Cum Oprești Traumele Din Copilărie Să Îți Mai Influențeze Viața

Post on 07-Nov-2015

8 views 2 download

Transcript of Cum Oprești Traumele Din Copilărie Să Îți Mai Influențeze Viața

Cum opreti traumele din copilrie s i mai influeneze viaa? (5 scheme emoionale de inadaptare din viaa noastr)Ci dintre noi nu ne-am trezit la un moment dat cviaa ne ducea pe un drum nedorit de noi i nu ne explicam de ce? Ci dintre noi nu ne-am lovit deconflicte repetatecu prietenii, cunotinele sau la serviciu i ntrebndu-ne de ce se tot repet aceste lucruri n vieile noastre? Doar tocmai am schimbat serviciul. Sau de cte ori nu am sesizat n viaa noastr c reacionm n mod contrar valorilor noastre i nu ne explicam de ce? Probabil c muli dintre noi de multe ori. Fiina uman este cea mai creativ n materie de reacii i asta se datoreaz interaciunii repetate cu ceilali semeni i a vieii ceva mai complexe dect a fericitelor patrupede.n acest articol voi face o scurt trecere prin cele ce se numescscheme emoionale de inadaptare. Sun prea pompos? Te rog s nu te grbeti s pui etichet, ai s vezi c este mai simplu dect ai crezut. De cnd suntem mici ne lovim cu diverse situaii. Unele sunt ncununate cu succes, altele nu i atunci gsim strategii de a ntoarce eecul n favoarea noastr.Uneori strategia aleas de noi este una cu gnduri, emoii i reacii negativedar asta nu o mpiedic s se perpetueze i s ne conduc vieile ulterior. Dup ce vei citi acest articol, mi-a dori s se ntmple urmtoarele:1. S identifici schema sau schemele de inadaptare pe care le-ai reinut n comportamentul tu2. S contientizezi posibilitatea de a schimba aceste scheme n viaa ta i s ai curajul s o faci3. S nlocuieti aceste scheme de inadaptare cu alte scheme adaptative i care i aduc foloase i armonie n relaiile tale cele mai importante. Acest pas se va ntmpla n timp dar important este c acum mai mult ca niciodat ai ansa s te gndeti serios s l faci. i se va schimba viaa n bine i te vei simi ca o floare de lotus care crete mrea i se desvrete n contrast cu mediul n care a trit o balt plin cu ml. Eti pregtit? S ncepem!

Mai nti vreau s menionez c este un articol ceva mai lung dar eu cred c merit s ai rbdarea s l parcurgi pentru c atunci cnd e vorba de calitatea vieii tale eforturile plesc n faa rezultatelor. Oricum ai trit pn acum subjugat de aceste reacii nepotrivite, ce mai conteaz 10 minute?Vreau s mai spun de asemenea, c suntem cu toii diferii i unici i aceste descrieri sunt cu caracter general. Ele se pot potrivi perfect cu situaia ta sau nu chiar att de bine. Depinde ns i de priceperea ta s le extinzi nelesul n viaa ta. Primeti aceast provocare? Cred c da, din moment ce ai ajuns cu cititul pn aici.Traumele din copilrie i pot influena modul de a te raporta la lumea exterioar. Iat cum:1. Abandonul- acest tipar i are originile n copilrie cnd poate am fost sau doar ne-am simit prsii de unul dintre prini din cauza unui deces sau a unui divor. Abandonul se resimte i n cazul n care printele nu pleac fizic, ns este indisponibil deoarece sufer de o boal psihic i nu poate intra n contact autentic cu noi, este alcoolic sau o persoan irascibila i n permanen nervoas din care cauz ne este team s o abordm. Ce se poate ntmpl n relaiile de cuplu de mai trziu? Persoana n cauz va simi nevoia n mod compulsiv s fie reasigurata c nu va fi abandonat. Va sufoca partenerul cu aceast reasigurare cerut n mod repetat i inevitabil l va alunga pe acesta de lng ea, confirmandu-i i ntrindu-i nc odat teama de abandon. Sentimentele pe care le putem avea n aceast situaie pot fi sentimente defricipanicce se activeaz ori de cte ori relaia este n pericol sau cei doi trec printr-o ceart ctui de mic. Poi renuna n timp la acest tipar dac l-ai sesizat n viaa ta, fiind contient din ce n ce mai mult de sentimentele negative pe care le trieti i nvnd s crezi c oamenii nu te vor abandona chiar dac vei trece prin obstacole mpreun.

