Contract Prestari Serv.st.Prof.21 NATURA

Post on 16-Dec-2015

215 views 0 download

description

Model contract prestari servicii de contabilitate conform standadul profesional 21

Transcript of Contract Prestari Serv.st.Prof.21 NATURA

Catre,

privind inerea contabilitii, ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare.

In temeiul prevederilor Legii contabilitii i ale OG nr. 65/1994, republicat, a intervenit prezentul contract ntre:

EXECUTANTUL-PRESTATOR: dna GEORGESCU ADINA ANA, expert contabil, cu domiciliul in BRASOV.. str 15 noiembrie .nr 92 ,sc.D,ap.8., cod fiscal 2047323, carnet membru CECCAR nr. 25196L din anul 1999., vizat pe anul n curs, sau

CLIENTUL. SC NATURA FARM SRL.cod fiscal 16469667, cu sediul n Brasov, str.Barbu LAUTARU nr.,Bl.P9,sc.A,ap.8., reprezentat de BACIU ELENA, avnd funcia de administrator avnd ca principal obiect de activitate comert cu amanuntul a altor produse, ,

................1. OBIECTUL CONTRACTULUI.Executantul-prestator se oblig s tin contabilitatea clientului, s ntocmeasc situaiile financiare prevzute de reglementrile n vigoare (sau de standardele de contabilitate...) si s le prezinte clientului, la termenul prevzut la punctul 2.2.1. si 2.2.2 al prezentului contract.

Aceast misiune i permite executantului s se asigure c a pus n lucru toate diligentele prevzute de lege sau de standardele profesionale i c n final a constatat (nu a constatat) elemente care s pun sub semnul ndoielii sau care s afecteze n rnod semnificativ regularitatea si sinceritatea contabilitii, innd seama de documentele justificative si informaiile furnizate de client.

Aceast misiune nu este un audit sau o certificare, i nici o examinare a situaiilor financiare i nu are ca obiect cercetarea sistematic a fraudelor i a deturnrilor.

Aceast misiune este reglementat profesional de Normele privind inerea contabilitii, ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare, aprobate de Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia (Standardul profesional nr. 21).

In afara obligaiei ndeplinirii misiunii conform normelor profesionale, executantul poate de asemenea asigura, suplimentar. La cererea clientului:a) asistent pentru elaborarea procedurilor privind: organizarea si conducerea gestiunilor de imobilizri, stocuri i disponibiliti bneti;

stabilirea circuitului documentelor justificative, pe baza unor scheme sau grafice de circulaie, n concordan cu activitile clientului;

organizarea contabilitii de gestiune;

controlul operaiilor patrimoniale efectuate, al procedurilor de prelucrri utilizate i al exactitii datelor contabile furnizate (controlul tehnico-operativ, controlul financiar-preventiv, controlul intern de gestiune);

b) ntocmirea declaraiilor cu caracter fiscal privind impozitul pe profit, taxa pe valoarea adugat, accizele, impozitul pe salarii, contribuiile la asigurrile sociale, precum i celelalte impozite, taxe si vrsminte la bugetul de stat, la bugetul asigurrilor sociale i la fondurile speciale;

c) tinerea jurnalului pentru vnzri si ajurnalului pentru cumparari;d) .............................................................................................2. OBLIGAIILE PRILOR.2. l. Clientul se oblig s predea, la sediul executantului, prin delegatul su, dl/dna

BACIU VALENTIN., la termenele prevzute mai jos, documentele justificative, actele i informaiile necesare executantului pentru inerea contabilitii, ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare, dup cum urmeaz:

2.1.1. n prima zi a sptmnii, pentru sptmna precedent, borderoul de predare a documentelor justificative, care va sta la baza nregistrrilor n contabilitate, inclusiv exemplarul nr. 2 al Registrului de cas si extrasele de cont bancare, nsoite de documentele aferente; borderoul de predare a documentelor justificative va fi ntocmit n ordinea cronologic a documentelor.

2.1.2. In ziua a cincea a lunii urmtoare celei de referin:

a) statul de salarii;

b) n cazul cnd sunt inute de client: -jurnalul pentru vnzri; -jurnalul pentru cumprri.

