Fiche Sme POLITICA DE COEZIUNE A UE ÎN PERIOADA 2014-2020Ro

Post on 20-Nov-2015

213 views 0 download

Transcript of Fiche Sme POLITICA DE COEZIUNE A UE ÎN PERIOADA 2014-2020Ro

  • Politic Regional i Urban

    POLITICA DE COEZIUNE A UE N PERIOADA 2014-2020

    Direcionarea investiiilor ctre prioritile cheie de cretere

    Noua politic de coeziune presupune necesitatea ca regiunile i statele membre s direcioneze investiiile UE ctre patru domenii cheie pentru cretere economic i crearea de locuri de munc:

    Cercetare i inovare Tehnologiile informaiei i comunicaiilor (TIC) Creterea competitivitii ntreprinderilor mici i mijlocii (IMM-uri) Sprijinirea trecerii la o economie cu emisii reduse de carbon

    Prioritate: Creterea competitivitii ntreprinderilor mici i mijlocii

    De ce ar trebui s investeasc UE n IMM-uri?

    99 % din ntreprinderile din UE (aproximativ 20 de milioane) sunt IMM-uri, adic au mai puin de 250 de angajai. Aceste ntreprinderi dein rolul de motor principal al creterii economice, inovrii, ocuprii forei de munc i integrrii sociale. Ele reprezint structura de baz a economiei europene.

    IMM-urile din Europa sunt eseniale pentru redresarea acesteia, genernd 2 din 3 locuri de munc n sectorul privat i meninnd o rat de cretere a ocuprii forei de munc de dou ori mai mare dect a ntreprinderilor mai mari.

    IMM-urile necesit sprijin pentru accesarea de fonduri i atragerea de for de munc competent, fiind, de asemenea, mai vulnerabile n faa schimbrilor economice.

    n vederea meninerii competitivitii pe piaa global, IMM-urile trebuie s devin mai productive i s ofere o mai mare calitate i diversitate a produselor, serviciilor i mrfurilor proprii.

    Cum a sprijinit politica de coeziune IMM-urile n perioada 2007-2013?

    Pn n prezent, raportrile prezentate de statele membre au artat c: Investiiile din cadrul politicii de coeziune au oferit sprijin unui numr de peste 73 500 de ntreprinderi noi

    i au creat peste 263 000 de locuri de munc la nivelul IMM-urilor. Aproximativ 70 miliarde EUR au fost folosite n sprijinul ntreprinderilor, n special al IMM-urilor, n vederea

    asigurrii unui grad mai mare de inovare la nivelul acestora, a unei utilizri sporite a TIC, a facilitrii accesului lor la for de munc competent sau pentru modernizarea practicilor de lucru.

  • Politica de coeziune 2014-2020 va sprijini n continuare IMM-urile prin:

    Fondurile din cadrul politicii de coeziune vor promova spiritul antreprenorial i vor sprijini creterea IMM-urilor prin soluionarea problemelor care le mpiedic dezvoltarea. Obiectivul politicii de coeziune reformate va fi acela de a dubla sprijinul actual la aproximativ 140 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, parial printr-o mai mare utilizare a instrumentelor financiare. Aceste investiii sporite vor sprijini IMM-urile n vederea:

    Accesrii de fonduri, prin subvenii, mprumuturi, garanii de mprumut, capitaluri proprii etc. Exploatrii know-how-ului i consilierii antreprenoriale i a oportunitilor de creare de reele, inclusiv

    de parteneriate transfrontaliere. mbuntirii accesului acestora pe pieele internaionale i atenurii riscului antreprenorial. Exploatrii noilor surse de cretere, cum ar fi economia verde, serviciile de turism, sntate i serviciile

    sociale durabile, inclusiv economia vrstei a treia i industriile culturale i de creaie. Formrii de antreprenori, manageri i lucrtori adaptabili n faa noilor provocri. Investirii n capitalul uman i n organizaiile care asigur educaie i formare vocaional practic. Consolidrii legturilor cu centre de cercetare i universiti pentru promovarea inovrii.

    Noi norme i msuri comune i simplificate nlesnesc accesul IMM-urilor la fondurile din politica de coeziune n perioada 2014-2020. Printre acestea se numr:

    raportare online cu privire la modul de utilizare a fondurilor; norme de eligibilitate mai clare; audituri mai aplicate i mai puin frecvente pentru operaiunile mici; i o sfer mai larg i simplificarea crerii i accesului la instrumente financiare.

    O nou abordare strategic

    Fiecare stat membru ar trebui s elaboreze un cadru strategic de politici pentru ntreprinderile nou-nfiinate favorabile incluziunii, n care s prezinte o viziune cuprinztoare asupra sprijinului pentru ntreprinderi.

    Acesta ar trebui s includ msuri n vederea sporirii gradului de contientizare i a dezvoltrii competenelor antreprenoriale, precum i msuri pentru sprijinirea ntreprinderilor nou-nfiinate n lansarea i accesarea de fonduri, n special microfinanare.

    Small Business Act pentru Europa reprezint, la rndul su, o aciune a UE n vederea punerii n aplicare a unui cadru cuprinztor de politici destinate IMM-urilor pentru mbuntirea i promovarea spiritului antreprenorial la nivelul UE.