2. Privatiunea. Ai avut momente n viaa ta cnd ai simit c ce spui tu nu conteaz pentru ceilali? Te-ai simit neimportant i mic n relaiile cu alii. i se ntmpl i acum? Acesta este sentimentul de privaiune. n copilria ta probabil c au existat momente cnd prinii erau prea ocupai cu munca i probleme de-ale lor ca s te mai aud i pe tine cnd cereai ceva. Aa ai ajuns s crezi c nevoile tale nu sunt deloc importante i nimeni nu va face vreun efort s te asculte sau s te aud i pe tine.Mecanismul privaiunii atrage dup sinesentimente de tristee i dezamgire. Persoanele care l-au trit se simt triste i dezamgite. Pot s cear foarte mult de la ceilali pentru a compensa lipsa pe care au trit-o, iar ceilali s nu le neleag preteniile exagerate.La polul opus, unele persoane care au trit privatiunea pot s fie chiar ele nite persoane ofertante care te copleesc cu atenia lor i sar n ajutorul tu nainte de a le-o cere. Ele de fapt ncearc s fie printele afectuos pe care nu l-au avut i sunt prini grijulii chiar pentru parintele indiferent. Se simt ns dezamgite pentru c nu primesc napoi aceeai atenie i grij. De fapt ele se ateapt ca ceilali s le citeasc gndurile i s fie la fel de ofertante ca ele. Pe de alt parte ei par att de puternici i par s se descurce att de bine nct nimeni nu i pune problema c ar avea i ei, la rndul lor nevoie de ajutor. Avantajul acestei reacii este c persoana n cauz devine devreme adultul responsabil, ns dezavantajul const n faptul c ea consum mult energie i se simte istovit la un moment dat de propria sa reacie. Aceti oameni de obicei i aleg meserii precum asisteni medicali, asisteni sociali, psihologi.

3. Subjugarea. Senzaia c altcineva trebuie s aleag pentru tine fr ca tu s ai ceva de spus este datorit mecanismului de subjugare. Foarte probabil, prinii ti sau unul dintre ei erau nite persoane dominatoare care nu i lsau spaiu s alegi pentru tine, ns i impuneau ceea ce doreau ei. Prinii extrem de autoritari fac adesea aceast greeal. Ei nu acord ncredere n alegerile fiului sau fiicei ei i cred ntotdeauna c ei aleg mult mai bine i ca atare, i exercit acest drept. Persoanele care au trit n aceste condiii, de obicei cred c prerea lor nu conteaz i cu att mai mult nevoile lor. Ei nu i vor comunica preferinele, fie c este vorba despre o alegere banal cum ar fi alegerea unui film, a unei piese de teatru sau chiar a unei locuine. i vor alege exact persoane dominatoare cu care vor relaiona i vor atepta ca ele s le domine i s le conduc viaa. Am scris despre acest lucru i n acest articol:Mam, tat sunt aici!Mecanismul subjugrii alimenteazsentimentul de furie. De obicei aceti oameni dominai de alte persoane dezvolt o frustrare care se poate transforma oricnd n mnie.Reaciile pe care acestea le pot avea sunt i aici diverse. Ele pot de exemplu s se transforme n rzvrtii care refuz prerea celorlali. De asemenea se poate s evite ataamentul pentru a nu ajunge cu acea persoan s fie dominat din nou. Sau se pot supune. Prefer s tac i s i lase pe ceilali s i impun prerea pentru a menine o aparent pace n cas. ns mai devreme sau mai trziu va exploda mnia din interior sau dac nu, aceasta va face ravagii chiar n interior.

4. Nencrederea. Nencrederea n oameni se dezvolt adesea ca urmare a unui abuz n copilrie. De obicei aceste persoane ajung s cread c nu se merit s ai ncredere n ceilali i i construiesc cu greutate relaii de prietenie. Ele percep mediul n care sunt i oameni ca fiind ostil, ca o permanent ameninare.Sentimentul cultivat este cel de fric permanent i precauie, aproape paranoid.De multe ori aceste persoane i aleg n mod incontient exact persoane de nencredere care le trdeaz i care vin s le confirme ideea c nu se merit s ai ncredere n ali oameni. Sau n celalat caz, ajung s se ataeze n mod exagerat de p persoan i s o divinizeze, dup care, trdai fiind de aceasta, o vd ca fiind nedemn de ncredere i asta i ntrete nc odat ideea de a nu se ncrede n ceilali. Este foarte posibil ca aceti copii victime s devin adulii agresori de mai trziu (statisticile au artat ns c foarte puini copii agresai devin agresori).n cazul n care au fost agresat fizic, acetia au tendina de a fi critici n cuvinte i maliioi. n cazul abuzului sexual, mai ales dac a fost svrit de o persoan apropiat cum este tata, un unchi, verior, cineva din rude, aceast persoan va fi ferm convins c absolut nimeni nu este de ncredere, avnd n vedere c familia i cei apropiai au dezamgit-o. Este bine ca un astfel de om s apeleze la serviciile unui terapeut care l va ajuta treptat s i cultive ncrederea n ceilali din momentul n care se va stabili o relaie de ncredere ntre cei doi.