2.1.3. n ziua de 25 a lunii urmtoare celei de referin, n cazul cnd documentele respective sunt ntocmite i se depun de ctre client:

a) declaraia lunar privind obligaiile de plat la bugetul de stat;

b) declaraia lunar privind taxa pe valoarea adugat.

2.l.4. In ziua de 28 februarie a anului urmtor celui de referin, dosarul inventarierii anuale a patrimoniului, care va cuprinde:

a) deciziile de numire a comisiei i subcomisiei de inventariere;

b) listele de inventariere - ntocmite de subcomisii pe locuri le de depozitare a bunurilor;

c) extrasele de cont confirmate sau procesele-verbale de punctaj pentru inventarierea creanelor, a datoriilor i a trezoreriei;

d) listele de inventariere separate i motivarea scris a comisiei de inventariere pentru bunurile depreciate, neutilizabile sau deteriorate, fr micare sau greu vandabile, comenzile n curs, abandonate sau sistate, precum i pentru creanele i obligaiile incerte sau n litigiu;

e) procesul-verbal privind rezultatele inventarierii cuprinznd coninutul i aprobarea;

f) Registrul-inventar pentru a fi nregistrate rezultatele inventarierii.2.1.5. n ziua de 25 . martie a anului urmtor celui de referin, n cazul cnd documentele respective se ntocmesc i se depun de ctre client:

a) declaraia anual privind impozitul pe profit;

b) decontul anual privind accizele.2.l.6. Clientul se mai angajeaz:a) s realizeze lucrrile ce i revin conform prevederilor prezentului contract;

b) s i aduc la cunotin executantului-prestator evenimentele importante sau excepionale din activitatea sa, inclusiv angajamentele susceptibile de a afecta rezultatele sau situaia patrimonial a clientului;

c) s confirme n scris, dac executantul-prestator i-o cere, c documentele justificative, informaiile i explicaiile sale sunt complete;

d) s ia toate msurile necesare, potrivit Legii contabilitii, pentru pstrarea documentelor justificative si a tuturor registrelor contabilitii.2.1.7. Clientului i sunt interzise orice aciuni putnd aduce atingere independenei liber-profesionistului contabil, executantului-prestator n cadrul prezentului contract, sau colaboratorilor acestora. In mod deosebit, aceast interdicie opereaz n cazul ofertelor fcute colaboratorilor executantului-prestator de a executa lucrri pentru client sau de a deveni salariaii acestuia.2.2. Executantul-prestator se oblig:

2.2. l. S predea, pn la data de 31 a lunii urmtoare celei de referin, la sediul su, delegatului clientului, pe baza mputernicirii date:

a) documentele justificative care au stat la baza nregistrrilor n contabilitate;

b) registrele contabile (Registrul-jurnal i Cartea mare) cu nregistrrile contabile ale lunii de referin, fcute pe baza documentelor justificative primite;

c) balana de verificare.

2.2.2. S predea, pn la data de 31. martie a anului urmtor celui de referin, la sediul su, delegatului clientului:

- un raport de misiune, care nu constituie un audit sau o certificare, prin care executantul-prestator, exceptnd unele dificulti speciale, declar c nu a constatat elemente care s pun la ndoial:

regularitatea i sinceritatea contabilitii;

coerena situaiilorfmanciare;

credibilitatea datelor situaiilor financiare.

2.3. Executantul-prestator. n calitatea sa de liber-profesionist contabil. contracteaz cu clientul, n cadrul prezentului contract, o obligatie de mijloace (adic obligaia de a-i folosi toate capacitile sale pentru ndeplinirea obiectului prezentului contract), i nu o obligaie de rezultat (adic obligaia primirii onorariului n funcie de realizarea unei anumite cifre de afaceri sau a unui anumit profit).

