Capitolul 1

Post on 06-Dec-2015

214 views 0 download

description

disertatie

Transcript of Capitolul 1

Cap. 1 : Solu ii constructive de pun i spate pentru autoturismeț ț

1.1) Considera ii generale referitoare la industria de automobileț

În domeniul larg al construc iei de automobile i componentele acestora, ultimii 10-15ț ș ani reprezintă o perioada de timp fpaorte bogată în cercetări, inova ii i realizări tehnice iț ș ș tehnologice. Pe lângă aceste realizări specifice se remarcă o cotitură ,,filozofică” în industria automobilelor, care cuprinde aspect de ansamblu i arhitectură generals a automobilelor.ș Automobilul existent, dar mai ales noul automobile, va trebui să fie mai ecologic, mai ,,prietenos”, mai spa ios i confortabil, sigur i robust i nu în ultimul rând mai atractiv. ț ș ș ș

Începutul de milemiu trei este caracterizat i de interac iunea automobil – om – mediuș ț înconjurător, care prin dimensiunile sale, este legată de dezvoltarea viitoare a societă iiț umane. Această legătură poate fi privită din mai multe puncte de vedere.

Un aspect, care în ultimul timp a devenit din ce în ce mai important i care a mobilizatș importante resurse umane, îl reprezintă energia necesară fabricării unui automobil. În prezent această energie este evaluate la 44GJ (GigaJouli), din care 30GJ refolosibilă i energiaș consumată pe parcursul unui ciclu mediu de via ă de 150.000km care se situează la nivelul deț 540GJ. Se poate aprecia ca economisind mai pu in de 8% din energia consumată în exploatareț se poate fabrica un nou automobil.

Căile de reducere a consumurilor energetice se grupează in domeniul reducerilor drastice ale consumului de carburan i, în reducerea masei automobilelor i în domeniulț ș optimizării concep iei generale prin utilizarea de noi materiale ce include un nivel energeticț necesar scăzut de elaborare.

1.2) Locul pun ilor spate în construc ia de ansamblu a automobilelorț ț

Perioada de început a automobilului este inaugurate prin prezentarea din 29 ianuarie 1886 de către Karl Benz a velocipedului pe trei roti. Sfâr itul secolului XIX i începutulș ș secolului XX se caracterizează, din punct de vedere al istoriei automobilului, printr-o sedimentare remarcabilă a unor concepte generale privind organizarea automobilului.

În domeniul pun ilor automobilului se remarcă definirea tehnică a pun ii din spateț ț motoare făcută de către Daimler Benz în anul 1898 cuprinsă în brevetul german nr. 132847. Revolu ionară poate fi considerată i realizarea concep iei ,,totul fa ă” propusă de firmaț ș ț ț Ferdinand Porshe, cuprinsă în brevetul german nr. 155834 din anul 1902 depus de către Robert Schewenke.

Acestor începuturi li se adaugă pe perioada de 100 ani de dezvoltare a automobilului numeroase inven ii i inova ii ce demonstrează dacă mai este necesar, geniul creator alț ș ț omenirii.

Sub semnul cerin elor tot mai diverse i crescânde ale beneficiarilor, sub presiunileț ș conjugate ale concuren ei, ale reglementărilor na ionale i international, a ocurilorț ț ș ș petroliere, asistăm la o accelerarea evolu iei i diversificare a automobilului în general i aț ș ș subansamblelor sale în particular. Aerodinamica automobilului, optimizarea proceselor, cre terea randamentelor mecanice, îmbunătă irea maniabilită ii i manevrabilită ii, confortș ț ț ș ț ridicat, scăderea greută ii prin utilizarea materialelor neconven ionale i reciclabile, suntț ț ș câteva dintre multele obiective sub care se dezvoltăîn present industria de automobile mondială.

1.3) Obiectivul lucrării

Constructorii au ob inut progrese remarcabile la nivelul unor subansamble i sistemeț ș ale automobilului cum ar fi: motorul, transmisia, caroseria. Perfec ionările aduse acestora auț condus la necesitatea demarării unor intense cercetări i la nivelul altor subansamble, caș urmare a eviden ierii unor fenomene dezagreabile estompate oarecum în cadrul ansamblului.ț În această categorie sunt cuprinse i pun ile automobilului, ale căror posibile dezvoltăriș ț constructive au o pondere importantă în performan ele automobilului.ț

Tendin ele de optimizare a construc iei pun ilor automobilelor au impus, în ultimaț ț ț perioadă, practic redefinirea cinematicii pun ilor. Pentru definirea acestor parametricț obiectivul principal a constat în crearea unor modele matematice i a unor metologii de calculș pentru studiul cinematic a celor mai utilizate solu ii constructive de pun i de spate. Oaten ieț ț ț deosebită se acordă modelului matematic i metodologiei de calcul a pun ilor cu traversăș ț torsionată. Am urmărit implementarea acestor modele i metodologii pe sisteme de calcul.ș

Ca urmare a acestor analize răspunsul este reprezentat de către dezvoltarea unei pun iț semi-independente cu traversă torsionată. Pentru acest tip de punte se urmăre te efectuareaș unei analize dinamice.