Întreprinderi Mici Şi Mijlocii (Management)

Post on 01-Mar-2016

12 views 0 download

description

intreprinderile mici si mijlocii

Transcript of Întreprinderi Mici Şi Mijlocii (Management)

Definirea ntreprinderilor mici i mijlocii

Definirea ntreprinderilor mici i mijlocii

(1) ntreprinderile mici i mijlocii sunt definite ca fiind acele ntreprinderi care

ndeplinesc cumulativ urmtoarele condiii:

a) au un numr mediu anual de salariai (numrul mediu scriptic al personalului n

perioada de gestiune) mai mic de 250;

b) realizeaz o cifr anual de afaceri (venituri din vnzri) de pn la 50

milioane lei, sau dein active totale care nu depesc 50 milioane lei, conform ultimei

situaii financiare aprobate.

Prin active totale se nelege - totalitatea bunurilor si creanelor (drepturi de

ncasare), care aparin agentului economic.

ntreprinderile mici i mijlocii au un rol deosebit de important n cadrul economiei naionale, deoarece:

contribuie semnificativ la reducerea ratei omajului, la creterea economiei i la mbuntirea condiiilor de trai;

permit recuperarea mai rapid a investiiilor n comparaie cu ntreprinderile mari;

se adapteaz mai rapid la cerinele clienilor i la schimbrile ce pot aprea pe parcursul dezvoltrii afacerii;

sunt mai uor de administrat i de controlat;

asigur consumatorii cu produsele i serviciile de care acetia au nevoie;

contribuie la dezvoltarea concurenei i la nlturarea situaiilor de monopol;

Clasificarea ntreprinderilor mici i mijlocii in R.M

ntreprinderile mici i mijlocii se clasific n funcie de:

1.numrul mediu anual de salariai

2.de cifra anual de afaceri sau totalul activelor pe care le dein, n urmtoarele categorii: a) ntreprindere micro - ntreprinderea care are cel mult 9 salariai, realizeaz o cifr anual de afaceri de pn la 3 milioane lei, sau dein active totale care nu depesc 3 milioane lei; b) ntreprindere mic - ntreprinderea care are cel mult 49 salariai, realizeaz o

cifr anual de afaceri de pn la 25 milioane lei, sau dein active totale care nu depesc 25 milioane lei;

c) ntreprindere mijlocie - ntreprinderea care are cel mult 249 salariai, realizeaz o

cifr anual de afaceri de pn la 50 milioane lei, sau dein active totale care nu

depesc 50 milioane lei.

InRepublica Moldova, criteriul de baz la definirea unei ntreprinderi mici sau mijlocii l constituie numrul angajailor. Astfel, Legea privind susinerea sectorului ntreprinderilor mici i mijlocii definete micul business ca pe o activitate antreprenorial. Este considerat ntreprindere micro, agentul economic care corespunde urmtoarelor criterii: numr mediu anual de salariai nu mai mult de 9 persoane, sum anual a veniturilor obinute din vnzri s fie cel mult 3 milioane de lei, iar valoare total anual de bilan a activelor s nu depeasc 3 milioane de lei. O ntreprindere este considerat mic, atunci cnd are cel mult 49 de angajai, veniturile anuale din vnzri constituie cel mult 25 milioane de lei i valoare total anual de bilan a activelor nu depete 25 milioane de lei. ntreprinderile mijlocii, sunt cele care au cel mult 249 de angajai, veniturile din vnzri nu depesc 50 milioane de lei, iar valoare total anual de bilan a activelor nu este mai mare de 50 milioane de lei.nSUAntreprinderile sunt mici i mijlocii doar dac numrul proprietarilor (persoanelor) este ntre 1 i 20. De asemenea, aceste ntreprinderi au nevoie de o localizare geografic bine determinat, sistemul de management este unul independent, separat de proprietar, iar cifrele de afaceri ajung la cteva milioane de dolari SUA (n sfera comerului cu amnuntul 8 mil. dolari SUA; comerul cu ridicata 22 mil. dolari SUA).

nUniunea Europeancriteriul principal la determinarea mrimii ntreprinderii este numrul de angajai, ceea ce permiteclasificarea ntreprinderilorn 3 categorii: pentru microntreprinderi: 1-9 salariai; ntreprinderi mici: 10-99 salariai; ntreprinderi mijlocii: 100-499 salariai.

nMarea Britaniesunt considerate ntreprinderi mici cele care respect cel puin 2 criterii dintre urmtoarele: dac valoarea anual a vnzrilor companiei nu depete 5,6 milioane lire sterline i valoarea de bilan a activelor nu este mai mare de 2,8 milioane lire sterline, iar numrul salariailor nu depete 50 de persoane. Pentru ntreprinderile mijlocii exist urmtoarele criterii de apreciere: valoarea anual a vnzrilor nu este mai mare de 22, 8 milioane lire sterline, valoarea de bilan a activelor este mai mic de 11,4 milioane lire sterline, iar numrul de angajai nu depete 250 de persoane.

