Boli Ale Sistemului Excretor

Post on 10-Aug-2015

4.815 views 42 download

description

Boli Ale Sistemului Excretor

Transcript of Boli Ale Sistemului Excretor

BOLI ALE SISTEMULUI EXCRETOR LA OM

Insuficientra renala acuta. Litiaza urinara.

Excretia este procesul de eliminare din organism a substantelor rezultate in urma activitatilor biochimice ale organismului . Substanta rezultata in urma acestui proces este urina iar organele la nivelul carora se formeaza urina , impreuna cu organele care o conduc la exterior , alcatuiesc aparatul excretor . Rinichii sunt organe pereche , situate de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare . Rolul principal al rinchilor este excreția, realizat prin filtrarea sângelui, eliminarea prin urină a substanțelor inutile sau dăunătoare, produse de organismul propriu sau luate din mediul exterior.Forma lor este asemănătoare bobului de fasole, având lungimea de 10 - 12 cm, o lățime de 5 - 6 cm, grosimea de 3 - 5 cm și o greutate de 120 - 200 grame.

Sistemul excretor

Strucura fină renală constă dintr-un sistem tubular foarte bine diferențiat, și o alimentare specifică cu sânge a organului.Sistemul tubular ne arată două elemente: Nefronul și așa numitul tubul colector principal, cele două elemente alcătuiesc unitatea de bază funcțională a rinichiului, de aceea frecvent prin termenul de nefron se subînțelege și sistemul tubular. Nefronul, unitatea structurala si functionala a rinichiului, alcatuit din

corpusculul renal care contine ghemul de capilare la nivelul caruia se produce filtrarea, si tubii uriniferi.

La nivelul tubilor renali are loc o mulţime de procese de reabsobţie a unor substanţe şi de secreţie a altor substanţe, iar la sfârşit se va forma urina finală eliminata prin caile urinare : prin pelvisul renal (sau bazinet), apoi prin uretere, apoi prin vezica urinară, apoi prin uretră şi în final va fi eliminată la exteriorul organismului.

Insuficienţa renală acută reprezintă o scădere bruscă a funcţiei renale. Deci scade capacitatea rinichilor de a forma urina, deci în organism se vor acumula compuşi toxici.

Cauze: Intoxicatii; Infectii ( avort provocat ); Stari de soc cu pierderi mari de lichide si reducerea debitului renal ( coma diabetica ); Diaree prelungita; Hemoragii.

Manifestari: Incetarea brusc si complet sau aproape complet a functiei rinichiului; Nu se mai produce urina – anurie.

Insuficienţa renală acută

Litiaza urinara, cunoscuta mai frecvent sub numele de "pietre la rinichi" este o afectiune cunoscuta inca din Antichitate, operatia de extragere a pietrelor fiind cea mea veche interventie chirurgicala consemnata in scrierile antice.Cauze:• Tulburari de metabolism al apei si al sarurilor minerale;• Avitaminoza;• Hiperparatirodism;• Felul alimentatiei;

a) Bogat in carneb) Bogat in lapte si vegetale;c) Bogat in dulciuri si cartofi;

Manifestari: Formarea de calculi in sistemul urinar care provoaca leziuni ale

cailor urinare, hemoragii, febra, greturi, varsaturi, durere.

Litiaza urinara

Folosirea unei alimentatii echilibrate; Mentinerea unei igiene corespunzatoare a organelor excretoare; Tratarea infectiilor amigdaliene, a cariilor dentare; Sa nu se faca abuz de medicamente; Evitarea consumului de ciuperci neavizate; Evitarea factorilor cu potential vatamator pentru aparatul excretor :

Chimici – toxici; Biologici – microbi, virusi; Fizici – evitarea frigului si caldurii exagerate.

PREVENIRE

Prezentare realizata de: Adrian CRIVAT, Caraivan Radu Daniel, Sorin Ghidiu si Georgescu Andrei

Liceul A. I. Cuza Bucuresti, 2012Clasa a X-a B

“FIECARE OM ESTE AUTORUL PROPRIEI

SĂNĂTĂŢI SAU BOLI”