2.4. Executantul-prestator poate fi asistat de colaboratorii alei de el pentru realizarea misiunii prevzute de prezentul contract.2.5. Executantul-prestator. n calitatea sa de liber-profesionist contabil, este inut rspunztor pentru pstrarea secretului profesional i confidnialitatea n condiiile prevzute de Normele generale de baz. 2.6. Onorariile executantului-prestator:2.6.1. Executantul-prestator primete de la client, pentru misiunea i lucrrile suplimentare convenite, onorariile cuvenite i stabilite n cadrul unei minute, care se vor actualiza periodic n funcie de evoluia conjunctural intern.

2.6.2. Onorariile sunt exclusive i incompatibile cu orice alt remunerare, chiar indirect, cu excepia cheltuielilor de deplasare (transport, diurn, cazare) efectuate, cu consimmntul clientului, n interesul executrii lucrrilor contractate.

2.6.3. Onorariile nu pot nici s ia forma unui abonament, nici s fie legate de rezultatele financiare ale clientului.

2.6.4. Avansuri asupra onorariilor pot fi cerute periodic.

2.6.5. Onorariile i cheltuielile de deplasare cuvenite se deconteaz clientului periodic, prin eliberarea de ctre executantul-prestator a facturii legal ntocmite.2.7. Responsabilitateaexecutantului-prestator:2.7. l. Executantul-prestator, n calitatea sa de liber-profesionist contabil, i asum n toate cazurile responsabilitatea lucrrilor sale.

2.7.2. Responsabilitatea civil a executantului-prestator, care poate rezulta din exercitarea misiunii sale contabile, nu poate depi ..... onorarii lunare stabilite prin prezentul contract.

2.7.3. Orice cerere de daune-interese va putea fi fcut numai n timpul perioadei de prescripie legal. Cererea va trebui introdus n cele trei luni urmtoare datei de la care clientul a luat cunotin c a fost pgubit.

2.7.4. Executantul-prestator nu poate fi considerat rspunztor nici de consecinele pgubitoare ale greelilor comise de teri n raporturile lor cu clientul su, nici de ntrzierile executrii lucrrilor atunci cnd acestea rezult dintr-o comunicare tardiv a documentelor de ctre client.3. DURATA CONTRACTULUI.Prezentul contract s-a ncheiat pentru o perioad de 2 ani, adic de la 01.01.2013. la. 31.12.2015, i intr n vigoare la data semnrii sale.

El este rennoibil n fiecare an urmtor, cu noi perioade de un an daca nici una dintre parti nu isi manifesta intentia de a-i pune capat, anuntand cealata parte cu cel puin 15 zile naintea ncheierii exerciiului financiar.

Prile convin ca orice modificare important s fac obiectul unui act adiional prezentului contract.4. LITIGIILE.Litigiile care eventual pot aprea ntre executantul-prestator i clientul su, naintea oricror aciuni judiciare, vor trebui prezentate Comisiei de Arbitraj a filialei Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia de care aparine executantul-prestator, competent pentru conciliere, conform prevederilor Codului de procedur civil.

In caz de aciune n anularea hotrrii arbitrale, competena jurisdicional depinde de instana de care aparine sediul executantului-prestator.5. DIVERSE.In afara unor greeli grave comise de executantul-prestator, clientul nu poate ntrerupe executarea prezentului contract dect dup ncunotinarea executantului-prestator, cu cel puin o lun naintea ntreruperii, printr-o scrisoare recomandat, cu confirmare de primire, si sub rezerva de a plti onorariile datorate pentru lucrrile deja efectuate i, n plus, o indemnizaie de 25% din onorariile cuvenite pentru exerciiul n curs.

Atunci cnd executarea prezentului contract este suspendat din cauze de for major, termenele de remitere a lucrrilor vor fi prelungite cu o durat egal cu cea a suspendrii. Dac fora major se prelungete mai mult de 60 de zile, oricare dintre pri se poate retrage din contract fr despgubiri.

In cazul n care clientul este supus procedurii de reorganizare judiciar sau de faliment, contractul se reziliaz de deplin drept, cu anunarea de ctre client a executantului-prestator, la cel mult 5 zile de la nceperea procedurii.

Prezentul contract s-a ncheiat n dou exemplare, cte unul pentru fiecare parte. Incheiat la...................................

Data ............................................ EXECUTANT-PRESTATOR, CLIENT,

PAGE 4