dac, n cele din urm, i-a dezvluit identitatea. ns, dac instigi partea vizat, este o infraciune sau se permite? Mai multe detalii gsii n rndurile de mai jos.

Termenullucrez sub acoperireeste tot mai des ntlnit, diferite aciuni ale oamenilor legii fiind astfel catalogate. ns, chiar dac, n prim faz, omul de rnd poate c se duce cu gndul direct la imaginile desprinse din filmele de aciune, sau chiar desene animate, cnd un tufi face ochi i picioare i ncepe s se plimbe pe terenul filat, iat c lucrurile stau cu totul altfel. Misiunile sunt unele foarte dificile, ne spun oficialii, persoanele desemnate fiind foarte atent alese. Pare o joac, un rol, dar esena acitivitii este una delicat i periculoas. Pe lng calitile meseriei pe care o exercit, lucrtori operativi din cadrul poliiei judiciare trebuie s posede i caliti de actorie, ntruct, fiecare clip a misiunii reprezint un rol pe o scen a vieii, unde ceilali se trezesc parte din spectacol fr s tie i, mai ales, nu trebuie s intuiasc nimic. Un singur moment de ezitare sau pierdere a firii i totul poate fi aruncat pe apa smbetei, poate ani de munc.

Cnd se recurge la muncasub acoperire?

Munca sub acoperire ncepe n cazul n care exist indicii temeinice i concrete c s-a svrit sau c se pregtete svrirea unei infraciuni contra siguranei naionale prevzute n Codul penal i n legi speciale, precum i n cazul infraciunilor de trafic de stupefiante i de arme, trafic de persoane, acte de terorism, splare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, sau a unei infraciuni prevzute n Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea i sancionarea faptelor de corupie, cu modificrile i completrile ulterioare, ori a unei alte infraciuni grave care nu poate fi descoperit sau ai crei fptuitori nu pot fi identificai prin alte mijloace, pot fi folosii, n vederea strngerii datelor privind existena infraciunii i identificarea persoanelor fa de care exist presupunerea c au svrit o infraciune, investigatori sub o alt identitate dect cea real. Ca atare, aici ncepe, i teoretic i practic, rolul pe care trebuie s-l joace investigatorul.Joacpericuloas am putea spune, i faptele o dovedesc. Un astfel de caz s-a petrecut i pe meleaguri constnele, n noaptea de 2 spre 3 mai, cnd un astfel de investigator s-a cam ales cu btaie de la cei pe care i avea n vizor, fiind vorba de trei poliiti din cadrulBCCOA. Riscurile exist chiar dac persoana aflat sub acoperire i dezvluie identitatea, lucru care s-a i ntmplat, de altfel, surse din achet menionnd faptul c investigatorul a spus cine este, dar, culmea!, nu a fost crezut, chiar ca n povestea cuuite, vine lupul!.

A instiga partea filat constituie o infraciune?

Revenind la investigatorii aflai sub acoperire, menionm c acetia sunt lucrtori operativi din cadrul poliiei judiciare i pot fi folosii numai pe o perioad determinat. Investigatorul sub acoperire culege date i informaii n baza autorizaiei emise, pe care le pune, n totalitate, la dispoziia procurorului. Autorizarea este dat prin ordonan motivat, pentru o perioad de cel mult 60 de zile i poate fi prelungit pentru motive temeinic justificate. Fiecare prelungire nu poate depi 30 de zile, iar durata total a autorizrii, n aceeai cauz i cu privire la aceeai persoan, nu poate depi un an. Ct despre faptul c investigatorul poate instiga respectivele persoane, trebuie s specificm c ordonana procurorului prin care se autorizeaz folosirea investigatorului sub acoperire trebuie s cuprind, pe lng altele, indiciile temeinice i concrete care justific msura i motivele pentru care msura este necesar i activitile pe care le poate desfura investigatorul sub acoperire, dar i identitatea sub care investigatorul sub acoperire urmeaz s desfoare activitile autorizate. Surse din cadrulDireciei Naionale Anticorupieau declarat, pentruReplica, c instigarea prii filate nu reprezint, n principiu, o infraciune. ns, dac se recurge la o asemenea mentod, probele nu prea pot fi folosite n proces, ntruct ar fi obinute ilegal. Mai exact, dac provoci pe cineva s comit o infraciune, nu se prea poate folosi mpotriva lui. Dar, i aici intervin ali factori, i anume ct de departe merg lucrurile. Referitor la acest aspect, sursele noastre nu au dorit s detalieze i nici s spun clar dac este legal sau ilegal, menionnd c totul depinde de conjunctur, context, complexitatea cazului.

Liliana CHIRU