GRUPA I DONCA IOANA CARMEN HENDREA BIANCA ANA LANG BRIGITTA LĂPUŞTE DENIS GABRIEL POP MERCEDESZ

Post on 14-Jan-2016

59 views 0 download

description

Aflarea unei frac ţii dintr-un număr natural Aplicaţii practice. GRUPA I DONCA IOANA CARMEN HENDREA BIANCA ANA LANG BRIGITTA LĂPUŞTE DENIS GABRIEL POP MERCEDESZ REIZ ANDREA. Problema nr. 1. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of GRUPA I DONCA IOANA CARMEN HENDREA BIANCA ANA LANG BRIGITTA LĂPUŞTE DENIS GABRIEL POP MERCEDESZ

GRUPA I

DONCA IOANA CARMENHENDREA BIANCA ANA

LANG BRIGITTALĂPUŞTE DENIS GABRIEL

POP MERCEDESZREIZ ANDREA

Aflarea unei fracţii dintr-un număr natural

Aplicaţii practice

Ursoaica Martinica are 248 kg. Puiul Martinel cântăreşte trei optimi din masa ei. Cât cântăreşte puiul?

Problema nr. 1

Suma de 150 de lei se împarte la doi copii astfel : primul primeşte 2/5 din toată suma, iar al doilea restul. Calculaţi ce sumă a primit fiecare copil.

Problema nr. 2

O suprafaţă de 1620 ha a fost repartizata astfel: pentru grâu 1/5 din suprafaţă, pentru porumb ¼ din suprafaţă, pentru orz 1/3 din suprafaţă, iar restul pentru cartofi. Aflaţi suprafeţele destinate fiecărei culturi.

Problema nr. 3

Un număr de 3384 volume au fost repartizate la patru biblioteci astfel: ½ din volume pentru prima bibliotecă, ¼ din volume pentru a doua bibliotecă, 1/9 din volume pentru a treia bibliotecă, iar restul pentru a patra bibliotecă. Aflaţi numărul de volume primite de fiecare bibliotecă.

Problema nr. 4

O distanţă de 432 km a fost parcursă în trei zile astfel: în prima zi 5/9 din distanţă, a doua zi 5/12 din distanţă, iar a treia zi restul. Aflaţi ce distanţă a fost parcursă zilnic.

Problema nr. 5

Patru muncitori au produs un număr de piese. Primul a produs 1/9 din numărul pieselor, al doilea ¼ din numărul pieselor, al treilea ½ din numărul pieselor, iar al patrulea restul de 470 piese. Aflaţi numărul pieselor produse de fiecare muncitor.

Problema nr. 6

De la un depozit s-a transportat o cantitate de 3210 t la cinci magazine astfel: la primul magazin 4/15 din cantitate, la al doilea 3/11 din rest, la al treilea din ¼ noul rest, la al patrulea ½ din noul rest, iar la ultimul, restul de marfă din depozit. Ce cantitate a primit fiecare depozit?

Problema nr. 7

Un magazin a vândut o cantitate de făină astfel: în prima zi 1/5 din cantitate, a doua zi ¼ din cantitate, a treia zi ½ din cantitate, iar a patra zi restul de 351 kg. Aflaţi cantitatea totala de făină şi cât s-a vândut zilnic.

Problema nr. 8

Un autoturism a parcurs o distanţă în trei zile astfel: în prima zi 5/9 din distanţă, a doua zi 5/12 din distanţă, iar a treia zi restul de 12 km. Aflaţi lungimea drumului şi distanţele parcurse zilnic.

Problema nr. 9

Un autoturism a parcurs în trei zile o anumită distanţă. În prima zi ¼ din distanţă, 4/9 a doua zi din rest, iar a treia zi restul de 60 km. Aflaţi distanţa parcursă zilnic.

Problema nr. 10

O fermă a semănat întreaga suprafaţă pe care o are astfel: cu grâu 4/15 din suprafaţă, cu porumb 3/11 din rest, cu sfeclă ¼ din noul rest, cu orz ½ din ultimul rest, iar cu trifoi restul de 642 ha. Ce suprafaţă are ferma şi cât revine fiecărei culturi?

Problema nr. 11

Cinci tractorişti au arat o anumită suprafaţă astfel: primul a arat 1/9 din suprafaţă, al doilea ¼ din rest, al treilea 1/3 din noul rest, al patrulea ½ din noul rest, iar al cincilea restul de 88 ha. Câte ha au arat cei cinci tractorişti?

Problema nr. 12

De la un depozit s-au transportat la patru magazine o cantitate de marfă. La primul magazin s-au dus 1/6 din cantitate, la al doilea 5/12 din rest, la al treilea 3/7 din noul rest, iar la ultimul magazin restul de 200 kg. Ce cantitate era în depozit şi cât a primit fiecare magazin?

Problema nr. 13

Manuale şi auxiliare didactice, culegeri de problemeD. Branzei, D. Zaharia, M. Zaharia – Mate 2000 + 10/11, Editura Paralela 45, cls. a V-aG. Turcitu, I. Rizea, C. Basarab, M. Duncea, P. Ciungu, I. Chiriac – Manual pentru clasa a V-a , Editura Radical, 2006

Documentaţie diversă in format electronic, site-uri webhttp://images.google.ro

Bibliografie