nCanada, ntreprinderile care au o cifr de afaceri mai mic de 2 milioane dolari sunt determinate ca fiind mici, n timp ce o ntreprindere mijlocie are o cifr de afaceri pn la 20 milioane dolari.

nJaponiacriteriile de apreciere a unei ntreprinderi sunt considerate mrimea capitalului, numrul salariailor i apartenena ramural. Astfel, n industria extractiv i prelucrtoare, comunicaii, transport i construcii, ntreprinderea este considerat mijlocie dac are un capital maxim de 100 mii yeni (660 mii dolari) i de 300 de salariai. n comerul cu ridicata, sunt considerate mijlocii, acele ntreprinderi care au un capital maxim de 30 mii yeni (200 mii dolari) i pn la 100 salariai. n comerul cu amnuntul i servicii, sunt evaluate drept ntreprinderi mijlocii cele cu un capital ce nu depete valoarea de 10 mii yeni (66 mii dolari) i 50 de salariai. ntreprinderi mici sunt cele care au cel mult 5 angajai, dac vorbim despre sfera comerului i a serviciilor, i cel mult 20 de angajai n celelalte domenii de activitate.

nFederaia Rus, drept criteriu de definire a IMM-urilor servete numrul angajailor pe domenii de activitate. Sunt considerate ntreprinderi mici i mijlocii, cele n care numrul mediu de angajai n perioada drii de seam nu depete urmtoarele niveluri: n industrie, transport i construcii 100 de angajai; n comerul cu ridicata 50 de angajai; n comerul cu amnuntul i prestarea serviciilor populaiei 30 de angajai; n gospodria de fermieri 60 de angajai. Alt criteriu de apreciere a IMM-urilor este cota de participare a statului, a ntreprinderilor mari, a societilor obteti, care nu ar trebui s depeasc 25 la sut din valoarea total a capitalului statutar.

ntreprinderile mici i mijlocii au foarte multe avantaje, printre care am putea enumera urmtoarele:

-ntreprinderile mici i mijlocii rspund mai rapid la condiiile schimbtoare ale pieei;-Aceste ntreprinderi pot fi nfiinate cu investiii mai mici n comparaie cu companiile mari i perioada de recuperare a acestora este de asemenea mai redus;-IMM-urile pot implementa cu uurin noile tehnologii, pot aduga, modifica produsele sau serviciile prestate de ctre ntreprindere, iar aceste schimbri le vor executa n termeni mai redui de timp n comparaie cu ntreprinderile mari, datorit faptului c sunt mai flexibile i se adapteaz rapid la conjunctura pieei. De asemenea, costul schimbrilor nu va fi att de mare comparativ cu firmele mari;-Ofer produse i servicii de o nalt calitate la preuri rezonabile;-ntreprinderile mici i mijlocii cunosc mai bine cerinele clienilor i au posibiliti mai mari de extindere pe piaa local;-n cadrul IMM-urilor este prezent un sistem de management, deplanificare, organizare i control, foarte simplu, uor i efficient

-ntreprinderile respective exercit o funcie social, prin asigurarea cetenilor cu locuri de munc, oferirea salariilor cuvenite,motivarea angajailori crearea unui colectiv unit.-Aceste ntreprinderi, fiind n continu cretere, duc la existena unui numr tot mai mare de proprietari, care sunt considerai drept ptura de mijloc a societii, ce-i asigur de sine stttor o condiie social mai bun i un trai ct mai decent, ajutnd n paralel i ali oameni s ajung la scopurile propuse;

-ntreprinderile mici i mijlocii duc necontenit la progresarea i reformarea economiei.

Totui, de foarte multe ori, se ajunge la concluzia c e nevoie de atras atenia i asupra dezavantajelor IMM-urilor. Acestea sunt:

-Existena unor cazuri de investiii nerentabile - Impozite i cerine prea mari -o cerere prea mic pe pia pentru produsele sau serviciile oferite de unele ntreprinderi mici sau mijlocii; -ntreprinztorul nu poate poseda absolut toate aptitudinile necesare pentru administrarea afacerii, de aceea uneori pot aprea dificulti n procesul de organizare a activitilor, iar n cazul n care antreprenorul i propune s-i mreasc sectorul de activitate i nu este suficient de pregtit pentru acest lucru, poate suferi uneec;-Legislaia, politica rii n care activeaz ntreprinderea i situaiile de monopol, pot influena negativ asupra dezvoltrii acesteia;-Pot aprea dificulti laobinerea creditelorsau la convingerea investitorilor pentru a primi resursele financiare necesare dezvoltrii afacerii. De asemenea, rata dobnzii nalte, deseori duce la imposibilitatea ntreprinderii de a se adapta tuturor cerinelor i la falimentare.

-Insuficiena informaiilor i a experienei n domeniu;

Teoretic, fiecare ntreprindere, mic, mijlocie sau mare i are scopurile sale. Antreprenorii, alturi de angajaii lor, muncesc mult zilnic, indiferent de situaie, pentru atingerea obiectivelor, pentrudezvoltarea unei afaceri profitabile, de durat i pentru prosperarea ntregii societi n care trim.