5.Imposibilitatea de a fi iubit. Te-ai temut vreodat c cel de lng tine (fie c e prieten sau partener de cuplu) dac va afla cum eti cu adevrat nu te va mai iubi? Aa funcioneaz aceast schem. Ea are originea tot n copilrie cnd se poate c erai criticat i blamat n fiecare clip de ctre prinii ti. n acest fel, n interiorul tu s-a dezvoltatsentimente de ruine i tristeei ai ajuns s nu mai ai ncredere n tine. Este foarte posibil ca i tu se te critici i s i gseti mereu defecte. Normal c ajungi s te ntrebi dac cineva te-ar mai iubi dac ar afla cine eti cu adevrat.La aceast schem, ca i la celelalte, exist mai multe reacii posibile. Astfel, sunt persoane care sunt total convinse c ceva din personalitatea lor le face s nu fie demne de iubit i nu au ncredere n ele nsele, artnd acest lucru. Altele pot compensa prin afiarea unei atitudini ncrezute, prezentndu-se n faa celorlai c fiind brave i reuind astfel s ascund sentimentul real de nencredere n sine. n orice caz, se pare c o consecin important a acestei scheme este evitarea intimitii emoionale pentru a nu deveni vulnerabile n faa posibilelor critice din partea celor la care in. Despre mecanismul intimitii emoionale am scris dou articole:Ce caui tun viaa mea?iDespre intimitatea emoional. Aici poi gsi beneficiile intimitii i motive foarte bune care s te determine s iei decizia de a o tri n relaia cu cei apropiai.Acestea sunt scheme de inadaptare construiten interaciunea cu familia. Mai sunt i alte scheme pe care le construim mai trziu n relaia cu ceilai, prieteni sau cunoscui. Printre acestea pot enumera:vulnerabilitatea, eecul, perfectionismul, ndreptirea. Acestea nu le voi detalia aici, poate ntr-un articol viitor dac voi considera c este cazul. Ca i observaie, aceste tipare pot funciona n grup sau singulare, n funcie de experiena fiecruia. Cert este c prezena lor n viaa noastr ne mpiedic s ajungem la adevratul nostru sine i s ne desvrim potenialul unic creator. De aceea merit s ne gndim serios s renunm la ele. Modalitatea cea mai simpl este princontemplaie(am explicatn acest articol ce nseamn mai exact Contempla

HYPERLINK "http://cronicileunuipsihoterapeut.ro/2013/03/12/cum-opresti-traumele-din-copilarie-sa-iti-mai-influenteze-viata-5-scheme-emotionale-de-inadaptare-din-viata-noastra/Contempla%C8%9Bia%20%E2%80%93%2012%20pa%C8%99i%20care%20te%20aduc%20mai%20aproape%20de%20tine%20%C3%AEnsu%C8%9Bi" \t "_blank" ia 12 pai care te aduc mai aproape de tine nsui) -, proces pe care l-am detaliat n acest articol 5 motive care s te determine s renuni la comportamentele nocive.Dac ai identificat schemele dup care tu ai funcionat i nc funcionezi, nu te neliniti, s tii c nu eti singurul n aceast situaie. ntr-o anumit msur, fiecare dintre noi deinem sau am deinut astfel de scheme care ne-a ngreunat relaionarea cu ceilali i ne-a ndeprtat de noi nine. Important este s le contientizam i s ncepem s renunm la ele, gsind modele noi de a ne raporta la ceilali i de a-i privi. De aceste lucruri depinde succesul nostru personal, profesional dar i calitatea vieii pe care o obinem prin armonia interioar i mpcarea cu sine. Putem depi singuri aceste modele comportamentale sau putem s cerem ajutorul unui terapeut. Important este s ncepem s facem ceva. Tu ce te-ai gndit s faci?Dac alegi metoda contemplaiei, te atept s mi spui cum a funcionat i pn unde ai ajuns folosind-o.