4 Motive Pentru Care Copilul Nu Vrea Sa Invete

Post on 28-Sep-2015

217 views 0 download

description

.

Transcript of 4 Motive Pentru Care Copilul Nu Vrea Sa Invete

4 motive pentru care copilul nu vrea s nvee

Multe mame se ntreab care este motivul pentru care copilul nu vrea s nvee. De multe ori, n lipsa unui rspuns, prinii dau vina pe copil. Dar lucrurile nu sunt chiar att de simple, pentru c acesta poate fi distras de muli stimuli i care-i afecteaz comportamentul.

Iat care sunt cele mai ntlnite motive care stau la baza lipsei de interes a copilului faa de coal.1. Lipsa de motivaieCu toii realizm diferite activiti, ntruct avem un scop, o motivaie. Principala responsabilitate a copilului este s nvee, ns, dac nu se simte motivat, nu va face acest lucru. Rolul tu ca printe este s-i explici ct de important este ceea ce face, ce avantaje va avea n viitor. Alege o form mai distractiv i educativ, n locul pedepsei i a coerciiei. Fii atent la ceea ce-i place i ncurajeaz-l n acea direcie. Programa colar nu le permite copiilor s-i descopere i apoi s-i cultive talentul. Astfel c rmne n responsabilitatea ta s afli ce anume l motiveaz pe copil i materiile care-i plac.

Fii o echip, ofer-i sprijin s fie cel mai bun n domeniul su (sport, teatru, muzic, pictur, matematic, scris), dar explic-i faptul c-i vei acorda sprijinul necondiionat atta timp ct i el va fi responsabil fa derestulmateriilor.2 Probleme n familiePrinii care nc mai cred c problemele, certurile i discuiile nu sunt auzite de copii, fac o mare eroare. Copiii sunt foarte ateni la ceea ce discut n cas, chiar i atunci cnd par foarte prini ntr-un joc. Ei sunt suficient de sensibili nct s simt tensiunea, tonul ironic sau rutcios al unui printe. Iar lucrurile capt amploare n momentul n care certurile sunt violente, iar prinii nici nu mai ncearc s se ascund de copii.

Copiii sunt afectai atunci cnd prinii se ceart, iar primul efect negativ al atmosferei din cas se vede la coal. n plus, problemele personale ale prinilornu le mai permite s-i ofere copilului aceeai rbdare, calm i disponibilitate. Iar lipsa de interes pentru coal, urmat de notele mici este o form de a le arta adulilorc este afectat de ceea ce se ntmpl i are nevoie de atenie.3. Nu nelege materiileFr s vorbim despre o ntrziere de nvare sau despre un decalaj intelectual, se ntmpl ca unii copii s nu neleag ceea ce li se pred la coal. i pentru c nu neleg i se simte inferiori, copii se vor manifesta prin lips de interes pentru nvat. Prinii trebuie s vad care este cauza i, o perioad, s reia cu copilul lecia predat. n felul acesta, copilul va simi c are sprijinul printelui, nu se va izola i va trata problema cu mai mult ncredere.4. Bullying (este intimidat sau terorizat de ali colegi)

Acest fenomen este destul de rspndit n coli, comportamentul violent al elevilor fiind o situaie care ngrijoreaz i care crete alarmant, de la un an la altul. Chiar dac tii c ai un copil bun i care, pn acum nva fr probleme, o lips de interes fa de coal poate fi explicat de faptul c este terorizat de ali colegi. coala devine un loc n care nu se simte n siguran, un loc unde este intimidat, poate chiar agresat. Tocmai de aceea, va nceta s manifeste interes pentru nvat.

Pentru a descoperi din timp aceste abuzuri trebuie s ai o comunicare foarte bun cu copilul tu. Bieii, de obicei, se simt mult mai ruinai dect fetele, atunci cnd sunt victime. De asemenea, menine un contact periodic cu profesorii copilului, pentru a afla despre evoluia lui la coal. O not mic poate fi un accident, ns, atunci cnd notele mici se acumuleaz la mai multe materii, poate fi un semnal de alarm c ceva se petrece cu copilul tu.