ţă ţ ţ ă ţă ă ţă ş ţă ă ţii ăăţ ... - UTCluj · Clasificare extrudare la rece...

Post on 21-Jan-2020

18 views 0 download

Transcript of ţă ţ ţ ă ţă ă ţă ş ţă ă ţii ăăţ ... - UTCluj · Clasificare extrudare la rece...

• Presabilitatea (compresibilitatea) sau compactibilitatea defineşte capacitatea unei pulberi de a se densifica într-o matriţă sub acţiunea unor forţe de presare.

• ►► volumul iniţial scade rezultând ►►

formă crudă. ►► cerinte ►► rezistenţă suficient de mare ca să permită manipularea în siguranţă a semifabricatului, ►► stabilitate a formei şi rezistenţă corespunzătoare a muchiilor.

Lubrefianţii ►► îmbunătăţesc presabilitatea.Operaţii premergătoare presarii . : sitare – clasare (pe fracţii sau sub o anumită fracţie, spre exemplu se foloseşte pulberea sub 120 μm);tratament termic (frecvent recoacere de înmuiere);separare magnetică;omogenizare;lubrifiere

Dupa :separare magnetica si sitare ►►

a) Dozare (cantarirea amestecului de pulberi …… 60% Fe+15% Cr+5% Si+…) , b) Adaugarea lubrefiantilor (stearat de zinc, stearat de calciu,stearat delitiu…) c) Omogenizare (scop:repartitia cat mai uniforma a componentelor)

1

2

Operatii premergatoarea presarii:

•1)tratament termic preliminarîn atmosferă inertă (Ar), vid, sau reducătoare•2)adiţia lianţilor sau lubrefianţilor ---scop:îmbunătăţirea aptitudinii de presare a pulberilor.

Fazele operatiei de presare ►

1

2

Utilajele de presareOperaţia de presare necesită:1) prese mecanice, hidraulice sau mecano-hidraulice;2) matriţe;3) dispozitive de prindere şi de adaptare.

Matriţe şi poansoane (principii de proiectare).

Matriţele se execută din oţel de scule slab sau înalt aliat sau din carburi metalice, Serii de fabricatie optime 10 – 20 de mii de piese pe an.

Dispozitivele de presare sunt reprezentate în principal de matriţă, poansoane, miezuri, adaptoare etc.

1

Se recomandă:-poansoanele să aibă duritate în zona de lucru mai mică decât a matriţelor cu 3 – 5 unităţi HRC;-călirea superficială (CIF), realizând astfel durificarea suprafeţei, miezul rămânând mai moale şi tenace;-rugozitatea suprafeţelor de lucru să fie 0,05 –0,100 μm.

Se recomandă la proiectarea unei piese :a) raportul înălţime/diametru să nu depăşească valoarea 2,5 în cazul pieselor cu pereţi subţiri şi 4 pentru piesele cu pereţi groşi (h/D);b) variaţiile dimensionale pe înălţime să fie cât mai mici;c) înlocuirea unghiurilor diedre dintre suprafeţele în contact cu porţiuni de racord cu rază cât mai mare;d) evitarea variaţiei bruşte a grosimii pereţilor care la sinterizare pot deforma sau fisura piesa;e) forma trebuie să permită scoaterea din matriţă a piesei;f) găurile de formă complicată se vor înlocui cu găuri cilindrice cu diametrul minim 2 mm

Presarea la cald asigură o compactitate mare semifa-bricatelor presateMatriţa ►► material refractar, grafit sau material ceramic ►► se încălzeşte la temperatura de sinterizare a materialului ►► simultan presare + sinterizareaSe foloseşte la presarea materialelor rigide ca oxizi, carburi, boruri, nitruri etc.

1

Presarea izostatică procedeu care asigură o presare triaxială, cu o repartiţie uniformă a presiunii de compactizare.

După temperatura de lucru poate fi:1)presare izostatică la rece (CIP – Cold

Isostatic Pressing)2)presare izostatică la cald (HIP – Hot

Isostatic Pressing)

2 3

Presarea izostatică la cald (HIP)

Metoda se foloseşte pentru fabricarea pieselor ceramice(Al2O3)(Si3N4), a sculelor aşchietoare din carburi metalice(WC-Co, TiC-Fe), a pieselor din aliaje de Ti, Al, Ni sau compuşi intermetalici NiTi, Ni3Ti.1

1

SCHEMA SINTERMATRITARII PIESELOR DIN PULBERI METALICE

-simultan presare + sinterizare

Laminarea pulberilor – procedeu de formare în MP. Pulberea liber vărsată între cilindrii laminorului, figura 1, este compactizată sub formă de bandă sau tablă continuă în stare crudă.

1

Laminarea poate fi –orizontală, verticala,interioară.

Grosimea maximă a produsului laminat :6 mm.

EX:Pulberi: de Fe, Ti, Ta,Ni,Cu, oţel slab aliat,inoxidabil…..Aliaje: Fe-Cu, Fe-Cr, Cu-Sn, Cu-Pb, Ar-Ni…..Amestec de metale + oxizi: Cu + Al2O3…..

1

Represare

Role evacuaresaurepresare

Roluire

Extrudarea pulberilor –procedeu de deformare plastică prin presare a pulberilor. Pulberea este obligată să treacă printr-un orificiu profilat al unei filiere în scopul obţinerii unor semifa-bricate crude sub formă de ţevi sau bare profilate.Clasificare ►►extrudare la rece la cald ,pe verticală ,pe orizontală.

2

Extrudarea pulberilor –procedeu de deformare plastică prin presare a pulberilor. Pulberea este obligată să treacă printr-un orificiu profilat al unei filiere în scopul obţinerii unor semifa-bricate crude sub formă de ţevi sau bare profilate.Clasificare ►►extrudare la rece (figura 1la cald (figura 2), pe verticală ,pe orizontală.Avantaj: ►► densităţi ridicate, distribuţie uniformă a permeabilităţii.Extrudarea la rece ►► necesita aditia de lianţi şi plastifianţi (melasă, parafină, amidon, dextrină), ►► rol creşterea rezistenţei mecanice a semifabricatului crud. ►► se presează cu presiuni ce ating valori de 110 – 150 MPa. (1tf/cm2=100Mp)

Sub acţiunea forţelor unidirecţionale de presare, pulberea ajunge în stare de curgere plastică (se plastifiază), fiind posibilă evacuarea ei prin orificiul matriţei.Dimensiunea semifabricatelor crude este limitată (tuburi Φ100 mm şi L=500 mm).

1